Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni DOBRA KSIĄŻKA KUCHARSKA

W kuchni DOBRA KSIĄŻKA KUCHARSKA jest już 151 dobrych przepisów:

  • SAŁATKA Z SURIMI

    Przepis dodany:
    4.67
    SAŁATKA Z SURIMI
    Nie wszyscy lubią paluszki krabowe, ale to połączenie może zachęcić do spróbowania nawet wybrednych.SKŁADNIKI:2 opakowania paluszków krabowych4 jajka ugotowane na twardokilka gałązek selera naciowego1 zielony ogórekewentualnie 1/2 cebuli4...
  • CANTUCCINI - WŁOSKIE CIASTECZKA Z MIGDAŁAMI

    Przepis dodany:
    4.63
    CANTUCCINI - WŁOSKIE CIASTECZKA Z MIGDAŁAMI
    Słynne włoskie ciasteczka do kawy są bardzo łatwe w wykonaniu. Można je przechowywać przez dłuższy czas w puszce, albo zapakować w przeźroczyste torebki i podarować znajomym i rodzinie pod choinkę.SKŁADNIKI:2,5 szklanki mąki pszennej3/4...
  • SAŁATKA Z KALAFIOREM

    Przepis dodany:
    4.47
    SAŁATKA Z KALAFIOREM
    Sałatka z kalafiora dobrze smakuje w lecie, jako dodatek do dań z grila, można ją również zrobić zimą z kalafiora mrożonego.SKŁADNIKI:1 kalafior10 dag szynki w plasterkach10 dag sera żółtego w plasterkach1 puszka kukurydzy1/2 pęczka...
  • SCHAB POD BESZAMELEM

    Przepis dodany:
    4.75
    SCHAB POD BESZAMELEM
    Schab można marynować, piec, dusić, smażyć i wędzić. Schab zapiekany z sosem beszamelowym najlepiej podać z dodatkiem zielonej jarzynki - szparagów, fasolki lub brokułów.SKŁADNIKI:1 kg schabu bez kości1 cebula1 ząbek...
  • PIEROGI ZE SZPINAKIEM

    Przepis dodany:
    4.55
    PIEROGI ZE SZPINAKIEM
    Pierogi w kolejnej odsłonie - ze szpinakiem i serkiem ricotta.SKŁADNIKI:ciasto:1 kg mąki pszennej4 łyżki maki ziemniaczanej4 łyżki oleju2 szklanki mleka1 szklanka wodyszczypta solinadzienie:1 opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku1 serek...
  • SOS BARBECUE

    Przepis dodany:
    4.76
    SOS BARBECUE
    Sos barbecue, to bardzo dobry dodatek do dań z grila - szczególnie mięsnych. Można go przechowywać przez kilka dni w lodówce.SKŁADNIKI:1 cebula2-3 ząbki czosnku2 łyżki brązowego cukru1 łyżka octu winnego2 łyżeczki sosu Worcester1/2...
  • SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

    Przepis dodany:
    4.74
    SZPARAGI W CIEŚCIE FRANCUSKIM
    Z ciasta francuskiego i szparagów można wyczarować przekąski - przystawki. Niewiele pracy a wygląda efektownie.SKŁADNIKI:1 opakowanie ciasta francuskiego1 pęczek szparagów (najlepiej zielonych)kilka plastrów szynkikilka plastrów żółtego...
  • CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO

    Przepis dodany:
    4.51
    CHŁODNIK Z OGÓRKA I AWOKADO
    Najlepsza zupa na upały, to chłodnik. Oprócz tradycyjnego z botwinki lub owocowego, warto wypróbować chłodnik z ogórków i awokado. Nie wymaga gotowania, a dzięki awokado jest bardzo pożywna. Jest to wariacja Tomka na temat przepisu z...
  • SEMIFREDDO Z MALINAMI

    Przepis dodany:
    4.72
    SEMIFREDDO Z MALINAMI
    Polecam ten włoski deser, szczególnie w upalne letnie dni. Można go przygotować kilka dni wcześniej, a przed podaniem na godzinę przełożyć z zamrażalnika do lodówki.SKŁADNIKI:3 jajka2 żółtka1 szklanka cukrucukier waniliowy250 ml śmietany...
  • OSTRE PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO

    Przepis dodany:
    4.78
    OSTRE PALUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO
    Z ciasta francuskiego można szybko zrobić małe słone przekąski do piwa albo wina.SKŁADNIKI:1 opakowanie ciasta francuskiegokilka plasterków szynki lub łososia wędzonegokilka plasterków sera żółtegożółtko do posmarowania zioła do posypania:...
  • PIZZA

