Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Gotuję i zjadam

W kuchni Gotuję i zjadam jest już 142 dobrych przepisów:

  • Żabie udka - prosty przepis

    Przepis dodany:
    4.65
    Żabie udka - prosty przepis
    Składniki:mrożone żabie udkamasło klarowanemąkasól, pieprzsok z małej cytryny3 ząbki drobno pokrojonego czosnkumlekoposiekana natkaPrzygotowanie:Odmrożone żabie udka namoczcie na noc w mleku. Potem odsączcie i osuszcie papierowym ręcznikiem....
  • Langustynki i przegrzebki - prosty przepis

    Przepis dodany:
    4.89
    Langustynki i przegrzebki - prosty przepis
    Składniki:5-6 przegrzebków1,3 kg langustyneksólpieprz1/4 dużej cebuli pokrojonej w kostkęząbek czosnkumasłoPrzygotowanie:Langustynki obrierzcie z pancerzy. Na patelni rozgrzejcie masło i delikatnie zeszklijcie cebulę i drobno pokrojony czosnek....
  • Jak uwędzić ryby w domu bez wędzarni? - oto prosty sposób

    Przepis dodany:
    4.87
    Jak uwędzić ryby w domu bez wędzarni? - oto prosty sposób
    Przygotowanie:Na dno woka należy położyć kawałek folii aluminiowej albo małą tackę grillową. I sypać: 1 łyżka cukru, 1 łyżka czarnej gruboliściastej herbaty, gałązka rozmarynu, parę ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, parę liści...
  • Top 10 przepisów 2016 r.

    Przepis dodany:
    4.71
    Top 10 przepisów 2016 r.
    10. Nalewka z kwiatów czarnego bzu9. Sałatka z zielonych pomidorów8. Pieczona gęś - genialna!!!7. Marynowana pierś gęsi6. Fasola mamut - najprostszy przepis5. Duszony fenkuł (koper włoski)4. Nalewka ze śliwek - przepis3. Szybkie ciastka...
  • Top 10 przepisów na Sylwestra

    Przepis dodany:
    4.62
    Top 10 przepisów na Sylwestra
    Błyskawiczne babeczki - jak zrobićBłyskawiczny deser brzoskwiniowy - dla niespodziewanych gościKawior po żydowsku czyli wątróbka z jajkamiTarta z kaszą gryczaną - przepisBurger domowyGrzanki ze szpinakiem - musicie spróbowaćSałatka hiszpańska...
  • Wigilijna kapusta z grochem - przepis babci

    Przepis dodany:
    4.62
    Wigilijna kapusta z grochem - przepis babci
    Na groch z kapustą czekałam cały rok. To moja ulubiona potrawa wigilijna. Przygotowywana przez babcię smakowała najlepiej.Składniki:1,5 kg kapusty kiszonej1/2 kg grochu (trzeba namoczyć na noc)3 cebule1/4 litra oleju rzepakowego...
  • Jajecznica z rydzami

    Przepis dodany:
    4.77
    Jajecznica z rydzami
    Składniki:3 jajkaświeże rydzesól, pieprz, masłoopcjonalnie: cebulka pokrojona w kostkę, natkaPrzygotowanie:Na maśle podsmażcie rydze (większe pokrójcie na kawałki). Dodajcie 1/2 cebuli pokrojonej w kostkę. Przykryjcie patelnię pokrywkę i...
  • Carpaccio z kurek - prosty przepis na wspaniałą przystawkę

    Przepis dodany:
    4.62
    Carpaccio z kurek - prosty przepis na wspaniałą przystawkę
    Składniki:świeże oczyszczone i umyteocet jabłkowysólpieprzoliwaPrzygotowanie:Kurki pokrójcie na jak średniej wielkości kawałki. Posólcie, popieprzcie. Zalejcie octem balsamicznym i 3-4 łyżkami oliwy, tak by kurki nie wystawały z marynaty....
  • Ogórki z kurkumą

    Przepis dodany:
    4.52
    Ogórki z kurkumą
    Sałatka z ogórków i cebuli to samograj. Robię ją na różne sposoby - tym razem z kurkumą.Składniki:2 kg ogórków3/4 kg cebuliszklanka octu3/4 szklanki cukru 1 łyżka soli1 łyżka kurkumyklika ziaren pieprzu, ziela angielskiego, liście...
  • Sok z czarnego bzu

