Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Harmonia smaku

W kuchni Harmonia smaku jest już 117 dobrych przepisów:

  • Glaçage bordeaux z kremem truskawkowym

    Przepis dodany:
    4.86
    Glaçage bordeaux z kremem truskawkowym
    Składniki:Biszkopt: - 4 jajka- 3/4 mąki pszennej- 3 łyżki mąki ziemniaczanej- pół szklanki cukru- łyżeczka proszku do pieczenia- 5 łyżek oliwyKrem truskawkowy:- 300 g truskawek (świeżych lub mrożonych)- 120 g cukru- 3 łyżeczki...
  • Krem kawowy, bita śmietana, kawior z kawy, czekolada

    Przepis dodany:
    4.78
    Krem kawowy, bita śmietana, kawior z kawy, czekolada
    Składniki:- 500 ml mleka- 200 ml śmietany słodkiej 5%- 5 żółtek- 5 łyżek cukru- 4 łyżki mąki ziemniaczanej- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej- 250 ml wody Dodatki:- czekolada mleczna i biała- syrop karmelowy- bita śmietana- kawior z kawy z tego...
  • Jajko w koszulce z smażonymi kurkami, mchem z pietruszki, pomidorkami koktajlowymi i rulonem z białka

    Przepis dodany:
    4.47
    Jajko w koszulce z smażonymi kurkami, mchem z pietruszki, pomidorkami koktajlowymi i rulonem z białka
        Idealne śniadanie to takie które jest bogate w zdrowe składniki mineralne. Warzywa to przede wszystkim witaminy, jajka to źródło białka a kurki to sama słodycz w sobie ze względu na swój smak i...
  • Pralinki czekoladowe z ganaszem cytrynowym

    Przepis dodany:
    4.69
    Pralinki czekoladowe z ganaszem cytrynowym
        Przygotowanie tych pralinek zajmuje sporo czasu, ale dla takiego efektu, który możecie zobaczyć poniżej myślę, że warto się poświęcić i je przygotować.     Robiąc ganasz możecie użyć soku z innych...
  • Panna cotta waniliowa, wiórki czekolady oraz puder z truskawek

    Przepis dodany:
    4.63
    Panna cotta waniliowa, wiórki czekolady oraz puder z truskawek
        Panna cotta to jeden z moich ulubionych włoskich deserów. Uwielbiam ją, bo jest lekka, puszystai rozpływa się w ustach.    Najlepsze w niej jest to, że można ją podawać z różnymi składnikami, eksperymentować...
  • Hummus i sałatka tabbouleh

    Przepis dodany:
    4.75
    Hummus i sałatka tabbouleh
        Jakiś czas temu mieliście okazję zobaczyć jeden z przepisów kuchni arabskiej (cornes gazelles). Dziś kolejne dwa, które miałem okazję pewnego razu spróbować w jednej z restauracji z kuchnią arabską. Jeden z nich to hummus,...
  • Szakszuka

    Przepis dodany:
    4.56
    Szakszuka
         To danie kuchni tunezyjskiej które tradycyjnie składa się z pikantnych kiełbasek merguez, cebuli, papryki i jajka. W innych wersjach możemy spotkać także szakszukę z pomidorami, kurczakiem, czosnkiem i wieloma innymi...
  • Zupa krem z kasztanów

    Przepis dodany:
    4.68
    Zupa krem z kasztanów
        Jesień to czas wielu wspaniałych produktów które najświeższe dostępne są tylko w tę porę roku. Do jednych z moich ulubionych należą kasztany, które w ostatnich latach są coraz bardziej dostępne w różnych sklepach...
  • Dorada z sosem holenderskim i puree z karczocha

    Przepis dodany:
    4.46
    Dorada z sosem holenderskim i puree z karczocha
        Wcześniej w moim menu ryby królowały dość rzadko a jeśli już to były to ryby mrożone albo z puszki. Może i były smaczne, ale czy zdrowe to pewnie niekoniecznie. Uważam, że to najwyższy czas by zakończyć stare...
  • Ile flottante

    Przepis dodany:
    4.85
    Ile flottante
        Ile flottante to deser w postaci słodkiej zupy, składającej się z bezy pływającej w słodkim kremie angielskim i różnymi dodatkami np. lawendą czy cynamonem.    Przepis zaczerpnięty z programu Top chef.Składniki...
  • Makrela, garnitur warzyw, chipsy z skórki pomidora, winegret z pietruszki

