Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Gotuj z Misiem

W kuchni Gotuj z Misiem jest już 36 dobrych przepisów:

  • Ciasteczka owsiane

    Przepis dodany:
    4.73
    Ciasteczka owsiane
    Na wspomniany w poprzednim poście festyn przygotowaliśmy jeszcze ciasteczka owsiane. Właściwie to Misia przygotowała, ja tylko próbowałem czy dobre ;o) Muszę przyznać, że wyszły jej wyśmienicie.Czytaj dalej »
  • Ciasteczka owsiane

    Przepis dodany:
    4.75
    Ciasteczka owsiane
    Na wspomniany w poprzednim poście festyn przygotowaliśmy jeszcze ciasteczka owsiane. Właściwie to Misia przygotowała, ja tylko próbowałem czy dobre ;o) Muszę przyznać, że wyszły jej wyśmienicie.Czytaj dalej »
  • Pasztet z soczewicy ze szpinakiem

    Przepis dodany:
    4.65
    Pasztet z soczewicy ze szpinakiem
    W szkole, w której uczą się moje małe szkodniki, był organizowany festyn pod nazwą "Zdrowo Żyj!" Oprócz występów, zawodów sportowych, biegu rodzinnego i innych atrakcji, pod koniec była zorganizowana degustacja. Rodzice mieli...
  • Frittatensuppe

    Przepis dodany:
    4.84
    Frittatensuppe
    Czyli zupa naleśnikowa, czy też po prostu rosół z pokrojonymi naleśnikami zamiast makaronu. Na zupkę natknąłem się w Austrii, podczas ostatniego wyjazdu. Szkodniki bardzo chętnie wcinały frittatensuppe podczas przerw w białym szaleństwie....
  • Pad Thai

    Przepis dodany:
    4.82
    Pad Thai
    Kuchnia tajska uważana jest za najsmaczniejszą kuchnię na świecie. Moim zdaniem mówią tak ludzie, którzy nie próbowali kartaczy ;-) Tym niemniej muszę przyznać, że tajskie żarcie bardzo przypadło mi do gustu. Miałem ostatnio okazję...
  • Frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

    Przepis dodany:
    4.89
    Frittata ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
    Kolejne danie z ciekawą nazwą, tym razem kuchni włoskiej. W zasadzie jest to coś pomiędzy omletem i zapiekanką. Czyli taki omlet z dużą ilością dodatków, smażony na patelni i zapiekamy w piekarniku z dodatkiem startego sera. Niestety nie...
  • Kurczak z karmelizowaną gruszką i żurawiną

    Przepis dodany:
    4.63
    Kurczak z karmelizowaną gruszką i żurawiną
    Zainwestowałem w końcu w oświetlenie do robienia zdjęć. Jak widać na załączonym obrazku, testy nowej żarówki (125W; 5500K; klik), białej parasolki i blendy wypadły pomyślnie (wystarczy porównać np. ze zdjęciami tołkanicy robionymi przy...
  • Warkoczyki z szynką parmeńską

    Przepis dodany:
    4.55
    Warkoczyki z szynką parmeńską
    Bardzo prosta w przygotowaniu i szybka przekąska. Oczywiście pod warunkiem, że skorzystamy z gotowego ciasta francuskiego, którego samodzielne przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane, ale jednak czasochłonne.Czytaj dalej »
  • Śledź z jabłkiem

    Przepis dodany:
    4.52
    Śledź z jabłkiem
    Czyli kolejny stuletni przepis w mojej kuchni. Tym razem był to szczególnie ciekawy eksperyment – pasta ze śledzi i jabłek. Muszę przyznać, że smakowała dość nietypowo. Co do wspomnianego w przepisie podobieństwa do kawioru... raczej bym...
  • Cannelloni nadziewane mielonym mięsem

    Przepis dodany:
    4.52
    Cannelloni nadziewane mielonym mięsem
    Czyli kolejne popisowe danie imprezowe:) Jednym z podstawowych sposobów na przygotowanie cannelloni jest nadzianie makaronu usmażonym mięsem i upieczenie go z sosem (pomidorowym lub beszamelowym) i żółtym serem. Otrzymujemy wtedy coś podobnego do...
  • Smorodinówka, czyli nalewka z czarnej porzeczki

    Przepis dodany:
    4.61
    Smorodinówka, czyli nalewka z czarnej porzeczki
    Do mojej kolekcji podlaskich przysmaków dorzucam jeszcze nalewkę z kresowym rodowodem. W wersji oryginalnej (robionej kiedyś przez moją mamę) zaczynamy od zalania spirytusem młodych liści z czarnej porzeczki, a cały proces trwa prawie pół roku:)...
  • Tołkanica

    Przepis dodany:
    4.68
    Tołkanica
    O tym podlaskim przysmaku przypomniałem sobie, gdy robiłem babkę kartoflaną z grzybkami według stuletniego przepisu (klik). Jest to jedna z najprostszych potraw jaką można zrobić z ziemniaków – wystarczy zerknąć na listę składników. Nigdy...
  • Farfalle z wędzoną makrelą, groszkiem i kaparami

