Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Atelier Patisserie

W kuchni Atelier Patisserie jest już 46 dobrych przepisów:

  • Łosoś / bób / ziemniaki. Czyli ziemniaczane scones z musem z bobu i łososiem wędzonym.

    Przepis dodany:
    4.68
    Łosoś / bób / ziemniaki. Czyli ziemniaczane scones z musem z bobu i łososiem wędzonym.
    Nareszcie mamy bób. Ten młody, delikatny, soczyście zielony. Dziś przygotowałam z niego kremowy mus, który podałam na ciepłych ziemniaczanych scones, a na szczycie królowały mięsiste plastry łososia wędzonego MOWI, które nadały całemu daniu...
  • Babeczki oliwne z pietruszką

    Przepis dodany:
    4.68
    Babeczki oliwne z pietruszką
    Oliwa z oliwek do deseru? Korzeń pietruszki do ciasta? Do odważnych świat należy! Pietruszka nadaje słodyczy, oliwa charakteru, a całości dopełnia nuta kokosa i rozmarynu. Babeczki obłędnie smakują z polewą z oliwy i kakao udekorowane...
  • Biszkopt z musem czekoladowym

    Przepis dodany:
    4.48
    Biszkopt z musem czekoladowym
      Zimą, kiedy nie ma dużego wyboru świeżych owoców, najchętniej przygotowuję ciasta i desery z czekoladą. To ciasto to kakaowy biszkopt przełożony czekoladowym musem i udekorowany słodką polewą czekoladową. Spód jest zrobiony z...
  • Maślane ciasto drożdżowe z kruszonką

    Przepis dodany:
    4.65
    Maślane ciasto drożdżowe z kruszonką
    Puszyste, pachnące maślane ciasto z dodatkiem wanilii i dużą ilością kruszonki. Idealne do filiżanki gorącej kawy lub herbaty. Ale uwaga, bardzo wciąga! :) Ja najbardziej lubię gorące ciasto drożdżowe, tuż po wyjęciu z piekarnika. Polecam na...
  • Fudge chałwowy.

    Przepis dodany:
    4.50
    Fudge chałwowy.
    Ostatnio spędzając miłe sobotnie przedpołudnie w żoliborskiej kawiarni natknęłam się na magazyn 'Smak', a w nim na przepis na coś z dodatkiem chałwy (nie pamiętam na co był przepis). I ku mojemu zaskoczeniu, chałwa nie była kupna, tylko...
  • Sacher torte w jesiennym wydaniu.

    Przepis dodany:
    4.83
    Sacher torte w jesiennym wydaniu.
    Kontrowersyjny. Z nazwy niby tort, chocia? z typowym tortem ma niewiele wspólnego. Niby uznawany za króla deserów, a jednak wielu nie zachwyca. Dla mnie to przede wszystkim mi?e wspomnienia z Wiednia i po prostu czekoladowe ciasto z ?adn? nazw?. Przepis...
  • Tort tiramisu

    Przepis dodany:
    4.67
    Tort tiramisu
    Tiramisu, czyli po włosku unieś mnie. Moim zdaniem nazwa trafia w sedno - biszkopt o aromacie kawy i likieru amaretto przełożony delikatnym kremem mascarpone - dla mnie to połączenie idealne... Zwykle robię tiramisu w wersji klasycznej z biszkoptami...
  • Maślane brioches

    Przepis dodany:
    4.64
    Maślane brioches
    Brioche, francuska klasyka. Drożdżowe bułeczki o charakterystycznym kształcie i mocno maślanym smaku. Są mało słodkie, więc pasują również do niektórych wytrawnych dodatków. Ale najlepiej smakuje sama do kawy lub herbaty, albo na słodko z...
  • Sałatka z zielonych szparagów z quinoa, zielonym groszkiem i serem owczym

    Przepis dodany:
    4.61
    Sałatka z zielonych szparagów z quinoa, zielonym groszkiem i serem owczym
    W kalendarzu pierwszy dzień lata, za oknem właściwie nie wiadomo co, a u mnie wiosenno-letnia sałatka. Lekka, pożywna i pyszna! Zielone szparagi z dodatkiem wartościowej komosy ryżowej (quinoa), groszku oraz sera bałkańskiego. Świetna na lunch w...
  • Podpłomyk z olejem rzepakowym i czarnuszką

