Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Delikatessen

W kuchni Delikatessen jest już 26 dobrych przepisów:

  • O powrotach. Tak po prostu.

    Przepis dodany:
    4.86
    O powrotach. Tak po prostu.
     Weszłam dziś na blogspot jak do dawno opuszczonego domu. Domu, który zarósł już trochę mchem, w kątach przybyło mu pajęczyn, ale na mój widok jakby odmłodniał, jakby mnie poznał.Tak obcy, a jednocześnie...
  • O rewolucji francuskiej, nie tej z podręcznika

    Przepis dodany:
    4.47
    O rewolucji francuskiej, nie tej z podręcznika
    Przychodzi po cichu i niespodziewanie. Wkrada się tylnym wejściem, gdy Ty przy frontowych drzwiach oczekujesz czegoś zupełnie innego. Śmieje się z Ciebie, gdy analizujesz swoje życie i snujesz plany. I na ogół zjawia się wtedy, gdy najmniej na...
  • Pierwsze urodziny „Delikatesów”. I najłatwiejsze ciasto drożdżowe w świecie:)

    Przepis dodany:
    4.71
    Pierwsze urodziny „Delikatesów”. I najłatwiejsze ciasto drożdżowe w świecie:)
     Moi drodzy, Dziś bardzo szczególny dla mnie dzień – Blog „Delikatessen” obchodzi pierwsze urodziny!Co ciekawe – choć w czasie, gdy publikowałam kolejne przepisy na zupy, przekąski i wypieki w moim życiu zdarzyło się bardzo...
  • Pomidorowo-chlebowa sałatka z chrupiącą szynką parmeńską

    Przepis dodany:
    4.84
    Pomidorowo-chlebowa sałatka  z chrupiącą szynką parmeńską
    Dziś krótko, ale za to jak treściwie! Sałatka z pieczonego chleba i pomidorów o balsamicznym posmaku - szybka, urozmaicona smakowo, idealna na śniadanie lub lunch.Wymyśliłam ją kiedyś "na cito" - pewnego pięknego poranka, gdy chodziła za mną...
  • Nie tak dawno temu...

    Przepis dodany:
    4.87
    Nie tak dawno temu...
    Piszę z "pożyczonego" komputera, daleko od domu, w zupełnie innym trybie...:) Już wkrótce powrót do rzeczywistości (i do nowych przepisów), ale dziś jeszcze inny, powolny świat.Jak Wam wspominałam, jeszcze nie tak dawno temu wygrzewałam się we...
  • Korzenna zupa z pieczonej dyni i gruszek

    Przepis dodany:
    4.57
    Korzenna zupa z pieczonej dyni i gruszek
    Ach, jak wspaniałe rzeczy działy się ostatnio w moim domu! Jak nareszcie zapachniało Świętami, i nawet zapadające w środku dnia ciemności nie są w stanie popsuć mi humoru, bo w końcu wczesne wieczory to zapowiedź Bożego Narodzenia:)Wczoraj...
  • O przymiotach angielskiego śniadania

    Przepis dodany:
    4.62
    O przymiotach angielskiego śniadania
    No i znowu miałam mały przestój. W moim życiu wiele się działo, laptopa zdążył już pokryć kurz, a mnie do tego wszystkiego udało się wyjechać na krótkie wakacje do Włoch. Relacja z podróży już wkrótce, a dziś kolejny wpis na temat...
  • Orient Express. Błyskawiczna zupa ostro-kwaśna.

    Przepis dodany:
    4.53
    Orient Express. Błyskawiczna zupa ostro-kwaśna.
    Nawet przepyszne dania nie muszą oznaczać wielu godzin spędzonych w kuchni. Oczywiście – przecieranie warzyw, peklowanie pieczeni  czy lepienie kołdunów może dać wiele radości i satysfakcji, ale czasem wystarczy tylko dobry przepis, kilka...
  • Festiwal Kuchni Brytyjskiej. Pochwała kuchni (wbrew pozorom) nieznanej.