    Przepis dodany:
    4.77
    Makrela, garnitur warzyw, chipsy z skórki pomidora, winegret z pietruszki
        Ostatnio miałem okazję uczestniczyć w szkoleniu u boku świetnego szefa kuchni Jérôme Brochot. Jest to kucharz, którego restauracja została wyróżniona gwiazdką Michelin. Na kursie robiliśmy trzy różne dania,a jednym z nich...
  • Pierś z kaczki sous-vide, puree z batata, smażone figi, sos na bazie czerwonego wina, kremu cassis i szalotki

    Przepis dodany:
    4.76
    Pierś z kaczki sous-vide, puree z batata, smażone figi, sos na bazie czerwonego wina, kremu cassis i szalotki
        Sous-vide czy gotowanie w niskiej i stałej temperaturze robi się coraz bardziej powszechne, nie tylko w restauracjach ale także w domowych kuchniach. Dzięki takiemu przyrządzaniu potrawy nie tracą swoich właściwości odżywczych...
  • Wołowina po burgundzku (Beef bourguignon)

    Przepis dodany:
    4.61
    Wołowina po burgundzku (Beef bourguignon)
        Wołowina po burgundzku czyli beef bourguignon to jedno z najlepszych przepisów na wykorzystanie wołowiny a zarazem klasyk kuchni francuskiej.    Przygotowanie trwa dość długo, ale efekt przygotowanej potrawy sprawia,...
  • Tatar wołowy z wędzonym jajkiem

    Przepis dodany:
    4.49
    Tatar wołowy z wędzonym jajkiem
        Tatar czyli potrawa przyrządzana z mięsa wołowego, żółtek jaj, cebuli oraz różnych dodatków takich jak ogórki kiszone, kapary czy grzyby marynowane.    Mięso przygotowane na tatar powinno być chude, a także...
  • Domowe lody bez dodatku cukru

    Przepis dodany:
    4.56
    Domowe lody bez dodatku cukru
        Mamy idealną pogodę by jeść lody, chociaż podobno są dobre o każdej porze roku.     Lody zazwyczaj zawierają dużo składników które mimo, że są dobre to niestety przekładają się na zwiększenie masy...
  • Risotto z krewetkami i kawiorem

    Przepis dodany:
    4.48
    Risotto z krewetkami i kawiorem
        Żeby zjeść eleganckie danie nie musimy iść do drogiej restauracji, ale przyrządzić je sami w domu. Wystarczy tylko zakupić dane produkty i działać. Nie każdemu za pierwszym razem wyjdzie idealne danie, ale myślę, że chęć...
  • Bułki z ziarnami

    Przepis dodany:
    4.49
    Bułki z ziarnami
        Na swoim koncie mam już dwa rodzaje chlebów, więc przyszedł czas na inne wypieki.     Bułki są zrobione z kilku rodzajów mąk i z mieszanką różnych ziaren, dzięki czemu mają w sobie dużo wartości...
  • Chleb pszenny z czarnuszką

    Przepis dodany:
    4.76
    Chleb pszenny z czarnuszką
        Pieczenie chleba to coś co sprawia mi olbrzymią przyjemność. Nie ma nic lepszego niż świeży i własnoręcznie robiony chleb.     W oryginalnym przepisie nie ma czarnuszki, ale ja lubię różne dodatki a te...
  • Tarta z rabarbarem

    Przepis dodany:
    4.60
    Tarta z rabarbarem
        Miesiąc maj to jeden z moich ulubionych okresów w roku. Można wtedy spotkać na targu tak wiele wspaniałych owoców i warzyw, które podniecają nas swoim zapachem i smakiem.     Rabarbar jest jednym z tych, które...
  • Pstrąg z chrupiącą skórką, kasza quinoa, chips z parmezanu i jałowca, papier z buraka, kiełki oraz popiół z palonego pora

    Przepis dodany:
    4.55
    Pstrąg z chrupiącą skórką, kasza quinoa, chips z parmezanu i jałowca, papier z buraka, kiełki oraz popiół z palonego pora
        Ryby nie należą do moich ulubionych dań, chociaż są bardzo zdrowe, ale ten pstrąg sprawił, że będę częściej je wykorzystywał w swojej kuchni, tym bardziej że po upieczeniu ma kremową i delikatną konsystencję....
  • Sernik z truskawkami, galaretka z buraka, mus z marchewki, różowy puder

