Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Bomba Kaloryczna

W kuchni Bomba Kaloryczna jest już 96 dobrych przepisów:

  • Wesołych Świąt 2018

    Przepis dodany:
    4.76
    Wesołych Świąt 2018
    Z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia oraz Nowego Roku życzę Wam… …aby każdy nowy dzień był lepszy od poprzedniego, żebyście — moje drogie Czytelniczki i Czytelnicy — mieli odwagę realizować swoje...
  • Kąski z szynki szwardzwaldzkiej i suszonych śliwek

    Przepis dodany:
    4.59
    Kąski z szynki szwardzwaldzkiej i suszonych śliwek
    “Prosciutto” (z wł. — szynka) przepis na błyskawiczną, wykwintną i nie tak drogą przekąskę. Kupujemy: krojoną w plastry szynkę szwardzwaldzką i suszone śliwki bez pestek. Będą potrzebne również...
  • Jesienna sałatka porowa

    Przepis dodany:
    4.86
    Jesienna sałatka porowa
    Por to późnojesienne warzywo cebulowe, które ma bardzo mało kalorii. Samym porem trudno się najeść. O wiele bardziej sycąca będzie jesienna sałatka porowa, wzbogacona w kilka składników o wysokiej zawartości białka...
  • Sos tatarski — król zimnej płyty

    Przepis dodany:
    4.62
    Sos tatarski — król zimnej płyty
    Sos tatarski według poniższego przepisu jest zimnym sosem na bazie majonezu i słodko-kwaśnych dodatków, które swój smak zyskały dzięki zalewie octowej: pieczarek i korniszonów. Jest to bardzo prosty sos, a jeśli...
  • Pieczony pasztet ze śliwkami

    Przepis dodany:
    4.88
    Pieczony pasztet ze śliwkami
    Pieczony pasztet ze śliwkami według poniższego przepisu jest dość twardy i suchy. Nie daje się smarować, za to bardzo łatwo można kroić go na plastry. Obecność śliwek dodaje rześkiego smaczku i nieco przełamuje...
  • Masło domowe

    Przepis dodany:
    4.69
    Masło domowe
    Drzewiej do ubijania masła używano sążnistych, drewnianych maselnic. Dziś z pomocą przychodzi nam technologia, więc masło domowe możemy otrzymać przy użyciu jakże zaawansowanego urządzenia, jakim jest zwyczajny mikser. Zastrzegam,...
  • Domowy budyń czekoladowy

    Przepis dodany:
    4.84
    Domowy budyń czekoladowy
    Domowy budyń czekoladowy jest prościutki do wykonania i pyszny. Zobacz sama
  • Dynia na Halloween — Jack-o’-lantern

    Przepis dodany:
    4.91
    Dynia na Halloween — Jack-o’-lantern
    Halloween przywędrowało do Polski już dość dawno i nadal budzi spore kontrowersje. Z tym zwyczajem nierozerwalnie kojarzone są halloweenowe dynie powycinane w fantazyjne, przerażające twarze. Rzeźbienie w warzywach ma...
  • Gofry z patelni — z zewnątrz rumiane, w środku czerwone

    Przepis dodany:
    4.89
    Gofry z patelni — z zewnątrz rumiane, w środku czerwone
    Gofry z patelni przyrządzone według tego przepisu są pulchne, sycące, czerwone w środku, o delikatnie orientalno — korzennym zapachu. Takie placki są ciekawą alternatywą, gdy nasze śniadanie potrzebuje odmiany albo… jakimś...
  • Bananowiec — piankowy tort bananowy na biszkoptowym spodzie

    Przepis dodany:
    4.79
    Bananowiec — piankowy tort bananowy na biszkoptowym spodzie
    Bananowiec to ciasto wykwintne, lekkie, puszyste i mięciutkie. Rozpływa się w ustach, drażniąc kubki smakowe mieszanką piankowej słodyczy, galaretkowej kwaśności i delikatnej chropowatości biszkoptowego spodu. Tort bananowy...
  • Leczo z cukinią i kiełbasą na koncentracie pomidorowym

    Przepis dodany:
    4.79
    Leczo z cukinią i kiełbasą na koncentracie pomidorowym
    Leczo z cukinią i kiełbasą to sycące i rozpowszechnione ragoût warzywne. W tym przepisie zamiast smalcu użyłem masła, przez co nasz obiad z cukinią będzie jeszcze bardziej wyborny. Podstawą każdego leczo są...
  • Szybkie ciasteczka pomarańczowe — Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową

    Przepis dodany:
    4.70
    Szybkie ciasteczka pomarańczowe — Kruche ciasteczka ze skórką pomarańczową
    Szybkie ciasteczka pomarańczowe pachną przepięknie i jeszcze lepiej smakują. To łatwy do przygotowania smakołyk, jeśli tylko dysponujemy kandyzowaną skórką pomarańczową. Składniki ciasteczek pomarańczowych 2 szklanki mąki...
  • Ciasto Reagan

    Przepis dodany:
    4.73
    Ciasto Reagan
    Ciasto Reagan to lżejsza odsłona dobrze wszystkim znanego murzynka, czyli ciasta czekoladowego. Na tle murzynka wyróżnia się delikatnością i zawartością świeżych jabłek. Przepis na ciasto Reagana Specjalistką od tego...
  • Biała kiełbasa z kaszą jaglaną i mizerią

    Przepis dodany:
    4.58
    Biała kiełbasa z kaszą jaglaną i mizerią
    Dziś prezentuję przepis na prosty obiad, przy którym zbytnio się nie namęczymy: białą kiełbasę z kaszą jaglaną i mizerią. Przepis na obiad (dla jednej osoby) 3 cienkie białe kiełbaski (parzone), 1 dorodna cebula, 1...
  • Bułeczki drożdżowe sojowo — serowe

    Przepis dodany:
    4.65
    Bułeczki drożdżowe sojowo — serowe
    Przepis na bułeczki drożdżowe sojowo — serowe pozwoli urozmaicić smak tego standardowego produktu śniadaniowego. Przepis na bułeczki drożdżowe sojowo — serowe 450 g mąki pszennej 650, 200 ml ciepłej wody (ok. 37–42 ºC), 50 ml...
  • Dietetyczne ciasteczka owsiane

    Przepis dodany:
    4.48
    Dietetyczne ciasteczka owsiane
    Słowa “dietetyczne” i “ciasteczka” jakoś średnio do siebie pasują, ale tym razem proponuję Wam banalnie proste do przyrządzenia ciasteczka owsiane, które zawierają całkiem sporo błonnika i nie da się ich...
  • Ciasteczka żurawinowe z płatkami owsianymi

    Przepis dodany:
    4.46
    Ciasteczka żurawinowe z płatkami owsianymi
    Ciasteczka żurawinowe z płatkami owsianymi, to smaczna i dość zdrowa przekąska do kawy i nie tylko. Ciasteczka żurawinowo — owsiane przygotowuje się praktycznie tak samo, jak każde kruche ciasteczka. Jedyną różnicą...
  • Szarlotka — placek z jabłkami — jabłecznik

    Przepis dodany:
    4.60
    Szarlotka — placek z jabłkami — jabłecznik
    Szarlotka, placek z jabłkami, jabłecznik… jak zwał, tak zwał. Chyba najpopularniejsze w Polsce ciasto standardowe. Szarlotka ma korzenie francuskie, ale ciasto z jabłkami jest spotykane na całym świecie w tej, czy...
  • Butelki PET — bezpieczne czy niezdrowe?

    Przepis dodany:
    4.58
    Butelki PET — bezpieczne czy niezdrowe?
    Butelki PET, czyli naczynia wykonane z tworzywa o dźwięcznej nazwie poli(tereftalan etylenu), zadomowiły się w naszym życiu na stałe. Trudno sobie wyobrazić dziś kupno wody mineralnej w butelkach szklanych. Pomimo...
  • Ananasowiec na arachidowym spodzie — tort ananasowy

    Przepis dodany:
    4.54
    Ananasowiec na arachidowym spodzie — tort ananasowy
    Ananasowiec to jeden z moich ulubionych wypieków. Zasadniczo, pieczony w nim jest tylko orzechowy spód, a reszta ciasta jest robiona “na zimno”. Tort ananasowy to idealne połączenie intensywnego smaku ananasa, jogurtowej...
  • Świderki drożdżowe z szynką i serem

    Przepis dodany:
    4.83
    Świderki drożdżowe z szynką i serem
    Zastanawiałem się, czy tego specjału nie wrzucić do kategorii pizza, gdyż robi się go dość podobnie. Mimo wszystko świderki drożdżowe je się od pizzy wygodniej, ponieważ jest to rodzaj drożdżówek. Żeby się nie...
  • Wesołych Świąt!