    Przepis dodany:
    4.62
    Festiwal Kuchni Brytyjskiej. Pochwała kuchni (wbrew pozorom) nieznanej.
    Moi drodzy,Z prawdziwą przyjemnością i podekscytowaniem donoszę, że dołączyłam do akcji nawiązującej do jakże bliskiej mojemu sercu kuchni brytyjskiej. O kuchni tej pisałam już wielokrotnie, dzieląc się z Wami zarówno przepisami, jak i...
  • Jedzenie Po Prostu. Bruschetta ze słodkimi pomidorami i gorgonzolą.

    Przepis dodany:
    4.63
    Jedzenie Po Prostu. Bruschetta ze słodkimi pomidorami i gorgonzolą.
    Zanim w ogóle przejdę do przepisu, a nawet do moich tradycyjnych około-kulinarnych wynurzeń, muszę się Wam do czegoś przyznać. Otóż - określenie „Bruschetta” jest w wypadku tego dania lekkim nadużyciem. Tradycyjna bruschetta to solidnej...
  • I to już jesień… zupa z pieczonej pietruszki i fenkułu

    Przepis dodany:
    4.83
    I to już jesień… zupa z pieczonej pietruszki i fenkułu
     Gdy lato mija i nastaje jesień, chętnie sięgam po przepisy kuchni brytyjskiej – niedocenianej, a tymczasem naprawdę prześwietnej. Jest z nią dokładnie ten sam problem, co z kuchnią polską – wbrew pozorom nie tak łatwo dobrze...
  • Jak delikatessen bloga nie pisała. Hiszpańskie flaki z kiełbasą chorizo duszone w pomidorach i czerwonym winie.

    Przepis dodany:
    4.76
    Jak delikatessen bloga nie pisała. Hiszpańskie flaki z kiełbasą chorizo duszone w pomidorach i czerwonym winie.
    No więc pamiętacie zapewne mój ostatni post... kiedy to było? 1 sierpnia. Prawie dwa miesiące temu... proszę bardzo. Już miało być tak pięknie, już post miał gonić post, a zamiast tego - to ja goniłam za czasem, którego miałam dla...
  • Zapiski z dalekiej podróży, czyli Delikatessen is back:)

    Przepis dodany:
    4.57
    Zapiski z dalekiej podróży, czyli Delikatessen is back:)
    Znacie to uczucie, gdy po wielu miesiącach wracacie do domu z dalekiej podróży? Niepewnie naciskacie klamkę, otwieracie drzwi wejściowe, przestępujecie próg? Czujecie znajomy zapach pastowanej podłogi i kwiatów zdobiących salon, zapach, który...
  • Sałata z jajkiem na miękko i chrupiącym bekonem

    Przepis dodany:
    4.65
    Sałata z jajkiem na miękko i chrupiącym bekonem
    No i przyszło lato! Co prawda póki co nie może się do końca zdecydować, czy chce się już na dobre rozgościć, czy tylko od czasu do czasu na chwilę pojawić, niemniej jednak pogoda coraz częściej skłania nas do pikników, plenerowych...
  • Angielskie ciasteczka maślane o migdałowym posmaku

    Przepis dodany:
    4.80
    Angielskie ciasteczka maślane o migdałowym posmaku
    Pisałam Wam kiedyś o zamiłowaniu Anglików do herbaty i całej kolekcji herbacianych przysmaków, które w związku z tym wymyślili. Wśród nich scones i flapjack’i to zdecydowany hit, ale całkowicie ex aequo zaszczytne pierwsze miejsce w...
  • Singapurska laksa

    Przepis dodany:
    4.83
    Singapurska laksa
    Pogoda ostatnio różna, niby zapowiadają upały, ale póki co – różnie z tym bywa. Mam dla Was w zanadrzu kilka bardzo letnich przepisów, ponieważ jednak nasz klimat nie może się zdecydować – ja też póki co nie będę.Dziś więc potrawa...
  • Domowy majonez i kilka słów o Czterdziestolatku

    Przepis dodany:
    4.79
    Domowy majonez i kilka słów o Czterdziestolatku
    Wróciłam. Tyle się ostatnio działo, że nie miałam kiedy spokojnie usiąść przed laptopem, ba, nie miałam nawet kiedy gotować albo fotografować. Brakowało mi tych moich blogowych chwil i cieszę się na nie ponownie, tak samo, jak cieszę się...
  • Życzenia Świąteczne… i Wielkanocne babeczki:)

