Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Gotuję i zjadam
W kuchni Gotuję i zjadam jest już 142 dobrych przepisów:
Żabie udka - prosty przepis
Przepis dodany:Składniki:mrożone żabie udkamasło klarowanemąkasól, pieprzsok z małej cytryny3 ząbki drobno pokrojonego czosnkumlekoposiekana natkaPrzygotowanie:Odmrożone żabie udka namoczcie na noc w mleku. Potem odsączcie i osuszcie papierowym ręcznikiem....Langustynki i przegrzebki - prosty przepis
Przepis dodany:Składniki:5-6 przegrzebków1,3 kg langustyneksólpieprz1/4 dużej cebuli pokrojonej w kostkęząbek czosnkumasłoPrzygotowanie:Langustynki obrierzcie z pancerzy. Na patelni rozgrzejcie masło i delikatnie zeszklijcie cebulę i drobno pokrojony czosnek....Jak uwędzić ryby w domu bez wędzarni? - oto prosty sposób
Przepis dodany:Przygotowanie:Na dno woka należy położyć kawałek folii aluminiowej albo małą tackę grillową. I sypać: 1 łyżka cukru, 1 łyżka czarnej gruboliściastej herbaty, gałązka rozmarynu, parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, parę liści...Top 10 przepisów 2016 r.
Przepis dodany:10. Nalewka z kwiatów czarnego bzu9. Sałatka z zielonych pomidorów8. Pieczona gęś - genialna!!!7. Marynowana pierś gęsi6. Fasola mamut - najprostszy przepis5. Duszony fenkuł (koper włoski)4. Nalewka ze śliwek - przepis3. Szybkie ciastka...Top 10 przepisów na Sylwestra
Przepis dodany:Błyskawiczne babeczki - jak zrobićBłyskawiczny deser brzoskwiniowy - dla niespodziewanych gościKawior po żydowsku czyli wątróbka z jajkamiTarta z kaszą gryczaną - przepisBurger domowyGrzanki ze szpinakiem - musicie spróbowaćSałatka hiszpańska...Wigilijna kapusta z grochem - przepis babci
Przepis dodany:Na groch z kapustą czekałam cały rok. To moja ulubiona potrawa wigilijna. Przygotowywana przez babcię smakowała najlepiej.Składniki:1,5 kg kapusty kiszonej1/2 kg grochu (trzeba namoczyć na noc)3 cebule1/4 litra oleju rzepakowego...Jajecznica z rydzami
Przepis dodany:Składniki:3 jajkaświeże rydzesól, pieprz, masłoopcjonalnie: cebulka pokrojona w kostkę, natkaPrzygotowanie:Na maśle podsmażcie rydze (większe pokrójcie na kawałki). Dodajcie 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę. Przykryjcie patelnię pokrywkę i...Carpaccio z kurek - prosty przepis na wspaniałą przystawkę
Przepis dodany:Składniki:świeże oczyszczone i umyteocet jabłkowysólpieprzoliwaPrzygotowanie:Kurki pokrójcie na jak średniej wielkości kawałki. Posólcie, popieprzcie. Zalejcie octem balsamicznym i 3-4 łyżkami oliwy, tak by kurki nie wystawały z marynaty....Ogórki z kurkumą
Przepis dodany:Sałatka z ogórków i cebuli to samograj. Robię ją na różne sposoby - tym razem z kurkumą.Składniki:2 kg ogórków3/4 kg cebuliszklanka octu3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli1 łyżka kurkumyklika ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liście...Sok z czarnego bzu
Przepis dodany:Składniki:Słoik owoców czarnego bzucukier (proporcje: na 2 kg owoców 1/2 kg cukru)Przygotowanie:Owoce namoczcie na pół godziny w wodzie. W ten sposób łatwiej będzie je umyć. Potem oskubcie owoce, usuńcie zielone kulki. Odcedźcie. Do suchego...Kiszony czosnek
Przepis dodany:Moda na fermentowane warzywa trwa. U mnie tymczasem stary sprawdzony kiszony czosnek.Składniki:obrane ząbki czosnkupół litra przegotowanej wody4 pełne łyżeczki soliliść laurowykilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, gorczycychrzan (2-3...Niebieskie jajka
