Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Food By NOD

W kuchni Food By NOD jest już 25 dobrych przepisów:

  • Julskinka – korona na szwedzkim stole wigilijnym!!

    Przepis dodany:
    4.80
    Julskinka – korona na szwedzkim stole wigilijnym!!
    Często w moim życiu otrzymuje pytanie, w jaki sposób w naszej rodzinie obchodzi się święta, po polsku, czy po szwedzku. U nas zawsze było po polsku, ale może to też się wiązało z tym, że jedzenie szwedzkie mieliśmy na co dzień, a pierogi i...
  • Julgodis – tysiące odsłon słodkich pyszności!

    Przepis dodany:
    4.63
    Julgodis – tysiące odsłon słodkich pyszności!
     Na gwiazdkę w Szwecji tradycyjnie robi się własnoręcznie cukierki. Dla mnie w dzieciństwie zawsze to wydawało się bardzo normalne, dopiero ostatnio zauważyłam, że chyba Szwecja jest dość wyjątkowa pod tym względem. Owszem, we wielu...
  • Lussekatter - szafranowe cudeńka na Święto Świętej Łucji

    Przepis dodany:
    4.52
    Lussekatter - szafranowe cudeńka na Święto Świętej Łucji
    Jedna z najpiękniejszych szwedzkich tradycji odbywa się w grudniu, a dokładnie 13 grudnia. A więc dziś!! Jest to Święto Świętej Łucji, Sankta Lucia. Przed 1753 rokiem w Szwecji używano kalendarza juliańskiego, według którego akurat na 13...
  • Nobel – wielkie emocje, piękne suknie i wykwintne potrawy!

    Przepis dodany:
    4.83
    Nobel – wielkie emocje, piękne suknie i wykwintne potrawy!
    Nagroda Nobla to coroczna międzynarodowa nagroda, która jest przyznawana przez Szwedzką Akademie Nauk osobom, które wniosły znaczący wkład w dziedzinach fizyki, chemii, medycyny, literatury i pokoju. Nagrody są przyznawane w stolicy Szwecji,...
  • Köttbullar – mała mięsna kuleczka o dużym znaczeniu dla Szwedów!

    Przepis dodany:
    4.47
    Köttbullar – mała mięsna kuleczka o dużym znaczeniu dla Szwedów!
    Jak każda prawdziwa szwedka kocham sklepy IKEA. Jestem wychowana na ich meblach i identyfikuje się ze stylem wnętrzarskim, który rozpowszechnia. A półkę Billy prawdopodobnie mogłabym złożyć w 10 minut bez instrukcji nawet gdyby ktoś mnie...
  • Madagaskar – kulinaria króla Juliana! Część III

    Przepis dodany:
    4.71
    Madagaskar – kulinaria króla Juliana! Część III
    No właśnie, a jak z jedzeniem na tej pięknej wyspie? Ano tak, że Madagaskar spokojnie mógłby konkurować w kwestii jakości potraw z niejedną restauracją w Europie z gwiazdkami Michelina, ale bez rachunku, który na koniec posiłku psuje...
  • Madagaskar – kulinaria króla Juliana! Część II

    Przepis dodany:
    4.47
    Madagaskar – kulinaria króla Juliana! Część II
    W tej malej wiosce pewna brytyjska organizacja podjęła parę lat temu próbę współpracy z lokalną ludnością, w celu odwrócenia negatywnego trendu degradacji rafy i ratowania zagrożonych gatunków. Ludzie tu żyją bardzo biednie i w prymitywnych...
  • Madagaskar – kulinaria króla Juliana! Część I

    Przepis dodany:
    4.70
    Madagaskar – kulinaria króla Juliana! Część I
    Po wielu miesiącach nieobecności wracam do pisania mojego bloga….. Dla tych, którzy może zauważyli, że się nie pojawiają nowe posty :-) parę słów o tym, co się działo w moim życiu…. Latem postanowiłam spełnić marzenie, które...
  • Smörgåstårta dla mięsożernych!

