Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Czar kuchni i ...

W kuchni Czar kuchni i ... jest już 126 dobrych przepisów:

  • Śledź poniedziałkowy

    Przepis dodany:
    4.83
    Śledź poniedziałkowy
    Próba dokonana, wyśmienity, świąt nie  doczeka, ale mam zapas  i zrobię powtórkę.  W tym roku będą trzy, może cztery odmiany.Składniki.* 3 śledzie (6płatów matiesów);*10 dag cebuli;*1 owoc papryki czerwonej;*200 ml oliwy lub...
  • Śledź w oleju, pieprzowo – pietruszkowy

    Przepis dodany:
    4.87
    Śledź w oleju, pieprzowo – pietruszkowy
     Tak się złożyło, że blog został przeze mnie potraktowany po macoszmu, ale nie tylkomoje oba blogi, Postaram się poprawić, jak zwykle, bez wyszukanych "specyjałów", bo tch jest multum, pięknie udekorowanych etc.etc. Na dziś moja...
  • Przepis dodany:
    4.73
  • Śledziowy tatar

    Przepis dodany:
    4.71
    Śledziowy tatar
    Kilka razy robiłem sobie podobne  dania do tego tatara, ale nieco inaczej: bez jajka i bez rozdrabniania dodatków. Po prostu były to sałatki w różnych odmianach, a było ich "mnogie mnóstwo". Dziś  bardziej "ucywilizowana odmiana...
  • Kiełbasa szynkowa z papryką, z szynkowara

    Przepis dodany:
    4.87
    Kiełbasa szynkowa z papryką, z szynkowara
    Przepis ten przeleżał w szufladzie już kilka lat, z wieloma poprawkami, uwzględnionymi w niżej podanym przepisie. Zmiany polegaly na doborze przypraw, które jeśli mam być szczery, czasem dodaję bez umiaru, na zasadzie "smakowej wyobraźni", która...
  • Papryka faszerowana zapiekana z dynią Hokkaido

    Przepis dodany:
    4.71
    Papryka faszerowana zapiekana z dynią Hokkaido
       Przyznaję zaniedbałem nieco swoje blogi, ale stało sie tak z różnych przyczyn,. Postaram się poprawić.   Dziś proponuję danie, które pierwszy raz robiłem (patrząc na datę załączonego zdjęcia) ... 02.09.2010., ale...
  • Panini po gorzowsku

    Przepis dodany:
    4.83
     Panini po gorzowsku
    Kiedyś pokusiłem się o wypiek bułeczek w halogenie, ... wyszły kamienie. Jednak  niepowodzenia, nie tylko kulinarne, zawsze dopingują mnie, by sobie samemu udowodnić, że nie ma rzeczy niemożliwych, zrobiłem kolejną próbę, tym razem...
  • Śledź z czarnymi oliwkami

    Przepis dodany:
    4.78
    Śledź z czarnymi oliwkami
     Śledzia nigdy dość, przynajmniej dla moich kubków smakowych, więc i teraz kolejna propozycja, tym razem z czarnymi oliwkami.Składniki.*3 śledzie solone;*20-40 czarnych oliwek;*7-10 szt szalotek, lub niezbyt duże cebule;*ok 350 ml oleju z...
  • Karkówka peklowana, duszona w kapuście

    Przepis dodany:
    4.67
     Karkówka peklowana, duszona w kapuście
       Karkówkę taką jadłem w latach 60-70 ubiegłego wieku, serwowaną w wilu restauracjach, co prawda w nieco innej formie, podsmażaną z dodatkiem tłuszczu na którym  była podsmażana, przeważnie z ziemniakami i ogórkiem...
  • Musztarda ' 2016

    Przepis dodany:
    4.67
    Musztarda  ' 2016
       Musztarda jeszcze raz. Ta powstała właściwie przypadkiem. Pojemnik z ziarnami gorczycy stawiałem na "swoim miejscu", trzymając w drugiej ręce przed chwilą zrobioną herbatę. Herbatę odstawiłem i  jak to zwykle u mnie bywa, gdy...
  • Lussebullar (szwedzkie "Bułeczki św. Łucji")

