Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni DJ Gotuje

W kuchni DJ Gotuje jest już 54 dobrych przepisów:

  • “Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba

    Przepis dodany:
    4.87
    “Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba
    W naszej wędrówce w poszukiwaniu idealnego chleba poznaliśmy co to drożdże, z jakich zbóż powstaje, jakie  są mąki, co to jest gluten. Wiemy  także, po co się zaparza mąkę i co to jest zakwas, a co to zaczyn. Pora na wypiekanie naszego...
  • “Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba

    Przepis dodany:
    4.65
    “Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba
    W naszej wędrówce w poszukiwaniu idealnego chleba poznaliśmy co to drożdże, z jakich zbóż powstaje, jakie  są mąki, co to jest gluten. Wiemy  także, po co się zaparza mąkę i co to jest zakwas, a co to zaczyn. Pora na wypiekanie naszego...
  • ” Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba – zaparzanie mąki.

    Przepis dodany:
    4.66
    ” Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba – zaparzanie mąki.
    Poznaliśmy już wiele składników chleba. Dziś krótki wpis o ciekawym elemencie wypieku. Zapraszam do lektury.  Zaparzanie mąki. Wprowadzanie zaparzonej mąki do ciast chlebowego powoduje spowolnienie procesu czerstwienia chleba gotowego, poprawia...
  • ” Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba – zaparzanie mąki.

    Przepis dodany:
    4.79
    ” Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba – zaparzanie mąki.
    Poznaliśmy już wiele składników chleba. Dziś krótki wpis o ciekawym elemencie wypieku. Zapraszam do lektury.  Zaparzanie mąki. Wprowadzanie zaparzonej mąki do ciast chlebowego powoduje spowolnienie procesu czerstwienia chleba gotowego, poprawia...
  • “Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba – zakwas i zaczyn.

    Przepis dodany:
    4.50
    “Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba – zakwas i zaczyn.
    Wiemy już, jakie są rodzaje mąki, co to jest gluten, co robią drożdże, ale do chleba nam jeszcze sporo zostało. Zanim zrobimy ciasto, dowiedzmy się, co to jest zakwas i zaczyn…  Czym jest zakwas, a czym zaczyn? Zaczyn dotyczy tylko udziału...
  • “Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba – zakwas i zaczyn.

    Przepis dodany:
    4.61
    “Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba – zakwas i zaczyn.
    Wiemy już, jakie są rodzaje mąki, co to jest gluten, co robią drożdże, ale do chleba nam jeszcze sporo zostało. Zanim zrobimy ciasto, dowiedzmy się, co to jest zakwas i zaczyn…  Czym jest zakwas, a czym zaczyn? Zaczyn dotyczy tylko udziału...
  • ” Chleba naszego powszedniego…” Drożdże piekarskie cz.druga.

    Przepis dodany:
    4.50
    ” Chleba naszego powszedniego…” Drożdże piekarskie cz.druga.
    Kontynuujemy cykl o chlebie o tym, jakie ma składniki, oraz co one dają. Poznaliśmy zboża, gluten i weszliśmy w świat drożdży dziś druga część. Zapraszam do lektury…  Historia drożdży. Najpierw było, tak że blisko 10 000 lat...
  • ” Chleba naszego powszedniego…” Drożdże piekarskie cz.druga.

    Przepis dodany:
    4.82
    ” Chleba naszego powszedniego…” Drożdże piekarskie cz.druga.
    Kontynuujemy cykl o chlebie o tym, jakie ma składniki, oraz co one dają. Poznaliśmy zboża, gluten i weszliśmy w świat drożdży dziś druga część. Zapraszam do lektury…  Historia drożdży. Najpierw było, tak że blisko 10 000 lat...
  • ” Chleba naszego powszedniego…” Drożdże piekarskie cz.pierwsza.

    Przepis dodany:
    4.50
    ” Chleba naszego powszedniego…” Drożdże piekarskie cz.pierwsza.
    W naszej wędrówce po tym, z czego robi się “Chleb powszedni” poznaliśmy już: zboża, rodzaje mąk i co z nich można zrobić, oraz gluten. Dziś rozpoczynam kolejną wędrówkę w odkrywaniu tajemnic kolejnego składnika, czyli drożdży....
  • Herbata TET i przepis na zimowy napój

    Przepis dodany:
    4.64
    Herbata TET i przepis na zimowy napój
    W połowie listopada przyszła do mnie paczka kurierska, której się nie spodziewałem. Szybko odpakowałem przesyłkę tam była mała karteczka z odręcznie napisanym Hej Stanisław może spróbujesz coś nowego. No i spróbowałem. Zapraszam do...
  • Burger Onion Rings – czyli nie co inne krążki cebulowe