    Przepis dodany:
    4.48
    PIZZA
    Długo szukałam właściwego przepisu na pizzę, prawdziwie "włoską", aż wreszcie mam - tajemnica tkwi w 1. mące tortowej 2.kilkakrotnym wyrabianiu i rośnięciu ciasta 3. stosowaniu kaszy manny do wyrabiania ciasta i 4. pieczeniu na najniższym...
  • CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM

    Przepis dodany:
    4.49
    CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM
    Tomek postanowił zrobić ciasto z rabarbarem, wobec czego nieco zmodyfikował przepis z kwestii smaku.SKŁADNIKI:2 szklanki mąki pszennej  2 jajka1,5 szklanka cukru1/4 kostki masła ( roztopionego)1 szklanka jogurtu (greckiego lub naturalnego)2...
  • BABECZKI Z BUDYNIEM I OWOCAMI

    Przepis dodany:
    4.80
    BABECZKI Z BUDYNIEM I OWOCAMI
    Na straganach są już maliny,porzeczki i jagody, można więc  przygotować kruche babeczki z budyniem i owocami.SKŁADNIKI:2 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki cukru pudru 20 dag masła2 żółtkakilka łyżek dżemu (malinowy, truskawkowy)1...
  • SMORODINÓWKA

    Przepis dodany:
    4.50
    SMORODINÓWKA
    Smorodinówka, to pracochłonna nalewka, która powstaje z połączenia nalewki z owoców czarnej porzeczki z "listkówką" - nalewką z liści z czarnej porzeczki. Wymaga czasu i cierpliwości, ale efekt jest tego wart. Nalewka jest tym lepsza, im...
  • RATAFIA TUTTI FRUTTI

    Przepis dodany:
    4.65
    RATAFIA TUTTI FRUTTI
    Ratafię tutti frutti robimy przez całe wakacje, stopniowo dodając nowe owoce. Przez całą jesień leżakuje, w zimie możemy zapakować na prezent, albo wypić :)SKŁADNIKI:ok.2 kg owoców : poziomki, truskawki, maliny, jeżyny, jagody, agrest,...
  • CIASTO OWOCOWE Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ

    Przepis dodany:
    4.49
    CIASTO OWOCOWE Z BUDYNIOWĄ PIANKĄ
    Ciasto można zrobić z dowolnych owoców, jednak wydaje mi się, że połączenie kwaśnych malin ze słodką pianką jest najsmaczniejsze.SKŁADNIKI: 3 szklanki mąki krupczatki5 łyżek cukru25 dag masła lub margaryny5 żółtek2-3 łyżeczki proszku...
  • MIRUNA PANIEROWANA

    Przepis dodany:
    4.82
    MIRUNA PANIEROWANA
    Miruna, to ryba o niewielkiej (jeżeli w ogóle) ilości ości. Na razie eksperymentowałam ze smażeniem jej w panierce, ale możliwe, że równie dobra jest z grilla i pieczona.SKŁADNIKI:opakowanie mrożonej miruny1 jajko2-3 łyżki mąki pszennej sok z...
  • ZUPA - KREM Z PORA

    Przepis dodany:
    4.60
    ZUPA - KREM Z PORA
    Zupę krem z pora można podawać o każdej porze roku. Najsmaczniejsza jest z grzankami lub groszkiem ptysiowym.SKŁADNIKI:2-3 duże pory1 l bulionu lub kostka rosołowa i 1 l wodyserek topiony Złoty Ementalermasłosól, pieprz do smakuPory umyć i...
  • MAZUREK CZEKOLADOWY 2

    Przepis dodany:
    4.65
    MAZUREK CZEKOLADOWY 2
    Mazurek czekoladowy, czyli kruche ciasto czekoladowe z czekoladowym nadzieniem i czekoladowymi cukierkami :)SKŁADNIKI:ciasto:1 1/3 szklanki maki160 g masła2 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru pudru2 żółtka2 łyżki zimnej wodymasa:200 ml śmietany 30%2...
  • MAZUREK KAJMAKOWY

    Przepis dodany:
    4.51
    MAZUREK KAJMAKOWY
    Typowo polskie ciasto- mazurek. Tym razem z kajmakiem i bakaliami.SKŁADNIKI:ciasto:1 1/3 szklanki maki160 g masła1/2 szklanki cukru pudru2 żółtka2 łyżki zimnej wodymasa:1 puszka słodzonego mleka skondensowanegobakalieZ podanych składników szybko...
  • CYTRYNÓWKA

