Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni DJ Gotuje
W kuchni DJ Gotuje jest już 54 dobrych przepisów:
“Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba
Przepis dodany:W naszej wędrówce w poszukiwaniu idealnego chleba poznaliśmy co to drożdże, z jakich zbóż powstaje, jakie są mąki, co to jest gluten. Wiemy także, po co się zaparza mąkę i co to jest zakwas, a co to zaczyn. Pora na wypiekanie naszego...“Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba
Przepis dodany:W naszej wędrówce w poszukiwaniu idealnego chleba poznaliśmy co to drożdże, z jakich zbóż powstaje, jakie są mąki, co to jest gluten. Wiemy także, po co się zaparza mąkę i co to jest zakwas, a co to zaczyn. Pora na wypiekanie naszego...” Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba – zaparzanie mąki.
Przepis dodany:Poznaliśmy już wiele składników chleba. Dziś krótki wpis o ciekawym elemencie wypieku. Zapraszam do lektury. Zaparzanie mąki. Wprowadzanie zaparzonej mąki do ciast chlebowego powoduje spowolnienie procesu czerstwienia chleba gotowego, poprawia...” Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba – zaparzanie mąki.
Przepis dodany:Poznaliśmy już wiele składników chleba. Dziś krótki wpis o ciekawym elemencie wypieku. Zapraszam do lektury. Zaparzanie mąki. Wprowadzanie zaparzonej mąki do ciast chlebowego powoduje spowolnienie procesu czerstwienia chleba gotowego, poprawia...“Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba – zakwas i zaczyn.
Przepis dodany:Wiemy już, jakie są rodzaje mąki, co to jest gluten, co robią drożdże, ale do chleba nam jeszcze sporo zostało. Zanim zrobimy ciasto, dowiedzmy się, co to jest zakwas i zaczyn… Czym jest zakwas, a czym zaczyn? Zaczyn dotyczy tylko udziału...“Chleba naszego powszedniego…” Wypiekanie chleba – zakwas i zaczyn.
Przepis dodany:Wiemy już, jakie są rodzaje mąki, co to jest gluten, co robią drożdże, ale do chleba nam jeszcze sporo zostało. Zanim zrobimy ciasto, dowiedzmy się, co to jest zakwas i zaczyn… Czym jest zakwas, a czym zaczyn? Zaczyn dotyczy tylko udziału...” Chleba naszego powszedniego…” Drożdże piekarskie cz.druga.
Przepis dodany:Kontynuujemy cykl o chlebie o tym, jakie ma składniki, oraz co one dają. Poznaliśmy zboża, gluten i weszliśmy w świat drożdży dziś druga część. Zapraszam do lektury… Historia drożdży. Najpierw było, tak że blisko 10 000 lat...” Chleba naszego powszedniego…” Drożdże piekarskie cz.druga.
Przepis dodany:Kontynuujemy cykl o chlebie o tym, jakie ma składniki, oraz co one dają. Poznaliśmy zboża, gluten i weszliśmy w świat drożdży dziś druga część. Zapraszam do lektury… Historia drożdży. Najpierw było, tak że blisko 10 000 lat...” Chleba naszego powszedniego…” Drożdże piekarskie cz.pierwsza.
Przepis dodany:W naszej wędrówce po tym, z czego robi się “Chleb powszedni” poznaliśmy już: zboża, rodzaje mąk i co z nich można zrobić, oraz gluten. Dziś rozpoczynam kolejną wędrówkę w odkrywaniu tajemnic kolejnego składnika, czyli drożdży....Herbata TET i przepis na zimowy napój
Przepis dodany:W połowie listopada przyszła do mnie paczka kurierska, której się nie spodziewałem. Szybko odpakowałem przesyłkę tam była mała karteczka z odręcznie napisanym Hej Stanisław może spróbujesz coś nowego. No i spróbowałem. Zapraszam do...Burger Onion Rings – czyli nie co inne krążki cebulowe
Przepis dodany:Siedziałem sobie ostatnio na FB i u znajomego wpadł mi w ręce filmik o tym jak zrobić krążki cebulowe z nadzieniem mięsnym. Zanabyłem więc droga kupna potrzebne składniki i ruszyłem do dzieła. Zapraszam po przepis… Jak już wspomniałem...Po Godzinach czyli piwo robione z pasją od Browar Amber
Przepis dodany:W życiu człowieka przychodzi taki moment że ma dość byle jakości i zaczyna szukać czegoś innego. Czegoś smacznego dobrej jakości, czegoś co pozwoli oderwać się od monotonii życia. Takim czymś jest seria Po Godzinach od Browaru Amber....Po Godzinach Apple Wheat
Przepis dodany:Od jakiegoś czasu mam możliwość degustowania różnych piw z Browaru Amber. W mojej kuchni piwo wbrew pozorom nie służ tylko do poprawy nastroju, ale także do gotowania. Dziś chciałbym Wam przedstawić piwo które wywarło na mnie wrażenie. Apple...Historia pewnego pudełka
