Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha

W kuchni Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha jest już 38 dobrych przepisów:

  • Placek ze śliwkami

    Przepis dodany:
    4.64
    Placek ze śliwkami
    Składniki: Ciasto: 300 g mąki 140 g masła 1 jajko 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 1 budyń śmietankowy ½ kg śliwek cukier puder Sposób przygotowania: Składniki na ciasto zagniatamy na zwarte ciasto. Dzielimy je na...
  • Krem z zielonego groszku z miętą i twarogiem

    Przepis dodany:
    4.72
    Krem z zielonego groszku z miętą i twarogiem
    Składniki: 400 g mrożonego groszku 3 średnie ziemniaki 1 por 3 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 12 % 100 g twarogu półtłustego Oliwa Sól, pieprz ziołowy, mięta Sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy odrobinę oliwy, podsmażamy pokrojony...
  • Ośmiornica w pomidorach

    Przepis dodany:
    4.61
    Ośmiornica w pomidorach
    Składniki: 1 mrożona ośmiornica 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 czerwona podłużna papryka 400 g pomidorów garść zielonych oliwek 350 g passaty pomidorowej 150 ml białego wytrawnego wina natka pietruszki oliwa sól, pieprz, liść laurowy Sposób...
  • KOKOSANKA Z OWOCAMI

    Przepis dodany:
    4.68
    KOKOSANKA Z OWOCAMI
    Składniki: Spód: 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka wiórków kokosowych ½ szklanki mleka 1 kostka masła, roztopionego Owoce: 450 g dowolnych mrożonych owoców (tu mieszkanka aronii, porzeczek, truskawek i śliwek) 4 łyżki cukru pudru 1 ½...
  • Łososiowe rösti

    Przepis dodany:
    4.48
    Łososiowe rösti
    Placki ziemniaczane w wydaniu szwajcarskim, ichnia potrawa narodowa. Składniki: ½ kg zwartych ziemniaków 300 g filetu z łososia 1 łyżka masła 200 ml śmietany 3 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku oliwa sól, pieprz cząstki cytryny Sposób...
  • Śniadanie inaczej – jajko zapiekane w bułce

    Przepis dodany:
    4.87
    Śniadanie inaczej – jajko zapiekane w bułce
    Składniki: 2 bułki pszenne 4 jajka 12 plasterków salami 2 pomidorki koktajlowe parmezan sól morska, świeżo mielony pieprz, bazylia Sposób przygotowania: Bułki przekrajamy na pół, każdą połówkę delikatnie wydrążamy.  Dno każdej bułki...
  • Pulpety drobiowe w sosie dyniowym z chilli

    Przepis dodany:
    4.60
    Pulpety drobiowe w sosie dyniowym z chilli
    Składniki: Pulpety: 1 podwójna pierś z kurczaka 1 garść płatków owsianych 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka maggi sól, pieprz, słodka papryka Sos: 400 g miąższu z dyni 1 marchew 1 mały ziemniak 1 cebula 2 ząbki...
  • Kruchy placek orzechowo – żurawinowy

    Przepis dodany:
    4.47
    Kruchy placek orzechowo – żurawinowy
    Składniki: Ciasto: 250 g mąki 250 g orzechów laskowych kostka zimnego masła 2 żółtka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 3 szklanki świeżej żurawiny ½ szklanki cukru trzcinowego opakowanie cukru wanilinowego kieliszek...
  • Ciasto truskawkowe na maślance z kokosową kruszonką

    Przepis dodany:
    4.51
    Ciasto truskawkowe na maślance z kokosową kruszonką
      Jak już zrobita z truskawków nalewkę, wino i inne niezbędne do życia ludzkiego produkty, to wtedy możeta zrobić ciasto. Ale tylko wtedy. Składniki: Ciasto: 2 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru ½ opakowania cukru waniliowego 1 szklanka...
  • MANGO LASSI – tradycyjny indyjski napój jogurtowy z mango

    Przepis dodany:
    4.73
    MANGO LASSI – tradycyjny indyjski napój jogurtowy z mango
    Stało się, moi mili. Pulityka multi kulti i do naszej wsi dotarła wzięła. A dotarła za sprawo praktykanta, co to do naszego weterynarza przydzielony ze szkół został. Praktykant z Indiów, mówi, pochodzi, na krowach, mówi zna się jak nikt, a jak...
  • PLACEK Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

