Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni AdamPiekarz

W kuchni AdamPiekarz jest już 42 dobrych przepisów:

  • chleb orkiszowo gryczany i autoliza

    Przepis dodany:
    4.80
    chleb orkiszowo gryczany i autoliza
    Metoda prowadzenia ciasta :autoliza + zimna fermentacja ciastaSkładniki :400g mąka orkiszowa jasna typ 700 100g mąka gryczana pełnoziarnista9g sól3g drożdże instant420g naturalna maślanka 10g słód jęczmienny (opcjonalnie) ...
  • chia bułki orkiszowe

    Przepis dodany:
    4.57
    chia bułki orkiszowe
    Składniki :   535g mąka orkiszowa typ 700   20g chia (szałwia hiszpańska)   25g naturalny słód jęczmienny   9g sól   3g drożdże instant    380ml woda   30ml olej rzepakowy...
  • chleb polski lata 70-90

    Przepis dodany:
    4.46
    chleb polski lata  70-90
    Składniki :50g zakwas żytni o wydajności 200%255-275ml woda8g sól10g drożdże świeże lub 3g drożdże suche300g mąka pszenna typ 750175g mąka żytnia typ 720        Który z gatunków pieczywa powinno się uznać...
  • chleb lubelski

    Przepis dodany:
    4.54
    chleb lubelski
    Składniki :20g zakwas żytni (zaczątek)720g mąka żytnia typ 58011g sól355g woda                           Jeszcze w latach...
  • chleb zytnio orkiszowy z ziarnami

    Przepis dodany:
    4.70
    chleb zytnio orkiszowy z ziarnami
    Składniki :100g zakwas żytni (wydajność 200%) 280ml woda do ciasta120ml woda do namaczanki150g mąka żytnia razowa typ 2000100g mąka orkiszowa razowa200g mąka żytnia typ 72010g sól70g pestki dyni50g pestki słonecznika       ...
  • chleb żytnio pszenny z siemieniem lnianym

    Przepis dodany:
    4.78
    chleb żytnio pszenny z siemieniem lnianym
    Składniki :110g dokarmiony zakwas żytni aktywny (wydajność 200%)245g mąka żytnia sitkowa typ 1400 200g mąka pszenna chlebowa typ 75060g siemię lniane8g sól300ml woda            Po długiej przerwie znów mogę...
  • bułki z ciecierzycy z sezamem i czarnuszką

    Przepis dodany:
    4.64
    bułki z ciecierzycy z sezamem i czarnuszką
        Składniki :    400g mąka pszenna typ 500     100g mąka z ciecierzycy    3g drożdże instant    8g sól    20g oliwa z oliwek    2g...
  • chleb sandomierski

    Przepis dodany:
    4.84
    chleb sandomierski
      Składniki :  10g zakwas żytni wydajność 200%  295g woda lub 345g jeśli chleb ma być z formy  5g kminek  8g sól  345g mąka żytnia typ 720  150g mąka pszenna typ 750   20g mąka żytnia typ 720 (na...
  • mieszanka chlebowa graham słonecznikowy

    Przepis dodany:
    4.70
    mieszanka chlebowa graham słonecznikowy
         Składniki :     mieszanka GRAHAM SŁONECZNIKOWY CHLEBNAZDROWIE     350g woda      Zdecydowałem się na przedstawienie gotowej mieszanki do wypieku chleba graham...
  • chleb lniany

    Przepis dodany:
    4.56
    chleb lniany
          Składniki :   80g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%   260g mąka żytnia typ 720   150g maka pszenna typ 750   85g siemię lniane (do zmielenia)    10g...
  • chleb gryczany słonecznikowy

    Przepis dodany:
    4.91
    chleb gryczany słonecznikowy
          Składniki :        100g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%      150g mąka gryczana razowa (raz mielona)      100g mąka żytnia razowa typ 2000...
  • bułki owsiane extremalne

    Przepis dodany:
    4.84
    bułki owsiane extremalne
        Składniki :    150g mąka owsiana razowa    250g mąka pszenna typ 500    350g maślanka (prawdziwa bez dodatków)    3g drożdże instant    20g słód jasny...
  • chleb litewski świąteczny

    Przepis dodany:
    4.70
    chleb litewski świąteczny
         Składniki :    80g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%     80g mąka żytnia razowa typ 2000    380g mąka żytnia typ 720    310g woda     10g słód...
  • chleb zakopiański z czarnuszką

    Przepis dodany:
    4.65
    chleb zakopiański z czarnuszką
       Składniki :   250g mąka żytnia typ 720   250g mąka pszenna typ 750   320g zsiadłe mleko   2g drożdże instant   9g sól   7g kminek   5g czarnuszka   ...
  • chleb wileński żytni

