Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni dżemdżus

W kuchni dżemdżus jest już 161 dobrych przepisów:

  • Krążki z kalmara

    Przepis dodany:
    4.72
    Krążki z kalmara
    Jest taki jeden dzień w roku 8 marca — Międzynarodowy Dzień Kobiet. Kwiaty w tym dniu nie będą zaskoczeniem i tak jak w walentynki szukam innych sposobów na sprawienie przyjemności najbliższym mi Paniom. Tegoroczny 8 marca postanowiłem uczcić...
  • Zupa z kukurydzy

    Przepis dodany:
    4.82
    Zupa z kukurydzy
    Dzieci rosną i rosną i pewnego dnia „opuszczają gniazdo”. Jak mądrze przygotować je do samodzielności? Jak zaszczepić w nich dobre nawyki, choćby do zdrowego żywienia? Jak to zrobić i nie narazić się na zarzut przynudzania? Mojej Mamie,...
  • Sałatka z kaszy owsianej lub orkiszowej z grzybami shiitake

    Przepis dodany:
    4.64
    Sałatka z kaszy owsianej lub orkiszowej z grzybami shiitake
    Kipi kasza, kipi grochLepsza kasza niż ten groch.Bo od grochu boli brzuch,a od kaszy człowiek Zdrów.Nie mam nic przeciwko grochowi, ale kaszę lubię bardziej i od zawsze. Jem jej sporo w różnej postaci i bez względu na modę. Gdybym miała...
  • Otwórz się na sezam

    Przepis dodany:
    4.56
    Otwórz się na sezam
     Kiedy wnuczka uwielbia sezamki, a ty przeczytasz że nawet w najlepszej jakości sezamek jest 49% cukru, to chcesz coś z tym zrobić. Zbliża się dzień dziadka i babci, czas nagli, eksperymentujesz w kuchni i nagle jest. Udaje się dobrać...
  • Domowy pasztet z gęsich wątróbek

    Przepis dodany:
    4.86
    Domowy pasztet z gęsich wątróbek
    Są tacy, którzy uwielbiają i tacy którzy nienawidzą. Foie gras w dosłownym tłumaczeniu to stłuszczona wątróbka i właśnie chęć uzyskania takiego produktu doprowadziła do nieakceptowalnego traktowania gęsi, których wątroby mają stać się...
  • Kanapka ze śledziem

    Przepis dodany:
    4.91
    Kanapka ze śledziem
    Marzenie wielbicielki śledzi spełniło się. Od dzieciństwa uwielbiała śledzie w każdej postaci,  marynowane, solone, w oleju. Do dziś trudno mi uwierzyć, że dwulatka pałaszuje śledzie z tak wielkim apetytem, że nawet starszyzna rodu,...
  • Ramen na skróty (wegański)

    Przepis dodany:
    4.77
    Ramen na skróty (wegański)
    Pojawiasz się i znikasz, i znikasz to tekst pewnej piosenki, który niezwykle pasuje do tej sytuacji. Zniknęliśmy na chwilę, mieliśmy nabrać dystansu, odpocząć, a jak to zwykle bywa, chwila nieco się przedłużyła. Przez te 1,5 roku nie...
  • Buraczane burgery

    Przepis dodany:
    4.79
    Buraczane burgery
    Soczyste, krwiste steki i burgery to przysmak kowboja. Solidna porcja siekanego mięsa daje moc potrzebną do przeganiania po preriach dzikiego zachodu bydła rogatego.  Burgery da się przygotować na ognisku, grillu i w piekarniku. Alternatywna...
  • Kremowe cappuccino z recyklingu

    Przepis dodany:
    4.70
    Kremowe cappuccino z recyklingu
    Zupa w tradycji polskiej rozpoczyna obiad. Zachęca do dania głównego, a czasem musi wystarczyć za cały posiłek. Bywa klarowna ale i zawiesista, ochładzająca ale i rozgrzewająca. Na każdy dzień roku możemy znaleźć inną zupę. Dołączy do...
  • Mule po prowansalsku

    Przepis dodany:
    4.47
    Mule po prowansalsku
    Kolejna odsłona przepisów Akademii Kurta Schellera i po raz kolejny nic się nie zmarnowało. Co prawda muszelki były do wyrzucenia, ale po dokładnym umyciu zabrane zostały przez bardzo twórczą jednostkę. Danie zyskało ciekawy dodatek, który...
  • Deser z kaszy jaglanej bez cukru

