Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Farfocle, Stfory, kulinaria i inne sprawy

W kuchni Farfocle, Stfory, kulinaria i inne sprawy jest już 34 dobrych przepisów:

  • Etats Unis, czyli mury malowane i spokój cmentarza.

    Przepis dodany:
    4.54
    Etats Unis, czyli mury malowane i spokój cmentarza.
    Dzisiaj atrakcje urbanistyczno-funeralne. Gdy już zwiedziliśmy stare miasto, jedną czy drugą katedrę, zaliczyliśmy parę muzeów, pozostaje pytanie... co dalej? Jest jeszcze jedno muzeum, które ze względu na samą "delikatnie-konkretną...
  • Przez Francję bocznymi drogami, czyli z Marsylii do Lyonu przez 1000 rond.

    Przepis dodany:
    4.91
    Przez Francję bocznymi drogami, czyli z Marsylii do Lyonu przez 1000 rond.
    Nagły, jednodniowy wyskok do Aix, m.in. aby zobaczyć wystawę w muzeum Granet, został zakończony samotnym powrotem z Marsylii do Lyonu bocznymi drogami (bez zakorkowanych wakacyjnie autostrad i prawie bez "nationalek"). Jazda trwała ponad 10 godzin :)...
  • Prowansja w pigułce, czyli majówkowe cztery dni i niecałe 1200 km.

    Przepis dodany:
    4.87
    Prowansja w pigułce, czyli majówkowe cztery dni i niecałe 1200 km.
    uwaga - wpis zawiera lokowanie produktu ;)Troszkę się zeszło ale jednak chciałem prowansalską wycieczkę pokazać. Niezbyt napięta, jednak dosyć konkretna, czteronoclegowa trasa - jak ktoś nie ma sprecyzowanego pomysłu na ułożenie podróży.Z...
  • 5 obrazków (Lyon - stare miasto)

    Przepis dodany:
    4.63
    5 obrazków (Lyon - stare miasto)
    Za kratamiLenistwoZwisAaa... takie tam urosło....
  • Ptasi park

    Przepis dodany:
    4.63
    Ptasi park
    Co zrobić w weekend? Od dwóch prawie lat przymierzaliśmy się do ptasiego parku. Na ulotkach i w internecie wyglądał ciekawie ale... jakoś brak było pewności. Dziś już wiemy, że wizyta tam to był strzał w dziesiątkę :).Wszystko zaczyna się...
  • Brzegiem parku Tete d'Or i brzegiem Rodanu, czyli lyoński spacer nr 1

    Przepis dodany:
    4.54
    Brzegiem parku Tete d'Or i brzegiem Rodanu, czyli lyoński spacer nr 1
    "Obyś cudze dzieci uczył"... cudze przez chwilę uczyłem, swoich nie mam czasem cierpliwości, dzięki czemu czasu się robi jeszcze mniej niż być może. Ale ja nie o tym... Miałem o mieście przecież. Cykl "Spacerkiem po Lyonie" czas...
  • Zakupy w supermarkecie

    Przepis dodany:
    4.76
    Zakupy w supermarkecie
    Wydawałoby się, że prosta sprawa... a jednak ileż ciekawych obserwacji mogą dostarczyć zwykłe zakupy :). Z góry uprzedzę, że to moje obserwacje, żeby nikt nie czuł się niechcący urażony ;)W Polsce normalną sytuacją było dla mnie...
  • Święto Świateł

    Przepis dodany:
    4.47
    Święto Świateł
    Pomijając jakiś większy wstęp do nowego rozdziału bloga, przejdę od razu do aktualności ;) Chińskie lampiony w parku Tete d'OrWracając przemarznięty wczoraj wieczorem ze Święta Świateł stwierdziłem, że napiszę... ale później :)....
  • Blogerowy powrót z zupełnie innego miejsca

    Przepis dodany:
    4.90
    Blogerowy powrót z zupełnie innego miejsca
    Po zawieszeniu działalności grubo ponad rok temu, nawet nie przypuszczałem, że wrócę dalszym ciągiem tematu z ostatniego postu.Ot... nagle, w samym końcu października, znalazłem się chwilowo w Warszawie (o tym dlaczego "chwilowo" to potem) i...
  • Bo mistrzem Polski jest... ;)

    Przepis dodany:
    4.56
    Bo mistrzem Polski jest... ;)
    Elegancki widok na stadion.Tutaj, lokalnie, wszyscy wiedzą - przynajmniej ze słyszenia (jak pod oknami przechodzi rozśpiewana grupa to wiedzą nawet śpiący) - kto mistrzem jest. Lokalnie także z obserwacji widać, że na pewno mistrzowie w kombinacji...
  • To ja życzę :)

