Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Dokładka

W kuchni Dokładka jest już 55 dobrych przepisów:

  • Krem z pieczonej papryki i pomidorów

    Przepis dodany:
    4.69
    Krem z pieczonej papryki i pomidorów
    Przeceny, przeceny. Wczoraj wróciłam z rynku do domu objuczona jak osioł, oczywiście na piechotę, bo myślałam że na pewno nie ulegnę pokusom hurtowych zakupów. Mam więc teraz ponad dwa kilo pomarańczowej papryki do przerobienia. Wymyśliłam...
  • Ciasto z truskawkami

    Przepis dodany:
    4.87
    Ciasto z truskawkami
    3 jajka350 g jogurtu naturalnego200 ml oleju500 g mąki200 g cukru15 g proszkupłaska łyżeczka sody oczyszczonej2 cukry waniliowe500 g truskawek, pokrojonych na duże kawałkiJajka najpierw dokładnie miksuję z cukrem na puszystą, białą masę....
  • Plokkari

    Przepis dodany:
    4.60
    Plokkari
    Zrobiło się już tak paskudnie zimno, ciemno i wietrzyście, że nagle przypomniała mi się tradycyjna Islandzka zapiekanka, która potrafi idealnie pocieszyć zamarzniętą duszę. Najczęściej pojawia się pod nazwą plokkfiskur, ale mi przedstawiła...
  • Picadillo

    Przepis dodany:
    4.74
    Picadillo
    Nie ma chyba nic przyjemniejszego, jak nadchodzący znienacka pocztą prezent urodzinowy. Tak właśnie przybyła do mnie "Literatura od Kuchni". Przedstawiam więc teraz swoją pierwszą, entuzjastyczną próbę przeniesienia literatury na stół. Ale...
  • Kremowa zupa z jarmu?u i szpinaku

    Przepis dodany:
    4.73
    Kremowa zupa z jarmu?u i szpinaku
    Ten przepis chodzi? za mn? od dawna. Dziwna zupa z samego zielska, ewidentnie bardzo zdrowa i z fajnymi dodatkami. Znalaz?am j? na blogu Cookie & Kate i odrobink? zmodyfikowa?am, posypuj?c j? po wierzchu tymiankiem, co by?o zreszt? pomys?em mojej...
  • Faszerowane cukinie z soczewic? i pieczarkami

    Przepis dodany:
    4.53
    Faszerowane cukinie z soczewic? i pieczarkami
    Ostatnio faszeruj? wszystko, co mi wpadnie pod r?k?. G?ównie dlatego, ?e wychodz? z tego lekkie, aromatyczne dania, w których zdecydowanie przewa?aj? warzywa. I tak w?a?nie prezentuj? si? moje faszerowane cukinie- s? wegetaria?skie, intensywne w smaku, a...
  • Zapiekanka rybna z sosem ?mietanowo - musztardowym

    Przepis dodany:
    4.81
    Zapiekanka rybna z sosem ?mietanowo - musztardowym
    Zapiekanka zainspirowana zosta?a niebieskim naczyniem do zapiekania i pomys?em pani Agnieszki Kr?glickiej na sos ?mietanowo - musztardowy. Potem ju? by?a tylko improwizacja. Kombinacja okaza?a si? do?? perfekcyjna- kwa?ne kapary, ostra musztarda, s?odka...
  • Tajine z kurczakiem, bakłażanami i morelami

    Przepis dodany:
    4.81
    Tajine z kurczakiem, bakłażanami i morelami
    Oto jedno z moich ukochanych dań. Niesamowicie aromatyczne, rozgrzewające, pikantne a jednocześnie nie za ciężkie. Podaję tutaj wersję z kurczakiem, bo jest chyba najmniej skomplikowana, ale śmiało można zastąpić kurczaka marynowaną wcześniej...
  • Sałatka z buraków, fasolki, białej fasoli i fety

    Przepis dodany:
    4.60
    Sałatka z buraków, fasolki, białej fasoli i fety
    Niestety, byłam tak głodna, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcie. Cały pomysł polega tutaj na kontraście pomiędzy słodkawymi burakami a słoną fetą, oraz na różnych strukturach- lekko chrupiące buraki i fasolki wymieszane z kremową fasolą i...
  • Korzenny syrop z dyni (do pumpkin spice latte)

