Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni dealcooking
W kuchni dealcooking jest już 33 dobrych przepisów:
PIEROGI Z MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ- Pierogi z mąki pełnoziarnistej z brązowym masłem i kminkiem
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą WrażeńPodkarpacie bogate jest w przepisy pierogów. Jedne klasyczne z farszem...ŻUR RZESZOWSKI- łazanki z boczkiem w sosie żurkowym
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą WrażeńTradycje przygotowywania zupy Żur na rzeszowskich terenach i w okolicach, to...CHLEB CHWAŁOWSKI- Kiszona kapusta smażona na zakwasie ze śliwką i rozmarynem oraz kruszonką z chleba
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą WrażeńTradycja pieczenia chleba chwałowskiego przypada na wiek XIX i XX....PLACEK Z JABŁKAMI- Placek z jabłkami na korzennym spodzie
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą WrażeńPlacek jabłkowy na podkarpaciu inaczej jest nazywany jabłkowcem, jabłecznikiem lub plackiem owocowym. To jeden z najstarszych przepisów. Przepis na taki placek to np. w regionie Dębowca...NIEDŻWIEDŹ CHŁOPSKI- Pasztet z kruszonką ziemniaczaną i kminkiem
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą WrażeńMój przepis to wariacja na temat produktu regionalnego zwanego niedźwiedziem chłopskim,...ZUPA POMIDOROWA- Zupa pomidorowa z kulkami z kaszy jęczmiennej
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą WrażeńPomidorowa to zupa uznawana przez wielu polską królową zup. Często też pojawia się w restauracyjnych menu w pozycji dla dzieci. To oznacza, że ma mocną pozycję w naszym...ORZECHÓWKA JASIELSKA- babeczki biszkoptowe z karmelem na orzechówce
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą WrażeńBiszkopt to baza do wielu ciast i tortów. Jeśli trzymamy się takiej zasady jak nie otwieranie piekarnika w czasie pieczenia, to możemy być pewni że wszystko się uda. Alternatywą dla...PIEROGI Z KASZĄ- Pierogi z kaszą gryczaną, buraczkami i serkiem w mięsnym bulionie
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą WrażeńPierogi to danie, które znajdziecie prawie w każdej kuchni świata, w różnej odmianie. W Polsce są tym bardziej znane naszym kubkom smakowym. Pierogi w naszym kraju mają też swój...BUŁKA (BRYTFON)- zupa krem z suszonych grzybów z kiszoną kapustą i bułką
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą WrażeńPieczywo jest jednym z podstawowych pokarmów na świecie. Jest również symbolem. Mieszkańcy Strzyżowa ważny symbol skrywali w bułce, tak zwanej brytfon, która nie była pieczona na...WIŚNIÓWKA JASIELSKA- danie jednogarnkowe z kurczakiem i boczkiem na wiśniówce
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą WrażeńSilną tradycją na podkarpaciu był wyrób nalewek. Prawie w każdym gospodarstwie domowym takie sporządzano. W regionie jasielskim zaczęto przygotowywać nalewki w okresie...SZYNKA TRADYCYJNA Z GÓRNA- Smażone kopytka z szynką i dynią
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą WrażeńNa samym początku, kilka ciekawostek:Tradycyjna kuchnia ludowa...BRYNDZA KOZIA- Risotto z kaszy pęczak z pietruszką, pomidorkami i bryndzą kozią