Przepis dodany:Kochani, niebieskie jajka znoszą kury araukany. Nie jest to typowy niebieski kolor. Ale sami zobaczcie jak wyglądają w porównaniu z jajkami od zwykłej kury. Smakują jak jaja od szczęśliwych kur u mają piękny niebieski kolor. Być może jest to...Tagliatelle tartufo
Przepis dodany:Tagliatelle z truflami to banalnie prosty przepis.Składniki:tagiatelle - porcja dla 2 osób - polecam świeży makaronczarne trufle (wystarczy kilka płatków)masłosól, pieprzPrzygotowanie:Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Truflę...Marchewka na ostro po tunezyjsku (oummok houria) - wspaniała
Przepis dodany:Składniki:1/2 kg marchewki papryczka chiliząbek czosnku1 łyżeczka mielonego kminu1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka harissysok z 1/2 cytryny3-4 łyżki kaparycebulaoliwasólPrzygotowanie:Obraną marchewkę ugotujcie w osolonej wodzie...Nalewka z płatków róży
Przepis dodany:Składniki:szklanka płatków róży1/4 szklanki cukru1,5 szklanki wódkiPrzygotowanie:Oczyszczone płatki róży (nie myjcie) szybko po zerwaniu przełóżcie do słoika. Zasypcie cukrem i zalejcie wódką. Odstawcie na 2 miesiące w ciemne i chłodne...Bób po sycylijsku
Przepis dodany:Jeden z moich ulubionych przepisów na bób.Składniki: pół kg ugotowanego bobu1/2 szklanki oliwyszklanka przegotowanej wodyłyżeczka soli3 pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnkuświeże lub suszone oreganoPrzygotowanie:Ponacinajcie skórki w...Nalewka z truskawek z dodatkiem wanilii - mój numer jeden na nalewkowej liście przebojów
Przepis dodany:Aromat truskawki trudno uchwycić w nalewce. Wybierajcie więc bardzo słodkie i aromatyczne odmiany. Polecam zengę. Wanilia podkreśla subtelnie smak letnich owoców. Ta nalewka to samograj.Składniki:Na kilogram truskawek potrzebować będziecie 2-3...Szparagi z groszkiem
Przepis dodany:Składniki:pęczek szparagówpuszka groszkusólpieprzoliwałyżka masła klarowanegoPrzygotowanie:Na patelni rozgrzejcie oliwę (2-3 łyżki). Smażcie szparagi (zielonych nie trzeba obierać, radzę odciąć zdrewniałe końcówki i nie żałujcie -...Śniadanie do łóżka
Przepis dodany:Faszerowane jaja wielkanocne
Przepis dodany:Składniki:5 jajek ugotowanych na twardo3 łyżki majonezusólpieprzdrobno pokrojony szczypiorekParmezan (starty) - 1-2 łyżeczkiPrzygotowanie:Jajka przekrójcie na pół. Ugotowane żółtka utrzyjcie z majonezem. Połączcie z pozostałymi składnikami....Małże brzytwy - genialne
Przepis dodany:Okładniczki są bardzo delikatne. Tylko nie można trzymać ich zbyt długo na patelni. Góra 3-4 minuty na oliwie, inaczej wyjdzie guma okładniczkowa. Tu zostały podlane białym winem, do tego posiekany czosnek, nieco papryki, sporo natki pietruszki....Śniadanie do łóżka :)
Przepis dodany:10 najlepszych przepisów wielkanocnych
Przepis dodany:Wątróbka cielęca w białym winie - przepisSzczupak w sosie szafranowym - przepisChleb domowy - przepisDomowa kiełbasa - jak zrobićSałatka pieczarkowa z jajkami - na WielkanocPieczeń wielkanocna - przepis babciWielkanocne jajka po chińsku - jak...Perliczka pieczona w prosciutto
Przepis dodany:Składniki:perliczkaprosciuttomajeranekzioła prowansalskiePrzygotowanie:Perliczkę (uprzednio trzymaną przez 5-6 godzin w lodówce) natrzyjcie ziołami. Obłóżcie plastrami prosciutto. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczcie przez...Rillettess z kraba - francuska przekąska - pyszna
Przepis dodany:Planujecie walentynkową kolację - mamy dla Was idealny przepis na Święto Zakochanych: mięso z kraba w masłem. Składniki:mrożone białe mięso kraba (jeśli macie świeże, będzie najlepsze ;)masło klarowanesól, pieprzPrzygotowanie:Masło...Pączki, które najlepsze?
