Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Blog wegański 4 wegany i pies
W kuchni Blog wegański 4 wegany i pies jest już 106 dobrych przepisów:
Prosta pasta z kaszy gryczanej
Przepis dodany:Pasta z kaszy gryczanej i tofu jest idealna nie tylko do kanapek, ale można ją również wykorzystać jako farsz do naleśników czy pierogów. A nawet zapiec w piekarniku ułożoną na pure ziemniaczanym. Bezsmakowe tofu, aromatyczna kasza gryczana i...Seitan w sosie tatarskim
Przepis dodany:Dziś przepis na pyszną sałatkę na wegańską imprezę – seitan w sosie tatarskim. Seitan, jak to sejian – nie jest zbyt zdrowy, to sam gluten. Ale jest pyszny i raz na jakiś czas można się skusić Seitan fajnie smakuje w takim...Smoothie z jarmużu
Przepis dodany:Smoothie z jarmużu to moje pierwsze smoothie zrobione w blenderze wysokoobrotowym. Trochę się bałam, czy będzie zjadliwe, bo jednak jarmuż jest dość twardy. Ale blender dał radę. Może nie jest idealnie gładkie, ale spokojnie można wypić a...Zupa dziadowska na bogato
Przepis dodany:O zupie dziadowskiej już pisałam. Jest to typowa zupa na koniec miesiąca przed wypłatąAloo paratha z sokiem malinowym
Przepis dodany:Aloo paratha, czyli indyjskie placki z nadzieniem z ziemniaków. Co zrobić z resztką ziemniaków z obiadu? Porządnie rozgnieść, przyprawić i usmażyć w cieście. Placki, jak na potrawę indyjską przystało, są dość ostre. Można je zrobić z...Zapiekana dynia makaronowa
Przepis dodany:Zapiekana dynia makaronowa to jedna z prostszych potraw – właściwie dynia piecze się sama Zrobienie sosu to chwila. Dynia makaronowa jest bardzo delikatna w smaku. Idealnie pasuje do serowego sosu beszamelowego, który podkreśli jej lekko słodki...Ekspresowa 2-składnikowa zupa rozgrzewająca
Przepis dodany:Czasem wracam z pracy przemarznięta i zmęczona. Nie mam siły na gotowanie, a chętnie zjadłabym coś na ciepło, żeby się rozgrzać. Ratunkiem wtedy są zupy z patelni. Można przygotować je z wielu składników, co też zajmuje chwilkę. Ale na...Wegańskie restauracje w Warszawie – Au Lac
Przepis dodany:Au Lac nie jest typową wegańską restauracją. Ale ma bardzo bogate wegańskie menu. Wegańskie dania są przyrządzane w osobnej części kuchni i przy użyciu oddzielnych naczyń. Au Lac jest w samym centrum Warszawy na Chmielnej 10. W środku, jak w...Grillowane warzywa z pęczakiem
Przepis dodany:Co zrobić na obiad, kiedy pustki w lodówce, a czasu mało? Obiad musi być sycący i smaczny, bo dzieci wracające ze szkoły trza nakarmić. I to ekspresem, bo od progu jeść wołają. Na finezję nie ma czasu. Zatem kasza – nasz ulubiony...Smażone warzywa z sosem śliwkowym
Przepis dodany:Ziemniaki, cebula, cukinia, bakłażan, mocno dojrzałe węgierki, czyli smażone warzywa z sosem śliwkowym. Można z tego zrobić obiad? Jasne, że można Połączenie niecodzienne, ale przepyszne! Smak podkreślają orientalne przyprawy. Kluczowe jest...Wegański sos beszamelowy
Przepis dodany:Dziś polecam prosty wegański sos beszamelowy – równie smaczny, jak ten na mleku krowim. Często w tradycyjnych przepisach, zwłaszcza przy zapiekankach jest wykorzystywany sos beszamelowy. Weganie rezygnują z tego składnika, przez co danie...Curry z bakłażana, cukinii i mango
Przepis dodany:Curry z bakłażana, cukinii i mango to idealne danie dla wielbicieli kuchni tajskiej Istnieje wiele odmian curry, różniących się smakiem, ostrością, składnikami. W curry nie musi być ani mięsa, ani jego zastępników. Wystarczy dodać mleczko...Pasta z bakłażana baba ghanoush
