Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Facet Na Talerzu

W kuchni Facet Na Talerzu jest już 104 dobrych przepisów:

  • Tortilla z młodymi ziemniakami, chorizo i koperkiem

    Przepis dodany:
    4.54
    Tortilla z młodymi ziemniakami, chorizo i koperkiem
    Dawno mnie z Wami nie było, bo niestety brak czasu nie pozwalał nie tylko na publikację, ale również gotowanie. Dawno również nie przygotowywałem nic wspólnie z blogerkami. Gdy padło hasło potrawy z młodych ziemniaków, jajek i koperku od razu...
  • Ciasto cebulowe - Allgäuer Zwiebelkuchen

    Przepis dodany:
    4.77
    Ciasto cebulowe - Allgäuer Zwiebelkuchen
    Zapraszam na Zwiebelkuchen, czyli ciasto cebulowe. Ciasto, a właściwe tarta z duszoną cebulą. Aromaty zachęcają do konsumpcji. Potrawa smakuje na ciepło i zimno, zawsze się sprawdzi. Zwiebelkuchen doskonale znane jest w Niemczech i Austrii, ale nie...
  • Pizza al formaggio - niesamowicie serowa

    Przepis dodany:
    4.85
    Pizza al formaggio - niesamowicie serowa
    Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy. W moim domu nie mogło się w tak szczególnym dniu nie przygotować  tego zacnego i lubianego przez wszystkich dania. Tym razem, z racji sporej ilości serów znajdujących się w lodówce postawiłem na bardzo...
  • Małże w piwie - Moules à la bière

    Przepis dodany:
    4.46
    Małże w piwie - Moules à la bière
    Mule w Belgii, jako danie narodowe, podawane są chyba w każdej restauracji. I w każdej z nich oczywiście na wiele sposobów, wedle życzenia konsumenta. Najbardziej tradycyjny (nie tylko w Belgii) to moules marinières, czyli małże po marynarsku –...
  • Harira - marokańska rozgrzewająca zupa z jagnieciną

    Przepis dodany:
    4.78
    Harira - marokańska rozgrzewająca zupa z jagnieciną
    Harira do doskonałe danie na chłodne dni. Jest niezwykle rozgrzewająca co zresztą znalazło swoje odzwierciedlenie w nazwie - harr znaczy gorący. Danie pochodzi z Maroka, ale jest przygotowywane w wielu innych krajach arabskich. Podstawą jest...
  • Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką

    Przepis dodany:
    4.59
    Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką
    Sałatka ziemniaczana i ziemniaki niezmiennie kojarzą mi się z krajami niemieckojęzycznymi. Niemcy i Austriacy wprost szaleją za różnymi potrawami z ziemniaków, szczególnie właśnie za Kartoffelsalat. Sałatki te występują przeważnie w dwóch...
  • Sałatka z ziemniakami i jabłkiem

    Przepis dodany:
    4.82
    Sałatka z ziemniakami i jabłkiem
    Dziś zapraszam na sałatkę na ciepło, która doskonale sprawdzi się w roli obiadu. Sałatek z ziemniakami na blogu znajdziecie już wiele, ale ostatnio właśnie takie sałatki na ciepło smakują mi najbardziej. Gdy wracam późno do domu to mam...
  • Pasta z grillowanego bakłażana i cukinii

    Przepis dodany:
    4.66
    Pasta z grillowanego bakłażana i cukinii
    Dzisiejsze zadanie to przygotować pastę kanapkową :-)Uwielbiam tego typu pasty dużo bardziej niż wędlinę i sery. Doskonale nadają się nie tylko do pieczywa, ale również choćby do naleśnika. Z dzieciństwa pamiętam praktycznie tylko pastę...
  • Jesiotr zapiekany z pomidorami