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą WrażeńBryndza kozia była aż od 5 wieków wytwarzana w rejonie Beskidu Niskiego. Metoda produkcji, nie uległa żadnym zmianom. Surowcem jest bryndza, wytwarzana z mleka koziego, kóz...Żółtko confit z kruszonką z chleba na zakwasie, szynką i szczypiorkiem
Przepis dodany:składniki na 2 porcje:2 żółtka100g szynki tradycyjnej z Górna, lub innej2 grube kromki chleba na zakwasieszczypiorolej rzepakowysólpieprzprzygotowanie:Żółtka dajemy do naczynia żaroodpornego lub kokilek lub do tym podobnego naczynia.Zalewamy...SUSZONE JABŁKA Z PRUCHNIKA- Żelki z prawdziwych malin z suszonymi jabłkami
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą WrażeńPruchnik to miejsce w powiecie jarosławskim. Charakteryzuje się...PROZIAKI- Proziaki z polędwiczkami wieprzowymi marynowanymi w czerwonym pieprzu, miodzie i tymianku
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą WrażeńProziaki, prołozioki, prołzioki a nawet prosiaki to genialna alternatywa na chleb....SER KOZI PODKARPACKI- Zupa z selera naciowego z serem kozim i śliwkami w czarnym pieprzu
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą WrażeńŁaski to wieś położona w województwie podkarpackim w gminie Jasło. Na terenach tych hodowano licznie kozy. Koza niegdyś nazywana była „krową biedaków”. Nazwa ta wynikła ze względu...OLEJ PODKARPACKI- Spaghetti z cukinią i bułką tartą
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą WrażeńRzepak na terytorium naszego kraju pojawił się w XVI wieku i został...SZYNKA SWOJSKA PILZNEŃSKA- Omlet z szynką i pieczonymi skórkami z ziemniaków
Przepis dodany:Przepis w ramach współpracy z Podkarpacką Strefą Wrażeń"Szynki okrojone ze słoniny, rozkroić wzdłuż w tem miejscu, gdzie przechodzi kość środkowa, którą należy najstaranniej wykroić, a szynkę rozdzielić na 3 lub 4 podłużne,...JAJKO W CEBULI Z PASTĄ Z CZERWONEJ FASOLKI
Przepis dodany:Nie zapominajcie o śniadaniu! Kiedy zaczęłam obserwować jak mój organizm zachowuje się kiedy pilnuje codziennie żeby zjeść śniadanie, zupełnie się w nich zakochałam i teraz nie wyobrażam sobie żeby o nim zapomnieć. Nasz metabolizm pracuje...PROZIAKI- Proziaki z masłem z marynowanym zielonym pieprzem
Przepis dodany:Proziaki to rzecz pyszna i znana od ponad 150 lat w województwie podkarpackim. Przepis teraz zapisywany, niegdyś przekazywany był z ust do ust. Dziś coraz częściej lądują do kart najlepszych restauracji. Kto zrobi je raz, zakocha się w nich na...KREM BROKUŁOWY Z FETĄ I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ Z PIEPRZEM
Przepis dodany:Takie dni się zdarzają, gdy się nie chce nic innego robić niż jeść:) Miałam właśnie takiego gościa, więc malował się uśmiech na mojej twarzy bo mogłam tym samym posiedzieć przy garach. Czysta rozkosz spędzania czasu:) Wraz z tym...MIÓD LUBACZOWSKI- Brązowy ryż z fasolką i szynką, z dodatkiem miodu i sosu sojowego
Przepis dodany:Ziemie lubaczowskie od zawsze słynęły z pszczelarstwa, które szybko się rozwijało. Ziemie polskie nie są bogate w liczne skupiska drzew lipowych. Na terenie Lubaczowa, książę Adam Sapieha sadził je, z czego korzystali pszczelarze. Jedne ze...POWIDŁO GALICYJSKIE Z KOTŁA- Lody mascarpone z powidłami w maślanej bułce