    Przepis dodany:
    4.90
    Korzenny syrop z dyni (do pumpkin spice latte)
    Syrop z dyni i przypraw piernikowych swoją sławę zyskał dzięki marketingowemu przebojowi Starbucks, czyli pumpkin spice latte. Dyniowa latte jest pyszna, ale ja go chyba wolę do dyniowych racuszków śniadaniowych. Można go połączyć z mlekiem...
  • Snickerdoodles z kremem i owocami

    Przepis dodany:
    4.70
    Snickerdoodles z kremem i owocami
    Snickerdoodles to takie tradycyjne ciasteczka ze Stanów, które są przypieczone na zewnątrz i lekko ciągnące w środku. Po zrobieniu ciasta formuje się małe kuleczki, i te obtacza się w cynamonie z cukrem, spłaszcza szklanką (albo łapą) i...
  • Gazpacho

    Przepis dodany:
    4.73
    Gazpacho
    Niewiele dań nadaje się tak świetnie na upały, jak gazpacho. Do tego przygotowuje się je w kilka minut, a resztę czasu można spożytkować na inne rozrywki. Nie wspomnę, że jest świetnym sposobem na zaaplikowanie sobie koktajlu witamin i...
  • Ciasto z rabarbarem i truskawkami

    Przepis dodany:
    4.81
    Ciasto z rabarbarem i truskawkami
    Jak tylko zrobiło się u nas ciepło, to straciłam kontrolę nad blogiem ( i paroma innymi rzeczami również). Teraz mam jakieś horrendalne zaległości postowe, bo coś tam jednak gotowałam. Więc wrzucam, nim zapomnę, przepis na ciasto z rabarbarem...
  • Pizza z grilowanymi warzywami

    Przepis dodany:
    4.74
    Pizza z grilowanymi warzywami
    ciasto:500 g mąki300 ml ciepłej wody2 łyżki oliwypół łyżki soli7 g suchych drożdżysos:1 paczka passaty (400 ml)3 ząbki czosnku, w plasterkach2 łyżki oliwy2 łyżeczki posiekanego oreganołyżka octu balsamicznegocukier i sól do...
  • Lekkie ciasto z rabarbarem i aromatem pomarańczy

    Przepis dodany:
    4.85
    Lekkie ciasto z rabarbarem i aromatem pomarańczy
    Cała Polska je rabarbar. A przynajmniej tak to wygląda, bo internet jest nagle kompletnie zalany przepisami rabarbarowymi. No więc ja też wysuwam swoją propozycję na super szybkie i lekkie ciasto. Jego niepowtarzalny urok tkwi w skórce...
  • Wiosenne pesto pietruszkowe

    Przepis dodany:
    4.83
    Wiosenne pesto pietruszkowe
    Aromatyczne pesto ze świeżym aromatem cytrynowym jest idealne do makaronu na lekki wiosenny albo letni obiad. Pasuje też dobrze do świeżego białego pieczywa albo do doprawiania śródziemnomorskich przekąsek (np, muszli, krewetek koktajlowych,...
  • Cytrynowe racuszki z ricottą

    Przepis dodany:
    4.73
    Cytrynowe racuszki z ricottą
    Kolejne udane podejście do prawdziwych śniadań. Racuszki wyszły bardzo delikatne i puszyste, więc będą powtórki.Składniki:3 jajka3 łyżki brązowego cukrucukier puder250 g ricotty7 łyżek mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaolej do...
  • Pasztet z czerwonej soczewicy

    Przepis dodany:
    4.57
    Pasztet z czerwonej soczewicy
    Cały czas staram się znajdywać roślinne zamienniki mięsa, a zwłaszcza wędlin. W ramach eksperymentów wyszedł mi całkiem udany pasztet soczewicowo-warzywny. Miękki, dość kremowy (daje się rozsmarować) no i bardzo zdrowy. Polecam.Do gotowania...
  • Deser z kaszy mannej z sosem jagodowym

    Przepis dodany:
    4.64
    Deser z kaszy mannej z sosem jagodowym
    Kolejna podejście do jedzenia porządnych śniadań. W sumie to najzwyklejsza kasza manna, trochę wzbogacona żółtkami i masłem, podawana na zimno. Ważne, że się prezentuje na tyle dobrze, żeby dało się nią wywabić wakacyjną młodzież z...
  • Hiszpańska tortilla

    Przepis dodany:
    4.52
    Hiszpańska tortilla
    Zawsze uwielbiałam hiszpańską tortillę, zwłaszcza na zimno, jako tapa. Do rodzinnego rytuału należy u nas lunch, albo kolacja, składająca się z tortilli, świeżej bagietki i wielkiej michy sałaty. Nic więcej nam nie trzeba. Wersja, którą...
  • Foccacia z rozmarynem