    Przepis dodany:
    4.69
    Jesiotr zapiekany z pomidorami
    Do niedawna nie byłem wielkim zwolennikiem ryb, ale gdy nauczyłem się je przygotowywać zmieniłem zdanie. Dziś kolejne danie z rybą, bo ostatnio często gości ona na moim stole. Danie proste, ale bardzo aromatyczne i jak to z rybą, bardzo szybkie w...
  • Bagietka z oliwkami i boczkiem

    Przepis dodany:
    4.89
    Bagietka z oliwkami i boczkiem
    Dzisiejsza propozycja to niesamowicie smaczne i aromatyczne pieczywko, które naprawdę szybko znika ze stołu. Chrupiące, ale wilgotne - doskonale nada się na kanapki oraz jako dodatek do obiadu. Troszkę roboty przy nim jest, ale naprawdę...
  • Zapiekanka ziemniaczana z brukselką

    Przepis dodany:
    4.83
    Zapiekanka ziemniaczana z brukselką
    Dzisiaj proponuję jesienną zapiekankę z brukselką. Małe kapustki są akurat dostępne w każdym sklepie więc szkoda nie skorzystać. Nawet jeśli wydaje się Wam, ze nie lubicie brukselki dajcie szansę jej pieczonej wersji. Smakuje kompletnie...
  • Kotlety mielone po szwabsku - Fleischküchle auf schwäbische art

    Przepis dodany:
    4.80
    Kotlety mielone po szwabsku - Fleischküchle auf schwäbische art
    Uwielbiam kotleciki mielone. Najlepsze w nich jest to, że nie przygotowuję ich tylko na jeden obiad i mogę je zjeść później na zimno w pysznej domowej bułeczce lub zamrozić na dzień bliżej nieokreślony. Chwilę temu miałem okazje przedstawić...
  • Makaron z cukinią

    Przepis dodany:
    4.79
    Makaron z cukinią
    Zapraszam na makaron. Słodziutki dzięki cukinii, pikantny dzięki papryczce chili. Całości dopełnia oczywiście dobrej jakości parmezan, bez niego nie sposób się obejść. Szybkość przygotowania i niebanalny smak, to zaleta dań makaronowych....
  • Włoska sałatka z tuńczykiem i fasolą

    Przepis dodany:
    4.75
    Włoska sałatka z tuńczykiem i fasolą
    Zapraszam na popularną we Włoszech sałatkę z fasolą i tuńczykiem. Różne rodzaje strączkowych zapewnią sytość przez długi czas. Poza tym podobnie jak tuńczyk są zdrowe, a to najważniejsze :-) Sałatkę przygotowuje się w kilka minut,...
  • Kotlety pożarskie

    Przepis dodany:
    4.68
    Kotlety pożarskie
    Ciężko się rozpisywać na temat powstania konkretnych potraw. Źródła są mało precyzyjne, można w nich wyczytać coś kompletnie odmiennego. W sumie chyba nie chodzi jednak o to skąd potrawa pochodzi, kto ją po raz pierwszy przygotował. Nie jest...
  • Makaron z krewetkami, cukinią i szpinakiem

    Przepis dodany:
    4.82
    Makaron z krewetkami, cukinią i szpinakiem
    Makaron to niezwykle szybkie w przygotowaniu danie, więc chyba nikogo nie trzeba namawiać do jego przygotowania. Tym bardziej, że na jego bazie można wyczarować naprawdę doskonałe potrawy. Coraz częściej można spotkać w sklepach świeże...
  • Frittata z wołowiną i makaronem

    Przepis dodany:
    4.66
    Frittata z wołowiną i makaronem
    Frittata to rodzaj omletu, danie którego głównym składnikiem są zmiksowane jajka. Słowo frittata pochodzi od włoskiego słowa smażyć, bo samo danie ma włoski rodowód. Od tradycyjnego omletu różni go nieco sposób przygotowania, a przede...
  • Rosti z polędwiczką wieprzową i porem