    Przepis dodany:
    4.77
    Sernik z truskawkami, galaretka z buraka, mus z marchewki, różowy puder
        Sernik na zimno w okresie wiosennym to jeden z moich ulubionych deserów. Robiłem już go rok temu i w tym także zagościł na moim stole. Danie urozmaiciłem o kilka ciekawych dodatków, które idealnie komponują się z zimnym...
  • Lody z czerwonej cebuli oraz pianka z sera pleśniowego

    Przepis dodany:
    4.79
    Lody z czerwonej cebuli oraz pianka z sera pleśniowego
        Kiedy zobaczyłem ten przepis w jednym z programów telewizyjnych to odrazu stwierdziłem, że muszę go zrobić. Smak lodów jak i pianki jest niepowtarzalny. Jeszcze nigdy w życiu nie jadłem czegoś tak dobrego.Składniki:- 4 cebule...
  • Cykoria, szynka, jadalna ziemia, mus z cebuli, sos winegret, popiół z palonych igieł świerkowych

    Przepis dodany:
    4.68
    Cykoria, szynka, jadalna ziemia, mus z cebuli, sos winegret, popiół z palonych igieł świerkowych
        Cykoria z reguły jest lekko gorzkim rodzajem sałaty ale w połączeniu z musem z cebuli staje się bardziej apetyczna.     Dodatki takie jak jadalna ziemia, szynka, sos winegret czy popiół dają zarówno ciekawy efekt...
  • Polędwiczki wieprzowe z czarnuszką, blanszowane jabłka, brokuł i szparagi oraz popiół z palonego pora

    Przepis dodany:
    4.64
    Polędwiczki wieprzowe z czarnuszką, blanszowane jabłka, brokuł i szparagi oraz popiół z palonego pora
        Polędwiczka wieprzowa w połączeniu z wybranymi sosami daje smak lekko słodki i słony a w połączeniu z czarnuszką lekko ostry, dlatego dla wielbicieli takich smaków to danie będzie idealne. Można je spożywać zarówno na...
  • Pieczony antrykot z sosem ananasowym, puree z kalafiora i awokado, blanszowany jarmuż oraz kawior z soku ananasowego i starte awokado

    Przepis dodany:
    4.86
    Pieczony antrykot z sosem ananasowym, puree z kalafiora i awokado, blanszowany jarmuż oraz kawior z soku ananasowego i starte awokado
         Raz na czas można pozwolić sobie na zjedzenie czegoś lepszego i zdrowego czyli z dużą ilością warzyw czy owoców a mianowicie kalafiora, awokado, jarmużu i do tego pysznego mięsa.        ...
  • Jajka po Benedyktyńsku

    Przepis dodany:
    4.69
    Jajka po Benedyktyńsku
        Jajka po benedyktyńsku to jeden z najbardziej znanych i tradycyjnych przepisów na jajko w koszulce. Podawane jest na grzance z chleba z wędzoną szynką oraz polane sosem holenderskimSkładniki  (2 porcje):- 2 jajka w...
  • Tartiflette

    Przepis dodany:
    4.75
    Tartiflette
        To francuska zapiekanka pochodząca z Górnej Sabaudi, wykonana z ziemniaków, sera reblochon oraz boczku i cebuli. Wspaniale rozgrzewa smakiem oraz zapachem, jest idealna na zimowy wieczór i do tego bardzo prosta w...
  • Makaroniki czekoladowe

    Przepis dodany:
    4.73
    Makaroniki czekoladowe
        Makaroniki to słodkie ciastka przyrządzane z białek jaj, cukru pudru i mielonych migdałów. Ciasteczka zazwyczaj są okrągłe, na zewnątrz kruche a w środku mają delikatny, słodki krem w różnych smakach.   ...
  • Crêpes suzette

    Przepis dodany:
    4.68
      Crêpes suzette
      Myślę, że nie ma takiej osoby, która nie zna naleśników. Ale nie zdajemy sobie sprawy, że są popularne również w innych krajach. Do takich krajów należy Francja. Francuskie naleśniki to właśnie crêpes. Mogą być słodkie lub...
  • Pianka z mango i marakui oraz kawior z kawy