    Przepis dodany:
    4.79
    Smörgåstårta dla mięsożernych!
    Wcześniej pisałam o kultowym torcie kanapkowym w wersji tradycyjnej. Dziś zdecydowałam się na wersje dla mięsożerców, która najlepiej pasuje na bazie ciemnego chleba. Idealna do piwa, na męskie wieczory, np. podczas oglądania meczu. Zrób ja dla...
  • Smörgåstårta - kultowe danie na duże przyjęcia!

    Przepis dodany:
    4.89
    Smörgåstårta - kultowe danie na duże przyjęcia!
    Smörgåstårta to rodzaj kanapki na zimno o wielkości i kształtu tortu, który zawiera dużą ilość różnego typu nadzienia. Smörgåstårta to hit lat 70-tych i 80-tych, kiedy królował na szwedzkich stołach, i nawet zrobił międzynarodową...
  • Nie sprzedajemy jajek od kur przetrzymywanych w klatkach! Wielkanoc Część III

    Przepis dodany:
    4.88
    Nie sprzedajemy jajek od kur przetrzymywanych w klatkach! Wielkanoc Część III
    Jako potrawa typowo wielkanocna także w Szwecji króluje jajko. Ale w dzisiejszych czasach musi być ekologiczne, i najlepiej z wolnego wybiegu. W tym temacie ostatnimi latami nastąpiła ogromna rewolucja, kupowanie jajek innych niż 0 lub 1 uważa się...
  • Jak wybiczować czarownice po szwedzku!! Wielkanoc Część II

    Przepis dodany:
    4.75
    Jak wybiczować czarownice po szwedzku!! Wielkanoc Część II
    W czasie Wielkanocy szwedzkie dzieciaki przebierają się za „Påskkärringar”, a więc małe czarownice, i chodzą po domach i osiedlach, pukają do mieszkań i domów, i straszą, w celu pozyskania jeszcze większej ilości cukierków. To taka...
  • Påskägg i inne wybryki Szwedzkiej Wielkanocy!! Wielkanoc Część I

    Przepis dodany:
    4.48
    Påskägg i inne wybryki Szwedzkiej Wielkanocy!! Wielkanoc Część I
    Zbliżają się Święta Wielkanocne, wraz z nimi czas wielkiej wyżerki przy stole z rodziną. W Polsce oznacza to pójście do kościoła, święcenie jajek, kilkudniowe biesiadowanie i objadanie się pysznościami takimi jak barszcz biały lub...
  • Pstrąg marynowany w Whisky

    Przepis dodany:
    4.61
    Pstrąg marynowany w Whisky
    W Szwecji często podaje się łososia marynowanego, a nie wędzonego, jak najczęściej można go kupić w polskich sklepach. Nazywa się to wtedy „gravad lax” albo „gravlax”. Polega to na tym, że przez kilka dni łosoś jest macerowany w soli,...
  • Wiosenny zastrzyk witamin i energii – Detox!!

    Przepis dodany:
    4.76
    Wiosenny zastrzyk witamin i energii – Detox!!
    Czy czujesz się zmęczona i ospała? Lub nadęta i ciężka? Wypróbuj kuracje Detox. Moja mama miała zwyczaj co roku w trakcie postu robić sobie tydzień tzw. „fasta”, a więc kurację oczyszczającą organizm. W tym roku postanowiłam też...
  • Skagenröra - słynna sałatka Skagen

    Przepis dodany:
    4.62
    Skagenröra - słynna sałatka Skagen
    Toast Skagen to chyba najbardziej rozpowszechniona przystawka na szwedzkich przyjęciach. Bardzo prosta, zawsze smaczna i lubiana chyba przez wszystkich! Chociaż gdy po raz kolejny wyjeżdża na stół ten słynny toast skagen, wszyscy mruczą pod nosem,...
  • Princesstårta - Tort księżniczki