    Przepis dodany:
    4.64
    Deser z kaszy jaglanej bez cukru
    Przemyt – czy aby zawsze to coś nagannego? Coś co zasługuje na bezwzględne potępienie. Przemytników należy ścigać i przykładnie karać? Czy nikt z nas nigdy, niczego, nigdzie nie przemycił? A co z przemycanymi w sosie do spaghetti warzywami,...
  • Mocno krewetkowe spaghetti

    Przepis dodany:
    4.78
    Mocno krewetkowe spaghetti
    Krewetki, kraby i homary to drogie produkty, ale jeśli spojrzymy na nie w inny sposób okaże się, że kupienie ich może się opłacić. Dzięki wizycie w Akademii Kurta Schellera uświadomiłam sobie, że gdy dokładnie się wszystko zaplanuje i...
  • Zupa z resztek bardzo krewetkowa

    Przepis dodany:
    4.60
    Zupa z resztek bardzo krewetkowa
    Nigdy nie lubiłam wyrzucania jedzenia, zapewne mam to po Mamie i Babci, które bardzo szanowały to na co zdobywały, z niemałym trudem, w sklepach spożywczych. Od wieków w rodzinie planowano jadłospisy i zakupy tak by nie marnować jedzenia. Podobno...
  • Krewetki z patelni w sylwestrową noc

    Przepis dodany:
    4.63
    Krewetki z patelni w sylwestrową noc
    Kilka tygodni temu spędziliśmy jeden dzień w Akademii Kurta Schellera pilnie ucząc się i smakując specjały jakie sam mistrz proponował. Nauczyliśmy się wiele, Mistrz zdradził nam kilka swoich sekretów, ale przede wszystkim utwierdził nas w...
  • Nadziewane makaronowe muszelki na długie zimowe wieczory

    Przepis dodany:
    4.71
    Nadziewane makaronowe muszelki na długie zimowe wieczory
    Pewnie zima zaskoczy drogowców jak co roku, ja nie chcę być zaskoczona. Najchętniej, podobnie jak pradziadek, na zimowe miesiące przeniosłabym się do Włoch lub Grecji. Niestety nie mam takich możliwości, więc moje przygotowania do zimy obejmują...
  • Ryba w szaliku z szynki parmeńskiej i z kołderką z puree kalafiorowego

    Przepis dodany:
    4.58
    Ryba w szaliku z szynki parmeńskiej i z kołderką z puree kalafiorowego
    Czas wyciągania szalików i czapek nadszedł. Parasol staje się nieodłącznym wyposażeniem nie tylko damskiej torebki. Swoją drogą to co noszę w torebce nawet mnie zadziwia. Wprawdzie nie znajdę tam „francuza” (jak pewna pisarka), ale...
  • Zupa z dyni Muscat de Provence

    Przepis dodany:
    4.81
    Zupa z dyni Muscat de Provence
    Sezonowo i lokalnie to bardzo dobry pomysł na dobór produktów, ale czy to powinno nam wystarczyć? Do 100 km od miejsca zamieszkania nie dostałabym ryby morskiej, niektórych owoców czy nawet pieprzu. Prawdę powiedziawszy z solą tez miałabym...
  • Curry z kalafiora

    Przepis dodany:
    4.66
    Curry z kalafiora
    Czy on pasuje do niej, czy ona będzie z nim szczęśliwa. Pytanie ciągle aktualne, na czasie w życiu i w kuchni.  Jak wybrać by to był wybór na całe życie. Czy lepsze są związki aranżowane, czy zdać się na łut szczęścia.  Cóż...
  • Sałatka z ogórków na zimę

    Przepis dodany:
    4.56
    Sałatka z ogórków na zimę
    Dawno, dawno temu… zajadając zimą mizerię mojej Babci starałam się z wszystkich sił zgłębić tajemnicę, skąd ona bierze ogórki o tej porze roku. Podejrzewałam Babcię o niestosowne kontakty z którymś z podwarszawskich tzw. badylarzy....
  • Pikantna blondynka 100% Vege