    Przepis dodany:
    4.51
    Burger Onion Rings – czyli nie co inne krążki cebulowe
    Siedziałem sobie ostatnio na FB i u znajomego wpadł mi w ręce filmik o tym jak zrobić krążki cebulowe z nadzieniem mięsnym. Zanabyłem więc droga kupna potrzebne składniki i ruszyłem do dzieła. Zapraszam po przepis… Jak już wspomniałem...
  • Po Godzinach czyli piwo robione z pasją od Browar Amber

    Przepis dodany:
    4.50
    Po Godzinach czyli piwo robione z pasją od Browar Amber
    W życiu człowieka przychodzi taki moment że ma dość byle jakości i zaczyna szukać czegoś innego. Czegoś smacznego dobrej jakości, czegoś co pozwoli oderwać się od monotonii życia. Takim czymś jest seria Po Godzinach od Browaru Amber....
  • Po Godzinach Apple Wheat

    Przepis dodany:
    4.60
    Po Godzinach Apple Wheat
    Od jakiegoś czasu mam możliwość degustowania różnych piw z Browaru Amber. W mojej kuchni piwo wbrew pozorom nie służ tylko do poprawy nastroju, ale także do gotowania. Dziś chciałbym Wam przedstawić piwo które wywarło na mnie wrażenie. Apple...
  • Historia pewnego pudełka

    Przepis dodany:
    4.65
    Historia pewnego pudełka
    Pomiędzy 11 a 17 lipca miałem nerwowy okres i kilka załatwień w ZUS. Co ciekawe w tych dniach miałem okazję spróbować wiele smacznych rzeczy. Dziś będzie unboxing, wraz z jego historią… W czwartek 14 lipca byłem w Krakowie. Miałem...
  • Kotońka rewolucja kulinarna na Pienińskiej prerii

    Przepis dodany:
    4.46
    Kotońka rewolucja kulinarna na Pienińskiej prerii
    Jest takie miejsce gdzie w Pieninach wszyscy znają to skała na na wylocie ze Szczawnicy w Dunajcu. Kotońka tak się nazywa. Stoi na niej rzeźba górala. Obok niej pływają łodzie flisackie, trenują kajakarze górscy. Od nie dawna nazwa ta firmuje...
  • Zlot Braci Kucharskiej pod Nosalem 2016

    Przepis dodany:
    4.58
    Zlot Braci Kucharskiej pod Nosalem 2016
    6 marca 2016 roku miałem zaszczyt brać udział w zlocie ludzi związanych z dobrym jedzeniem. Zapraszam na relację z tej zacnej imprezy…  O zlocie dowiedziałem się przypadkiem i zastanawiałem się długo czy się zgłosić, czy mnie przyjmą i...
  • Żur na maślance

    Przepis dodany:
    4.90
    Żur na maślance
    Jestem wielkim fanem i ortodoksem jeśli chodzi o wszelkiej maści żury. Sam robię zakwas, jak i czasem kupuję. Jestem bezlitosny jak ktoś mi wrzuci w knajpie pieczarki do żuru. Zapraszam po przepis żuru na maślance… W niedzielę 6 marca...
  • Rybajka czyli bajkowa uczta z pstrąga

    Przepis dodany:
    4.46
    Rybajka czyli bajkowa uczta z pstrąga
    W tym roku odbyła się druga edycja Terra Madre Slow Food Festiwal w Krakowie. Od samego początku organizatorzy zapraszają ludzi z pasją i tak było tym razem. Ja miałem zaszczyt poznać bliżej kilku producentów w tym ludzi, którzy robią bajkowego...
  • B.B. Kings i wszystko jasne…

    Przepis dodany:
    4.73
    B.B. Kings i wszystko jasne…
    Jest taka ekipa Jacek, Łukasz Ania i Wojtek. Nosi ich po całej Polsce, jak już się pojawią to robią dymią ile wlezie. Ostra ekipa która nie daje sobie w kasze dmuchać. Tutaj nie ma lipy, a co robią i dlaczego o tym piszę? Zapraszam do...
  • W poszukiwaniu natchnienia

    Przepis dodany:
    4.90
    W poszukiwaniu natchnienia
    Witajcie drodzy czytelnicy. W życiu różnie bywa, czasem jest lepiej czasem gorzej. Dawno nie pisałem nic do Was. Dziś sobie siedzę i się zastanawiam co dalej. Nie było jakiegoś fajnego przepisu, recenzje czekają na opublikowanie a ja nie mam...
  • Bałkańska potrawa z cukinii

