Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Crust and Dust

W kuchni Crust and Dust jest już 367 dobrych przepisów:

  • Aebleskiver czyli duńskie placko-kuleczki

    Przepis dodany:
    4.68
    Aebleskiver czyli duńskie placko-kuleczki
    Kiedy pierwszy raz zobaczyłam patelnię z dziurami nie byłam pewna do czego służy. Potem zobaczyłam nazwę, której nie potrafiłam poprawnie wymówić. W końcu użyłam jej i wyszły z tego najpyszniejsze śniadaniowe kulki w...
  • Jak gotować i piec z amerykańskich przepisów?

    Przepis dodany:
    4.76
    Jak gotować i piec z amerykańskich przepisów?
    Amerykańskie strony internetowe i blogi to niesamowita kopalnia kulinarnych inspiracji. Mieszkając w USA zauważyliśmy, że ich podstawowe produkty spożywcze są nieco inne niż polskie. Po powrocie próbowaliśmy odtwarzać nasze ulubione smaki, ale...
  • Koszmar dietetyka, raj głodomora - deep dish pizza

    Przepis dodany:
    4.57
    Koszmar dietetyka, raj głodomora - deep dish pizza
    Kiedy już myśleliśmy, że "zawsze z podwójny serem" jest dietetycznym samobójstwem, przypomnieliśmy sobie o deep dish pizza.Deep dish pizza to pizza pieczona w głębokiej blaszce - takiej w jakiej zwykle piecze się ciasto zebra czy inny placek....
  • Jak smakuje Ameryka?

    Przepis dodany:
    4.59
    Jak smakuje Ameryka?
    O to jak smakuje Ameryka (a właściwie Stany Zjednoczone) i jakie mamy skojarzenia z amerykańską kuchnią pytało nas wiele osób. Napisać, że Ameryka to ogromny kraj to tak jakby nie napisać nic. Wyobraźcie sobie starszą panią żyjącą na...
  • AZS – o czym powinien wiedzieć nauczyciel?

    Przepis dodany:
    4.53
    AZS – o czym powinien wiedzieć nauczyciel?
    W Twojej grupie przedszkolnej lub klasie jest dziecko chore na atopowe zapalenie skóry. Czego oczekiwać i jak mu pomóc w codziennym życiu?1. AZS nie jest zaraźliweAtopowe zapalenie skóry to choroba, która objawia się zaczerwieniem skóry i...
  • Czego nie mówić rodzicom dziecka z AZS?

    Przepis dodany:
    4.69
    Czego nie mówić rodzicom dziecka z AZS?
    Dziecko ma nadrapaną skórę, czerwone plamy na szyi rozlewają się niczym kipiące mleko. Jest środek lata, a rodzice idą z dzieckiem ubranym w długi rękaw i długie spodnie. Jakie komentarze nasuwają się na myśl i które lepiej zachować dla...
  • Kanapeczki z awokado i homarem

    Przepis dodany:
    4.87
    Kanapeczki z awokado i homarem
    Homar, flagowy produkt Kanady, coraz częściej pojawia się na stołach w Ameryce Północnej, Azji oraz w Europie. Nadal jednak zbyt często postrzegany jest jako towar luksusowy, zarezerwowany na szczególne okazje. Może warto odczarować...
  • Makaron z homarem - najprostszy

    Przepis dodany:
    4.68
    Makaron z homarem - najprostszy
    Homar to jeden z tych składników, który nie wymaga wielu dodatków. Wystarczy makaron, cytryna, pomidorki i chilli. To najprostszy sposób na danie z homarem.Zanim zabierzemy się do przygotowania makaronu musimy poradzić sobie z samym homarem. W...
  • Oleje roślinne - rodzaje, właściwości, zastosowanie

    Przepis dodany:
    4.48
    Oleje roślinne - rodzaje, właściwości, zastosowanie
    O olejach roślinnych mówi się coraz częściej w kontekście zbilansowanej diety. Są bogate w zdrowe tłuszcze, w tym gównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3, omega-6), których nasz organizm sam wytworzyć nie potrafi. Jak...
  • Wszystko zaczyna się od dobrych zbiorów [Rozmowa #11]

    Przepis dodany:
    4.62
    Wszystko zaczyna się od dobrych zbiorów [Rozmowa #11]
    O tłoczeniu oleju na zimno, cudownym leku na przeziębienie i dobrych ziarnach mówi Kamila Zubrycka-Sobolewska, założycielka firmy Olejowy Raj. Jak się tłoczy olej? Na zimno – oznacza to, że temperatura całego procesu nigdy nie...
  • Beghrir czyli marokańskie placuszki z miodem