    Przepis dodany:
    4.82
    Rosti z polędwiczką wieprzową i porem
    Nie zdawałem sobie sprawy z tego jak por bywa przez ludzi nielubiany. Nie do końca znam przyczynę, bo znajome osoby mówią tylko o  niechęci do jego spożywania i używania w kuchni, ale jak to często bywa prawdopodobnie niechęć wynika z...
  • Gnocchi zapiekane z mozzarellą i pomidorami – Gnocchi alla Sorrentina

    Przepis dodany:
    4.80
    Gnocchi zapiekane z mozzarellą i pomidorami – Gnocchi alla Sorrentina
    Uwielbiam wszelkiego rodzaju kluseczki, więc nic dziwnego, ze gnocchi również goszczą na moim stole. Oczywiście przygotowane samodzielnie smakują lepiej i dają dużo satysfakcji, ale nie łudźmy się - po pracy mało kto ma czas i ochotę na dość...
  • Sałatka ze smażonym bundzem

    Przepis dodany:
    4.49
    Sałatka ze smażonym bundzem
    Składniki (2 porcje):6 plasterków sera bundz (gr. ok 1-1,5 cm)2 garści ulubionej sałaty lub mix-u sałat12 oliwek, czarnych8 pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki garść orzechów włoskich, podprażonych na suchej patelnigarść kiełków...
  • Stek z tuńczyka z ratatouille

    Przepis dodany:
    4.74
    Stek z tuńczyka z ratatouille
    Ratatouille to chyba każdemu znane danie. Jest to właściwie przystawka, choć czasem bywa podawana również jako danie główne. Co więcej wersja z drobno pokrojonymi warzywami wykorzystywana jest jako farsz do naleśników i omletówRatatouille...
  • Tajska kremowa zupa z pieczonej dyni

    Przepis dodany:
    4.78
    Tajska kremowa zupa z pieczonej dyni
    Krem z dyni robiłem już nie raz, zarówno wytrawny z dodatkiem białego wina jak i słodszy z dodatkiem jabłek. Tym razem postanowiłem przygotować coś pikantniejszego, na sposób tajski. Słodziutka dynia, skarmelizowana dzięki opieczeniu jej w...
  • Sałatka z fetą i ciecierzycą.

    Przepis dodany:
    4.63
    Sałatka z fetą i ciecierzycą.
    Dziś kolejna propozycja sałatkowa. Zapraszam Was na bardzo szybka w przygotowaniu sałatkę z ciecierzycą, fetą i paprykami. Do tego aromatyczny dressing i śniadanie do pracy gotowe.Składniki: 1 puszka ciecierzycy1 duży dojrzały pomidor.100 g sera...
  • Karmazyn duszony w sosie pomidorowym

    Przepis dodany:
    4.60
    Karmazyn duszony w sosie pomidorowym
    Tak sobie pomyślałem, że skoro dziś piątek to może ktoś zechciałby skorzystać z pomysłu na pyszną rybę. Oczywiście można ją przyrządzać w każdy dzień tygodnia, bez wyjątków :-)Przez wile lat jedyną rybą, którą byłem w stanie...
  • Potrawka z soczewicy z pietruszką i chorizo

    Przepis dodany:
    4.78
    Potrawka z soczewicy z pietruszką i chorizo
    Mimo, że bardzo lubię soczewicę rzadko ją jadam, bo nie wpada mi w dłonie podczas przygotowywania posiłków. Szkoda, bo poza faktem, ze jest naprawdę smaczna jest jednym z najzdrowszych nasion. Ma sporo białka i błonnika, a także witamin i...
  • Mocno czekoladowe BROWNIE z orzechami

    Przepis dodany:
    4.53
    Mocno czekoladowe BROWNIE z orzechami
    Nie jestem jakimś wielkim fanem słodkości, więc gdy już na coś mam ochotę to musi być niepowtarzalne :-) Dziś proponuję pyszne, niesamowicie czekoladowe brownie z gorzką i białą czekoladą. Do tego chrupiące orzechy i łamiąca słodycz...
  • Sałatka makaronowa z fetą, w stylu greckim

