Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Eli gotowanie

W kuchni Eli gotowanie jest już 80 dobrych przepisów:

  • Faszerowana cukinia

    Przepis dodany:
    4.60
    Faszerowana cukinia
    Owszem mam już zamieszczony przepis na faszerowaną cukinię. Aczkolwiek dodam że farszy jest co najmniej kilkanaście lub nawet kilkadziesiąt.W moim wydaniu to w zależności co mam w lodówce. Nigdy nie zdarzyło mi się planować farszu.  Zakupy...
  • Przepis dodany:
    4.46
    Cilli i pomidorkiW tym roku obrodziły moje ilubione ostre papryczki . To CEYLON.Pomidorki trochę gorzej w tamtym roku było wiecej.
  • Koktajl truskawkowy

    Przepis dodany:
    4.88
    Koktajl truskawkowy
    Co prawda sezon truskawkowy niemal skończony , aczkolwiek jeszcze można ostatnie owoce kupić. Niestety nie są tak dorodne jak w środku sezonu , ale są. Moim zdaniem truskawka to wdzięczny owoc o sporych możliwościach. Poczynając od koktajli przez...
  • Surówka z marchewki i pora.

    Przepis dodany:
    4.69
    Surówka z marchewki i pora.
    Miała być szarlotka, niestety gdy wróciłam z aparatem, zostały tylko okruchy. W związku z tym będzie surówka.Jadłam ją u synowej.  Zadziwiające że z dwóch składników możne osiągnąć taki efekt. Aczkolwiek w związku z wiekiem ,który...
  • Pasztetowa domowa

    Przepis dodany:
    4.55
    Pasztetowa domowa
    To chyba najłatwiejszy wyrób domowy jaki znam. Prosty szybki i smaczny. Moim zdaniem , oczywiście. Do takiej pasztetowej używam mięs różnych. W zależności co mam w lodówce lub kupie np. na promocji. Dzisiaj to są ćwiartki z kurczaka. Lubię...
  • Faszerowana cukinia.

    Przepis dodany:
    4.60
    Faszerowana cukinia.
    Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem . Sama w sobie nie ma smaku (oczywiście moim zdaniem) Dlatego dobrze komponuje się z różnymi farszami. Chociaż w tym okresie jest droga to warto w kuchni warto ja mieć lub jak w moim przypadku jesienią...
  • Surówka z kapusty pekińskiej i selera naciowego

    Przepis dodany:
    4.55
    Surówka z  kapusty pekińskiej i selera naciowego
    Seler naciowy to bogactwo witamin i soli. Co za tym idzie doskonały materiał na surówki i sałatki. Na moim stole gości kilka surówek i sałatek w których w skład wchodzi seler naciowy.Dzisiaj podam przepis na wyjątkowo prostą i łatwą...
  • Schab ze śliwką 2

    Przepis dodany:
    4.87
    Schab ze śliwką 2
    Święta tuż tuż , więc pomalutku trzeba pomyśleć o daniach na stół świąteczny.  Zacznę od tradycyjnego schabu ze śliwką. Jest to kawałem chudego mięska które można podać jako danie obiadowe , aczkolwiek o niebo lepiej smakuje na...
  • Owsiana pizza

    Przepis dodany:
    4.55
    Owsiana pizza
    Aczkolwiek sądzę ze "owsiany placek" jest bardziej odpowiednia nazwą. Natomiast "pizza" ładniej brzmi.Tak bardziej po zachodniemu a " placek" to takie pospolite. Zresztą czy nazwa jest ważna? moim zdaniemto smak się liczy.Składniki- 1 szklanka...
  • Bananowe kulki

    Przepis dodany:
    4.76
    Bananowe kulki
    To bardzo prosty deser. Dodam że bardzo łatwy do wykonania . Potrzebne jest tylko kilka składników, które zapewne w każdej spiżarni jest. Przepis modyfikować można na różne sposoby, w zależności od smaku. Ja nie przepadam za nadmierną...
  • Kasza kukurydziana z sosem paprykowym