    Przepis dodany:
    4.81
    Beghrir czyli marokańskie placuszki z miodem
    Od pytania "czy kiedykolwiek to jadłaś" do momentu w którym stałam nad patelnią obserwując małe rosnące placuszki nie minęła godzina. W Maroko nigdy nie byłam, ale za to Maroko było dzisiaj u nas na stole. Beghrir to śniadaniowe placki...
  • Placek Lisy z Bullerbyn #smakiAstrid

    Przepis dodany:
    4.77
    Placek Lisy z Bullerbyn #smakiAstrid
    Pewnego dnia Lisa z Bullerbyn pokłóciła się z Brittą i Anną. Zupełnie nie miała co robić i szukała zajęcia.  Mama namówiła ją na upieczenie placka. W książce "Dzieci z Bullerbyn" Astrid Lindgren dokładnie opisuje sposób...
  • Focaccia z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi

    Przepis dodany:
    4.67
    Focaccia z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi
    Focaccia to bardzo dobra przekąska i można przyrządzić ją na setki sposobów. Jednak ta focaccia jest wyjątkowa, bo daje dużo energii do walki z chorobą onkologiczną. Zmaganie się z ciężką chorobą zupełnie zmienia dotychczasowe życie....
  • NutriDzień, czyli warsztaty kulinarne dla osób z chorobami onkologicznymi

    Przepis dodany:
    4.90
    NutriDzień, czyli warsztaty kulinarne dla osób z chorobami onkologicznymi
    Choroba onkologiczna to nie wyrok. Trzeba jednak przygotować się na walkę o siebie i warto w tym czasie pamiętać też o jedzeniu. Dwa lata temu prowadziłam z Twardym Szparagiem warsztaty kulinarne na onkologii dziecięcej. Strasznie się bałam...
  • Chemia nie lubi chemii [Rozmowa #10]

    Przepis dodany:
    4.62
    Chemia nie lubi chemii [Rozmowa #10]
    O diecie w chorobie nowotworowej, o produktach których trzeba unikać, o jedzeniu, które odżywia rozmawiamy z Ewą Ceborską-Scheiterbauer, dietetyczką i współautorką książki "Medycyna XXI wieku - żywienie w chorobach nowotworowych."Czy jest...
  • Cynamonowe bułeczki dzieci z ulicy Awanturników

    Przepis dodany:
    4.46
    Cynamonowe bułeczki dzieci z ulicy Awanturników
    Uwielbiamy książki Astrid Lindgren. Są radosne, beztroskie, a jednocześnie bardzo realistyczne. Właśnie z tej miłości do prawdziwej Szwecji zrodził się pomysł cyklu #smakiAstrid. Kiedy po latach wróciliśmy do książek Astrid Lindgren...
  • Skóra w której trzeba nauczyć się żyć - #sosAZS

    Przepis dodany:
    4.88
    Skóra w której trzeba nauczyć się żyć  - #sosAZS
    Chroni, ogrzewa, oziębia, pozwala odczuwać, jest naszą wizytówką. Skóra to największy organ naszego ciała. Jak nauczyć się żyć z narządem, który ciągle swędzi i boli?Skóra dla chorych na atopowe zapalenie skóry to błogosławieństwo i...
  • Dieta, która pomaga skórze - #sosAZS

    Przepis dodany:
    4.50
    Dieta, która pomaga skórze - #sosAZS
    Atopowe zapalenie skóry, które znane jest też jako egzema, to choroba, która dotyka coraz więcej osób. Można ją opisać jako swędzenie, którego nie uśmierza drapanie. Czy dieta może je wyleczyć?O AZS po raz pierwszy usłyszeliśmy 15 lat temu....
  • 7 rzeczy, których uczy gotowanie z dziećmi

    Przepis dodany:
    4.81
    7 rzeczy, których uczy gotowanie z dziećmi
    Do gotowania z dziećmi zachęcamy od kiedy sami zostaliśmy rodzicami. Rozumiemy, że to może być wyzwanie, którego nie wszyscy chcą się podjąć. Dlatego chcemy napisać dlaczego warto.1. Uczymy się współpracyGotowanie i przygotowywanie...
  • Portobello z pęczakiem, szynką i szpinakiem

    Przepis dodany:
    4.67
    Portobello z pęczakiem, szynką i szpinakiem
    Portobello to piękna nazwa ogromnych pieczarek, które są stworzone do faszerowania i zapiekania. I właśnie w ten sposób je przygotowaliśmy.Pierwszy raz portobello widzieliśmy w jakimś programie kulinarnym kilka lat temu. Jakaś piękna pani...
  • Chcesz efektywniej pracować? Zacznij dzień od lodów