    Przepis dodany:
    4.51
    PLACEK Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI
      Składniki: Ciasto: 250 g mąki pełnoziarnistej 130 g chłodzonego masła 1 żółtko 1 łyżka cukru pudru 3 łyżki wody Wierzch: 250 g borówek amerykańskich 100 g mascarpone 1 łyżka mleka 5 łyżeczek cukru pudru sok z połowy cytryny...
  • PESTO Z RUKOLI

    Przepis dodany:
    4.51
    PESTO Z RUKOLI
    Nu, dobra, przyznać się musim – u nas też czasem na stole cósik zielonego pojawi się. Wiadomo, nie za dużo, bo w nadmiarze dla zdrowia szkodliwe, przecież człowiek nie krowa albo inny chomik. Ale odrobina, jak się suto bimberkiem podleje,...
  • Dorada pieczona z ziemniakami i pomidorami w hiszpańskim stylu

    Przepis dodany:
    4.85
    Dorada pieczona z ziemniakami i pomidorami w hiszpańskim stylu
    Słuchajta, ludziska, bo rzecz się stała nieprawdopodobna! Jakem żyję, takich dziwów w życiu żem nie widziała! Otóż, wyłóżta se, Zdzichu z Kulaso, jak zawsze, od lat niemalże pięćdziesięciu, na ryby wzięli poszli. Niby nurmalna sprawa,...
  • Pieczone ziemniaki z twarogiem, cheddarem i wędzonym pstrągiem

    Przepis dodany:
    4.73
    Pieczone ziemniaki z twarogiem, cheddarem i wędzonym pstrągiem
      Można se wydziwiać w tej kuchni, ile się tylko zachce. Można czarować, kombinować, wymyślać, słowem – durnia kleić można, ile wlezie.  Ale prawda jest taka, że nadejdzie chwila, w której człowiekowi się zachce wpieprzyć...
  • Piersi pieczone w panierce jogurtowo – ziołowej z parmezanem

    Przepis dodany:
    4.75
    Piersi pieczone w panierce jogurtowo – ziołowej z parmezanem
    Wstaję se, rozumita, z rana, na oko chiba  14:00 była.  Odklejam język od podniebienia, podłaże  do okna, przeciągam się aż kości chrupio, patrze…i co widzę…? Przed chałupo, tuż obok pługa, przechadza się ptaszysko. Ale jakie...
  • Bográcsgulyás, bograczem zwany

    Przepis dodany:
    4.88
    Bográcsgulyás, bograczem zwany
    Zimno się, ludziska, zrobiło, z chałupy się czterech liter ruszać nie chce. Człek by tera jeno siedział przed piecem, popijając grzańca na bimberku. Że jak grzańca na bimberku? Nu, zwyczajnie – bimberek się na piecu podgrzewa, goździkami...
  • Zupa krem z zielonych szparagów

    Przepis dodany:
    4.75
    Zupa krem z zielonych szparagów
    Długośmy się do tech szparagów przekonywali, oj długo. A bo to zielone takie, a jak zielone, to wiadomo, przesadnie zdrowe musi. Albo też bo modne takie się wzięło zrobiło, szparagi wpaździerzać, bo tak se hto wymyślił i tera te wszystkie...
  • Królik z warzywami w czerwonym winie

    Przepis dodany:
    4.62
    Królik z warzywami w czerwonym winie
    Na tech pulitykach to my się za bardzo nie znamy, bo wieta, my ze wsi i w ogóle.  Ale z okanzji wyborów powiemy Wam jedno:  dla takich wiernych fanów kiszonych ogórków jak my wybór może być tylko jeden. Nu, pulityka pulityko, a jeść cosik trza...
  • Śląskie rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą

    Przepis dodany:
    4.71
    Śląskie rolady wołowe z kluskami i modrą kapustą
    Do Kulasy w odwiedziny przyjechała siostra, Maryla, z małżonkiem swoim, Mietkiem. Z daleka przyjechaly, bo aż ze Śląska. Marylka nasza jest, mazurska znaczy, ale Mietek to Ślązak w dziada pradziada. Jak cóś gada, to ciężko idzie zrozumić, o so...
  • Pączki z wątróbką