Przepis dodany:Pomiędzy 11 a 17 lipca miałem nerwowy okres i kilka załatwień w ZUS. Co ciekawe w tych dniach miałem okazję spróbować wiele smacznych rzeczy. Dziś będzie unboxing, wraz z jego historią… W czwartek 14 lipca byłem w Krakowie. Miałem...Kotońka rewolucja kulinarna na Pienińskiej prerii
Przepis dodany:Jest takie miejsce gdzie w Pieninach wszyscy znają to skała na na wylocie ze Szczawnicy w Dunajcu. Kotońka tak się nazywa. Stoi na niej rzeźba górala. Obok niej pływają łodzie flisackie, trenują kajakarze górscy. Od nie dawna nazwa ta firmuje...Zlot Braci Kucharskiej pod Nosalem 2016
Przepis dodany:6 marca 2016 roku miałem zaszczyt brać udział w zlocie ludzi związanych z dobrym jedzeniem. Zapraszam na relację z tej zacnej imprezy… O zlocie dowiedziałem się przypadkiem i zastanawiałem się długo czy się zgłosić, czy mnie przyjmą i...Żur na maślance
Przepis dodany:Jestem wielkim fanem i ortodoksem jeśli chodzi o wszelkiej maści żury. Sam robię zakwas, jak i czasem kupuję. Jestem bezlitosny jak ktoś mi wrzuci w knajpie pieczarki do żuru. Zapraszam po przepis żuru na maślance… W niedzielę 6 marca...Rybajka czyli bajkowa uczta z pstrąga
Przepis dodany:W tym roku odbyła się druga edycja Terra Madre Slow Food Festiwal w Krakowie. Od samego początku organizatorzy zapraszają ludzi z pasją i tak było tym razem. Ja miałem zaszczyt poznać bliżej kilku producentów w tym ludzi, którzy robią bajkowego...B.B. Kings i wszystko jasne…
Przepis dodany:Jest taka ekipa Jacek, Łukasz Ania i Wojtek. Nosi ich po całej Polsce, jak już się pojawią to robią dymią ile wlezie. Ostra ekipa która nie daje sobie w kasze dmuchać. Tutaj nie ma lipy, a co robią i dlaczego o tym piszę? Zapraszam do...W poszukiwaniu natchnienia
Przepis dodany:Witajcie drodzy czytelnicy. W życiu różnie bywa, czasem jest lepiej czasem gorzej. Dawno nie pisałem nic do Was. Dziś sobie siedzę i się zastanawiam co dalej. Nie było jakiegoś fajnego przepisu, recenzje czekają na opublikowanie a ja nie mam...Bałkańska potrawa z cukinii
Przepis dodany:Dawno tu się nic nie działo. Wczoraj wieczorem wpadłem na tweeta mojego znajomego który sobie pichcił na noc. Ciekawie to wyglądało więc postanowiłem to dziś zrobić. Sporo czasu minęło do ostatniego wpisu. Bałem się że już nikt nie...Czas na klasykę – fasolka po bretońsku
Przepis dodany:Fasolka po bretońsku to typowe polskie danie, mimo swej mylącej nazwy wskazującej korzenie francuskie. Co ciekawe, nie pochodzi ona z Bretanii, lecz co najwyżej z Wielkiej Brytanii, gdzie odnajdziemy podobną ” bostońską pieczoną...Francuskie koperty z kurczakiem i brokułem – gościnnie
Przepis dodany:Na początek, zanim zaczniemy o jedzeniu, wypadałoby zaznaczyć, że to wpis gościnny – na bloga wkradł się chochlik, który podzieli się z Wami swoim pomysłem na obiad (a może kolację?). Chochlik chciałby jeszcze dodać, że przeprasza za...Dzień 7, 8 i 9
Przepis dodany:Przepraszam, że nie było wpisów przez kilka dni. Nie oznacza to, że nie było diety i robienia kroków. W tych dniach przeszedłem ciężki kryzys. Nie poddałem się mu i idę dalej do przodu. Oto kilkudniowy raport z działań. Zapraszam do...Dzień 6. Krótki spacer z kolegą
Przepis dodany:W niedzielę przyjechał znajomy na wypoczynek. Wczoraj się odezwał że z chęcią po towarzyszy mi w spacerze. Zgadaliśmy się i ruszyliśmy przed siebie… Ale zacznijmy klasycznie od śniadania. Na śniadanie...Dzień 5. Krótki spacer po Zakopcu
Przepis dodany:Ciągle się zastanawiam jaka jest prawidłowa forma, po Zakopanym, po Zakopanem, więc jest po Zakopcu. Tak dziś byłem z wizytą w stolicy Tatr czyli miejscowość co zwie się Zakopane. Nie pojechałbym gdyby nie znajomy z którym musiałem się...Grzaniec na winie domowym przepis dla pełnoletnich
Przepis dodany:W niedzielę wpadli do mnie znajomi, a że temperatura na polu nie sprzyjała to zziębnięci po spacerze zrobili grzańca na bazie mojego wina domowego. Postanowiłem więc podzielić się z Wami przepisem … Od wieków...Kurczak w piwie – Mój legendarny kurczak.