Przepis dodany:Pasta z bakłażana baba ghanoush to kremowa przepyszna pasta idealnie nadająca się do posmarowania chleba lub jako dip. Sycąca dzięki dodatkowi pasty sezamowej. Pastę sezamową należy wybrać niesłodzoną. Choć w niektórych przepisach do baba...Smażony kalafior
Przepis dodany:Dziś przepis gościnny mięsożercy, który polubił kuchnię wegańską i postanowił ugotować weganom obiad Autor: Mariusz Hnatiuk Jestem padlinożercą, który jest poddawany od paru dni wegańskiej indoktrynacji i chyba zaczyna działać…...Grecka pasta z bakłażanów melitzanosalata
Przepis dodany:Grecka pasta z bakłażanów melitzanosalata jest to pyszna lekka pasta, mniej sycąca i mniej kremowa, niż baba ghanoush. Można nią posmarować pieczywo, można też użyć jako dip. Wiele osób zniechęciło się do bakłażanów po pierwszej próbie...Fasolka szparagowa po chińsku
Przepis dodany:Fasolka szparagowa po chińsku to danie dla miłośników ostrej kuchni orientalnej. Uwielbiam tradycyjnie przygotowaną fasolkę szparagową z chrupiącą bułką tartą. Ale dla odmiany czasami przygotowuję też fasolkę szparagową po chińsku. Nie...Spaghetti z pesto z liści rzodkiewek
Przepis dodany:Pesto z liści rzodkiewek jest przepyszne. Do tego nie wyrzucamy liści rzodkiewek, które są jadalne i bardzo zdrowe – o wiele od zdrowsze od rzodkiewek! Mają dwa razy więcej witaminy C od cytryny, sporo fosforu, a wapnia i żelaza mają więcej,...Orientalna jarzynowa
Przepis dodany:Orientalna jarzynowa – dla tych, którym tradycyjna wersja tej zupy już się trochę przejadła. Zupę jarzynową chyba każdy zna – to najczęściej gotowana zupa w sezonie. Dziś przepis na nieco inną jarzynową – zamiast kopru i...Dlaczego nie jesz mięsa?
Przepis dodany:Poznałam ostatnio sporo osób. Jakoś tak w trakcie rozmowy czy wspólnego biesiadowania dowiadywali się, że nie jem mięsa. Czasem w trakcie rozmowy o ulubionych potrawach, czasem podczas planowania menu. I zawsze, ale to zawsze, padało pytanie:...Sałatka z botwinki
Przepis dodany:Dziś na kolację zielono – czerwona sałatka z botwinki. Wiosną nijak przejść obojętnie obok młodej, świeżej botwinki. Kusi zielenią liści i mocno czerwonymi burakami. Tym razem polecam botwinkę na surowo – jest równie pyszna jak...Tajska zupa pomidorowa
Przepis dodany:Tajska zupa pomidorowa jest fajną odmianą od tradycyjnej pomidorówki – zupełnie inny smak, bardziej aromatyczna dzięki przyprawom. Do zupy można dodać kupną pastę curry, ja jednak polecam najprostszą pastę zrobioną własnoręcznie....Sałatka z rukolą i awokado
Przepis dodany:Sałatka z rukolą i awokado jest idealna na lekkie śniadanie w ciepłe dni. Lekko ostra rukola, maślane awokado, lekko kwaśny pomidor i masa szczypiorku. Do tego sos z oliwy z oliwek z cytryną. Pycha. Zwłaszcza z kromką dobrego chleba polaną...Wegańskie risotto ze szparagami
Przepis dodany:Wegańskie risotto ze szparagami to obowiązkowe danie w sezonie szparagowym. Uwielbiamy, a dzieci dopominają się o to danie. Trochę upierdliwe w przygotowaniu, ale warto. Zielone szparagi lubimy najbardziej – i w risotto i grillowane i w zupie....Botwinka z wegańskim kefirem
Przepis dodany:Botwinka wegańska – idealna zupa na wiosnę. Lekko kwaśna, buraczkowa, z dodatkiem wegańskiego kefiru i masą zieleniny. Nasza ulubiona zupa Bardzo prosta do zrobienia, z młodych warzyw gotuje się dosłownie chwilkę. Można jeść na gorąco...Wegański kapuśniak ze skwarkami
Przepis dodany:Z resztek zeszłorocznej kapusty kiszonej zrobiłam wegański kapuśniak ze skwarkami. Kapusta była już mocno zakiszona – wyszedł mega kwaśny, tak jak lubimy najbardziej. Miałam kapustę z dużą ilością marchewki, więc poszłam na łatwiznę...Wegański smalec ze skwarkami