    Przepis dodany:
    4.88
    Sok z czarnego bzu
    Składniki:Słoik owoców czarnego bzucukier (proporcje: na 2 kg owoców 1/2 kg cukru)Przygotowanie:Owoce namoczcie na pół godziny w wodzie. W ten sposób łatwiej będzie je umyć. Potem oskubcie owoce, usuńcie zielone kulki. Odcedźcie. Do suchego...
  • Kiszony czosnek

    Przepis dodany:
    4.69
    Kiszony czosnek
    Moda na fermentowane warzywa trwa. U mnie tymczasem stary sprawdzony kiszony czosnek.Składniki:obrane ząbki czosnkupół litra przegotowanej wody4 pełne łyżeczki soliliść laurowykilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego, gorczycychrzan (2-3...
  • Niebieskie jajka

    Przepis dodany:
    4.55
    Niebieskie jajka
    Kochani, niebieskie jajka znoszą kury araukany. Nie jest to typowy niebieski kolor. Ale sami zobaczcie jak wyglądają w porównaniu z jajkami od zwykłej kury. Smakują jak jaja od szczęśliwych kur u mają piękny niebieski kolor. Być może jest to...
  • Tagliatelle tartufo

    Przepis dodany:
    4.56
    Tagliatelle tartufo
    Tagliatelle z truflami to banalnie prosty przepis.Składniki:tagiatelle - porcja dla 2 osób - polecam świeży makaronczarne trufle (wystarczy kilka płatków)masłosól, pieprzPrzygotowanie:Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Truflę...
  • Marchewka na ostro po tunezyjsku (oummok houria) - wspaniała

    Przepis dodany:
    4.88
    Marchewka na ostro po tunezyjsku (oummok houria) - wspaniała
    Składniki:1/2 kg marchewki papryczka chiliząbek czosnku1 łyżeczka mielonego kminu1 łyżeczka mielonej kolendry1 łyżeczka harissysok z 1/2 cytryny3-4 łyżki kaparycebulaoliwasólPrzygotowanie:Obraną marchewkę ugotujcie w osolonej wodzie...
  • Nalewka z płatków róży

    Przepis dodany:
    4.49
    Nalewka z płatków róży
    Składniki:szklanka płatków róży1/4 szklanki cukru1,5 szklanki wódkiPrzygotowanie:Oczyszczone płatki róży (nie myjcie) szybko po zerwaniu przełóżcie do słoika. Zasypcie cukrem i zalejcie wódką. Odstawcie na 2 miesiące w ciemne i chłodne...
  • Bób po sycylijsku

    Przepis dodany:
    4.82
    Bób po sycylijsku
    Jeden z moich ulubionych przepisów na bób.Składniki: pół kg ugotowanego bobu1/2 szklanki oliwyszklanka przegotowanej wodyłyżeczka soli3 pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnkuświeże lub suszone oreganoPrzygotowanie:Ponacinajcie skórki w...
  • Nalewka z truskawek z dodatkiem wanilii - mój numer jeden na nalewkowej liście przebojów

    Przepis dodany:
    4.55
    Nalewka z truskawek z dodatkiem wanilii  - mój numer jeden na nalewkowej liście przebojów
    Aromat truskawki trudno uchwycić w nalewce. Wybierajcie więc bardzo słodkie i aromatyczne odmiany. Polecam zengę. Wanilia podkreśla subtelnie smak letnich owoców. Ta nalewka to samograj.Składniki:Na kilogram truskawek potrzebować będziecie 2-3...
  • Szparagi z groszkiem

    Przepis dodany:
    4.66
    Szparagi z groszkiem
    Składniki:pęczek szparagówpuszka groszkusólpieprzoliwałyżka masła klarowanegoPrzygotowanie:Na patelni rozgrzejcie oliwę (2-3 łyżki). Smażcie szparagi (zielonych nie trzeba obierać, radzę odciąć zdrewniałe końcówki i nie żałujcie -...
  • Mój ogródek

    Przepis dodany:
    4.53
    Mój ogródek
    Warzywa i zioła posiane. Pierwsze już kiełkują :)
  • Śniadanie do łóżka

