Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni AdamPiekarz
W kuchni AdamPiekarz jest już 42 dobrych przepisów:
chleb orkiszowo gryczany i autoliza
Przepis dodany:Metoda prowadzenia ciasta :autoliza + zimna fermentacja ciastaSkładniki :400g mąka orkiszowa jasna typ 700 100g mąka gryczana pełnoziarnista9g sól3g drożdże instant420g naturalna maślanka 10g słód jęczmienny (opcjonalnie) ...chia bułki orkiszowe
Przepis dodany:Składniki : 535g mąka orkiszowa typ 700 20g chia (szałwia hiszpańska) 25g naturalny słód jęczmienny 9g sól 3g drożdże instant 380ml woda 30ml olej rzepakowy...chleb polski lata 70-90
Przepis dodany:Składniki :50g zakwas żytni o wydajności 200%255-275ml woda8g sól10g drożdże świeże lub 3g drożdże suche300g mąka pszenna typ 750175g mąka żytnia typ 720 Który z gatunków pieczywa powinno się uznać...chleb lubelski
Przepis dodany:Składniki :20g zakwas żytni (zaczątek)720g mąka żytnia typ 58011g sól355g woda Jeszcze w latach...chleb zytnio orkiszowy z ziarnami
Przepis dodany:Składniki :100g zakwas żytni (wydajność 200%) 280ml woda do ciasta120ml woda do namaczanki150g mąka żytnia razowa typ 2000100g mąka orkiszowa razowa200g mąka żytnia typ 72010g sól70g pestki dyni50g pestki słonecznika ...chleb żytnio pszenny z siemieniem lnianym
Przepis dodany:Składniki :110g dokarmiony zakwas żytni aktywny (wydajność 200%)245g mąka żytnia sitkowa typ 1400 200g mąka pszenna chlebowa typ 75060g siemię lniane8g sól300ml woda Po długiej przerwie znów mogę...bułki z ciecierzycy z sezamem i czarnuszką
Przepis dodany:Składniki : 400g mąka pszenna typ 500 100g mąka z ciecierzycy 3g drożdże instant 8g sól 20g oliwa z oliwek 2g...chleb sandomierski
Przepis dodany:Składniki : 10g zakwas żytni wydajność 200% 295g woda lub 345g jeśli chleb ma być z formy 5g kminek 8g sól 345g mąka żytnia typ 720 150g mąka pszenna typ 750 20g mąka żytnia typ 720 (na...mieszanka chlebowa graham słonecznikowy
Przepis dodany:Składniki : mieszanka GRAHAM SŁONECZNIKOWY CHLEBNAZDROWIE 350g woda Zdecydowałem się na przedstawienie gotowej mieszanki do wypieku chleba graham...chleb lniany
Przepis dodany:Składniki : 80g zakwas żytni aktywny o wydajności 200% 260g mąka żytnia typ 720 150g maka pszenna typ 750 85g siemię lniane (do zmielenia) 10g...chleb gryczany słonecznikowy
Przepis dodany:Składniki : 100g zakwas żytni aktywny o wydajności 200% 150g mąka gryczana razowa (raz mielona) 100g mąka żytnia razowa typ 2000...bułki owsiane extremalne
Przepis dodany:Składniki : 150g mąka owsiana razowa 250g mąka pszenna typ 500 350g maślanka (prawdziwa bez dodatków) 3g drożdże instant 20g słód jasny...chleb litewski świąteczny
Przepis dodany:Składniki : 80g zakwas żytni aktywny o wydajności 200% 80g mąka żytnia razowa typ 2000 380g mąka żytnia typ 720 310g woda 10g słód...chleb zakopiański z czarnuszką
Przepis dodany:Składniki : 250g mąka żytnia typ 720 250g mąka pszenna typ 750 320g zsiadłe mleko 2g drożdże instant 9g sól 7g kminek 5g czarnuszka ...chleb wileński żytni
Przepis dodany:Składniki :100g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%80g mąka żytnia typ 720300g mąka żytnia sitkowa typ 140010g słód żytni palony litewski5g kminek10g sól30g marmolada śliwkowa350g woda Wyjąłem ostatnio z lodówki mój żytni (razowy)...chleb lniany mieszany
Przepis dodany:Składniki : 100g zakwas żytni aktywny o wydajności 200% 280g woda 100g mąka Graham typ 1850 330g mąka pszenna typ 750 30g zmielone siemię lniane 15g słód pszenny...chleb jaglany mleczny
Przepis dodany:Składniki :150g zakwas żytni aktywny wydajność 200 % 400g mleko 3,2% tłuszczu100 g mąka żytnia typ 72050g mąka żytnia razowa typ 2000100g kasza jaglana275g mąka pszenna typ 75020g słód jasny10g sól ...chleb owsiany górski
Przepis dodany:Składniki :50g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%225g mąka żytnia typ 720100g płatki owsiane ( do ciasta)20g płatki owsiane (na posypkę)7g sól15g masło15g słód jęczmienny (lub miód)150g mąka pszenna typ 750345g woda Chleb owsiany górski...chleb orkiszowy pełnoziarnisty
Przepis dodany:Składniki : 100g zakwas żytni aktywny o wydajności 200% 100g mąka żytnia typ 720 150g mąka orkiszowa pełnoziarnista 200g mąka pszenna typ 750 2g drożdże instant 9g sól 250g woda Często...chleb razowy z żurawiną
Przepis dodany:Składniki : 80g zakwas żytni aktywny wydajność 200% 260g mąka żytnia razowa typ 2000 50g mąka żytnia typ 720 150g mąka pszenna typ 750 165g...bułki maślane z miodem