    Przepis dodany:
    4.48
    Wesołych Świąt!
    Z okazji Świąt Wielkanocnych smacznego jajka, mokrego śmigusa-dyngusa i sałatki jarzynowej w umiarkowanej ilości, a także zdrowia i pomyślności wszelkiej życzą Taktyczne Kurczaki i autor blogaPost Wesołych Świąt!...
  • Fasolka po bretońsku

    Przepis dodany:
    4.61
    Fasolka po bretońsku
    Fasolka po bretońsku to danie, którego dzisiaj raczej nie zjecie, ale jeśli już, zaraz zabierzecie się za przygotowywanie, to najlepsza zacznie być pojutrze, a fenomenalna po kilku dniach. Cały ambaras...
  • Pisanki ze sznurka i balonów na Wielkanoc

    Przepis dodany:
    4.67
    Pisanki ze sznurka i balonów na Wielkanoc
    Święta Wielkiej Nocy zbliżają się wielkimi krokami, więc proponuję Wam wykonanie bardzo prostej i efektownej zarazem ozdoby, jaką są pisanki ze sznurka. Potrzebny będzie kolorowy sznurek lub włóczka, klej do drewna typu Wikol...
  • Naleśniki z pastą rybną

    Przepis dodany:
    4.80
    Naleśniki z pastą rybną
    Naleśniki z pastą rybną to przepis na niezbyt wymagający, ale bardzo smaczny obiad lub obiadokolację. Ryby w naleśnikach dostarczają białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zaś niezbyt słodkie...
  • Ser zgliwiały zasmażany

    Przepis dodany:
    4.55
    Ser zgliwiały zasmażany
    Dziś będzie coś paskudnie, ohydnie wręcz cuchnącego i smacznego zarazem. Ser zgliwiały, bo o nim tutaj mowa, to przysmak, którego receptura przekazywana z dziada pradziada, doczekała się mojej adaptacji. Zatkajcie...
  • Komosa ryżowa — jak gotować, jakie ma wartości odżywcze i co to w ogóle jest

    Przepis dodany:
    4.66
    Komosa ryżowa — jak gotować, jakie ma wartości odżywcze i co to w ogóle jest
    Zaczynając od końca, komosa ryżowa (Chenopodium quinoa Willd.) jest jednoroczną rośliną zaliczaną do rodziny szarłatowatych (podobnie jak amarantus), dorastającą do wysokości 2 m. W Polsce jest efemerofitem, czyli gatunkiem...
  • Koktajl szarlotka — mleko, jabłka i cynamon

    Przepis dodany:
    4.67
    Koktajl szarlotka — mleko, jabłka i cynamon
    Prościutki przepis na koktajl o smaku szarlotki. Nie wiem jak u Was, ale u mnie po Nowym Roku doba jakoś tak się skondensowała i mniej czasu na wszystko. Żeby go nie trwonić, dziś zamieszczam bardzo krótki...
  • Rogaliki drożdżowe z serem

    Przepis dodany:
    4.46
    Rogaliki drożdżowe z serem
    Serniczki drożdżowe to ciastka mojego dzieciństwa. Pamiętam, jak męczyłem mamę, żeby znów je upiekła: serowe poduszeczki znikały w zastraszającym tempie. Drugim moim ulubionym wypiekiem były rogaliki z marmoladą....
  • Kremówka z biszkoptem — biszkopt z masą budyniową

    Przepis dodany:
    4.76
    Kremówka z biszkoptem — biszkopt z masą budyniową
    Kremówka, której wykonanie Wam proponuję to bardzo pyszne ciasto na bazie ciasta biszkoptowego, przekładanego kremem budyniowym. Nie jest to ciasto light, ale podejrzewam, że ma nieco mniej kalorii niż analogiczny kawałek tradycyjnej...
  • Żurek — przepis na niezbyt tradycyjny żur

    Przepis dodany:
    4.48
    Żurek — przepis na niezbyt tradycyjny żur
    Żurek to zupa z zakwasu chlebowego, gotowana na wędzonym boczku, białej kiełbasie, a podawana z gotowanymi jajkami i pieczywem. Zupa kwaśna, aromatyczna i bardzo sycąca. Mój brat (na marginesie: świetnie gotuje!) podczas rozmowy, narobił...
  • Domowy jogurt z mleka UHT

