Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Skarbnica smaków

W kuchni Skarbnica smaków jest już 294 dobrych przepisów:

  • "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2018" - podsumowanie

    Przepis dodany:
    4.65
    "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2018" - podsumowanie
    W akcji "Kuchnia krajów słowiańskich" spotkaliśmy się po raz czwarty. Może tegoroczna edycja nie obfitowała w przepisy, tak jak jej poprzedniczki z lat minionych, ale tym bardziej jest to dla mnie cenne, że zechcieliście przyłączyć się do...
  • Kurczak po karaibsku

    Przepis dodany:
    4.88
    Kurczak po karaibsku
    Prosty i pyszny - te dwa słowa oddają istotę tej potrawy.Nic więcej nie będę pisać na temat tego dania. Sami zróbcie i się przekonajcie jak dobrze smakuje. Przepis znalazłam u Mirabelki.Wprowadziłam małe zmiany: od siebie dodałam kurkumę,...
  • Bramboráky - czeskie placki ziemniaczane

    Przepis dodany:
    4.85
    Bramboráky - czeskie placki ziemniaczane
    Okazuje się, że Czesi nie gęsi i swoje placki ziemniaczane też mają :)Czeskie bramboráky przygotowuje się na bazie ciasta z dodatkiem mleka i przez to przypominają szwedzkie raggmunkar.Podstawowe składniki w obu przepisach są podobne, lecz w...
  • Wielkopolski mus jabłkowy

    Przepis dodany:
    4.47
    Wielkopolski mus jabłkowy
    Pysznych jabłek o tej porze roku mamy w bród. Korzystając z tego bogactwa natury, przygotowałam prosty lecz wyśmienity deser.Składniki:1 kg soczystych jabłek (najlepiej kruchych, łatwo rozpadających się)sok z 1/2 cytryny2 łyżki cukru2 łyżki...
  • Žemlovka

    Przepis dodany:
    4.89
    Žemlovka
    Žemlovka to idealny sposób na wykorzystanie nieświeżego pieczywa.Co prawda w Czechach, skąd pochodzi, podaje się ją jako danie obiadowe, lecz wg mnie bardziej pasuje jako słodki dodatek do kawy, oscylując między deserem a ciastem.Podaje się ją...
  • Żurek białostocki

    Przepis dodany:
    4.84
    Żurek białostocki
    Żurek białostocki różni się nieco od żurku znanego mi z rodzinnego domu - brak w nim majeranku, zamiast niego jest posiekana natka pietruszki. Do tego dodaje się do zupy suszone grzyby, co nadaje jej całkowicie nowego smaku.Składniki:ZAKWAS...
  • Kluski śląskie z dynią

    Przepis dodany:
    4.47
    Kluski śląskie z dynią
    Składniki:700 g ugotowanych ziemniaków 300 g ugotowanej dyni250 g mąki ziemniaczanej1 jajkoWykonanie:Ziemniaki i dynię ugotować (oddzielnie) w osolonym wrzątku poprzedniego dnia.Następnego dnia warzywa przecisnąć przez praskę lub zmielić w...
  • Kapuśniak z pomidorami i jabłkiem

    Przepis dodany:
    4.90
    Kapuśniak z pomidorami i jabłkiem
    Zostało mi trochę kapusty po gotowaniu gołąbków, a ponieważ nie lubię marnować jedzenia, postanowiłam ją jakoś wykorzystać.To jakoś ma postać kapuśniaku z pomidorami i jabłkiem - zupy znalezionej w książce Wydawnictwa Olesiejuk "Polska...
  • Serbski gulasz wieprzowy

    Przepis dodany:
    4.53
    Serbski gulasz wieprzowy
    W akcji kulinarnej "Kuchnia krajów Słowiańskich" spotykam się z Wami już po raz czwarty.Tegoroczną edycję chciałabym rozpocząć bałkańskim przepisem, tak więc na dobry początek, proponuję Wam serbski gulasz wieprzowy, życząc udanej zabawy...
  • Kuchnia Krajów Słowiańskich 2018 - zaproszenie do akcji

    Przepis dodany:
    4.58
    Kuchnia Krajów Słowiańskich 2018 - zaproszenie do akcji
    Moi Drodzy!   Już po raz czwarty chciałabym zaprosić Was do gotowania w ramach akcji kulinarnej "Kuchnia krajów słowiańskich".   W tym roku akcja będzie nieco przesunięta w czasie (22.09. - 22.10.2018), ale mam nadzieję, że to...
  • Jesienna zupa

