Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Akacjowy blog

W kuchni Akacjowy blog jest już 255 dobrych przepisów:

  • Weggli - szwajcarskie bułki.

    Przepis dodany:
    4.69
    Weggli - szwajcarskie bułki.
    W Czerwcowej Piekarni Amber zaproponowała pszenne bułeczki rodem ze Szwajcarii. To wypiek w sam raz na letnią porę. W Szwajcarii to pieczywo śniadaniowe można spotkać też z dodatkiem czekolady włożonej w przecięcie środka ciasta. Historia...
  • Sernik delikatnie kokosowy z aromatyczną, limonkową polewą - z Cafe LaRuina.

    Przepis dodany:
    4.80
    Sernik delikatnie kokosowy z aromatyczną,  limonkową polewą - z Cafe LaRuina.
    To kolejne moje kulinarne odkrycie z książki "Lubię" . Z niej też pochodzi przepis na sernik z mango. Sernik doskonały, bardzo kremowy. Nazwany przez autorów - M. Mądrą-Pawlak i J. Pawlaka -"sernikiem o Indochinach" ze...
  • Chleb pszenno-orkiszowy na pszennym zakwasie.

    Przepis dodany:
    4.73
    Chleb pszenno-orkiszowy na pszennym zakwasie.
    Ostatnio zakwas pszenny działa bez zarzutu i robię  na nim różne chleby. Ten jest z rodzaju codziennych, które się nie nudzą. Smaczny świeży i starszy, w każdym "wieku" smakuje wybornie. Polecam. Robiłam go też wyłącznie z...
  • Pierogi ruskie.

    Przepis dodany:
    4.73
    Pierogi ruskie.
    Jakie cechy powinny posiadać wyśmienite pierogi ? Cieniutkie i miękkie ciasto oraz dużo smacznego, dobrze przyprawionego farszu. Podane na ciepłym talerzu, polane aromatycznymi dodatkami stanowią danie kompletne. Pierogi ruskie, niby to nic takiego...
  • Sernik z mango

    Przepis dodany:
    4.51
    Sernik z mango
    Ten sernik bardzo wpisuje się w nasze gusta smakowe. Oboje uwielbiamy mango i w domu zwykle stoi przynajmniej jedna puszka z pulpą, z tego owocu. Połączenie jej z ciastem, lodami, deserami jest zawsze kuszące. Korzystamy zwykle z pulpy, bo o dojrzałe...
  • Sernik cytrynowy - najlepszy z najlepszych.

    Przepis dodany:
    4.56
    Sernik cytrynowy - najlepszy z najlepszych.
     Ten sernik piekłam kilkukrotnie i za każdym razem zachwyca nas swoim smakiem. Jest wyborny i z polewą, którą można wykorzystać do innych ciast tworzą duet doskonały. Myślę, że najważniejsze to znaleźć balans między smakiem cytryny...
  • Chleb czekoladowy na zaczynie yudane.

    Przepis dodany:
    4.47
    Chleb czekoladowy na zaczynie yudane.
     W Kwietniowej Piekarni  upiekłam chleb zaproponowany przez Amber. Bazą w nim jest japoński zaczyn yudane. Żeby uzyskać zaczyn należy połączyć mąkę z gorącą wodą w temperaturze 90 stopni w stosunku 1 do 1. Powoduje...
  • Jabłkowy flapjack.

    Przepis dodany:
    4.62
    Jabłkowy  flapjack.
     Szybki do zrobienia i pyszny, na dodatek bez jajek, mąki i cukru. Flapjack to brytyjski batonik owsiany, do którego nawiązuje deser. U nas z jabłkami i żurawiną, ale smak można modyfikować wedle uznania. Mój flapjack jest nieco luźny,...
  • Pan de Horiadaki - grecki chleb pszenny na pszennym zakwasie.

