Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Greenpolis

W kuchni Greenpolis jest już 29 dobrych przepisów:

  • Gulasz z zielonej soczewicy

    Przepis dodany:
    4.66
    Gulasz z zielonej soczewicy
    Stanowczo za późno się w tym roku obudziłam jeśli chodzi o ochronę swojego zdrowia w sezonie grypowym. Zamiast przy pierwszych subtelnych symptomach zaaplikować sobie sporą dawkę czosnku, cytryny czy imbiru, zwlekałam z tym do momentu aż choroba...
  • Pasta z avocado i pistacjami

    Przepis dodany:
    4.75
    Pasta z avocado i pistacjami
     Witam Wszystkich po długiej przerwie. Dwa lata temu jednym z moich postanowień noworocznych było założenie bloga wegańskiego, w tym roku obiecałam sobie, że powrócę do jego prowadzenia. I tak jak za pierwszym razem słowa dotrzymałam....
  • Gulasz wegetariański z żółtego grochu

    Przepis dodany:
    4.61
    Gulasz wegetariański z żółtego grochu
    Czy tylko mi się wydaje, że żółty groch jest najbardziej niedocenianym warzywem strączkowym? Może dlatego, że jest dostępny cały rok, nie to co bób na który wszyscy czekają z utęsknieniem. Nie jest także tak egzotyczny co soczewica, ani tak...
  • Szarlotka jaglana

    Przepis dodany:
    4.64
    Szarlotka jaglana
    Szarlotka jest chyba najbardziej wdzięcznym ciastem. Nie dość, że można ją przyrządzić na tysiąc sposobów, to jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się, by któreś z nich zakończyło się fiaskiem. Zawsze smakuje wybornie, zawsze mam na nią ochotę...
  • Mój sposób na jarmuż

    Przepis dodany:
    4.69
    Mój sposób na jarmuż
    Jarmuż - bohater dzisiejszego posta i sprawca mojego blogowego przebudzenia. Roślina przez wielu nieznana, bo i rzadko spotykana w sklepach czy nawet na targach. A pomyśleć, że jeszcze do końca średniowiecza jarmuż był jednym z najpopularniejszy...
  • Podrasuj swoje danie zaatarem

    Przepis dodany:
    4.62
    Podrasuj swoje danie zaatarem
    Bywa, że dopadają mnie dni bezczynności i rutyny, które nie omijają nawet kuchni. Jem byle co, a jeśli już zabiorę się za ugotowanie jakiegoś pełnowartościowego dania, wybieram drogę na skróty - łączę ulubione warzywa z dobrze sprawdzonymi...
  • Masala chai

    Przepis dodany:
    4.81
    Masala chai
    Masala chai - mocna, słodka, rozgrzewająca i aromatyczna - taka jaką lubię. Nieodłączna towarzyszka czasu zimowego, bez której nie przetrwałabym chłodu, mrozu i śniegu. Jeżeli nie masz jeszcze w kuchni zapasu korzennych przypraw na nadchodzące...
  • Syrop ze stewii

    Przepis dodany:
    4.70
    Syrop ze stewii
    Stewia - naturalny, zdrowy zastępnik cukru. W internecie możecie znaleźć listę jej zalet oraz cudownych właściwości, które z pewnością zachęcą Was (tak jak niedawno mnie) do jej wypróbowania. Przy wszystkich jej korzyściach, ma zasadniczą...
  • Pierogi bezglutenowe z kaszą jaglaną i porem

    Przepis dodany:
    4.66
    Pierogi bezglutenowe z kaszą jaglaną i porem
    Zdrowe, wegańskie pierogi o jakich od dawna marzyłam. Przepis na ciasto bezglutenowe zaczerpnęłam ze strony: bezokruszka. Pomysł na farsz od dawna siedział w mojej głowie, kiedy przypadkiem czyszcząc lodówkę z resztek, odkryłam jak dobrze...
  • Rzodkiewki w teatrze absurdu

    Przepis dodany:
    4.80
    Rzodkiewki w teatrze absurdu
    VLADIMIR: Chcesz rzodkiewkę?ESTRAGON: Tylko to jest?VLADIMIR: Są rzodkiewki i rzepy.ESTRAGON: Marchewki już nie ma?VLADIMIR: Nie. Zresztą przesadzasz z tą marchewką.ESTRAGON: To daj rzodkiewkę. ( Vladimir grzebie w kieszeniach, znajdując tylko...
  • (Ulubiony) krem dyniowo-imbirowy