    Przepis dodany:
    4.64
    Jesienna zupa
    Co począć z niedużym kawałkiem cukinii, papryki i dyni, które zostały po gotowaniu innych rzeczy, a z których pojedynczo nie dałoby się przyrządzić niczego sensownego?Zrobić zupę - pyszną, aromatyczną wegetariańską zupę-krem z jesiennych...
  • Sos do spaghetti na zimę

    Przepis dodany:
    4.77
    Sos do spaghetti na zimę
    Lubię ten czas - czas jesiennych przetworów.W zeszły weekend zamknęłam się w kuchni i gotowałam. Efekty tej pracy będą stopniowo ukazywały się na blogu.Na początek proponuję sos do spaghetti wg przepisu znalezionego na blogu "Humanistka w...
  • Tarta na cieście jogurtowym ze szpinakiem, twarogiem i cebulą

    Przepis dodany:
    4.70
    Tarta na cieście jogurtowym ze szpinakiem, twarogiem i cebulą
    Klasyczna tarta powinna być upieczona na spodzie kruchym ewentualnie półkruchym.Tarta, którą Wam prezentuję poniżej pochodzi z książki Clausa Meyera "Wszystkie smaki Skandynawii" i pewnie dlatego upieczona jest na bazie ciasta jogurtowego,...
  • Kubeczkowe ciasto jogurtowe ze śliwkami

    Przepis dodany:
    4.71
    Kubeczkowe ciasto jogurtowe ze śliwkami
    To ciasto nie wymaga wiele zachodu, by je upiec wystarczą pusty kubeczek po jogurcie, łyżka i miska. Nie musicie nawet wyciągać miksera.Przepis na to ciasto znalazłam na tej stronie.Składniki:3 małe jajka,1 mały kubeczek jogurtu naturalnego (180...
  • Toskański kurczak po myśliwsku

    Przepis dodany:
    4.71
    Toskański kurczak po myśliwsku
    "Pollo alla cacciatora", czyli kurczak po myśliwsku, to potrawa, która w kuchni włoskiej występuje w wielu odsłonach - inaczej przygotowuje się ją w Rzymie, inaczej we Florencji. Ja przedstawiam Wam toskański sposób przygotowania "kurczaka po...
  • Domowa galaretka truskawkowa

    Przepis dodany:
    4.88
    Domowa galaretka truskawkowa
    Robiłam już kisiel domowym sposobem, teraz przyszedł czas na galaretkę.Składniki:400-500 g truskawek4 łyżeczki żelatyny3 łyżki cukruWykonanie:Owoce umyć, przelać wrzątkiem na sitku, oderwać szypułki.Następnie zmiksować  blenderem na...
  • Muffinki z truskawkami

    Przepis dodany:
    4.79
    Muffinki z truskawkami
    Cieszmy się truskawkami póki są.Dlatego proponuję upiec pyszne muffinki z ich dodatkiem.Przepis  pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów: Mniam...Mniam... Składniki (na 12 sztuk):2 szkl mąki1/2 szkl cukru1 jajko1 szkl mleka1/2 szkl...
  • Clafoutis z czereśniami

    Przepis dodany:
    4.90
    Clafoutis z czereśniami
    Clafoutis - nieskomplikowany deser francuski bazujący na cieście naleśnikowym.Przepis zaczerpnęłam ze strony Ani Starmach.Składniki: 400-500 g czereśni300 ml mleka3 jajka125 g mąki100 g cukru*masło do wysmarowania formycukier puder do...
  • Kurczak po węgiersku z warzywami

    Przepis dodany:
    4.87
    Kurczak po węgiersku z warzywami
    Ognisty i aromatyczny kurczak zainspirowany przepisem umieszczonym na opakowaniu przyprawy "Kurczak po węgiersku" firmy "Kamis".Resztę składników potrawy zaoferowała moja lodówka :). Wyszło pysznie.Składniki (dla dwóch osób):2 udka kurczaka1/2...
  • Zupa "Dziad"

    Przepis dodany:
    4.91
    Zupa "Dziad"
    Zupa, mimo swej mało zachęcającej nazwy, jest niezwykle smaczna.Do tego pachnąca skwarkami i koperkiem.Przepis na nią pochodzi z książki Anny Wojciechowskiej "Domowa kuchnia łódzka".Składniki:1 mała główka młodej kapusty3 większe ziemniaki2...
  • Potrawka drobiowa z włoszczyzną z rosołu

