Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Życie zamknięte w smaku

W kuchni Życie zamknięte w smaku jest już 292 dobrych przepisów:

  • Smażony camembert

    Przepis dodany:
    4.86
    Smażony camembert
    Tego typu przekąski powinny być konsumowane wyjątkowo rzadko. Nie chodzi wyłącznie o wysoką zawartość tłuszczu, ale też niekorzystny wpływ serów pleśniowych na nasz organizm przy zbyt częstym ich konsumowaniu. Wiem, że to trudne, bo smażony...
  • Zupa miso z grzybami shimeji

    Przepis dodany:
    4.55
    Zupa miso z grzybami shimeji
    Nie patrzcie na mnie krzywo - obiecywałam, że się nie poddam i blog wciąż będzie funkcjonował, ale kwestia braku czasu na codzienne dodawania wpisów nie uległa zmianie. Swoją drogą, mieliście kiedyś tak, że sądziliście, że życie Was...
  • Łosoś na parze w pomarańczach

    Przepis dodany:
    4.82
    Łosoś na parze w pomarańczach
    (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){(i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new...
  • "Koktajle, smoothies... i nie tylko" - recenzja

    Przepis dodany:
    4.74
    "Koktajle, smoothies... i nie tylko" - recenzja
    Od momentu rozpoczęcia się sezonu letniego za każdym razem,gdy wchodzę do księgarni, atakują mnie kolorowe książki zawierające przepisy nasezonowe smakołyki. Zwłaszcza, jakże popularne w ostatnim czasie, smoothies ikoktajle. Bardzo długo...
  • „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na lato", Beata Pawlikowska - recenzja

    Przepis dodany:
    4.75
    „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na lato", Beata Pawlikowska - recenzja
    Do lata droga jeszcze daleka, jakkolwiek zima tego rokupłata nam figle, raz udając jesień, a innym razem wiosnę. Nie zmienia to jednakfaktu, że w moje ręce trafiła kolejna odsłona cyklu Beaty Pawlikowskiej „Szczęśliwegarnki. Kulinarna książka...
  • Omlet z soczewicą i tuńczykiem

    Przepis dodany:
    4.78
    Omlet z soczewicą i tuńczykiem
    Bonjour, bonjour! Dzisiaj wreszcie coś z menu dietetycznego. A jeżeli chcecie wiedzieć, co u mnie, to powiem Wam, że... sama nie wiem. Okazuje się, że alienacja od ludzi bardzo źle wpłynęła na moje umiejętności rozszerzenia znajomości i...
  • Sernik z lemon curd

    Przepis dodany:
    4.90
    Sernik z lemon curd
    Wpadam na szybko, wydzierając rzeczywistości nieco czasu i serwuję sernik. Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com i był przygotowywany na Święta. A w postanowieniu dietetycznym trwam. Mam całe mnóstwo zdjęć do przepisów szybkich, lekkich i...
  • „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę", Beata Pawlikowska - recenzja

    Przepis dodany:
    4.55
    „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na wiosnę", Beata Pawlikowska - recenzja
    Przyszła kryska na Matyska, jak to się mówi. Jeszcze miesiąctemu pisałam, że nie jestem docelowym odbiorcą kulinarnych książek BeatyPawlikowskiej, która żyje w zgodzie z kuchnią pięciu przemian i stara sięspożywać produkty maksymalnie...
  • Wątróbka z jabłkami, żurawiną i cynamonem

    Przepis dodany:
    4.87
    Wątróbka z jabłkami, żurawiną i cynamonem
    Kolejne z dań, którymi raczyłam się zanim wkroczyłam na drogę zdrowia i diety. Myślę, że za jakiś czas - gdy już będę mogła bez obawy o zarzucenie planu, zrobić sobie małe odstępstwo od dietetycznej normy - wykorzystam znowu ten przepis....
  • Delicja

    Przepis dodany:
    4.48
    Delicja
    Kto nie zna i nie jadł Delicji, ten musiał wychować się w jakiejś dziczy. Kolejność pożerania warstw ciastka to niemal symbol przynależności do pewnej grupy - albo tych, którzy zaczynają od czekolady; albo tych, którzy jako pierwszą...
  • Ciasto z kaszy manny z żurawiną