    Przepis dodany:
    4.86
    Sałatka makaronowa z fetą, w stylu greckim
    Poniedziałkiem zaczynamy nowy tydzień. Myślę, że po świątecznej wzmożonej konsumpcji dobrze zjeść coś delikatniejszego. Oczywiście delikatne nie oznacza, że cały dzień będziecie głodni. Nic z tych rzeczy, będzie sycąco i zdrowo....
  • Jajka zapiekane z szynką i pomidorami

    Przepis dodany:
    4.72
    Jajka zapiekane z szynką i pomidorami
    Propozycja śniadaniowa, tak można wspaniale zacząć dzień pełen kulinarnych wrażeń. Danie niezwykle smaczne i aromatyczne. Niskokaloryczne, a jednak sycące. Jajka zapieczone w mocno pomidorowym sosie z szynką, po prostu bajka. Myślę, że to...
  • Pad Thai

    Przepis dodany:
    4.85
    Pad Thai
    Pad Thai to topowe danie uliczne, które jada się w Tajlandii na każdym kroku. Oczywiście można je zjeść również w innych częściach świata w tajskich restauracjach. Jest to dość szybkie w przygotowaniu danie. Jego bazą jest makaron ryżowy w...
  • Bundz marynowany w oliwie z oliwek

    Przepis dodany:
    4.74
    Bundz marynowany w oliwie z oliwek
    Bundz (bunc) to pyszny ser tradycyjnie wyrabiany z owczego mleka i wpisany na listę produktów tradycyjnych. W konsystencji coś pomiędzy twarogiem a mozzarellą. Mozna go spożywać w tej postaci, natomiast po dojrzeniu wytwarza się z niego bryndzę. Z...
  • Makaron farfalle z pancett? i awokado

    Przepis dodany:
    4.57
    Makaron farfalle z pancett? i awokado
    Dzi? ?wi?tujemy ?wiatowy Dzie? Makaronu, wi?c nie ma najmniejszych szans obej?? si? bez jego zjedzenia albo podzielenia si? przepisem na makaronowe danie. Ja oczywi?cie makaron zjad?em i chcia?bym si? podzieli? przepisem na pyszne makaronowe kokardki z...
  • Sa?atka Cezar - Caesar salad

    Przepis dodany:
    4.60
    Sa?atka Cezar - Caesar salad
    Sa?atka Cezara to jedna z popularniejszych sa?atek. Mo?na j? spotka? zarówno na naszych domowych sto?ach jak i w wykwintnych restauracjach. Jej pomys?odawc? jest podobno Caesar Cardini, pochodz?cy z W?och kucharz, który przygotowa? j? po raz pierwszy w...
  • Kurczak po meksyka?sku z fasol? i quinoa

    Przepis dodany:
    4.85
    Kurczak po meksyka?sku z fasol? i quinoa
    Dzi? zapraszam na szybki, zdrowy i rozgrzewaj?cy obiadek z wp?ywami meksyka?skimi.Szybki, bo filet z kurczaka potrzebuje tylko chwili, aby sie ugotowa?. Zdrowy, bo dodatek quinoa (komosy ry?owej) stanowi powa?ny zastrzyk zdrowych bia?ek, witamin i...
  • Paul Hollywood's BREAD - recenzja

    Przepis dodany:
    4.67
    Paul Hollywood's BREAD - recenzja
    Paula Hollwywooda chyba nie trzeba nikomu przedstawia?. Mi?o?nikom wypieków znany jest z brytyjskiego programu TV "The Great British Bake Off" znanego u nas jako „Polski turniej wypieków”Nie napisz?, ?e pieczenie chleba wyssa? z mlekiem matki, ale ma...
  • Pizza Margherita w neapolita?skim stylu

    Przepis dodany:
    4.55
    Pizza Margherita w neapolita?skim stylu
    Pizza, p?aski placek dro?d?owy, który zawojowa? ?wiat. Nie znam osobi?cie osoby, która by jej nie lubi?a, znam natomiast wiele, które za pizz? szalej?. Mimo, ?e nie jest daniem nowym to drog? ku s?awie pizza rozpocz??a dopiero w wieku XX, a rozkwit...
  • Rolady z piersi kurczaka nadziewane grzybami.

