Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Anna Jurksztowicz I'jem
W kuchni Anna Jurksztowicz I'jem jest już 220 dobrych przepisów:
Sałatka japońska - zdrowa i prosta
Przepis dodany:Składniki:wodorosty (mogą być z puszki)groszek (latem świeży ugotowany, zimą konserwowy z puszki)świeży ogóreksezam: czarny i białyocet ryżowy (można go zastąpić sokiem z cytryny lub innym octem)łyża oleju sezamowego (można go zastąpić...10 najchętniej czytanych przepisów w 2016 r.
Przepis dodany:10. Sałatka z buraków z soczewicą9. Zupa z czerwonej kapusty - przepis8. Pieczyste - udziec jagnięcy7. Papierowe kanapki, czyli papier ryżowy na surowo (bez smażenia)6. Nalewka dereniowa5. Nalewka z białych porzeczek4. Nalewka z winogron3. Stek z...10 ekspresowych przepisów na Sylwestra
Przepis dodany:Papierowe kanapki, czyli papier ryżowy na surowo (bez smażenia)Wino z brzoskwiniamiMakaron razowy z cukinią - prosty przepisSmażone śliwki z lodami - ekspresowy deserSałata peruwiańska - pyszna!Carpaccio z cukiniiDeser z jogurtu greckiegoŚledź -...Anna Jurksztowicz gotuje - życzenia świąteczne
Przepis dodany:10 najlepszych przepisów na święta Bożego Narodzenia
Przepis dodany:Święta coraz bliżej. Oto mój zestaw przepisów bożonarodzeniowych na 2016 r.Śledź - prosty przepis, tradycyjny polskiFilet z gęsi z patelniNajlepsze śledzie everKarp po żydowskuKarp po polsku w śmietaniePieczyste - udziec jagnięcyFlaczki w...Papryczki Padron
Przepis dodany:Składniki:Papryczki padronOliwaSól morskaZąbek czosnkuPrzygotowanie:Papryczki umyć i starannie osuszyć. Na szerokiej patelni rozgrzać oliwę z drobno pokrojonym czosnkiem. Smażyć papryczki, mieszając, aż będą rumiane z obu stron. Smażą się...Okładniczki, czyli małże brzytwy - jak zrobić?
Przepis dodany:Przed przygotowaniem małże trzymajcie około pół godziny w wodzie. Dzięki temu pozbędziecie się piasku. Przepis jest bardzo prosty. Na patelnię (może być szeroki rondel) wylejcie 3-4 łyżki oliwy. Dodajcie drobno pokrojoną szalotkę,...Pieczone jesienne warzywa
Przepis dodany:Pieczone warzywa ze świeżymi ziołami, oliwą to świetny dodatek, baza do sałatek czy past. Warzywa układamy na natłuszczonej blaszce. Dodajemy zioła i pieczemy - 20-30 minut w 220 stopniach C.Tu w wersji z pak choi.I lekka sałatka z...Filet z gęsi z patelni
Przepis dodany:Smażona pierś z gęsi to szybki i prosty sposób na gęś ;) Niech Was nie zmyli kolor tych zdjęć - wyszły ciemne, prawie jak spalone, ale zapewniam Was, że nic z tych rzeczy. Smakują wybornie. Mięso podałam z puree z ziemniaków i selera....Puree z selera i ziemniaków
Przepis dodany:Składniki:około 8 średniej wielkości ziemniaków3 średnie selerymasłooliwasólpieprzgałka muszkatołowaPrzygotowanie:Warzywa pokrójcie w drobną kostkę i smażcie na patelni na rumiano na oliwie. Jak się zrumienią zmniejszcie ogień i smażcie...Polędwica z tuńczyka po japońsku
Przepis dodany:Składniki:polędwica z tuńczykasos śliwkowy słodko kwaśnysos teriyaki i sojowy w proporcji 2:1oliwasezamPrzygotowanie:Filety z tuńczyka zamarynować w sosach i dostawić na noc. Smażyć na oliwie na małym ogniu około 15 minut. Posypać...Włoska kolacja
