Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Domowe potrawy dla każdego
W kuchni Domowe potrawy dla każdego jest już 186 dobrych przepisów:
Mus jabłkowy dla dzieci od 6. miesiąca życia
Przepis dodany:Półki sklepowe pękają od tych gotowych musów jabłkowych dla dzieci w słoiczkach. Nic jednak nie zastąpi naturalnego, przygotowanego na świeżo bez żadnych sztucznych dodatków i konserwantów. Mus jabłkowy można podawać niemowlakom po...Szybki barszcz do krokietów, pasztecików i wigilijnych uszek (bez zakwasu)
Przepis dodany:Barszcz czerwony jest nieodzownym elementem takich potraw jak krokiety, paszteciki z mięsem lub z kapustą. Wraz z uszkami stanowi też główną potrawę wigilijną. Choć najsmaczniejszy i najzdrowszy jest barszcz na zakwasie, to można również...Kleik ryżowy na zatrucia
Przepis dodany:Kleik ryżowy jest typową potrawą, jaką podaje się chorym na zatrucia pokarmowe. Przyrządza się go zarówno dzieciom jak i dorosłym. To nic innego jak rozgotowany na papkę ryż z odrobiną soli i ewentualnie masła. Kleik ryżowy działa odżywczo...Proziaki – podkarpackie placki na sodzie
Przepis dodany:Proziaki w tradycji kuchni regionalnej Podkarpacia wpisały się jako rodzaj pieczywa, placków albo bułeczek z dodatkiem „prozy”, czyli sody oczyszczonej. Stąd ich wdzięczna nazwa proziaki. Inne określenia tych placków to prozioki, prołozioki,...Krokiety z szynką, pieczarkami i serem
Przepis dodany:Krokiety, czyli rodzaj naleśników w chrupiącej panierce, są powszechnie lubianą potrawą. Możemy przyrządzić je z dowolnym farszem, czy to z mięsem, z kapustą i grzybami. Bardzo smaczne są również krokiety ze szpinakiem i mozarellą. Dziś...Szarlotka z bezą – najlepsza
Przepis dodany:Szarlotka z budyniową bezą i kruszoną, to najlepsza szarlotka jaką w życiu jadłam! Jest krucha, wilgotna, aromatyczna za sprawą dodatku cynamonu i niezwykle delikatna, dzięki budyniowej piance. Dosłownie rozpływa się w ustach. Gorąco polecam...Ciasto Kilimandżaro
Przepis dodany:Przestawiam wam ciasto o wdzięcznej nazwie Kilimandżaro. To klasyczny przekładaniec zawierający dwie warstwy ciemnego biszkoptu, masę jabłkową uszlachetnioną galaretką pomarańczową oraz masę budyniową. Całość wieńczy polewa czekoladowa....Bułki razowe
Przepis dodany:Domowe wypieki są nie tylko smaczne ale też i bardzo zdrowe. Sami bowiem kontrolujemy skład chleba czy bułek. Dziś łatwy przepis na bułki razowe, uznawane za zdrowsze od tych klasycznych pszennych. Im wyższy typ mąki, tym jest ona bogatsza w...Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i kukurydzą
Przepis dodany:Sałatka z tuńczykiem, jajkiem i kukurydzą jest jedną z najpopularniejszych sałatek w moim domu. Oboje z mężem bardzo nam smakuje. Zamiennie przyrządzam też sałatkę żydowską. Sałatkę z tuńczykiem, jajkiem i kukurydzą robię bez specjalnych...Zupa-krem z papryki
Przepis dodany:Uwielbiam paprykę w każdej postaci, czy to na surowo, duszoną czy też pieczoną, tak jak w dzisiejszym przepisie na zupę krem z papryki. Papryka jest skarbnicą wielu witamin (zwłaszcza witaminy C, witamin z grupy B oraz beta-karotenu) oraz...Kluski leniwe z mąki jaglanej
Przepis dodany:Kluski leniwe – lubimy je wszyscy, a zwłaszcza dzieci. Mięciutkie, polane zrumienioną bułką z masłem, cukrem i cynamonem. Niektórzy podają je polane gęstą śmietaną i posypują cukrem. Sposobów przyrządzania klusek leniwych jest kilka. W...Pulpety w sosie grzybowym
Przepis dodany:Pulpety wielu osobom kojarzą się z dzieciństwem. Mnie z pewnością. Karmieni byliśmy nimi przez nasze mamy czy w przedszkolach. Dziś przestawiam wam mój sprawdzony przepis na pyszne pulpety w sosie grzybowym. Zachwycą najbardziej wybredne...Gołąbki tradycyjne