    Przepis dodany:
    4.49
    Podpłomyk z olejem rzepakowym i czarnuszką
    Podpłomyk to rodzaj płaskiego chlebka, w wersji podstawowej wyrabianego jedynie z mąki i wody. Moja propozycja to wzbogacona wersja, bardziej puszysta, dzięki dodatkowi drożdży, mleka oraz jogurtu. Te podpłomyki są podpiekane na patelni z dodatkiem...
  • Odrywane drożdżówki z rabarbarem

    Przepis dodany:
    4.73
    Odrywane drożdżówki z rabarbarem
    Nie potrafię wyobrazić sobie lepszego śniadania niż ciepła drożdżówka z kubkiem zimnego mleka. Myślę, że warto wcześniej wstać albo później zjeść śniadanie dla tej przyjemności. Do tego ten wspaniały zapach pieczonego ciasta w całym...
  • "Domowa" czekolada i chipsy truskawkowe.

    Przepis dodany:
    4.56
    "Domowa" czekolada i chipsy truskawkowe.
    Maj to dla mnie taki przełomowy miesiąc, od którego zaczyna się ta najprzyjemniejsza część roku. Robi się ciepło, kolorowo, a na targu można kupić coraz więcej sezonowych owoców i warzyw. Do tego w perspektywie jest całe lato! W tym pogodnym...
  • Bezowy tort z pomarańczą i migdałami

    Przepis dodany:
    4.60
    Bezowy tort z pomarańczą i migdałami
    Inspirowany bezowym deserem z restauracji Różanej, tort z delikatnej bezy chrupiącej z wierzchu i puszystej w środku, przełożony kremem z pomarańczy z dodatkiem rumu oraz prażonymi migdałami. Grzechu warte :) W sam raz na zbliżające się...
  • Croquembouche

    Przepis dodany:
    4.77
    Croquembouche
    Wieża z ptysiów napełnionych kremem waniliowym otulona delikatnymi nitkami z karmelu. Ładnie się prezentuje na stole, a odrywanie ptysiów to prawdziwa frajda! Wykonanie wcale nie jest takie trudne, na jakie wygląda, chociaż dosyć czasochłonne....
  • Masło migdałowe z olejem rzepakowym

    Przepis dodany:
    4.75
    Masło migdałowe z olejem rzepakowym
     Kremowe masło z prażonych migdałów z dodatkiem oleju rzepakowego to pyszny dodatek do kanapek, naleśników, jogurtu, musli, a nawet do sałatek czy mięs. Smakiem nie dorówna mu żadne sklepowe masło orzechowe, a w dodatku to prawdziwy...
  • Lekki deser kokosowy z limonką

    Przepis dodany:
    4.81
    Lekki deser kokosowy z limonką
    Podobno grudzień i styczeń to najlepsze miesiące na wyprawę do Tajlandii. Chętnie odetchnęłabym tropikalnym powietrzem i pospacerowała po miękkim, gorącym piasku na plaży. Jako że za oknem jesień, a zima zbliża się coraz większymi krokami,...
  • Anello saporito, czyli smakowity pierścień albo focaccia inaczej.

    Przepis dodany:
    4.70
    Anello saporito, czyli smakowity pierścień albo focaccia inaczej.
    Focaccia to włoski drożdżowy chlebek, tradycyjnie w formie płaskiej, z ciasta podobnego do ciasta na pizzę, ale grubszego. Zależnie od regionu, focaccia nosi na sobie rozmaite dodatki. Anello saporito to dosłownie smakowity pierścień, a w praktyce...
  • Ciasto z całymi jabłkami, orzechową niespodzianką i karmelowym lukrem.