    Przepis dodany:
    4.86
    Potrawka drobiowa z włoszczyzną z rosołu
    Na ten przepis trafiłam w internecie przypadkiem, szukając czegoś zupełnie innego.Zainspirowana oryginałem, postanowiłam zrobić swoją wersję.Akurat ugotowałam rosół, więc miałam wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia potrawy.Efekt...
  • Juszka śląska

    Przepis dodany:
    4.84
    Juszka śląska
       Przepis na juszkę śląską dodała Badylarka, autorka bloga "Weekendy w domu i w ogrodzie", do mojej akcji "Kuchnia krajów słowiańskich 2017".   Zupełnie nie wiem czemu ta zupa jeszcze nie zagościła na blogu, ponieważ odkąd...
  • Babka "Caffe latte"

    Przepis dodany:
    4.57
    Babka "Caffe latte"
    Z okazji Świąt Wielkiej Nocy życzę wszystkim radosnych i rodzinnych chwil spędzonych w gronie najbliższych, a na wielkanocny stół proponuję babkę "Caffe latte". Składniki: 4 jajka 2 szkl mąki3/4 cukru1 cukier waniliowy1 kostka...
  • Bawarska zapiekanka ze szpeclami

    Przepis dodany:
    4.82
    Bawarska zapiekanka ze szpeclami
    Szpecle to niezwykle popularne w Niemczech kluseczki. Przypominają nasze lane kluski.Do ich przygotowania używa się specjalnych urządzeń, np. "hebla", czyli tarki do klusek.Jednakże, jeżeli nie macie takiego urządzenia, z powodzeniem możecie...
  • Francuska zupa cebulowa wg Michela Moran

    Przepis dodany:
    4.69
    Francuska zupa cebulowa wg Michela Moran
    Zupa cebulowa to klasyka oraz najbardziej popularna i znana zupa kuchni francuskiej.Rzekłabym, że jest dla Francuzów tym, czym dla nas rosół, o czym może świadczyć fakt, że podaje się ją na francuskich weselach.Przyrządzenie jej nie sprawia...
  • Gniazdka

    Przepis dodany:
    4.79
    Gniazdka
    Ciastka te nazywane są różnie: "gniazdka", "pączki wiedeńskie" lub "pączki hiszpańskie".Osobiście dla mnie to "gniazdka"- pod taką nazwą znam je od dziecka i jako "gniazdka" są sprzedawane w warszawskich cukierniach, rzadko spotykam je nazwane...
  • Śródziemnomorska zupa z ciecierzycą - wegetariańska

    Przepis dodany:
    4.79
    Śródziemnomorska zupa z ciecierzycą - wegetariańska
    Składniki:2 średnie marchewki1 duża cebula1/2 średniego korzenia selera3 duże ziemniaki1 puszka ciecierzycy / cieciorki4 łyżki oliwy1 łyżeczka kminu rzymskiego4 szkl wrzącej wodyposiekana natka pietruszkisólpieprzWykonanie:Warzywa obieramy i...
  • Fuczki

    Przepis dodany:
    4.47
    Fuczki
    Szwedzi mają "Raggmunkar" - placki na bazie ciasta naleśnikowego z dodatkiem tartych ziemniaków.My za to mamy "Fuczki" - placki z ciasta naleśnikowego z kiszoną kapustą - regionalną potrawę Podkarpacia, wywodzącą się z kuchni...
  • Kokosowe curry z kurczakiem i mango

    Przepis dodany:
    4.73
    Kokosowe curry z kurczakiem i mango
    Danie z serii "wyglądam strasznie, smakuję świetnie". Jeśli lubicie połączenie owoców z mięsem, a zestaw przypraw w Waszej  kuchni wykracza poza tradycyjną sól z pieprzem, to danie jest dla Was. Proszę tylko nie zrażajcie się...
  • Pierogi srokate

    Przepis dodany:
    4.86
    Pierogi srokate
    Na blogu "Trzeci Talerz" można znaleźć wiele fantastycznych regionalnych potraw z Podkarpacia. Właśnie stamtąd pochodzą pierogi srokate. Nazwa pochodzi od srokatego, czyli dwukolorowego farszu i to właśnie nazwa zwróciła moją uwagę i...
  • Pasta z kurczaka na kanapki

