Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Al's kitchen

W kuchni Al's kitchen jest już 60 dobrych przepisów:

  • Amman suqs and Egyptian Mouri/ Ammańskie suqi i egipskie muri

    Przepis dodany:
    4.83
    Amman suqs and Egyptian Mouri/ Ammańskie suqi i egipskie muri
    After year and a half I cannot help feeling that Amman has become my city and will stay deeply engraved in my heart forever. Each day I am amazed by new secrets learnt by coincidence. Once a boring town, full of clubs(not even good ones) where people go to...
  • Naleśniki z cieciorki na słono / Savory chickpea pancake

    Przepis dodany:
    4.50
    Naleśniki z cieciorki na słono / Savory chickpea  pancake
    Mąka z ciecierzycy jest obecnie łatwo dostępna. Możecie także przygotować ją sami, mieląc ziarna w młynku do kawy. Są bogate w proteiny i powszechnie używane w kuchni indyjskiej, która to z kolei związana jest głównie z kuchnią...
  • Pikantne noodle z kawałkami kurczaka/ Spicy noodles with chicken slivers

    Przepis dodany:
    4.49
    Pikantne noodle z kawałkami kurczaka/ Spicy noodles with chicken slivers
    Fuchsia Dunlop spędziła w Chinach sporo czasu, zbierając przepisy od znanych, miejscowych kucharzy. Noodle z kremowym sosem tahini są jednym z moich ulubionych.  Są jedną z popularnych ulicznych przekąsek w Syczuanie. Zwykle podaje się je na...
  • Ajurwedyjski chleb wg. Agnieszki Maciąg/ Ayurvedic bread by Agnieszka Maciag

    Przepis dodany:
    4.89
    Ajurwedyjski chleb wg. Agnieszki Maciąg/ Ayurvedic bread by Agnieszka Maciag
    Jakiś czas temu, przy okazji wymiany książek w poznańskim Starbucksie, natknęłam się na jedną z książek Agnieszki Maciąg - polskiej modelki, która z roku na rok wygląda co raz piękniej. Maciąg publikuje na łamach kilku polskich magazynów...
  • Warzywny mix tudzież warzywna paella/ Veg medley or veggie paella

    Przepis dodany:
    4.66
    Warzywny mix tudzież warzywna paella/ Veg medley or veggie paella
    Mówią, że szafran jest kluczem do tego dania. Ten najlepszy sprowadza się z Kaszmiru lub Hiszpanii. Kiedy podróżowałam przez Kaszmir w północnej części Indii panowała zima. Zawsze myślałam, że 6 stopni na mrozie to nic, szczególnie dla nas,...
  • Croutons z pepperonatą/ Croutons with pepperonata

    Przepis dodany:
    4.89
    Croutons z pepperonatą/ Croutons with pepperonata
    Proste w przygotowaniu przekąski dla ulubionych gości. Chrupiąca grzanka przykryta interpretacją włoskiej pepperonaty. Dużo, szybko i smacznie!***Easy appetizers for favorite guests! Crunchy toast covered with interpretation of Italian peppertonata....
  • Zdrowa kostka daktylowo-bananowa/ Healthy date - banana fudge

    Przepis dodany:
    4.76
    Zdrowa kostka daktylowo-bananowa/ Healthy date - banana fudge
    Słodycze z daktyli nie potrzebują dodatkowego cukru, obędą się też bez obróbki termicznej. Musisz jedynie wymieszać wszystkie pożądane składniki i gotowe! Tym razem rozpływająca się kostka z daktyli, bananów, sezamu, siemienia lnianego i...
  • Mujaddara wg. Basyla - arabski ryż z soczewicą/ Mujaddara according to Basel - Arabic rice with lentils

    Przepis dodany:
    4.91
    Mujaddara wg. Basyla - arabski ryż z soczewicą/ Mujaddara according to Basel - Arabic rice with lentils
    Przepis na arabską Mujaddarę (czyt. mudżaddara) po raz pierwszy pojawił się w książce kucharskiej (Kitab al-Tabikh) irackiego uczonego al-Baghdadiego, wydanej w 1226 roku (sic!). Na stołach bogaczy była ona serwowana z dodatkiem mięsa i warzyw....
  • Kremowe ravioli ze szpinakiem i fetą w maślanym sosie/ Creamy ravioli stuffed with spinach and feta cheese with butter sauce