    Przepis dodany:
    4.53
    chleb wileński żytni
    Składniki :100g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%80g mąka żytnia typ 720300g mąka żytnia sitkowa typ 140010g słód żytni palony litewski5g kminek10g sól30g marmolada śliwkowa350g woda  Wyjąłem ostatnio z lodówki mój żytni (razowy)...
  • chleb lniany mieszany

    Przepis dodany:
    4.65
    chleb lniany mieszany
       Składniki :   100g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%    280g woda   100g mąka Graham typ 1850   330g mąka pszenna typ 750    30g zmielone siemię lniane   15g słód pszenny...
  • chleb jaglany mleczny

    Przepis dodany:
    4.77
    chleb jaglany mleczny
    Składniki :150g zakwas żytni aktywny wydajność 200 % 400g mleko 3,2% tłuszczu100 g mąka żytnia typ 72050g mąka żytnia razowa typ 2000100g kasza jaglana275g mąka pszenna typ 75020g słód jasny10g sól      ...
  • chleb owsiany górski

    Przepis dodany:
    4.60
    chleb owsiany górski
    Składniki :50g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%225g mąka żytnia typ 720100g płatki owsiane ( do ciasta)20g płatki owsiane (na posypkę)7g sól15g masło15g słód jęczmienny (lub miód)150g mąka pszenna typ 750345g woda Chleb owsiany górski...
  • chleb orkiszowy pełnoziarnisty

    Przepis dodany:
    4.46
    chleb orkiszowy pełnoziarnisty
     Składniki : 100g zakwas żytni aktywny o wydajności 200% 100g mąka żytnia typ 720 150g mąka orkiszowa pełnoziarnista  200g mąka pszenna typ 750  2g drożdże instant  9g sól  250g woda  Często...
  • chleb razowy z żurawiną

    Przepis dodany:
    4.85
    chleb razowy z żurawiną
        Składniki :    80g zakwas żytni aktywny wydajność 200%     260g mąka żytnia razowa typ 2000    50g mąka żytnia typ 720    150g mąka pszenna typ 750    165g...
  • bułki maślane z miodem

    Przepis dodany:
    4.48
    bułki maślane z miodem
      Składniki :   490g mąka pszenna typ 500   10g mąka żytnia typ 720   7g świeże drożdże   15g masło   15g miód z polskiej pasieki   100g maślanka   200g woda Jak tu...
  • bułki razowe orkiszowe

    Przepis dodany:
    4.54
    bułki razowe orkiszowe
    Składniki : 50g zakwas żytni aktywny o wydajności 200% 10g drożdże świeże 10g cukier  6g sól 150g razowa mąka orkiszowa grubo mielona 250g mąka pszenna typ 500 100g mąka żytnia typ 720 300g woda ...
  • chleb beskidzki

    Przepis dodany:
    4.90
    chleb beskidzki
     Składniki : 25g zakwas żytni aktywny (zaczątek) 455g mąka żytnia sitkowa typ 1400 310g maka pszenna typ 750 35g słód jasny (ewentualnie miód) 14g sól 410g woda 123g maślankaDylemat : napisać w tytule...
  • bułki fitness

    Przepis dodany:
    4.69
    bułki fitness
    Składniki :100g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%50g mąka żytnia razowa typ 200050g mąka pszenna Graham typ 185050g płatki owsiane (do ciasta) 10g świeże drożdże300g mąka pszenna typ 5009g sól20g polski olej rzepakowy tłoczony na...
  • chleb kaszubski ze smalcem

    Przepis dodany:
    4.65
    chleb kaszubski ze smalcem
    Składniki :50g zakwas żytni aktywny wydajność 200%225g mąka żytnia typ 720250g mąka pszenna typ 550150g maślanka15g smalec wieprzowy9g sól5g drożdże świeże (opcjonalnie)Pierwotne chleb na Kaszubach  wypiekany był  wyłącznie z...
  • chleb razowy słonecznikowy

    Przepis dodany:
    4.57
    chleb razowy słonecznikowy
    Składniki :100g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%400g mąka żytnia razowa typ 2000 120g pestki słonecznika9g sól415g woda Chleb razowy słonecznikowy należy do ścisłej czołówki moich ulubionych z kilku przyczyn. Po pierwsze prowadzenie...
  • chleb żytni sitkowy

    Przepis dodany:
    4.51
    chleb żytni sitkowy
    Składniki :50g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%475g mąka żytnia sitkowa typ 14009g sólOsobiście uważam , że chleby żytnie : razowy , pytlowy oraz sitkowy właśnie , to jak trzech tenorów polskiego piekarstwa - klasyka i lektura...
  • chleb wiejski z ziemniakami

