Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Chilli i Wanilia

W kuchni Chilli i Wanilia jest już 25 dobrych przepisów:

  • Rumtopf

    Przepis dodany:
    4.88
    Rumtopf
    Cudowna rozgrzewająca nalewka, jedna z najlepszych jakie próbowałam. Przygotowywana na rumie, jest więc idealna na zimowe wieczory, w dodatku pachnie i smakuje intensywnie czerwonymi letnimi owocami. W prawdzie na przygotowywanie rumtopfu jest jeszcze...
  • Blok czekoladowy

    Przepis dodany:
    4.71
    Blok czekoladowy
    Symbol PRL-u, zamiennik czekolady, dla wielu smak dzieciństwa. Ja z tym deserem poznałam się dość późno, bo dopiero w liceum. Mega słodki, z toną bakalii, jeden z moich ulubionych zapychaczy :-)Składniki:250 gmasła500 gmleka w proszku0,5...
  • Jabłecznik jesienny

    Przepis dodany:
    4.66
    Jabłecznik jesienny
    Zachciało mi się czegoś z jabłkami. Czegoś co ma dużo ciasta i dużo jabłek. To ciasto spełnia oba warunki :-) Po za tym swoim wyglądem idealnie nadaje się do zaskakiwania rodziny przy obiedzie zwłaszcza, jeśli z resztek ciasta powycina się...
  • Focaccia

    Przepis dodany:
    4.79
    Focaccia
    Focaccia to rodzaj włoskiego pieczywa podawanego na ciepło jako przystawka albo dodatek do potraw. Placek jest zasadniczo samym spodem do pizzy z dodatkiem ziół, oliwek, cebuli czy suszonych pomidorów. Przepis zaczerpnięty od Doroty z Moich...
  • Tatar w Ziołach i Bazyliowe Pesto

    Przepis dodany:
    4.80
    Tatar w Ziołach i Bazyliowe Pesto
    Tatar (mowa tu o jednym kocie, a nie pewnym daniu na surowo z jajkiem) okupuje parapet w słoneczne dni, idealnie komponując się z moją doniczką na podręczne ziółka.A ja zerwałam bazylię z grządek i zrobiłam zapas Pesto na całą zimę. Wyszło...
  • Nalewka na gruszkach

    Przepis dodany:
    4.69
    Nalewka na gruszkach
    Powstała w zeszłym roku, do dziś zostało już tylko kilka centymetrów na dnie ostatniej butelki. Trunek ma wspaniały bursztynowy kolor, intensywny zapach gruszek i idealną jak dla mnie moc po zastąpieniu połowy ilości spirytusu...
  • Ogórki małosolne z miodem i rozmarynem

    Przepis dodany:
    4.88
    Ogórki małosolne z miodem i rozmarynem
    Zrobiłam już ogórki z musztardą, z chilli i z miodem (wpisy niedługo). Zostało trochę na małosolne. Ale zwykłe już były, pora więc na wariację :-)Składniki (na dwa słoje 2L):2kg ogórków gruntowych koper1 łyżeczka gorczycy (po pół...
  • Tagiatelle z pomidorami i szałwią

    Przepis dodany:
    4.81
    Tagiatelle z pomidorami i szałwią
    Szałwia w donicy na parapecie rośnie jak szalona, szukam więc przepisów na jej wykorzystanie. Na pierwszy ogień makaron. Przepis idealny na szybki obiad, przygotowanie sosu trwa mniej niż ugotowanie makaronu do niego. Całość szybko znika z...
  • Snikersowe muffiny

    Przepis dodany:
    4.56
    Snikersowe muffiny
    Rewelacyjne muffiny, pachnące czekoladą karmelem i orzeszkami ziemnymi – czyli tym co tygryski lubią najbardziej. Składniki (na ok. 18 muffinek):340g mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia3 jajka75g masła250ml mleka150g miodu3 batoniki snickersW...
  • Wiśniówka - pestkówka

    Przepis dodany:
    4.77
    Wiśniówka - pestkówka
    Składniki:1 kg dojrzałych wiśni4 szklanki cukru1l spirytusu (ja użyłam wódki, lubię łagodniejsze trunki)2 szklanki przegotowanej dobrej wodyOpłukane, odsączone i przesuszone wiśnie włożyć do gąsiora lub dużego słoja i zalać spirytusem....
  • Ogórki Małosolne

    Przepis dodany:
    4.54
    Ogórki Małosolne
    W domu każdy przepada za małosolnymi. Z wyjątkiem mnie samej, ja jestem amatorem wszelakich ogórków zalewanych octem. Zrobiłam jednak, niech sobie chrupią. Nie jest to trudne, ogórki gotowe są po trzech dniach (niektórzy wyjadają je juz po...
  • Magdalenki inaczej

    Przepis dodany:
    4.85
    Magdalenki inaczej
    Kilka wieczorów temu przybiegła do mnie Dot z talerzykiem z 4 parującymi muffinkami i woła w progu: Patrz jakie dobre! Musisz upiec! Pytam więc co to, będąc już w połowie drugiej. Słyszę w odpowiedzi, że magdalenki, tyle że w papilotce :-) Są...
  • Bezy

    Przepis dodany:
    4.54
    Bezy
    Co zrobić gdy zostanie nam dużo białek? Beziki :-) Mi ostatnio po zrobieniu ajerkoniaków zostało białek z 12 jaj... To by było bardzo dużo bez na jedno pieczenie, więc połowę zamroziłam na następny raz :-) Nie rozumiem bez, z początku były...
  • Ajerkoniak czekoladowy