    Przepis dodany:
    4.82
    Pasta z kurczaka na kanapki
    Często nie wiadomo co zrobić z mięsem z rosołu - doskonałym sposobem na jego wykorzystanie jest irański kurczak, ale można też przygotować drobiową pastę na kanapki.Przepis na nią podpatrzyłam u Ani na blogu "Mops w kuchni".Składniki:300 g...
  • Irański kurczak

    Przepis dodany:
    4.80
    Irański kurczak
    Jeśli nie wiecie co zrobić z mięsem kurczaka z rosołu, już Wam mówię: zróbcie irańskiego kurczaka!Przepis na to pyszne danie znalazłam na niezawodnym blogu Izy. Wprowadziłam do niego małe zmiany.Składniki:1,5 szkl rosołu1 cebula1 pomidor3...
  • Kotlety z kaszy jęczmiennej i brokułów

    Przepis dodany:
    4.72
    Kotlety z kaszy jęczmiennej i brokułów
    Składniki:2 szkl wody1 szkl kaszy jęczmiennej300 g brokułów (użyłam mrożonych) 200 g twarogu1 jajko1 średnia cebula2 ząbki czosnku1/2 łyżeczki masła (dodałam od siebie)sólpieprzolej do smażeniabułka tarta do obtoczenia kotletów (w...
  • Babka cytrynowa

    Przepis dodany:
    4.89
    Babka cytrynowa
    Na tegoroczną Wielkanoc upiekłam babkę, bo jak wiadomo Wielkanoc bez babki się nie obejdzie.Wybór padł na babkę cytrynową - lekką i orzeźwiającą w smaku. Chyba na przekór pochmurnej pogodzie za oknem.Składniki *:Ciasto4 jajka1 szkl mąki...
  • Zupa porowo-pieczarkowa

    Przepis dodany:
    4.59
    Zupa porowo-pieczarkowa
    Kiedy natrafiłam w sieci na tę zupę, bardzo mnie zaciekawiła.A jak mnie jakiś przepis bardzo zaciekawi, to prędzej czy później go zrealizuję.Akurat ta zupa na ugotowanie nie czekała długo, natomiast dość długo czekała na publikację.Kiedy...
  • Zupa pieczarkowa II

    Przepis dodany:
    4.58
    Zupa pieczarkowa II
    Przepis na zupę pieczarkową już był na blogu.Teraz czas na wersję zupy z ziemniakami i smażoną cebulką, którą podpatrzyłam u Elexis.Składniki:1 l bulionu drobiowego300 g pieczarek2 duże ziemniaki1 marchew1 cebula1 ząbek czosnku1,5 łyżki...
  • Sos chrzanowy

    Przepis dodany:
    4.85
    Sos chrzanowy
    Aksamitny sos chrzanowy jest doskonałym dodatkiem do gotowanej wołowiny, lub też, jeśli ktoś lubi, ozorków wszelakich: wieprzowych, wołowych bądź cielęcych.U mnie w tej pierwszej wersji - w towarzystwie wołowiny z rosołu. Smakowo komponuje się...
  • Niezwykle puszyste placki na sodzie

    Przepis dodany:
    4.67
    Niezwykle puszyste placki na sodzie
    Przepis na te pyszne placuszki znalazłam na blogu Karoliny.Są wyrośnięte, mięciutkie i niezwykle puszyste. Naprawdę pyszne! Usmażyłam te placki z połowy składników, dałam tylko więcej maślanki, niż to było podane w oryginalnym...
  • Zupa szczawiowa

    Przepis dodany:
    4.90
    Zupa szczawiowa
    Niecierpliwie czekam na wiosnę i zieleń na drzewach. Jak na razie, zazieleniło się jedynie w talerzach a to za sprawą zupy szczawiowej.Składniki:3 skrzydełka kurczaka2 marchewki1 pietruszka1 mały por1/2 selera4-5 ziemniaków (w zależności od...
  • Domowe hamburgery

    Przepis dodany:
    4.51
    Domowe hamburgery
    Nie jestem zwolenniczką fast foodów i unikam ich jak ognia., zawsze są dla mnie ostatecznością, gdy już nie ma innego wyjścia.Ponieważ gotowców się wystrzegam, ostatnio po raz pierwszy pokusiłam się o zrobienie domowych hamburgerów.Takie...
  • Surówka z kwaszonej kapusty