    Przepis dodany:
    4.63
     Lussebullar  (szwedzkie "Bułeczki  św. Łucji")
    Przepis  i wykonanie z ubiegłego roku, a że 13 grudnia już niedługo, więc i ja dodaję swój przepis. Przepis ten podany mi został ze Szwecji , linią rodzinną, od rodowitej szwedki, ja tylko urozmaiciłem go dodaną do ciasta, suszoną goją,...
  • Musztardy własne

    Przepis dodany:
    4.74
    Musztardy własne
        W sprzedaży jest mnóstwo odmian musztard, jednak każda zawiera ocet spirytusowy oraz mniejszą lub większą ilość "dodatków", poprawiaczy smaku  i tym podobne składniki.   Musztardy które sami robimy może...
  • Ogórki karbowane w zalewie

    Przepis dodany:
    4.80
    Ogórki karbowane  w zalewie
     Zawsze kończąc okres zapraw (około połowy września kiszenie ogórków) mówię: jeszcze tylko kapusta i to będzie koniec zapraw. Jednak jak co roku nigdy nie jest to faktyczny koniec robienia przetworów na zimę, bowiem zawsze coś mi w...
  • Papryka faszerowana raz jeszcze

    Przepis dodany:
    4.71
    Papryka faszerowana raz jeszcze
     Papryka faszerowana nie jest niczym nowym na naszych, polskich stołach, a i przepisów jest mnóstwo.  Sam robiłem ją wielokrotnie  z różnymi odmianami farszu. Smak za każdym razem inny, zawsze jednak zjadana jest przez nas z...
  • Nalewka ziołowo miodowa

    Przepis dodany:
    4.59
    Nalewka ziołowo miodowa
    Nalewki to płyny które można smakować, delektować się nimi i ... w  odpowiedniej niewielkiej ilości traktować jako lek, odskocznię od  codzienności. Umiar jak zawsze jest wskazany, a w przypadku nalewek ziołowych wręcz pożądany. Ta...
  • Śledź pieczarkowo koperkowy w oleju

    Przepis dodany:
    4.64
    Śledź pieczarkowo koperkowy w oleju
    Dawno nie zaglądałem do swojego almanachu, ale każde tłumaczenie może być odczytane jako zwyczajny wybieg. Prawda jest taka, że jak zwykle nowe przepisy wymagały dopracowania, kilku prób, poprawek, a nawet "odstawienia"na jakiś czas, z powodu...
  • Żeberka wieprzowe na jarzynach

    Przepis dodany:
    4.91
    Żeberka wieprzowe na jarzynach
      Żeberka raz jeszcze, tym razem z dużą oszczędnością :przypraw, soli.  Była to jedna z moich prób maksymalnego uproszczenia. Nie będę się chwalił,  ale udana w maksymalnej skali ocen, dlatego  polecam, jako właśnie...
  • Gofry bananowe

    Przepis dodany:
    4.90
    Gofry bananowe
    Niemal cztery lata minęło , gdy na blogu wstawiłem Przepis "Gofry bis", pomijając swoją pierwszą (!) próbę gofrowania wg przepisu, który dziś proponuję Tobie do wykonania. Ten pierwszy raz chcąc zabezpieczyć się przed ewentualnym...
  • Kapusta pekińska z żurawiną

    Przepis dodany:
    4.89
    Kapusta pekińska  z żurawiną
     Zdarza się, że chciałoby się coś przekąsić, ale po otwarciu lodówki widać tylko "standardy": sery, wędliny , pada wtedy sakramentalne: "..choroba, nie ma co przegryźć , .. coś bym , ale co.." No właśnie, .. wtedy najbardziej...
  • Pasta z ikry ryb słodkowodnych

    Przepis dodany:
    4.48
     Pasta z ikry ryb słodkowodnych
      Ikra to specjał ulubiony przez smakoszy i to wcale nie tylko kawioru, czyli tej odmiany ikry pańskich stołów. Spotkałem się nawet, przy moim stole(!), z opinią, że lepsze są te moje odmiany kawiorów, że mają smak. Dziś jeszcze jedna z...
  • Chinkali po gorzowsku

    Przepis dodany:
    4.54
    Chinkali po gorzowsku
     Przepisów na chinkali "oryginalne"jest prawdopodobnie tyle ile znajdzie się w necie, rzadko które zawierają właściwe składniki, mój przepis również odbiega w składzie mięsnym. Niestety, zdobyć jagnięcinę jest tak samo łatwo jak...
  • Fasolowa pracującej pani domu, z szybkowara