Przepis dodany:Składniki:makaron penne pomidory bez skórki2 ząbki czosnkuboczek toskańskisólpieprzświeżo starty parmezanbazyliaoliwaPrzygotowanie:Na patelni rozgrzać około 1 łyżkę oliwy. Dodać drobno pokrojony boczek toskański. Jak się zacznie...Bób z serem halloumi
Przepis dodany:Składniki:świeży lub mrożony bóbsóloliwaser HalloumiPrzygotowanie:Bób ugotować do miękkości w osolonej wodzie (około 20-30 minut). Na jednej patelni podsmażyć pokrojony w plastry około 5mm grubości ser. Smażyć na rumiano z jednej i z...Figa z makiem, czyli najprostszy deser świata ;)
Przepis dodany:Będzie figa, ale bez maku ;)Składniki:bardzo dojrzałe figiczerwone winosporo czasu ;)Przygotowanie:Figi pokroić na ćwiartki. Ułożyć w patelni mąższem do góry. Podlać winem do połowy. Dusić na bardzo małym ogniu. Jak wino zacznie się...Gnocci z kurkami i cukinią
Przepis dodany:Składniki na 2 porcjegnocci (kupiłam gotowe w Heritage Shop & wine na Powiślu - Solec 117 - ponoć najlepsze w Warszawie)Jedna bardzo mała cukinia (około 15-cm)jedna mała cebulkasól, pieprz, masło2 łyżki śmietany (może być 18...Powidła śliwkowe - bez cukru
Przepis dodany:Składniki:2 kg śliwek3/4 szklanki wodyrondel lub patelnia o grubym dniewyparzone słoiczkiczas: 7 dniPrzygotowanie:Umyte i wypestkowane śliwki przełożyć do rondla lub do patelni. Podlać wodą. Przykryć i dusić przez około pół godziny, tak by...Marynowane buraczki - wspaniałe!
Przepis dodany:Składniki:kg buraków (gotujemy w skórce około 45 minut, studzimy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki)3 cebule pokrojone w piórka1 szklanka octu2 szklanki wody3/4 szklanki cukrułyżeczka soliliście laurowe, pieprz, koper, chrzan, ziele...Bissara, czyli bób po egipsku
Przepis dodany:Składniki:3/4 szklanki ugotowanego bobu2 pomidory bez skórki2 cebule drobno pokrojone, 1 ząbek pokrojonego czosnkusól, pieprz, wędzona paprykaoliwa1 łyżeczka harissy4 jajkaPrzygotowanie:Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie (najlepsza do...Fermentacja: kiszony czosnek
Przepis dodany:Wszyscy oszaleli na punkccie fermentacji. Ja też :) Składniki:czosnekpół litra przegotowanej wody4 łyżeczki soli niejodowanejliść laurowy, 2 ziela angielskie, 5 ziarenek pieprzu, pół łyżeczki gorczycy, kawałek chrzanku, koper, liść...Pieczone śliwki z kruszonką
Przepis dodany:Składniki:1/2 kg wydrylowanych śliwek węgierek2 łyżki cukrugarść rodzynekszczypta kardamonu1/4 kostki zimnego masła100 gram cukru100 gram mąkiPrzygotowanie:Formę żaroodporną wysmarować masłem. Położyć śliwki i zasypać cukrem. Na wierzch...Ciapkapusta - wspaniałe danie kuchni śląskiej
Przepis dodany:Składniki:1 kg ziemniaków1/2 kg kapusty kiszonej1 cebulamasłokminek, sól, pieprzopcjonalnie: wędzonka np. boczekPrzygotowanie:Ziemniaki ugotujcie w osolonej wodzie.Wędzonkę pokrójcie i podsmażcie z pokrojoną cebulą. Dodajcie kapustę i duście...Ratafia - nalewka dla cierpliwych
Przepis dodany:Ratafia to nalewka z różnych rodzajów owoców sezonowych. Zwykle nastawiam kilka :)Składniki:owoce sezonowe (umyte, wyszypułkowane)skorupy po orzechach włoskich (opcjonalnie, nastawiłam tylko w jednym słoju)cukier (3/4 kg na kg owoców)alkohol (ja...Targi Książki kulinarnej