    Przepis dodany:
    4.89
    Kremowe ravioli ze szpinakiem i fetą w maślanym sosie/ Creamy ravioli stuffed with spinach and feta cheese with butter sauce
    Kremowe włoskie ravioli przygotowane z użyciem polskiego ciasta na pierogi. Nadziewane fetą i szpinakiem skąpane w maślanym sosie i parmezanie!***Creamy Italian ravioli prepared of Polish dumpling dough. Stuffed with feta cheese and fresh spinach...
  • Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym/ Chicken with vegetables in sweet-sour sauce

    Przepis dodany:
    4.73
    Kurczak z warzywami w sosie słodko-kwaśnym/ Chicken with vegetables in sweet-sour sauce
    Visit Aleksandra's profile on Pinterest.Z nostalgii za wałęsaniem się po warszawkich knajpkach serwujących kuchnię chińską dopracowałam przepis na kurczaka z warzywami w sosie słodko kwaśnym. Pierwszy raz gotowałam go 4 lata temu, nie wiedząc...
  • Sałata z burakami, wiejskim serem i orzechami włoskimi

    Przepis dodany:
    4.66
    Sałata z burakami, wiejskim serem i orzechami włoskimi
    Na lokalnym suqu w Jordanii zawsze można dostać świeże produkty, niekoniecznie lokalne. Jabłka z Syrii, cytrusy z Izraela. Po piątkowej modlitwie tłum wylewa się z meczetów i oblepia każde stoisko. Mężczyźni w luźnych koszulach i kobiety w...
  • Herbaciana zapiekanka z soczewicy

    Przepis dodany:
    4.76
    Herbaciana zapiekanka z soczewicy
    Herbaciana zapiekanka z soczewicy inspirowana przepisem Rachel Khooczas przygotowania; 1hCzego potrzebujesz;1 szklanka zielonej soczewicy1 torebka herbaty Earl Grey8 łyżek koncentratu pomidorowego100 g pomidorów koktajlowych1 cebula, pokrojona w...
  • Placki z cieciorki i dyni

    Przepis dodany:
    4.71
    Placki z cieciorki i dyni
    Placki z cieciorki i dyniczas przygotowania: 30 minutCzego potrzebujesz na 3 porcję?1/2 szkl mąki z cieciorki (zmieliłam ją sama w młynku do kawy)1 szklanka mąki z płatków owsianych1 1/2 szkl tartej dyni1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki ostrej...
  • Tarta z fetą i warzywami

    Przepis dodany:
    4.67
    Tarta z fetą i warzywami
    Nie jest zdrowo ale na pewno pysznie : ) Tarta na kruchym, francuskim cieście nadziewana fetą i warzywami!***It's not healthy but it's delicious. Puff pastry tarte stuffed with feta cheese and vegetables!Tarta z fetą i warzywamiCzego potrzebujesz?Ciasto...
  • Zupa z pieczonej papryki

    Przepis dodany:
    4.81
    Zupa z pieczonej papryki
    Po długiej przerwie wracam z zupą z  pieczonej papryki, treściwą, której głównym atutem jest jej głęboki smak.***After a long break I'm coming back with a recipe for a roasted red bell pepper soup, which is characterized by deep, hearty...
  • Ciasto tymiankowo-marchewkowe

    Przepis dodany:
    4.61
    Ciasto tymiankowo-marchewkowe
    Uwielbiam wegańskie przepisy za ich prostotę. Oczywiście trafiają się też takie wybitnie skomplikowane ale zostawiam je na specjalne okazje, a na co dzień minimalizm i oszczędność pracy oraz czasu. Przed wami wytrawny ciasto tymiankowo -...
  • Warzywna lazania

    Przepis dodany:
    4.76
    Warzywna lazania
    Warzywna lazania to alternatywa dla tej zwykłej przygotowanej na bazie makaronu i mięsa. Lżejsza i prostsza. Wystarczy ułożyć wszystkie warzywa, zalać sosem, zapiec i gotowe. Świetnie smakuje z odrobiną gęstego jogurtu i serem.Vegetable lasagna...
  • Paprykowa focaccia

    Przepis dodany:
    4.55
    Paprykowa focaccia
    Kuchnia włoska jest zazwyczaj lekka i prosta. Minimalistyczna w wykonaniu. Moja współlokatorka Fernanda sprawia, że czasem na tym Bliskim Wschodzie czujemy się jak w słonecznej Italii. Paprykowa focaccia Fernandy wymaga czasu, jednak efekt jest wart...
  • Tygodniowy jadłospis #2