    Przepis dodany:
    4.86
    Farfalle z wędzoną makrelą, groszkiem i kaparami
    Moje małe szkodniki uwielbiają wędzoną makrelę. Zawsze jak przechodzimy w sklepie obok stoiska z rybami słyszę "Taatooo... kup makrelę" :) Jest trochę zabawy z filetowaniem, ale warto. Szkodniki jedzą po prostu kanapki z makrelą. Ja...
  • Babka kartoflana z grzybkami

    Przepis dodany:
    4.91
    Babka kartoflana z grzybkami
    W dalszym ciągu serii stuletnich przepisów zapraszam do wypróbowania babki kartoflanej z grzybkami. Danie to jest podobne do podlaskiej tołkanicy, którą może też kiedyś zaprezentuję.„Utrzeć dobrze ugotowane kartofle, grzyby ugotowane cienko...
  • Smażone kalmary

    Przepis dodany:
    4.47
    Smażone kalmary
    Ja wiem, że już miało nie być w tym roku więcej potraw z Chorwacji. Jednak pojechałem tam po raz drugi, tym razem na regaty (służbowo, na statek, do kapitana). Na jachcie była kuchnia, a kolega miał ze sobą lustrzankę, więc nie mogłem sobie...
  • Steki marynowane w winie i chutney z żurawiną

    Przepis dodany:
    4.49
    Steki marynowane w winie i chutney z żurawiną
    Czas na kolejny post z winem w tle. Do steków wybrałem wino Celebro Argentina. Na etykietce były 3 rysuneczki, podpisane: grill, steak, beef – czyli wszystko pasuje :) Po ostatnich doświadczeniach z chutney'em mangopostanowiłem...
  • Pigwówka, czyli nalewka z pigwy

    Przepis dodany:
    4.48
    Pigwówka, czyli nalewka z pigwy
    Ponieważ pigwa, zwana także polską cytryną, już dojrzała, czas na moją ulubioną nalewkę. No może jedną z moich ulubionych nalewek... w zasadzie nie spotkałem jeszcze nalewki, której nie lubię:) Jak ktoś zna taką, której mogę nie polubić...
  • Chutney mango

    Przepis dodany:
    4.55
    Chutney mango
    Na sos typu chutney natknąłem się jakiś czas temu podczas przeglądania kulinarnej blogosfery. Zaintrygowała mnie jego nazwa. Chutney (czatnej) jest to używany w kuchni indyjskiej gęsty sos z owoców i warzyw do potraw mięsnych i wegetariańskich....
  • Cevapcici

    Przepis dodany:
    4.83
    Cevapcici
    To już ostatni przepis z cyklu Chorwackich obiadków dwojga blogerów. Niestety pozostałe potrawy nie doczekały się zdjęcia – jedliśmy przeważnie wieczorem i było słabe światło, a szanse na to, żeby zachować chociaż odrobinę na drugi...
  • Paszteciki z grzybami

    Przepis dodany:
    4.63
    Paszteciki z grzybami
    Jesień nadchodzi wielkimi krokami. Nie jest to moja ulubiona pora roku (patrz listopad), ale "ma też być może tam nawet i swoje plusy... rozchodzi się jednak o to, żeby te plusy nie przesłoniły Wam minusów." ;)Do niewątpliwych zalet...
  • Leczo z cukinii z szynką

    Przepis dodany:
    4.59
    Leczo z cukinii z szynką
    Kolejne dzieło dwojga blogerów. Tym razem postanowiliśmy zrobić leczo z wykorzystaniem szynki (surowej) zamiast kiełbasy. Jakoś tak nie przemawiała do nas kiełbasa, którą można było kupić w chorwackich sklepach – była masakrycznie droga i...
  • Kotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym

    Przepis dodany:
    4.51
    Kotlety z kaszki w naleśnikach z sosem grzybkowym
    Zgodnie z obietnicą (złożoną tutaj) nadszedł czas na kolejny stuletni przepis. Jeśli chodzi o poszukiwania kaszy krakowskiej – poległem. Znalazłem ją tylko w kilku sklepach internetowych i jak doliczyłem koszty przesyłki to uznałem, że...
  • Jagnięcina duszona w winie z figami

    Przepis dodany:
    4.52
    Jagnięcina duszona w winie z figami
    Jak dwóch blogerów kulinarnych wybierze się na wakacje do Chorwacji, mają do dyspozycji kuchnię na tarasie z widokiem na morze i góry (jak to w Chorwacji), to można się spodziewać smakowitego urlopu. Gotowanie na świeżym powietrzu było bardzo...
  • Risotto ze szpinakiem i kurczakiem

    Przepis dodany:
    4.77
    Risotto ze szpinakiem i kurczakiem
    Od pewnego czasu miałem ochotę zrobić risotto. Takie prawdziwe na białym winie, a nie ryż z warzywami:) Poszperałem trochę w internecie, sprawdziłem zawartość lodówki i zdecydowałem się na risotto ze szpinakiem i kurczakiem. Zakupiłem...
  • Dżem z fig i pomarańczy