    Przepis dodany:
    4.90
    Śniadanie do łóżka
  • Faszerowane jaja wielkanocne

    Przepis dodany:
    4.59
    Faszerowane jaja wielkanocne
    Składniki:5 jajek ugotowanych na twardo3 łyżki majonezusólpieprzdrobno pokrojony szczypiorekParmezan (starty) - 1-2 łyżeczkiPrzygotowanie:Jajka przekrójcie na pół. Ugotowane żółtka utrzyjcie z majonezem. Połączcie z pozostałymi składnikami....
  • Małże brzytwy - genialne

    Przepis dodany:
    4.80
    Małże brzytwy - genialne
    Okładniczki są bardzo delikatne. Tylko nie można trzymać ich zbyt długo na patelni. Góra 3-4 minuty na oliwie, inaczej wyjdzie guma okładniczkowa. Tu zostały podlane białym winem, do tego posiekany czosnek, nieco papryki, sporo natki pietruszki....
  • Śniadanie do łóżka :)

    Przepis dodany:
    4.90
    Śniadanie do łóżka :)
  • 10 najlepszych przepisów wielkanocnych

    Przepis dodany:
    4.66
    10 najlepszych przepisów wielkanocnych
    Wątróbka cielęca w białym winie - przepisSzczupak w sosie szafranowym - przepisChleb domowy - przepisDomowa kiełbasa - jak zrobićSałatka pieczarkowa z jajkami - na WielkanocPieczeń wielkanocna - przepis babciWielkanocne jajka po chińsku - jak...
  • Perliczka pieczona w prosciutto

    Przepis dodany:
    4.72
    Perliczka pieczona w prosciutto
    Składniki:perliczkaprosciuttomajeranekzioła prowansalskiePrzygotowanie:Perliczkę (uprzednio trzymaną przez 5-6 godzin w lodówce) natrzyjcie ziołami. Obłóżcie plastrami prosciutto. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczcie przez...
  • Rillettess z kraba - francuska przekąska - pyszna

    Przepis dodany:
    4.87
    Rillettess z kraba - francuska przekąska - pyszna
    Planujecie walentynkową kolację - mamy dla Was idealny przepis na Święto Zakochanych: mięso z kraba w masłem. Składniki:mrożone białe mięso kraba (jeśli macie świeże, będzie najlepsze ;)masło klarowanesól, pieprzPrzygotowanie:Masło...
  • Pączki, które najlepsze?

    Przepis dodany:
    4.73
    Pączki, które najlepsze?
    Przyznajcie się, ile pączków zjedliście?Pączki i faworki od Lukullusa - pyszne i świeżeSmaki Warszawy - pączki smaczne - mam wrażenie, że smażone wczoraj.Pączki od rzeźnika z Pragi - nie żartuję - u rzeźnika był kącik z pączkami...
  • Co zrobić z pancerzem homara? - nie warto wyrzucać. Sprawdź jak wykorzystać

    Przepis dodany:
    4.48
    Co zrobić z pancerzem homara? - nie warto wyrzucać. Sprawdź jak wykorzystać
    Gotowaliście homara i został Wam pancerz? Nie wyrzucajcie. Połóżcie na suchej patelni i uprażcie. Następnie przełóżcie do miksera i rozetrzyjcie na kawałki. Przełóżcie do szczelnego słoiczka.Takie sproszkowane skorupki możecie...
  • Zapiekane jabłka - przepis babci

    Przepis dodany:
    4.67
    Zapiekane jabłka - przepis babci
    Jak byłam mała babcia z dziadkiem, zimą, codzienni na podwieczorek piekli mi jabłko. Wydrążali środek i wkładali tam łyżkę miodu bądź powidła śliwkowe. Było pyszne. A i jabłka z własnego sadu były wspaniałe. Tymczasem moja udoskonalona...
  • Kaczka faszerowana długo pieczona - genialna!!!

    Przepis dodany:
    4.82
    Kaczka faszerowana długo pieczona - genialna!!!
    Kaczka faszerowana wątróbką i mielonym mięsem, podana z kaszą gryczaną jest przepyszna. Składniki:kaczka1/2 kg mięsa mielonego20 dag wątróbki3 jajkasól, pieprz, majeranek, natka pietruszkiolejPrzygotowanie:Wątróbkę podsmażcie na oleju...
  • 10 najchętniej czytanych przepisów w 2015 r.

