Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni AromatCzasu

W kuchni AromatCzasu jest już 33 dobrych przepisów:

  • Gołąbki z kaszy gryczanej z tartymi ziemniakami z sosem grzybowym

    Przepis dodany:
    4.48
    Gołąbki z kaszy gryczanej z tartymi ziemniakami z sosem grzybowym
    Potrawa, która jednoznacznie powinna kojarzyć się z województwem podkarpackim. W powiecie leżajskim położona jest gmina Grodzisko Dolne. To właśnie z tych okolic pochodzą gołąbki z kaszy gryczanej z tartymi ziemniakami, polane sosem grzybowym....
  • Baba petynetowa, zwana muślinową

    Przepis dodany:
    4.66
    Baba petynetowa, zwana muślinową
    Baby oraz mazurki to niewątpliwie chluba kuchni staropolskiej, specjały rdzennie polskie. Pieczenie bab wielkanocnych było wydarzeniem iście misterialnym. Kucharka oraz wszystkie zgromadzone kobiety zamykały się w kuchni na klucz. Mężczyźni nie...
  • Czebureki

    Przepis dodany:
    4.73
    Czebureki
    Czebureki to tradycyjne danie kuchni tatarskiej.Pyszne pierożki wypełnione soczystym nadzieniem,smażone na głębokim tłuszczu do momentu uzyskania pięknego,brązowego koloru.Kuchnia tatarska jest bardzo różnorodna ,na co wpływ miało niewątpliwie...
  • Małdrzyki krakowskie

    Przepis dodany:
    4.63
    Małdrzyki krakowskie
    Małdrzyki to twarogowe placuszki popularne w regionalnej kuchni Małopolski.W "Kucharzu doskonałym" możemy przeczytać,że małdrzyk ,inaczej mądrzyk "robią ze słodkiego mleka ,z podpuszczką czyli animelką ,które wyciśnięte w talerki układają...
  • Wesołych Świąt !

    Przepis dodany:
    4.68
    Wesołych Świąt !
    Czas świąteczny to czas magiczny,pełen miłości,wzajemnego szacunku.W tym pięknym okresie życzę Wam przede wszystkim niezwykłych doznań kulinarnych ,prawdziwie kwaśnej kapusty,ogromnego karpia,siana pod stołem wigilijnym ,żywej, pachnącej...
  • Pierożki z kapustą i grzybami wg rodzinnego przepisu

    Przepis dodany:
    4.55
    Pierożki z kapustą i grzybami wg rodzinnego przepisu
    W moim rodzinnym domu danie to robi zawsze największą furorę.Nie wyobrażam sobie wieczerzy wigilijnej bez pysznych pierożków nadziewanych kwaśną kapustą ,suszonymi grzybami oraz dużą ilością prawdziwego oleju lnianego.Przepis jest naprawdę...
  • Ku chwale wielkopolskiej pyry:bambrzok

    Przepis dodany:
    4.87
    Ku chwale wielkopolskiej pyry:bambrzok
    Poznań to miasto słynące z pyry, niewątpliwie najlepszej w Polsce.Poznaniacy tak uwielbili to warzywo,iż postanowili zbudować pomnik,prawdziwy, ważący 4 tony,umieszczony w parku Jan Pawła II.Spoglądają na niego z dumą i za każdym razem...
  • "Na Świętego Marcina najlepsza gęsina"

    Przepis dodany:
    4.79
    "Na Świętego Marcina najlepsza gęsina"
    W powiecie kieleckim ,między Niecką Połaniecką a Podgórzem Szydłowskiego położone jest miasto o nazwie Chmielnik.Przeszłość miasta związana jest z ludnością Żydowską ,która zamieszkiwała tamtejsze tereny i wraz z rdzennymi mieszkańcami...
  • Kurczak faszerowany po polsku

    Przepis dodany:
    4.60
    Kurczak faszerowany po polsku
    Klasyk kuchni Polskiej,ubolewam nad tym ,że jest to danie dość zapomniane w naszej kulturze kulinarnej.Idealnie pasuje na przyjęcia,domowe spotkania,niedzielny obiad.Pyszny,bardzo... charakterystyczny smak wątróbki przełamany delikatnym mięsem...
  • Słów kilka o przysmaku gruzińskim...