    Przepis dodany:
    4.50
    Kasza kukurydziana z sosem paprykowym
    Kasza kukurydziana należy do tych, za którą nie bardzo przepadam. Aczkolwiek coraz częściej  gości w mojej kuchni. Jest dobra na słono ,jak również na słodko. Moja mama robiła pyszna kaszę gotowaną na mleku z dodatkiem miodu, podawaną z...
  • Kasza kukurydziana na słodko

    Przepis dodany:
    4.46
    Kasza kukurydziana na słodko
    To danie które dość często gości na moim stole. Jestem kaszowa i makaronowa, w związku z tym kasze na zmianę z makaronem , to podstawa moich dań obiadowych. Jak same wiecie z obiadu zawsze coś zostanie.Ponieważ nie mam zwyczaju wyrzucać dobrej...
  • Danie jednogarnkowe 2

    Przepis dodany:
    4.87
    Danie jednogarnkowe 2
    Ostatnio stało się modne nie wyrzucanie resztek żywności. Szkoda że tak późno. Jak już nie raz pisałam,  pamiętam czasy dużo przed lodówkami. W związku z tym jestem nauczona wykorzystywania każdego okruszka . Dlatego od niespełna 40 lat...
  • Pikantne gofry

    Przepis dodany:
    4.51
    Pikantne gofry
    Gofry to wydawałoby się typowo słodki przysmak. Nic bardziej mylnego. Owszem  najczęściej stosowane to słodki przysmak. Ale nie w moim wydaniu. Ja uwielbiam gofry pikantne. Nie tylko farsz ale i ciasto muszą być wyraźnie pikantne. Sądzę że...
  • Ryżowe placuszki

    Przepis dodany:
    4.89
    Ryżowe placuszki
    Ile razy zostaje Wam ryż lub inna kasza po obiedzie. U mnie zdarza się to dość często. Jest wtenczas okazjado odrobiny fantazji i kreatywnego gotowania. Dziwnie to brzmi" kreatywne gotowanie"  to słowa moich wnucząt, a po mojemu "przegląd...
  • Filet drobiowy w sosie pomidorowym na ostro.

    Przepis dodany:
    4.72
    Filet drobiowy w sosie pomidorowym na ostro.
    To jedna z tych potraw którą można przyrządzić w niecałe pół godziny. Mogę powiedzieć że ktoś kto przyrządza filet w ten sposób kolejny raz, uwinie się w 20 minut.Składniki na 4 porcje.- filet drobiowy 4 szt- pomidory 5 - 6 szt- chili 1 sz-...
  • Zupa z chleba

    Przepis dodany:
    4.75
    Zupa z chleba
    Ostatnio mam wenę na zupy. Są zdrowe niektóre pożywne. W sumie Ameryki z tymi wiadomościami nie odkryłam. Jednak zupa z chleba to drugie życie czerstwego pieczywa.  Jedna z tych potraw która pozwala na mniejsze wyrzucanie żywności. Zupa jest...
  • Mięsna zupa na ostro.

    Przepis dodany:
    4.76
    Mięsna zupa na ostro.
    To jedna z ulubionych zup moich. Pikantno słodka. Może być w wersji jednogarnkowej jak również z odrobiną większej ilości bulionu, jako przystawka. Oczywiście jest to dodatkowo "samo zdrowie".Wiadomo nie od dziś, że papryka to bogactwo witamin i...
  • Filet drobiowy faszerowany.

    Przepis dodany:
    4.74
    Filet drobiowy faszerowany.
    Filet drobiowy faszerowany to nic nad zwyczajnego.  Filecik i farsz. Właśnie w tym farszu jest pole do popisu, że tak powiem. U mnie zmienia się w zależności od pory roku. Zaczynając od lekkich jarskich , warzywno-mięsnych, kończywszy na...
  • Chłopski obiad

    Przepis dodany:
    4.84
    Chłopski obiad
    To nic innego jak pieczone ziemniaki i zsiadłe mleko. Ja trochę zmieniłam to danie i dostosowałam do podniebienia moich domowników. Mając na względzie moje wnuczki. Niestety nie łatwo je zmusić do jedzenia. Dodatkowym atutem tego nad wyraz...
  • Szynka z pastą jajeczno-chrzanową w galarecie.

