Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Gotuj z Kasią
W kuchni Gotuj z Kasią jest już 193 dobrych przepisów:
Placki sodowe
Przepis dodany:Przepis na dolnośląskie placki sodowe przygotowałam do 21. numeru KOTŁA na podstawie receptury Pani Krystyny Nowickiej z Koła Gospodyń Wiejskich z Tłumaczowa* (okolice Kłodzka). Pomimo tego, że placki robiłam po raz pierwszy, po...Dwudziesty drugi numer dolnośląskiego magazynu kulinarnego KOCIOŁ
Przepis dodany:Zima. Ubieramy ciepłe swetry, zaparzamy rozgrzewającą herbatę i zajadamy racuchy obficie posypane cukrem pudrem. Jest nam dobrze. Zatrzymujemy się na chwilę, obserwujemy, jak wyrasta ciasto na chleb i gotujemy zupę drożdżową. Po domu...Numer specjalny KOTŁA – jedzenie dla dzieci
Przepis dodany:Dzieci, zapraszamy na stół. Tak, tak, na stół. Wszystkie ręce i nogi na pokład. Przygotowaliśmy dla Was jedzenie, którym można się bawić, można się brudzić, można je zgniatać, można nawet siedzieć ze stopą w...Dwudziesty pierwszy numer dolnośląskiego magazynu kulinarnego KOCIOŁ
Przepis dodany:KOCIOŁ ma już cztery lata! Po raz pierwszy zamieszaliśmy w nim we wrześniu 2014 roku. Wrzuciliśmy wtedy gruszki i pomidory. W kolejnych numerach gotowaliśmy z cukinii, buraków, groszku, marchewki, cebuli, grzybów, wiśni, śliwek i...Frittata ze szparagami na Varomie
Przepis dodany:Widzieliście wczorajszy przepis na frittatę ze szparagami? Dzisiaj przybywam z nim jeszcze raz, z tym, że w wersji na ThermomixFrittata ze szparagami
Przepis dodany:Co roku z niecierpliwością czekam na sezon szparagowy. Jest on dosyć krótki, dlatego warto wykorzystać go w pełni. Od jakiegoś czasu marzyła mi się frittata ze szparagami, więc było to jedno z pierwszych szparagowych dań...Sos z sera pleśniowego
Przepis dodany:Jakiś czas temu prezentowałam proste, śmietanowe sosy – koperkowy i czosnkowy. Do kompletu mam jeszcze sos z sera pleśniowego. To już drugi tego typu sosik na blogu. Pierwszy bazuje na serku mascarpone, dzisiejszy na...Kruche ciastka bezglutenowe
Przepis dodany:Cześć! Zapraszam Was dzisiaj na proste, kruche, bezglutenowe ciasteczkaBułki tygryski rosnące przez noc
Przepis dodany:Proste, domowe bułeczki, które można zagnieść wieczorem, wstawić na noc do lodówki, a rano tylko posmarować ryżową pastą i upiec. Są miękkie i puszyste, z chrupiącą skórką, która przypomina futro tygrysa, stąd nazwaSałatka z kiełbasą
Przepis dodany:Jeżeli zostało Wam po wielkanocnej uczcie trochę kiełbasy, to podrzucam przepis mojego męża na pyszną i prostą sałatkę. Podzielił się również w ostatnim numerze magazynu KOCIOŁFaszerowane jajka 2
Przepis dodany:Jeden przepis na faszerowane jajka już jest na blogu (o tu). To wersja z pieczarkami i suszonymi pomidorami. Dzisiaj mam dla Was przepis bardziej wiosenny, bo z rzodkiewką i kiełkamiNuggetsy z kurczaka pieczone w piekarniku – bezglutenowe
Przepis dodany:Pyszny i prosty obiad, który gotowy jest już po 30 minutach, z czego przez pierwsze 10 rozgrzewamy piekarnik, kroimy filety na mniejsze kawałki i panierujemy je, a przez pozostałe 20 – czekamy lub szykujemy...Sos koperkowy
Przepis dodany:Ostatnio prezentowałam prosty przepis na sos czosnkowy z 15. numeru KOTŁA. Dzisiaj czas na koperkowy, a właściwie dwie jego wersje – wytrawną i słodkawą. Pierwszą znajdziecie w magazynie, natomiast do drugiej nie byłam...Sos czosnkowy
Przepis dodany:Widzieliście najnowszy numer KOTŁA? Jest wiosenny i kolorowy, a rządzą w nim przede wszystkim kiełki oraz śmietana. Wśród przepisów z bohaterami znajdziecie kilka moich propozycji, jak sosy na bazie śmietany. Przygotowałam moje ulubione:...Piętnasty numer dolnośląskiego magazynu kulinarnego KOCIOŁ
Przepis dodany:Wiosna, wiosna, wiosna, ach to tySzpinakowe smoothie
Przepis dodany:Polubiłam się ostatnio z zielonymi koktajlami. Część z nich możecie odnaleźć tu, a część czeka jeszcze w kolekcje na sesje zdjęcioweSchab w czosnku i whisky