Przepis dodany:Przyznajcie się, ile pączków zjedliście?Pączki i faworki od Lukullusa - pyszne i świeżeSmaki Warszawy - pączki smaczne - mam wrażenie, że smażone wczoraj.Pączki od rzeźnika z Pragi - nie żartuję - u rzeźnika był kącik z pączkami...Co zrobić z pancerzem homara? - nie warto wyrzucać. Sprawdź jak wykorzystać
Przepis dodany:Gotowaliście homara i został Wam pancerz? Nie wyrzucajcie. Połóżcie na suchej patelni i uprażcie. Następnie przełóżcie do miksera i rozetrzyjcie na kawałki. Przełóżcie do szczelnego słoiczka.Takie sproszkowane skorupki możecie...Zapiekane jabłka - przepis babci
Przepis dodany:Jak byłam mała babcia z dziadkiem, zimą, codzienni na podwieczorek piekli mi jabłko. Wydrążali środek i wkładali tam łyżkę miodu bądź powidła śliwkowe. Było pyszne. A i jabłka z własnego sadu były wspaniałe. Tymczasem moja udoskonalona...Kaczka faszerowana długo pieczona - genialna!!!
Przepis dodany:Kaczka faszerowana wątróbką i mielonym mięsem, podana z kaszą gryczaną jest przepyszna. Składniki:kaczka1/2 kg mięsa mielonego20 dag wątróbki3 jajkasól, pieprz, majeranek, natka pietruszkiolejPrzygotowanie:Wątróbkę podsmażcie na oleju...10 najchętniej czytanych przepisów w 2015 r.
Przepis dodany:10. Kiszone zielone pomidory9. Marynowana pierś gęsi8. Pieczona gęś - genialna!!!7. Szybkie ciastka francuskie z mascarpone - jak zrobić6. Małże - prosty przepis5. Nalewka z cytryny - przepis4. Duszony fenkuł...Ślimaki
Przepis dodany:Gotowe, mrożone ślimaki przygotowuję na grillu. Do tego bagietka z grilla.Dobre wino i najkochańsza osoba na świecie - kolacja idealna.stek argentyński
Przepis dodany:Prawdę mówiąc nie wiem czy to stek. Ale mięso było z Argentyny. Smażone inaczej niż klasyczny stek - wolniutko na małym ogniu, na mieszance oleju ryżowego i klarowanego masła. Pieprz, na końcu sól. Obok na patelni pieczarki dla aromatu. Wyszło...Papryka faszerowana serem
Przepis dodany:Składniki:4 paprykiser typu fetaprzetarte 2 ząbki czosnkupieprzchilipapryka w proszkuoliwaPrzygotowanie:Papryki oczyśćcie z nasion i nasmarujcie oliwą. Ser doprawcie przyprawami (według uznania, tak, żeby Wam smakowało). Raczej nie używajcie soli,...Sałatka hiszpańska z owoców morza i cieciorki
Przepis dodany:Składniki:owoce morza (mogą być w delikatnym oleju: kalmary, małże, krewetki, ośmiorniczki)cieciorka gotowanasok z limonkisólpieprzświeża kolendraoliwaczosnek - przetarte dwa ząbkiPrzygotowanie:Wszystkie składniki wymieszajcie razem: owoce morza...Polędwica z tuńczyka po japońsku
Przepis dodany:Moim zdaniem przepis dla tych, którzy gotować nie potrafią. Najpierw z tuńczyka (polędwica) wyciąć dwa steki czy też kotlety. Posolić bardzo umiarkowanie, delikatnie obsypać pieprzem młotkowanym oraz czarnym sezamem. Ułożyć na ruszcie,...Szczupak w słoninie lub boczku
Przepis dodany:Stary - rzeczywiście staropolski przepis. W oryginale rybę pieczono na rożnie. Z braku rożna i podkuchennego wystarczyć musiał ruszt. Składniki:szczupakboczek lub słoninasól, pieprzPrzygotowanie:Najpierw należy wystarać się o solidny...Wątróbka cielęca - przepis
Przepis dodany:Składniki:Wątróbka cielęcacebula2 szlotkisólpieprzmasłolampka winaPrzygotowanie:Wątróbkę namoczcie. Osuszcie i smażcie na maśle. Dodajcie pokrojoną cebulę i szlotkę. Jak wątróbka się zrumieni podlejcie winem. Smażcie tak długo aż sos...Jajecznica z cukinią