    Przepis dodany:
    4.67
    To ja życzę :)
    Wszystkim spokojnych, wesołych, z jajem (lub nawet parą ;) ), z mokrym prześcieradłem w poniedziałek, bez trupa w szafie, bez kraksy, bez pijanych kiboli i ogólnie pozytywnych Świąt życzę ja. A, że żem pozawijał taką jedną wydmuchę, to i...
  • Kwaśnica

    Przepis dodany:
    4.82
    Kwaśnica
    Pyszna, kwaśna kwaśnica.Każdy chyba ma czasem tak, że coś lubi ale żeby zrobić to potrzebuje impulsu. Przynajmniej ja tak czasem mam i tak było z kwaśnicą. "Na mieście" jak akurat zobaczyłem w karcie to z chęcią i owszem ale zrobić w domu,...
  • Pochwała resztek

    Przepis dodany:
    4.79
    Pochwała resztek
    Nie lubię wyrzucania jedzenia, uważam wręcz, że jak ktoś to robi to znaczy, że nie ogarnia tematu "kuchnia". Zwłaszcza, że resztki to często podstawa smacznej przekąski ;).Sałatka z kurczaka i makaronu z sosem jogurtowym.Z ostatnich kucharzeń...
  • Pieczone buraki

    Przepis dodany:
    4.54
    Pieczone buraki
    Pieczone buraki można polać sosem winegret co doda im charakteru.Czasem jest tak, że coś pieczemy i właściwie pół piekarnika jest puste. Aż trochę szkoda. Ostatnio właśnie tak było u mnie - piecyk zajęła kaczka w kawałkach, a miejsca to ona...
  • Omlet na słodko - czyli grzybek

    Przepis dodany:
    4.61
    Omlet na słodko - czyli grzybek
    Wiem, wiem... każdy kto pisze o gotowaniu musi grzybka przerobić ;)Prostota to podstawa szybkiej i smacznej dziecięcej kolacji (i oczywiście nienerwowego wieczoru rodzica). A tu jest dodatkowo łatwo bo wszystkie składniki są w tych samych...
  • Kurze serducha

    Przepis dodany:
    4.86
    Kurze serducha
    Walentynki dawno za nami ale serce zawsze w modzie :).Jakiś czas temu skusiłem się "na mieście" (Solec 44) na gulasz z serc kurzych. Niebo w gębie. I od tego momentu za mną te pikawki drobiowe chodziły. Aż wreszcie doszły i zostały wykonane co i...
  • Jajecznica :)

    Przepis dodany:
    4.72
    Jajecznica :)
    Kolejna długa przerwa :(. No cóż, dosyć radykalne zmiany w życiorysie nie wpływają dobrze na "blogowanie". Ale może, powoli, uda się nadrobić zaległości. Dziś będzie mega prosto, mega szybko - takie kucharzenie dla opornych ;) czyli...
  • Kombinatorzy

    Przepis dodany:
    4.63
    Kombinatorzy
     Nie ma to jak rodzeństwo ;)
  • Pijane gruszki :)

    Przepis dodany:
    4.52
    Pijane gruszki :)
    Wiem, wiem... nie pisałem, nie bywałem. Cóż, takie życie. Ostatnie trzy miesiące płyną pod znakiem samotnego ojcowania co nie wpływa najlepiej na dodatkową działalność ;) (co prawda już właściwie mam opanowane prawie idealne planowanie) a...
  • I jeszcze raz cukinia :)

    Przepis dodany:
    4.73
    I jeszcze raz cukinia :)
    Tym razem zrobiłem delikatnie wypasioną wersję z mięsem surowym. W ramach wypasu doszły kwiaty cukinii.Łódeczki (i jedna tratwa ratunkowa ;) ) przygotowane do lądowania na falach gorąca w piecu.Oczywiście tak cukinie jak pomidorki są własnego...
  • Nocne z policją rozmowy.

    Przepis dodany:
    4.80
    Nocne z policją rozmowy.
    Niedawno, wracając z wieczornego "wyjścia na miasto" spotkałem patrol policji stojący z radarem na Wisłostradzie. Jeden z funkcjonariuszy mierzył szybkość, drugi dzielnie pałaszował kanapkę oparty o radiowóz. Pora późna była, samochodów...
  • Cukinia mięsno-krewetkowa

    Przepis dodany:
    4.84
    Cukinia mięsno-krewetkowa
    Żółta elegantka czeka na obróbkę. Z tyłu czai się mięso.Cukiniowy sezon trwa. Po smażonych kwiatach pora przejść do konkretów ;). Cukinia została więc wypełniona mięsem, co okazało się bardzo smacznym pomysłem.Są dwie opcje takiego...
  • Z pamiętnika sadownika ;)

    Przepis dodany:
    4.58
    Z pamiętnika sadownika ;)
    Lato mamy wyjątkowe :-/. Najładniejsze określenie jakie znalazłem to "lipcopad" - idealnie określa, przynajmniej warszawską, pogodę. Głównie leje, lub dla odmiany pada czasem, żeby się nie nudziło mży. Ogólnie wypas. Wodny wypas. Jeden plus -...
  • Smażone pomarańczowe kwiaty (z małymi poprawkami)