    Przepis dodany:
    4.51
    Rolady z piersi kurczaka nadziewane grzybami.
    Filet z kurczaka to rodzaj mi?sa, który jest naprawd? przez spor? cz??? spo?ecze?stwa lubiany. Obserwuj?c podczas zakupów co trafia do koszy czy na ta?m? kasow? widz?, ?e drób króluje na sto?ach. Nie wiem czy tylko walory smakowe i dietetyczne s? tego...
  • Zupa ziemniaczana z chorizo

    Przepis dodany:
    4.78
    Zupa ziemniaczana z chorizo
    Uwielbiam zupy ziemniaczane, nie tylko za ich smak, ale równie? za to, ?e s? tre?ciwe, rozgrzewaj?ce i super szybkie w przygotowaniu. Jesieni? i zim?, gdy robi si? coraz ch?odniej, a dzie? jest coraz krótszy wszystkie jej zalety powoduj?, ?e tym ch?tniej...
  • Jamie Oliver - „Gotuj sprytnie jak Jamie”

    Przepis dodany:
    4.58
    Jamie Oliver - „Gotuj sprytnie jak Jamie”
    Za dni kilka, bo ju? 22 pa?dziernika w ksi?garniach uka?e si? kolejny album kulinarny Jamiego Olivera „Gotuj sprytnie jak Jamie”. Wiem, ?e sporo z Was jest zainteresowanych daniami przez niego przygotowanymi, wi?c ksi??ka z pewno?ci? wzbudzi Wasze...
  • Kokosowe curry z dyni i ciecierzycy

    Przepis dodany:
    4.84
    Kokosowe curry z dyni i ciecierzycy
    Nie ma co si? oszukiwa?, lato si? sko?czy?o i zrobi?o si? najzwyczajniej w ?wiecie ch?odno. Jesie? niesie za sob? ca?a mas? wspania?ych wra?e?, równie? kulinarnych. Ca?y rok czekam na niektóre warzywa i owoce i teraz mog? da? upust mojemu apetytowi...
  • Sa?atka z kurczakiem i winogronami

    Przepis dodany:
    4.74
    Sa?atka z kurczakiem i winogronami
    Dawno nie publikowa?em sa?atki, mimo ?e praktycznie codziennie przygotowuj? sobie co? po?ywnego do pracy. Nadrabiam zaleg?o?ci, by? mo?e kto? z Was skorzysta :-)Proponuj? sa?atk?, któr? mo?na przygotowa? na udkach wykorzystanych do przygotowania bulionu...
  • Pizza alla salsiccia - z mozzarellą i salami

    Przepis dodany:
    4.61
    Pizza alla salsiccia - z mozzarellą i salami
    Zapraszam na kolejną odsłonę wspólnego gotowania. Włoska pizza, to było dzisiejszym zadaniem i mam nadzieję, że wywiązałem się z niego jak należy :-)Dziś pizzę przygotowały ze mną: Zuzią, Martynosią, Mirabelką i Panna...
  • Zupa pomidorowa, najlepsza na świecie :-)

    Przepis dodany:
    4.47
    Zupa pomidorowa, najlepsza na świecie :-)
    Dziś proponuję Wam zupę pomidorową. W sumie to żadna filozofia zrobić pomidorówkę, ja tak przynajmniej uważam, ale nie ukrywam, że żadna mi tak nie wyszła jak właśnie ta :-) Jest intensywnie pomidorowa, słodka, lekko zawiesista, ale nie...
  • Pstrąg z migdałami - Belgia na talerzu

