Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Chili & Tonka

W kuchni Chili & Tonka jest już 201 dobrych przepisów:

  • Ciasto marchewkowo – bananowe

    Przepis dodany:
    4.63
    Ciasto marchewkowo – bananowe
    Uwielbiam ciasto bananowe, przepadam też za marchewkowym. Nie muszę więc Wam tłumaczyć, co poczułam widząc TEN przepis. Ciasto jest wilgotne, a zarazem lekkie, mocno cynamonowe. Krem na bazie serka Philadelphia świetnie dopełnia tą pyszną...
  • Dynia piżmowa Butternut z orzechami i serem Burrata

    Przepis dodany:
    4.66
    Dynia piżmowa Butternut z orzechami i serem Burrata
    Dzień dobry po dłuższej przerwie :-) Tak jak uprzedzałam, bloga prowadzę jedynie od święta, choć mam nadzieję, że w niedługim czasie wszystko się jakoś unormuje i być może wpisy będą pojawiać się częściej. Jestem tuż po przeprowadzce...
  • Kwiatooszki, czyli coś dla całkiem zielonych

    Przepis dodany:
    4.53
    Kwiatooszki, czyli coś dla całkiem zielonych
    Oto pierwszy zielony wpis na chilitonce. Jeśli nie wiesz po co i dlaczego, oraz co to są kwiatooszki – wszystko w skrócie wyjaśniam tutaj: klik  Roślinkami zajmuję się od dawna i choć nie czuję się ekspertem w tej dziedzinie, to  muszę...
  • Tarta jabłkowo – miodowo – migdałowa

    Przepis dodany:
    4.50
    Tarta jabłkowo – miodowo – migdałowa
    To jedna z pierwszych tart, jakie upiekłam po przeprowadzce do Francji, a zarazem jedna z naszych ulubionych. Przepis już dawno pojawił się na moim blogu, jak również na stronie Kukbuka, z którym kiedyś miałam przyjemność współpracować. Dziś...
  • Szwedzki chlebek

    Przepis dodany:
    4.49
    Szwedzki chlebek
      Pyszny, mięciutki chlebek z lekko chrupiącą skórką :-) Ma neutralny smak, więc dobrze komponuje się zarówno na słodko, jak w wersji wytrawnej. Może być podstawą kanapki, albo świetnym dodatkiem do innych potraw, np. do curry, różnych...
  • Drożdżowe ślimaczki z cynamonem

    Przepis dodany:
    4.64
    Drożdżowe ślimaczki z cynamonem
    Wspaniałe, rozpływające się w ustach, mięciutkie bułeczki cynamonowe! Idealne na słodkie śniadanie lub podwieczorek. Ciasto drożdżowe jest banalnie proste do przygotowania, właściwie robi się samo – wystarczy kilka minut wymieszać...
  • Ryż z limandą i pieczarkami

    Przepis dodany:
    4.81
    Ryż z limandą i pieczarkami
    Szybka, dobra i nieskomplikowana potrawa dla tych, co chcieliby zjeść rybę, ale nie do końca lubią jej smak. W tej potrawie po prostu ryby nie czuć i nie widać. Tu króluje czosnek i pieczarki. Ryba + grzyby? – czy to rzeczywiście dobry...
  • One pan cookie, czyli ciastko z patelni

    Przepis dodany:
    4.61
    One pan cookie, czyli ciastko z patelni
    Jest połowa stycznia, wszyscy jeszcze kurczowo trzymają się swoich postanowień noworocznych… Wiem, wiem, nie powinnam Was namawiać do złego. Ale, bądźmy realistami – prędzej, czy później, przyjdzie taki dzień, kiedy każdy lekko...
  • Sałatka „samo dobro” ♥

    Przepis dodany:
    4.85
    Sałatka „samo dobro” ♥
    Po długiej nieobecności spowodowanej, nie będę ukrywać, moim lenistwem blogowo – kulinarnym, wracam. Na jak długo? – tego nie wie nikt, ale mam dla Was dzisiaj przepis na bardzo dobre danie. Do jego przygotowania skłoniło mnie odkrycie...
  • Quinoa, łosoś, jabłko, czerwona kapusta, sałata i sos jogurtowy z wasabi