    Przepis dodany:
    4.56
    CYTRYNÓWKA
    Kolejny alkohol na bazie cytryn i spirytusu, to cytrynówka. Również prosty w wykonaniu ale mocniejszy niż krem, czy likier.SKŁADNIKI:4-5 cytryn ekologicznych1/4 l spirytusu1 szklanka niegazowanej wodymineralnej1/2 szklanki cukru Cytryny wyszorować i...
  • KREM CYTRYNOWY

    Przepis dodany:
    4.60
    KREM CYTRYNOWY
    Krem cytrynowy, to również alkoholowy napój na bazie cytryn, również na podstawie przepisu z kuchni pod wulkanem, troszkę delikatniejszy w smaku ze względu na dodatek mleka, równie szybki w wykonaniu.SKŁADNIKI:4-5 cytryn ekologicznych1/2 l...
  • LIKIER CYTRYNOWY

    Przepis dodany:
    4.57
    LIKIER CYTRYNOWY
    Przed Bożym Narodzeniem zaopatrzyłam się w ekologiczne cytryny i zrobiłam 3 rodzaje alkoholu z cytryną w roli głównej : likier cytrynowy, cytrynówkę i krem cytrynowy. Alkohole cytrynowe można zrobić o każdej porze roku ; w zimie rozgrzewają, w...
  • CIASTO POMARAŃCZOWE 2

    Przepis dodany:
    4.59
    CIASTO POMARAŃCZOWE 2
    To ciasto powstało według przepisu Magdy na ciasto cytrynowe, tylko zamiast cytryn użyłam pomarańczy. W efekcie powstało aromatyczna, wilgotna babka pomarańczowa.SKŁADNIKI:3 jajka 3/4 szklanki mąki3/4 szklanki cukru 3/4 kostki...
  • SAŁATKA POSTNA

    Przepis dodany:
    4.79
    SAŁATKA POSTNA
    Sałatka postna może zastąpić drugie danie lub kolację. Dobra jest na Wielki Post, każdy piątek,albo inną okazję.SKŁADNIKI:1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkachsłoik ogórków konserwowychopakowanie koreczków śledziowych helskichopakowanie...
  • OWOCE ZAPIEKANE W BITEJ ŚMIETANIE

    Przepis dodany:
    4.63
    OWOCE ZAPIEKANE W BITEJ ŚMIETANIE
    Deser ten można przygotować z różnych owoców - surowych albo z puszki - najlepszy chyba, jest z brzoskwiń z puszki. Jest szybki i smaczny. Z soku z owoców, śmietany i cukru tworzy się sos. Z cukru tworzy się chrupiąca skorupka.SKŁADNIKI:1...
  • PUREE Z GROCHU

    Przepis dodany:
    4.64
    PUREE Z GROCHU
    Puree z grochu, to doskonały dodatek do golonki.SKŁADNIKI:20 dag łuskanego grochusól, pieprzmajeranek10 dag boczku wędzonego1/2 cebuliGroch opłukać i zalać w garnku zimną wodą. Odstawić na min godzinę.Gotować pod przykryciem do miękkości....
  • GOLONKA PIECZONA

    Przepis dodany:
    4.70
    GOLONKA PIECZONA
    Danie na zdecydowanie chłodniejsze dni. Najlepiej smakuje z puree z grochu albo z kapustą i piwem.SKŁADNIKI:2 duże lub 4 małe golonki wieprzowe2 marchewkiliść laurowykilka ziaren pieprzu i ziela angielskiegosól2 -3 łyżki sosu sojowego2 łyżki...
  • GRUSZKI a la PIĘKNA HELENA

    Przepis dodany:
    4.46
    GRUSZKI a la PIĘKNA HELENA
    Łatwy i szybki deser w sezonie gruszkowym.SKŁADNIKI:4 duże gruszki1/2 cytryny1 szklanka cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1/2 l wodysos czekoladowy:1 tabliczka gorzkiej czekolady2 dag masłaZ wody, cukru i cukru waniliowego ugotować syrop. Gruszki...
  • CIASTECZKA BANANOWE

    Przepis dodany:
    4.59
    CIASTECZKA BANANOWE
    Gdy mamy lekko "przejrza?e" banany, mo?emy z nich zrobi? ciasteczka.SK?ADNIKI:1 szklanka m?ki1/2 szklanki muesli lub p?atków owsianych2 dojrza?e banany1/2 szklanki oliwy1/2 szklanki cukru1 ?y?eczka cynamonu1opakowanie cukru wanilinowego 1 ?y?eczka sody...
  • MARCHEWKA GLAZUROWANA