    Przepis dodany:
    4.86
    Pan de Horiadaki - grecki chleb pszenny na pszennym zakwasie.
     To pyszny, aromatyczny chleb. Piekłam go już kilka razy i za każdym zaskakuje mnie jego lekkość, regularna, koronkowa wręcz struktura. Bardzo go Wam polecam, jeśli nie piekliście. Przepis pochodzi ze strony Małgorzaty Zielińskiej/...
  • Sałatka z roszponką, "noodlesami" z cukini, pomidorem, pieczoną dynią, serem halloumi i bazyliowym pesto

    Przepis dodany:
    4.47
    Sałatka z roszponką, "noodlesami" z cukini, pomidorem, pieczoną dynią, serem halloumi i bazyliowym pesto
    Kontynuujemy wątek użycia cypryjskiego sera halloumi. Tym razem wykorzystamy go w sałatce warzywnej, której gwiazdą będzie cukinia przypominająca azjatyckie "noodles" z bazyliowym pesto. Pomidor i dynia świetnie wkomponują się smakiem,...
  • Curry z soczewicy, brązowych pieczarek, pieczonej dyni i jajka.

    Przepis dodany:
    4.66
    Curry z soczewicy, brązowych pieczarek, pieczonej dyni i jajka.
    Uwielbiamy takie dania będące alternatywą dla mięsnych przysmaków, gdzie mięso zastępują warzywa smakujące jak swego rodzaju gulasz. Do tego wiele smaku zapewniają przyprawy. A jajko na półmiękko uzupełnia wkomponowane w to danie...
  • Sałatka z grillowanym serem halloumi, pomidorami, kukurydzą, papryką i ziołowym dressingiem.

    Przepis dodany:
    4.83
    Sałatka z grillowanym serem halloumi, pomidorami, kukurydzą, papryką i ziołowym dressingiem.
    Zwykle ser haloumi pochłaniamy z dojrzałymi pomidorami, oliwą i dużą ilością oregano. Dość grubo go kroimy i grillujemy na patelni. Może jeszcze nieco kaparów, do tego bagietka i voila - mamy doskonałe danie na wieczór. Dziś mamy inny pomysł...
  • Poszukując pluszcza.

    Przepis dodany:
    4.49
    Poszukując pluszcza.
    Okres Wielkanocy postanowiliśmy w tym roku spędzić w Szkocji. Skorzystaliśmy ze wspaniałej, słonecznej pogody, która zmotywowała nas do wielu wędrówek po okolicy. Za bazę obraliśmy tym razem Aberdeen, z którego blisko jest do wielu...
  • Chleb wiejski, całonocny na zakwasie w Kwietniowej Piekarni.

    Przepis dodany:
    4.50
    Chleb wiejski, całonocny na zakwasie w Kwietniowej Piekarni.
    Zobaczyłam ten chleb u Gucia  i od razu chciałam go upiec. Amber zaproponowała, żebym się wstrzymała do Kwietniowej Piekarni. Bardzo się starałam i wytrzymałam ;) Chleb wiejski, całonocny, jasny to chleb pszenny w tradycyjnym kształcie, o...
  • Podróż po Etiopii - część 11 - W poszukiwaniu Kaberu na dachu Afryki.

    Przepis dodany:
    4.85
    Podróż po Etiopii - część 11 - W poszukiwaniu Kaberu na dachu Afryki.
    Kiedy wyjeżdżaliśmy do Etiopii z tyłu głowy miałem kilka haseł, co z fauny tego kraju musimy zobaczyć. Były to ptaki, dżelady i on, jedno z najrzadszych stworzeń na świecie. Zaryzykuję, że był na pierwszym miejscu moich oczekiwań. Jeszcze...
  • Podróż po Etiopii - część 10 - Świat ptaków i roślin płaskowyżu Sanetti.

    Przepis dodany:
    4.78
    Podróż po Etiopii - część 10 - Świat ptaków i roślin płaskowyżu Sanetti.
    W końcu dotarliśmy do Goba, naszej bazy wypadowej do Parku Narodowego Gór Bale. Jesteśmy na wysokości 2750m n.p.m. i delektujemy się faktem, że zamieszkamy w najlepszym hotelu w okolicy. Delektujemy się do momentu, gdy przekraczamy próg pokoju....
  • Podróż po Etiopii - cz. 9 - kierunek Goba.