    Przepis dodany:
    4.50
    Życzenia Świąteczne… i Wielkanocne babeczki:)
    Moi drodzy Blogerzy i Blogerki,I znów przyszłą wiosna, znów świeci słońce (choć może nie dziś;)), znów cały dom wypełnia się zapachem świątecznych wypieków… Znów mamy Wielkanoc.Dlatego życzę Wam dziś Zdrowych, Spokojnych, Wiosennych...
  • Jogurt miodowo-waniliowy

    Przepis dodany:
    4.73
    Jogurt miodowo-waniliowy
    Jak wiele innych propozycji w moim kuchennym repertuarze, także i tę przywiozłam do Polski z Anglii. Z Anglii – choć właściwie napój pochodzi z krajów śródziemnomorskich. No ale że z braku południowej pogody Anglicy muszą posiłkować się...
  • O owocach morza po prostu. Rustykalna zupa z krewetek.

    Przepis dodany:
    4.86
    O owocach morza po prostu. Rustykalna zupa z krewetek.
    Oj, dawno już nie podzieliłam się z Wami żadnym nowym przepisem. Weekend spędziłam bardzo intensywnie (ale za to – pochwalę się – zainaugurowałam tegoroczny sezon rowerowy… robiąc ponad 40 km!), nie miałam więc niestety czasu, by...
  • Sałatka z karmelizowanych gruszek, bekonu i niebieskiego sera

    Przepis dodany:
    4.48
    Sałatka z karmelizowanych gruszek, bekonu i niebieskiego sera
    Nareszcie przyszła do nas wiosna – tak naprawdę. W moim komputerze jeszcze wiele zdjęć zimowych dań, którymi nie zdążyłam się z Wami podzielić, a tu nagle zrobiło się ciepło i słonecznie – w sam raz na coś lekkiego i kolorowego:) Ten...
  • Kokosowe czerwone curry z bakłażanem

    Przepis dodany:
    4.89
    Kokosowe czerwone curry z bakłażanem
    Pamiętam, gdy zjadłam czerwone kokosowe curry po raz pierwszy. To było dawno, choć wydaje się, jakby wczoraj. A może wcale nie tak dawno?W każdym razie na długo przed tym, nim kokosowe curry zagościło również na polskich stołach. Zamówiłam...
  • Karmelowo, ekspresowo. Flapjack.

    Przepis dodany:
    4.58
    Karmelowo, ekspresowo. Flapjack.
    Flapjack. Pamiętam bardzo dobrze, gdy zjadłam go po raz pierwszy. To było wiele, wiele lat temu w Anglii, w jakiś deszczowy, pochmurny dzień, gdy brak ogrzewania i nieszczelne okna w naszym starym college’u rekompensowaliśmy sobie ciepłą herbatą...
  • Co na sobotnie śniadanie? Oeufs en cocotte.

    Przepis dodany:
    4.49
    Co na sobotnie śniadanie? Oeufs en cocotte.
    Dawniej nie doceniałam śniadań. No, może poza wyśmienitymi, bardziej obfitymi niż obiad czy kolacja śniadaniami angielskimi.  To naprawdę było coś! Do dziś chętnie je przyrządzam, choć przyznam, że rzadziej, niż bym chciała.Dziś jest...
  • Wiosenny stir-fry, czyli co gotujemy, gdy za oknem słońce…:)

    Przepis dodany:
    4.56
    Wiosenny stir-fry, czyli co gotujemy, gdy za oknem słońce…:)
    Jest fajnie. Naprawdę. Dziś słońce świeciło nie przez 15 minut, tylko przez cały dzień.Jest super. Serio! Bo jak pojawia się słońce, super po prostu być musi.Jest pięknie. Mówię Wam! Pięknie, kolorowo, cudownie. Bo przecież wspaniały jest...
  • Caponata – sycylijski gulasz z bakłażanów

    Przepis dodany:
    4.74
    Caponata – sycylijski gulasz z bakłażanów
    Gdy nie wiadomo, o co chodzi – najpewniej chodzi o Jamiego. Zawsze, gdy zapraszam gości i chcę poeksperymentować z nowymi przepisami, najpierw zaglądam właśnie do niego – niekoniecznie po gotowe potrawy, czasem po prostu dla inspiracji. I tak...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).