    Przepis dodany:
    4.87
    Szynka z pastą jajeczno-chrzanową w galarecie.
    W tym roku poszłam na łatwiznę. W związku z tym moje święta obfitowały w potrawy w łatwizną.To jedna z nich. Składnikiowalne plasterki chudej szynki 5 jajek ugotowanych na twardo200g chrzanu drobno utartego2 pęczki szczypiorku drobno...
  • Naleśniki z parówka

    Przepis dodany:
    4.46
    Naleśniki z parówka
    Mam troszkę zamieszania i mało czasu poświęcam mojemu blogowi . Mam nadzieję że wkrótce będę mogla co dzień zamieszczać jakiś wpis.Dzisiaj zwykłe naleśniki , nic szczególnego ale przystawka syta i drzwi do lodówki na  dłużej ...
  • Feta marynowana w oleju rzepakowym

    Przepis dodany:
    4.55
    Feta marynowana w oleju rzepakowym
     Feta to wspaniały dodatek do różnych dań  . Natomiast marynowana w oleju rzepakowym ,czosnki staje si e doskonałym dodatkiem.  Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego gości na moim stole  co...
  • Chleb z cebulą i oliwkami

    Przepis dodany:
    4.65
    Chleb z cebulą i oliwkami
           Składniki80dkg mąki 650 lub 700 lub 750 20 dkg mąki kukurydzianej2 cebule2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek700 ml wody1/3 część drożdży z kostki1 płaska łyżeczka cukru1 łyżka płaska...
  • Schabowe jajko

    Przepis dodany:
    4.78
    Schabowe jajko
    To nie jest skomplikowane danie. Jednak jest dobre jako danie obiadowe z dodatkiem np. klusek domowych lub zwykłej przekąski . Ostatnio pokrojone lekko na ukos ,posłużyło mi jako wędlina na kanapki.Składniki na 2 porcje2 jajka2 kotlety schabowe5...
  • Pęczak z warzywami i chorizo

    Przepis dodany:
    4.63
    Pęczak z warzywami i chorizo
    Pęczak - jest to całe  tylko obłuskane ziarno jęczmienia. Z pośród kasz jęczmiennych ma najwięcejwartości odżywczych. Niestety przez to że , są  to duże i całe ziarna   dłużej   się   gotuje.  No : aleod...
  • Sałatka z cukinii,szparagów,liści botwiny

    Przepis dodany:
    4.47
    Sałatka z cukinii,szparagów,liści botwiny
    Sałatka dość pospolita i typowo wiosenna. Bardzo lubię listki młodej botwinki , mają lekko słodkawy smak i wyrazisty buraczany zapach. Dość często wykorzystuje je do sałatek lub zup.Składniki na 2 porcje1 cukinia4-5 szparagów1 czerwona...
  • Schab pieczony na patelni.

    Przepis dodany:
    4.60
    Schab pieczony na patelni.
    Lubię w ten sposób przyrządzać kawałek , dobrego chudego mięska. Idealny na kanapki i z sosemna  obiad. W galarecie też go robiłam , smakuje idealnie.Składnikikawałek schabu3 łyżki soli3 łyżki pieprzu3 łyżki majeranku4-5 marchewek4-5...
  • Podsumowanie akcji " Ciasto parzone "

    Przepis dodany:
    4.60
    Podsumowanie akcji " Ciasto parzone "
    Przepraszam że trochę późno , podsumowanie akcji . No cóż - nieraz i tak bywa.Przede wszystkim chcę podziękować wszystkim za udział . Pyszne przepisy , kolorowe i smaczne.Z wielką przyjemnością , każdy z nich wypróbuję .Ponieważ planuję...
  • Ptysie z jajkiem