    Przepis dodany:
    4.74
    Foccacia z rozmarynem
    Boska foccacia na każdą okazję- śniadanie, lunch, kolację jako składnik obiadu albo po prostu z lampką białego wina gdzieś najlepiej na trawie. Pasuje do wszystkich grilowanych, duszonych i surowych warzyw. I do sera, i do oliwy, i do masła....
  • Gratin ze szpinakiem

    Przepis dodany:
    4.60
    Gratin ze szpinakiem
    Nieskomplikowana zapiekanka ze szpinakiem- może występować solo (z sałatką na boku) albo być dodatkiem do czegoś grilowanego (np. łososia). Dobrze się odgrzewa lub odpieka następnego dnia, dlatego można od razu zrobić większą...
  • Sernik nowojorski

    Przepis dodany:
    4.61
    Sernik nowojorski
    Nasza słabość i pokusa- kremowy sernik nowojorski. Podaję przepis, który jest przetestowaną kombinacją paru innych przepisów, wraz ze specjalnymi ukłonami w stronę Cooking For Engineers za ich absolutnie zniewalające...
  • Słodki razowy chleb śniadaniowy na zakwasie

    Przepis dodany:
    4.75
    Słodki razowy chleb śniadaniowy na zakwasie
    W ramach zdrowego i rozsądnego jedzenia próbuję od jakiegoś czasu jeść prawdziwe śniadania. Dopuszczalna jest wyłącznie wersja słodka (albo słodkawa), więc prosto nie jest. Ale jak się człowiek postara, to się czasem coś uda. Upiekłam...
  • Wielkanocne ciasto drożdżowe z kajmakiem

    Przepis dodany:
    4.64
    Wielkanocne ciasto drożdżowe z kajmakiem
    Propozycja na trochę słodszą i bardziej świąteczną wersję ciasta drożdżowego. Taka hybryda między babą wielkanocną a mazurkiem, która u nas jest przebojem śniadaniowym.Składniki: (na jedną blachę 26 cm średnicy)250 g mąki...
  • Cynamonowe bułeczki drożdżowe z syropem klonowym

    Przepis dodany:
    4.78
    Cynamonowe bułeczki drożdżowe z syropem klonowym
    Śniadaniowa wariacja na temat ciasta drożdżowego dla miłośników cynamonu. Przyznaję, że zupełnie mnie rozkłada kombinacja rodzynek, cynamonu i brązowego cukru, ale jak część babeczek polałam obficie syropem klonowym przed wstawieniem do...
  • Migdałowe clafoutis ze śliwkami

    Przepis dodany:
    4.67
    Migdałowe clafoutis ze śliwkami
    Ten przepis podpatrzyłam w książce Rachel Khoo, ale zrobiłam go ze śliwkami zamiast z czereśniami. Nie jest to typowe clafoutis, bo mielone migdały nie tylko dają mu trochę więcej substancji, ale w sumie zmieniają zupełnie charakter ciasta....
  • Prosta sałatka z soczewicy, tuńczyka i kiełków

    Przepis dodany:
    4.78
    Prosta sałatka z soczewicy, tuńczyka i kiełków
    Składniki:2 puszki steków z tuńczyka w wodzie250 g gotowanej zielonej soczewicy1 duży kubek kiełków z rzodkiewki1 drobno pokrojona czerwona papryka1 żółta paprykaewentualnie drobno pokrojona czerwona cebula (ja nie daję)sos100 ml jogurtu...
  • Zachodnioafrykańska zupa z orzeszków ziemnych z jarmużem

    Przepis dodany:
    4.74
    Zachodnioafrykańska zupa z orzeszków ziemnych z jarmużem
    To jest zupa, którą koniecznie trzeba choć raz spróbować. Jest pyszna, nietypowa, rozgrzewająca i bardzo sycąca. Zawsze byłam w stanie jeść niespodziewanie wielkie porcje, ale ta zupa mnie pokonała. Po jednej, marnej miseczce zostałam...
  • Chleb radykalnie bananowy

    Przepis dodany:
    4.58
    Chleb radykalnie bananowy
    Jest to przepis na chleb bananowy, który znalazłam wieki temu na allrecipes i od tego momentu nie chcę nigdy jeść innego chleba bananowego. Ciasto wychodzi świetnie za każdym razem i ma niepowtarzalnie intensywny, bananowy aromat. Najważniejsze...
  • Curry z pieczonych warzyw z sosem orzechowym