    Przepis dodany:
    4.89
    Bałkańska potrawa z cukinii
    Dawno tu się nic nie działo. Wczoraj wieczorem wpadłem na tweeta mojego znajomego który sobie pichcił na noc. Ciekawie to wyglądało więc postanowiłem to dziś zrobić.  Sporo czasu minęło do ostatniego wpisu. Bałem się że już nikt nie...
  • Czas na klasykę – fasolka po bretońsku

    Przepis dodany:
    4.67
    Czas na klasykę – fasolka po bretońsku
       Fasolka po bretońsku to typowe polskie danie, mimo swej mylącej nazwy wskazującej korzenie francuskie. Co ciekawe, nie pochodzi ona z Bretanii, lecz co najwyżej z Wielkiej Brytanii, gdzie odnajdziemy podobną ” bostońską pieczoną...
  • Francuskie koperty z kurczakiem i brokułem – gościnnie

    Przepis dodany:
    4.49
    Francuskie koperty z kurczakiem i brokułem – gościnnie
    Na początek, zanim zaczniemy o jedzeniu, wypadałoby zaznaczyć, że to wpis gościnny – na bloga wkradł się chochlik, który podzieli się z Wami swoim pomysłem na obiad (a może kolację?). Chochlik chciałby jeszcze dodać, że przeprasza za...
  • Dzień 7, 8 i 9

    Przepis dodany:
    4.86
    Dzień 7, 8 i 9
    Przepraszam, że nie było wpisów przez kilka dni. Nie oznacza to, że nie było diety i robienia kroków. W tych dniach przeszedłem ciężki kryzys. Nie poddałem się mu i idę dalej do przodu. Oto kilkudniowy raport z działań. Zapraszam do...
  • Dzień 6. Krótki spacer z kolegą

    Przepis dodany:
    4.90
    Dzień 6. Krótki spacer z kolegą
    W niedzielę przyjechał znajomy na wypoczynek. Wczoraj się odezwał że z chęcią po towarzyszy mi w spacerze. Zgadaliśmy się i ruszyliśmy przed siebie…           Ale zacznijmy klasycznie od śniadania. Na śniadanie...
  • Dzień 5. Krótki spacer po Zakopcu

    Przepis dodany:
    4.81
    Dzień 5. Krótki spacer po Zakopcu
    Ciągle się zastanawiam jaka jest prawidłowa forma, po Zakopanym, po Zakopanem, więc jest po Zakopcu. Tak dziś byłem z wizytą w stolicy Tatr czyli miejscowość co zwie się Zakopane. Nie pojechałbym gdyby nie znajomy z którym musiałem się...
  • Grzaniec na winie domowym przepis dla pełnoletnich

    Przepis dodany:
    4.73
    Grzaniec na winie domowym przepis dla pełnoletnich
    W niedzielę wpadli do mnie znajomi, a że temperatura na polu nie sprzyjała to zziębnięci po spacerze zrobili grzańca na bazie mojego wina domowego. Postanowiłem więc podzielić się z Wami przepisem …         Od wieków...
  • Kurczak w piwie – Mój legendarny kurczak.

    Przepis dodany:
    4.90
    Kurczak w piwie – Mój legendarny kurczak.
    Od dłuższego czasu chodził za mną kurczak i coś nowego. Nadarzyła się okazja do  przetestowania piwa browaru Amber Grand Chili i tak sobie pomyślałem czy można by było użyć go w kuchni. Zapraszam po słynny już i legendarny przepis na...
  • Jak przygotować doskonałe Sushi.

    Przepis dodany:
    4.46
    Jak przygotować doskonałe Sushi.
    Najbardziej znaną potrawą z kuchni Japońskiej jest sushi. Potrawa ta jest bogata w smak, a głównymi składnikami są ryż i ryba. Niniejszym wpisem chcę pokazać Wam drodzy czytelnicy jak przyrządzić jedną z moich ulubionych potraw.    ...
  • Pierwszy Zlot Food Trucków w Krakowie

    Przepis dodany:
    4.67
    Pierwszy Zlot Food Trucków w Krakowie
    W dniach 23-24 sierpnia odbył się pierwszy ogólnopolski zlot food trucków w Krakowie. Zlot ten zorganizowany został przez dobrych znajomych Żorża i Kaszpira wraz ze znajomymi. Co się ciekawego działo w tych dniach pod Galerią Kazimierz? Zapraszam...
  • Majonez Kielecki ale czy tylko to produkuje WSP Społem?