    Przepis dodany:
    4.51
    Chcesz efektywniej pracować? Zacznij dzień od lodów
    Naukowcy raz po raz publikują badania przestrzegające przed cukrem czy kofeiną. Tym razem jednak ich wyniki badań są balsamem dla uszu milionów dzieci: tak! można jeść lody na śniadanie.Jak donosi brytyjski Telegraph, japońscy naukowcy z...
  • Podlaski kulebiak z kapustą i grzybami

    Przepis dodany:
    4.70
    Podlaski kulebiak z kapustą i grzybami
    Podlasie to niezwykłe miejsce - tutaj przenikają się różne kultury, których historię widać w lokalnej kuchni. Daniem, który łączy kulturę polską, pruską i białoruską jest właśnie kulebiak.Kulebiak to wytrawny drożdżowy placek zwykle...
  • Pesto z jarmużu i ricotty wg. Clausa Meyera

    Przepis dodany:
    4.82
    Pesto z jarmużu i ricotty wg. Clausa Meyera
    Są takie książki z którymi nie mogę się rozstać - wertuję, podczytuję, oglądam, zaznaczam. Książki, które uczą, inspirują i smakują. Kuchnia skandynawska przez dłuższy czas kojarzyła mi się ze szwedzkimi klopsikami, śledziami i...
  • Wigilijny kisiel żurawinowy

    Przepis dodany:
    4.54
    Wigilijny kisiel żurawinowy
    Żaden inny wieczór w roku nie zdradza skąd pochodzimy. Wigilia to moment w którym każdy z nas je to, co jedli przodkowie. Przeprowadzając się, cały świąteczny repertuar zabieramy ze sobą. W wielu domach za Bugiem w wigilijny wieczór pije...
  • Świąteczna kolacja dla przyjaciół

    Przepis dodany:
    4.82
    Świąteczna kolacja dla przyjaciół
    Wigilia kojarzy nam się z białym wykrochmalonym obrusem, siankiem i dwunastoma potrawami. Pierwszy dzień Świąt to czas "od stołu do stołu". A drugiego Dnia Świąt można odpocząć. Uwielbiamy tradycyjne świąteczne potrawy - śledzie,...
  • Najlepsze czekoladowe ciasto z amaretii

    Przepis dodany:
    4.84
    Najlepsze czekoladowe ciasto z amaretii
    Tylko mały kawałeczek. Jeszcze jeden, ale taki cieniuśki paseczek. Jak to? Nie ma ciasta? Ciasto czekoladowe, które przypomina brownie. Zamiast mąki dodaje się do niego pokruszone ciasteczka amaretti, które pachną migdałami i likierem...
  • Makowiec - topielec

    Przepis dodany:
    4.49
    Makowiec - topielec
    O drożdżowym, które wyrasta w wodzie słyszałam przy każdych Świętach. Podobno moja babcia, której nigdy nie dane mi było poznać, była mistrzynią topionego makowca. Skoro ona umiała to chyba coś tam mi w genach oddała?Topielec to...
  • Jak przygotować świąteczne przyjęcie dla przyjaciół?

    Przepis dodany:
    4.78
    Jak przygotować świąteczne przyjęcie dla przyjaciół?
    Wszyscy uwielbiamy przyjęcia z przyjaciółmi. Dobre jedzenie, niesamowita atmosfera, dużo śmiechu. Niezależnie czy chcesz zaprosić tylko kilkoro najbliższych przyjaciół czy zorganizować przyjęcie dla wszystkich krewnych i znajomych królika,...
  • Smutno Ci? Naukowcy mówią, że gotowanie i pieczenie może Ci pomóc

    Przepis dodany:
    4.84
    Smutno Ci? Naukowcy mówią, że gotowanie i pieczenie może Ci pomóc
    Jakiś czas temu ulało mi się i napisałam tekst o tym jak bardzo jestem uzależniona od pieczenia. Okazuje się, że pieczenie i gotowanie to świetne sposoby na szczęśliwe życie. fot. Maciej Stankiewicz Podczas degstowana wyszukanych dań,...
  • Zdrowe batoniki z ziaren i orzechów [Jadalne prezenty #16]

    Przepis dodany:
    4.64
    Zdrowe batoniki z ziaren i orzechów [Jadalne prezenty #16]
    Na słowo "baton" reaguje kołataniem serca i wyrzutem endorfin. Na frazę "zdrowy baton" zwykle reaguję śmiechem, bo słodycze nie są zdrowe. Czyżby?Jakiś czas temu pisałam już, że cukier to cukier i dla naszego organizmu nie ma znaczenia w jakiej...
  • Krem z buraków z twarogiem