    Przepis dodany:
    4.55
    Podróż po Etiopii - cz. 9 - kierunek Goba.
    Przed nami kolejny odcinek podróży znad jeziora Langano do Goba, naszej bazy wypadowej w górach Bale. Mamy do pokonania około 250 km drogi, co na warunki etiopskie oznacza długą podróż. Nie jest to jeszcze najgorszy odcinek trasy. W większości to...
  • Puszyste bułeczki maślano - miodowe.

    Przepis dodany:
    4.53
    Puszyste bułeczki maślano - miodowe.
    Właściwie to powinny nazywać się "przytulone" bułeczki. Ich miękkie boki to jeden z atutów wypieku. Przepis bardzo przypomina drożdżowe buchty, które piekłam nadziewane powidłami węgierkowymi. Pyszne, puchate, delikatne, do spożywania...
  • O tym co nowego w lesie na przełomie zimy i wiosny 2019 r.

    Przepis dodany:
    4.63
    O tym co nowego w lesie na przełomie zimy i wiosny 2019 r.
    Obserwacja ptaków to nasza wielka pasja, którą dzielimy się z Wami na blogu. Dziś dzień wyjątkowy. 1 kwietnia  to Międzynarodowy Dzień Ptaków, ustanowiony w 1906 roku, kiedy uchwalono pierwszą międzynarodową konwencję o ochronie ptaków....
  • Chleb pytlowy na zakwasie z dodatkiem cebuli i tymianku

    Przepis dodany:
    4.58
    Chleb pytlowy na zakwasie z dodatkiem cebuli i tymianku
    W Marcowej Piekarni upiekłam chleb wyborny. Propozycją był przepis z blogu Dany Leśny Zakątek. Zwykle niewiele zmieniam w testowanych recepturach, ale tym razem postanowiłam podkręcić smak chleba i dodać dwa razy więcej cebuli. Nie posłuchałam...
  • Naleśniki "tysiąca dziurek"...

    Przepis dodany:
    4.80
    Naleśniki "tysiąca dziurek"...
    Przyznam, że od chwili kiedy zobaczyłam je po raz pierwszy na zdjęciu, bardzo chciałam je zrobić. Teraz po konsumpcji, nie wiem czy prędko wrócę do tradycyjnych naleśników ;D Baghrir, marokańskie "naleśniki" są pyszne, chrupiące od spodu,...
  • Bułeczki krucho - drożdżowe - wersja na słodko z twarogiem.

    Przepis dodany:
    4.72
    Bułeczki krucho - drożdżowe - wersja na słodko z twarogiem.
    To modyfikacja przepisu na bułeczki wytrawne z poprzedniego wpisu - KLIK. Do twarogu dodałam kandyzowaną skórkę z pomarańczy, bo bardzo lubię jej aromat i posiekane morele bio. To ważne, bo one mają inny smak podobnie jak i wygląd, niż te...
  • Bułeczki krucho - drożdżowe - wersja wytrawna z kapustą i grzybami.

    Przepis dodany:
    4.58
    Bułeczki krucho - drożdżowe - wersja wytrawna z kapustą i grzybami.
    To przepis, który w moim rodzinnym domu jest od zawsze. Moja mama, mimo swojego wieku, ciągle  wypieka te bułeczki i obdarowuje nimi naszą najbliższą rodzinę. Świetnie się przechowują, zamrożone wystarczy włożyć do kuchenki mikrofalowej,...
  • Toskania jaką kochamy. Nasz subiektywny przewodnik.

    Przepis dodany:
    4.48
    Toskania jaką kochamy. Nasz subiektywny przewodnik.
    Kiedy pierwszy raz wybraliśmy się do Toskanii miałam o niej własne wyobrażenie. Ukształtowały je "pocztówkowe" zdjęcia krajobrazów, książki i filmy. Podróżując po niej zwiedzaliśmy zabytki, podziwialiśmy dzieła sztuki, stare miasteczka i...
  • Podróż po Etiopii - cz. 8 - Park Narodowy Abijatta-Shalla.