    Przepis dodany:
    4.65
    Pstrąg z migdałami - Belgia na talerzu
    Całkiem niedawno mieliście okazje zobaczyć przepis na zapiekaną cykorię z belgijskim rodowodem. Kuchnia belgijska wydała mi się interesująca, ale była mało przeze mnie znana. Podczas pobytu w Belgii zaopatrzyłem się w książkę, która w...
  • Polędwiczka wieprzowa z szynką, jabłkiem i aromatycznym serem

    Przepis dodany:
    4.55
    Polędwiczka wieprzowa z szynką, jabłkiem i aromatycznym serem
    Dziś proponuję kolejne danie z serii dobrze zjeść i się przy tym nie narobić. To bardzo ważna zasada, gdy temperatura na zewnątrz oraz w kuchni przekracza nasze wrodzone zdolności cieszenia się ciepłem :-)Zapraszam zatem na szybkie w...
  • Lasagne z cukinią i serem ricotta

    Przepis dodany:
    4.52
    Lasagne z cukinią i serem ricotta
    Dziś proponuję lasagne, którą wczoraj miałem okazję przygotować. Doskonały pomysł na gorące dni z co najmniej dwóch powodów. Po pierwsze jest lżejsza od tradycyjnej lasagne, przygotowana została bez beszamelu i mięsa. Poza tym przygotowuje...
  • Sznycel wiedeński, czyli Wiener Schnitzel

    Przepis dodany:
    4.50
    Sznycel wiedeński, czyli Wiener Schnitzel
    Dziś kuchnia serwuje sznycel wiedeński, czyli Wiener Schnitzel. To chyba kotlet, który zrobił największą furorę w Europie, król kotletów rzekłbym. Zwykły kawałek udźca cielęcego, panierowany i usmażony na maśle, a tak często zamawiany w...
  • Cykoria zapiekana z szynką i serem - Belgia na talerzu

    Przepis dodany:
    4.85
    Cykoria zapiekana z szynką i serem - Belgia na talerzu
    Cykoria w naszym kraju nie jest zbytnio popularna. Jeszcze nigdy nikt mi jej nie podał, nie jadłem jej ani w domach, ani w restauracjach. Sam kupiłem ją może kilka razy, ale jej kupno nie jest problemem. Jest dostępna praktycznie w każdym sklepie z...
  • Parmigiana di melanzane - zapiekanka z bakłażana

    Przepis dodany:
    4.77
    Parmigiana di melanzane - zapiekanka z bakłażana
    Parmigiana di melanzane, czyli zapiekanka z bakłażanów. Dla nikogo nie powinno być zaskoczeniem, że każdy region Włoch rości sobie w jakiś sposób pretensje do bycia jej “wynalazcą”. Dowody wskazują w kierunku Sycylii i Neapolu, ale także...
  • Dorsz w śmietanowym sosie z bobem

    Przepis dodany:
    4.76
    Dorsz w śmietanowym sosie z bobem
    Dziś kuchnia zaserwowała soczystą polędwiczkę z dorsza w śmietanowym sosie z bobem i suszonymi pomidorkami. Bób i pomidorki to dla mnie klasyczne połączenie i bardzo często te składniki w mojej kuchni występują obok siebie. Jednak po raz...
  • Młoda kapusta po bawarsku

    Przepis dodany:
    4.71
    Młoda kapusta po bawarsku
    Dziś znów danie na czasie. Kto z Was nie lubi młodej kapusty?? Ja z utęsknieniem oczekuję momentu kiedy będzie można kupić w warzywniaku młodą, aromatyczną kapustę. Smakuje wybornie z młodymi ziemniaczkami oczywiście - przygotowana na...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).