    Przepis dodany:
    4.85
    Ciasto z kaszy manny z żurawiną
    Zawsze lubiłam kaszę manną. Najbardziej, kiedy przygotowywał mi ją tata. Kasza w jego wykonaniu była lekka, bardziej płynna od tej, którą robiła mama. Doskonale mieszała się z domowym sokiem malinowym, tworząc jednolicie różowo-fioletową,...
  • Miruna na parze na sałatce z kaszy pęczak

    Przepis dodany:
    4.47
    Miruna na parze na sałatce z kaszy pęczak
    Wczoraj wypadał blue monday, podobno najbardziej depresyjny dzień roku. Podczas wyliczeń, poszukujących tego najgorszego momentu spośród 365 (czy też 366) dób, wzięto pod uwagę także moment porzucania postanowień noworocznych. Otóż jedno z...
  • Kurczak w białym sosie z żurawiną

    Przepis dodany:
    4.57
    Kurczak w białym sosie z żurawiną
    Bach, stało się, skończyła 24 lata. O dziwota, pierwszym szaleństwem, na które sobie pozwalam w związku z tym, jest opublikowanie przepisu na blogu. Biednym, zapomnianym i zakurzonym, któremu najbardziej obrywa się od czasu, gdy zbliżyłam się...
  • „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na jesień”, Beata Pawlikowska - recenzja

    Przepis dodany:
    4.62
    „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na jesień”, Beata Pawlikowska - recenzja
    Jesień to czas, w którym dzieją się w moim smakowym życiudwie rzeczy. Po pierwsze – jem więcej, bo lubię jak ciepło rozchodzi się zżołądka po wyziębionym, jeszcze nieprzyzwyczajonym do ochłodzenia (chociaż niew tym roku), ciele. Po drugie...
  • Pierniczki alpejskie

    Przepis dodany:
    4.70
    Pierniczki alpejskie
    Co roku obiecuję sobie, że zrobię tradycyjne pierniki, które zmiękną przez miesiąc przed Świętami. Ostatecznie nigdy się to nie udaje i wtedy ratuje mnie przepis na pierniczki alpejskie, które nadają się do jedzenia natychmiast po upieczeniu i...
  • Gulasz z serc indyczych

    Przepis dodany:
    4.71
    Gulasz z serc indyczych
    Podobne potrawy kojarzą mi się głównie w domem, bo sama ich nie przygotowuje. W ogóle ostatnio dziwnie się czuję, gotując. Odkąd wszystkie moje kuchenne wyczyny przeznaczone są wyłącznie dla mnie (może poza ciastkami, które chętnie rozdaję)...
  • „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, Beata Pawlikowska - recenzja

    Przepis dodany:
    4.86
    „Szczęśliwe garnki. Kulinarna książka z przepisami na Święta”, Beata Pawlikowska - recenzja
    Zdecydowanie nie należę do docelowego targetu przepisówBeaty Pawlikowskiej, która wyznaje zasady nie tylko kuchni pięciu przemian, alerezygnuje również ze wszystkich produktów przetworzonych (o mięsie nie muszęchyba wspominać). To weganka,...
  • Polska wersja włoskich ciasteczek cantuccini

    Przepis dodany:
    4.80
    Polska wersja włoskich ciasteczek cantuccini
    Ostatnio bardzo często piekę te ciasteczka, bo są proste w przygotowaniu, smaczne i porównywalnie z innymi słodkościami - zdrowe. Wymagają też zwolnienia, bo najlepiej smakują maczane w kawie lub herbacie. Brzmi jak coś na święta,...
  • Dacquois orzechowe z cytrynowym kremem i borówkami amerykańskimi

    Przepis dodany:
    4.82
    Dacquois orzechowe z cytrynowym kremem i borówkami amerykańskimi
    Zaniedbuję Was ostatnio bardzo. Nie będę składała obietnic bez pokrycia, że to się zmieni. Wciąż gotuję, lista przepisów do publikacji piętrzy się i zerka na mnie nieufnie, z wyrzutem. Za dużo czasu pochłania mi czytanie, oglądanie,...
  • Rolowane mięso mielone w panierce z czosnku niedźwiedziego nadziewane serem

    Przepis dodany:
    4.87
    Rolowane mięso mielone w panierce z czosnku niedźwiedziego nadziewane serem
    Choroba, choroba i po chorobie. Powoli odzyskuję smak i węch, chociaż katar nie odpuszcza. Nie wiem, dlaczego, ale, gdy źle się czuję najchętniej spożywam tylko dania płynne lub półpłynne - wszelkie zupy, leczo, dania jednogarnkowe, gulasze....
  • Zupa pomidorowa