Przepis dodany:Informacja dla tych którzy jeszcze nie byli na pierwszym spotkaniu. To będzie nasze drugie spotkanie w Warszawie :);-) Zapraszam więc :)Serdecznie zapraszamy na spotkanie z Anna Jurksztowicz na Targi Książki Kulinarnej, które...Smażony bób z serem halloumi
Przepis dodany:Składniki:szklanka ugotowanego bobu w łupinkach100 g sera halloumipół cebuli czerwonejpół zielonej paprykipomidorszczypiorkolendraoreganosólpieprzoliwasok z połowy cytrynyPrzygotowanie:Na patelni rozgrzejcie oliwę i smażcie bób oraz plastry...Zielona sałatka z bobu
Przepis dodany:Składniki:szklanka ugotowanego bobu w łupinachpół pęczka pokrojonego koperkupęczek pokrojonego szczypiorusólpieprz3 łyżki oliwyłyżka soku z cytryny lub octu winnegopół ząbka czosnkuPrzygotowanie:Oliwę i sok z cytryny wymieszajcie, by...Nasturcje - jadalne kwiaty
Przepis dodany:Piękne i smaczne. Kwiaty i listki nasturcji często goszczą na moim stole.To chyba najpopularniejsze w Polsce kwiaty jadalne. Zawierają olejek gorczyczny, który nadaje im charakterystyczny wytrawny smak.Oprócz kwiatów do jedzenia nadają się...Konfitury truskawkowe bez cukry
Przepis dodany:Po co robić konfitury i dżemy z truskawek skoro w sklepach jest taki wielki wybór? Dla mnie podstawowym kryterium jest chęć posiadania konfitur bez dodatku cukru. Muszę więc je zrobić sama. Nie jest to droga przez mękę, przeciwnie, jest...Mama, truskawki i konfitury
Przepis dodany:Moja mama uwielbia czyścić owoce na konfitury. To naprawdę jej ulubione zajęcie. Dzięki temu mam pewność, że wszytko pięknie się uda i będzie pyszne, dzięki maminej radości :)Truskawki - moje ulubione
Przepis dodany:Truskawki z cukrem i ze śmietaną to mój smak dzieciństwa. Biały cukier zamieniłam na trzcinowy. Ze śmietany tym razem zrezygnowałam - możecie zastąpić ją jogurtem. Lato pachnie kubkiem roztartych truskawek :)Sałatka na letnie śniadanie
Przepis dodany:Dla niektórych banalna - dla mnie prosta, pyszna i idealna na lato - sałatka caprese!Składniki:Mozzarella di Bufalapomidor malinowy pachnący słońcemoliwaświeża bazyliasól, pieprzPrzygotowanie:Pomidora i mozarellę pokroić w plastry. Poukładać...Talarki z cukinii z kozim serem i bazylią
Przepis dodany:Składniki:Mała cukiniaKozi serŚwieża bazyliaSólPieprzCzosnek granulowany lub świeżyOliwaPrzygotowanie:Cukinię pokroić w talarki około 5mm. Oprószyć solą, pieprzem i nasmarować wyciśniętym czosnkiem.Blachę nasmarować oliwą. Wykładać...Małże w sosie czosnkowym - pyszne
Przepis dodany:Składniki:małże w muszlachczosnek - 2 ząvkimasłopietruszkasóltymianekodrobina białego winaPrzygotowanie:Zróbcie sos: 2 łyżki wina podgrzejcie z 1/4 kostki masła. Przyprawcie czosnkiem, natką pietruszki, solą i bardzo niewielką ilością...Spotkanie autorskie
Przepis dodany:W niedzielę 22 maja jestem na Targach Książki wink emoticon Warszawa, Stadion Narodowy, w godz. od 10.30 do 11.20 Anna Jurksztowiczwink emoticonDuszona ośmiornica - jak zrobić
Przepis dodany:Składniki:mrożona bądź świeża ośmiornica2 ząbki czosnkuoliwa2l ampki białego winapieprz ziarnistyliść laurowyziele angielskiesólPrzygotowanie:Mrożoną ośmiornicę pokroić na większe kawałki. Świeżą obtłuc (aby nie była gumowata) i...Warszawskie Targi Książki
Przepis dodany:Warszawskie Targi Książki - Stadion Narodowy - 22 maja (niedziela) 10.30-11.20 - czekam na WasSzczegóły: TU smile emoticonSzparagi z parmezanem - absolutny hit