    Przepis dodany:
    4.52
    chleb wiejski z ziemniakami
                                              &nbs...
  • chleb pełnoziarnisty żytni

    Przepis dodany:
    4.52
    chleb pełnoziarnisty żytni
       Składniki :   90g zakwas żytni aktywny   220g mąka żytnia razowa typ 2000   240g łamane całe ziarno żyta   390g woda    9g sólPo wakacjach strasznie brakowało mi prawdziwego polskiego...
  • chleb pytlowy na zakwasie

    Przepis dodany:
    4.83
    chleb pytlowy na zakwasie
                          Składniki :            44g zakwas żytni aktywny (wydajność...
  • o zakwasie

    Przepis dodany:
    4.72
    o zakwasie
    Przeczytałem gdzieś , że do przygotowania naturalnego zakwasu wystarczy mąka woda i czas. Niestety nie, skoro uwzględniamy już niematerialny czynnik jakim jest czas, to koniecznie trzeba wyliczyć także temperaturę. Dlaczego tak to podkreślam –...
  • smak i zapach chleba

    Przepis dodany:
    4.86
    smak i zapach chleba
    Jedząc dobry chleb zachwycamy się jego smakiem i zapachem. A gdyby tak zadać pytanie co ma zasadniczy wpływ na kształtowanie się właśnie tych  cech pieczywa ? Odpowiedź wydaje się prosta o smaku miękiszu decyduje receptura, to znaczy...
  • bułki słodowe

    Przepis dodany:
    4.76
    bułki słodowe
     Składniki :100g aktywny zakwas pszenny450g mąka pszenna typ 500 15g słód jęczmienny palony3g drożdże instant9g sól20g polski olej rzepakowy tłoczony na zimno250g woda10g pestki słonecznika5g płatki owsiane5g siemię lnianekleik z mąki...
  • żytni z dynią i czarnuszką

    Przepis dodany:
    4.48
    żytni z dynią i czarnuszką
                                              &nbs...
  • graham na zakwasie pszenicznym

    Przepis dodany:
    4.69
    graham na zakwasie pszenicznym
    Składniki300g mąka graham typ 1850120g zakwas pszeniczny140g mąka pszenna chlebowa typ 750250g woda11g sól 3g drożdże instantDobry chleb graham to dziś rzadkość. Często nie mamy świadomości , że najczęściej kupujemy chleb mieszany...
  • bułki razowe na zakwasie

    Przepis dodany:
    4.62
    bułki razowe na zakwasie
      Składniki :  100g mąka żytnia razowa typ 2000  300g mąka pszenna typ 500  200g aktywny  zakwas żytni    3g drożdże instant  11g sól  215g wodaTym, którzy szczególnie dbają o zdrowie i linię polecam...
  • prosty zakwas pszeniczny

    Przepis dodany:
    4.66
    Ten prosty zakwas 60 godzinny przygotowujemy z mąk pszennych w 3 etapach. Jeśli rozpoczniesz pierwszy etap (pierwszą fazę) np w środę o 20tej to w sobotę o 8 rano będziesz mieć zakwas gotowy, do użycia . Zasada czasowa jest prosta...
  • wytrawne grahamki

    Przepis dodany:
    4.81
    wytrawne grahamki
      Składniki :  100g zakwas pszeniczny  150g mąka pszenna typ 1850 graham  300g mąka pszenna typ 500  3g drożdże instant  10g sól  10g cukier   230g woda    15g masłoTym razem proponuję zdrowe...
  • chleb na zakwasie 60 godzinnym

    Przepis dodany:
    4.85
    chleb na zakwasie 60 godzinnym
                                 Składniki :               200g zakwas 60...
  • słownik pojęć

    Przepis dodany:
    4.80
    Aby sprawnie poruszać się wśród receptur piekarskich warto wiedzieć : ciasto - Bardzo szerokie pojęcie dla masy powstałej z połączenia mąki z wodą ( i/lub innych płynów np mleka) oraz pozostałych składników przewidzianych recepturą....
  • zakwas 60 godzinny żytni

    Przepis dodany:
    4.70
    zakwas 60 godzinny żytni
    Zakwas 60 godzinny żytni jest mniej pracochłonny niż klasyczny 5 dniowy, "stawiany" jest w 3 etapach, świetnie się sprawdza, dając lekko szary odcień miękiszu , oraz fajny brąz chrupiącej skórki pieczywa z jego udziałem. Jeśli rozpoczniesz...
  • po co ten zakwas

    Przepis dodany:
    4.60
    Bardzo często padają pytania:  po co ten zakwas ? czy jest konieczny ? co on daje ? czy można go łączyć z drożdżami ? itd.Odpowiadam w skrócie :  Dla uzyskania prawidłowego ciasta z udziałem mąki żytniej konieczne jest jego...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).