Przepis dodany:Wegański smalec ze skwarkami nadaje się na każdą okazję – i jako śniadanie i do chleba podczas spotkań przy piwku. Dla niektórych smalec jest smarowidłem kultowym, inni nie lubią, bo to sam tłuszcz bez smaku. Ja zawsze do smalcu daję...Smażone pączki mlecza
Przepis dodany:Smażone pączki mlecza to nasz przysmak wiosenny Idealne jako przekąska, można też dodać np. do makaronu czy sałatki. Im młodsze i bardziej zamknięte, tym smaczniejsze. Choć te odrobinę otwarte też są jadalne – tylko trochę bardziej...Gołąbki z kaszą gryczaną
Przepis dodany:Wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami polane sosem grzybowym zimą często goszczą na naszym stole. Nie są to zwykłe gołąbki – podczas gotowania gołąbki przekładam kapustą kiszoną, która idealnie współgra z kaszą gryczaną...Zupa z brukwi
Przepis dodany:Dziś na obiad zupa z brukwi – lekko słodka, pachnąca ziołami. Kupiłam brukiew na rynku, pół zjedliśmy na surowo (pycha), a z drugiej połowy zrobiłam zupę. Brukiew ma specyficzny smak, w którym zasmakują przede wszystkim miłośnicy...Rozgrzewający krupnik z kaszy jaglanej
Przepis dodany:W taki mróz na obiad najlepszy jest rozgrzewający krupnik z kaszy jaglanej. Dużo ziół i przypraw, przesmażona włoszczyzna i cebula, kasza jaglana, a przede wszystkim przesmażona papryka – wszystkie te składniki cudownie rozgrzewają....Wegański golas
Przepis dodany:Dziś przepis na wegański golas – zweganizowany przepis z Kresów, czyli farsz do np. pierogów zapieczony w piekarniku Istnieje kilka wersji golasów – co dom, to inny golasWegańskie menu na imprezę
Przepis dodany:Dziś nie będzie przepisów, za to pokażę Wam proste wegańskie menu na imprezę. Tematem przewodnim jest wschód. Przygotowałam totalny misz masz – są elementy kuchni wietnamskiej, chińskiej, japońskiej, tajskiej i indyjskiej. Wbrew pozorom...Wegańskie śledzie z pieczarek
Przepis dodany:Na kilka dni przed świętami warto zrobić wegańskie śledzie z pieczarek. Do wigilijnej kolacji akurat zdążą się przegryźć – powinny w lodówce postać ok. 2 dni. Połączenie kwaśnego smaku marynowanych pieczarek, oleju lnianego i...Wegańska sałatka wigilijna bez śledzi
Przepis dodany:Wegańska sałatka wigilijna bez śledzi – polecam każdemu, kto lubi ostrzejsze, bardziej wyraziste sałatki. Zamiast śledzi w tradycyjnym przepisie dodałam marynowane pieczarki. Do tego korniszony i cebulka dla zaostrzenia smaku, a ziemniaki dla...Pasta z czerwonej soczewicy z porami
Przepis dodany:Pasta z czerwonej soczewicy z porami to hit ostatnich dni! Mamo, ale dziś były dobre kanapki! – takie słowa dzieci to największy komplement Jak mówią, że dobre, to znaczy, że dobre. Czyli mama umie gotować Delikatnie słodki smak duszonych...Placki z mąki z ciecierzycy
Przepis dodany:Placki z mąki z ciecierzycy – czyli znów szybki prosty obiad z resztek. Czasami gotować się nie chce, w lodówce pustka… A dzieciom trzeba dać jeść. Nie dość, że musi być to coś pożywnego, to jeszcze musi smakować małym...Barszcz prawie ukraiński z fasolową śmietaną
Przepis dodany:Dziś przepis na barszcz prawie ukraiński. Prawie, bo miał być na obiad barszcz ukraiński, a wyszło, jak wyszło. Jak już zaczęłam gotować, okazało się, że części składników nie mam. Na na dodatek zasiedziałam się przy kompie i...Indyjskie curry z soczewicą
Przepis dodany:Indyjskie curry z soczewicą jest bardzo smaczne, aromatyczne, pikantne, a zarazem proste w wykonaniu. Do curry koniecznie używajcie oryginalnych indyjskich przypraw – są już dostępne w większości marketów. Przyprawy curry popularnych firm...Wegańskie „śledzie” w pomidorach