Przepis dodany:Któż z nas nie pamięta smaku domowych babcinych gołąbków? Gołąbki tradycyjne to te z farszem z mięsa mielonego oraz ryżu, czasem z kaszy gryczanej, zawiniętego w liście kapusty białej lub włoskiej. Gołąbki są popularną potrawą nie tylko...Śledzie w sosie musztardowym
Przepis dodany:Przestawiam jeden z wariantów podania śledzi, mianowicie przepyszne śledzie w słodko-pikantnym sosie musztardowym. Są idealną przystawką na wszelkie przyjęcia, tudzież na tzw. domówki, na święta, czy po prostu kiedy tylko najdzie na nas na...Bliny, drożdżowe placki pszenno-gryczane
Przepis dodany:Bliny to potrawa wywodząca się z kuchni kresowej, popularna także w kuchni rosyjskiej. To rodzaj drożdżowych placków lub naleśników. Istnieje bowiem na nie wiele receptur. Mnie osobiście bliny przypominają racuchy, choć spotkałam się również...Pizza z patelni
Przepis dodany:Kto nie lubi pizzy? No właśnie. Pizza tradycyjna z szynką czy salami albo wegetariańska, każda jest dobra. Pizza wcale musi być z pieca albo jak przystało na warunki domowe – z piekarnika. Pizzę można przyrządzić także na patelni i to w...Twarożek na śniadanie z miodem i inuliną
Przepis dodany:Twarożek z miodem i inuliną to dobry pomysł na zdrowe, energetyczne śniadanie i nie tylko. Świetnie sprawdzi się także na kolację. Jest lekkostrawny a zarazem sycący. Zwykle bowiem kupuję twaróg półtłusty lub śmietankowy. Twarożek możemy...Zupka ziemniaczano-marchewkowa dla dzieci od 9. miesiąca życia
Przepis dodany:Tym razem przedstawiam propozycję menu dla najmłodszych, czyli smaczną i zdrową zupkę ziemniaczano-marchewkową dla małych dzieci powyżej 9. miesiąca życia. Danie to zawiera raptem 3 składniki: ziemniaki, marchew i masło oraz wodę. Ziemniaki...Chleb razowy
Przepis dodany:Nie ma to jak domowy chleb. Tym razem upiekłam go z gotowej mieszanki na chleb razowy żytni. Nie zawiera konserwantów ani ulepszaczy. Jest za to oparta na naturalnym wysuszonym zakwasie żytnim. Mieszanka nadaje się zarówno do wypieku w piekarniku,...Muszle makaronowe nadziewane tuńczykiem – przekąska na imprezę
Przepis dodany:Nadziewane muszle makaronowe są świetną przekąską na wszelkiego typu imprezach i przyjęciach. Dziś proponuję muszle conchiglioni nadziewane tuńczykiem z dodatkiem jajek, papryki, ogórka kiszonego, sera żółtego oraz kukurydzy. Dowolnie...Śledzie marynowane w occie
Przepis dodany:Śledzie marynowane w occie czy w oleju, są uniwersalną, znaną od wieków przekąską, znaną w wielu regionach Polski, zwłaszcza na Pomorzu. Sprawdzają się idealnie na wszelkich przyjęciach, podczas Wielkiego je wykorzystać także jako bazę do...Kapusta z grochem na Wigilię i nie tylko
Przepis dodany:Kapusta z grochem to jedna z 12 potraw, jaką spożywa się na Wigilię. To również potrawa regionalna Kujaw. Kapustę z grochem jadało się także w województwie łódzkim, gdzie okraszano ją dodatkowo skwarkami. Niegdyś dodawano do niej olej...Uszka na Wigilię
Przepis dodany:Uszka z barszczem to jedna z czołowych wigilijnych potraw. Aromatyczne, pachnące grzybami, domowe uszka są nieporównanie smaczniejsze od tych gotowych ze sklepu. Może nie mają tak perfekcyjnego kształtu ale zapewniam was, że są o niebo lepsze od...Kruche ciasteczka korzenne
Przepis dodany:Ciasteczka korzenne umilą nam długie zimowe wieczory. Są też smaczną przekąską bożonarodzeniową. W przeciwieństwie do twardych pierniczków, te ciasteczka są przyjemnie kruche. Mają cudowny korzenny aromat. Możemy im nadać dowolny kształt....Drożdżowe ciasteczka z różą
Przepis dodany:Ciasteczka te są regionalnym przysmakiem kuchni Podkarpacia. Przyrządza się je z ciasta drożdżowego, a nadziewa marmoladą różaną. Za sprawą dodatku smalcu i ciekawego kształtu, ciasteczka te określa się mianem rożków smalcówek z różą....Śledzie w śmietanie
