Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Cucinissima

W kuchni Cucinissima jest już 19 dobrych przepisów:

  • Apulia 2 – wreszcie od kuchni: orecchiette alla crudaiola

    Przepis dodany:
    4.58
    Apulia 2 – wreszcie od kuchni: orecchiette alla crudaiola
    To skoro ju? si? pochwali?am, gdzie by?am na wakacjach; skoro ju? wyja?ni?am, na co zwraca? uwag? kupuj?c oliw?, to dzi? wreszcie b?dzie przepis. W moich rozwa?aniach na temat oliwy przyzna?am si?, ?e cz?sto szkoda mi lepszej oliwy do gotowania. Przy...
  • Oliwa – jak? wybra??

    Przepis dodany:
    4.70
    Oliwa – jak? wybra??
    Jak obieca?am w poprzednim wpisie, b?d? kontynuowa?a wakacyjne apulijskie opowie?ci. Dzisiejsza notka nie b?dzie bezpo?rednio zwi?zana z Apuli? – chcia?abym par? s?ów po?wi?ci? oliwie z oliwek. Cz?sto moi znajomi pytaj? mnie, jak? oliw? kupi?. Czym...
  • Apulia 1 – gdzie spa?? Tam, gdzie robi? dobr? oliw?

    Przepis dodany:
    4.77
    Apulia 1 – gdzie spa?? Tam, gdzie robi? dobr? oliw?
    Wróci?am z wakacji w Apulii. Oczarowana. Kolorem nieba, ci?gn?cymi si? po horyzont gajami oliwnymi, krystalicznie czystym morzem, skarbami architektonicznymi, tamtejsz? kuchni? i r?kodzie?em. Nie lubi? egzaltowanych okre?le? opisuj?cych miejsca i...
  • Szybkie żarcie – nie fast food – recenzja książki

    Przepis dodany:
    4.68
    Szybkie żarcie – nie fast food – recenzja książki
    Włoskie wydanie książki ‚5 ingredients 10 minutes’ stoi już od dawna na mojej półce. Dziś parę słów na jej temat (książki, nie półki) i oczywiście pojawi się też przepis z tej pozycji zaczerpnięty. Jeśli miałabym opisać tę...
  • Fasolowa (ale po włosku) i książka kucharska

    Przepis dodany:
    4.72
    Fasolowa (ale po włosku) i książka kucharska
    Czasami marzę o tym, że napiszę kiedyś książkę kucharską – oczywiście poświęconą kuchni włoskiej. Myślę o tym, jak będzie wyglądała, co się w niej znajdzie prócz przepisów. Ale muszę chyba zmienić moje plany co do tego, jak...
  • Ricotta i jeszcze raz pomidory

    Przepis dodany:
    4.56
    Ricotta i jeszcze raz pomidory
    Ciągle mając nadzieję, że moje pomidorowe przepisy nie są zbyt spóźnione, zapraszam Was na ravioli. Przepis pochodzi z miesięcznika La Cucina Italiana. W oryginale zaproponowana jest ricotta z mleka bawolego. U mnie niestety nie jest dostępna...
  • Pomidorowe last minute – pesto trapanese

    Przepis dodany:
    4.81
    Pomidorowe last minute – pesto trapanese
    Powiedzcie mi proszę, że jeszcze aż tak się nie spóźniłam z przepisem na pomidory. Że jeszcze na straganach czekają na Was wielkie ilości czerwonych skarbów. Na mnie (mieszkam we Włoszech) czekają, więc czerwone pesto jeszcze robię....
  • Średni Fred, dla którego kobiety tracą głowę

    Przepis dodany:
    4.83
    Średni Fred, dla którego kobiety tracą głowę
    Jeśli kiedyś będziecie mieli okazję kupić, albo ktoś Wam podaruje, torrone czyli włoski nugat, to zamiast go zjeść (twarde to, ciężkie do pokrojenia, bardzo słodkie) możecie przygotować ten niesłychanie pyszny deser. Najlepszy będzie...
  • Obiad w sezonie karczochowym

    Przepis dodany:
    4.59
    Obiad w sezonie karczochowym
    We Włoszech sezon na karczochy trwa od października do maja. W tym czasie pojawia się po kolei kilka różnych jego odmian. Z tych dostępnych obecnie – karczochów ze szpilkami, można przygotować taki szybki i smaczny obiad.  Oryginalny...
  • Dynia po raz drugi. Risotto – takie jak lubią Romeo i Julia