Przepis dodany:Od dłuższego czasu chodził za mną kurczak i coś nowego. Nadarzyła się okazja do przetestowania piwa browaru Amber Grand Chili i tak sobie pomyślałem czy można by było użyć go w kuchni. Zapraszam po słynny już i legendarny przepis na...Jak przygotować doskonałe Sushi.
Przepis dodany:Najbardziej znaną potrawą z kuchni Japońskiej jest sushi. Potrawa ta jest bogata w smak, a głównymi składnikami są ryż i ryba. Niniejszym wpisem chcę pokazać Wam drodzy czytelnicy jak przyrządzić jedną z moich ulubionych potraw. ...Pierwszy Zlot Food Trucków w Krakowie
Przepis dodany:W dniach 23-24 sierpnia odbył się pierwszy ogólnopolski zlot food trucków w Krakowie. Zlot ten zorganizowany został przez dobrych znajomych Żorża i Kaszpira wraz ze znajomymi. Co się ciekawego działo w tych dniach pod Galerią Kazimierz? Zapraszam...Majonez Kielecki ale czy tylko to produkuje WSP Społem?
Przepis dodany:Kiedyś na swoim prywatnym profilu na Facebook-u zapytałem jaki moi znajomi lubią majonez. Praktycznie jednym chórem wszyscy wskazali na mój ulubiony Majonez Kielecki. Idąc za ciosem postanowiłem coś więcej się dowiedzieć na temat producenta...Ogórek ? całe lato w jednym warzywie
Przepis dodany:Zastanawiałaś się kiedyś, czemu lato nazywane jest sezonem ogórkowym? Na pewno nie bez powodu ? okazuje się, że ogórek to prawdziwa esencja tej pory roku. Dojrzewające właśnie pierwsze warzywa mają szereg niezwykłych właściwości, które...Q-Sushi najlepsze sushi w okolicy Nowego Sącza
Przepis dodany:To był pochmurny dzień 13 maja 2014 roku niezbyt udany do pewnego momentu. Przemierzając bez celu ulice Sącza przypomniałem sobie, że na Facebooku czytałem Fan Page suszarni w okolicy postanowiłem ją odnaleźć. Trochę trudne to było zadanie,...Wielka przygoda na Mazurach
Przepis dodany:W dniach 15- 18 Maja 2014 roku zostałem zaproszony przez znajomego do uczestnictwa w testach jachtów motorowych. Bardzo mi było potrzebne to gdyż cierpię na silną depresję (jest to też powodem małej aktywności). ...Kurczak w orientalnych przyprawach oraz test …
Przepis dodany:Przepis na kurczaka który za chwile przeczytacie powstał całkowicie przypadkowo. Część marynaty powstała pod wpływem reklamy, ale o tym za chwilę. Dziś także będzie nietypowo z innego względu, zdjęcia będą zdublowane, a dlaczego to...Wieprzowina z orzeszkami po mojemu czyli …
Przepis dodany:Tak mi chodziło coś do jedzenia po głowie. Otwarłem lodówkę a w niej pustka. Podrapałem się po głowie i poszedłem na bazarek kupiłem odrobinę mięsa wieprzowego na szaszłyki. Okazało się że w domu brakło patyczków na szaszłyki więc...Yetztu – Japońska wizytówka w Poznaniu
Przepis dodany:YetzTu odkryłem całkowicie przypadkowo. Jako fascynat kuchni japońskiej i burgerów zainteresowała mnie recenzja na zaprzyjaźnionym serwisie Street Food Polska napisana przez Qulinarnego Qń-a. Po tej lekturze zapragnąłem Ramen Burgera. Przyszła...88th Street w końcu na dworcu Kraków Główny można dobrze zjeść
Przepis dodany:14 Lutego w Walentynki nastąpiło uroczyste otwarcie nowego dworca kolejowego Kraków Główny. No tak co ma to wspólnego z jedzeniem zapytacie. Już spieszę tłumaczyć. W galerii dworcowej otwarto wiele różnych lokali oraz Biedronkę. Jednym z tych...Tydzień Sushi z PizzaPortal.pl