    Przepis dodany:
    4.90
    Quinoa, łosoś, jabłko, czerwona kapusta, sałata i sos jogurtowy z wasabi
    Jak dotąd udało nam się utrzymać tradycję piątkowej Buddha Bowl, chociaż ostatecznie, ze względów organizacyjnych, piątek zamieniliśmy z sobotą. To już trzeci wypróbowany przez nas  przepis na smaczną michę i za każdym kolejnym lubimy ten...
  • Zupa z pieczonej dyni z korzennymi przyprawami i orzechami w miodzie

    Przepis dodany:
    4.49
    Zupa z pieczonej dyni z korzennymi przyprawami i orzechami w miodzie
    Jeszcze kilka lat temu dynia kojarzyła mi się tylko z ozdobami na Helloween. Podchodziłam do niej jak pies do jeża, choć przepisów na potrawy z dynią w roli głównej było aż zanadto. No, ale w końcu spróbowałam i … i teraz wcale się nie...
  • Soba, pieczona dynia, jajecznica, migdały i młode listki sałaty

    Przepis dodany:
    4.56
    Soba, pieczona dynia, jajecznica, migdały i młode listki sałaty
    Druga miska Buddhy według przepisu z książki „Bouddha bol. L’équilibre est dans le bol !” T. Clouet, J.M. Cohen. I znów wszystko do siebie doskonale pasuje! Jedyne, co zmieniłam, to a) zamiast natki pietruszki (w oryginale) dodałam miks...
  • Na ostatnią chwilę – babeczka wielkanocna

    Przepis dodany:
    4.69
    Na ostatnią chwilę – babeczka wielkanocna
    Życząc Wam smacznych, rodzinnych i wesołych Świąt Wielkanocnych ♥ mam dla Was przepis na ekspresową i bardzo smaczną babeczkę. Upiekłam ją w ostatniej chwili, na podstawie przepisu na to ciasto: klik. Tym razem jogurt zastąpiłam maślanką, a...
  • Ciasto z karmelizowanym jabłkiem i kremem kasztanowym

    Przepis dodany:
    4.72
    Ciasto z karmelizowanym jabłkiem i kremem kasztanowym
    I znów kolejny raz po napisaniu długiego wstępu o moich rozterkach egzystencjalnych i innych przygodach, lewym przyciskiem myszy zaznaczyłam cały tekst. Następnie prawym przyciskiem wybrałam delete i po-szło! Czasem potrzebuję coś napisać, choć...
  • Wyjątkowo kruche faworki

    Przepis dodany:
    4.78
    Wyjątkowo kruche faworki
    Dawno temu moja mama dostała przepis na te faworki od swojej przyjaciółki, pani Ewy. Są wyjątkowo delikatne i kruchutkie. Pani Ewa robi je do dziś, dość często zresztą, ponieważ rodzina wciąż prosi o jeszcze i jeszcze. Podobno każdy, kto je...
  • Eskalopki z indyka à l’ancienne

    Przepis dodany:
    4.68
    Eskalopki z indyka à l’ancienne
    Mam dla Was dzisiaj przepis na bardzo smaczne danie :-) Przeglądając książkę, którą ostatnio chwaliłam się na moim Instagramie, właśnie ta potrawa wpadła mi najbardziej w oko. O ile nie jestem wielką amatorką mięs w ogólności, to drób...
  • Mój zimowy comfort food

    Przepis dodany:
    4.71
    Mój zimowy comfort food
    W tym roku zima dotarła również do Francji, ogłoszono nawet pomarańczowy alert, gdy temperatura w nocy miała spaść do minus 18 stopni. W dzień oczywiście szła mocno w górę. W radiu można było usłyszeć komunikat ministra zdrowia o tym,...
  • Kurczak słodko – kwaśny z kaki

    Przepis dodany:
    4.59
    Kurczak słodko – kwaśny z kaki
    Niedaleko mnie, w przydomowym ogrodzie, rośnie rozłorzyste drzewo. Nie zauważyłam, kiedy i jak kwitnie. Niepostrzeżenie, pod wydłużonymi liśćmi pojawiają się liczne okrągłe owoce. Podczas gdy wszystkie jabłonki w okolicy są już po zbiorach,...
  • Tarta – Brownie

    Przepis dodany:
    4.65
    Tarta – Brownie
    Dziś krótko i na temat – przepis dla desperatów, którzy koniecznie potrzebują dużo kawy i czegoś bardzo intensywnie czekoladowego: Tarta brownie Spód: 120g zimnego masła 250g mąki pszennej 65g cukru 1 żółtko dodatkowo 1 jajo do...
  • Jak makiem zasiał