    Przepis dodany:
    4.70
    Pikantna blondynka 100% Vege
    Nowa formuła, nowe opakowanie, ulepszona receptura, nowa ciekawsza wersja starego produktu - tak zachęcają producenci do towarów, które nam oferują. To zwykłe chwyty reklamowe, ale któż się na nie nie nabrał. Choć trzeba oddać...
  • Bakłażanowe roladki

    Przepis dodany:
    4.51
    Bakłażanowe roladki
    Wakacje to czas odpoczynku, relaksu i spokoju. Planujemy, obmyślamy i czekamy na nie cały rok. Kiedy już się doczekamy to może być różnie. Możemy zaplanować sobie niewielki i teoretycznie prosty remont, który nieoczekiwanie zmienia się w bardzo...
  • Pierogi z soczewicą

    Przepis dodany:
    4.66
    Pierogi z soczewicą
    Ślęcząc od rana do nocy przed kompem, człowiek marzy o dobrym domowym obiedzie, na przygotowanie którego szanse są marne. Kochana latorośl podjęła heroiczny czyn ratowania rodziny od śmierci głodowej samodzielnie przygotowanymi pierogami. Czyn...
  • Surówka z młodych warzyw

    Przepis dodany:
    4.69
    Surówka z młodych warzyw
    Przeglądając rodzinne zapiski kulinarne natrafiłam na małą, ale jakże znaczącą, adnotację na marginesie – czyni cuda. Cóż lub któż taki czynił te cuda. Rozpoznając charakter pisma prababci wiedziałam, że nawet proste codzienne ...
  • Zapiekanka z podagrycznikiem

    Przepis dodany:
    4.56
    Zapiekanka z podagrycznikiem
    Mój Teść, potocznie zwany Dziadkiem, dawno, dawno temu zdobył od znajomych donicę cudnej i pięknie pachnącej rośliny. Wiózł ją z Warszawy na Dzikie pola Wukadką, taszcząc ciężką donicę dotarł na miejsce i wielce uradowany zasadził w...
  • Torcik łososiowy

    Przepis dodany:
    4.68
    Torcik łososiowy
    Internet to kopalnia wiedzy różnej. Tej dobrej i tej nie najlepszej. Można tam znaleźć wszystko od streszczenia lektur przez lekcje historii, matematyki, makijażu. Porady jak grillować, gotować, robić zakupy, a nawet jak prawidłowo wykonać...
  • Szarlotka prosto z Australii

    Przepis dodany:
    4.54
    Szarlotka prosto z Australii
    Najłatwiejsze ciasto w świecie to tytuł piosenki z dawnych lat, według której nie raz robiłam pyszne ciasto ze śliwkami, gruszkami itp. Jeśli ktoś z Was ją pamięta to wie, że ciacho było tak samo pyszne jak proste, czyli rewelacja. Piosenkę...
  • Makaron sojowy z pstrągiem

    Przepis dodany:
    4.69
    Makaron sojowy z pstrągiem
    Zapracowani totalnie i w związku z tym proponujemy przepis na szybkie danie z szybkimi fotkami. Mamy nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :) Jeśli w okolicy nie ma miejsca gdzie można zdrowo i niedrogo zjeść takie danie może zaspokoić głód i...
  • Sałatka quinoa z boczniakiem

    Przepis dodany:
    4.53
    Sałatka quinoa z boczniakiem
    Życie potrafi zaskoczyć i nie mam na myśli życia politycznego, bo to oczywiste, ale raczej życie rodzinne i służbowe. Nam przyspieszyło i dodało się w dość nieplanowany sposób do planów zawodowych, że skomplikowane blogowe propozycje...
  • Łosoś w panierce panko

    Przepis dodany:
    4.49
    Łosoś w panierce panko
    Mezalians – tego bali się ojcowie, przed tym z niepokoju drżały matki. Młodych paniczy i panienki pilnowano niemal całą dobę by uchronić rodziny przed niepożądanym związkami. Aranżowano małżeństwa, tak by obie strony pochodziły z tej...
  • Obłędny mus czekoladowy z mlekiem kokosowym i owocami

    Przepis dodany:
    4.69
    Obłędny mus czekoladowy z mlekiem kokosowym i owocami
    Ciasta, ciasteczka, słodkości to w wielu dietach owoc zakazany. Jak wiadomo owoc zakazany smakuje najlepiej i trudno się go wyrzec. Jednej z moich ciotecznych babć wydawało się zawsze, że jeśli słodycze będzie jadła w tajemnicy i pod osłoną...
  • Orientalny pstrąg łososiowy

