Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Blog wegański 4 wegany i pies

W kuchni Blog wegański 4 wegany i pies jest już 106 dobrych przepisów:

  • Prosta pasta z kaszy gryczanej

    Przepis dodany:
    4.62
    Prosta pasta z kaszy gryczanej
    Pasta z kaszy gryczanej i tofu jest idealna nie tylko do kanapek, ale można ją również wykorzystać jako farsz do naleśników czy pierogów. A nawet zapiec w piekarniku ułożoną na pure ziemniaczanym. Bezsmakowe tofu, aromatyczna kasza gryczana i...
  • Seitan w sosie tatarskim

    Przepis dodany:
    4.59
    Seitan w sosie tatarskim
    Dziś przepis na pyszną sałatkę na wegańską imprezę – seitan w sosie tatarskim. Seitan, jak to sejian – nie jest zbyt zdrowy, to sam gluten. Ale jest pyszny i raz na jakiś czas można się skusić Seitan fajnie smakuje w takim...
  • Smoothie z jarmużu

    Przepis dodany:
    4.51
    Smoothie z jarmużu
    Smoothie z jarmużu to moje pierwsze smoothie zrobione w blenderze wysokoobrotowym. Trochę się bałam, czy będzie zjadliwe, bo jednak jarmuż jest dość twardy. Ale blender dał radę. Może nie jest idealnie gładkie, ale spokojnie można wypić a...
  • Zupa dziadowska na bogato

    Przepis dodany:
    4.85
    Zupa dziadowska na bogato
    O zupie dziadowskiej już pisałam. Jest to typowa zupa na koniec miesiąca przed wypłatą
  • Aloo paratha z sokiem malinowym

    Przepis dodany:
    4.67
    Aloo paratha z sokiem malinowym
    Aloo paratha, czyli indyjskie placki z nadzieniem z ziemniaków. Co zrobić z resztką ziemniaków z obiadu? Porządnie rozgnieść, przyprawić i usmażyć w cieście. Placki, jak na potrawę indyjską przystało, są dość ostre. Można je zrobić z...
  • Zapiekana dynia makaronowa

    Przepis dodany:
    4.66
    Zapiekana dynia makaronowa
    Zapiekana dynia makaronowa to jedna z prostszych potraw – właściwie dynia piecze się sama Zrobienie sosu to chwila. Dynia makaronowa jest bardzo delikatna w smaku. Idealnie pasuje do serowego sosu beszamelowego, który podkreśli jej lekko słodki...
  • Ekspresowa 2-składnikowa zupa rozgrzewająca

    Przepis dodany:
    4.55
    Ekspresowa 2-składnikowa zupa rozgrzewająca
    Czasem wracam z pracy przemarznięta i zmęczona. Nie mam siły na gotowanie, a chętnie zjadłabym coś na ciepło, żeby się rozgrzać. Ratunkiem wtedy są zupy z patelni. Można przygotować je z wielu składników, co też zajmuje chwilkę. Ale na...
  • Wegańskie restauracje w Warszawie – Au Lac

    Przepis dodany:
    4.82
    Wegańskie restauracje w Warszawie – Au Lac
    Au Lac nie jest typową wegańską restauracją. Ale ma bardzo bogate wegańskie menu. Wegańskie dania są przyrządzane w osobnej części kuchni i przy użyciu oddzielnych naczyń. Au Lac jest w samym centrum Warszawy na Chmielnej 10. W środku, jak w...
  • Grillowane warzywa z pęczakiem

    Przepis dodany:
    4.54
    Grillowane warzywa z pęczakiem
    Co zrobić na obiad, kiedy pustki w lodówce, a czasu mało? Obiad musi być sycący i smaczny, bo dzieci wracające ze szkoły trza nakarmić. I to ekspresem, bo od progu jeść wołają. Na finezję nie ma czasu. Zatem kasza – nasz ulubiony...
  • Smażone warzywa z sosem śliwkowym

    Przepis dodany:
    4.81
    Smażone warzywa z sosem śliwkowym
    Ziemniaki, cebula, cukinia, bakłażan, mocno dojrzałe węgierki, czyli smażone warzywa z sosem śliwkowym. Można z tego zrobić obiad? Jasne, że można Połączenie niecodzienne, ale przepyszne! Smak podkreślają orientalne przyprawy. Kluczowe jest...
  • Wegański sos beszamelowy