    Przepis dodany:
    4.85
    (Ulubiony) krem dyniowo-imbirowy
    Krem z dyni to chyba jeden z najczęściej pojawiających się przepisów w sezonie jesiennym. Każdy ma swój sprawdzony sposób pozwalający na wydobycie ze wspomnianej rośliny, tego co najlepsze. Wyobrażam sobie, że część osób dochodziła do...
  • Brukselka w słodko-ostrym wywrze

    Przepis dodany:
    4.87
    Brukselka w słodko-ostrym wywrze
    Przez długi czas myślałam, że nie lubię brukselki, choć w rzeczywistości (najprawdopodobniej) przez ponad dwadzieścia lat nie miałam jej w ustach. Nie pamiętam bym jadła ją w domu, może natknęłam się na nią w przedszkolu lub w pierwszych...
  • Pasta z zielonego groszku

    Przepis dodany:
    4.57
    Pasta z zielonego groszku
    Znów pasta, można by pomyśleć, że idę na łatwiznę, w końcu co trudnego i wyszukanego w zmiksowaniu kilku produktów z dodatkiem przypraw? ;) Nic, gdyby nie fakt, że pasta jest super smaczna, szybka i powstała z potrzeby chwili, a właściwie z...
  • Pasta morelowo-imbirowa

    Przepis dodany:
    4.69
    Pasta morelowo-imbirowa
    Nie wiem, czy to przez stres, czy może wzmożoną aktywność psychofizyczną. Przerażona ilością słodyczy, które wepchnęłam w siebie w ostatnim tygodniu, postanowiłam działać. Przygotowałam sobie słodką i zdrową pastę do chleba, którą...
  • Sok z natki pietruszki i cytryny

    Przepis dodany:
    4.90
    Sok z natki pietruszki i cytryny
    Składniki:woda - 0,5 litracytryna - 1 sztukanatka pietruszki - 1 pęczekOpcjonalnie coś zdrowego do posłodzenia - stewia, syrop z agawy - choć ja preferuje bez tego typu dodatkówWykonanie:Wszystkie składniki umieszczamy w blenerze i dokładnie...
  • Dobro? Czemu nie!

    Przepis dodany:
    4.65
    Dobro? Czemu nie!
    Radość i duma mnie rozpiera, że oto w poniedziałek dołączyłam ze swoim blogiem do akcji Empatii: "Weganizm. Spróbujesz?" Po raz kolejny uświadomiłam sobie, jak ważne jest mieć obok siebie osoby bliskie, które zamiast podważać słuszność...
  • Surowa szarlotka na orzechowym spodzie

    Przepis dodany:
    4.57
    Surowa szarlotka na orzechowym spodzie
    Chwilowo ugrzęzłam swymi myślami w innym świecie. Powoli ten okres dobiega końca, a wtedy mam nadzieję wrócić tu ze zdwojoną siłą.Szczęście, że w niedziele udało mi się wyskoczyć z łóżka bardzo wczesnym rankiem, znajdując chwilę czasu...
  • Bezglutenowe pieguski

    Przepis dodany:
    4.58
    Bezglutenowe pieguski
    Jakieś dwa miesiące temu, na blogu vegancorner pojawił się przepis na amerykańskie ciacha, w których ja ze swoim niemężem wprost się zakochaliśmy. Są tak smaczne, że z trudem potrafię powstrzymać się przed sięgnięciem po kolejne, mimo iż...
  • Pasta słonecznikowa z nutą orientu

    Przepis dodany:
    4.78
    Pasta słonecznikowa z nutą orientu
    Może to zabrzmi dziwnie, ale lubię ten okres, kiedy miesiąc się kończy, a portfel świeci pustkami. Głównie dlatego, że to wspaniała okazja do wykorzystania zalegających w szafce produktów. Wtedy też najczęściej zdarza mi się, przygotowywać...
  • Krem z kukurydzy