    Przepis dodany:
    4.80
    Curry z pieczonych warzyw z sosem orzechowym
    Dla mnie jest to zazwyczaj danie resztkowe z pozostałości po pieczeniu warzyw, więc skłądniki i proporcje się zmieniają. Uważam jednak, że podstawą powinna być pieczona dynia piżmowa albo słodkie ziemniaki. Pasternak, papryka  i czerwona...
  • Sałatka z kozim serem, bekonem i gruszkami

    Przepis dodany:
    4.87
    Sałatka z kozim serem, bekonem i gruszkami
    Cudowna sałatka na domowy lunch albo lekką kolację z lampką białego wina.Składniki na jedną osobę:50 g świeżego, miękkiego koziego serka3 cieniutkie plastry wędzonego bekonu1/4 gruszki, pociętej w bardzo cienkie plasterkigałązka czerwonych...
  • Najprostsze kruche rogaliki z jabłkami

    Przepis dodany:
    4.53
    Najprostsze kruche rogaliki z jabłkami
    Zachcianka matką wynalazku (a w tym przypadku, wygrzebania starego przepisu z odmętów pamięci). Typowo desperacka sytuacja: pora była nieprzyzwoicie późna i miałam wielką ochotę na coś słodkiego. Przekopałam cały dom, i , zgodnie z moimi...
  • Gęsty krem z cukinii zapiekany z grzankami i gruyere

    Przepis dodany:
    4.89
    Gęsty krem z cukinii zapiekany z grzankami i gruyere
    Muszę przyznać, że sama myśl o zupie z cukinii mnie zawsze odstraszała. Cukinia jest wodnista i delikatna w smaku, więc była dla mnie ostatnim kandydatem na zupę. Ale nadeszła chwila, kiedy w domu nie było do jedzenia nic, poza cukiniami....
  • Chleb razowy na żytnim zakwasie

    Przepis dodany:
    4.49
    Chleb razowy na żytnim zakwasie
    W końcu podjęłam ostateczne wyzwanie- własny chleb na zakwasie. Nigdy bym się nie posądzała o pieczenie chleba, a co dopiero robienie własnego zakwasu. Ale zostałam podstępnie sprowokowana przez Naczelnego Konsumenta, który z całym...
  • Ciasto migdałowe ze świeżymi figami

    Przepis dodany:
    4.48
    Ciasto migdałowe ze świeżymi figami
    Sezon na figi się już prawie skończył, więc ostatnim rzutem na taśmę podaję przepis na migdałowe ciasto z figami. Pomysł na przepis znalazłam tutaj, ale moja wersja została odrobinę zmodyfikowana. Składniki:100 g mąki z migdałów150 g...
  • Zapiekana dynia makaronowa

    Przepis dodany:
    4.73
    Zapiekana dynia makaronowa
    Wreszcie! Przechadzam się po lokalnym rynku w poszukiwaniu porządnych śliwek i potykam się o co? O piękną, wypasioną dynię makaronową. Najlepsza dynia do faszerowania, która była do tej pory tylko niknącym, sentymentalnym cieniem wspomnienia,...
  • Puszyste racuszki dyniowe z pełnej mąki

    Przepis dodany:
    4.46
    Puszyste racuszki dyniowe z pełnej mąki
    Przepis na przypadkowe dyniowe placuszki, które mnie zaskoczyły i zamierzam je wielokrotnie powtarzać. Są bardzo puszyste, aromatyczne, lekkie, mało słodkie i wyjątkowo jesienne. Placuszki były wyprodukowane w akcie desperacji, bo nie było nic...
  • Sałatka z chrupiącym bekonem, jajkami i bobem

    Przepis dodany:
    4.73
    Sałatka z chrupiącym bekonem, jajkami i bobem
    Chrupiący, wędzony bekon, rozlewające się żółtka, kremowy bób i do tego świeża bagietka. Brzmi dobrze? Wspaniała, prosta sałatka na godziny przedpołudniowe- późne śniadanie w weekend, albo lekki lunch. Jeżeli ma się dostęp do mrożonego...
  • Ciasto dyniowe z rumowym lukrem

    Przepis dodany:
    4.46
    Ciasto dyniowe z rumowym lukrem
    U nas w Holandii sezon dyniowy w pełni. Nie znaczy to, że nagle pojawiło się dużo gatunków dyni, ale są za to wszechobecne. Trochę tęsknię za niektórymi rodzajami dyni, które były popularne w Kanadzie. Na przykład taka dynia makaronowa-...
  • Krem z pasternaka z harissą