    Przepis dodany:
    4.86
    Wegański sos beszamelowy
    Dziś polecam prosty wegański sos beszamelowy – równie smaczny, jak ten na mleku krowim. Często w tradycyjnych przepisach, zwłaszcza przy zapiekankach jest wykorzystywany sos beszamelowy. Weganie rezygnują z tego składnika, przez co danie...
  • Curry z bakłażana, cukinii i mango

    Przepis dodany:
    4.66
    Curry z bakłażana, cukinii i mango
    Curry z bakłażana, cukinii i mango to idealne danie dla wielbicieli kuchni tajskiej Istnieje wiele odmian curry, różniących się smakiem, ostrością, składnikami. W curry nie musi być ani mięsa, ani jego zastępników. Wystarczy dodać mleczko...
  • Pasta z bakłażana baba ghanoush

    Przepis dodany:
    4.49
    Pasta z bakłażana baba ghanoush
    Pasta z bakłażana baba ghanoush to kremowa przepyszna pasta idealnie nadająca się do posmarowania chleba lub jako dip. Sycąca dzięki dodatkowi pasty sezamowej. Pastę sezamową należy wybrać niesłodzoną. Choć w niektórych przepisach do baba...
  • Smażony kalafior

    Przepis dodany:
    4.51
    Smażony kalafior
    Dziś przepis gościnny mięsożercy, który polubił kuchnię wegańską i postanowił ugotować weganom obiad Autor: Mariusz Hnatiuk Jestem padlinożercą, który jest poddawany od paru dni wegańskiej indoktrynacji i chyba zaczyna działać…...
  • Grecka pasta z bakłażanów melitzanosalata

    Przepis dodany:
    4.59
    Grecka pasta z bakłażanów melitzanosalata
    Grecka pasta z bakłażanów melitzanosalata jest to pyszna lekka pasta, mniej sycąca i mniej kremowa, niż baba ghanoush. Można nią posmarować pieczywo, można też użyć jako dip. Wiele osób zniechęciło się do bakłażanów po pierwszej próbie...
  • Fasolka szparagowa po chińsku

    Przepis dodany:
    4.77
    Fasolka szparagowa po chińsku
    Fasolka szparagowa po chińsku to danie dla miłośników ostrej kuchni orientalnej. Uwielbiam tradycyjnie przygotowaną fasolkę szparagową z chrupiącą bułką tartą. Ale dla odmiany czasami przygotowuję też fasolkę szparagową po chińsku. Nie...
  • Spaghetti z pesto z liści rzodkiewek

    Przepis dodany:
    4.83
    Spaghetti z pesto z liści rzodkiewek
    Pesto z liści rzodkiewek jest przepyszne. Do tego nie wyrzucamy liści rzodkiewek, które są jadalne i bardzo zdrowe – o wiele od zdrowsze od rzodkiewek! Mają dwa razy więcej witaminy C od cytryny, sporo fosforu, a wapnia i żelaza mają więcej,...
  • Orientalna jarzynowa

    Przepis dodany:
    4.83
    Orientalna jarzynowa
    Orientalna jarzynowa – dla tych, którym tradycyjna wersja tej zupy już się trochę przejadła. Zupę jarzynową chyba każdy zna – to najczęściej gotowana zupa w sezonie. Dziś przepis na nieco inną jarzynową – zamiast kopru i...
  • Dlaczego nie jesz mięsa?

    Przepis dodany:
    4.86
    Dlaczego nie jesz mięsa?
    Poznałam ostatnio sporo osób. Jakoś tak w trakcie rozmowy czy wspólnego biesiadowania dowiadywali się, że nie jem mięsa. Czasem w trakcie rozmowy o ulubionych potrawach, czasem podczas planowania menu. I zawsze, ale to zawsze, padało pytanie:...
  • Sałatka z botwinki

    Przepis dodany:
    4.51
    Sałatka z botwinki
    Dziś na kolację zielono – czerwona sałatka z botwinki. Wiosną nijak przejść obojętnie obok młodej, świeżej botwinki. Kusi zielenią liści i mocno czerwonymi burakami. Tym razem polecam botwinkę na surowo – jest równie pyszna jak...
  • Tajska zupa pomidorowa