    Przepis dodany:
    4.79
    Fasolowa pracującej pani domu, z szybkowara
    Fasolowa już była, dziś podobna, ale nieznacznie zmienione składniki i sposób przygotowania i wykonania nieco "udoskonaliłem", z myślą właśnie jak w nazwie przepisu. Jednocześnie namawiam do dokonania zakupu szybkowara i to wcale nie jest...
  • Żeberka duszone w szybkowarze

    Przepis dodany:
    4.48
    Żeberka duszone w szybkowarze
    Żeberka wieprzowe nie są żadną rewelacją, ale mają swoich smakoszy, do których należy i moja Rodzina. Wszystko zależy od sposobu przyrządzenia. Dziś jeden z trzech, poza grillowanymi.Składniki.*1,5 kg żeberek wieprzowych;*1łyżka mieszanki...
  • Pierniczki Bożenki

    Przepis dodany:
    4.75
    Pierniczki Bożenki
      Przepis ten został zainspirowany przez inny internetowy, tam bardzo skrótowo podany, kilka lat temu. Przez te kilka lat został dopracowany i pozostał już na stałe w, w almanachu cukierniczym mojej Lepszej Połowy. Sprawa ozdabiania, lukrowania...
  • Dżem gruszkowo truskawkowy

    Przepis dodany:
    4.82
    Dżem gruszkowo truskawkowy
     Wczoraj dokując przeglądu owoców  zebranych na działce zauważyłem, że kilka gruszek zacznie się psuć. Kilka gruszek poszło od razu w nasze " czeluście trawienne", ale jeszcze nieco zostało. Szybka myśl: słoiczki są, w...
  • Zakwas skoncentrowany z buraków z jabłkową nutą

    Przepis dodany:
    4.91
    Zakwas skoncentrowany z buraków z jabłkową nutą
          Zakwas buraczany nie jest żadnym "cymesem" jak powiadają pewne narody, sam robiłem corocznie przed świętami. Tak w roku ubiegłym zrobiłem inaczej niż zawsze, a mianowicie zrobiłem koncentrat. Inspiracją był...
  • Śledź w oleju na buraczkach

    Przepis dodany:
    4.66
    Śledź w oleju na buraczkach
     Długa moja cisza to kilka przyczyn: działka, wędkowanie, lektura,  konieczność lekkiego wypoczynku od pisania, no i nowe przepisy, powtarzanie sprawdzanie . Czyli właściwie jak zwykle, ale z domieszką lenistwa, nie ma co "owijać w...
  • Mięso w słoikach

    Przepis dodany:
    4.75
    Mięso w słoikach
      Miałem problem, czy nazwać to kiełbasą w słoiku, czy pozostawić jako mięso, które tgak nazwane wydaje się być bardziej prawdziwe.  Kilka razy robiłem smalec do chleba, kilka razy z przewagą mięs, dziś proponuję już sprawdzony...
  • Orzech włoski w oleju, oliwie

    Przepis dodany:
    4.51
    Orzech włoski w oleju, oliwie
     Czas śledziowania jest zawsze, szczególnie świąteczny stół nie może się bez niego obyć. Teraz proponuję zrobić coś, co ułatwi szybkie zrobienie nie tylko śledzi w inny, urozmaicony sposób, ale również różnego rodzaju sałatki....
  • Śledź w oleju na buraczkach

    Przepis dodany:
    4.54
    Śledź w oleju na buraczkach
    Śledzie chyba nie wyjdą z polskiej kuchni,. z mojej nigdy. Żadna z ryb nie ma chyba tylu odmian smakowo umilających nam rozkosze podniebienia, z tej przyczyny nazywam go "Rybą Królewską". Dziś śledź z buraczkami, ale zupełnie inaczej podany,...
  • Tort dla Oskara

    Przepis dodany:
    4.66
    Tort dla Oskara
    W minioną niedzielę mój wnuk został ochrzczony, oczywiście nie mogło obyć się bez tortu, w wykonaniu dziadka.Dekoracje to: biała czekolada, wafle, wiórki kokosowe, wiśnie kandyzowane, jagody goji.
  • Śledź w oleju na ogórkach

    Przepis dodany:
    4.65
    Śledź w oleju na ogórkach
      Zaniedbałem nieco bloga, ale  "wyższa konieczność" zmusiła mnie do lekkiej przerwy. Dopadła mnie znów śledziowa zachcianka i tak zrobiłem coś, co mnie samego zaskoczyło, na tyle że musiałem zrobić to samo kilka razy, za każdym...
  • Rosół ... paprykowy.