    Przepis dodany:
    4.78
    Dynia po raz drugi. Risotto – takie jak lubią Romeo i Julia
    Może niektórzy bedą zaskoczeni tym, że przygotowując risotto po prostu ugotowałam ryż w bulionie zamiast dolewać go stopniowo. Otóż przepis pochodzi z Verony. W Veneto lubią ryż all’onda, czyli trochę bardziej rozgotowany niż al dente,...
  • Dynia po raz pierwszy. Gnocchi ziemniaczane z dynią

    Przepis dodany:
    4.52
    Dynia po raz pierwszy. Gnocchi ziemniaczane z dynią
    We Włoszech dynię można dostać przez większą część roku, najlepsza jest jednak jesienią. Dziś pierwszy w tym sezonie przepis z dynią. I chyba pierwszy w ogóle na blogu. To jedno z moich ulubionych jesiennych dań. Słodkawy smak dyni świetnie...
  • Quiche na dobry powrót

    Przepis dodany:
    4.62
    Quiche na dobry powrót
    Jak obiecałam: jestem. Na początek przepis nie taki znowu włoski, bo proponuję Wam dziś quiche. Mogę jednak uznać, że jest ‘prawie’ włoski, bo znalazłam go w miesięczniku La Cucina Italiana. Długo mnie nie było, więc zacznę od...
  • Wracam (po groźbach nożem każdy by wrócił do pisania bloga)

    Przepis dodany:
    4.90
    Wracam (po groźbach nożem każdy by wrócił do pisania bloga)
    Był maj, zimny maj. Do mojej kuchni wpadł Facet z Nożem. Znam Faceta od dawna, spokojny gość. Ale nie, tym razem zaczął Nożem wymachiwać (w końcu Facet z Nożem) i krzyczał, że przyjechał zrobić porządek. Że co to znaczy, że … Czytaj...
  • Konkurs

    Przepis dodany:
    4.48
    Konkurs
    Dziś wysyłam moje zgłoszenie na konkurs Redattore d’Eccezione organizowany przez miesięcznik La Cucina Italiana, adresowany do blogerek kulinarnych. Tematem konkursu jest …..piwo i makaron. Trójka blogerek zostanie zaproszona do redakcji,...
  • Chłodna zupa na upały

    Przepis dodany:
    4.76
    Chłodna zupa na upały
    W upał (a w okolicach Mediolanu jest naprawdę gorąco!) ani się nie chce jeść ani gotować. Chyba, że jest to coś wyjątkowo prostego w przygotowaniu i … zimnego. Proponuję zupę doskonałą na upały. To przepis z  książki L’orto in...
  • Deser doskonały – sernik z porzeczkami

    Przepis dodany:
    4.55
    Deser doskonały – sernik z porzeczkami
    Ten sernik to doskonałe połączenie kremowych serów – mascarpone i ricotty, z orzeszkami piniowymi i lekko kwaśną galaretką z czerwonej porzeczki. Niestety nie mogę się pochwalić, że wymyśliłam go sama -przepis pochodzi z miesięcznika La...
  • Orecchiette alla poveraccia i trochę o książkach kucharskich

    Przepis dodany:
    4.87
    Orecchiette alla poveraccia i trochę o książkach kucharskich
    Chcę Wam dziś opowiedzieć o znakomitych książkach kucharskich. Odkryłam niedawno książki wydawnictwa Slow Food Editore. Na mojej półce znalazły się trzy pozycje: Le ricette di Osterie d’Italia – klasycznie uporządkowana według...
  • Gnocchi – wydanie wiosenne

    Przepis dodany:
    4.88
    Gnocchi – wydanie wiosenne
    W poprzednim wpisie dowiedzieliście się, jak wyglądają gnocchi doskonałe. Dziś chcę Wam zaproponować wiosenne, sezonowe wydanie tych klusek. Połączenie ziemniaczanych klusek, szparagów i taleggio – sera z Lombardii – jest wyjątkowo...
  • Jak NAPRAWDĘ wyglądają gnocchi

    Przepis dodany:
    4.71
    Jak NAPRAWDĘ wyglądają gnocchi
    Gnocchi opisywałam już jakiś czas temu. Zrobiłam je wtedy, jak umiałam, pomijając fakt, że książka kucharska wspominała coś o zrobieniu kresek na kluskach widelcem lub tarką – uwierzcie próbowałam….. nic nie wyszło, pozostałam...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).