Przepis dodany:Gorąc męczy i cieszy jednocześnie, więc dla wyważenia naszych emocji związanych z wysoką temperaturą proponuję lody z dodatkiem boskiego smaku naturalnych powideł galicyjskich.Powidła pochodzą z Husowa, jest to mała miejscowość w...SZYNKA WIEJSKA MARKOWSKA- Sałatka ze świeżego ogórka, z szynką, kukurydzą w sosie sojowym i popcornem
Przepis dodany:Kolejny przepis z cyklu podkarpackie smaki we współpracy z Podkarpacką Strefą Wrażeń:) Markowa to gmina typowo rolnicza. Posiada ogromne możliwości w zakresie produkcji zdrowej żywności, między innymi dlatego że w jej okolicy nie...LODY NUTELLA/BANAN/BORÓWKA
Przepis dodany:Czy jest sens coś tu pisać? To jest tak proste do zrobienia, że aż brak mi słów, jutro przygotuję kolejną kombinację owocową:)Dealcookingowe produkty są dostępne w delikatesach CARREFOUR do 31.07: nutella (6,95zł/350g).składniki na 4 małe...SOKI Z ZIEMI ŁAŃCUCKIEJ- Filet z kurczaka w sosie z soku porzeczkowego, z kaszą gryczaną
Przepis dodany:Kolejny przepis z cyklu podkarpackie smaki we współpracy z Podkarpacką Strefą Wrażeń:)Ziemia łańcucka leży niedaleko Rzeszowa. Sposób robienia soków, które użyłam w przepisie był przekazywany od pradziadów.Tradycję potwierdzają wpisy w...PASZTET ZAPIEKANY- kulki pasztetowe w bułce tartej, z powidłami i jabłkami
Przepis dodany:Kolejny przepis z cyklu podkarpackie smaki we współpracy z Podkarpacką Strefą Wrażeń:)kilka słów o produkcie tradycyjnym...TUTAJskładniki na 2 porcje:200g pasztetu pieczonego3 łyżki bułki tartej2 łyżki masłajabłko2 łyżki...GRILLOWANA SAŁATA RZYMSKA Z SOSEM Z WĘDZONEJ MAKRELI
Przepis dodany:Sezon grillowy w pełni, dlatego warto kombinować i w tym kulinarnym temacie. Nawet jeśli pogoda nie dopisze, możemy sięgnąć po grill elektryczny, który bez względu na wszystko może nam dać namiastkę grillowej atmosfery.Dealcookingowe produkty...Le Targ- NADZIEWANY SEREM KWIAT CUKINII I MANGOLD Z KŁADZIONYMI KLUSKAMI
Przepis dodany:Le Targ, to cudowny targ na Wilanowie, gdzie czaruje swoimi niepowtarzalnymi smakami. Robiąc pierwszy krok, wchodzi się w krainę rozkoszy i smaków, o których wcześniej nie miało się pojęcia. Są tam ludzie którzy chętnie dzielą się swoją...SEROWIEC SĘDZISZOWSKI- smażony sernik na maśle z sosem z czerwonej porzeczki
Przepis dodany:Kolejny przepis z cyklu podkarpackie smaki we współpracy z Podkarpacką Strefą Wrażeń:)*Jak wynika z wywiadów etnograficznych przeprowadzonych w okolicach Sędziszowa przez etnografów z Muzeum Etnograficznego im. Franciszka Kotuli w Rzeszowie,...Bajzel- dealcooking i raport dla Nestea
Przepis dodany:Kilka słów o stewii od ekspertów i kilka przepisów ode mnie dla Nestea. Zobaczcie co ciekawego z tego wyszło...raport do pobrania dostępny na www.nestea.plRAPORTSER TWAROGOWY ZIARNISTY- Kasza jęczmienna z serem ziarnistym, kuminem i kurkami
Przepis dodany:Kolejny przepis z cyklu podkarpackie smaki we współpracy z Podkarpacką Strefą Wrażeń:)*Gmina trzebownisko położona jest w centralnej części województwa podkarpackiego. Ma charakter przemysłowo-rolniczy z typowym dla tego regionu rozdrobnieniem...KREM Z KALAFIORA Z CHRUPIĄCĄ MORTADELĄ
Przepis dodany:Są takie dni, kiedy nie mam pojęcia co ugotować, a wypadałoby nie chodzić z pustym brzuchem. Wtedy po prostu idę do sklepu i biorę co mi wpadnie w ręce. Ufam swojej intuicji i tym razem się nie zawiodłam, a właściwie nie zawiedli się moi...