    Przepis dodany:
    4.64
    Rosół ... paprykowy.
     W ubiegłym roku, we wrześniu, podałem przepis na  "Przecier paprykowy"  , dzisiaj jedno z zastosowań, przyznaję, po raz pierwszy i niesamowite uczucie smakowe. Zwyczajny rosół, według dowolnego przepisu, nie podaję swojego, bowiem...
  • Schab a'la parmeńska polędwica

    Przepis dodany:
    4.51
    Schab a'la parmeńska polędwica
     Przepis mój, nie będę ukrywał, został zainspirowany wieloma przepisami, kilkakrotnie zmieniany w poszukiwaniu nowych doznań dla kubków smakowych. Jednocześnie próbą przywołania wspomnień z pobytu u Babci, gdzie szynkę oryginalną chyba...
  • Ligawa dojrzewająca, a'la parmeńska

    Przepis dodany:
    4.60
    Ligawa dojrzewająca,  a'la parmeńska
     Po dokonaniu kilku prób ze schabem (teraz znów też równolegle był robiony) i kilku próbach z ligawą, mogę z czystym sumieniem polecić, tą"polędwicę  wołową".  Opis jest długi, dokładny, ale pracy niewiele, za to efekt...
  • Zakwas buraczany (2)

    Przepis dodany:
    4.47
    Zakwas buraczany (2)
     Barszcz czerwony sporządzamy tradycyjnie na Wigilię, ale poza tym dniem tradycyjnym warto sporządzać zakwas regularnie. Jest doskonałym zdrowym napojem jak i surowcem na szybki dodatek do krokietów, a także czymś co zaspokoić pozwoli "ssanie...
  • Kurczak pieczony z kaszą gryczaną, z halogena

    Przepis dodany:
    4.87
    Kurczak pieczony z kaszą gryczaną, z halogena
     Dziś po kilku próbach, proponuję kurczaka z farszem z kaszy gryczanej, bez dodatkowych posypek tj mięty lub curry, ale i te są też warte spróbowania. Nie będę rozpisywać się dlaczego bez żadnych dodatków typu frytki, ziemniaki, po prostu...
  • Ikra szczupaka pasteryzowana, z papryką i pomidorami

    Przepis dodany:
    4.79
    Ikra szczupaka pasteryzowana, z papryką i  pomidorami
     Ikra już była, ale inna. Ta była spożywana sukcesywnie, ostatni słoiczek otwarłem wczoraj wieczorem, po ponad półrocznym przechowaniu w lodówce.Składniki. *50 dag ikry szczupaczej; ¹]*75 ml oleju z ryżu;*10 dag cebuli;*1 łyżka...
  • Walentynki ...

    Przepis dodany:
    4.71
    Walentynki ...
    Były, minęły, następne za rok, ale u nas są zawsze, chociaż bez nazwy ...... przy herbacie  i przy kawie ...P.S. Wafle  to właściwie powstały po robieniu skórek pomarańczowych (tym razem obgotowywanych w mleku)  w czekoladzie...
  • Smalec mortadelowo- pieczarkowy

    Przepis dodany:
    4.53
    Smalec mortadelowo- pieczarkowy
    Obok różnych odmian domowego "smaluszka", powstał kiedyś i ten, niemal z przymusu, na skutek kupionej przeze mnie mortadeli, która miała służyć do sporządzenia innego dania, do jego powtórzenia. Próba smakowa wypadła niepomyślnie dla tej...
  • Surströmming (kiszony śledź) po polsku

    Przepis dodany:
    4.72
    Surströmming  (kiszony śledź) po polsku
     Było wydanie wykonane w Szwecji słynnego śledzia, teraz wersja polska. Która lepsza, trudno powiedzieć, przyznam, że mnie smakowały obie, a właściwie trzy wersje, licząc z ikrą, cztery. Zaproszonym, do degustacji i ciekawych  tego...
  • Naleśnikowe post scriptum z surówką