    Przepis dodany:
    4.91
    Zupa pomidorowa
    Zachorzałam. No cóż, organizm najwyraźniej miał już dość szalonego tempa mojej egzystencji. W jednej godzinie drapało mnie w gardle, w drugiej już biegłam po chusteczki higieniczne, a w trzeciej zadano mi ostateczny cios i zaległam. Oby szybko...
  • "Pyszne do pudełka" Grażyna Bober-Bruijn - recenzja

    Przepis dodany:
    4.49
    "Pyszne do pudełka" Grażyna Bober-Bruijn - recenzja
    Rano pośpiech i brak czasu na solidne śniadanie. Jakaś kawaw biegu, niedopita do końca, której kilka ostatnich łyków weźmie się jeszczewieczorem, po powrocie z pracy. Większość czasu spędzamy poza domem, a wbrzuchu burczy, nie nadąża za...
  • Roladki z polędwiczki wieprzowej z przysmakami kresowymi

    Przepis dodany:
    4.80
    Roladki z polędwiczki wieprzowej z przysmakami kresowymi
    Ten przepis pochodzi z promocyjnej książki Lidla - "52. Pascal kontra Okrasa". Sporadycznie, ale jednak, sięgam po książki kucharskie. To trochę tak, jakby poznawać cudzy smak, wcielać się w...
  • Zapiekanka rybna z dorsza i czerniaka z szyjkami rakowymi, ziemniakami i jajkiej pod beszamelem

    Przepis dodany:
    4.78
    Zapiekanka rybna z dorsza i czerniaka z szyjkami rakowymi, ziemniakami i jajkiej pod beszamelem
    Od momentu rybnego szkolenia, staram się przestrzegać poznanych tam zasad. Bywa, że sprzedawcy dziwnie się na mnie patrzą, gdy pytam o łowisko, z którego pochodzi ryba albo o stosowny certyfikat. Nikt się jednak nie obraził, czy nie uniósł....
  • Korzenne muffiny dyniowe

    Przepis dodany:
    4.72
    Korzenne muffiny dyniowe
    Sezon dyniowy czas zacząć. Zewsząd padają pytania o przepisy na dyniowe pyszności, a w sklepach rumienią się już pomarańczowo większe i mniejsze, kuliste owoce. To bezsprzeczny znak, że już jesień. Tak, jak zima kojarzy mi się z zapachem...
  • Zupa krem z dyni z kardamonem, imbirem, pieprzem cayenne, żurawiną i prażonym słonecznikiem

    Przepis dodany:
    4.47
    Zupa krem z dyni z kardamonem, imbirem, pieprzem cayenne, żurawiną i prażonym słonecznikiem
    Pomimo wypróbowania już wielu różnych dyniowych przepisów, najbardziej lubię dyniową zupę. Robię ją w różnych wersjach. Jest pyszna, o delikatnej konsystencji i pięknym kolorze. Aż się śmieje z...
  • Dyniowe ciasteczka

    Przepis dodany:
    4.47
    Dyniowe ciasteczka
    Dynia rosnąca w rodzinnym ogrodzie miała w tym roku 47 kilogramów. Żeby przynieść ją do domu, musiałam pociąć ją na miejscu na kawałki i zapakować do taczki. Podzieliłyśmy się z mamą po 20 kilogramów, reszta trafiła do brata, który...
  • Rosół z makaronem

    Przepis dodany:
    4.57
    Rosół z makaronem
    Idą chłody, jesienne deszcze i zimna wilgoć wkradająca się pod skórę, czyli... sezon zup! Rozgrzewających, leniwie spływających przełykiem, aromatycznych. A wszystkie, zanim staną się wyrazistymi, aksamitnym lub intensywnymi w smaku są......
  • Tarta z rumowym kremem dyniowym

    Przepis dodany:
    4.67
    Tarta z rumowym kremem dyniowym
    Tarta z kremem dyniowym zawsze mnie zaskakuje. Konsystencja kremu bardzo przypomina sernik, chociaż w cieście nie ma ani grama twarogu. Niesamowite. Ta wersja tarty z pewnością będzie pojawiała się u mnie częściej. Intensywny rumowy smak lekko...
  • Kotlety mielone z dynią