    Przepis dodany:
    4.81
    10 najchętniej czytanych przepisów w 2015 r.
    10. Kiszone zielone pomidory9. Marynowana pierś gęsi8. Pieczona gęś - genialna!!!7. Szybkie ciastka francuskie z mascarpone - jak zrobić6. Małże - prosty przepis5. Nalewka z cytryny - przepis4. Duszony fenkuł...
  • Ślimaki

    Przepis dodany:
    4.68
    Ślimaki
    Gotowe, mrożone ślimaki przygotowuję na grillu. Do tego bagietka z grilla.Dobre wino i najkochańsza osoba na świecie  - kolacja idealna. 
  • stek argentyński

    Przepis dodany:
    4.66
    stek argentyński
    Prawdę mówiąc nie wiem czy to stek. Ale mięso było z Argentyny. Smażone inaczej niż klasyczny stek - wolniutko na małym ogniu, na mieszance oleju ryżowego i klarowanego masła. Pieprz, na końcu sól. Obok na patelni pieczarki dla aromatu. Wyszło...
  • Papryka faszerowana serem

    Przepis dodany:
    4.77
    Papryka faszerowana serem
    Składniki:4 paprykiser typu fetaprzetarte 2 ząbki czosnkupieprzchilipapryka w proszkuoliwaPrzygotowanie:Papryki oczyśćcie z nasion i nasmarujcie oliwą. Ser doprawcie przyprawami (według uznania, tak, żeby Wam smakowało). Raczej nie używajcie soli,...
  • Sałatka hiszpańska z owoców morza i cieciorki

    Przepis dodany:
    4.53
    Sałatka hiszpańska z owoców morza i cieciorki
    Składniki:owoce morza (mogą być w delikatnym oleju: kalmary, małże, krewetki, ośmiorniczki)cieciorka gotowanasok z limonkisólpieprzświeża kolendraoliwaczosnek - przetarte dwa ząbkiPrzygotowanie:Wszystkie składniki wymieszajcie razem: owoce morza...
  • Polędwica z tuńczyka po japońsku

    Przepis dodany:
    4.87
    Polędwica z tuńczyka po japońsku
    Moim zdaniem przepis dla tych, którzy gotować nie potrafią. Najpierw z tuńczyka (polędwica) wyciąć dwa steki czy też kotlety. Posolić bardzo umiarkowanie, delikatnie obsypać pieprzem młotkowanym oraz czarnym sezamem. Ułożyć na ruszcie,...
  • Szczupak w słoninie lub boczku

    Przepis dodany:
    4.75
    Szczupak w słoninie lub boczku
    Stary - rzeczywiście staropolski przepis. W oryginale rybę pieczono na rożnie. Z braku rożna i podkuchennego wystarczyć musiał ruszt. Składniki:szczupakboczek lub słoninasól, pieprzPrzygotowanie:Najpierw należy wystarać się o solidny...
  • Wątróbka cielęca - przepis

    Przepis dodany:
    4.82
    Wątróbka cielęca - przepis
    Składniki:Wątróbka cielęcacebula2 szlotkisólpieprzmasłolampka winaPrzygotowanie:Wątróbkę namoczcie. Osuszcie i smażcie na maśle. Dodajcie pokrojoną cebulę i szlotkę. Jak wątróbka się zrumieni podlejcie winem. Smażcie tak długo aż sos...
  • Jajecznica z cukinią

    Przepis dodany:
    4.81
    Jajecznica z cukinią
    Składniki:3 jajka1 mała cukiniaplaster szynkipieprzPrzygotowanie:Cukinię pokrójcie w cienkie plasterki. Smażcie na maśle. Dodajcie pokrojoną w kostkę szynkę. Jak cukinia i szynka się zrumienią, wbijcie jajka. Doprawcie pieprzem. Sól...
  • Jagodzianki

    Przepis dodany:
    4.82
    Jagodzianki
    Kochani, uwielbiam jagodzianki, ale nigdy nie wyszły mi dobre. Macie sprawdzone przepisy? Przysyłajcie linki, będę wdzięczna. Jadę na Mazury i przywiozę sporo jagód :)
  • Wino z róży