    Przepis dodany:
    4.72
    Ptysie  z  jajkiem
    Zostalo mi trochę ptysiów i  nie bardzo wiedziałam co z nimi zrobić . Dlatego  poszłam na łatwiznę imam  ptysie z jajkiem.Do każdego ptysia włożyłam połówkę jajka , plasterek ogórka i kleksik z majonezu własnej...
  • Móje świąteczne co nie co

    Przepis dodany:
    4.60
    Móje świąteczne co nie co
     Z powodu niedyspozycji mojego komputera ograniczę sie do zdjęć . Kilku zdjęć z mojego świątecznego ...
  • Faszerowane jajka - bis

    Przepis dodany:
    4.75
    Faszerowane jajka - bis
    Dzisiaj zrobiłam powtórkę z rozrywki . Czyli jajkowe przekąski , lekkie wspomnienie niedawnych Świąt.Takie małe coś a przy stole zrobiło się milej i weselej.Kilka rożnych farszy  tak dla urozmaicenia i dla koloru . Niestety z tym kolorem...
  • Surówka z selera naciowego

    Przepis dodany:
    4.46
    Surówka z selera naciowego
    Oj!! Po świętach tłuszczyk jeszcze w bioderkach zalega , czas przejść na zieleninkę . Ostatnioprzeczytałam że seler naciowy wręcz cuda w tej materii działa . Z tond moja dzisiejsza surówka.Skład1/2 główki salaty lodowej1 seler naciowygarść...
  • Faszerowane ziemniaki

    Przepis dodany:
    4.73
    Faszerowane ziemniaki
    Faszerowane ziemniaki to dla mnie taki mini bigos . W tym sensie że na farsz wykorzystuje resztki. A takowych po Świętach jest w brut w każdej lodówce. Więc z takich ziemniaków mamy podwójnąkorzyść  Skrawki nie zmarnują się . Po drugie...
  • " Polędwica sopocka"

    Przepis dodany:
    4.60
    " Polędwica sopocka"
    To taka w moim wydaniu polędwica . Inaczej mówiąc kawałek ładnego schabu , zamarynowanego w soli peklowanej . Bardzo łatwy i prosty przepis .Składniki2 kg schabu 1 płaska łyżka soli peklowanej1 łyżka soli zwykłej1 łyżka pieprzu2 łyżki...
  • Schab faszerowany

    Przepis dodany:
    4.75
    Schab faszerowany
    Coś na stół świąteczny.  Uwielbiam schab . Jest to kawałek mięsa chudego z którym można  tysiące kombinacji robić .  Ten przepis to kawałek mojej świątecznej tradycji.Składniki2 kg schabu½ kg mięsa mielonego2 łyżki soli 1...
  • Chleb z ziarnami lnu

    Przepis dodany:
    4.85
    Chleb z ziarnami lnu
    To mój ulubiony chleb . Po upieczeniu jest lekko wilgotny , i długo zatrzymuje świeżość. 
  • Szynka w warzywach na szybko

    Przepis dodany:
    4.73
    Szynka w warzywach na szybko
    Szynka to taki kawałek mięsa który trzeba dość długo :piec , smażyć lub gotować . A co zrobić jak w lodówce nie ma nic co można szybko zrobić jak np. drób ? A głodomory dzwonią że są tuż ,tuż.To jest właśnie sytuacja do której pasuje...
  • Grochowa błyskawiczna

    Przepis dodany:
    4.73
    Grochowa błyskawiczna
    Ostatnio odkryłam zupki błyskawiczne . Ale nie te z torebki czy kostki , tylko domowe . Gotowane  5-10 minut i już są .  Składniki 4 porcje1 puszka groszku1 marchewka1 pietruszka1 cebula3-4 ziemniakisól , pieprz do smaku oliwa rzepakowa do...
  • Śledziowa pasta