Przepis dodany:Składniki:3 jajka1 mała cukiniaplaster szynkipieprzPrzygotowanie:Cukinię pokrójcie w cienkie plasterki. Smażcie na maśle. Dodajcie pokrojoną w kostkę szynkę. Jak cukinia i szynka się zrumienią, wbijcie jajka. Doprawcie pieprzem. Sól...Jagodzianki
Przepis dodany:Kochani, uwielbiam jagodzianki, ale nigdy nie wyszły mi dobre. Macie sprawdzone przepisy? Przysyłajcie linki, będę wdzięczna. Jadę na Mazury i przywiozę sporo jagód :)Wino z róży
Przepis dodany:Wino z owoców dzikiej róży to rarytas. Wiem, wiem, że wino jest tylko z winogron, ale zróbmy odstępstwo dla wina różanego.Składniki: 5 kg owoców4-5 l wody2 kg cukrudrożdże winne (madera)Przygotowanie:Pożywkę drożdżową przygotujecie zgodnie...Sałatka z zielonych pomidorów
Przepis dodany:Sałatka z zielonych pomidorów w czasach PRL była dość popularna. Dziś nieco zapomniana, warto wypróbować przepis, bo jest bardzo pyszna. Pamiętajcie, żeby nie jeść za dużo, gdyż w zielonych pomidorach zawarta jest solanina.Składniki:1 kg...Kiszone zielone pomidory
Przepis dodany:Zielone pomidory są pyszne, a przepis na kiszone zielone pomidory dzieciennie prosty. Składniki:zielone pomidorypół litra przegotowanej wody4 pełne łyżeczki soliliść laurowykilka ziarenek pieprzu i ziela...Polędwica po chłopsku
Przepis dodany:Coś się robić nie chce... kawałek dobrej wołowiny rozbić trzeba ręką i położyć na podsmażonym czosnku, cebuli i ziołach. Niech się powoli smaży/dusi na małym ogniu. Cebula uchroni przed wysmażeniem i doda smaku. Ugotowane ziemniaki...Medalion wołowy
Przepis dodany:Weźmij materii mięsnej... jak pisał autor "Compendium ferculorum" - w lodówce w charakterze materii figurował kawałek wołowiny. Uformowany szybko (energii jeszcze starczyło) w dwa medaliony owinięte słoniną wylądował na patelni i powoli...Agrestówka - jak zrobić?
Przepis dodany:Nalewka z agrestu jest wyjątkowo aromatyczna. Jeśli chcecie zrobić agrestówkę - do dzieła - sezon zaraz się skończy.Składniki:1 kg agrestu - zielonego lub czerwonego - z obu smakuje świetnielitr wódki1/2 kg cukrulaska...Duszona ośmiornica - prosty przepis
Przepis dodany:Duszona ośmironica - jak zrobić?Składniki: mrożona ośmiornicaczosnek - 2 ząbkicebula szalotkaoliwasólpieprzzioła greckielampka winaPrzygotowanie:Ośmiornicę ugotujcie (około 20 min). Pokrójcie na porcje. W rondelku podsmażcie na oliwie...Leszcz - sposób na leszcza
Przepis dodany:Leszcz przez wielu jest wzgardzany ze względu na dużą ilość ości. Jest na to sposób. Wystarczy kupić nieco większą rybę i wyfiletować. Małych ości będzie naprawdę niewiele.Składniki:Duży leszczcurrypieprz cytrynowy, sólmąka lub bułka...Radicchio z orzechami - przepis
Przepis dodany:Radicchio - cykoria sałatowa - zasmażana z orzechami włoskimi świetnie smakuje na ciepło i na zimno.Składniki:radicchioorzechy włoskiesólpieprzoliwaPrzygotowanie:Na oliwie podsmażcie liście radicchio z orzechami - 4-5 minut. Doprawcie solą i...Cassoulet - mój numer jeden
Przepis dodany:Nigdy bym nie powiedziała, że zapiekana fasola z boczkiem i mięsem może smakować tak genialnie. Francuzi są geniuszami.Składniki:Gotowana fasolaGotowana golonkaResztki pieczonej gęsi i pieczonych żeberek ;)Smażona, pokrojona w plasterki...