    Przepis dodany:
    4.69
    Wino z róży
    Wino z owoców dzikiej róży to rarytas. Wiem, wiem, że wino jest tylko z winogron, ale zróbmy odstępstwo dla wina różanego.Składniki: 5 kg owoców4-5 l wody2 kg cukrudrożdże winne (madera)Przygotowanie:Pożywkę drożdżową przygotujecie zgodnie...
  • Sałatka z zielonych pomidorów

    Przepis dodany:
    4.66
    Sałatka z zielonych pomidorów
    Sałatka z zielonych pomidorów w czasach PRL była dość popularna. Dziś nieco zapomniana, warto wypróbować przepis, bo jest bardzo pyszna. Pamiętajcie, żeby nie jeść za dużo, gdyż w zielonych pomidorach zawarta jest solanina.Składniki:1 kg...
  • Kiszone zielone pomidory

    Przepis dodany:
    4.64
    Kiszone zielone pomidory
    Zielone pomidory są pyszne, a przepis na kiszone zielone pomidory dzieciennie prosty. Składniki:zielone pomidorypół litra przegotowanej wody4 pełne łyżeczki soliliść laurowykilka ziarenek pieprzu i ziela...
  • Polędwica po chłopsku

    Przepis dodany:
    4.46
    Polędwica po chłopsku
    Coś się robić nie chce... kawałek dobrej wołowiny rozbić trzeba ręką i położyć na podsmażonym czosnku, cebuli i ziołach. Niech się powoli smaży/dusi na małym ogniu. Cebula uchroni przed wysmażeniem i doda smaku. Ugotowane ziemniaki...
  • Medalion wołowy

    Przepis dodany:
    4.91
    Medalion wołowy
    Weźmij materii mięsnej... jak pisał autor "Compendium ferculorum" - w lodówce w charakterze materii figurował kawałek wołowiny. Uformowany szybko (energii jeszcze starczyło) w dwa medaliony owinięte słoniną  wylądował na patelni i powoli...
  • Agrestówka - jak zrobić?

    Przepis dodany:
    4.80
    Agrestówka - jak zrobić?
    Nalewka z agrestu jest wyjątkowo aromatyczna. Jeśli chcecie zrobić agrestówkę - do dzieła - sezon zaraz się skończy.Składniki:1 kg agrestu - zielonego lub czerwonego - z obu smakuje świetnielitr wódki1/2 kg cukrulaska...
  • Duszona ośmiornica - prosty przepis

    Przepis dodany:
    4.71
    Duszona ośmiornica - prosty przepis
    Duszona ośmironica - jak zrobić?Składniki: mrożona ośmiornicaczosnek - 2 ząbkicebula szalotkaoliwasólpieprzzioła greckielampka winaPrzygotowanie:Ośmiornicę ugotujcie (około 20 min). Pokrójcie na porcje. W rondelku podsmażcie na oliwie...
  • Leszcz - sposób na leszcza

    Przepis dodany:
    4.62
    Leszcz - sposób na leszcza
    Leszcz przez wielu jest wzgardzany ze względu na dużą ilość ości. Jest na to sposób. Wystarczy kupić nieco większą rybę i wyfiletować. Małych ości będzie naprawdę niewiele.Składniki:Duży leszczcurrypieprz cytrynowy, sólmąka lub bułka...
  • Radicchio z orzechami - przepis

    Przepis dodany:
    4.88
    Radicchio z orzechami - przepis
    Radicchio - cykoria sałatowa - zasmażana z orzechami włoskimi świetnie smakuje na ciepło i na zimno.Składniki:radicchioorzechy włoskiesólpieprzoliwaPrzygotowanie:Na oliwie podsmażcie liście radicchio z orzechami - 4-5 minut. Doprawcie solą i...
  • Cassoulet - mój numer jeden

    Przepis dodany:
    4.54
    Cassoulet - mój numer jeden
    Nigdy bym nie powiedziała, że zapiekana fasola z boczkiem i mięsem może smakować tak genialnie. Francuzi są geniuszami.Składniki:Gotowana fasolaGotowana golonkaResztki pieczonej gęsi i pieczonych żeberek ;)Smażona, pokrojona w plasterki...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).