    Przepis dodany:
    4.58
    Słów kilka o przysmaku gruzińskim...
    Mowa oczywiście o "chaczapuri" ,czyli popularnym placku z serem wypiekanym  na obszarze całej Gruzji.Każda gospodyni ma swoją własną ,oryginalną recepturę ,przekazywaną z pokolenia na pokolenie.Mąka i ser znane są w Gruzji od pradawnych...
  • "Piknik Smakoszy"

    Przepis dodany:
    4.70
    "Piknik Smakoszy"
    Pierwsze tego typu spotkanie w Lublinie ,będzie pysznie ,bardzo kulinarnie.                   Zabierzcie ze sobą koce ,najbliższych ,dobry nastrój oraz mnóstwo pozytywnej energii.     Blogerzy z...
  • Lubelski marchwiak

    Przepis dodany:
    4.57
    Lubelski marchwiak
    Jeśli  macie ochotę na dużą dawkę karotenu doskonałym rozwiązaniem będzie tradycyjny lubelski wypiek z marchwią w roli głównej.Pochodzi z Kąkolewnicy znajdującej się w północno -wschodniej części lubelszczyzny.Gospodynie...
  • Zupa jagodowa z Adamówka

    Przepis dodany:
    4.46
    Zupa jagodowa z Adamówka
    Ciąg dalszy smaków jagodowych...Propozycja na dziś to pyszna,słodka zupa jagodowa z własnoręcznie wyrabianym makaronem.Przysmak gminy Adamówka,położonej w północnej części województwa podkarpackiego.Wpisany na listę produktów tradycyjnych...
  • Pierożki z jagodami

    Przepis dodany:
    4.77
    Pierożki z jagodami
    Mieszkając obok lasu nie wyobrażam sobie aby zabrakło tego posta na moim blogu.Smaku,który pamiętam doskonale z dzieciństwa i kojarzy mi się z moją babcią.Dlatego wczoraj wczesnym rankiem wyruszyłam do  jeszcze budzącego się lasu aby...
  • "Szlachcice"

    Przepis dodany:
    4.56
    "Szlachcice"
    "Szlachice" to pierogi pochodząca ze wschodniego Mazowsza oraz południowego Podlasia. Wyróżnia ich bardzo duży rozmiar ,intensywny smak nadzienia ziemniaczanego z kawałkami drobno pokrojonego boczku ,cebulki oraz czosnku.Bardzo ważnym dodatkiem jest...
  • Czosnianka

    Przepis dodany:
    4.84
    Czosnianka
    Polskie góry oprócz pięknego ,magicznego krajobrazu mogą pochwalić się również pyszną kuchnią,która niewątpliwie jest chlubą dla naszego kraju.Występuje wiele dań ,czy produktów bardzo popularnych ,są to między innymi oscypek,kwaśnica...
  • Arkas

    Przepis dodany:
    4.79
    Arkas
    "Mleka weźmij słodkiego ,ile zechcesz ,wstaw w pięknym naczyniu,włóż cukru ,a gdy zwierać będzie,wyciśnij sok z cytryny albo winnego octu łyżkę wlej..."                         ...
  • Moskol

    Przepis dodany:
    4.62
    Moskol
    Moskole ,czyli placuszki ziemniaczane ,z dodatkiem mąki ,kefiru(maślanki) ,podawane z masłem czosnkowym lub bryndzą.Ponieważ warunki przyrodnicze w górach były bardzo ciężkie tradycyjne żywienie opierało się na dostępnych ,lokalnych produktach...
  • Chołodziec litewski

    Przepis dodany:
    4.62
    Chołodziec litewski
    Chołodziec litewski inaczej nazywany chłodnikiem litewskim jest doskonałym przykładem czasów gdy kuchnia litewska stała się bardzo ważną częścią pożywienia wyższych sfer w Polsce.Nastąpił proces wzajemnego przenikania kulinarnego między...
  • Sałata po orawsku

    Przepis dodany:
    4.67
    Sałata po orawsku
    Sałata po orawsku jest tradycyjną potrawą serwowaną na Orawie ,zamieszkiwanej przez górali Orawskich.W XIX wieku pożywienie które dominowało wśród tej grupy etnograficznej było bardzo ubogie,dominowała kasza,ziemniaki oraz kapusta.Jednak gdy...
  • Smaki dzieciństwa ,czyli pstrąg zapiekany w śmietanie i cebulce dymce

    Przepis dodany:
    4.81
    Smaki dzieciństwa ,czyli pstrąg zapiekany w śmietanie i cebulce dymce
    O pstrągu znajdujemy informacje w :"Herbarz,to iest ziół tutecznych ...opisanie" z 1568 roku:"Pstrąg ,który też rodzi się w ciekących wodach jako i łosoś ,ale nie idzie do morza ,tam mieszka ,gdzie się rodzi ,a idzie prawie do stoku ,skąd woda...
  • Flaki po lwowsku