    Przepis dodany:
    4.50
    Ajerkoniak czekoladowy
    Przepis na ajerkoniak leżał u mnie od dawna, nawet nie wiem już skąd go mam. Podstawowa wersja była z gorzkiej czekolady, ja w ferworze tworzenia zrobiłam jeszcze po swojemu ajerkoniak z białej czekolady (inspiracją była Dorota z Moich Wypieków i...
  • Konfitura wiśniowo-malinowa z białą czekoladą

    Przepis dodany:
    4.53
    Konfitura wiśniowo-malinowa z białą czekoladą
    Na powstanie tej konfitury wpływ miały 3 czynniki: moje przyzwyczajenie do przeglądania gazetki telewizyjnej od końca zawsze jak jestem u Bartłomieja (zawsze jest strona z przepisami), dostawa 5ciu kilo malin z Broniszy i fakt, że akurat zostałam na...
  • Tartaletki z porzeczkami

    Przepis dodany:
    4.56
    Tartaletki z porzeczkami
    Powstały spontanicznie, z przepisu na kruche ciasto do tarty Tatin. Kolejna łubianka podarowanych mi owoców wymagała przetworzenia, zdecydowałam wiec, że te dla odmiany wylądują w małych tartaletkach.Składniki (na ok. 5 sztuk):200g maki...
  • Tarta Tatin z brzoskwiniami

    Przepis dodany:
    4.78
    Tarta Tatin z brzoskwiniami
    Ta tarta chodziła za mną od dłuższego czasu. Oryginalnie powinna być z jabłkami, ale skoro dostałam od Bartłomieja 5 kilo brzoskwiń to czemu by nimi nie zastąpić jabłek? Brzoskwiniowa tarta Tatin też jest świetna i nawet nie zdążyła...
  • Nalewka na zielonych orzechach - Orzechówka

    Przepis dodany:
    4.66
    Nalewka na zielonych orzechach - Orzechówka
    Połowa lipca i początek sierpnia to idealny czas na przygotowanie Orzechówki. Nalewka ma wspaniały zapach orzechów włoskich i głęboki brązowozłoty kolor. Po za walorami smakowymi jest podobno niezastąpiona na wszelkie dolegliwości żołądkowe....
  • Tarta z musem czekoladowym

    Przepis dodany:
    4.71
    Tarta z musem czekoladowym
    Ostatnio korzystając z dobrodziejstw Bartłomiejowego stawu zorientowałam się, że tutejsza populacja jaskółek i jerzyków ma głęboko pod ogonem ilość osób biegających wokół wody i korzysta ze stawu razem z nami. Teraz nie można mnie od...
  • Chocolate chip muffins

    Przepis dodany:
    4.82
    Chocolate chip muffins
    Tradycyjnie piekę jak znajdę jakieś resztki czekolady. Najczęściej są to resztki białej czekolady, bo najmniej przepadam za białą i jak mi zostanie z pieczenia, to nie znika tak szybko jak mleczna ;-) Przepis Nigelli podpatrzony na Moich...
  • Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi

    Przepis dodany:
    4.90
    Ciasteczka owsiane z czekoladą i orzeszkami ziemnymi
    Proste szybkie i smaczne, Po upieczeniu kruche, miękną na drugi dzień.Składniki:1 szklanka płatków owsianych1 szklanka mąki pszennej2/3 szklanki cukru1 płaska łyżeczka sody100g masła1 jajko1/3 łyżeczki aromatu waniliowego 70g groszków...
  • Makaron z chilli, czosnkiem i pomidorami

    Przepis dodany:
    4.51
    Makaron z chilli, czosnkiem i pomidorami
    Prawie po studencku: 3 składniki na krzyż, sos robi się szybciej niż gotuje makaron :DSkładniki (4 porcje):6 łyżek oliwy extra virgin2 ząbki czosnku, obrane i posiekane2 średnio ostre czerwone chilli2 puszki (po 400g) krojonych pomidorów3 łyżki...
  • Udka z kurczaka duszone z kurkami

    Przepis dodany:
    4.71
    Udka z kurczaka duszone z kurkami
    Typowa w moim domu sytuacja: w lodówce są udka z kurczaka, weź coś z tego wymyśl. I zostawiają mnie czasem tylko z tym mięsem w lodówce. Dziś był jeszcze kubek śmietany. I torba kurek w zamrażalniku.Składniki:6 udek z kurczakaKubek śmietany...
  • Japońskie kuleczki mięsne

    Przepis dodany:
    4.76
    Japońskie kuleczki mięsne
    Składniki:250 gmielonego mięsa z kurczaka1 małe jajko, roztrzepane2 łyżeczki cukru1 ½ łyżeczki sosu sojowegoMielone sansho, do posypania*Sos Tare:6 łyżek stołowych mirin4 łyżki stołowe sosu sojowego3 łyżki sakeMięso mielone wymieszać z...
  • Ratatouille

    Przepis dodany:
    4.63
    Ratatouille
    Ratatuja – jedna z odpowiedzi na pytanie 'Jak można lubić cukinię'. Świetna zarówno jako jarzynka do mięs jak i osobne danie wegetariańskie. Nie wymaga dużych zdolności kulinarnych, jedyna trudność polega na nierozgotowaniu kawałków warzyw...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).