    Przepis dodany:
    4.53
    Śledziowa pasta
    Coś szybkiego i coś łatwego na kanapkę . Nie znam łatwiejszego smarowidła kanapkowego . Składniki2 jajka1 puszka śledzi w sosie pomidorowym1 ogórek konserwowy 1 łyżeczka musztardy ostrejpieprz do smaku sól ( nie koniecznie ponieważ...
  • Ptysie mini

    Przepis dodany:
    4.90
    Ptysie mini
    Jeszcze raz ptysie . Tym razem małe, takie na dwa gryzy . Nadzienie też troszeczkę zmieniłam .Przepisem tym chciałabym zaprosić do udziału w akcji  " Ciasta Parzone "  Myślę że tego rodzaju ciasto można wykorzystać na wiele...
  • Placki gryczane

    Przepis dodany:
    4.90
    Placki gryczane
    Placki gryczane smażę z kaszy gryczanej . Najczęściej jeśli zostaje z obiadu a wyrzucić szkoda .Szybko je można usmażyć i są idealne jako przystawka lub dodatek obiadowy .Składniki 100g kaszy gryczanej ugotowanej1 jajko1/2 szklanki kefiru...
  • Słodkie drobiazgi

    Przepis dodany:
    4.78
    Słodkie drobiazgi
    Ciasto parzone jest u mnie na stole zawsze jak ktoś niespodziewanie na kawkę wpadnie lub gdymam naglą chętkę na coś słodkiego . Szybko się go robi i szybko piecze. Cóż więcej potrzeba.Od kilku lat zamiast pączków  w tłusty czwartek...
  • Salatka śniadaniowa

    Przepis dodany:
    4.81
    Salatka śniadaniowa
    Inaczej mówiąc trochę wiosny w zimie .  Trochę słoneczka na talerzu i w duszy muzyczka gra.Jest to sałatka lub surówka jak kto woli , którą bardzo często robię. Zmieniam tylko rodzaj fasoli. Składniki na 2 porcje1 jajko 1 duży...
  • Ptysie

    Przepis dodany:
    4.77
    Ptysie
    Ciasto  Ptysiowe . To  jedno  z  niewielu  ciast  które  idealnie  pasuje  na  słodko  i  na  wytrawnie .Takie  przy  najmniej,  jest  moje  zdanie . ...
  • Krewetki w sosie słodko kwaśnym

    Przepis dodany:
    4.47
    Krewetki w sosie słodko kwaśnym
    Krewetki  to  nie  jest  moja   mocna   strona. Raczej  jestem  w  trakcie  eksperymentów   i   nauki .Od czasu  do  czasu   wyjdzie   mi  coś  o ...
  • Błyskawiczny obiad

    Przepis dodany:
    4.77
    Błyskawiczny obiad
    Każdy z nas to okropne uczucie zna. Wpadasz biedny człowieku do domu a tu wygłodniała rodzinka z wyrzutem patrzy że w garach pusto. I jak to moja babcia mawiała  " kij ma dwa końce a każda  sytuacja dwa wyjścia". W takim przypadku...
  • Roladki z Lasagne

    Przepis dodany:
    4.89
    Roladki z Lasagne
    Ostatnio odkryłam że z ciasta lasagne ,można przyrządzić nie tylko tradycyjna lasagne z mięsem mielonym i serem . Oto jedno z pierwszych dań które wykonałam i okazało się całkiem   nie złe  Składniki10 płatów...
  • Klops faszerowany

    Przepis dodany:
    4.63
    Klops faszerowany
     Klops faszerowany masą jajeczno kukurydzianą . Moja ulubiona przystawka na Święta Wielkanocne
  • Kapuśniak

    Przepis dodany:
    4.55
    Kapuśniak
    Mój kapuśniak to zupa śmieciucha. Wszystko tam jest . sporo ziół , warzyw , mięska również . Jednym słowem idealna zupka na zimowe dni.Składniki1/2  małej główki kapusty 1 duża marchew2 cebule1 pietruszka4-5 ząbków czosnku2-3...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).