    Przepis dodany:
    4.73
    Krem z buraków z twarogiem
    Kiedy mi się tak strasznie nie chce nic robić wpadam na najlepsze pomysły dla leserów. Myślę wtedy, że na pewno można ugotować zupę na czymś innym niż wywar. Zaczęło się od kilku niewinnych buraczków plątających się po koszyku z...
  • Tęczowy tort i nowa książka Moje Wypieki

    Przepis dodany:
    4.60
    Tęczowy tort i nowa książka Moje Wypieki
    Na bloga Moje Wypieki zaglądam z perwersyjną świadomością, że z każdym przepisem ilość płytek miażdżycowych rośnie. Kiedy więc widzę na półce w księgarni jej książkę, mój ośrodek szczęścia w mózgu krzyczy "lepsze niż...
  • Policzki wołowe w przyprawach korzennych z kuskusem

    Przepis dodany:
    4.68
    Policzki wołowe w przyprawach korzennych z kuskusem
    Policzki wołowe to niesamowite danie - wszystkim wydaje się, że jest takie skomplikowane, a tak naprawdę wszystko robi się samo. Klasyczny przepis na policzki wołowe autorstwa Karola Okrasy możecie znaleźć TUTAJ. Dzisiaj jednak prezentujemy...
  • Jak upiec gęś? Aleksander Baron zdradza swoje kulinarne sekrety

    Przepis dodany:
    4.73
    Jak upiec gęś? Aleksander Baron zdradza swoje kulinarne sekrety
    O wielkim powrocie gęsi na polskie stoły i o sposobach jej przygotowania rozmawiamy z szefem kuchni i właścicielem warszawskiej restauracji Solec 44. Dlaczego w Polsce jemy gęsi?Aleksander Baron: Gęsina dzika i hodowlana była naturalnym polskim...
  • Wieniec drożdżowy z cynamonem, kardamonem i czymś jeszcze

    Przepis dodany:
    4.72
    Wieniec drożdżowy z cynamonem, kardamonem i czymś jeszcze
    Jesienny poranek. Za oknem ciemno, krople deszczu spływają po szybie. Na szczęście, w domu jest ciepło i cynamonowo. Listopad nie rozpieszcza. Końcówka października to tylko delikatne preludium do tego co nas czeka przez najbliższy miesiąc....
  • Zastanawiasz się co zrobić na śniadanie? Może gryczankę?

    Przepis dodany:
    4.88
    Zastanawiasz się co zrobić na śniadanie? Może gryczankę?
    Kto powiedział, że poranne płatki muszą być nudne? Gryczanka z miodem gryczanym i dwójniakiem to propozycja na prawdziwie dekadencki poranek.Zwykle na śniadanie jemy owsiankę albo jaglankę. Mieszamy je z owocami, orzechami, czasem parmezanem i...
  • Spaghetti z klopsikami

    Przepis dodany:
    4.72
    Spaghetti z klopsikami
    Czy gra planszowa wzmaga głód i inspiruje kuchennie? Pewnie!Granie w Spaghetti o którym pisaliśmy tutaj zwykle kończy się tym, że wszyscy mają ochotę na makaron. Najlepiej taki z mocno pomidorowo-warzywnym sosem i pysznymi klopsikami. Nasze pyszne...
  • Dać dziecku pobawić się Spaghetti

    Przepis dodany:
    4.61
    Dać dziecku pobawić się Spaghetti
    Uwielbiamy grać z dziećmi w planszówki. Do momentu, kiedy któreś z nich nie zacznie płakać, bo właśnie zaczyna przegrywać. Jest taka gra w której wszyscy mają równe szanse! Z dobrymi grami "off-line" jest tak, że zwykle trzeba obmyślić...
  • Domowe sposoby na przeziębienie

    Przepis dodany:
    4.79
    Domowe sposoby na przeziębienie
    Marzyłam o takim dniu od dawna. Nie muszę wstawać, mogę leżeć w łóżku, obejrzeć film i poczytać w spokoju. Wszystko było dokładnie tak jak chciałam oprócz jednego - gorączki. Nie lubię chorować. Nie lubię brać leków. Dlatego kiedy...
  • Zapiekane czerwone owoce

    Przepis dodany:
    4.79
    Zapiekane czerwone owoce
    Maliny, porzeczki, truskawki. Brzoskwinie, pomarańcze, mandarynki. W naszym domu jest jasny podział na frakcję czerwoną i pomarańczową. Którą wybierzesz?Lato mogłoby trwać wiecznie. Uwielbiam, kiedy jest ciepło. Pamiętam dzień w którym było...
  • Tymiankowa śliwka