    Przepis dodany:
    4.90
    Majonez Kielecki ale czy tylko to produkuje WSP Społem?
    Kiedyś na swoim prywatnym profilu na Facebook-u zapytałem jaki moi znajomi lubią majonez. Praktycznie jednym chórem wszyscy wskazali na mój ulubiony Majonez Kielecki. Idąc za ciosem postanowiłem coś więcej się dowiedzieć na temat producenta...
  • Ogórek ? całe lato w jednym warzywie

    Przepis dodany:
    4.71
    Ogórek ? całe lato w jednym warzywie
    Zastanawiałaś się kiedyś, czemu lato nazywane jest sezonem ogórkowym? Na pewno nie bez powodu ? okazuje się, że ogórek to prawdziwa esencja tej pory roku. Dojrzewające właśnie pierwsze warzywa mają szereg niezwykłych właściwości, które...
  • Q-Sushi najlepsze sushi w okolicy Nowego Sącza

    Przepis dodany:
    4.67
    Q-Sushi najlepsze sushi w okolicy Nowego Sącza
    To był pochmurny dzień 13 maja 2014 roku niezbyt udany do pewnego momentu. Przemierzając bez celu ulice Sącza przypomniałem sobie, że na Facebooku czytałem Fan Page suszarni w okolicy postanowiłem ją odnaleźć. Trochę trudne to było zadanie,...
  • Wielka przygoda na Mazurach

    Przepis dodany:
    4.77
    Wielka przygoda na Mazurach
    W dniach 15- 18 Maja 2014 roku zostałem zaproszony przez znajomego do uczestnictwa w testach jachtów motorowych. Bardzo mi było potrzebne to gdyż cierpię na silną depresję (jest to też powodem małej aktywności).          ...
  • Kurczak w orientalnych przyprawach oraz test …

    Przepis dodany:
    4.61
    Kurczak w orientalnych przyprawach oraz test …
    Przepis na kurczaka który za chwile przeczytacie powstał całkowicie przypadkowo. Część marynaty powstała pod wpływem reklamy, ale o tym za chwilę. Dziś także będzie nietypowo z innego względu, zdjęcia będą zdublowane, a dlaczego to...
  • Wieprzowina z orzeszkami po mojemu czyli …

    Przepis dodany:
    4.57
    Wieprzowina z orzeszkami po mojemu czyli …
    Tak mi chodziło coś do jedzenia po głowie. Otwarłem lodówkę a w niej pustka. Podrapałem się po głowie i poszedłem na bazarek kupiłem odrobinę mięsa wieprzowego na szaszłyki. Okazało się że w domu brakło patyczków na szaszłyki więc...
  • Yetztu – Japońska wizytówka w Poznaniu

    Przepis dodany:
    4.85
    Yetztu – Japońska wizytówka w Poznaniu
    YetzTu odkryłem całkowicie przypadkowo. Jako fascynat kuchni japońskiej i burgerów zainteresowała mnie recenzja na zaprzyjaźnionym serwisie Street Food Polska napisana przez Qulinarnego Qń-a. Po tej lekturze zapragnąłem Ramen Burgera. Przyszła...
  • 88th Street w końcu na dworcu Kraków Główny można dobrze zjeść

    Przepis dodany:
    4.64
    88th Street w końcu na dworcu Kraków Główny można dobrze zjeść
    14 Lutego w Walentynki nastąpiło uroczyste otwarcie nowego dworca kolejowego Kraków Główny. No tak co ma to wspólnego z jedzeniem zapytacie. Już spieszę tłumaczyć. W galerii dworcowej otwarto wiele różnych lokali oraz Biedronkę. Jednym z tych...
  • Tydzień Sushi z PizzaPortal.pl

    Przepis dodany:
    4.90
    Tydzień Sushi z PizzaPortal.pl
    Jako że jesteśmy wielkimi fanami kuchni Japońskiej mamy dla Was super wiadomość           Wspólnie z PizzaPortal zapraszamy na       Posmakuj w Sushi Week razem z PizzaPortal.pl!   W dniach 17-23 lutego...
  • Serowe Fondue idealne sposób na wieczór z przyjaciółmi

    Przepis dodany:
    4.89
    Serowe Fondue idealne sposób na wieczór z przyjaciółmi
    Szwajcaria słynie z zegarków, banków i wybornych serów. Ich narodową potrawą jest Fondue. Doskonała potrawa z kompozycji serów i wina. Wielokrotnie jadłem przetworzoną z torebki więc postanowiłem w końcu zrobić własną wersje.    ...
  • Chleb po naszemu