    Przepis dodany:
    4.70
    Jak makiem zasiał
    Dzisiaj pozwolę sobie na odrobinę prywaty i autoreklamy :-) Jeśli jeszcze nie czytaliście, to polecam Waszej uwadze Kukbuk Zima – nowe, specjalne wydanie dobrze znanego Wam magazynu kulturalno – kulinarnego. A w nim też coś dla Was ode...
  • Normandzka tarta z jabłkami

    Przepis dodany:
    4.69
    Normandzka tarta z jabłkami
    Normandia to piękna kraina historyczna i geograficzna w północno-zachodniej Francji. Jeśli skupimy się na sprawach kulinarnych, to na przykład stąd wywodzi się słynny ser Camembert. W kuchni używa się duuużo masła i śmietany, w ogóle nabiał...
  • Pain perdu z szynką parmeńską i mozzarellą

    Przepis dodany:
    4.88
    Pain perdu z szynką parmeńską i mozzarellą
    W poprzednim poście namawiałam Was na Pain perdu z jabłkami, gruszkami, szczyptą cynamonu i solonym karmelem. Mmmmm… :-) Dzisiaj przepis na wytrawną wersję tego dania. Wiele razy pisałam, że kuchnia francuska to nie tylko te wykwintne...
  • Pain perdu z jabłkami, gruszkami, szczyptą cynamonu i solonym karmelem

    Przepis dodany:
    4.62
    Pain perdu z jabłkami, gruszkami, szczyptą cynamonu i solonym karmelem
    Oto pierwszy, wypróbowany przeze mnie przepis z książeczki, którą ostatnio sobie kupiłam. Chyba potrzebowałam zastrzyku świeżych inspiracji, żeby wreszcie ruszyć moją… do kuchni i przygotować coś dla Was, na bloga. Dni teraz krótkie i...
  • Risotto z pieczoną dynią

    Przepis dodany:
    4.46
    Risotto z pieczoną dynią
      Jesień to moja pora roku. W końcu teraz jest czas na potrawy, które lubię najbardziej – gęste, ciepłe i rozgrzewające, dyniowe, grzybowe, aromatyczne, korzenne, kremowe, gruszkowo – jabłkowe, w kolorach i smakach jesieni…...
  • Wilgotne ciasto ze śliwkami i budyniem

    Przepis dodany:
    4.84
    Wilgotne ciasto ze śliwkami i budyniem
    Ostatnio ciągle tylko chleby i chleby, ale gdy ujrzałam zdjęcie tego ciasta w Delicious Magazine wiedziałam, że chcę je upiec. Jest tutaj kilka moich zmian, np. mniejsza ilość cukru, więcej budyniu, zwykła mąka. Ciasto jest boskie, wilgotne, a...
  • Mój Tartine Bread

    Przepis dodany:
    4.90
    Mój Tartine Bread
    Chleby na zakwasie zaczęłam piec pod koniec marca 2016 roku. Minęło ( dopiero ) mniej więcej 5 miesięcy, ale na palacach jednej ręki mogłabym policzyć ile razy w tym czasie kupiłam pieczywo w sklepie. Było kilka sytuacji kryzysowych – brak...
  • Żytni chleb radzieckiego żołnierza

    Przepis dodany:
    4.46
    Żytni chleb radzieckiego żołnierza
    Człowiek na starość robi się bardziej sentymentalny. Wspomina czasy swojego dzieciństwa, kiedy wszystko było jakieś lepsze, smaczniejsze, prawdziwsze, czasem nawet… magiczne. Pomidory były słodkie jak truskawki, świeże mleko w...
  • O kurczę, jakie dobre!

    Przepis dodany:
    4.72
    O kurczę, jakie dobre!
    Ach, co to był za obiad! A właściwie dwa obiady z kurczakiem w roli głównej. Niektórzy powiedzą, że ten gatunek drobiu to pospolite i nudne mięso. Nie w tej wersji, moi drodzy, nie w tej marynacie i nie z tymi dodatkami. Pierwszego dnia zjedliśmy...
  • Migdałowa tarta z mirabelkami

    Przepis dodany:
    4.79
    Migdałowa tarta z mirabelkami
    Pamiętam mirabelkowe drzewo niedaleko mojego domu. Pod koniec lata cały chodnik obsypany był żółtymi, rozciapanymi owocami. Nikt ich nie chciał. Dojrzewały i umierały, by za rok znów odrodzić się w jeszcze obfitszej formie. Próbowałam, ale...
  • Zawijane lasagne z ricottą, cukinią i bazylią