    Przepis dodany:
    4.82
    Tajska zupa pomidorowa
    Tajska zupa pomidorowa jest fajną odmianą od tradycyjnej pomidorówki – zupełnie inny smak, bardziej aromatyczna dzięki przyprawom. Do zupy można dodać kupną pastę curry, ja jednak polecam najprostszą pastę zrobioną własnoręcznie....
  • Sałatka z rukolą i awokado

    Przepis dodany:
    4.72
    Sałatka z rukolą i awokado
    Sałatka z rukolą i awokado jest idealna na lekkie śniadanie w ciepłe dni. Lekko ostra rukola, maślane awokado, lekko kwaśny pomidor i masa szczypiorku. Do tego sos z oliwy z oliwek z cytryną. Pycha. Zwłaszcza z kromką dobrego chleba polaną...
  • Wegańskie risotto ze szparagami

    Przepis dodany:
    4.51
    Wegańskie risotto ze szparagami
    Wegańskie risotto ze szparagami to obowiązkowe danie w sezonie szparagowym. Uwielbiamy, a dzieci dopominają się o to danie. Trochę upierdliwe w przygotowaniu, ale warto. Zielone szparagi lubimy najbardziej – i w risotto i grillowane i w zupie....
  • Botwinka z wegańskim kefirem

    Przepis dodany:
    4.66
    Botwinka z wegańskim kefirem
    Botwinka wegańska – idealna zupa na wiosnę.  Lekko kwaśna, buraczkowa, z dodatkiem wegańskiego kefiru i masą zieleniny. Nasza ulubiona zupa Bardzo prosta do zrobienia, z młodych warzyw gotuje się dosłownie chwilkę. Można jeść na gorąco...
  • Wegański kapuśniak ze skwarkami

    Przepis dodany:
    4.50
    Wegański kapuśniak ze skwarkami
    Z resztek zeszłorocznej kapusty kiszonej zrobiłam wegański kapuśniak ze skwarkami. Kapusta była już mocno zakiszona – wyszedł mega kwaśny, tak jak lubimy najbardziej. Miałam kapustę z dużą ilością marchewki, więc poszłam na łatwiznę...
  • Wegański smalec ze skwarkami

    Przepis dodany:
    4.67
    Wegański smalec ze skwarkami
    Wegański smalec ze skwarkami nadaje się na każdą okazję – i jako śniadanie i do chleba podczas spotkań przy piwku. Dla niektórych smalec jest smarowidłem kultowym, inni nie lubią, bo to sam tłuszcz bez smaku. Ja zawsze do smalcu daję...
  • Smażone pączki mlecza

    Przepis dodany:
    4.62
    Smażone pączki mlecza
    Smażone pączki mlecza to nasz przysmak wiosenny Idealne jako przekąska, można też dodać np. do makaronu czy sałatki. Im młodsze i bardziej zamknięte, tym smaczniejsze. Choć te odrobinę otwarte też są jadalne – tylko trochę bardziej...
  • Gołąbki z kaszą gryczaną

    Przepis dodany:
    4.83
    Gołąbki z kaszą gryczaną
    Wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami polane sosem grzybowym zimą często goszczą na naszym stole. Nie są to zwykłe gołąbki – podczas gotowania gołąbki przekładam kapustą kiszoną, która idealnie współgra z kaszą gryczaną...
  • Zupa z brukwi

    Przepis dodany:
    4.84
    Zupa z brukwi
    Dziś na obiad zupa z brukwi – lekko słodka, pachnąca ziołami. Kupiłam brukiew na rynku, pół zjedliśmy na surowo (pycha), a z drugiej połowy zrobiłam zupę. Brukiew ma specyficzny smak, w którym zasmakują przede wszystkim miłośnicy...
  • Rozgrzewający krupnik z kaszy jaglanej

    Przepis dodany:
    4.64
    Rozgrzewający krupnik z kaszy jaglanej
    W taki mróz na obiad najlepszy jest rozgrzewający krupnik z kaszy jaglanej. Dużo ziół i przypraw, przesmażona włoszczyzna i cebula, kasza jaglana, a przede wszystkim przesmażona papryka – wszystkie te składniki cudownie rozgrzewają....
  • Wegański golas