    Przepis dodany:
    4.83
    Surówka z kwaszonej kapusty
    Obecna za oknem pogoda nie sprzyja zachowaniu zdrowia, łatwo teraz o przeziębienie.Tak więc, aby nie dać się chorobie, proponuję wesprzeć organizm zastrzykiem witaminowym, jakim jest, najbardziej chyba klasyczna z polskich surówek - surówka z...
  • Kanadyjskie klopsiki z żurawiną

    Przepis dodany:
    4.78
    Kanadyjskie klopsiki z żurawiną
    Dawno temu, w jednym z odcinków programu telewizyjnego "Robert Makłowicz w podróży" poświęconemu Kanadzie, autor zaprezentował te klopsiki.Tak mi przypadły do gustu, że postanowiłam kiedyś je przyrządzić.Akcja kulinarna Wyraczynki "Kuchnia...
  • Bryndzové halušky - Słowackie haluszki z bryndzą

    Przepis dodany:
    4.57
    Bryndzové halušky - Słowackie haluszki z bryndzą
    Haluszki to klasyczne danie słowackiej kuchni, jedno z najpopularniejszych, jeśli nie najpopularniejsze.Haluszki dla Słowaków są tym, czym jest pizza dla Włochów - po prostu bez nich nie wyobrażają sobie rodzimej kuchni. Są tak ważne, że w...
  • Napoleonka

    Przepis dodany:
    4.74
    Napoleonka
    Domowa "Napoleonka" to żadna trudność, wystarczy nieco cierpliwości, by cieszyć się jej smakiem.Składniki:2 duże opakowania krakersów1 l mleka2 żółtka1/2 kostki masła (dałam 1/4)3/4 szkl cukru3/4 szkl mąki1 budyń waniliowy lub...
  • Kotlety z kaszy orkiszowej

    Przepis dodany:
    4.91
    Kotlety z kaszy orkiszowej
    Robiłam już kotlety z kaszy gryczanej, z kaszy jaglanej oraz ryżu.Dziś kolejna propozycja bezmięsnych kotletów.Inspiracją był dla mnie przepis Krysi, a ponieważ nie miałam kaszy jęczmiennej, zastąpiłam ją kaszą orkiszową, którą...
  • Jak smakuje "Krombol"?

    Przepis dodany:
    4.61
    Jak smakuje "Krombol"?
    Jakiś czas temu zamieściłam na blogu przepis na "Krombol" - wielkopolski napój na bazie dyni.By nabrał odpowiedniej mocy, potrzebuje 2-3 miesięcy "leżakowania" w słoikach.Odstał swoje i teraz mogę Wam napisać jak smakuje.A jak smakuje? Inaczej...
  • Stefanka dla leniwych

    Przepis dodany:
    4.88
    Stefanka dla leniwych
    Prawdziwa "Stefanka", ta którą się piecze, składa się z płatów ciasta miodowego przełożonych masą z kaszy manny, zwieńczonych polewą czekoladową.Tej pieczonej nigdy nie robiłam, więc wszystko przede mną i może kiedyś się skuszę i ją...
  • Zupa parobka

    Przepis dodany:
    4.48
    Zupa parobka
    Jak powiada przysłowie "Cudze chwalicie, swego nie znacie". To "swoje" przybliża nam autorka bloga "Trzeci Talerz" (skąd wzięłam przepis), na którym propaguje kuchnię podkarpacką. Sama z chęcią podpatruję umieszczone tam...
  • Gulasz szegedyński

    Przepis dodany:
    4.74
    Gulasz szegedyński
    Treściwy i sycący gulasz szegedyński, wbrew nazwie z kuchnią węgierską niewiele ma wspólnego. Węgrzy w zasadzie go nie znają, za to większą estymą u smakoszy cieszy się w Czechach, Niemczech i Austrii.Przepis pochodzi z bloga "Trzeci...
  • Bryndzové pirohy - słowackie pierogi z bryndzą

    Przepis dodany:
    4.71
    Bryndzové pirohy - słowackie pierogi z bryndzą
    Przepis na te słowackie pierogi dodała autorka bloga "am.art kolor i smak" do mojej akcji "Kuchnia Krajów Słowiańskich 2016".Po raz pierwszy spotkałam się z ciastem na pierogi z dodatkiem ugotowanych ziemniaków.Zanim przystąpię do przepisu kilka...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).