    Przepis dodany:
    4.74
    Zawijane lasagne z ricottą, cukinią i bazylią
    Ostatnio jestem strasznym leniem w kuchni! Przez cały lipiec przygotowywałam materiał do zimowego wydania Kukbuka, co szło mi nadzwyczaj opornie i nijak się miało do letniej, upalnej atmosfery. Po kilku godzinach zagniatania, pieczenia, zawijania,...
  • Pain au levain z orzechami

    Przepis dodany:
    4.58
    Pain au levain z orzechami
      Moja droga do upieczenia dobrego chleba na zakwasie była długa, kręta i usiana szeregiem niepowodzeń. Już właściwie machnęłam ręką godząc się z porażką, ale wtedy, niczym feniks z popiołu przyszła myśl, żeby zacząć kolejny,...
  • Risotto z pieczonym kalafiorem

    Przepis dodany:
    4.65
    Risotto z pieczonym kalafiorem
    Ostatnio, oprócz strajków i związanej z nimi groźby całkowitego paraliżu kraju, Francję nawiedziły niekończące się deszcze. W Paryżu właśnie ogłoszono najwyższy stopień alertu. Sekwana zalała otaczające ją bulwary, muzea zgrożone są...
  • Elderflower ♥

    Przepis dodany:
    4.51
    Elderflower ♥
    Pierwszy raz spróbowałam syropu z kwiatów czarnego bzu (dokładnie tego na zdjęciu obok) w Irlandii i zakochałam się w tym smaku od pierwszego łyczka! Jedną z rzeczy, których mi brakuje po wyjeździe z zielonej wyspy, jest właśnie ten sok. W...
  • Skarby ze starego zeszytu – ciasto ucierane z owocami

    Przepis dodany:
    4.57
    Skarby ze starego zeszytu – ciasto ucierane z owocami
    Zajrzałam ostatnio do starego zeszytu w poszukiwaniu receptury na jakiś dobry pasztet. Znalazłam dwie, ale oprócz tego wpadło mi w oko jeszcze kilka pożółkłych karteczek z innymi przepisami, które koniecznie chciałabym wypróbować....
  • Quiche ze szparagami i parmezanem

    Przepis dodany:
    4.81
    Quiche ze szparagami i parmezanem
    Tak sobie teraz pomyślałam, gdyby zdarzył się jakiś cud i mogłabym wydać swoją książkę kulinarną, na 99% byłaby to właśnie książka o tartach i quiche’ach. Lubię – zarówno te słone, jak i słodkie, za ich prostotę,...
  • Tagliatelle z sercem karczocha i szałwią

    Przepis dodany:
    4.55
    Tagliatelle z sercem karczocha i szałwią
    Przez dłuższy czas do karczocha podchodziłam jak pies do jeża. I choć jeszcze nie odważyłam się przygotować od podstaw surowego, to te ze słoika nie mają już przede mną zbyt wielu sekretów. Najbardziej smakują mi grillowane serduszka w...
  • Chlebek bananowy Króla Artura

    Przepis dodany:
    4.71
    Chlebek bananowy Króla Artura
    Czy jest jeszcze ktoś, kto nie zna chlebka bananowego? Nie dość, że smakuje jak prawdziwy comfort food, to jeszcze nazwę ma taką milutką dla ucha… Przepisów na chlebek jest wiele, ale wypróbujcie ten klasyczny – wilgotny w środku, z ...
  • Nasi goreng

    Przepis dodany:
    4.60
    Nasi goreng
    To niepozorne danie jest narodową potrawą Indonezji, ale tak naprawdę przepis został wynaleziony w Chinach, mniej więcej 2000 lat p.n.e. Wersje są różne, w zależności od regionu. Niekiedy kurczaka zastępuje się krewetkami, czasem to tylko ryż...
  • Chrupiące gofry na zakwasie

    Przepis dodany:
    4.52
    Chrupiące gofry na zakwasie
    Bardzo mnie zaciekawił fakt, że można przygotować gofry na zakwasie. Zastanawiałam się, jak będą smakowały, szczególnie ze słodkimi dodatkami. Znalazłam odpowiedni przepis i oto rezultaty. Gofry, są leciutko kwaśne w środku, ale nie jestem...
  • Maślane bułeczki Jeffreya Hamelmana