    Przepis dodany:
    4.82
    Podróż po Etiopii - cz. 8 - Park Narodowy Abijatta-Shalla.
    Będąc nad jeziorem Langano wybraliśmy się do Parku Narodowego Abijatta-Shalla. To bardzo blisko, bo niespełna 20 km. Ciągle poruszaliśmy się wśród jezior Doliny Ryftowej, choć jeziora bardzo się od siebie różnią. 40 tysięcy lat temu...
  • Pączki z ciasta drożdżowego na jogurcie. Świętujemy ostatki!

    Przepis dodany:
    4.63
    Pączki  z ciasta drożdżowego na jogurcie. Świętujemy ostatki!
    To pączki nad pączkami! Zaskakująca jest lekkość i jedwabistość ciasta po usmażeniu. Pączki są puchate, delikatne i ma się złudzenie, że nic nie ważą ;) Podpatrzyłam je na blogu Ali "Kuchnia Alicji" i musiałam je zrobić, nie było...
  • Miso ramen - japońska zupa z dodatkami.

    Przepis dodany:
    4.65
    Miso ramen - japońska zupa z dodatkami.
    Będąc w Japonii jednym z częstszych posiłków, które zajadaliśmy z nieskrywaną przyjemnością były pyszne, bogate w dodatki zupy, takie jak ramen, soba czy udon. Zobaczcie zresztą sami w naszym archiwalnym poście - klik. Tak naprawdę są...
  • Podróż po Etiopii - cz. 7 - jezioro Langano.

    Przepis dodany:
    4.54
    Podróż po Etiopii - cz. 7 - jezioro Langano.
    Jest 28 listopada 2018 roku,  jedziemy z Ziway nad kolejne jezioro ryftowe Langano. Śpimy tam dwie noce i jeden cały dzień poświęcamy na wizytę w Parku Narodowym Abijatta-Shalla, o tym napiszę w kolejnym poście. Tak naprawdę to nad jeziorem...
  • Owocowe mille-feuille w dwóch wersjach.

    Przepis dodany:
    4.86
    Owocowe mille-feuille w dwóch wersjach.
    Mille-feulille to klasyka francuskich deserów. Dawniej przekładano trzy warstwy ciasta francuskiego kremem cukierniczym. Wierzch wykańczano cukrem pudrem lub lukrem. Z czasem powstało mnóstwo wariacji tego deseru. Dziś można znaleźć wersje...
  • Stek z tuńczyka z biszkoptem z pietruszki, sałatką z rukwi wodnej i kolorowymi warzywami.

    Przepis dodany:
    4.69
    Stek z tuńczyka z biszkoptem z pietruszki, sałatką z rukwi wodnej i kolorowymi warzywami.
    Dziś danie główne z naszej walentynkowej kolacji :) Stek z tuńczyka robi się krótko i prosto. Skorzystałam tu z pomysłu J. Olivera. Tuńczyk w tym wydaniu jest pyszny i wart powtarzania. Jeśli będziecie kupować, to kawałki powinny mieć ok. 2...
  • Chrupiąca sałatka z burakiem chioggia i rzepą.

    Przepis dodany:
    4.88
    Chrupiąca sałatka z burakiem chioggia i rzepą.
    Za nami walentynkowa kolacja. Składała się z trzech dań - przystawki, dania głównego i deseru. Dziś przystawka czyli sałatka, bardzo lekka, kolorowa. Głównym bohaterem jest burak chioggia, który na surowo jest bardzo kolorowy. Pieczony traci...
  • Podróż po Etiopii - cz.6 - nad jeziorem Ziway.

    Przepis dodany:
    4.47
    Podróż po Etiopii - cz.6 - nad jeziorem Ziway.
    Z Ptasiej Wyspy płyniemy na kolejną o nazwie Galia. Wysiadamy na ląd i spotykamy jej nielicznych mieszkańców.W XVI wieku część obszaru Etiopii była podbita przez muzułmanów. Chrześcijanie skryli się wtedy na wyspach jeziora Ziway. Z czasem...
  • Podróż po Etiopii - cz.5 - nad jeziorem Ziway.

    Przepis dodany:
    4.75
    Podróż po Etiopii - cz.5 - nad jeziorem Ziway.
    Wreszcie dotarliśmy do pierwszego jeziora ryftowego - Ziway. Od Addis Abeby dzieli nas około 200 km. Jechaliśmy drogą alternatywą do głównej, przez Butajira. Co widzieliśmy po drodze, opisałam w poprzednim poście. Spędzamy dwie noce w Hotelu...
  • Podróż po Etiopii - cz. 4 - jedziemy nad jezioro Ziway.