    Przepis dodany:
    4.69
    Kotlety mielone z dynią
    Do tej pory serwowałam z dynią raczej słodkie dania (poza zupą). Przyszedł czas na coś nowego. Tym razem padło na podatne na różnorodne wariacje kotlety mielone. Jak wyszło? Z dynią są znacznie łagodniejsze. Pomimo subtelnej przecież zmiany,...
  • Grillowane banany

    Przepis dodany:
    4.70
    Grillowane banany
    Niby sezon grillowy już się skończył, ale wytrwali fani tego sposobu spędzania wolnego czasu z pewnością jeszcze korzystają z całkiem atrakcyjnej pogody. Wystarczy przecież tylko cieplej się ubrać. :) Rozgrzewająco z pewnością sprawdza się...
  • Ciasteczka szafranowo-cynamonowe

    Przepis dodany:
    4.73
    Ciasteczka szafranowo-cynamonowe
    Straszny los. Nie mogę zgrać zdjęć nowych potraw. Sądziłam, że to problem kabla. Na zamówiony sprzęt czekałam tydzień, by przekonać się, że to nie to... Ech, trzeba będzie znaleźć jakiś serwis.Tymczasem muszę Was raczyć tym, co mam na...
  • Serowa zapiekanka z cukinii z migdałami

    Przepis dodany:
    4.87
    Serowa zapiekanka z cukinii z migdałami
    Moje smakowe życie ogranicza się obecnie do jogurtów i pozbawionych wyrazu papek. A wszystko dzięki małemu zabiegowi (oszczędzę Wam szczegółów). Wspominam wcześniejsze uczty...
  • Pieczona szynka

    Przepis dodany:
    4.57
    Pieczona szynka
    Kontynuuję misję ograniczenia spożywania mięs kanapkowych ze sklepów. Im więcej jem tych przygotowanych w domu, tym bardziej zadziwiają mnie różnice smakowe w zestawieniu z tymi sklepowymi. Zwłaszcza, jeżeli chodzi o konsystencję.Tę szynkę...
  • Rogaliki drożdżowe wersja 2

    Przepis dodany:
    4.75
    Rogaliki drożdżowe wersja 2
    Kiedyś już zamieszczałam przepis na rogaliki, jednak tamten był starą recepturą mojej mamy. Z ogromną ilością drożdży. Z czasem zaczęłam szukać własnego smaku i składnikowych proporcji. Te rogaliki są nieco lżejsze...
  • Lasagne

    Przepis dodany:
    4.84
    Lasagne
    W końcu kupiłam klimatyzator. Inaczej chyba nie przetrwałabym upałów. Ogrom czasu poświęcam na czytanie, a żywię się ostatnio wyłącznie... arbuzami. Kuchnia - poza odnajdywaniem w niej wielkiego noża do przecięcia owocu - w zasadzie dla mnie...
  • Biszkopt z jogurtową pianką

    Przepis dodany:
    4.70
    Biszkopt z jogurtową pianką
    To nic wyszukanego. Prosty i w miarę małokaloryczny deser, który sprawdza się w czasie upałów. Możecie dodać do niego owoce sezonowe, zmieniać smaki galaretek czy kształty. Wszystkie chwyty dozwolone...
  • Czy za 40 lat nie będzie ryb?

    Przepis dodany:
    4.79
    Czy za 40 lat nie będzie ryb?
    Wczoraj, 23.07.2015, miałam przyjemność uczestniczenia w warsztatach kulinarnych WWF "Jaka ryba na obiad?". Nim jednak przejdziemy do przebiegu samego spotkania, chcę Wam powiedzieć kilka o rzeczy o moim podejściu do tematu, zanim wybrałam się na...
  • "Zdrowie z natury" praca zbiorowa

    Przepis dodany:
    4.64
    "Zdrowie z natury" praca zbiorowa
    Zdrowie wraca do centrum zainteresowania świata. To znaczy –zdrowe życie, w którym wykorzystuje się naturalne składniki i sposoby napodtrzymanie właściwej kondycji. Coraz chętniej sięgam ku ziołolecznictwu,niekiedy nawet nie kupując, a...
  • Zapiekanka z cukinią, mięsem mielonym i pieczarkami

    Przepis dodany:
    4.62
    Zapiekanka z cukinią, mięsem mielonym i pieczarkami
    Dzisiaj idę zdjąć szwy. Odliczam minuty, bo bardzo mnie drażnią. A potem? Potem zjem wreszcie coś normalnego. Może nie zapiekankę jak poniżej, ale mam chrapkę na zwykłego pieczonego kurczaka i surówkę z odrobiną tylko oliwy i ziół. Mięso...
  • Smażony pstrąg