    Przepis dodany:
    4.67
    Flaki po lwowsku
    Kajetan Koźmian w pamiętnikach wspomina takie zdarzenie,pochodzące z szynku lubelskiego:"Patrzałem na to ,jak podczas obiadu wszedł nieznajomy mi szlachcic w szarej z kapturem na plecach opończy i zaczął się cisnąć do obsadzonego już stołu...
  • Melchmus

    Przepis dodany:
    4.69
    Melchmus
    Melchmus jest nazwą oznaczającą bardzo prosty,naturalny i przepyszny budyń na bazie mąki ,cukru ,mleka oraz żółtek jaj. Prawdopodobnie ma pochodzenie niemieckie,gdzie występuje Milchmus i reprezentuję potrawę bardzo podobną.Gdy w Europie nie...
  • Cebularz lubelski

    Przepis dodany:
    4.76
    Cebularz lubelski
    Cebularz to jeden z najbardziej popularniejszych wypieków województwa lubelskiego.               W dniu  30 kwietnia 2007 roku produkt został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.Jako pierwsi cebularze...
  • Bigos hultajski

    Przepis dodany:
    4.57
    Bigos hultajski
    "Skąd się wziął przy bigosie często dodawany przymiotnik "hultajski",to na pewno nie jest wiadomem. Można tylko przypuszczać ,że ponieważ w najlepszym bigosie jest najwięcej posiekanego mięsa ,zachodziła pewna analogia z hultajstwem ,którem...
  • Kilka słów o święconce ...

    Przepis dodany:
    4.48
    Kilka słów o święconce ...
    Tradycja błogosławienia produktów sięga VIII wieku ,natomiast w Polsce zaczęto ją praktykować w wieku XIV.Według staropolskich przesłanek  koszyczek musi być  wiklinowy ,wyłożony białą serwetą,na której ułożone są pokarmy....
  • Zróbmy sobie ser...

    Przepis dodany:
    4.80
    Zróbmy sobie ser...
    Wielkanocna święconka pozbawiona serka jest do niezaakceptowania.To właśnie on tuż za wyrazistą kiełbaską i chrzanem nadaje jej wspaniały,niepowtarzalny smak,lekko kwaśny a zarazem spójny z całością.Ser to symbol zawartej więzi miedzy...
  • Jaja w zrazikach

    Przepis dodany:
    4.51
    Jaja w zrazikach
    Taka oto wzmianka o jajach znajduję się w książce "Domy i dwory"z 1830 roku:"Jaja te nam dają potrawy :gotują się miękko ,twardo,siekane w skorupkach ,sadzone z octem i śmietaną ,na wodę puszczane pertuty ,z masłem na węglach przyrumienione...
  • Smok morski i condiment kalafiorowy

    Przepis dodany:
    4.89
    Smok morski i condiment kalafiorowy
    "Smokiem morskim" nasi przodkowie określali rybę morską.W książce "Kucharz doskonały" nie został dokładnie sprecyzowany rodzaj ryby  o której mowa .Niektórzy domniemają ,że opisana ryba to kur diabeł z rodziny głowaczowatych...
  • Zalewajka

    Przepis dodany:
    4.47
    Zalewajka
    "Zalewajka" ,nazwa pochodzi  ze sposobu przygotowania potrawy ,czyli dodania do ugotowanych ziemniaków zakwasu , zrobionego kilka dnia wcześniej. Właśnie stąd wywodzi się zasadnicza różnica między "barszczem białym" a zalewajką i jest nią...
  • Jaja faszerowane

    Przepis dodany:
    4.71
    Jaja faszerowane
    Dzisiejszy wpis jest troszkę inny niż zazwyczaj,a to wszystko za sprawą mojej uaktywnionej inwencji twórczej ,która nakazała mi zrobić faszerowane jaja.Nadziane zielonym brokułem ,wędzoną makrelą oraz pokruszonym chlebem razowym.Całość...
  • Kaczka pieczona po wielkopolsku

    Przepis dodany:
    4.81
    Kaczka pieczona po wielkopolsku
    W dawnej Polsce kaczki swojskie ,czyli hodowane ,ceniono nieco mniej niż indyki czy kapłony ,niemniej Maria Disslowa pisała w 1930 roku :"kaczki młode też są daniem smacznym i w najlepszych jadłospisach figurować mogą ".Tak jak dziś najczęściej...
  • Pierogi olszewickie z kaszą gryczaną

    Przepis dodany:
    4.58
    Pierogi olszewickie z kaszą gryczaną
    "Olszewica jest najstarszą miejscowością w gminie Kąkolewnica Wschodnia.                     Od dawnych czasów ,co najmniej od początku XX w. gmina Kąkolewnica była znana z wyrobu przeróżnych dań...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).