    Przepis dodany:
    4.63
    Maślane bułeczki Jeffreya Hamelmana
    Pierwszy dzień maja okazał się w Burgundii wyjątkowo paskudny. Pogoda pokrzyżowała nasze plany (- polowanie na skarby z targu staroci w pewnym uroczym francuskim miasteczku). Cóż począć w takiej sytuacji? Nie patrzeć na wichurę za oknem,...
  • Wegańska „jajecznica”

    Przepis dodany:
    4.88
    Wegańska „jajecznica”
    Oczywiście, tytuł dzisiejszego wpisu jest celowo prowokacyjny. Wiadomo – veganie nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, również jaj. Jednak danie do złudzenia przypomina jajecznicę, a jak smakuje? – lepiej, niż się...
  • Pizza de Polenta

    Przepis dodany:
    4.71
    Pizza de Polenta
    Nie wiem dokąd zmierza ten świat, ale nie jest dobrze. Jest koniec kwietnia, jest zimno, jest źle! Pozostaje nam tylko zaklinać tą ponurą rzeczywistość potrawami pełnymi słońca. Przy okazji tego dania miałam okazję po raz pierwszy spróbować...
  • Naleśniki Paula Bocuse à la banoffee

    Przepis dodany:
    4.82
    Naleśniki Paula Bocuse à la banoffee
    Paul Bocuse to kultowy francuski chef kuchni, ceniony na całym świecie. W roku 2011 The Culinary Institute of America nagrodził go tytułem Kuchmistrza Stulecia. Bocuse jest pionierem tzw. nouvelle cuisine, czyli kuchni nieco lżejszej, bardziej...
  • Pomidorowe spaghetti z grzankami i migdałami

    Przepis dodany:
    4.77
    Pomidorowe spaghetti z grzankami i migdałami
    Na zdjęciu powyżej widzicie moje 4 ulubione rzeczy: najukochańszy talerzyk z Pruszkowa, głęboki talerz, w którym najlepiej smakuje, najfajniejszą solniczkę i najpiękniejszy obrus, który wyhaftowała moja mama. To tak na marginesie. W zasadzie...
  • Tarta z rabarbarem i bezą

    Przepis dodany:
    4.58
    Tarta z rabarbarem i bezą
    Od ostatniego posta na chilitonce minęły blisko 2 tygodnie. Nawet nie wiecie ile w tym czasie wydarzyło się dobrego! Ci z Was, którzy śledzą mój Instagram – zapraszam, domyślają się pewnie o co chodzi: otóż, ta daaam… nareszcie...
  • Tarta z serem brocciu

    Przepis dodany:
    4.77
    Tarta z serem brocciu
    Na ser brocciu trafiłam przypadkiem, kiedy na półce obok zabrakło ricotty. Pomyślałam, że wygląda podobnie, więc może się nada. Później, w domu, przeczytałam, że to serek wytwarzany z serwatki, na bazie mleka koziego i owczego. Jest bardzo...
  • Szarlotka

    Przepis dodany:
    4.57
    Szarlotka
    Ta sama szarlotka pojawiła się na moim blogu już dwa lata temu. Zdjęcia dołączone do posta niebardzo zachęcały do wypróbowania przepisu, dlatego dzisiaj postanowiłam je nieco odświeżyć. Jest to nasz ulubiony jabłecznik. Ciasto na spodzie i...
  • Smacznego jajka!

    Przepis dodany:
    4.87
    Smacznego jajka!
    Mój sposób na idealne jajko na miękko: w rondelku nastawiam wodę z odrobiną soli, a kiedy zacznie wrzeć, łyżką ostrożnie wkładam jajo, prosto z lodówki. Gotuję 5 minut, a jeśli jest duże, lub mam ochotę na lekko ścięte żółtko – 6...
  • Ciasto marchewkowe z dobrą mąką i ziarnami

    Przepis dodany:
    4.62
    Ciasto marchewkowe z dobrą mąką i ziarnami
    Zbliżają się Święta Wielkanocne. We Francji w tym czasie króluje CZEKOLADA! Już teraz sklepy kuszą setką rodzajów słodkich jajeczek, czekoladowych królików, baranków, kurczaczków. Dzieciaki mają najlepiej – dla nich w parku...
  • Chleb marchewkowy z ziarnami

    Przepis dodany:
    4.84
    Chleb marchewkowy z ziarnami
    Dawno nie piekłam chleba, a o domowym zakwasie już całkiem zapomniałam. Nie mam do tego po prostu cierpliwości. Pewnego ranka przypomniały mi się stare dobre czasy, kiedy pracowałam w magicznym miejscu na małej… Czytaj dalej →

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).