    Przepis dodany:
    4.51
    Smażony pstrąg
    Wybaczcie długą nieobecność. To wszystko wina zębów mylnie nazywanych zębami mądrości. Ich poprawną nomenklaturą, powinno być: bólu i nienawiści. Żywię się kaszkami, kleikami i lodami. Większość dnia i tak przesypiam. Tęsknię za...
  • El Presidente drink

    Przepis dodany:
    4.55
    El Presidente drink
    Gorąco czyni mnie mało twórczą. Odliczam sekundy do ochłodzenia i przytulam się do wiatraka. Prace nad drugim tomem "Przed Czasem" wleką się i przeciągają. Moje literackie alter ego też najwyraźniej nienawidzi gorąca...
  • Podudzia z kurczaka w pomidorach z oliwkami

    Przepis dodany:
    4.78
    Podudzia z kurczaka w pomidorach z oliwkami
    Latem mam niezwykłą chęć na pomidory w różnej formie. Cieszę, że mój wewnętrzny zegar smakowy zgrywa się z sezonem, chociaż nagrzane mieszkanie nie sprzyja kulinarnym eksperymentom. Czasami wolę po prostu chwycić pomidora i na drugi...
  • Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą

    Przepis dodany:
    4.64
    Ciasto szpinakowe z kremem cytrynowym i miętą
    To ciasto będzie idealnym kompromisem dla klasycznego tortu w czasie lata. Jest dużo od niego duże lżejsze, a wciąż prezentuje się bardzo...
  • "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków" Hanna i Paweł Lis - recenzja

    Przepis dodany:
    4.87
    "Kuchnia Słowian, czyli o poszukiwaniu dawnych smaków" Hanna i Paweł Lis - recenzja
    Bardzo długo liczyłam na to, że uda mi się pogodzić pasjęgotowania, pisania i czytania. Mój tata jednak powtarza mi od zawsze, że robićwszystko, to tak naprawdę robić nic. Odłożyłam więc marzenia o restauracji i skupiłamsię na pasji do...
  • Florida drink

    Przepis dodany:
    4.48
    Florida drink
    Za oknem może Florydy nie ma, ale kilka składników i będziemy mieli ją w naszych żołądkach ;) Tylko pamiętajcie, żeby nie przesadzać, bo alkohol spożywany w dużych ilościach szkodzi.FLORIDA DRINKSkładniki:- 50 mililitrów...
  • Croquembouche z profiteroli z kremem budyniowym

    Przepis dodany:
    4.64
    Croquembouche z profiteroli z kremem budyniowym
    Na blogu pojawił się już kiedyś croquembouche, chociaż zdecydowanie mniej okazały. Może dlatego, że tym razem miałam w domu jedynie 30 stopni, a nie 40 i cały świat nie rozpływał się z gorąca? Zdecydowałam się na krem budyniowy, bo te...
  • Kotlety mielone z łososia

    Przepis dodany:
    4.61
    Kotlety mielone z łososia
    Czasami, kiedy cena łososia jest wyjątkowo okazyjna, kupuję go nieco więcej, niż potrzebuję i zamrażam. Niestety łososiowi po rozmrożeniu brakuje już tego czegoś w smaku, niezależnie od sposobu podania - smażenia czy gotowania na parze....
  • Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim

    Przepis dodany:
    4.53
    Pulpeciki wieprzowo-wołowe w sosie azjatyckim
    Rzadko, bo rzadko, ale niekiedy jadąc do rodziców w odwiedziny przywożę Im coś do jedzenia. Obiady "na wynos" gotuję naprawdę nieczęsto. Kiedy jednak mi się zdarza, to muszę mieć pewność, że będzie to coś dobrego. Nie pozwalam sobie na...
  • Zupa cytrynowa z kurczakiem

    Przepis dodany:
    4.90
    Zupa cytrynowa z kurczakiem
    Ta zupa korciła mnie od jakiegoś czasu. Wyobrażałam sobie, że będzie to smak niecodzienny; trochę słodki, a trochę kwaśny. Muszę przyznać, że efekt nieco mnie zdziwił. Jest to coś, co trzeba spróbować, żeby zrozumieć. Jestem też...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).