    Przepis dodany:
    4.64
    MARCHEWKA GLAZUROWANA
    Marchewka glazurowana, to ciekawa odmiana dla marchewki z groszkiem albo surówki z tartej marchwi.SKŁADNIKI:1 kg marchwisok wyciśnięty z 1 pomarańczy2 łyżki masła1 łyżka cukruMarchew umyć, obrać i pokroić na 4-5 cm kawałki. Gotować w lekko...
  • KURCZAK PIECZONY W FOLII

    Przepis dodany:
    4.70
    KURCZAK PIECZONY W FOLII
    Pieczenie mięsa w folii bardzo przyspiesza ten proces, daje też dodatkowe możliwości, jak dodawanie do pieczeni warzyw i przypraw.SKŁADNIKI:1 kurczak (albo np.2 piersi i 4 pałki)1/2 kg ziemniaków20 dag fasolki albo groszku cukrowego10 dag pieczarek...
  • KOTLET SCHABOWY ZE SZPARAGAMI

    Przepis dodany:
    4.62
    KOTLET SCHABOWY ZE SZPARAGAMI
    Kolejna odsłona schabowego - tym razem ze szparagami.SKŁADNIKI:5 kotletów schabowychpęczek lub słoik szparagów1 łyżeczka musztardy100 ml śmietany 18%masło do smażeniasól, pieprzSzparagi umyć, obrać, ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić....
  • DORADA Z PATELNI

    Przepis dodany:
    4.75
    DORADA Z PATELNI
    Doradę można upiec lub usmażyć.Ma delikatne mięso i niezbyt dużo ości.SKŁADNIKI:2 doradysok z cytrynysól, pieprzmasło do smażeniamasło ziołowe:1/4 kostki masłałyżka posiekanej pietruszki1 wyciśnięty ząbek czosnkusól, pieprzRyby umyć,...
  • CIASTO Z WIŚNIAMI

    Przepis dodany:
    4.49
    CIASTO Z WIŚNIAMI
    Ciasto z wiśniami można zrobić,w zależności od sezonu, również z innymi owocami ( morelami, śliwkami).SKŁADNIKI:2 szklanki mąki1 kostka masła2 łyżeczki proszku do pieczenia1 1/2 szklanki cukru pudru1 opakowanie cukru wanilinowego3 żółtkasok...
  • PIEROGI Z MIĘSEM 2

    Przepis dodany:
    4.67
    PIEROGI Z MIĘSEM 2
    Wprawdzie moja rodzina najbardziej lubi pierogi ruskie i z owocami, jednak jeżeli czasem pozostanie nieco gotowanego, albo pieczonego mięsa, można je również wykorzystać do pierogów.SKŁADNIKI:ciasto:1 kg mąki1 jajkogorąca wodasól1-2 łyżki...
  • ZUPA JAGODOWA

    Przepis dodany:
    4.74
    ZUPA JAGODOWA
    Prawdziwa letnia zupa - to już ostatnie dni, żeby ją zrobić ;)SKŁADNIKI:30 dag czarnej jagody (leśnej)2 łyżki mąki ziemniaczanej3-4 łyżki cukruJagody umyć, osączyć, przełożyć do niedużego garnka i zalać zimną wodą tak, aby owoce były...
  • KOMPOT JAGODOWY

    Przepis dodany:
    4.82
    KOMPOT JAGODOWY
    Kompot z jagód robi się bardzo szybko i ma wielorakie zastosowanie. Po pierwsze można w zimie nieco go rozcieńczyć i wypić. Z owoców z kompotu po zmiksowaniu z mlekiem, kefirem lub jogurtem można zrobić smaczny koktajl. Z kompotu można również...
  • PLACKI NALEŚNIKOWE Z ŁOSOSIEM

    Przepis dodany:
    4.86
    PLACKI NALEŚNIKOWE Z ŁOSOSIEM
    Z ciasta naleśnikowego, oprócz naleśników można również smażyć placki - na słono (np. z łososiem, szynką, boczkiem),albo na słodko (z owocami).SKŁADNIKI: 1 1/2 szklanki mąki1/2 l mleka6 jajekszczypta soli10 dag łososia...
  • MUSZELKI FASZEROWANE KURCZAKIEM I PIECZARKAMI

    Przepis dodany:
    4.77
    MUSZELKI FASZEROWANE KURCZAKIEM I PIECZARKAMI
    Makaronowe muszelki dobre są też z farszem mięsnym.SKŁADNIKI:makaron duże muszelkifarsz:1/2 kg  mielonej piersi kurczaka lub polędwiczki indyka1 średnia cebula1/4 kg pieczareksól, pieprztymianek, Warzywko lub Vegetaolej 10 dag tartej...
  • MUSZELKI FASZEROWANE SZPINAKIEM