    Przepis dodany:
    4.67
    Domowy jogurt z mleka UHT
    Kto z nas nie zna przyjemnego kwaskowo-słodkawego smaku jogurtu? Okazuje się, że ten wyrób mleczarski można uzyskać w bardzo prosty sposób własnymi siłami. Do przygotowania domowego jogurtu wykorzystamy mleko pasteryzowane w wysokiej...
  • Dobra lodówka — ergonomia, konstrukcja, energooszczędność — część 2

    Przepis dodany:
    4.48
    Dobra lodówka — ergonomia, konstrukcja, energooszczędność — część 2
    Poprzednio omówiliśmy rodzaje układów chłodzenia w lodówkach i chłodziarko-zamrażarkach, dziś natomiast poruszymy nieco kwestię ergonomii. Zobaczmy jak wygląda podział lodówek pod względem układu drzwiczek. Domowe urządzenia chłodnicze...
  • Dobra lodówka — ergonomia, konstrukcja, energooszczędność — część 1

    Przepis dodany:
    4.84
    Dobra lodówka — ergonomia, konstrukcja, energooszczędność — część 1
    Na pewnym etapie aranżacji kuchni i wyposażania jej w sprzęt AGD, stajemy przed trudnym pytaniem: czym powinna charakteryzować się dobra lodówka? Odpowiedź wydaje się niezręcznie oczywista: dobra to taka, która będzie zaspokajać nasze...
  • Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem

    Przepis dodany:
    4.80
    Papryka faszerowana mięsem mielonym z ryżem
    Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem pod kołderką z zapieczonego, chrupiącego żółtego sera to bardzo smaczny, ciepły posiłek o wyrazistym smaku i delikatnym aromacie. Palce lizać. Składniki: 500 g mięsa mielonego...
  • Pizza z pasztetem teściowej

    Przepis dodany:
    4.77
    Pizza z pasztetem teściowej
    Pizza z pasztetem, delikatna niczym młot Thora, z impetem trafi w wysublimowane gusta męskiej gawiedzi. Składników w niej niewiele, ale sporą rolę przy sporządzaniu tej pizzy odegrała teściowa. Moja teściowa ma wiele zalet — jak...
  • Roladki drożdżowe z parówkami

    Przepis dodany:
    4.69
    Roladki drożdżowe z parówkami
    Dzisiaj prościutki przepis na bazie ciasta na pizzę — roladki drożdżowe z parówkami. Składniki na roladki: ciasto na pizzę, 5 szt. parówek (jakichś bardziej mięsnych, mogą być też frankfurterki), 10 plasterków sera żółtego,...
  • Kruche cytrynowe ciasteczka z mikrofali

    Przepis dodany:
    4.83
    Kruche cytrynowe ciasteczka z mikrofali
    Tak się jakoś dziwnie złożyło, że przez tydzień nie mieliśmy piekarnika, natomiast ochotę na słodkości — jak najbardziej. Tak narodziły się kruche cytrynowe ciasteczka z mikrofali. Z przyjemnością oznajmiam, że mikrofalówka...
  • Pierś z kurczaka bez panierki — stek z kurczaka

    Przepis dodany:
    4.53
    Pierś z kurczaka bez panierki — stek z kurczaka
    Przepis na pierś z kurczaka bez panierki czyli stek z kurczaka przyda nam się, gdy zabraknie bułki tartej i trzeba będzie zrobić kotlety bez panierki. Ale nie tylko wtedy. Takie suche mięsko stanowi fajne urozmaicenie. Filet z kurczaka...
  • Wilgoć w lodówce — zawilgocona chłodziarka latem

    Przepis dodany:
    4.57
    Wilgoć w lodówce — zawilgocona chłodziarka latem
    Lato w pełnej krasie, nastała upalna pogoda. Otwieramy lodówkę, a tam Dolina Pięciu Stawów, a na tylnej ściance radośnie wyrósł sobie wodospad Niagara. Wszystko usyfione, lepkie i  panuje ogólna wilgoć w lodówce. Jak żyć? Zdecydowana...
  • Pizza z tuńczykiem i korniszonami

