Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni CHOCHELKA - podróże wokół talerza

W kuchni CHOCHELKA - podróże wokół talerza jest już 25 dobrych przepisów:

  • Prosty chleb mieszany na zakwasie

    Przepis dodany:
    4.60
    Prosty chleb mieszany na zakwasie
    Dziś będzie prosty i miły w obejściu przepis na chleb jasny z mieszanej mąki. Ten chleb można spokojnie zrobić po południu, po przyjściu z pracy. Nie trzeba wcześniej zakwaszać ciasta ani czekać na jego wyrośnięcie przez pół dnia.Chlebek...
  • Owocowa panna cotta z galaretką

    Przepis dodany:
    4.60
    Owocowa panna cotta z galaretką
    Ten włoski deser poznałam całkiem niedawno i bardzo mi się spodobał, zarówno jego smak, jak i wygląd.Do wykonania tego rodzaju panna cotty nadają się różne owoce - truskawki, maliny, drylowane wiśnie lub czereśnie, porzeczki czy jagody. Ja...
  • Bułeczki śniadaniowe puszyste

    Przepis dodany:
    4.59
    Bułeczki śniadaniowe puszyste
    Ten przepis jest bardzo prosty i wdzięczny. Bułeczki nie mogą się chyba nie udać, jeśli tylko mamy świeże drożdże.Potrzebne produkty:600 gram mąki + na podsypanie25 gram świeżych drożdzy375 ml mleka1 łyżeczka solipłaska łyżka cukru25...
  • Chałka okrągła

    Przepis dodany:
    4.88
    Chałka okrągła
    Fascynacja wypiekami na drożdżach trwa :) Dziś chałka, ale nie byle jaka chałka, lecz chałka okrągła. Takiego cuda jeszcze realnie na oczy nie widziałam, jedynie na zdjęciach, więc musiałam wypróbować jak się to plecie, jak wygląda w...
  • Odświeżanie zakwasu chlebowego

    Przepis dodany:
    4.83
    Jeśli chleb pieczemy często, raz lub dwa razy w tygodniu to w ogóle nie musimy się przejmować odświeżaniem zakwasu. Odświeżamy go niejako przy okazji, dodając do niego mąki i wody i odbierając potrzebną ilość zakwasu do ciasta. Zakwas lubi...
  • Slow Food po mojemu

    Przepis dodany:
    4.83
    Slow Food po mojemu
    Całkiem niedawno doszukałam się, że istnieje organizacja, która promuje to co mi w duszy gra. Od dawna wiedziałam, że nie wymyśliłam prochu, no ale, że to tak posunięte w czyny to też nie wiedziałam ;)Organizację stworzył pewien Włoch,...
  • Chleb graham na zakwasie

    Przepis dodany:
    4.85
    Chleb graham na zakwasie
    Dziś będzie chleb - graham, pieczony na bazie zakwasu żytniego i mąki pszennej graham (typ 1850), czyli można powiedzieć, chlebek pszenno-żytni mocno razowy. Chlebek upstrzyłam dodatkami - płatkami orkiszowymi, siemieniem lnianym i otrębami...
  • Drożdżowe serca z truskawkami i ricottą

    Przepis dodany:
    4.63
    Drożdżowe serca z truskawkami i ricottą
    W pełni rozkwitł, a nawet się zaczerwienił, sezon truskawkowy. A że moja, ostatnimi czasy też rozrośnięta, fascynacja tym wszystkim co na zakwasie i na drożdżach, wciąż nie mija, stąd mieszanka trendów w postaci drożdżówek z truskawkami i...
  • Jak upiec swój pierwszy chleb na zakwasie

    Przepis dodany:
    4.46
    Jak upiec swój pierwszy chleb na zakwasie
    Świeżo upieczony chleb, dopiero co wystygnięty ma przepyszny smak, bez porównania z kupnym pieczywem. jest specyficznie kwaskowy, aromatyczny i na swój sposób słodki.Wystarczy do niego masło i sól i nie potrzeba nic więcej :) Domowy chleb nie ma...
  • Racuchy drożdżowe z jabłkami

    Przepis dodany:
    4.76
    Racuchy drożdżowe z jabłkami
    Jakoś tak ostatnio fascynują mnie drożdże i w ogóle gotowanie i pieczenie z wykorzystaniem różnych żyjątek ;) - wkrótce domowy chleb na zakwasie. Dziś tradycyjne racuchy drożdżowe.Racuchy drożdżowe z jabłkami składniki:2,5 szklanki mąki35...
  • Co na drożdżach zrobić można - drożdżowe kapuśniaczki

    Przepis dodany:
    4.79
    Co na drożdżach zrobić można - drożdżowe kapuśniaczki
    Przepis na ciasto drożdżowe do wytrawnych bułeczekSkładniki1/2 kg mąki pszennej niepełna szklanka mleka 2 dkg drożdży świeżych1 jajko (+ 1 jajko do smarowania)2 łyżki oleju1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukruMleko lekko podgrzewamy, by...
  • Cebulanki czyli bułki wytrawne

    Przepis dodany:
    4.81
    Cebulanki czyli bułki wytrawne
    Dawno, dawno temu ;), gdy chodziłam do podstawówki, na klasową Wigilię któreś z dzieciaków przyniosło "cebulanki", jako dodatek do barszczu. Kilka lat później, w czasach przedinternetowych próbowałam znaleźć przepis na owe cebulanki w...
  • Wykwintn pasztet z warzywami i ziołami