    Przepis dodany:
    4.87
    Princesstårta - Tort księżniczki
    Wczoraj urodziła się nowa następczyni szwedzkiego tronu. Szwecje czeka era królowych. Obecna następczyni tronu, Victoria, urodziła córeczkę!  Jej imie to Estella Silvia Ewa Mary!!Cukiernie i kawiarnie przeżywają szturm klientów,...
  • Semla, czyli Tłusty Czwartek po szwedzku

    Przepis dodany:
    4.70
    Semla, czyli Tłusty Czwartek po szwedzku
    Semla, znana także jako Fastlagsbulle, Fettisdagsbulle lub, w wersji z gorącym mlekiem Hetvägg, jest rodzajem słodkiej pszennej bułeczki z odciętym czubkiem ze słodkim nadzieniem z masą z migdałów i bitej śmietany. Jest to szwedzki odpowiednik...
  • Kanelbullar.... czyli tradycyjne szwedzkie bułeczki cynamonowe

    Przepis dodany:
    4.63
    Kanelbullar.... czyli tradycyjne szwedzkie bułeczki cynamonowe
    Och, smak mojego dzieciństwa! Uwielbiam je, od kiedy tylko sięga moja pamięć……. Towarzyszyły nam przedszkolu, podawane z gorącym kakao po całym dniu buszowania na dworze. W podstawówce na wycieczkach szkolnych zawsze była kanapka z serem,...
  • Scones z fetą

    Przepis dodany:
    4.75
    Scones z fetą
    Wyśmienite, wytrawne i oryginalne scones. Bardzo polecam!7 - 8 dl mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli100 gr masła ca 30 gr sera feta ca 5 dl greckiego yoghurtuświeża bazylia miódMasło rozdrobnić z suchymi...
  • Scones z czekoladą

    Przepis dodany:
    4.80
    A tu mała wariacja na temat scones. Może nie na śniadanie, a raczej jako słodkie bułeczki. 3 dl mleka lub mleka owsianego 125 gr masła 0,75 dl cukru (może także być ciemny, np. muscovado) 100 gr ciemnej czekolady7-8 dl mąki 4 łyżeczki proszku...
  • Scones! Szybko i smacznie na śniadanie

    Przepis dodany:
    4.79
    Scones! Szybko i smacznie na śniadanie
    Nie ma chyba szybszego i smaczniejszego sposobu na leniwe, niedzielne śniadanie. Większość składników i tak najczęściej mamy w spiżarni, a wymieszanie ich i czas wypiekania jest dziecinnie proste. Najlepiej smakują prosto w piekarnika, jeszcze...
  • Ostatni epizod z szafranem: Szafranowa Pannacotta

    Przepis dodany:
    4.58
    Ostatni epizod z szafranem: Szafranowa Pannacotta
    Święta, święta i po świętach.... Kończą mi się zapasy szafranu, i szczerze mówiąc trochę już się tym smakiem przejadłam. Czas trochę odpocząć. Ale.... na koniec coś bardzo prostego, powszechnie nam znanego, ale w szafranowej odsłonie....
  • Bułeczki, bułeczki…. czyli jak zauroczyć zapachem!!

    Przepis dodany:
    4.78
    Bułeczki, bułeczki….  czyli jak zauroczyć zapachem!!
    W czwartek nabraliśmy ochotę na pieczenie chleba. Spodziewaliśmy się gości przed długim weekendem, i pomyśleliśmy sobie, że miło będzie ich przywitać zapachem świeżego chleba….. Przewertowałam kilka książek kucharskich, ale jakoś nic mi...
  • Cukierki z boczkiem i whisky

    Przepis dodany:
    4.49
    Cukierki z boczkiem i whisky
    Te cukierki zrobiłam na parapetówkę z okazji przeprowadzki biura. Dość odważna decyzja, zwłaszcza, że goścmi byli raczej ludzie biznesu. Okazało się, że pomimo wyśmienitego cateringu, to właśnie tymi cukierkami zaklejali sobie buzie jak...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).