    Przepis dodany:
    4.77
    Dżem z fig i pomarańczy
    Zeszłoroczny urlop tak nam się spodobał, że w tym roku wybraliśmy się dokładnie w to samo miejsce – do Chorwacji na wyspę Brač. Tym razem zabraliśmy ze sobą do towarzystwa jeszcze koperkowe małżeństwo wraz małą I (klik). Mieliśmy więc...
  • Sakiewki z grilla, czyli szaszłyki dla leniwych

    Przepis dodany:
    4.61
    Sakiewki z grilla, czyli szaszłyki dla leniwych
    Jest to wynalazek mojej szwagierki – Izuni. Patent jest bardzo prosty i aż mi wstyd, że wcześniej na to nie wpadłem. Tak jak większość wynalazków powstał z lenistwa – jak sama przyznała nie chciało jej się nadziewać składników na...
  • Zupa dziadowa, czyli kartoflanka z zacierkami

    Przepis dodany:
    4.81
    Zupa dziadowa, czyli kartoflanka z zacierkami
    Taka „zupa nic”, którą kiedyś robiła moja babcia. Aż trudno uwierzyć, że zupa która w składzie ma tylko ziemniaki, mąkę, cebulę i olej może być tak pyszna. W dzieciństwie była to moja ulubiona zupa. Zawsze pomagałem babci robić...
  • Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

    Przepis dodany:
    4.50
    Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
    Ponieważ nadal nie zaopatrzyłem się w kaszę krakowską, a jeść coś trzeba, dzisiaj zrobiłem polędwiczkę wieprzową w sosie kurkowym. Nie jest to danie wymagające, zarówno jeśli chodzi o umiejętności kucharskie, jak i o czas. Inaczej mówiąc...
  • Kotlety ze śledzia

    Przepis dodany:
    4.57
    Kotlety ze śledzia
    Jakiś czas temu dowiedziałem się, że mój kolega założył dość ciekawy portal: 100lattemu.pl Są tam wybrane wiadomości ze starych gazet. Na pewno można się z tego więcej dowiedzieć o życiu przed wiekiem, niż z lekcji historii. Ja...
  • Pieczarki faszerowane

    Przepis dodany:
    4.69
    Pieczarki faszerowane
    ... a może raczej gałki z mięsa mielonego w pieczarkach. Sprawdzają się zarówno jako danie obiadowe, oraz jako przekąska na imprezie (taka całkiem konkretna przekąska). Przygotowanie ich nie jest skomplikowane ani bardzo pracochłonne. Czasem gdy...
  • Kolorowy pasztet

    Przepis dodany:
    4.70
    Kolorowy pasztet
    Inspiracją do zrobienia tego wynalazku był warzywny pasztet w kolorach reggae, podpatrzony tutaj: klik. Tyle, że mój pasztet nie jest warzywny, a tylko kolorowy. Nie zasługuje więc na nazwę „w kolorach reggae”, gdyż żaden szanujący się...
  • Zupa krem z dyni

    Przepis dodany:
    4.56
    Zupa krem z dyni
    Ostatnio odkryłem w zamrażalniku woreczek z dynią. W sezonie dynie dość szybko mi się nudzą – nie potrafię kupić porcji na jeden obiad. Zawsze kupuję za dużo i jemy ją w różnych postaciach przez kilka dni, a część muszę zamrozić....
  • Steki z rekina smażone w pergaminie

    Przepis dodany:
    4.60
    Steki z rekina smażone w pergaminie
    Jakiś czas temu dostałem cynk z koperkowej kuchni, że w dyskoncie w kropeczki mają promocję na steki z rekina. Faktycznie, można je było kupić w dość atrakcyjnej cenie. Zaopatrzyłem się więc 3 kawałki mrożonego żarłacza błękitnego i...
  • Gotowany schab

    Przepis dodany:
    4.63
    Gotowany schab
    Wiele razy próbowałem zrobić dobrą wędlinę ze schabu. Niestety pieczony zawsze wychodził zbyt suchy – pewnie za długo go piekłem:) Dostałem kiedyś przepis, który zmienił moje podejście do domowej wędliny. Schab przygotowany w ten sposób...
  • Pstrąg z musem jabłkowo-chrzanowym

    Przepis dodany:
    4.90
    Pstrąg z musem jabłkowo-chrzanowym
    Po raz kolejny odwiedziłem dyskont w kropeczki i zaopatrzyłem się w nim w świeże pstrągi. Tym razem postanowiłem je upiec. Po raz kolejny zastosowałem masełko pietruszkowe, znalezione kiedyś w koperkowej kuchni, które wypróbowałem już gdy...
  • Roladki z indyka ze śliwkami

    Przepis dodany:
    4.70
    Roladki z indyka ze śliwkami
    Czyli kolejna wariacja na temat piersi. Zainspirowany komentarzem przy jednym z moich postów na fejsbukupostanowiłem zrobić roladki z indyka z szynką i śliwkami. Tzn. miały być z szynką parmeńską, ale w sklepie mieli tylko ogonówkę...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).