Przepis dodany:Pieczony schab o czosnkowo- ziołowym aromacie świetnie się sprawdza na ciepło jako mięcho obiadowe, jak i na zimno – do kanapek. U mnie niewielki kawałek (0,5 kg), ale spokojnie możecie upiec większy. Schab pieczcie...Chinkali
Przepis dodany:Chinkali to gruzińskie pierożki wypełnione mięsnym farszem i rosołkiem. Charakteryzuje je kształt sakiewki i sposób jedzenia – chinkali chwytamy od góry, odgryzamy kawałek, wypijamy (a wręcz wysiorbujemy) rosołek, po czym zjadamy pierożka...Koktajl selerowo-pietruszkowy
Przepis dodany:Dzisiaj mam dla Was prosty koktajl selerowo-pietruszkowy. To bomba witaminowa, która powstała na bazie tego napoju. Przygotowanie znowu jest banalnie proste, a smak bardzo ciekawy. Koktajl spokojnie może zastąpić drugie śniadanie, ponieważ jest...Numer specjalny KOTŁA – karnawał w stylu PRL
Przepis dodany:Z lekkim opóźnieniem przynoszę nowinę o numerze specjalnym KOTŁAKrem z selera z warzywnymi chipsami i skwarkami z kaszy
Przepis dodany:Prosty krem z selera z ciekawymi dodatkami – chipsami z marchewki, pietruszki i papryki oraz wegańskimi skwarkami z kaszy gryczanej. Uwaga, dodatki do zupy wymyślił i przygotował mój mążNajprostsze cake popsy
Przepis dodany:Cake popsy to genialny sposób na wykorzystanie resztek ciasta. Przygotowałam je kilka razy według tego przepisu. Są pyszne i za każdym razem zachwycają częstowane osoby. Jedyne, co trochę przeszkadzało mi w poprzednim sposobie, to...Zupa Caldo Verde
Przepis dodany:Przy okazji pesto z jarmużu i suszonych pomidorów obiecałam Wam jeszcze jeden przepis z dodatkiem jarmużu. Miałam na myśli portugalską zupę Caldo Verde, którą serwuje się przy okazji świąt, ślubów, urodzin i innych ważnych...Napój witaminowy
Przepis dodany:Paskudne grypsko dopadło i mnie. Przeleżałam przez nie pół stycznia w łóżku. Pomału staję na nogi i pomagam sobie w tym końską dawką owoców i warzyw oraz naparami, sokami i napojami. Dzisiaj prezentuję napój...Pesto z jarmużu i suszonych pomidorów
Przepis dodany:Jarmuż odkryłam ponad 2 lata temu przy okazji pysznej sałatki i jarmużowego soku z dodatkiem truskawek i jabłek. Moje kolejne przygody z nim niestety już nie były takie smaczne, przez co zraziłam się do tego warzywa na...Kartoflanka z kiełbasą
Przepis dodany:Prosta, polska zupa, w której pływają marchewka, seler i cebula, jednak dominują ziemniaki i kiełbasa. Kartoflanka jest szybka w przygotowaniu, ponieważ na jej ugotowanie potrzeba około 20 minut. Do tego sycąca, dzięki sporej ilości dodatków...Wylicytuj dolnośląską kolację – drugi raz gotujemy dla WOŚP
Przepis dodany:Jesteście ciekawi tradycyjnych, dolnośląskich smaków? Weźcie udział w aukcji WOŚP, na której można wylicytować kolację dla max. 6 osób na terenie Wrocławia i okolic. Razem z dziewczynami z KOTŁA – Laurą i Żanetą...Ciasto migdałowe
Przepis dodany:Dzisiaj mam dla Was ciasto migdałowe z dolnośląskiego przepisu w lekko zimowym klimacie. To za sprawą kandyzowanej skórki – w oryginalne cytrynowej, u mnie pomarańczowej. Wypiek w przygotowaniu przypomina biszkopt, ponieważ rośnie przede...Skrzydełka w miodzie
Przepis dodany:Jeszcze przed Sylwestrem lecę z przepisem na skrzydełka w miodzie. To pyszny pomysł na kurczaka i super się sprawdzi zarówno jako danie imprezowe, jak i na dzień po. Jest prosty, ponieważ wystarczy zamarynować mięso...Czekoladowe trufle
Przepis dodany:Niezwykle proste, 5-składnikowe trufle, które świetnie sprawdzą się jako pyszny deser, jak i świąteczny prezent. Wystarczy zapakować je w przezroczystą torebkę lub słoik i podarunek gotowyRogaliki z różą
Przepis dodany:Ostatnio trochę poszalałam w kuchni. W tym szaleństwie powstały krucho-drożdżowe rogaliki z nadzieniem z konfitury z dzikiej róży. Jeżeli nie jesteście jej największymi fanami, to wymieszajcie konfiturę z marmoladą wiśniową lub truskawkową...Tarta z jabłkami i bezą