    Przepis dodany:
    4.67
    Wykwintn pasztet z warzywami i ziołami
    Przepis ten jest połączeniem kilku przepisów oraz własnej inicjatywy. Jest to dane pracochłonne i czasochłonne, więc też nie na co dzień, a raczej na święta lub ważne przyjęcia. Pasztet jest daniem wykwintnym i wymaga trochę wiedzy kulinarnej...
  • Zupa rybna

    Przepis dodany:
    4.86
    Zupa rybna
    Zupa rybna nie jest daniem dla wszystkich, i nie wszyscy dadzą się namówić na talerz tego specjału, ale zupa dobrze przyrządzona, z odpowiedniej ryby, może smakować wielu. Podobną zupę (baaardzo podobną),  gęstą i smaczną, jadłam w...
  • Kulebiak drożdżowy z barszczem czerwonym

    Przepis dodany:
    4.46
    Kulebiak drożdżowy z barszczem czerwonym
    Kolejne przaśne, treściwe i pyszne polskie danie, występujące w duecie. Kulebiak z kapuściano-grzybowym farszem i czerwony barszcz na wędzące są bardzo zgraną  parą.Barszcz czerwony na wędzonce, czysty  Potrzebować...
  • Zupa fasolowa prawdziwa

    Przepis dodany:
    4.71
    Zupa fasolowa prawdziwa
    Jak mi się wczoraj zachciało porządnej, zawiesistej, polskiej zupy, jak grochówka, żur czy fasolowa. Takiej akuratniej na tę pogodę, co to za oknem się rozkokosiła. Padło na fasolową. Nadmienię, że jestem zdeklarowaną fanką zup w...
  • Ostra papryka wędzona

    Przepis dodany:
    4.71
    Ostra papryka wędzona
    Moje nowe "znalezisko" lub "wykopalisko" to ostra papryka wędzona.A było to tak...Powierzyłam Chłopu ten, ważny dla każdej kuchareczki, rytuał, jakim jest zakup przypraw. No i oczywiście - kupił pieprz mielony zamiast ziarnistego - 5 opakowań!!!...
  • Ciasto ciepnięte

    Przepis dodany:
    4.58
    Ciasto ciepnięte
    Ta osobliwa nazwa utarła się od słownictwa, jakiego użyła Lidqa wpisując i tłumacząc wykonanie (weź i ciepnij ;-) ) tego prostego, ale niebanalnego ciasta kilka lat temu. W swych założeniach, ciasto ma być warstwowe - piecze się 3 placki,...
  • Flan kokosowy

    Przepis dodany:
    4.62
    Flan kokosowy
    Jest to deser na bazie mleka skondensowanego słodkiego i wiórków kokosowych z karmelową polewą. Podawane na zimno.Przepis króluje u mnie od kilku lat, dzięki niejakiej Marge, użytkowniczce forum Mniam Mniam. Jedynym problemem, który możemy...
  • tiramisu

    Przepis dodany:
    4.89
    tiramisu
      Tiramisu, jeden z moich ulubionych deserów. Szybki, łatwy do zrobienia, "nic a nic się go nie piecze" :). Są różne przepisy na ten deser, przeważnie z jajkami. Ja korzystam z pierwszego przepisu jaki znalazłam, kilka lat temu, w polskiej...
  • Muffiny z gruszką

    Przepis dodany:
    4.54
    Muffiny z gruszką
    Przepis zmodyfikowany, ale wyszło pysznie. ;-) Zachciało mi się czegoś z gruszkami. Z tej ilości składników wyszło mi 18 mniejszych muffinków (sylikonowe foremki rodem z Lidla).Składniki: 300 g mąki2-3 jaja (zależnie od wielkości)200-250 g...
  • jabłecznik

    Przepis dodany:
    4.55
    jabłecznik
       Jak na kucharkę od święta przystało, napotkałam wiele przeszkód i pozostało jedno pytanie, po kolejnym etapie kulinarnej przygody. Jabłecznik przepyszny, tak nieskromnie dorzucę, naprawdę, pomimo wątpliwości w trakcie...
  • Pizza domowa

    Przepis dodany:
    4.72
    Pizza domowa
    Żadna pizza, w żadnej pizzerii nie smakuje mi tak, jak moja własna. Brzmi nieskromnie, ale to szczera prawda. Piekę pizzę na grubym cieście, z mnóstwem dodatków i lubię gdy ma przypieczony, chrupiący spód.Pizza domowa na grubym cieścieporcja na...
  • Sok z jabłek i mus jabłkowy

    Przepis dodany:
    4.87
    Sok z jabłek i mus jabłkowy
    Te dwa rodzaje przetworów z jabłek robi się razem. Potrzebny będzie sokownik, jabłka i cukier, no i sporo czasu.WykonanieJabłka, najlepiej soczyste, obieramy ze skórek, kroimy na 4 i wydrążamy gniazda nasienne. Ilość jabłek zależy od...
  • Rosotto "Sprzątanie lodówki"

    Przepis dodany:
    4.71
    Rosotto "Sprzątanie lodówki"
    Jest to jedno z dań, które robi się szybko, a jeszcze szybciej zjada. Nie jest finezyjne, ale smaczne i pożywne, choć nie ciężkie.Do zrobienia risotto można używać różnych składników, oczywiście podstawą jest ryż a reszta to już rzecz...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).