    Przepis dodany:
    4.90
    Tygodniowy jadłospis #2
    PONIEDZIAŁEKTydzień zaczynam od fasolki w meksykańskim sosie mole! Ugotuj jej więcej i przygotuj pastę na wtorek, żeby oszczędzić czasu i pracy.WTOREKTortilla z pastą z czerwonej fasoli, papryką i oliwkami!ŚRODAGulasz ze świeżych pomidorów z...
  • Libański manoush z za'atarem i pietruszkowym pesto

    Przepis dodany:
    4.65
    Libański manoush z za'atarem i pietruszkowym pesto
    Manoush to libański chlebek, przypominający klasyczną, włoską pizzę. W krajach arabskich podaje się go najczęściej z za'atarem - mieszanką przypraw, której bazą jest tymianek (stąd nazwa arab. za'atar oznacza tymianek). Bukiet wzbogaca także...
  • Tortilla z pastą z czerwonej fasoli

    Przepis dodany:
    4.81
    Tortilla z pastą z czerwonej fasoli
    Czerwona fasola kojarzy się głównie z kuchnią meksykańską. Świetnie nadaje się jako baza dipu wzbogaconego aromatem pomidorów, ziół i oliwek. Po powrocie z uczelni nie mam ochoty nic gotować, dlatego przygotowałam tą pastę dzień wcześniej....
  • Tygodniowy jadłospis!

    Przepis dodany:
    4.55
    Tygodniowy jadłospis!
    Kto nie ma dosyć zadawania sobie pytania co dziś na obiad? Dobra nowina - pomogę Wam. Przed wami tygodniowy jadłospis z listą zakupów, a do tego przepisy - czasem nowe, czasem stare! PONIEDZIAŁEKSałatka z rukoli z prażonym...
  • Krem z czerwonej soczewicy

    Przepis dodany:
    4.59
    Krem z czerwonej soczewicy
    Więcej na temat techniki gotowania dowiesz się tuYou will learn more about the cooking technique from hereKrem z czerwonej soczewicyczas przygotowania: 30-40 minutCzego potrzebujesz na 3 porcje?1 szklanka czerwonej soczewicy1 marchewka, pokrojonej w...
  • Idealny krem z warzyw

    Przepis dodany:
    4.51
    Idealny krem z warzyw
    Przepis na powyższą zupę znajdziejsz tutajGet the recipe for this soup herePrzeglądając zdjęcia potraw przyrządzonych przez zawodowych kucharzy zawsze zastanawiałam się jak udaje im się osiągnąć idealną konsystencję zupy krem. Obrazy...
  • Tropem falafela

    Przepis dodany:
    4.67
    Tropem falafela
    Odkąd los rzucił mnie na Bliski Wschód minęło już pięć, długich miesięcy.  Życie płynie tu swoim rytmem. Odnosi się wrażenie, że pojęcie czasu uniwersalnego nie istnieje. Należy on do każdego z osobna i do nikogo zarazem. Umawiasz...
  • Oczyszczające sałatki

    Przepis dodany:
    4.46
    Oczyszczające sałatki
    W podróży niełatwo zadbać o to, co się je. Brak czasu, ciągła konieczność przemieszczania się i nieznajomość terenu zmuszają często do sięgnięcia po ogólnodostępne fast-foody, które mogą wydawać się świetną alternatywą od czasu do...
  • Zupa marchewkowa z maślaną szałwią

    Przepis dodany:
    4.85
    Zupa marchewkowa z maślaną szałwią
    Zupa marchewkowa z maślaną szałwiączas przygotowania: 35 minutCzego potrzebujesz na 4 porcję?6 dużych marchewek, obranych i pokrojonych750 ml wody (lub bulionu)2 ząbki czosnku, startesól, pieprzparę listków suszonej lub świeżej szałwi1 łyżka...
  • Drożdżówka nadziewana daktylami

    Przepis dodany:
    4.60
    Drożdżówka nadziewana daktylami
    Ciasto drożdżowe można podać na wiele sposobów. Ten należy chyba do jednego z najładniejszych jakie znam. Przepis na drożdżówkę znajdziecie tu (wegańskie). Zawsze możecie skorzystać także z babcinej receptury. Moim nadzieniem jest pasta...
  • Wegański wieniec drożdżowy

    Przepis dodany:
    4.48
    Wegański wieniec drożdżowy
    Nawet z dala od Polski Święta to zapach pomarańczy, cynamonu i aromat pieczonego ciasta. Pomimo, że tegoroczne Boże Narodzenie upłynie w podróży nie mogło w nim zabraknąć smaku pierniczków i świątecznych wypieków. Wegańskie ciasto...
  • Sycylijskie arancini - nadziewane ryżowe kulki