    Przepis dodany:
    4.69
    Podróż po Etiopii - cz. 4 - jedziemy nad jezioro Ziway.
    Jedziemy z Addis Abeby na południe. Teraz to będzie nasz główny kierunek przemieszczania się. Ogromnie się cieszę, bo naszym głównym celem będzie pierwsze typowo "ptasie" miejsce, które odwiedzimy. Jednak po kolei...Zanim dotrzemy nad jezioro...
  • Tarta z fetą i pieczonymi warzywami.

    Przepis dodany:
    4.60
    Tarta z fetą i pieczonymi warzywami.
    Kolejna wytrawna tarta, która piekę od ponad dziesięciu lat, a jeszcze nie ma jej na blogu. Śródziemnomorski smak - pieczone warzywa (samo zdrowie) ze słonawą fetą to duet doskonały. Do tego zioła. Ja dodałam suszone, ale w sezonie można dodać...
  • Dżem cytrynowy z cynamonem, wanilią i rodzynkami.

    Przepis dodany:
    4.58
    Dżem cytrynowy z cynamonem, wanilią i rodzynkami.
    To jeden z ciekawszych przetworów, który warto zrobić pod jednym kluczowym warunkiem. Musimy mieć niewoskowane cytryny bio (które można teraz kupić w sklepach). Nie polecam zwykłych owoców, bo tu korzystamy z całej cytryny, ze skórką. Smak...
  • Tarta z łososiem, rukolą i musztardą francuską.

    Przepis dodany:
    4.65
    Tarta z łososiem, rukolą i musztardą francuską.
    Bardzo lubimy tarty słodkie i słone. Te wytrawne robimy na obiad lub kolację, w zależności od apetytu i pory roku. Lubimy celebrować wspólne chwile, jeść dobry posiłek skomponowanym z wytrawnym winem. Tu oczywiście polecamy wino białe....
  • Podróż po Etiopii - cz.3 - w poszukiwaniu dżelad.

    Przepis dodany:
    4.69
    Podróż po Etiopii - cz.3 - w poszukiwaniu dżelad.
    Po zwiedzeniu stolicy Etiopii Addis Abeby na jeden dzień wybraliśmy się w kierunku północnym. Była to trasa wynosząca ponad 100 km w jedną stronę, niedługa, ale należy pamiętać, że drogi w Etiopii nie są w najlepszym stanie. Ruszyliśmy...
  • Podróż po Etiopii - cz. 2 - Addis Abeba.

    Przepis dodany:
    4.56
    Podróż po Etiopii - cz. 2 - Addis Abeba.
    Nasza podróż po Etiopii zaczyna i kończy się w stolicy kraju - Addis Abebie. To duże miasto, liczące ponad 3 miliony mieszkańców ma niezbyt długą historię. Zostało założone w 1887 roku przez cesarza Menelika II jako prezent dla jego żony...
  • Waniliowa chałka na zakwasie w Styczniowej Piekarni.

    Przepis dodany:
    4.59
    Waniliowa chałka na zakwasie w Styczniowej Piekarni.
    Cudownie jest wrócić do prowadzenia bloga, co w ostatnim czasie okazało się niewykonalne. Podróże, święta, prozaiczne problemy z życia zupełnie wyeliminowały mi tę sferę. Zatem z przyjemnością znów tu jestem. Ela prowadząca bloga W...
  • Podróż po Etiopii - cz. 1 - wstęp.

    Przepis dodany:
    4.85
    Podróż po Etiopii - cz. 1 - wstęp.
    Pomysł na podróż do Etiopii narodził się kiedyś Piotrowi. Uważniej zaczął się jemu przyglądać, gdy wzrosło nasze zainteresowanie ptakami. W końcu doszło do realizacji, choć nie same ptaki nas tam przywiodły. Dziś zaczynamy relację z...
  • Śnieguły z rewizytą na cyplu Szperk.