    Przepis dodany:
    4.84
    Orientalny pstrąg łososiowy
    Moda ma swoje ponadczasowe klasyki, które jak mówią znawcy, są bazą dla codziennej stylizacji. Klasyczna biała bluzka koszulowa, ramoneska, czy absolutne must have każdej kobiety – mała czarna to coś bez czego nie można się obejść. Cóż, na...
  • Bardzo surowy brokuł w sałatce

    Przepis dodany:
    4.86
    Bardzo surowy brokuł w sałatce
    Nasze prababki odrzuciły sztywne gorsety. W niepamięć poszły poranki pracowicie spędzane przez panny służące na zasznurowywaniu panieńskich kibici. Specjalnie wynalezione, w tych czasach, machiny parowe, które miały ułatwić ową czynność...
  • Ciasto bananowo figowe według Jamiego Olivera – mój prezent Walentynkowy

    Przepis dodany:
    4.77
    Ciasto bananowo figowe według Jamiego Olivera – mój prezent Walentynkowy
    Walentynki, pożyczone święto. Są tacy, którzy je zaadoptowali i tacy którzy nigdy go nie zaakceptują, ale nie o to tu chodzi. Tu chodzi o to, czy podarowanie własnoręcznie zrobionego ciasta swojej kobiecie jest wystarczająco męskie, czy nie....
  • Dynia butternut nadziewana

    Przepis dodany:
    4.90
    Dynia butternut nadziewana
    Są ludzie od reprezentacji i są tacy od czarnej roboty. Jedni błyszczą, a drudzy zakasują rękawy i biorą się do roboty bez względu na wszystko. Moja Babcia mówiła, że są też tacy których robota kocha i zawsze ich znajdzie choćby ukryli się...
  • Kebabczety z soczewicy aromatyczne i prawie podobne

    Przepis dodany:
    4.47
    Kebabczety z soczewicy aromatyczne i prawie podobne
    Projektowanie to proces, który zaczyna się od wyobraźni, od marzenia. Męczysz się, wysilasz szare komórki, wpadasz na trop i podążasz nim ulepszając po drodze co się da. Potem przychodzi czas na obliczenia i cały ten techniczny galimatias, a...
  • Jabłkowy niby kisiel

    Przepis dodany:
    4.69
    Jabłkowy niby kisiel
    Pan kotek był chory i leżał w łóżeczku.I przyszedł pan doktor „Jak się masz koteczku”…Poważny doktor postawił diagnozę, w moim przypadku to była bardzo miła Pani doktor, ale zalecenia były podobne.… Oj długo ty długo poleżysz w...
  • Tarta szpinakowa

    Przepis dodany:
    4.74
    Tarta szpinakowa
     Pogoda jaka jest każdy widzi. W końcu to listopad i nie ma co liczyć na zalane słońcem zielone aleje parkowe, raczej na smutne i pełne mokrych liści ścieżki. A tu w narodzie ochota na zieleń, na aromatyczne, ciepłe i radosne zielone danie,...
  • Resztki po hallowinowych potworach czyli dynia w occie

    Przepis dodany:
    4.85
    Resztki po hallowinowych potworach czyli dynia w occie
    Halloween już za nami i chyba już tradycją stanie się, ze spóźniam się z przepisem na ten temat. Choć tym razem to nie będzie żaden straszny wypiek, ani żadne przerażające danie. Tym razem to recycling pozostałości po produkcji...
  • Nadziewana mini cukinia

    Przepis dodany:
    4.49
    Nadziewana mini cukinia
    Ostatnio, z powodu nawału obowiązków zawodowych, nasze działania w kuchni przypominają zadania z programu Top Chef. Mamy czarną, a właściwie srebrną, skrzynkę i znajdujące się w niej dość przypadkowe (czasem) produkty. Przypadkowe bo zakupy...
  • Brzoskwiniowy chutney

    Przepis dodany:
    4.54
    Brzoskwiniowy chutney
    To nie miało być tak jak zwykle czyli na słodko. Tak było już tyle razy, że trzeba było coś zmienić. Jak mawiał klasyk - nadejszła wiekopomna chwila i stało się. Na fali wielkich zmian w życiu i okolicach, w tym roku produkuję masę...
  • Orzechowa deska z mulami