    Przepis dodany:
    4.57
    Ciasto z całymi jabłkami, orzechową niespodzianką i karmelowym lukrem.
    To ciasto to kompletna rozpusta. Orzechy włoskie otulone pieczonym jabłkiem i zatopione w delikatnym cieście, a całość oblana słodkim karmelowym lukrem. Fajnie prezentuje się w przekroju i smakuje nieziemsko, ale czy przy takiej mieszance smaków...
  • Eklerki

    Przepis dodany:
    4.67
    Eklerki
    Zainspirował mnie odcinek Masterchefa, w którym zawodnicy przygotowywali potrawy o smaku ich dzieciństwa. W tym odcinku pojawiły się eklerki. To zdecydowanie nie jest mój smak dzieciństwa, właściwie to zdałam sobie sprawę, że nie tylko nigdy...
  • Crème pâtissière - przepis podstawowy

    Przepis dodany:
    4.57
    Jesiennych porządków ciąg dalszy. Mój podstawowy i często wykorzystywany przepis na krem cukierniczy (chociaż crème pâtissière brzmi o niebo lepiej) - do tart owocowych, tarteletek i innych ciast z kremem budyniowym. Przepis jest trochę...
  • Przerażający sernik dyniowo kajmakowy

    Przepis dodany:
    4.86
    Przerażający sernik dyniowo kajmakowy
    Przepis wkrótce!
  • Krem z brokułów z prażonymi migdałami

    Przepis dodany:
    4.61
    Krem z brokułów z prażonymi migdałami
    Jako dziecko nie lubiłam zupy. Właściwie jadłam tylko pomidorową u Babci - na tę akurat nie trzeba mnie było namawiać, ale nad każdą inną mogłam siedzieć bardzo długo i wytrwale :) Jednak im jestem starsza, tym bardziej doceniam zalety...
  • Lekki deser jogurtowy z bezą, granatem i syropem klonowym.

    Przepis dodany:
    4.51
    Lekki deser jogurtowy z bezą, granatem i syropem klonowym.
    Szybki, lekki, zdrowy i pyszny deser. Najważniejszy jest dobrej jakości jogurt naturalny oraz dojrzały, soczysty granat. Słodycz bezy i syropu klonowego równoważą kwaskowatość jogurtu i owoców. Przygotowywałam także bardziej jesiennej wersji z...
  • Krem z dyni z imbirem. Na uśmiech i odporność!

    Przepis dodany:
    4.90
    Krem z dyni z imbirem. Na uśmiech i odporność!
    Moja wersja modnej ostatnio zupy dyniowej to pikantny, rozgrzewający krem z wyczuwalną nutą egzotyki w postaci imbiru i kardamonu. Krem jest bardzo lekki, ponieważ nie zawiera śmietany ani masła. Mnie najbardziej smakuje z dodatkiem słodkiego sosu...
  • Apple Pie, czyli wspomnienie z dziecinnej kreskówki.

    Przepis dodany:
    4.61
    Apple Pie, czyli wspomnienie z dziecinnej kreskówki.
    W czasach mojego dzieciństwa, a przynajmniej w moim domu pośród programów dla dzieci królowało Cartoon Network. Moją ulubioną kreskówką był Tom & Jerry. Z perspektywy czasu mam wrażenie, że była to moja ulubiona bajka, ponieważ Cartoon...
  • Ciasto kruche - przepis podstawowy

    Przepis dodany:
    4.90
    Idealne kruche ciasto to podstawa dobrych tart, pajów, spodu do szarlotki czy sernika. Przepis od dawna był już na blogu, ale w ramach jesiennych porządków postanowiłam do powtórzyć jako oddzielny przepis, żeby nie powtarzać kilka razy tych...
  • Tatar z łososia, jajko w koszulce i tymianek.

    Przepis dodany:
    4.64
    Tatar z łososia, jajko w koszulce i tymianek.
     Kolorowe, smaczne i lekkie danie, które idealnie sprawdzi się jako przystawka lub na kolację. Do przygotowania tatara można wykorzystać łososia surowego, marynowanego lub wędzonego, albo też połączyć różne rodzaje. W tej wersji...
  • Gnocchi z dyni

    Przepis dodany:
    4.51
    Gnocchi z dyni
    Dziś proponuję wariację na temat włoskich gnocchi. Tradyzyjne kluseczki gnocchi są robione z ziemniaków lub z semoliny, a te są z ... dyni. Pyszne i bardzo delikatne o soczyście pomarańczowym kolorze. U mnie w sosie aglio e olio, z kawałkami...
  • Mus czekoladowy z jeżynami (post jubileuszowy!)

