Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Ammniam

W kuchni Ammniam jest już 138 dobrych przepisów:

  • Cieciorella – czyli pyszny i zdrowy krem czekoladowy z ciecierzycy

    Przepis dodany:
    4.61
    Jak zapewne wiecie słynny krem czekoladowy uwielbiany przez dzieci i nie tylko to niestety głównie cukier i olej palmowy, a więc same puste kalorie. Choć pyszny, jest po prostu niezdrowy. Warto zatem zamienić go na domowe, zdrowsze smarowidło np....
  • „Więcej warzyw na talerzu” – moja druga książka kulinarna

    Przepis dodany:
    4.74
    19 września w księgarniach pojawiła się moja druga książka „Więcej warzyw na talerzu”, którą stworzyłam wspólnie z wydawnictwem Marginesy. Wyszła nam przepięknie. Dumna jestem niesłychanie. I mam nadzieję, że każdemu kto ją...
  • Granola pistacjowo-migdałowa pachnąca kardamonem

    Przepis dodany:
    4.78
    Drodzy moi, oto najsmaczniejsza granola ever ! Pachnie kardamonem, jest pełna pistacji i migdałów, a oprócz nich są jeszcze rodzynki, liofilizowane owoce i sezam. Mieszanka wyborna. Spróbujcie koniecznie. Gdy przygotowuję taką granolę w domu,...
  • Pieczony rabarbar pod kruszonką migdałowo-pistacjowo-owsianą

    Przepis dodany:
    4.86
    Dzisiaj mam dla was wiosenny przepis na prosty deser – pieczony rabarbar pod kruszonką. Pyszne i proste danie, które znika w mgnieniu oka.  Taki pieczony rabarbar jest wspaniały na ciepło i zimno. Świetnie komponuje się z kokosową bitą...
  • Pieczone szparagi z posypką pistacjowo-cytrynowo-bazyliową

    Przepis dodany:
    4.80
    Sezon szparagowy rozpoczęty, a więc trzeba z niego korzystać na całego. Dzisiaj przygotowałam dla was bardzo prosty i przepyszny sposób na zielone szparagi. Musicie koniecznie spróbować. Mówię wam – niebo w gębie. Pieczone szparagi z...
  • Zapiekanka pieczarkowo-soczewicowa z ziemniacznym purée

    Przepis dodany:
    4.86
    Na obiad albo kolację poleca się zapiekanka pieczarkowo-soczewicowa z ziemniaczanym purée. Jest pyszna i sycąca. Przygotowana tylko z kilku łatwo dostępnych składników. Do takiej zapiekanki świetnie pasuje kiszona kapusta albo mizeria. Ja lubię...
  • Czekoladowy budyń z tofu

    Przepis dodany:
    4.78
    Dzisiaj mam dla was przepis na błyskawiczny do przygotowania budyń z tofu. To pyszna porcja białka i wapnia. Jest idealny na deser albo drugie śniadanie. Ja często jem go zaraz po treningu. Taki deser można podawać z różnymi dodatkami –...
  • 35 faktów o mnie

    Przepis dodany:
    4.48
    Niedawno obchodziłam swoje 35 urodziny. Z tej okazji postanowiłam podzielić się z wami 35 faktami z mojego życia.  Do wpisu zainspirowała mnie Tola i jej urodzinowy wpis. Zapraszam was do czytania. Poznajcie mnie lepiej :-) Urodziłam się w...
  • Cytrynowy polentnik, czyli słoneczne ciasto z kaszki kukurydzianej

    Przepis dodany:
    4.87
    Jak się  okazuje, nie tylko kasza jaglana sprawdza się w zdrowych słodkościach. Z kaszki kukurydzianej również można wyczarować cuda. To słoneczne ciasto jest pyszne i proste do przygotowania. Spód ma taki jak kokosowy jagielnik, czyli najlepszy...
  • Kanapki z wędzonym tofu i marynowanymi pieczonymi burakami