    Przepis dodany:
    4.70
    Orzechowa deska z mulami
    Zakochana w pięknym, niepokornym drewnie z orzecha włoskiego czekałam i czekałam, a on obiecywał i obiecywał, aż pewnego dnia doczekałam się.  Zaprosił do kuchni i na cudnej desce podał równie doskonałe mule. Deska niesamowita o...
  • Jabłkowa zimna zupa

    Przepis dodany:
    4.84
    Jabłkowa zimna zupa
    Skoro już przyznałam się do tego, jakim „cudownym dzieckiem” w kwestii jedzenia byłam to przyszedł czas na kolejne wyznania dotyczące produktów spożywczych. Używając różnych sztuczek, cała rodzina, dokładała wszelkich starań abym,...
  • Chłodnik Babci Jadzi

    Przepis dodany:
    4.46
    Chłodnik Babci Jadzi
    Będąc młodą... Nie to nie będzie kolejny odcinek pamiętnika młodej lekarki z audycji 60 minut na godzinę. To będzie wspomnienie z dość odległych czasów, kiedy będąc młodą mężatką dane mi było poznawać, próbować i smakować...
  • Nasiona chia na upały

    Przepis dodany:
    4.48
    Nasiona chia na upały
    W upalne dni kolejki przed lodziarniami wydłużają się niemiłosiernie. Krzywa sprzedaży lodów rośnie jak szalona. Producenci zacierają ręce, a dietetycy je załamują. Ilość kalorii w przeciętnym pudełku lodów doprowadza ich do rozpaczy i nie...
  • Zielone gazpacho na letnie przyjęcie

    Przepis dodany:
    4.54
    Zielone gazpacho  na letnie przyjęcie
    Imieniny i urodziny obchodzę latem, a latem jak wiadomo pogoda może być różna. Planując menu na letnie imprezy zawsze biorę pod uwagę prognozę pogody. Bywały już letnie przyjęcia z temperaturą powietrza sugerującą raczej eskimoskie lato,...
  • Konfitura truskawkowa w towarzystwie tymianku cytrynowego

    Przepis dodany:
    4.86
    Konfitura truskawkowa w towarzystwie tymianku cytrynowego
    Brak czasu dopadł nas jakiś czas temu i trzyma mocno w swoich szponiskach. Choć jesteśmy ogromnie ostatnio zajęci to nie byłabym jednak sobą gdybym nie zapewniła rodzinie zapasów na zimę. Uwielbiamy wszyscy zimą delektować się zamkniętymi do...
  • Roladki z liści kalarepki

    Przepis dodany:
    4.61
    Roladki z liści kalarepki
    Nie znoszę organicznie marnowania żywności, doprowadza mnie do szału, gdy widzę jak na zapleczu Super- Hiper- i zwykłych marketów rosną w koszach na śmieci stosy wyrzuconych warzyw i owoców nie zdradzających żadnych oznak zepsucia. Oglądałam...
  • Szparagowe tagliatelle

    Przepis dodany:
    4.78
    Szparagowe tagliatelle
    W naszej kuchni, aż buzowało od sprzecznych pomysłów na wykorzystanie szparagów. Czy lepsze gotowane, czy grillowane. Białe czy zielone. Na ciepło, czy na zimno itp. Byłoby tak pewnie, aż do chwili gdy szparagi pasowałyby bardziej na kompost niż...
  • Etiopski gulasz z zielonego groszku

    Przepis dodany:
    4.73
    Etiopski gulasz z zielonego groszku
    Co zostaje Wam w pamięci po wizycie w restauracji. Zwykle zapamiętujemy smak, wygląd potraw, wystrój wnętrza, jakość obsługi czy nawet wysokość rachunku. Tym razem jednak tak się nie stało. Kilkanaście lat temu w etiopskiej restauracji,...
  • Smalec wegański

    Przepis dodany:
    4.89
    Smalec wegański
    Co czujecie słysząc: zamknij oczy, otwórz buzię: strach, niepokój, ciekawość. Kiedy takim zdaniem powitana zostałam po powrocie do domu, w mojej głowie przeleciało kilka scen z poprzedniego wieczoru. Noc była jeszcze młoda kiedy coś strzeliło...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).