    Przepis dodany:
    4.71
    Śnieguły z rewizytą na cyplu Szperk.
    Oto Szperk. Długi na niecały kilometr, wąski na kilka do kilkunastu metrów, wcinający się w morze cypel w Rewie. Wszystko zależy od poziomu wody sprawiającego, że jego długość i szerokość zmieniają się. Miejsce znajduje się niedaleko...
  • Szarlotka biszkoptowa czyli jak zrobić ciastowe ferrari ;)

    Przepis dodany:
    4.83
    Szarlotka biszkoptowa czyli jak zrobić ciastowe ferrari ;)
    Ostatnio dopada mnie kulinarny sentyment. Chętnie robię potrawy, które znam z lat dzieciństwa czy nawet towarzyszą mi przez całe moje życie. Biszkoptowa szarlotka to "ciastowe ferrari" mojej mamy, w którego wykonaniu często towarzyszyłam jako...
  • Zaduszki. Cmentarz Centralny w Wiedniu.

    Przepis dodany:
    4.50
    Zaduszki. Cmentarz Centralny w Wiedniu.
    Dziś Święto Zmarłych, Zaduszki, dzień w którym wspominamy Tych, którzy odeszli. Tym razem zapraszamy Was na Cmentarz Centralny w Wiedniu. To największy cmentarz Europy i główna nekropolia stolicy Austrii funkcjonująca od 1874 roku. Piękne...
  • Chlebek turecki na Światowy Dzień Chleba.

    Przepis dodany:
    4.79
    Chlebek turecki na Światowy Dzień Chleba.
    Jak co roku 16 października świętujemy Światowy Dzień Chleba. Nie ma lepszego chleba nad domowy. Na co dzień piekę głównie chleby żytnie na zakwasie. Jednak z okazji święta postanowiłam upiec chleb, który marzy mi się od dawna. Wiele, wiele...
  • Zwyczajna tarta z jabłkami.

    Przepis dodany:
    4.46
    Zwyczajna tarta z jabłkami.
    Bardzo ją lubimy. Ma jedną, wielką zaletę, bardzo cienkie ciasto i grubą warstwę jabłek. Niestety szybko znika z talerza i dlatego zawsze piekę ją w największej formie, jaką mam (średnica formy to 32 cm). To pyszne ciasto świetnie wpisuje się...
  • Chleb żytni, razowy zwany radziwiłłowskim na zakwasie. Jesień czas zacząć.

    Przepis dodany:
    4.74
    Chleb żytni, razowy zwany radziwiłłowskim na zakwasie. Jesień czas zacząć.
    Na dworze chłodno, deszcz, a w domu pachnie świeżo upieczonym chlebem. Lubię jesień, plony, kolorowe liście, prześlizgujące się słońce po wilgotnym powietrzu. To bardzo malownicza pora roku. Do tego cały kalejdoskop smaków, w które chleb...
  • Tarta z figami i frangipane

    Przepis dodany:
    4.73
    Tarta z figami i  frangipane
    Jeśli lubicie kruche ciasto, migdały, a może marcepan, któremu frangipane jest bliskie i figi to to jest ciasto dla Was :) Nie mogę się oprzeć pięknym, dojrzałym, fioletowym owocom o szkarłatnym wnętrzu i słonecznych, drobnych pestkach....
  • Frittata na pożywne śniadanie.

    Przepis dodany:
    4.77
    Frittata na pożywne śniadanie.
    Frittata to bardzo smaczne i syte danie, które jako potrawa występuje w kuchni hiszpańskiej i włoskiej. Kompozycja składników może być bardzo różnorodna. Nasza zrobiona jest z dostępnych cały rok składników. Najważniejsze, żeby było...
  • Tarta jeżynowa z kremem waniliowym.

    Przepis dodany:
    4.73
    Tarta jeżynowa z kremem waniliowym.
    W tym roku wyjątkowo obficie las obdarzył nas jeżynami. Wystarczyło podejść do jednego, dużego krzaka, żeby nazbierać owoców na tartę. Powoli kończy się jednak sezon na leśne jeżyny, choć pewnie z ogrodów ciągle będzie można je kupić...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).