    Przepis dodany:
    4.48
    Krem z kukurydzy
    Ostatnio w mojej kuchni żądzą zupy-kremy. Są szybkie w przygotowaniu, robi się je z tego co ma się pod ręką i - co ostatnimi czasy u mnie najważniejsze - nie zaprzątaj niemal w ogóle myśli. Krem z kukurydzy należy do niewielkiej grupy tego...
  • Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

    Przepis dodany:
    4.47
    Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem
    Nigdy nie należałam do osób dokładnych, którzy każdą czynność potrafili wykonać z zegarmistrzowską precyzją. Od dziecka miałam problem by prosto ciąć, pisać, a nawet chodzić, o czym dobitnie przypominają mi dziś blizny na kolanach ;)...
  • Potrawka z płatków owsianych

    Przepis dodany:
    4.75
    Potrawka z płatków owsianych
    Nie wiem czy to przez pogodę, nadmiar wolnego czasu, czy może zwykłe lenistwo. Chce mi się mniej niż kiedyś. Czasem nie chce mi się nic. I to na każdej płaszczyźnie życiowej, nawet w kuchni. Zamiast kombinować, odkrywać nowe przepisy i smaki,...
  • Gryka z warzywami

    Przepis dodany:
    4.68
    Gryka z warzywami
    Dzisiejszy przepis przywiozłam z sobą jakieś dziesięć lat temu, z mojego pierwszego Woodstocku. Pochodzi on z niewielkiej publikacji "Chrześcijaństwo i wegetarianizm", która została opracowana przez Chrześcijańskie Towarzystwo Wegetariańskie...
  • Kotleciki bez smażenia i pieczenia - idealne na lato

    Przepis dodany:
    4.81
    Kotleciki bez smażenia i pieczenia - idealne na lato
    Kotleciki bez smażenia i pieczenia? Czemu nie! Link z tym przepisem dostałam od Siostry jakieś trzy miesiące temu, wolałam jednak poczekać z jego realizacją na ładniejszą pogodę, kiedy odejdzie mi ochota na ciężkie, ciepłe i smażone...
  • Buraczek i melisa w orzeźwiającej surówce

    Przepis dodany:
    4.47
    Buraczek i melisa w orzeźwiającej surówce
    Ostatnio na nowo postanowiłam przyjąć w swoje łaski buraka - bo zdrowy, trzeba więc go częściej jeść i to najlepiej na surowo - pomyślałam. Dzięki takiemu zdroworozsądkowemu podejściu, powstała surówka, którą od niemal tygodnia...
  • Bandgobhi alu sabdżi (kapusta z ziemniakami)

    Przepis dodany:
    4.46
    Bandgobhi alu sabdżi (kapusta z ziemniakami)
    Dziś wybrałam się w kulinarną podróż do Indii, przygotowując nieco już przez siebie zapomniane danie, jakim jest Bandgobhi alu sabdżi. Przepis pochodzi z książki Kuchnia Kriszny. Indyjskie potrawy wegetariańskie i jest bodajże jedną...
  • Ciasto z rabarbarem

    Przepis dodany:
    4.59
    Ciasto z rabarbarem
    Przyjechała dziś do mnie kumpela, na co dzień ciesząca się domem z ogrodem w nieco odludnej okolicy. Była na tyle miła, że bezinteresownie przywiozła z sobą dwie siaty pełne ziół, rabarbaru i majowego miodku. Dzięki temu mogłam w końcu...
  • Chlebek z płatków owsianych

    Przepis dodany:
    4.69
    Chlebek z płatków owsianych
    Zrobiłam jakiś czas temu chleb z ziaren z którym spotkałam się tu i tu. O dziwo, mimo mojego początkowego entuzjazmu wypiek nie trafił w mój gust. Duża ilość orzechów i nasion sprawiła, że bardziej niż chleb, przypominał mi on kolby...
  • Bezglutenowy omlet z pestkami dyni i kiełkami fasoli mung

    Przepis dodany:
    4.81
    Bezglutenowy omlet z pestkami dyni i kiełkami fasoli mung
    Lubię niepozorne przepisy, które z czasem ewoluują w coś większego. Tak było w przypadku tego omleta. Początkowo zajadałam się prażonymi nasionami z dodatkiem kiełków fasoli mung i odrobiną soli, rozmyślając przy tym, z czym lub jak...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).