    Przepis dodany:
    4.47
    Pizza z tuńczykiem i korniszonami
    Pizza z tuńczykiem i korniszonami to ten wariant pizzy, który świetnie nadaje się na piątkowy wieczór. Jest bardzo aromatyczna, mięsista i soczysta. Składniki na farsz do pizzy z tuńczykiem 2 puszki rozdrobnionego tuńczyka w oleju,...
  • Jaka patelnia — jaką patelnię wybrać i kupić

    Przepis dodany:
    4.75
    Jaka patelnia — jaką patelnię wybrać i kupić
    Jaka patelnia? Jaką patelnię wybrać? Jaką patelnię kupić? Pytania dość proste, ale zawierające w sobie wiele niuansów i odpowiedź na nie wcale nie jest tak oczywista. Odpowiedź na pytanie: Jaka patelnia?, to jedna z kluczowych decyzji...
  • Pizza z kurczakiem i ananasem — pizza na słodko

    Przepis dodany:
    4.89
    Pizza z kurczakiem i ananasem — pizza na słodko
    Tym razem pizza na słodko — pizza z kurczakiem i ananasem. Jest nieco bardziej upierdliwa do wykonania, niż pizze z poprzednich propozycji, ale dla tego smaku — opłaca się Przygotowanie tej pizzy składa się aż z trzech ogólnych,...
  • Warkocze drożdżowe z serem — paluchy drożdżowe

    Przepis dodany:
    4.62
    Warkocze drożdżowe z serem — paluchy drożdżowe
    Kolejny prościutki przepis. Tym razem warkocze drożdżowe z serem żółtym — doskonałe jako zagryzka do piwa. Paluchy drożdżowe z serem to wariacja na bazie ciasta drożdżowego do pizzy, które opisałem tutaj. Oprócz ciasta będziemy...
  • Pizza z salami, cebulą i czosnkiem

    Przepis dodany:
    4.56
    Pizza z salami, cebulą i czosnkiem
    Pizza z salami, cebulą i czosnkiem to druga propozycja na pizzę pojawiająca się w tym cyklu. Tym razem pizza będzie ostra, ale bez przesady. Bazą do pizzy będzie ciasto przygotowane według tego przepisu na spód do pizzy. Pizza z salami...
  • Pizza z szynką, papryką i ogórkiem

    Przepis dodany:
    4.78
    Pizza z szynką, papryką i ogórkiem
    Dziś pierwsza propozycja kompozycji składników na pizzę — pizza z szynką, papryką i ogórkiem, zapiekana pod kołderką z tartego, wędzonego sera. Przygotowujemy ciasto na pizzę według tego przepisu. Składniki do pizzy 4 czubate...
  • Ciasto na pizzę — proste ciasto drożdżowe

    Przepis dodany:
    4.67
    Ciasto na pizzę — proste ciasto drożdżowe
    Ciasto na pizzę jest bardzo proste do przyrządzenia. Jest to ciasto drożdżowe, na bazie mąki, wody i drożdży, z niewielkim dodatkiem innych składników. W smaku jest delikatnie słono — słodkie, nienatrętne i świetnie komponują się...
  • Kolesław w sosie winegret

    Przepis dodany:
    4.46
    Kolesław w sosie winegret
    Dzisiejszy przepis na surówkę będzie prościutki, ale bardzo smaczny. Do kolesława będziemy potrzebować zaledwie kilku składników. Kolesław to surówka na bazie surowej, szatkowanej kapusty. W zależności od naszego widzi-mi-się, możemy...
  • Karpatka — ciasto parzone z kremem budyniowym

    Przepis dodany:
    4.60
    Karpatka — ciasto parzone z kremem budyniowym
    Karpatka, to wykwinty smakołyk, którego kształt nawiązuje wyglądem do pasm górskich — stąd nazwa: karpatka. Jest to ciasto wyjątkowo tłuste i słodkie, ale jakże przepyszne. Składniki na karpatkę możemy kupić w sklepie w postaci...
  • Pieczone ziemniaki z piekarnika — z serem i ziołami

    Przepis dodany:
    4.75
    Pieczone ziemniaki z piekarnika — z serem i ziołami
    Pieczone ziemniaki to rarytas jaki chyba każdy, kto kiedyś palił ognisko, doskonale zna. Zapach chrupiącej skórki przenikający do wnętrza pieczonego ziemniaka trudno pomylić z czymś innym. Ten przepis na pieczone ziemniaki wniesie nieco...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).