    Przepis dodany:
    4.72
    Pączki z wątróbką
    Przy tłustem czwartku, wiadomo, każden jeden pączki wpaździerza. Wpaździerzamy i my, ale że marmalada różana na zakąskie nie pasuje, zrobilim swojo wersję pączków – z wątróbko, z cebulo, z winiunciem – czyli tak, jak lubim najbardziej!...
  • Salca tomatas me kima, czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym

    Przepis dodany:
    4.89
    Salca tomatas me kima, czyli sos pomidorowy z mięsem mielonym
    Czego by o Grekach nie mówić, to kuchnia ich pierwszorzędna jest.  Prosta, oparta na kilku podstawowych składnikach, przy garach sterczeć  za długo nie trza jak idiota (wiadomo przeca, że Grecy leniwi), a efekty takie, że paluchi lizać. Takego...
  • Śledzie po szwedzku

    Przepis dodany:
    4.72
    Śledzie po szwedzku
    Jużeśmy trochie wydobrzeli po wczorajszem, to Wam opowiemy, jak się imprezka z Sołtysowej szwagierko udała. Ano, poszli my tamój cali w strachu, że to drętwa posiadówka bedzie, że ani po ludzku wypić, ani zakąsić , ani pożartować. Nu,...
  • Zawijasy z kiełkami

    Przepis dodany:
    4.83
    Zawijasy z kiełkami
    Wczoraj do Sołtysowej na łeb się szwagierka ze z miasta zwaliła, ze Stolycy, rozumita, przyjechała. Sołtysowa w popłoch, rozumita, wpadła, nu, bo tu już się na ostatki u nas w chałupie ze starym swym szykowali, okowitkę w butelkach przygotowano...
  • Kurczak amerykańskiego kapitana

    Przepis dodany:
    4.84
    Kurczak amerykańskiego kapitana
    Po hamerykańcku to idzie: American’s Captain Chicken – może i niebrzydko, ale nikt by tu nie zrozumiał, o so chosi. Podobno dawno temu śjakiś kaptan przywiózł przepis na to danie zza odległych mórz w południowe stany Hameryki i tera tam to...
  • Kurczak po turecku

    Przepis dodany:
    4.52
    Kurczak po turecku
    Doszli nas słuchi, że wakancje w Turcji taniej wyjdo, niż na naszejszych poczciwych Mazurach. Prawda to to? Bo my tu, rozumita, cały czas wakancje mamy i może powinniśmy się baczniej przyjrzeć cenom w naszem monopolaku. Bo hto wie, może i...
  • Ogórki w zalewie musztardowo – miodowej z czarnuszką

    Przepis dodany:
    4.68
    Ogórki w zalewie musztardowo – miodowej z czarnuszką
    Co by było korolowo i różnorodnie w naszej spiżarni, zrobilim jeszcze jeden wariant ogórców, a co! Składniki: 1,5 kg ogórków gruntowych kilka ząbków czosnku gorczyca czarnuszka Zalewa: 1 ½ szklanki octu 10 % 4 szklanki wody 1 musztarda miodowa...
  • Ogórki w zalewie tikka masala

    Przepis dodany:
    4.59
    Ogórki w zalewie tikka masala
    Różne zagrychy so na tem świecie, bardziej lub mniej wymyjślne. Ale wszyscy wiedzo, że żadna porządna impreza, u porządnych, uczciwych ludzi, nie może się udać bez dobrego, poczciwego ogórca. Czy to kiszony, czy małosolny, czy wreście...
  • Srpska pljeskavica

    Przepis dodany:
    4.52
    Srpska pljeskavica
    Hamburgiery na Bałakanach też so, jakżeby inaczej. Ale ichnie, porządne, na ruszcie w przydomowym ogródku pieczone, podawane z cebulo i duuużo ilościo bimberku na winogronach. Sami se take wyprodukować możeta i na grylu pod chałupo przyrządzić....
  • Zagrycha do meczu: Zawiniątka z czosnkiem i orzechami