    Przepis dodany:
    4.65
    Dzisiaj coś dla tych osób, które nie lubią słodkich śniadań – zdrowe kanapki z wędzonym tofu i marynowanymi pieczonymi burakami. Niebo w gębie. Zdjęcie poniżej przedstawia kanapkę w wersji subtelnej – chciałam, żeby ładnie...
  • Sałatka różowego grejpfruta, roszponki i jabłka

    Przepis dodany:
    4.59
    Owoce wraz z  zielonymi liśćmi lubię konsumować nie tylko w postaci koktajli, ale również w formie prostych sałatek. Takie danie przygotowuję sobie często na drugie śniadanie. Oto przepis na prostą sałatkę z różowym grejpfrutem, którą...
  • Obłędny kokosowy jagielnik z polewą czekoladową

    Przepis dodany:
    4.59
    Przepyszny kokosowy jagielnik, który rozpływa się w ustach. Znika bardzo szybko. Zróbcie sobie w weekend. Nie będziecie żałować. Ciasto smakuje podobnie jak batonik bouty. Jest kremowe i ma cudowną polewę czekoladową. W końcu udało mi się...
  • Zielony koktajl z mango

    Przepis dodany:
    4.56
    Dzisiaj przygotowałam dla was przepis na zielony koktajl z mango. Jest pyszny, lekko orzeźwiający, a do tego bogaty odżywczo-pełen błonnika, witamin i antyoksydantów. Spróbujcie koniecznie. U nas zielone koktajle to poranny, codzienny rytuał. Moje...
  • Post dr Dąbrowskiej – jadłospis na 7 dni

    Przepis dodany:
    4.69
    Dzisiaj przygotowałam dla was obiecane menu na 7 dni postu warzywno-owocowego. Starałam się, aby było kolorowe, różnorodne, a jednocześnie zawierało łatwo dostępne składniki i nie było bardzo pracochłonne do przygotowania. Mam nadzieję, że...
  • Dynia po sycylijsku

    Przepis dodany:
    4.63
    Już wiosna, a mi udało się kupić jeszcze dynię. Od razu przygotowałam ją w podobny sposób,  jaki jadłam ostatnio na Sycylii. Nie miałam konkretnego przepisu. Starałam się odtworzyć to danie tak, jak je zapamiętałam. Dynia wyszła pyszna....
  • Post dr Dąbrowskiej – podsumowanie i kilka słów o nowej książce na ten temat

    Przepis dodany:
    4.68
    Wreszcie przedstawiam wam podsumowanie postu dr Dąbrowskiej. Wiem, że długo na niego czekaliście. Przepraszam za to opóźnienie. Jakoś nie mogłam się zabrać żeby go napisać. A w zasadzie chyba za bardzo kombinowałam z ułożeniem idealnego,...
  • Szybki i zdrowy pomysł na obiad – makaron z suszonymi pomidorami

    Przepis dodany:
    4.84
    Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na prosty obiad zainspirowany daniem, które jadłam niedawno będąc na Sycylii. Pod koniec lutego miałam przyjemność uczestniczyć w Fotograficznym Spa na Sycylii (więcej na temat wyjazdu możecie przeczytać...
  • Prostokąty makowo-migdałowo-daktylowe

    Przepis dodany:
    4.57
    Gdy mam ochotę na coś słodkiego, sięgam po świeże daktyle. Uwielbiam je. Lubię też przygotowywać na ich bazie różne smakołyki. Dzisiaj przedstawiam wam przepis na jeden z nich – prostokąty makowo-migdałowo- daktylowe. To bardzo prosty...
  • 6 kuchennych przyborów, które ułatwiają gotowanie

    Przepis dodany:
    4.53
    Kiedyś uważałam, że do gotowania jest mi potrzebny tylko ostry nóż i mocny blender. Z czasem okazało się, że jest jeszcze kilka przyborów, które nie są niezbędne, ale zdecydowanie ułatwiają gotowanie. Pierwszym takim przyrządem jest...
  • Szarlotka bez pieczenia z bitą śmietaną i migdałami