    Przepis dodany:
    4.85
    Smażone pomarańczowe kwiaty (z małymi poprawkami)
    Cukinie na działce szaleją i kwitną na potęgę co zachęciło mnie do eksperymentu kulinarnego. Niby nic takiego, jednak kwiatów jeszcze nie smażyłem. Sprawa jest okazało się prosta a efekt wyjątkowo smaczny. Głowa tylko odrobinę dzisiaj...
  • Na końcu świata

    Przepis dodany:
    4.60
    Na końcu świata
    Heh... wyła dwumiesięczna przerwa w pisaniu, to już lekka przesada i trzeba się będzie poprawić ;).W Warszawie wreszcie się rozjaśnia. Dziś rano jeszcze, jadąc przez miasto, miałem w pewnym momencie wrażenie znalezienia się w jakiejś...
  • Molekularne żelki

    Przepis dodany:
    4.62
    Molekularne żelki
    Zupełnie niechcący trafiłem ostatnio w temat kuchni molekularnej. Już na wstępie ubawiło mnie, że nazwa utrwaliła się odrobinę przez przypadek a zapoczątkowana została właściwie żartem (przynajmniej tak mówi legenda ;) ). W każdym razie...
  • Makaron domowy

    Przepis dodany:
    4.73
    Makaron domowy
    Oglądanie tv czasem przynosi dobre skutki :). Na Kuchni zwiedziłem Olivera jak pokazywał robienie domowego makaronu. Nigdy samodzielnie się nie porwałem na taką sztukę a tu nagle patrzę, że to banalnie proste!Następny dzień zaowocował kupnem...
  • Turystyka gastronomiczna czyli Eurogastro 2011

    Przepis dodany:
    4.83
    Turystyka gastronomiczna czyli Eurogastro 2011
    W ramach wolnej chwili, wczoraj pozwiedzałem targi gastronomiczne. Międzynarodowe co jak co. W sumie dla przeciętnego zjadacza chleba to było tam niewiele, bo to bardzo branżowa impreza ale też nudne to nie było. Parę fotek poniżej.Pan z obsługi....
  • Efekt kamienia

    Przepis dodany:
    4.82
    Efekt kamienia
    Powiedziało się A trzeba powiedzieć B. Dzisiaj już normalny, pełnowymiarowy wypiek nakamienny czyli pizza z kamienia wzięta.Pizza gotowa żeby włożyć ją do pieca. Kamień wygrzany przez godzinę już czeka.Forma prostokątna - tak lepiej się...
  • Nowy twardy koleżka ;)

    Przepis dodany:
    4.91
    Nowy twardy koleżka ;)
    Przycięta do odpowiedniego rozmiaru płyta granitu. Troszkę się ubrudziła przy pierwszym użyciu.Czas przedstawić nowego mieszkańca bloku. Twardy z niego typ, niczym granit :).Otóż nowym domownikiem stał się kamień do pizzy. Od jakiegoś czasu...
  • Pierożki z pary

    Przepis dodany:
    4.76
    Pierożki z pary
    Bambusowy parowar ma się świetnie i jest jakiś taki "bardziej ludzki" od elektrycznego (o ileż mniej przy nim stresów, że coś upadnie, pęknie itp). A co do przepisów...Pierożki na parze robioneDzielnie notowałem sobie wszystko przy drugim...
  • Dżem mocno egzotyczny.

    Przepis dodany:
    4.83
    Dżem mocno egzotyczny.
    Gotowy, lekko kwaskowy, nie za słodki. Dżem z liczi, mango i kiwi. Słoik z odzysku :) Resztka liczi w lodówce zaczęła się prosić o szybką utylizację więc wychodząc z założenia, że nic nie może się zmarnować, a zwłaszcza takie...
  • Pieczarki faszerowane parowane

    Przepis dodany:
    4.77
    Pieczarki faszerowane parowane
    Pierwsze danie na nowym parowarze - pieczarki faszerowane. Bardzo proste do zrobienia (chociaż chwilę trzeba poświęcić) a przy okazji coby nie mówić, dosyć efektowne i smaczne danie. Taka przystawka, mini kolacja czy hmmm deser. Można takie...
  • Nowy bambusowy nabytek

    Przepis dodany:
    4.82
    Nowy bambusowy nabytek
    Ha! Zwizytowałem Chińskie Centrum w Wólce Kossowskiej. Duża rzecz - jak dla mnie nawet za duża. Wiadomo - hurtownicy, masa ciuchów, butów, taniej tandety, chińskiego czy pakistańskiego drobnego AGD. Głowa zaczęła mnie boleć po godzinie...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).