Przepis dodany:Śledzie to jedna ze sztandarowych potraw kuchni Polskiej, szczególnie popularna w tradycji kulinarnej Pomorza i Kaszub. Śledzie w śmietanie są idealną propozycją na wigilijny stół czy w okresie Wielkiego Postu. Królują także na przyjęciach,...Uniwersalny sos pieczarkowy
Przepis dodany:Uniwersalny sos pieczarkowy. Gęsty i aromatyczny, pachnący koperkiem, taki jak lubię :) Sos pieczarkowy świetnie się nadaje zarówno do makaronu, klusek śląskich, kasz, ryżu, ziemniaków puree a nawet mięsa. Dla podbicia jego barwy polecam dodać...Chleb domowy pszenno-żytni
Przepis dodany:Chleb domowy jest najpyszniejszy a jego upieczenie daje ogromną frajdę. Nie trzeba być wytrawnym piekarzem aby upiec domowy chleb. Wystarczy zaopatrzeć w odpowiednie mąki: pszenną i żytnią oraz gotowy wysuszony zakwas żytni. Wszystkie niezbędne...Szpekuchy, czyli litewskie pierożki drożdżowe nadziewane słoniną lub boczkiem
Przepis dodany:Szpekuchy to tradycyjna potrawa kresowa, popularna na Litwie, przyrządzana na Wielkanoc. To nic innego, jak pieczone drożdżowe pierożki nadziewane słoniną z cebulką, czasem boczkiem. Danie to wywodzi się z tradycji kuchni niemieckiej, gdzie...Surówka z kapusty pekińskiej, papryki i kukurydzy
Przepis dodany:Przedstawiam wam bardzo smaczną i prostą surówkę do obiadu z kapusty pekińskiej, papryki, pomidora i kukurydzy. Szybko się ją przyrządza. Surówka dobrze komponuje się zarówno z daniami mięsnymi, rybami, jak i jarskimi. Składniki możecie...Kotlety z piersi kurczaka w panierce z płatków drożdżowych
Przepis dodany:Płatki drożdżowe nieaktywne choć może mało znane, stanowią pełne składników odżywczych pożywienie. Jak nazwa wskazuje, są one nieaktywne, czyli nie ma obaw, że będą fermentować w układzie pokarmowym. Płatki drożdżowe mają szerokie...Owsianka dla niemowlaka od 7. miesiąca życia
Przepis dodany:Przedstawiam przepis podstawowy na owsiankę dla najmłodszych, czyli dla niemowlaków powyżej 7.miesiąca życia. Może stanowić dobre i przede wszystkim zdrowe urozmaicenie w diecie dziecka. Owies (Avena Sativa) działa ogólnie wzmacniająco na...Schab w sosie pieczarkowym
Przepis dodany:Schab w sosie pieczarkowym to tradycyjne danie kuchni polskiej. Posmakuje zdecydowanej większości osób. No chyba, że nie przepadamy za grzybami, można je wówczas pominąć. Gęsty kremowy sos, pieczarki i aromatyczne mięso tworzą niebanalną...Shoarma z kurczakiem
Przepis dodany:Shoarma (szawarma) [czytaj: „szałama”] to popularna potrawa w kuchni arabskiej, w Polsce bardziej znana pod nazwą gyros czy kebab. Mięso wołowe, cielęce, drobiowe lub wołowo-baranie podaje się w postaci skrawków, okrawanych z pionowego rusztu w...Domowy krem nutella
Przepis dodany:Dawniej kupowałam Nutellę i jadałam ją z wielkim smakiem. Domowa wersja kremu nutella przekonuje mnie bardziej, z racji prostego i przede wszystkim naturalnego składu, bez masy białego cukru, chemicznych dodatków, ulepszaczy smaku, emulgatorów, czy...Eskalopki z indyka w sosie musztardowym
Przepis dodany:Eskalopki to nieduże kotlety, usmażone bez panierki tzw. saute. Często podaje się je w kremowym sosie. Tak właśnie zrobiłam. Moje dzisiejsze danie to eskalopki z indyka w sosie musztardowym, choć można również użyć piersi z kurczaka, bądź...Ziemniaki smażone z boczkiem tradycyjne
Przepis dodany:Ziemniaki stanowią podstawę kuchni Polskiej wielu regionów. Zastąpiły one w znacznej mierze dawniej spożywane kasze. Ziemniaki są popularne zarówno w kuchni Wielkopolski, Pomorza, Kujaw, Śląska, Podlasia czy Podhala. Smażono je wraz wcześniej...Koktajl bananowo-pomarańczowy