    Przepis dodany:
    4.66
    Wegański golas
    Dziś przepis na wegański golas – zweganizowany przepis z Kresów, czyli farsz do np. pierogów zapieczony w piekarniku  Istnieje kilka wersji golasów – co dom, to inny golas
  • Wegańskie menu na imprezę

    Przepis dodany:
    4.79
    Wegańskie menu na imprezę
    Dziś nie będzie przepisów, za to pokażę Wam proste wegańskie menu na imprezę. Tematem przewodnim jest wschód. Przygotowałam totalny misz masz – są elementy kuchni wietnamskiej, chińskiej, japońskiej, tajskiej i indyjskiej. Wbrew pozorom...
  • Wegańskie śledzie z pieczarek

    Przepis dodany:
    4.53
    Wegańskie śledzie z pieczarek
    Na kilka dni przed świętami warto zrobić wegańskie śledzie z pieczarek. Do wigilijnej kolacji akurat zdążą się przegryźć – powinny w lodówce postać ok. 2 dni. Połączenie kwaśnego smaku marynowanych pieczarek, oleju lnianego i...
  • Wegańska sałatka wigilijna bez śledzi

    Przepis dodany:
    4.86
    Wegańska sałatka wigilijna bez śledzi
    Wegańska sałatka wigilijna bez śledzi – polecam każdemu, kto lubi ostrzejsze, bardziej wyraziste sałatki. Zamiast śledzi w tradycyjnym przepisie dodałam marynowane pieczarki. Do tego korniszony i cebulka dla zaostrzenia smaku, a ziemniaki dla...
  • Pasta z czerwonej soczewicy z porami

    Przepis dodany:
    4.76
    Pasta z czerwonej soczewicy z porami
    Pasta z czerwonej soczewicy z porami to hit ostatnich dni! Mamo, ale dziś były dobre kanapki! – takie słowa dzieci to największy komplement Jak mówią, że dobre, to znaczy, że dobre. Czyli mama umie gotować Delikatnie słodki smak duszonych...
  • Placki z mąki z ciecierzycy

    Przepis dodany:
    4.71
    Placki z mąki z ciecierzycy
    Placki z mąki z ciecierzycy – czyli znów szybki prosty obiad z resztek. Czasami gotować się nie chce, w lodówce pustka… A dzieciom trzeba dać jeść. Nie dość, że musi być to coś pożywnego, to jeszcze musi smakować małym...
  • Barszcz prawie ukraiński z fasolową śmietaną

    Przepis dodany:
    4.62
    Barszcz prawie ukraiński z fasolową śmietaną
    Dziś przepis na barszcz prawie ukraiński. Prawie, bo miał być na obiad barszcz ukraiński, a wyszło, jak wyszło. Jak już zaczęłam gotować, okazało się, że części składników nie mam. Na na dodatek zasiedziałam się przy kompie i...
  • Indyjskie curry z soczewicą

    Przepis dodany:
    4.84
    Indyjskie curry z soczewicą
    Indyjskie curry z soczewicą jest bardzo smaczne, aromatyczne, pikantne, a zarazem proste w wykonaniu. Do curry koniecznie używajcie oryginalnych indyjskich przypraw – są już dostępne w większości marketów. Przyprawy curry popularnych firm...
  • Wegańskie „śledzie” w pomidorach

    Przepis dodany:
    4.68
    Wegańskie „śledzie” w pomidorach
    Ostatnio naszła mnie ochota na wegańskiego „śledzia”. Tym razem nie w oleju, ale w pomidorach. Co prawda śledź w oleju http://blogweganski.pl/weganskie-sledzie-z-boczniakow/ bardziej przypomina w smaku prawdziwego śledzia, ale te...
  • Rozgrzewający krupnik jaglany

    Przepis dodany:
    4.83
    Rozgrzewający krupnik jaglany
    Jeśli nie lubicie kaszy jaglanej,  a chcecie ją włączyć do jadłospisu, to koniecznie musicie spróbować tego krupniku. Spora ilość ziół, przesmażone warzywa i grzyby sprawiają, że zupa jest aromatyczna, nie czuć mdłego smaku kaszy...
  • Jesienna zapiekanka z bakłażanów