    Przepis dodany:
    4.49
    Sycylijskie arancini - nadziewane ryżowe kulki
    Wiele korzyści płynie z posiadania włoskich sąsiadów. Zwłaszcza takich, którzy świetnie gotują i od czasu do czasu dzielą się przepisami lub przynoszą babeczki upieczone przez włoską ciocię. Arancini to nadziewane, ryżowe kulki, które...
  • Marokańska sałatka z płatkami róż

    Przepis dodany:
    4.64
    Marokańska sałatka z płatkami róż
    U nas zamiast Świąt - Maroko, czyli orientalne smaki i słodko-pikantne połączenia z nutą mięty. Cieciorka to ważny składnik kuchni arabskiej, zarówno regionu Maghrebu jak i Bliskiego Wschodu. Przygotowuje się z niej dobrze wszystkim znany hummus...
  • Domowa granola

    Przepis dodany:
    4.66
    Domowa granola
    Granolę jadam nawet bez mleka. Sprawia wrażenie zdrowej i lekkiej. Ta ze sklepu niekoniecznie wnosi coś do naszej diety, za to przygotowana w domu okazuje się nagłym objawieniem - że taka prosta i taka smaczna. Problem z nią tylko taki, że znika...
  • Suszone pomidory express

    Przepis dodany:
    4.90
    Suszone pomidory express
    Suszone pomidory nie sposób zastąpić w przepisie lub pominąć. Ten charakterystyczny smak często nie potrzebuje już żadnych dopowiedzeń. Kiedy jednak człowiek budzi się pewnego dnia i z przerażeniem stwierdza, że nie można dostać ich w...
  • Biedne kulki w wersji na bogato

    Przepis dodany:
    4.67
    Biedne kulki w wersji na bogato
    Kiedy zbliżał się koniec miesiąca, portfel świecił pustką, a Ty miałeś ochotę na coś słodkiego biedne kulki były jak znalazł - opowiada mi S.- za ostatnie grosze kupowaliśmy herbatniki, czekoladę i śmietankę. Miało być dużo i słodko....
  • Risotto z pieczonymi kasztanami

    Przepis dodany:
    4.55
    Risotto z pieczonymi kasztanami
    W Jordanii rozpoczął się sezon na kasztany. W Stambule można je kupić choćby przed wejściem do Topkapi Palace. Turyści oszołomieni przepychem pałacu tureckich sułtanów wychodzą wprost na małe obwoźne stoiska, nad którymi unosi się słodki...
  • Śniadaniowe labane z oliwkami i pistacjami

    Przepis dodany:
    4.59
    Śniadaniowe labane z oliwkami i pistacjami
    Labane to rodzaj jogurtu greckiego, który znajdziecie w każdym jordańskim markecie. Kilogram kosztuje zaledwie 1 lira, czyli ok. 4 zł. Wiele rodzin przygotowuje go samemu w domu, dodając parę łyżek gotowego produktu do pełnotłustego mleka i...
  • Mrożone banany w czekoladzie

    Przepis dodany:
    4.58
    Mrożone banany w czekoladzie
    Miesiąc życia w Jordanii za mną, 9 miesięcy przed mną. Targi pełne świeżych przypraw, sklepy specjalizujące się tylko w bakaliach, worki suszonych płatków róży i kwiatów, których nazw wciąż nie znam, a do tego arabska herbata z dodatkiem...
  • Zdrowa tarta owocowa - i krem bez mleka

    Przepis dodany:
    4.87
    Zdrowa tarta owocowa - i krem bez mleka
    W ostatnie dni lata należy nam się odrobina słońca zamkniętego w dojrzałych, słodkich owocach. Od jakiegoś czasu pracowałam na idealnym kremem do ciasta pozbawionego nabiału, tłuszczu, a jednocześnie pysznego i lekkiego. Krem z kaszy jaglanej...
  • Potrawka z bakłażana i świeżych pomidorów

    Przepis dodany:
    4.68
    Potrawka z bakłażana i świeżych pomidorów
    Na straganach aż roi się teraz od bakłażanów. Często słyszę, że nie macie pomysłu jak je przygotować. Co z nich ugotować dowiesz się w naszej oberżynowej serii : )Jednym z moich ulubionych przepisów jest arabski dip Baba Ghanoush z...
  • Chipsy z dyniowej skórki

    Przepis dodany:
    4.50
    Chipsy z dyniowej skórki
    Do tej pory cała skórka z obranej dyni lądowała w śmietniku. Czy naprawdę jest tak bezużyteczna? A gdyby tak ją wykorzystać? Dyniowe chipsy- czyli jak zrobić coś z niczego.Kiedy w Wasze ręce trafi cała dynia, która niekiedy waży ponad 5 kg...
  • Barlotto z dynią i pomidorami

