Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni do-eat-yourself.pl
W kuchni do-eat-yourself.pl jest już 26 dobrych przepisów:
Super Inka na odporność
Przepis dodany:A dzisiaj wyjątkowy, gorący napój, który w te chłodne miesiące zadba o naszą odporność a nam dostarczy dużo przyjemności. Pity codziennie potrafi zdziałać cuda:) A przygotowuje się go z następujących składników: 200ml ciepłego mleka lub...Zupa imbirowo-cytrynowa bez soli
Przepis dodany:Składniki brzmią z pewnością intrygująco, lecz smak tej zupy jest naprawdę wyśmienity. Przepis został wymyślony ad hoc ze składników, które akurat mieliśmy w domu. Składniki: - 500 ml wody, - 60 g kaszy jaglanej, - 1 marchew pokrojona w...WESOŁYCH ŚWIĄT!
Przepis dodany:Zdrowy domowy kefir czyli o grzybku kefirowym
Przepis dodany:Ziarna kefirowe, zwane też grzybkiem kefirowym lub tybetańskim to współistnienie różnego rodzaju bakterii kwasu mlekowego, octowego oraz drożdży na szkielecie białkowo – polisacharydowym, dzięki czemu przybierają one ładny kształt...Angielka bez soli
Przepis dodany:Zaczynamy od produktu, którego bez soli chyba prawie nikt sobie nie wyobraża – pieczywa. Dzisiaj upieczemy angielkę, nazywaną też bułką paryską lub batonem , w zależności od regionu Polski. Przygotujemy nietypową angielkę, bo na...Bez soli – jak to smakuje?
Przepis dodany:Dieta bez soli jest przy wielu dolegliwościach bardzo skutecznym remedium a dla naszych kubków smakowych stanowi taki „reset”, pomagający zauważyć nowe smaki. Wszystko brzmi zachęcająco, tylko: jak to właściwie będzie smakować?!...Jaglany koktajl truskawkowy
Przepis dodany:Gdy macie ochotę na coś zdrowego, dietetycznego i bardzo pysznego – polecam truskawkowy koktajl jaglany. Inspirowałam się przepisem na koktajl ze strony „moje dietetyczne fanaberie”. Potrzebne nam będą: - 35 g kaszy jaglanej,...Pączki serowe jak z cukierni
Przepis dodany:Zawsze podczas spaceru po mieście wchodzimy do naszej ulubionej cukierni „Muszelka”, aby skosztować pysznych pączków z różą lub naszych ulubionych tych serowych. Tym razem byliśmy już zbyt zmęczeni i marzyliśmy tylko o tym, żeby...Smalec domowy
Przepis dodany:To jest przepis podstawowy na smalec, który mo?na po wykonaniu wzbogaca? w?asnymi przyprawami i sk?adnikami. W tej podstawowej wersji mo?emy go bardzo d?ugo przechowywa? w lodówce i po odrobinie kosztowa? z kawa?kiem chlebka… Sk?adniki – to...Pieskie ?ycie
Przepis dodany:Tempo w naszej kuchni ust?pi?o nowofundlandzkiemu spokojowi ducha, obmy?laniu psiej diety i du?ej ilo?ci ruchu na ?wie?ym powietrzu, co nam ?akomczuchom wyjdzie z pewno?ci? na zdrowieNasze gofry belgijskie
Przepis dodany:Gofry belgijskie ró?ni? si? od tych znanych z letnich kurortów; te s? dro?d?owe, chrupi?ce i przywo?uj? na my?l pyszne racuchy z dzieci?stwa. Przepisów na nie znale?? mo?na mnóstwo – zw?aszcza, ?e w ka?dym regionie Belgii przyrz?dza si? je,...Keks z bakaliami
Przepis dodany:W okresie świąteczno-noworocznym, gdy surowe owoce nie są zbyt aromatyczne i smaczne, możemy pozwolić sobie na bakaliowe przysmaki. Dziś keks z całym mnóstwem suszonych i kandyzowanych rarytasów, który znaleźliśmy w małej cukierence o tutaj....Herbatniki jak prawdziwe
Przepis dodany:Dzisiaj przepis na domowe herbatniki, które smakują prawie tak, jak te ze sklepu, a nie zawierają żadnych niepożądanych składników. Możemy również sami modyfikować przepis, aby były idealnie słodkie, słone, maślane czy z dodatkiem mąki...Czekolada w PRL – blok czekoladowy