    Przepis dodany:
    4.48
    Mus czekoladowy z jeżynami (post jubileuszowy!)
    Kilka zalet musu czekoladowego:1. Jest czekoladowy2. Nie wymaga pieczenia3. Można go zrobić i podać na milion sposobów4. Może mieć bardzo niski indeks glikemiczny5. Można zrobić dowolną ilość porcji ... Ale czy w ogóle kogoś trzeba...
  • Złote ciasto z jagodami, migdałami i cukrem trzcinowym.

    Przepis dodany:
    4.75
    Złote ciasto z jagodami, migdałami i cukrem trzcinowym.
    Idealne do porannej kawy, wieczornej herbaty albo na piknik. Ciasto ma wyczuwalny smak migdałowy i ciekawą konsystencję, a słodycz jest przełamana kwaskowatymi jagodami.Ale najlepszy jest chrupiący, cukrowy wierzch...Zainspirował mnie przepis na...
  • Nic trudnego, czyli muffiny jagodowe.

    Przepis dodany:
    4.49
    Nic trudnego, czyli muffiny jagodowe.
    Próbowałam różnych kombinacji muffinkowych, i domowych, i kupnych, i za każdym razem utwierdzałam się w przekonaniu, że jagodowe nie mają sobie równych. Te bez udziwnień, najlepiej we własnoręcznie wykonanych, dużych papilotkach, z mnóstwem...
  • Jogurtowa prawie panna cotta z borówkami

    Przepis dodany:
    4.89
    Jogurtowa prawie panna cotta z borówkami
     Nie jest to przepis na prawdziwą panna cotta, ponieważ panna cotta to gotowana śmietanka. A w tej wersji nie ma śmietanki. Jest za to delikatny i lekki deser z jogurtu z dodatkiem prawdziwej wanilii oraz borówek amerykańskich. Im bardziej...
  • Najzdrowsze i najprostsze ciasteczka owsiane, bez cukru i tłuszczu.

    Przepis dodany:
    4.74
    Najzdrowsze i najprostsze ciasteczka owsiane, bez cukru i tłuszczu.
     Co jakiś czas postanawiam, że będę prowadzić zdrowy tryb życia. O ile generalnie wychodzi mi to nienajgorzej, cukier jest moją piętą Achillesową. Ostatnim razem kiedy na jakiś czas zrezygnowałam zupełnie z cukru prostego, wymyśliłam te...
  • Strudel z morelami i cynamonową śmietaną

    Przepis dodany:
    4.90
    Strudel z morelami i cynamonową śmietaną
    Propozycja na sezon morelowy - soczyste, owocowe nadzienie owinięte w delikatne ciasto phyllo. Czyli strudel z morelami. Strudel kocham przede wszystkim za to, że jest tak intensywnie owocowy, a podany na ciepło w towarzystwie bitej śmietany lub lodów...
  • Ciasto filo (phyllo), przepis podstawowy.

    Przepis dodany:
    4.79
    Ciasto filo (phyllo), przepis podstawowy.
      Przepis na ciasto filo (phyllo) tak naprawdę był już na blogu, tutaj. Postanowiłam jednak uporządkować trochę wpisy i zrobić osobny dział z przepisami podstawowymi.Ciasto phyllo jest to cienkie, warstwujące się ciasto wywodzące się...
  • Bajgle.

    Przepis dodany:
    4.60
    Bajgle.
      Wspomnienie bajgli przywiozłam z Kanady. To jedna z najbardziej popularnych bułeczek na kanapki, która jest tam wszechobecna - w piekarniach są bajgle na tysiąc sposobów, zaczynając od zwykłych, poprzez te z dodatkami wytrawnymi jak na...
  • Malinowe popovers, czyli babeczki wyskokowe.