Przepis dodany:Szparagi z parmezanem są ekstremalnie proste i nieprawdopodobnie smaczne!Składniki:szparagioliwasól gruboziarnistastarty drobno parmezanPrzygotowanie:Odetnijcie zdrewniałe końcówki szparagów. Polejcie oliwą i posypcie solą. Wyłóżcie na blachę....Katowice - Empik Silesia - zapraszam - Anna Jukrsztowicz
Przepis dodany:W czwartek 21 kwietnia - zapraszam na spotkanie autorskie w Katowicach. Empik Silesia, ul. Chorzowska 107, godz. 18.00. Obecność obowiązkowa! :)Anna Jurksztowicz: moja kuchnia
Przepis dodany:Jak wygląda moja kuchnia? Zobaczcie sami: Kuchnia ANNY JURKSZTOWICZSpotkanie autorskie w EMPIKU
Przepis dodany:Mieszkańców Warszawy zapraszam jutro 12 kwietnia o godz. 18.00 do Empiku na Nowym Świecie na spotkanie autorskie ze mną. Będę podpisywać dla Was książkę, porozmawiamy i jestem pewna, że przyniesiecie też jakieś moje...Jak ugotować idealne spaghetti? Instrukcja krok po kroku
Przepis dodany:Gotowanie spaghetti w punktach:1. spaghetti gotujemy w ostatniej chwili, kiedy wszystko do obiadu jest już gotowe.Sos gotowy, sałata gotowa, parmezan pod ręką, natka pietruszki i nożyczki do jej wkrojenia, stół nakryty, wino otwarte.2....Peperonata siciliana
Przepis dodany:Składniki:2 duże cebule4 pieczarek4 duże papryki2 małe bakłażany4 średnie ziemniaki ugotowane w mundurkach¼ szklanki oliwy z oliwek, pieprz, sól, pepperoncino, oregano, natka pietruszkiPrzygotowanie:W dużej patelni podsmażyć na oliwie cebulę...Żurawina po amerykańsku do indyka lub innych mięs (przepis p. Elżbiety Wars)
Przepis dodany:Składniki:1 kg świeżej żurawinyjedno jabłko,½ pomarańczy ze skórką1 szklanka cukru lub fruktozy lub ksylitoluPrzygotowanie:Jabłko i pomarańczę dokładnie umyć i drobno pokroić. Żurawinę umyć i wrzucić na patelnie. Dodać pokrojone jabłko...Piegusek – łatwy makowiec
Przepis dodany:Składniki:Szklanka cukru lub fruktozy a najlepiej ksylitoluSzklanka mąkiSzklanka makuSzklanka białek z jaj¾ Kostki masła lub margaryny do pieczenia ciast, a najlepiej oleju kokosowego2 łyżeczki proszku do pieczeniaorzechy, rodzynki, do...Wielkanoc - jajka z kawiorem
Przepis dodany:Składniki:Ugotowane na twardo jajaczarny kawior2 łyżki majonezuszczypta białego pieprzuPrzygotowanie:Jajka przekroić na pół. Wyjąć żółtka, które należy rozetrzeć z majonezem i wymieszać z kawiorem. Masą napełnić jaja. Posypać pieprzem....Top 10 przepisów na Wielkanoc
Przepis dodany:Za miesiąc Święta Wielkanocne. Ja już myślę o tym co ugotować. Wybrałam:Perliczka długo pieczona - genialna!!!Chleb na zakwasie - zawsze się udaPierś z gęsi pieczonaSztuka mięsa zapiekanaPieczyste - udziec jagnięcyFlaczki w...IQuchnia czyli jak inteligentnie jeść i pić
Przepis dodany:Jak być perfekcyjną panią domu, nie siedząc w kuchni godzinami? Jak świadomie kupować, gotować, karmić rodzinę, przyjaciół i siebie? Jak inteligentnie być na diecie, jeść, pić i nie tyć?Znajdziecie tu przepisy i porady...Do-rem-mi fasola si-do
Przepis dodany:Do- re-mi- fasola -si do Emotikon wink Czyli, między innymi o tym, jak ugotować coś z niczego, już wkrótce w mojej kucharskiej książce. A tak na marginesie, ta fasola na zdjęciu tylko pozornie jest tak zwykła. Zobaczcie jak pięknie ją...