    Przepis dodany:
    4.81
    W Walentynki mam dla was przepis na pyszne ciacho. Pewnie nie zdążycie przygotować go dzisiaj, ale w weekend ? Zróbcie koniecznie. Ciasto jest wyborne. Do tego bez cukru i glutenu. Proste do przygotowania i nie wymaga użycia piekarnika. Nie jest...
  • Klopsy z soczewicy i warzyw

    Przepis dodany:
    4.48
    Oto przepis na proste klopsy z soczewicy, kaszy jaglanej i warzyw. Pyszne i sycące. Idealne na obiad. Robię je często. Czasami modyfikuję nieco przepis i dodaję inne warzywa np. marchewkę zamieniam na paprykę, a seler naciowy na korzeniowy. Lubię...
  • Kanapkowa pasta z tofu z pieczoną papryką i czosnkiem

    Przepis dodany:
    4.47
    Jeśli brakuje Wam pomysłów na pasty do kanapek to proszę bardzo – oto prosty przepis na pyszne smarowidło. Bierzcie i próbujcie. To ostatnio ulubiona pasta mojego męża. Jest prosta do przygotowania. Trzeba tylko wcześniej upiec paprykę i...
  • Czekoladowe ciastka z fasoli z piernikową nutą

    Przepis dodany:
    4.49
    Pyszne i proste do przygotowania ciastka z czarnej fasoli. Bez cukru, oleju i glutenu. Idealne na podwieczorek. Ciastka są nieco kaloryczne, więc nie pochłaniajcie ich w zbyt dużej ilości :-) Nie są to jednak puste i bezwartościowe kalorie. Dzięki...
  • Zimowa sałatka z jarmużem, pomelo i pistacjami

    Przepis dodany:
    4.66
    To jedna z moich ulubionych zimowych sałatek. Jest bardzo prosta do przygotowania, sycąca i pyszna po prostu. Nie wiem jak wy, ale ja nawet zimą mam ochotę na świeże sałatki z surowych warzyw, koniecznie z jakimiś zielonymi liśćmi. Bez nich źle...
  • Zaprzyjaźnij się z kiszonkami

    Przepis dodany:
    4.61
    Kiszenie (fermentacja mlekowa) to jeden z najstarszych sposobów konserwacji żywności. Proces ten polega na namnażaniu się w warunkach beztlenowych różnych typów bakterii fermentacji mlekowej, które przy pomocy enzymów rozkładają cukry proste i...
  • Na rozgrzewkę – zimowy napój imbirowy z pomarańczą

    Przepis dodany:
    4.52
    Dawno mnie tu nie było :-) Ale nie martwcie się już wracam i będzie mnie tu więcej. Dzisiaj podaję prosty przepis na jeden z moich ulubionych zimowych napojów rozgrzewających. Napój ten jest mocno imbirowy. I taki ma być :-)  Oprócz soku z...
  • Świąteczny prezentownik

    Przepis dodany:
    4.74
    Uwielbiam blogowe wpisy o prezentach. Postanowiłam w tym roku też taki stworzyć. Wprawdzie do świąt jest już bardzo blisko, więc pewnie większość z Was ma już kupione prezenty. Ale może znajdzie się jeszcze ktoś, kto zostawił to zadanie na...
  • Recenzja patelni WOLL Diamond Lite

    Przepis dodany:
    4.79
    Od dłuższego czasu poszukiwałam patelni na której będę mogła smażyć bez tłuszczu, która będzie starannie wykonana i posłuży mi przynajmniej kilka lat. Ucieszyłam się zatem niezmiernie, gdy zgłosił się do mnie sklep e-gustus.pl z...
  • Kolorowa sałatka 8-latka

    Przepis dodany:
    4.67
    Dzisiaj mam dla Was coś specjalnego – sałatkę, którą wymyślił mój 8-letni Kacper. Cudownie patrzeć, jak nauka nie idzie w las i Twoje dziecko samodzielnie przygotowuje danie wybierając swoje ulubione, zdrowe składniki. A potem wcina...
  • Zapiekanka brokułowo-fasolowa