    Przepis dodany:
    4.90
    Zagrycha do meczu: Zawiniątka z czosnkiem i orzechami
    Pewno spytacie, jaki wynik mecza we wsi naszej. Ano, wynika ni ma, gdyż ponieważ albowiem zawodnicy pod sklepem się wzięli przetrenowali i do dzisiej trzeźwiejo. Ale zagryche do mecza i tak mamy uszykowano, jakby znienacka potrzeba na nią najszła....
  • Zagrycha na Mundial: Muffinowe mini – pizze z anchois

    Przepis dodany:
    4.64
    Zagrycha na Mundial: Muffinowe mini – pizze z anchois
    Nu, do Mundiala u nas wszyćko już gotowe – pole u sołtysa skoszone, świński pęcherz trzy dni w studole dojrzewa, co by odpowiednio twardkość miał, zawodnicy nasi już od rana pod sklepem o tężyznę fizyczno i hart ducha dbajo. Zostało jeno...
  • Czerwcowa sałatka z truskawek i sera pleśniowego

    Przepis dodany:
    4.56
    Czerwcowa sałatka z truskawek i sera pleśniowego
    Truskawków tera dużo, aż nie wiadomo co nimi robić. Nu, bo na surowo się przejedli, na słodko, ze śmietano i makaronem, znowuż do bimbru nie bardzawo pasujo. Trza było cósik inszego wypróbować, a że my lubim uchodzić za takich nu,...
  • Skrzydełka z miodem na ostro

    Przepis dodany:
    4.60
    Skrzydełka z miodem na ostro
    Pod sklepem – tam to dopiro potrafi być na ostro, oj potrafi! Za to u nas w chałupie, to zazwyczaj łagodnie…. Nu, chiba że na stół wjeżdżają ostre skrzydełka…. albo ósma szklaneczka bimberku… oż kurna, czyli….. codzienie?! Składniki:...
  • Chłodnik z botwiny

    Przepis dodany:
    4.73
    Chłodnik z botwiny
    Skoro se tu o tech burakach tak wesoło gawędzim, to opowiem wam jeszcze jedno historie. Otóż raza pewnego pod nasz Wiejski Ośrodek Kultury i Rekreancji, czyly sklep, podjeżdża bryka. Nie furmanka, ino bryka. I to jaka! NIEMECKA, panie, czarna jak...
  • Placek z botwinką i serem feta

    Przepis dodany:
    4.48
    Placek z botwinką i serem feta
    Nu, z burakami temi młodymi coś trza robić, bo zara się pokończo i człekowi żal bedzie, że należycie takich smakołyków nie wziął i nie wykorzystał.  Znaczy się, u nas się uni pokończo, bo we miastach to podobno rok cały zatrzęsienie...
  • Fakes, czyli grecka zupa z soczewicy

    Przepis dodany:
    4.73
    Fakes, czyli grecka zupa z soczewicy
    Soczewica to jest podobno podstawa diety takich, co to w kerperacjach pracujo. Nic z tego nie rozumiemy – niby dużo zarabiajo, a fasolę wpierniczajo, jakby piniędzy im na porządny kawałek schabu nie starczało. Nu, ale co tam się będziem...
  • Naleśnikowy tort z boczniakami

    Przepis dodany:
    4.55
    Naleśnikowy tort z boczniakami
    Jakeśmy już wspominali, ostatnio zatrzęsienie boczniaków mamy. Co by motonematy….. momotematycznymi nie być, tą razem na całość my poszli i popełnili najprawdziwszy, okazały tort z boczniakami! Składnik: 6 wytrawnych naleśników (każdy ma...
  • Oponki

    Przepis dodany:
    4.66
    Oponki
    Oponki, po inszemu kółeczka ze serem. Za gówniarza wpaździerzało się tego kilogramami, jak Pani Matka nasmażyli. Na swojskim twarogu, swojskich jajcach, smażone na smalcu ze swojskiej świni. Nasmażylim se tera sami, a wspomnienia z...
  • Boczniaki po grecku

    Przepis dodany:
    4.84
    Boczniaki po grecku
    Boczniaków kilogram żeśmy nabyli, albowiem Franciszkowi takiemu ze wsi naszej w stodole uni obrodzili. Franciszek ów powiada, że boczniaki najliepij rosno, jak je z leksza bimberkiem potraktować i musi cóś w tem być, bo dorodne i smaczne, gadziny....

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).