    Przepis dodany:
    4.59
    Barlotto z dynią i pomidorami
    Lato i natłok pracy nie sprzyjają gotowaniu. Jak przygotować szybki i smaczny obiad, a przy tym nie napracować się za dużo?Przepis na szybkie i pyszne barlotto, czyli risotto, w którym ryż zastępujemy pysznym pęczakiem. Jeżeli jeszcze nie znacie...
  • Makaron z kwiatami cukinii

    Przepis dodany:
    4.64
    Makaron z kwiatami cukinii
    Lato w pełni, sklepowe półki aż uginają się od ciężaru warzyw. Cukinia osiąga ostatnio rekordowo niskie ceny. A ponieważ letni sezon, jak wszystko co dobre, kiedyś się kończy - to trzeba z niego korzystać. Proste, minimalistyczne danie,...
  • Słodki kuskus z owocami i rozmarynem

    Przepis dodany:
    4.69
    Słodki kuskus z owocami i rozmarynem
    Kuskus nadaje się idealnie na lekkie, letnie śniadanie. W krajach arabskich przyrządza się go zarówno na słono jak i na słodko, więc owocowe połączenia także nie powinny nas dziwić. Wystarczy parę jabłek, malin lub truskawek, żeby otrzymać...
  • Mama Ghanoush - bliskowschodnia pasta z cukinii

    Przepis dodany:
    4.49
    Mama Ghanoush -  bliskowschodnia pasta z cukinii
    Pamiętacie Baba Ghanoush - czyli bliskowschodnią pastę z pieczonych bakłażanów? Oto jej delikatniejsza w smaku wersja przygotowana z pieczonej cukinii. Najlepiej ugrillować warzywa, ponieważ nada to wszystkiemu większego aromatu. Jeżeli...
  • Cukiniowe placuszki Chodakowskiej

    Przepis dodany:
    4.68
    Cukiniowe placuszki Chodakowskiej
    Wszystko co związane z Ewą Chodakowską, okrzykniętą trenerką wszystkich Polek jest ostatnio na topie. O tych cukiniowych placuszkach słyszałam już niejedno dobre słowo. Przepis nie jest wynalazkiem samej Ewy, jest zaledwie wariacją na temat...
  • Adai - indyjski naleśnik z soczewicy i brązowego ryżu

    Przepis dodany:
    4.70
    Adai - indyjski naleśnik z soczewicy i brązowego ryżu
    Adai to rodzaj indyjskiego naleśnika z ryżu i soczewicy lub cieciorki. Rankiem indyjskie bary serwują tysiące takich zestawów śniadaniowych, a zapach orientalnych przypraw unosi się nad tętniącymi życiem ulicami. Dzięki niskim cenom jedzenia i...
  • Chipsy z jarmużu

    Przepis dodany:
    4.74
    Chipsy z jarmużu
    Chipsy z jarmużu to dobry kompan filmowych wieczorów. Lekkie, proste i szybkie do przygotowania. Nadają się na poobiednią przekąskę lub imprezową przystawkę. Jak wszystkie chrupiące specjały - wciągają. Możecie dodać do nich ser, sól,...
  • Faszerowana cukinia

    Przepis dodany:
    4.64
    Faszerowana cukinia
    Nadziewane warzywa królują w letnim menu. Różnorodność dostępnych o tej porze składników pozwala na komponowanie niepowtarzalnych kombinacji smakowych. Potem wystarczy wszystko zapiec i gotowe. Nadziewana cukinia w połączeniu z pieczonym...
  • Bigilla no1 - maltańska pasta z bobu

    Przepis dodany:
    4.66
    Bigilla no1 - maltańska pasta z bobu
    Bigilla to maltańska pasta z bobu. Najczęściej serwuje się ją jako dip w towarzystwie chleba lub krakersów. Po raz pierwszy jadłam ją w Turcji u maltańskich znajomych - już wtedy wiedziałam, że jeszcze do niej wrócę. Oryginalna receptura...
  • Placek z cukinii

    Przepis dodany:
    4.70
    Placek z cukinii
    Czy warzywa można przyrządzać na słodko? Czemu nie. Mamy dla was pyszny, wilgotny placek z cukinii z dodatkiem kakao, orzechów, migdałów i suszonych moreli. Żeby go przygotować nie potrzebujecie nawet miksera!***Zucchini CakeCould you prepare...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).