    Przepis dodany:
    4.69
    Tymiankowa śliwka
    Kiedy słyszę, że dobre jedzenie musi być skomplikowane, wybucham śmiechem. Przecież najlepsze na świecie są świeże truskawki, zerwane z krzaka pomidory i ciepłe od słońca śliwki...Śliwki to takie absolutnie polskie owoce. Są wszędzie - w...
  • Co zamiast kawy? Kujawianka z korzeniami

    Przepis dodany:
    4.64
    Co zamiast kawy? Kujawianka z korzeniami
    W erze wszechobecnego cappuccino, pięknego latte, chemexów i dripów picie zbożówki wydaje się obciachem albo lansem na ekoświra. A kawa kojarzona głównie ze szpitalnym śniadaniem może być o niebo lepsza niż espresso z przeciętnej...
  • Jak Polacy piją kawę?

    Przepis dodany:
    4.64
    Jak Polacy piją kawę?
    Kawa jest jednym z naszych ulubionych narodowych napojów. Liczba kawiarni oferujących kawy zaparzane w najmodniejszy alternatywny sposób (podobno już nie wypada po prostu pić cappuccino) i ilość papierowych kubków na ulicach każe myśleć, że...
  • Słodycze do szkoły bez wyrzutów sumienia

    Przepis dodany:
    4.75
    Słodycze do szkoły bez wyrzutów sumienia
    Znowu w lodówce mieliście światło i nie bardzo wiedzieliście co dać dziecku do szkoły. Przekraczając próg spożywczaka przeklinaliście ustawę zakazującą słodyczy w szkole, a jedyną rzeczą, którą chciało dziecko był ten zupełnie nowy...
  • Dieta, AZS i przedszkole

    Przepis dodany:
    4.65
    Dieta, AZS i przedszkole
    Posłanie dziecka z atopowym zapaleniem skóry do przedszkola to wielkie wyzwanie. Jak poradzić sobie z nowym miejscem i co z dietą?Atopowe zapalenie skóry to jedna z najbardziej enigmatycznych chorób skóry. Z jeden strony jest grupa alergenów na...
  • Semifreddo z miodem pitnym

    Przepis dodany:
    4.86
    Semifreddo z miodem pitnym
    Miód pitny to jeden z naszych ulubionych trunków. Degustujemy, porównujemy i dodajemy do różnych deserów. Miód pitny w Polsce ma historię dużo dłuższą niż polska wódka. Już Piastowie raczyli się bursztynowym trunkiem. Miodosytnictwem...
  • Bezglutenowe pierogi z wędzonymi rybami

    Przepis dodany:
    4.63
    Bezglutenowe pierogi z wędzonymi rybami
    Czy bezglutenowe pierogi muszą oznaczać pierogi z ciasta, którego głównym składnikiem jest gotowa mieszanka mąk bezglutenowych?Podczas jednej z wizyt w restauracji Water&Wine w Drzewcach w menu zauważyliśmy bezglutenowe pierogi z grzybami....
  • Dynie - odmiany, techniki, przepisy

    Przepis dodany:
    4.91
    Dynie - odmiany, techniki, przepisy
    Zaczął się sezon dyniowy i wielki festiwal dyń. Dynie to królowe babiego lata.Przyglądamy się bacznie stronie gospodarstwa rolnego Ludwika Majlerta (klik), żeby zobaczyć co pojawiło się w sklepiku. Pojawiły się dynie - przeróżne, piękne,...
  • 100 dni bez kawy - czy da się bez niej żyć?

    Przepis dodany:
    4.49
    100 dni bez kawy - czy da się bez niej żyć?
    Najpierw była jedna na kilka dni, potem jedna dziennie, a niedawno jedna co dwie godziny. Sześć kaw dziennie. Od 100 dni nie wypiłam ani jednej. Uwielbiam zapach świeżo zaparzonej kawy. Nie musi być zaparzona - zapach mielonej kawy jest jednym...
  • Zjedz Suwalszczyznę

    Przepis dodany:
    4.84
    Zjedz Suwalszczyznę
    Kuchnia województwa podlaskiego to taka kulinarna kinder niespodzianka. Kiedy wydaje Ci się, że próbowałeś już wszystkiego, trafiasz na kolejną perełkę.Wychowywaliśmy się w Białymstoku. Jako dzieci jakoś niespecjalnie zdawaliśmy sobie...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).