Przepis dodany:Jak to było, jak nie było czekolady? Dzieci i dorośli mieli ogromną frajdę z własnoręcznie zrobionego i skomponowanego bloku czekoladowego, którego pyszny mleczny smak kojarzy się z samymi przyjemnymi rzeczami. Oryginalny przepis z zeszytu mojej...Kokosowy jabłecznik
Przepis dodany:Dziś wyjątkowo smaczna odmiana jabłecznika, aczkolwiek bardzo syta – z czystym sumieniem możemy zaserwować go na obiad! Składniki: - 7 średniej wielkości jaj, - 170 g cukru, - 8 g cukru waniliowego, - płaska łyżeczka cynamonu, - 200 g...Wiosna
Przepis dodany:Czasami, gdy za oknem dżdżysto i ciemno, marzy się człowiekowi wiosna, słońce, kwiaty…Arbuza kupiliśmy wczoraj, dzisiaj po południu zakwitł…Domowa wędlina bez wędzenia
Przepis dodany:Mamy ochotę na smakowitą wędlinę! Ta wędzona ma niepowtarzalny smak i urok, ale co począć, gdy akurat nie mamy możliwości uwędzenia mięsa albo zamyśliliśmy sobie jakąś odmianę? Prostym rozwiązaniem jest odrobinę obcobrzmiący szynkowar...Konfitura z jarzębiny i jarzębiaczek
Przepis dodany:To jeden z najsmaczniejszych dodatków do wędlin czy serów. Jej smak zna pewnie wielu z Was, podobnie jak my, z dzieciństwa. Warto wrócić do tego przysmaku o jakże długiej tradycji, związanej między innymi z serwowaniem dziczyzny. Należy zbierać...Słoneczny likier kawowy
Przepis dodany:Słoneczny, delikatny i aromatyczny likier kawowy w sam raz na jesienny wieczór. Podstawą jest dobrze przyrządzone espresso ze świeżo zmielonej dobrej kawy – może być zarówno wysokogatunkowa arabica jak i porządna mieszanka do espresso....Nasz chleb codzienny – proporcje
Przepis dodany:Do pieczenia chlebów używamy zazwyczaj mąk razowych i jasnych pszennych i żytnich, ale czasami zdarza się, że którejś zabraknie, albo nie zdążymy zmielić na czas, więc trzeba modyfikować przepis i dodawać inne lub poeksperymentować z...Pyszna szarlotka
Przepis dodany:Szarlotka z puszystymi jabłkami to jedno z naszych ulubionych jesiennych ciast. Dlaczego jesiennych? Ponieważ do jej upieczenia konieczne są surowe jabłka. Przepisów na jabłeczniki jest całe mnóstwo, ale ten naprawdę warto wypróbować....Galaretka z czarnego bzu
Przepis dodany:Przygotowanie musu z czarnego bzu wymaga dużo pracy, jednak nie wiąże się z żadnymi nakładami finansowymi a smakuje przepysznie! Owoce zbieramy, gdy są całkowicie dojrzałe – prawie czarne, ponieważ niedojrzały bez zawiera substancje...Sok z jeżyn
Przepis dodany:Sok z jeżyn ma piękny zapach a w smaku słodycz, trochę goryczki i posmaku zielonej herbaty… Do sporządzenia kilku niewielkich słoiczków tego soku potrzebne nam będą: - 2 litry dojrzałych jeżyn, - 30 dag cukru. Jeżyny płuczemy...Sos słodko-kwaśny w słoiku
Przepis dodany:Sos ten przypomina sosy, które można kupić w sklepie, ale jest dużo smaczniejszy, bardziej aromatyczny i taki, jaki nam najbardziej smakuje, ponieważ to my decydujemy ile i jakich składników dodamy. Składniki: - 3 małe papryki: czerwona, żółta,...Ptasie mleczko
Przepis dodany:Przepis na to ptasie mleczko ma swoje korzenie w ubiegłym stuleciu i jest jednym z wielu dowodów kreatywności mam, które chciały dać swoim pociechom to, o co one tak bardzo prosiły, a czego nie można było nigdzie zdobyć nawet „na...Chleb żytni na miodzie
Przepis dodany:Pachnący i delikatnie słodki w smaku żytni chleb na zakwasie wyśmienicie pasuje zarówno do konfitur jak i do serów i wędlin. Składniki: - 350 g zakwasu żytniego z mąki o typie 2000, - 100 g mąki żytniej typ 2000, - 100 g mąki żytniej typ 720,...