Przepis dodany:Sprawdzone wielokrotnie kruche ciasto z przepisu mojej Mamy, na nim cienka, za to intensywna w smaku warstwa jabłek z mocną nutą cynamonu i beza włoska na samej górze. Tarta powstała w biegu – przepis...Napar imbirowy z miodem
Przepis dodany:Napar imbirowy z miodem i rozmarynem towarzyszy mi w tym roku od wczesnej jesieni niemal codziennie. Podejrzewam, że w dużej mierze dzięki niemu w tym sezonie nie dopadło mnie żadne choróbskoCzternasty numer dolnośląskiego magazynu kulinarnego KOCIOŁ
Przepis dodany:Hu hu ha, hu hu ha, nasza zima zła. A my się zimy nie boimy…ponieważ świetnie się do niej przygotowaliśmy! Witamy ją więc z szeroko otwartymi ramionami i masą sprawdzonych przepisów. Tak radośnie rozpoczyna...Warsztaty kulinarne z okazji XX-lecia Art Hotelu
Przepis dodany:Pod koniec października miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach kulinarnych organizowanych przez Slowly Veggie z okazji XX-lecia Art Hotelu – jednego z najbardziej znanych hoteli we Wrocławiu. Warsztaty współprowadził kucharz...Deser z chia
Przepis dodany:Mam dla Was pyszne i banalne wręcz danie. To mleczny, waniliowy deser z nasionami szałwii hiszpańskiej, znanej jako chia. Ma konsystencję budyniu, lecz jest bez dodatku mąki. To dzięki właściwościom żelującym, jakimi charakteryzuje...Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami
Przepis dodany:Miewam śniadaniowe fazy – potrafię przez 3 dni z rzędu jeść rano tosty, następnie przerzucić się na jajka sadzone z kiełbaskami, po czym objadać plackami bananowymi lub twarożkiem. Ostatnio nabrałam ochoty na pastę...Placki ziemniaczane z żółtym serem
Przepis dodany:Przy okazji 13-stego numeru KOTŁA odkryłam pyszne danie – placki ziemniaczane z żółtym serem. Powstały na podstawie przepisu pani Wandy Wójcik z Koła Gospodyń Wiejskich w Wambierzycach, który odnalazłam w książce “Smaki pogranicza....Kisiel jabłkowy z malinami
Przepis dodany:Kisiel na soku jabłkowym to pyszny pomysł na zdrowy, domowy deser. Szczególnie polecam go jesienią, gdy dopadają nas choroby gardła. Kisiel, dzięki swojej konsystencji je złagodzi – sprawdzone. Dzieciaki, przyszłe mamy, mamy karmiące...Baba ghanoush
Przepis dodany:O babie ghanoush usłyszałam po przygotowaniu pasty z pieczonego bakłażana – okazało się, że niewiele brakowało jej do klasycznego daniaZupa dyniowo-batatowa
Przepis dodany:Dyniowo-batatowa to delikatna, słodkawa zupa w formie kremu. U mnie bardzo gęsta, ponieważ ostatnio przez kilka dni żywiłam się głównie zmiksowanym jedzeniem, więc konsystencja pomiędzy zupą, a puree bardzo mi odpowiadałaMasło kurkowe
Przepis dodany:Żegnamy lato i witamy coraz chłodniejsze i krótsze dni. Na pożegnalne grille i pikniki zabieramy domowe masło kurkowe, które skrada serca gości. Jest proste w przygotowaniu, a jego zrobienie zajmuje dosłownie kilkanaście minut plus...Sałatka śledziowa z Zoblitz (Zoblitzer Heringssalat)
Przepis dodany:Tym razem za kuchnię dolnośląską zabrał się mój mążCiasto z malinami na maślance
Przepis dodany:Zbliża się weekend, więc mam dla Was przepis na proste ciasto. U mnie z malinami, ale sprawdzą się praktycznie wszystkie sezonowe owoce – porzeczki, jagody czy brzoskwinie. Wybierzcie te, które lubicie najbardziej. Ciasto...Trzynasty numer dolnośląskiego magazynu kulinarnego KOCIOŁ
Przepis dodany:KOCIOŁ ma już 2 lata! W tym czasie wydaliśmy 12 numerów standardowych i 4 dodatkowe. Łącznie stworzyliśmy dla Was 1506 stron, ugotowaliśmy 528 dań, poznaliśmy 12 wzruszających historii przesiedleńczych i wspólnie odkrywaliśmy kuchnię...Ciasto drożdżowe z agrestem i kruszonką
Przepis dodany:Z czym się Wam kojarzy kilkudziesięcioletni dom pod miastem z ogrodem, jabłonką i biegającym psem? Mi z ciastem drożdżowym z sezonowymi owocami