    Przepis dodany:
    4.59
    Gdy zrobiłam ją po raz pierwszy i chciałam dać do spróbowania mojemu mężowi, powiedział, że nie będzie jadł, nie jest głodny. 15 minut później zapiekanki już nie było – tak bardzo mu smakowała. To proste danie z brokułów, fasoli i...
  • Kilka słów o mojej książce i konkurs

    Przepis dodany:
    4.85
    Spełniłam jedno z moich marzeń – napisałam książkę. Cieszę się ogromnie, że mi się udało. Mam wypieki na policzkach i motyle w brzuchu. Z radości podskakuję i czasami jeszcze nie dowierzam, że ta książka na półce w księgarni jest...
  • Kocham, nie tuczę – stop nadwadze i otyłości u dzieci i młodzieży

    Przepis dodany:
    4.65
    Co piąte dziecko w wieku szkolnym zmaga się z problemem nadwagi i otyłości. Według raportu UNICEF-u polskie dzieci tyją najszybciej w Europie[1]. Dietetycy ostrzegają, że z powodu licznych chorób przewlekłych i powikłań związanych z nadmierną...
  • Owocowy koktajl z dynią

    Przepis dodany:
    4.75
    Mimo, że na dworze ostatnio chłodno i deszczowo, nie przestaję mieć ochoty na koktajle. Wręcz przeciwnie – mój organizm się ich domaga. Szczególnie rano. Dzielę się z Wami zatem kolejnym pomysłem na pyszny koktajl, tym razem nie zielony....
  • Szybkie danie z dyni i kurek

    Przepis dodany:
    4.57
    Oto przepis na proste danie, które przygotujesz w 30 minut. W roli głównej dynia i kurki – pyszne, jesienne połączenie. Lubię takie proste i szybkie dania, które jednocześnie są zdrowe i bardzo smaczne. Danie to świetnie smakuje z kaszą...
  • Pyszna sałatka z duszonej czerwonej kapusty

    Przepis dodany:
    4.90
    Przepisów na surówki i sałatki nigdy nie za wiele, bo przecież to bardzo ważny element zdrowego posiłku.  Dlatego dzisiaj  mam dla Was  przepis na sałatkę właśnie.  To prosta sałatka z duszonej czerwonej kapusty z dodatkiem suszonych...
  • Słodki zielony koktajl z dużą dawką antyoksydantów

    Przepis dodany:
    4.78
    Zielone koktajle towarzyszą nam każdego dnia. Nawet wtedy, gdy na dworze robi się chłodniej. To świetna dawka błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów podana w łatwo przyswajalnej formie. Taki koktajl przygotowuję zazwyczaj rano i serwuję...
  • Mieszanki bakaliowe – nie tylko dla studentów

    Przepis dodany:
    4.60
    Bakaliowe mieszanki mogą stanowić smaczną i zdrową przekąskę. Przygotowując je w domu można tworzyć nieskończone ich wersje. I dobierać składniki w taki sposób, aby nie tylko dobrze smakowały, ale zawierały konkretne wartości odżywcze. U...
  • Prosta zupa pieczarkowa z ziemniakami

    Przepis dodany:
    4.65
    Jesienna, chłodna  aura sprawia, że  coraz chętniej gotuję zupy – gęste, sycące i rozgrzewające. Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na prostą zupę pieczarkową z posypką orzechowo-koperkowo-pietruszkową. Zupka jest pyszna i szybka do...
  • Trzy książki o zdrowym odżywianiu, które warto przeczytać

    Przepis dodany:
    4.62
    Księgarniane półki uginają się od książek o zdrowym odżywianiu. Czy każda z nich jest wartościowa ? Pewnie nie. Osobiście kupuję tylko te książki, które są napisane przez specjalistów i uznane w swojej dziedzinie autorytety, a informacje w...
  • Owsiano-kokosowe ciasto ze śliwkami – bez cukru i tłuszczu

    Przepis dodany:
    4.83
     Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na ciasto ze śliwkami. Jest bardzo proste do przygotowania, pyszne, a do tego nie zawiera cukru ani tłuszczu. A jeśli użyjecie bezglutenowych płatków owsianych, ciasto będzie również bezglutenowe. Idealne...
  • Smoothie szpinakowo-jabłkowo-selerowe