Przepis dodany:Jako że jesteśmy wielkimi fanami kuchni Japońskiej mamy dla Was super wiadomość Wspólnie z PizzaPortal zapraszamy na Posmakuj w Sushi Week razem z PizzaPortal.pl! W dniach 17-23 lutego...Serowe Fondue idealne sposób na wieczór z przyjaciółmi
Przepis dodany:Szwajcaria słynie z zegarków, banków i wybornych serów. Ich narodową potrawą jest Fondue. Doskonała potrawa z kompozycji serów i wina. Wielokrotnie jadłem przetworzoną z torebki więc postanowiłem w końcu zrobić własną wersje. ...Chleb po naszemu
Przepis dodany:Jakość chleba w sklepach z roku na rok coraz bardziej spada. Robi się coś co można nazwać wyrobem pieczywopodobnym. Postanowiliśmy z Pyskówką upiec w domu sami. Jest to nasza autorska receptura na bazie różnych przepisów. Wyszedł nam ciemny...Pierś kurczaka na ostro w słodkiej glazurze
Przepis dodany:Kupiłem sobie pierś z kurczaka długo zastanawiałem się co z niej zrobić. Otworzyłem lodówkę i myślę. W moje oczy wpadł mały słoiczek z czarną gęstą substancją i jakimiś krzaczkami zamiast liter. Przypomniałem sobie o nim i tak powstało...Bar Mleczny „U Mamy” jak u mamy
Przepis dodany:W Nowym Targu zaczęło się lepiej dziać na rynku gastronomicznym. Będąc z Pyskówka załatwić kilka spraw, zgłodnieliśmy i przypadkowo odkryliśmy Bar Mleczny „u Mamy” Zapraszam do lektury…....Golonko „po Zbóju” czyli Zakopiańskie jadło
Przepis dodany:W ostatnich tygodniach odbyłem kilka podróży do zimowej stolicy Polski. Co roku liczne tłumy mniej lub bardziej wybrednych turystów gna do Zakopanego. Nauczony wielokrotnymi doświadczeniami z gastronomią Zakopiańską byłem zaopatrzony w swoje...Tosty dobre na wszystko …
Przepis dodany:Każdy z nas tak czasem ma siedzi sobie spokojnie a tu nagle ding dong dzwonek do drzwi niespodziewani goście. A my Polacy jesteśmy narodem bardzo gościnnym. Mam coś co pomoże Wam wybrnąć z opałów. Tosty wbrew pozorom potrafią uratować...Love Krove czy aby na pewno love?
Przepis dodany:Z początkiem listopada poczułem zew na burgera myślę sobie może kolejny burger bar w Krakowie zaliczę. Padło na Love Krove. z wielką ciekawością i apetytem wsiadłem w lokalny pojazd marki Mercedes. Tak tak kierowca z limuzyną, a co powodzi...Krem z Brokułów a’la DJ Gotuje
Przepis dodany:Krem z brokułów. Jedno z tych warzyw, które po szpinaku gryzą w zęby młodzież. Brokuł jako warzywo jest uprawiany w Europie głównie w Polsce, oraz Anglii, Włoszech, Hiszpanii i Francji. Postanowiłem przy okazji wizyty dobrych znajomych zrobić...Stek, Burgery czy knajpa góralska?
Przepis dodany:Podczas mojego pobytu w stolicy Tatr Zakopanym spożyłem burgera w Czikago tutaj recenzja. Nawet mi smakował i rozochocił mnie więc postanowiłem zjeść coś jeszcze. Padło na Restaurację STEK przy górnych Krupówkach. Zachęcony potykaczem...Józek Wołowy czyli ja w Czikago
Przepis dodany:Józek Wołowy bo tak się nazywa kolega którego miałem okazje zjeść w Czikago Zaskoczyło mnie Zakopane, a wszystkiemu jest winien mój kumpel. Pochwalił się kiedyś, że jadł kiedyś burgera w Zakopcu. Tak więc padło sakramentalne gdzie i jaki...Jeden z pierwszych food trucków w Krakowie czyli BurgerTataVan
Przepis dodany:Na ulicy Krupniczej w Krakowie potknąć można się na krowie. O tak poeta ze mnie dziś wychodzi. Nie bez kozery wspomniałem o krowie, ponieważ w zaułku niedaleko teatru Bagatela zaparkował food truck o wdzięcznej nazwie BurgerTataVan. Od...