Przepis dodany:Lato nieubłaganie dobiega końca. Został jeszcze tylko tydzień. Dlatego aby zachować migawkę lata, na dzisiejszy jeszcze ciepły i słoneczny dzień, przygotowałam przepyszny koktajl pomarańczowo-bananowy. Jego zrobienie zajęło mi jakieś 3...Chleb wiejski z siemieniem lnianym
Przepis dodany:Dziś przestawiam chleb z gotowej mieszanki, jest nim chleb wiejski z posypką z siemienia lnianego. Wiele razy piekłam takie chleby. Zawsze się udają a mieszkanka jest idealnie skomponowana. Zawiera ona naturalny wysuszony zakwas żytni. Spróbujcie, a...Roladki schabowe w sosie pomidorowym
Przepis dodany:Mam dla was świetną propozycję na weekendowy obiad, mianowicie pyszne roladki schabowe, nadziewane serem żółtym i szynką, w sosie pomidorowym. Potrawa wcale nie jest skomplikowana, jakby się mogło wydawać. Przygotowałam do niej pieczone...Surówka z buraka i ogórka kiszonego
Przepis dodany:Przedstawiam bardzo zdrową surówkę z buraków, jabłka i ogórka kiszonego. Buraki są warzywem trochę niedocenianym w Polsce, za to niezwykle cennym w składniki odżywcze i do tego bardzo tanie. Buraki działają odkwaszająco na organizm oraz...Zupka brokułowo-ziemniaczana dla dzieci od 6.miesiąca życia
Przepis dodany:Dziś chciałam przedstawić pierwszy przepis z cyklu Potrawy dla Dzieci na smaczną i przede wszystkim zdrową brokułowo-ziemniaczaną zupkę dla małych dzieci powyżej 6. miesiąca życia. Jeśli tworzę Domowe Potrawy, to dlaczego by nie również dla...Tarta ze śliwkami
Przepis dodany:Na najbliższy weekend, zresztą ostatni już w te wakacje, proponuję szybkie i lekkie ciasto, czyli tartę ze śliwkami. Sezon na śliwki trwa w najlepsze, więc korzystajmy ile można. Tarta jest bardzo łatwa w przygotowaniu. Znika jeszcze szybciej :)...Stek wołowy
Przepis dodany:Steki należą do najsmaczniejszych mięsnych dań. Prawidłowo przyrządzony stek rozpływa się w ustach. Dziś przedstawiam wam stek wołowy, czyli befsztyk. Nie jest wcale trudno go usmażyć. Trzeba jedynie znać kilka podstawowych zasad, o których...Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Przepis dodany:Ciekawą odmianą dla popularnych ruskich pierogów, są pierogi z farszem z kaszy gryczanej i białego sera, typowe dla kuchni kresowej oraz rejonu Lubelszczyzny i Podlasia. Kasza gryczana świetnie nadaje się zarówno do dań mięsnych, np. gołąbków,...Wakacyjne grillowanie z LotusGrill XL
Przepis dodany:Sezon wakacyjny to czas spędzania długich godzin na świeżym powietrzu. To także z racji przyjemnej pogody wymarzony czas na grilla. Grillowanie jednak sprawia największą frajdę w towarzystwie bliskich czy przyjaciół. Mając LotusGrill® w wersji...Sałatka z kurczakiem i ananasem
Przepis dodany:Przedstawiam wam szybką i prostą sałatkę z kurczakiem i ananasem, na słodko. Mięso jest lekko pikantne dzięki dodatkowi curry, czosnku i ostrej papryki, lecz przełamane słodyczą ananasa, rodzynek i kukurydzy. Smak? Wyborny, słodko-pikantny....Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami
Przepis dodany:Jak lato, to koniecznie musi być i cukinia, tym razem faszerowana kurczakiem i pieczarkami. Potrawę tę nazywam zabawnie łódeczkami z cukinii. Swoim kształtem przypomina mi też zapiekankę, tylko zamiast ciasta, mamy wydrążoną cukinię. Wybornie...Chleb orkiszowy dobrodziej
Przepis dodany:Dziś prezentuję wam chleb orkiszowy dobrodziej z gotowej mieszanki. To duże udogodnienie. Nie musimy sami odmierzać mąk, ani ustalać odpowiednich ich proporcji. Wystarczy jedynie dodać drożdże i wodę. Piekłam już kilka chlebów z gotowych...Ziemniaki zapiekane pod beszamelem
Przepis dodany:Ziemniaki zapiekane pod beszamelem to na pozór zwyczajne danie. Jednakże geniusz tkwi w prostocie. Potrawa jest prosta, by nie powiedzieć „przaśna”, nie przekombinowana. Zasmakuje zdecydowanej większości osób. Wystarczy dodać jedynie...