    Przepis dodany:
    4.57
    Naleśnikowe post scriptum z surówką
      Czasem zrobi się nadwyżka farszu, tak jak farsz do uszek, czy z ruskich pierogów. Wystarczy nieco uzupełniających dodatków ... tak i tym razem pozostało co nieco. Zamrażać już nie można bo i po co. Po zmieszaniu wszystkiego razem,...
  • Naleśniki na życzenie

    Przepis dodany:
    4.46
    Naleśniki na życzenie
     Naleśniki to jedno z bardziej prostych sposobów na śniadanie, obiad, kolację czy zwyczajną przekąskę, ... ale nie tylko.  Zależnie z czym, jak serwowane mogą stanowić naprawdę ucztę nawet dla wybrednych. Wszystko opiera się...
  • Wątróbka szczupaka smażona

    Przepis dodany:
    4.70
    Wątróbka szczupaka smażona
     Wcześniej podałem przepis na szczupaczą wątróbkę, dziś też wątróbka, ale zaręczam, że chociaż obróbka taka sama jak inne wątróbki, ta jest wprost wyśmienita, mimo krótkiego czasu przygotowania, wprost "niebiański " smak.Składniki....
  • Śledź w occie miodowo pieczarkowym

    Przepis dodany:
    4.75
    Śledź w occie miodowo pieczarkowym
     Podobne śledzie już prezentowałem na swoim blogu,. ale cały czas poszukiwałem śledzia, którego jadłem parę lat temu w Szwecji, no i znalazłem, poprzez dodanie tej malutkiej odrobiny cynamonu i goździki.Dzisiaj, z czystym sumieniem mogę...
  • Polędwiczki wieprzowe na jarzynach

    Przepis dodany:
    4.53
    Polędwiczki wieprzowe na jarzynach
     Rzadko serwujemy polędwiczki poza sezonem grillowym, ze względu na  " ... zbyt mało jedzenia przy kosztach ...", tak to treściwie ujęła moja Rodzina. Przyznałem rację, ale tym zrobiłem inaczej niż zbliżone do siebie tradycyjne...
  • Śledź pieprzowy w oleju

    Przepis dodany:
    4.85
     Śledź pieprzowy w oleju
      Dosyć często robię sobie śledzie "doświadczalne", dziś podam najczęściej robiony nie tylko dla zaspokojenia własnych kubków smakowych, ale przypomniany mi właśnie przez znajomych, dopominających się przed świętami, o przepis "... na...
  • Śledź w oleju paprykowym pikantnym

    Przepis dodany:
    4.70
    Śledź w oleju paprykowym pikantnym
     Śledzia nie może zabraknąć, oczywiście w nowej odmianie, tym bardziej u takiego "śledziojada" jak ja, tak więc podtrzymując tradycję ...Składniki. *6 – 8 płatów matiesa;*10 dag cebuli;*1 owoc papryki białej; ¹]*1/2 owocu papryki...
  • Dżem z pomarańczy (Pomarańcze w przetworach - (cz.3/3)

    Przepis dodany:
    4.79
    Dżem z pomarańczy (Pomarańcze w przetworach - (cz.3/3)
    Dżem ten jest nieco pracochłonny, ale efekt doskonały, zaletą: pewne jest że bez konserwantów i bez dodatków aromatyzujących, a w zależności od zasłodzenia, mniej lub  bardziej kaloryczny. Ale to już inny temat.Składniki. *5,0 kg...
  • Gruszki w syropie pomarańczowym (Pomarańcze w przetworach - (cz.2/3)

    Przepis dodany:
    4.61
    Gruszki w syropie pomarańczowym (Pomarańcze w przetworach - (cz.2/3)
    Było wprowadzenie, dziś druga część, czyli gruszki w syropie.Składniki.*1,5 kg gruszek nie w pełni dojrzałych;*2 kg pomarańczy;*1,5 -2,0 kg cukru;*2-3 cytryny;*0,7 – 1,0 l wody;*oraz goździki, anyż. Wykonanie.Wyciśnijmaksymalne sok z...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).