    Przepis dodany:
    4.54
    Jesienna zapiekanka z bakłażanów
    Sporo czasu nie pisałam – trochę brak czasu, trochę brak ochoty. Za to dziś zapraszam na jesienną zapiekankę – z ziemniaków, bakłażanów, cukinii. Bakłażan jest trudnym warzywem – nieumiejętnie przygotowany jest gąbczasty i...
  • Imbirowo-lemonkowa zupa z soczewicy

    Przepis dodany:
    4.58
    Imbirowo-lemonkowa zupa z soczewicy
    Zupę z soczewicy można doprawiać na wiele sposobów. Moja ulubiona wersja zupy soczewicowej to doprawiona w stylu orientalnym – sporą ilością imbiru, papryczki chilli, czosnku. Smak tej zupy idealnie podkreślają listki limonki kaffir i otarta...
  • Szczawiowa z tofucznicą

    Przepis dodany:
    4.54
    Szczawiowa z tofucznicą
    Znalazłam ostatni słoiczek szczawiu od teściowej. Prawie tak smaczny, jak świeży, idealny do szybkiej zupy szczawiowej. Tradycyjnie szczawiowa podawana jest z jajkiem, moja szczawiowa najbardziej smakuje nam z tofucznicą. Wysmażone, miejscami...
  • Nie wyrzucam jedzenia – pasztet z czerstwego chleba

    Przepis dodany:
    4.79
    Nie wyrzucam jedzenia – pasztet z czerstwego chleba
    W soboty na rynek przyjeżdża Pan z chlebem. Przepysznym, takim, jaki pamiętam z dzieciństwa. Niestety przyjeżdża tylko 1 raz w tygodniu, więc zawsze kupuję na zapas, a i tak wszystko zjadamy ekspresowo. Tym razem jednak się przeliczyłam i...
  • Coś z niczego – kotlety ziemniaczane

    Przepis dodany:
    4.73
    Coś z niczego – kotlety ziemniaczane
    Kiedy w lodówce i w brzuchu pusto, a chce się zjeść coś sycącego i ciepłego, najczęściej robimy kotlety z ziemniaków. Są bardzo proste w przygotowaniu, a i dorośli i dzieciaki się nimi zajadają. W wersji ekonomicznej (czyli tak, jak u mnie...
  • Wegańskie „śledzie” z boczniaków

    Przepis dodany:
    4.66
    Wegańskie „śledzie” z boczniaków
    „Śledzie” z boczniaków bardzo przypominają śledzie w oleju – i smakiem i konsystencją. Polecam je zwłaszcza osobom, które tęsknią za smakiem śledzi w oleju lub zastanawiają się co podać na kolację w Wigilię. Ja mam mieszane...
  • Wegańska „ryba” w sosie cytrynowym

    Przepis dodany:
    4.72
    Wegańska „ryba” w sosie cytrynowym
    Jeśli na Święta chcielibyście podać coś, co może zastąpić rybę, to polecam wegańskie kotlety „rybne” w sosie cytrynowym. Robi się je z … selera. Ale smakują nawet osobom, które selera nie lubią. U mnie dzieci wyrzucają z...
  • Ekspresowa zupa dyniowo – paprykowa

    Przepis dodany:
    4.84
    Ekspresowa zupa dyniowo – paprykowa
    Trochę mnie nie było na blogu. Masa pracy, później problemy z kompem. W tym czasie oczywiście gotowałam. Co prawda nie miałam czasu na skomplikowane wymyślne potrawy, ale dania na szybko też mogą być smaczne i zdrowe. Takim hitem okazała się...
  • Pasztet i pasztecik

    Przepis dodany:
    4.54
    Pasztet i pasztecik
    To chyba najlepszy pasztet, jaki do tej pory upiekłam. Równie pyszny na ciepło do obiadu, jak i na zimno do kanapek. Koleżanka jedząca mięso orzekła, że smakuje jak mięsny. Lekko słodki, dobrze doprawiony i wilgotny. Skład zupełnie nie...
  • Krupnik z grzybami – mój ulubiony

    Przepis dodany:
    4.78
    Krupnik z grzybami – mój ulubiony
    Jakoś ostatnio mam fazę na zupy. Co prawda miałam ochotę na zalewajkę http://blogweganski.pl/zalewajka-zupa-mojego-dziecinstwa/, ale niestety nie zakisiłam żurku, a kupny u mnie w sklepach jest niejadalny. Zatem jak wykorzystać małą paczuszkę...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).