    Przepis dodany:
    4.75
    Malinowe popovers, czyli babeczki wyskokowe.
    Nigdy wcześniej nie robiłam popovers, ani nawet nie jadłam. Na pomysł i przepis wpadłam przypadkiem szukając czegoś ciekawego z malinami. Tak, UWIELBIAM maliny. Zaciekawiła mnie mała ilość składników, bardzo mała ilość cukru w przepisie,...
  • Caprese zupełnie inaczej…

    Przepis dodany:
    4.50
    Caprese zupełnie inaczej…
    …czyli plasterki buraka i oscypka polane pesto z pietruszki. Chyba wszyscy znamy tradycyjną caprese – pomidory, mozarella, bazylia, oliwa. Pyszna, chociaż już trochę się zdążyła znudzić. Dziś proponuję zupełnie inną wersję, w 100%...
  • Diabeł z czarnego lasu

    Przepis dodany:
    4.77
    Diabeł z czarnego lasu
    Nie jestem wielką fanką klasycznych tortów. Połączenie nasączonego biszkoptu z ciężkim kremem zupełnie do mnie nie przemawia. Ale wszystko da się obejść, a przyjemność składania tortu i dekorowania jest tego warta. Czarny Las to czekoladowe...
  • Naleśnikowy tort tiramisu

    Przepis dodany:
    4.62
    Naleśnikowy tort tiramisu
    Dobre tiramisu jest moim zdaniem jednym z najlepszych deserów na świecie. Najważniejsza jest równowaga między smakami kawy, kakao, amaretto i serka mascarpone. Ale to nie wszystko, liczy się jeszcze konsystencja, która powinna być kremowa, gładka...
  • Tarta malinowa

    Przepis dodany:
    4.85
    Tarta malinowa
    Klasyka – kruchy spód, waniliowy crème pâtissière i świeże maliny. Myślę, że do tego połączenia nie trzeba nikogo długo namawiać.Do kruchego ciasta dodałam również skórkę cytrynową, dzięki czemu tarta jest jeszcze bardziej...
  • Powrót do żywych

    Przepis dodany:
    4.55
    Powrót do żywych
    Wiele się działo - przeprowadzka, nowa praca, zepsuty aparat fotograficzny, ogólnie pod górkę. Poukładanie się zajęło mi trochę czasu, ale wygląda na to, że zakończyło się sukcesem i doba znów ma aż 24 godziny. A więc zapowiadam powrót....
  • Maślane drożdżówki o zapachu pomarańczy

    Przepis dodany:
    4.87
    Maślane drożdżówki o zapachu pomarańczy
    Gibassier, maślane drożdżówki z Prowansji pachnące pomarańczami. Nie miałam okazji spróbować ich we Francji. W ogóle drożdżowe wypieki mi się za bardzo z Francją nie kojarzą, raczej z Polską i naszymi sąsiadami. Spodobał mi się przepis...
  • Czekoladowo. Charleston

    Przepis dodany:
    4.68
    Czekoladowo. Charleston
    Ostatnio zrobiłam sobie dłuższą przerwę w blogowaniu. Mało czasu, zepsuty aparat, krótkie dni. Ale już przywykłam do tego stanu rzeczy i mam nadzieję, że uda mi się wydłużyć dobę tak, żeby znalazło się kilka chwil i na podzielenie się...
  • Malinowa granita

    Przepis dodany:
    4.76
    Malinowa granita
      Czy to tylko mnie się wydaje, że w tym roku malinowy sezon trwa wyjątkowo długo? Nic tylko się cieszyć! A że za oknem nadal pogoda nas rozpieszcza, proponuję deser na pełnię lata: orzeźwiający i baaaardzo owocowy. Przygotowanie nie...
  • Razowe biscotti z miodem i orzechami

    Przepis dodany:
    4.59
    Razowe biscotti z miodem i orzechami
    Biscotti to włoskie ciasteczka pieczone dwukrotnie, chrupiące i obfite w dodatki. Są świetne do kawy lub herbaty. Postanowiłam spróbować ze zdrowszą wersją - cukier zastąpiłam miodem (dzięki temu ciasteczka są również mniej słodkie), a...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).