Przepis dodany:Ostatnio naszła mnie ochota na wegańskiego „śledzia”. Tym razem nie w oleju, ale w pomidorach. Co prawda śledź w oleju http://blogweganski.pl/weganskie-sledzie-z-boczniakow/ bardziej przypomina w smaku prawdziwego śledzia, ale te...Rozgrzewający krupnik jaglany
Przepis dodany:Jeśli nie lubicie kaszy jaglanej, a chcecie ją włączyć do jadłospisu, to koniecznie musicie spróbować tego krupniku. Spora ilość ziół, przesmażone warzywa i grzyby sprawiają, że zupa jest aromatyczna, nie czuć mdłego smaku kaszy...Jesienna zapiekanka z bakłażanów
Przepis dodany:Sporo czasu nie pisałam – trochę brak czasu, trochę brak ochoty. Za to dziś zapraszam na jesienną zapiekankę – z ziemniaków, bakłażanów, cukinii. Bakłażan jest trudnym warzywem – nieumiejętnie przygotowany jest gąbczasty i...Imbirowo-lemonkowa zupa z soczewicy
Przepis dodany:Zupę z soczewicy można doprawiać na wiele sposobów. Moja ulubiona wersja zupy soczewicowej to doprawiona w stylu orientalnym – sporą ilością imbiru, papryczki chilli, czosnku. Smak tej zupy idealnie podkreślają listki limonki kaffir i otarta...Szczawiowa z tofucznicą
Przepis dodany:Znalazłam ostatni słoiczek szczawiu od teściowej. Prawie tak smaczny, jak świeży, idealny do szybkiej zupy szczawiowej. Tradycyjnie szczawiowa podawana jest z jajkiem, moja szczawiowa najbardziej smakuje nam z tofucznicą. Wysmażone, miejscami...Nie wyrzucam jedzenia – pasztet z czerstwego chleba
Przepis dodany:W soboty na rynek przyjeżdża Pan z chlebem. Przepysznym, takim, jaki pamiętam z dzieciństwa. Niestety przyjeżdża tylko 1 raz w tygodniu, więc zawsze kupuję na zapas, a i tak wszystko zjadamy ekspresowo. Tym razem jednak się przeliczyłam i...Coś z niczego – kotlety ziemniaczane
Przepis dodany:Kiedy w lodówce i w brzuchu pusto, a chce się zjeść coś sycącego i ciepłego, najczęściej robimy kotlety z ziemniaków. Są bardzo proste w przygotowaniu, a i dorośli i dzieciaki się nimi zajadają. W wersji ekonomicznej (czyli tak, jak u mnie...Wegańskie „śledzie” z boczniaków
Przepis dodany:„Śledzie” z boczniaków bardzo przypominają śledzie w oleju – i smakiem i konsystencją. Polecam je zwłaszcza osobom, które tęsknią za smakiem śledzi w oleju lub zastanawiają się co podać na kolację w Wigilię. Ja mam mieszane...Wegańska „ryba” w sosie cytrynowym
Przepis dodany:Jeśli na Święta chcielibyście podać coś, co może zastąpić rybę, to polecam wegańskie kotlety „rybne” w sosie cytrynowym. Robi się je z … selera. Ale smakują nawet osobom, które selera nie lubią. U mnie dzieci wyrzucają z...Ekspresowa zupa dyniowo – paprykowa
Przepis dodany:Trochę mnie nie było na blogu. Masa pracy, później problemy z kompem. W tym czasie oczywiście gotowałam. Co prawda nie miałam czasu na skomplikowane wymyślne potrawy, ale dania na szybko też mogą być smaczne i zdrowe. Takim hitem okazała się...Pasztet i pasztecik
Przepis dodany:To chyba najlepszy pasztet, jaki do tej pory upiekłam. Równie pyszny na ciepło do obiadu, jak i na zimno do kanapek. Koleżanka jedząca mięso orzekła, że smakuje jak mięsny. Lekko słodki, dobrze doprawiony i wilgotny. Skład zupełnie nie...Krupnik z grzybami – mój ulubiony
Przepis dodany:Jakoś ostatnio mam fazę na zupy. Co prawda miałam ochotę na zalewajkę http://blogweganski.pl/zalewajka-zupa-mojego-dziecinstwa/, ale niestety nie zakisiłam żurku, a kupny u mnie w sklepach jest niejadalny. Zatem jak wykorzystać małą paczuszkę...