    Przepis dodany:
    4.78
    MUSZELKI FASZEROWANE SZPINAKIEM
    Makaronowe muszelki ładnie wyglądają. Można je faszerować różnymi nadzieniami i zapiekać.SKŁADNIKI:makaron duże muszelkifarsz:szpinak - mrożony lub surowy1 mała cebula2-3 ząbki czosnku1 mozarellasól, pieprzgałka muszkatałowaolej sos:5 dag...
  • PLACKI NALEŚNIKOWE Z OWOCAMI

    Przepis dodany:
    4.70
    PLACKI NALEŚNIKOWE Z OWOCAMI
    Placki naleśnikowe na słodko można zrobić z owocami raczej mało soczystymi - śliwki, morele, czereśnie, borówki amerykańskie.SKŁADNIKI:1 1/2 szklanki mąki1/4 l mleka1/4 l śmietany 18 lub 30% 6 jajek3 łyżki cukru30 dag śliwekmasło do...
  • CIASTO JAGODOWE Z KRUSZONKĄ

    Przepis dodany:
    4.90
    CIASTO JAGODOWE Z KRUSZONKĄ
    W tym roku na brak jagód nie można narzekać. Warto je wykorzystać do ciasta z kokosową kruszonką.SKŁADNIKI:3/4 kostki margaryny (np. Kasi)3/4 kostki masła 2 szklanki cukru6 jajek2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczeniaskórka otarta z 1...
  • NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ

    Przepis dodany:
    4.76
    NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ
    Naleśniki, a właściwie krokiety z kaszą gryczaną, mogą stanowić samodzielne danie albo dodatek do barszczu.SKŁADNIKI:naleśniki:3-4 szklanki mąk 1 szklanka mleka1 szklanka wody gazowanej2 jajka2 łyżki oleju1 łyżka cukru1 łyżeczka...
  • CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ

    Przepis dodany:
    4.71
    CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ
    Na upalne dni polecam słodko-kwaśne ciasto z kokosową pianką.SKŁADNIKI:2 jajka1/2 kostki masła1 1/2 szklanki mąki1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki cukru pudru30 dag czerwonej porzeczkikonfitura porzeczkowa (3-4 łyżki) 2 białka3...
  • SCHAB DUSZONY

    Przepis dodany:
    4.91
    SCHAB DUSZONY
    Schab daje bardzo dużo możliwości przygotowania i chyba zawsze wychodzi :)SKŁADNIKI:1 kg schabu środkowego3 dag masła2 cebule2 łyżki wodytymianek2 ząbki czosnku liść laurowysól, pieprzMięso umyć, osuszyć. Czosnek wycisnąć, rozetrzeć z 1/2...
  • CLAFOUTI

    Przepis dodany:
    4.84
    CLAFOUTI
    Clafouti, to francuski deser na bazie ciasta naleśnikowego. Polecam wersję z czereśniami i wiśniami.SKŁADNIKI:1/2kg czereśni lub wiśni5 łyżek mąki1/2 szklanki cukru3 jajka1 szklanka mlekaszczypta solimasło do formyUmyć i wydrylować owoce....
  • NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI

    Przepis dodany:
    4.91
    NALEŚNIKI Z TRUSKAWKAMI
    W sezonie truskawkowym nie może zabraknąć na stole naleśników z truskawkami :)SKŁADNIKI:3-4 szklanki mąki szymanowskiej1 szklanka mleka1 szklanka wody gazowanej2 jajka2 łyżki olejułyżka cukruszczypta soli1/2 kg truskawek1/2 opakowania serka...
  • SAŁATKA Z KURCZAKIEM I MALINAMI

    Przepis dodany:
    4.73
    SAŁATKA Z KURCZAKIEM I MALINAMI
    Polecam bardzo letnią, sezonową sałatkę na obiad lub kolację ;)SKŁADNIKI:1/2 kg piersi kurczaka (+ marynata: 2 łyżki keczupu, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka musztardy, przyprawa do kurczaka, przyprawa do grilla)sałata (+ sos: 2 łyżki oliwy, ocet...
  • DESER Z MALINAMI

    Przepis dodany:
    4.74
    DESER Z MALINAMI
    Deser ten można przygotować z owocami jagodowymi: malinami, jagodami, borówkami amerykańskimi, jeżyną, truskawkami lub drylowanymi wiśniami.SKŁADNIKI:budyń (waniliowy lub malinowy) z cukrem1/2 l mleka1/2 l śmietany kremówki (30%)25 dag serka...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).