Przepis dodany:Składniki : 490g mąka pszenna typ 500 10g mąka żytnia typ 720 7g świeże drożdże 15g masło 15g miód z polskiej pasieki 100g maślanka 200g woda Jak tu...bułki razowe orkiszowe
Przepis dodany:Składniki : 50g zakwas żytni aktywny o wydajności 200% 10g drożdże świeże 10g cukier 6g sól 150g razowa mąka orkiszowa grubo mielona 250g mąka pszenna typ 500 100g mąka żytnia typ 720 300g woda ...chleb beskidzki
Przepis dodany:Składniki : 25g zakwas żytni aktywny (zaczątek) 455g mąka żytnia sitkowa typ 1400 310g maka pszenna typ 750 35g słód jasny (ewentualnie miód) 14g sól 410g woda 123g maślankaDylemat : napisać w tytule...bułki fitness
Przepis dodany:Składniki :100g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%50g mąka żytnia razowa typ 200050g mąka pszenna Graham typ 185050g płatki owsiane (do ciasta) 10g świeże drożdże300g mąka pszenna typ 5009g sól20g polski olej rzepakowy tłoczony na...chleb kaszubski ze smalcem
Przepis dodany:Składniki :50g zakwas żytni aktywny wydajność 200%225g mąka żytnia typ 720250g mąka pszenna typ 550150g maślanka15g smalec wieprzowy9g sól5g drożdże świeże (opcjonalnie)Pierwotne chleb na Kaszubach wypiekany był wyłącznie z...chleb razowy słonecznikowy
Przepis dodany:Składniki :100g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%400g mąka żytnia razowa typ 2000 120g pestki słonecznika9g sól415g woda Chleb razowy słonecznikowy należy do ścisłej czołówki moich ulubionych z kilku przyczyn. Po pierwsze prowadzenie...chleb żytni sitkowy
Przepis dodany:Składniki :50g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%475g mąka żytnia sitkowa typ 14009g sólOsobiście uważam , że chleby żytnie : razowy , pytlowy oraz sitkowy właśnie , to jak trzech tenorów polskiego piekarstwa - klasyka i lektura...chleb pełnoziarnisty żytni
Przepis dodany:Składniki : 90g zakwas żytni aktywny 220g mąka żytnia razowa typ 2000 240g łamane całe ziarno żyta 390g woda 9g sólPo wakacjach strasznie brakowało mi prawdziwego polskiego...o zakwasie
Przepis dodany:Przeczytałem gdzieś , że do przygotowania naturalnego zakwasu wystarczy mąka woda i czas. Niestety nie, skoro uwzględniamy już niematerialny czynnik jakim jest czas, to koniecznie trzeba wyliczyć także temperaturę. Dlaczego tak to podkreślam –...smak i zapach chleba
Przepis dodany:Jedząc dobry chleb zachwycamy się jego smakiem i zapachem. A gdyby tak zadać pytanie co ma zasadniczy wpływ na kształtowanie się właśnie tych cech pieczywa ? Odpowiedź wydaje się prosta o smaku miękiszu decyduje receptura, to znaczy...bułki słodowe
Przepis dodany:Składniki :100g aktywny zakwas pszenny450g mąka pszenna typ 500 15g słód jęczmienny palony3g drożdże instant9g sól20g polski olej rzepakowy tłoczony na zimno250g woda10g pestki słonecznika5g płatki owsiane5g siemię lnianekleik z mąki...graham na zakwasie pszenicznym
Przepis dodany:Składniki300g mąka graham typ 1850120g zakwas pszeniczny140g mąka pszenna chlebowa typ 750250g woda11g sól 3g drożdże instantDobry chleb graham to dziś rzadkość. Często nie mamy świadomości , że najczęściej kupujemy chleb mieszany...bułki razowe na zakwasie
Przepis dodany:Składniki : 100g mąka żytnia razowa typ 2000 300g mąka pszenna typ 500 200g aktywny zakwas żytni 3g drożdże instant 11g sól 215g wodaTym, którzy szczególnie dbają o zdrowie i linię polecam...prosty zakwas pszeniczny
Przepis dodany:Ten prosty zakwas 60 godzinny przygotowujemy z mąk pszennych w 3 etapach. Jeśli rozpoczniesz pierwszy etap (pierwszą fazę) np w środę o 20tej to w sobotę o 8 rano będziesz mieć zakwas gotowy, do użycia . Zasada czasowa jest prosta...wytrawne grahamki
Przepis dodany:Składniki : 100g zakwas pszeniczny 150g mąka pszenna typ 1850 graham 300g mąka pszenna typ 500 3g drożdże instant 10g sól 10g cukier 230g woda 15g masłoTym razem proponuję zdrowe...słownik pojęć
Przepis dodany:Aby sprawnie poruszać się wśród receptur piekarskich warto wiedzieć : ciasto - Bardzo szerokie pojęcie dla masy powstałej z połączenia mąki z wodą ( i/lub innych płynów np mleka) oraz pozostałych składników przewidzianych recepturą....zakwas 60 godzinny żytni
Przepis dodany:Zakwas 60 godzinny żytni jest mniej pracochłonny niż klasyczny 5 dniowy, "stawiany" jest w 3 etapach, świetnie się sprawdza, dając lekko szary odcień miękiszu , oraz fajny brąz chrupiącej skórki pieczywa z jego udziałem. Jeśli rozpoczniesz...po co ten zakwas
Przepis dodany:Bardzo często padają pytania: po co ten zakwas ? czy jest konieczny ? co on daje ? czy można go łączyć z drożdżami ? itd.Odpowiadam w skrócie : Dla uzyskania prawidłowego ciasta z udziałem mąki żytniej konieczne jest jego...