    Przepis dodany:
    4.84
    Chleb po naszemu
    Jakość chleba w sklepach z roku na rok coraz bardziej spada. Robi się coś co można nazwać wyrobem pieczywopodobnym. Postanowiliśmy z Pyskówką upiec w domu sami. Jest to nasza autorska receptura na bazie różnych przepisów. Wyszedł nam ciemny...
  • Pierś kurczaka na ostro w słodkiej glazurze

    Przepis dodany:
    4.55
    Pierś kurczaka na ostro w słodkiej glazurze
    Kupiłem sobie pierś z kurczaka długo zastanawiałem się co z niej zrobić. Otworzyłem lodówkę i myślę. W moje oczy wpadł mały słoiczek z czarną gęstą substancją i jakimiś krzaczkami zamiast liter. Przypomniałem sobie o nim i tak powstało...
  • Bar Mleczny „U Mamy” jak u mamy

    Przepis dodany:
    4.60
    Bar Mleczny „U Mamy” jak u mamy
    W Nowym Targu zaczęło się lepiej dziać na rynku gastronomicznym. Będąc z Pyskówka załatwić kilka spraw, zgłodnieliśmy i przypadkowo odkryliśmy Bar Mleczny „u Mamy”           Zapraszam do lektury…....
  • Golonko „po Zbóju” czyli Zakopiańskie jadło

    Przepis dodany:
    4.56
    Golonko „po Zbóju” czyli Zakopiańskie jadło
    W ostatnich tygodniach odbyłem kilka podróży do zimowej stolicy Polski. Co roku liczne tłumy mniej lub bardziej wybrednych turystów gna do Zakopanego. Nauczony wielokrotnymi doświadczeniami z gastronomią Zakopiańską byłem zaopatrzony w  swoje...
  • Tosty dobre na wszystko …

    Przepis dodany:
    4.81
    Tosty dobre na wszystko …
    Każdy z nas tak czasem ma siedzi sobie spokojnie a tu nagle ding dong dzwonek do drzwi niespodziewani goście. A my Polacy jesteśmy narodem bardzo gościnnym. Mam coś co pomoże Wam wybrnąć z opałów. Tosty wbrew pozorom potrafią uratować...
  • Love Krove czy aby na pewno love?

    Przepis dodany:
    4.59
    Love Krove czy aby na pewno love?
    Z początkiem listopada poczułem zew na burgera myślę sobie może kolejny burger bar w Krakowie zaliczę. Padło na Love Krove. z wielką ciekawością i apetytem wsiadłem w lokalny pojazd marki Mercedes. Tak tak kierowca z limuzyną, a co powodzi...
  • Krem z Brokułów a’la DJ Gotuje

    Przepis dodany:
    4.86
    Krem z Brokułów a’la DJ Gotuje
    Krem z brokułów. Jedno z tych warzyw, które po szpinaku gryzą w zęby młodzież. Brokuł jako warzywo jest uprawiany w Europie głównie w Polsce, oraz Anglii, Włoszech, Hiszpanii i Francji. Postanowiłem przy okazji wizyty dobrych znajomych zrobić...
  • Stek, Burgery czy knajpa góralska?

    Przepis dodany:
    4.78
    Stek, Burgery czy knajpa góralska?
    Podczas mojego pobytu w stolicy Tatr Zakopanym spożyłem burgera w Czikago tutaj recenzja. Nawet mi smakował i rozochocił mnie więc postanowiłem zjeść coś jeszcze. Padło na Restaurację STEK przy górnych Krupówkach. Zachęcony potykaczem...
  • Józek Wołowy czyli ja w Czikago

    Przepis dodany:
    4.76
    Józek Wołowy czyli ja w Czikago
    Józek Wołowy bo tak się nazywa kolega którego miałem okazje zjeść w Czikago Zaskoczyło mnie Zakopane, a wszystkiemu jest winien  mój kumpel. Pochwalił się kiedyś, że jadł kiedyś burgera w Zakopcu. Tak więc padło sakramentalne gdzie i jaki...
  • Jeden z pierwszych food trucków w Krakowie czyli BurgerTataVan

    Przepis dodany:
    4.62
    Jeden z pierwszych food trucków w Krakowie czyli BurgerTataVan
    Na ulicy Krupniczej w Krakowie potknąć można się na krowie. O tak poeta ze mnie dziś wychodzi. Nie bez kozery wspomniałem o krowie, ponieważ w zaułku niedaleko teatru Bagatela zaparkował food truck o wdzięcznej nazwie BurgerTataVan. Od...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).