    Przepis dodany:
    4.58
    Dzisiaj zapraszam Was na zielone smoothie szpinakowo-jabłkowo-selerowe. To propozycja dla tych osób, które nie przepadają za bardzo słodkimi koktajlami. Moje ulubione zielone  koktajle to te niezbyt słodkie i lekko orzeźwiające. Ten który dzisiaj...
  • Zupa soczewicowo-paprykowa z ananasem

    Przepis dodany:
    4.76
    Zupa soczewicowo-paprykowa z ananasem, którą dzisiaj Wam prezentuję, zachwyciła ostatnio nasze podniebienia. Smakuje bardzo przyjemnie. Dzięki kawałkom ananasa nabiera nieco egzotycznego, lekko słodkiego charakteru. To idealne danie na obiad czy...
  • Leczo z dynią

    Przepis dodany:
    4.58
    Jeśli szukacie pomysłu na szybkie danie obiadowe, dobrze trafiliście. Oto propozycja na pyszny, zdrowy i prosty do przygotowania posiłek z samych sezonowych warzyw. Uwielbiam leczo. I o tej porze roku robię je często. Żeby było bardziej sycące i...
  • Co można jeść na diecie dr Ewy Dąbrowskiej ?

    Przepis dodany:
    4.58
    Podstawową zasadą diety warzywno-owocowej jest spożywanie warzyw i owoców o niskiej zawartości cukru, białka i tłuszczu. W ten sposób organizm dostaje mało kalorii i przestawia się na odżywianie wewnętrzne. Dodatkowo otrzymuje sporą dawkę...
  • Ruloniki z grillowanej cukinii z pomidorowym hummusem

    Przepis dodany:
    4.68
    Mam ostatnio permanentą ochotę na cukinię. Uwielbiam ją w duecie z czosnkiem. Na przemian robię więc cukiniową zupę, makaron, albo cukinię w cieście. I wymyśliłam jeszcze taką oto cukiniową przekąskę – ruloniki. To małe co nieco...
  • Daktylowe trufle z sezamem

    Przepis dodany:
    4.72
    Gdy mam ochotę na coś słodkiego albo wpadną niespodziewani goście, często robię wtedy trufle z sezamem. Bo są pyszne, robi się je w mig, a do ich przygotowania wystarczy mieć tylko trzy składniki. Daktyle, kakao i sezam tworzą wspaniałą...
  • Koktajl bazyliowo-paprykowo-jabłkowy

    Przepis dodany:
    4.61
    Inspiracją tego smoothie, był sok, który piłam ostatnio w Krakowie. Po powrocie do domu z podobnych składników przygotowałam  koktajl. Wyszedł pyszny. Zaakceptował go nawet mój coraz bardziej wybredny Kacper :-) Smoothie ma łagodny i słodki...
  • Zaproszenie na warsztaty kulinarne

    Przepis dodany:
    4.89
    Miło mi poinformować, że będę prowadzić warsztaty kulinarne. Pierwsze spotkanie przy garach już we wrześniu. Rozpoczęłam właśnie współpracę ze Studiem Kulinarnym Małe Przyjemności. To pięknie zaprojektowane, klimatyczne miejsce w centrum...
  • Zupa kurkowa z bobem i ziemniakami

    Przepis dodany:
    4.68
    Niedawno wspominałam Wam, że uwielbiam kurki z bobem i obiecałam różne dania z tym duetem. Zatem dotrzymuję słowa i przedstawiam kolejną smakowitą propozycję. Na niepogodę najlepsza jest dobra zupa, prawda ? Zatem nie traćcie czasu i ugotujcie...
  • Bazyliowe lody z awokado

    Przepis dodany:
    4.70
    Gdy tylko robi się ciepło otwieram domową lodziarnię i przygotowuję lody  ze wsystkiego co mam pod ręką. A że moje dzieci uwielbiają lody, znalazłam sposób na przemycanie im w tej formie mniej lubianych przez nie warzyw. Do awokado i bazylii...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).