    Przepis dodany:
    4.83
    Krem z pasternaka z harissą
    Składniki:3 średnie pasternaki2 średnie ziemniaki1 duża cebulamały kawałek selera2 litry bulionu warzywnego4 łyżki słodkiej śmietankikilka łyżeczek gotowej harissysklarowane masło lub olej do smażeniaPasternak należy pokroić na słupki i...
  • Moussaka

    Przepis dodany:
    4.58
    Moussaka
    Na moim lokalnym rynku pewien miły pan sprzedał mi wielką siatę bakłażanów za 1 euro, więc jedliśmy bakłażany na wszelkie możliwe sposoby. Niestety moja kreatywność szybko się wytraciła, nie mówiąc już o apetycie na bakłażany. Kiedy...
  • Muffiny gruszkowe z mąką pełnoziarnistą

    Przepis dodany:
    4.86
    Muffiny gruszkowe z mąką pełnoziarnistą
    Oto pomysł na wykorzystanie gruszek, które nam już mocno dojrzały, i chyba nie damy rady ich zjeść przed upływem terminu przydatności do spożycia. Muffiny wyszły pyszne, a dzięki mące razowej i brązowemu cukrowi mają sporo charakteru i są...
  • Halibut z chrupiącą posypką pieczarkową

    Przepis dodany:
    4.69
    Halibut z chrupiącą posypką pieczarkową
    Ryba2 duże filety halibuta (jakiś kilogram)sok z pół cytrynyolej do smażeniasólPieczarki10 niewielkich pieczarek, przekrojonych w ćwiartki2 czubate łyżki tartej suchej bułkigarść orzechów włoskich, drobno posiekanych2 łyżki posiekanej natki...
  • Jesienne gofry cynamonowe ze śliwkami i gruszkami

    Przepis dodany:
    4.55
    Jesienne gofry cynamonowe ze śliwkami i gruszkami
    Od momentu jak wyjechałam z Kanady nie mogłam przeżyć rozstania z jedną rzeczą, której absolutnie nigdzie nie mogę dostać w Holandii- mrożonymi goframi cynamonowymi Eggo. Jako, że rano zazwyczaj spadam po schodach do kuchni i potrzebuję...
  • Guacamole

    Przepis dodany:
    4.57
    Guacamole
    Mój przepis na guacamole jest bardzo minimalistyczny i opiera się głównie na awokado , lemonce i kolendrze. Założenie jest takie: salsa ma być pikantna, a guacamole kremowe, aromatyczne  i łagodne, trochę jak nasz majonez. Muszę przyznać,...
  • Świeże figi nadziewane kozim serkiem, zapiekane z szynką serrano

    Przepis dodany:
    4.90
    Świeże figi nadziewane kozim serkiem, zapiekane z szynką serrano
    Składniki:6 dużych, dojrzałych fig150 g kremowego serka koziegomiód, pół łyżeczki6-12 plasterków jamon serrano lub szynki parmeńskiej (jeśli figi są niewielkie, to starczy 6, jak duże, to lepiej zawinąć każdą w dwa plasterki)2 gałązki...
  • Sałatka ze świeżej cukinii z chili, czosnkiem i pesto nastrurcjowym

    Przepis dodany:
    4.62
    Sałatka ze świeżej cukinii z chili, czosnkiem i pesto nastrurcjowym
    Składniki:1 spora cukinia (wybrałam żółtą dla efektu, ale to nie ma w sumie znaczenia)- albo dwie małepół czerwonego chili, drobniutko posiekanegosok z ćwiartki cytrynyłyżeczka oliwy z oliwek1 ząbek czosnkułyżeczka, lub dwie, pesto z...
  • Pesto z nasturcji

    Przepis dodany:
    4.64
    Pesto z nasturcji
    Wreszcie w domu! Na dodatek po powrocie czekała na mnie niespodzianka- moje kochaniutkie nasturcje zdecydowały, że będą twarde i przeżyją samotnie dwa miesiące. Bez maczety przez ogród ani rusz. I związku z tym nastąpi teraz seria nasturcjowa,...
  • Panna cotta z gorącymi leśnymi owocami

    Przepis dodany:
    4.76
    Panna cotta z gorącymi leśnymi owocami
    Składniki:200 ml śmietanki200 ml wody250 g mascarpone3 łyżki cukru pudru2 cukry waniliowe6 listków żelatynytruskawki w połówkach, do położenia na wierzch (ilość zależy od powierzchni naczynia, którego użyjemy do chłodzenia deseru)na sos...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).