    Przepis dodany:
    4.73
    Pianka z mango i marakui oraz kawior z kawy
        Przeglądając ostatnio różne strony poświęcone kuchni molekularnej trafiłem na bardzo ciekawe porady dotyczące wykorzystania różnych przyrządów i składników. Jedne z nich dotyczyły wykorzystania syfonu do zrobienia...
  • Cornes de gazelles

    Przepis dodany:
    4.89
    Cornes de gazelles
        To arabskie ciasteczka w formie rogalików z farszem z mielonych migdałów, orzechów włoskich, cynamonu oraz wody z kwiatów pomarańczy.    Sekret smaku ciasteczek tkwi w wodzie z kwiatów pomarańczy. To ona nadaje im...
  • Mule w sosie śmietanowo-cydrowym wg Magdy Gessler

    Przepis dodany:
    4.67
    Mule w sosie śmietanowo-cydrowym wg Magdy Gessler
        Mule nie należą do taniego dania, ale myślę że raz w życiu można się pokusić i spróbować tego rarytasu. Dla niektórych może być to nie małe wyzwanie, gdyż sam widok jest czasami odrażający czy obrzydliwy. Jednak te...
  • Pieczona przepiórka w szynce dojrzewającej

    Przepis dodany:
    4.65
    Pieczona przepiórka w szynce dojrzewającej
        Po świętach w lodówce można znaleźć sporo ciekawych produktów.     U mnie oprócz zakupionych ostatnio przepiórek znalazłem kilka plasterków szynki dojrzewającej, trochę białego wina a także liście sałaty...
  • Smażone udka z przepiórki z duszonymi winogronami i ziemniakami truflowymi

    Przepis dodany:
    4.70
    Smażone udka z przepiórki z duszonymi winogronami i ziemniakami truflowymi
        Od pewnego czasu oglądając różne programy kulinarne zauważyłem, że jednym z wielu produktów mięsnych jakich używa się jest przepiórka.    Pamiętam, gdy byłem w młodszym wieku to często je widywałem, kiedy...
  • Smażona polędwica wołowa w panierce z paluszków i bułki tartej z palonymi ziołami

    Przepis dodany:
    4.57
    Smażona polędwica wołowa w panierce z paluszków i bułki tartej z palonymi ziołami
        Na dzisiaj mam dla Was proste i szybkie danie z wykorzystaniem polędwicy wołowej.         Przygotowanie i smażenie (oprócz oczekiwania w lodówce) zajęło mi nie całe 30 minut, dlatego...
  • Beef Wellington

    Przepis dodany:
    4.85
    Beef Wellington
        Kiedy po raz pierwszy zobaczyłem to danie, jakieś trzy lata temu chyba w amerykańskim czy angielskim hells kitchen to wiedziałem, że kiedyś będę musiał to spróbować.    Cena polędwicy zawsze mnie odstraszała, że...
  • Chleb żytni z kminkiem

    Przepis dodany:
    4.60
    Chleb żytni z kminkiem
        Nie pamiętam ile lat miałem kiedy spróbowałem pierwszy raz domowy chleb ale pamiętam jego smak i zapach. Każdy szczegół przygotowywania chleba był czymś, od czego nie było można oderwać wzroku. Najpierw wyrabianie ciasta,...
  • Zakwas żytni na chleb

    Przepis dodany:
    4.62
    Zakwas żytni na chleb
        Jeśli chcemy zrobić dobry chleb żytni to będzie nam potrzebny zakwas. Oczywiście, możecie upiec chleb na drożdżach, ale gwarantuje wam, że nie będzie taki smaczny jak zrobiony na prawdziwym zakwasie :).   ...
  • Tort Szwarcwaldzki (Czarny Las)

    Przepis dodany:
    4.51
    Tort Szwarcwaldzki (Czarny Las)
        Jeśli  święta mają być syte to nie może oczywiście zabraknąć deseru. W moim domu rodzinnym prawie na każde większe święta robi się tort i przeważnie jest to tort szwarcwaldzki. Jest on jednym z moich ulubionych jakie...
  • Śledzie po kaszubsku

    Przepis dodany:
    4.73
    Śledzie po kaszubsku
         Myślę, że u każdego z Was na Wigilii nie zabraknie różnego rodzaju ryb w tym roku. U mnie w tym roku będą gościć między innymi śledzie po kaszubsku. Przyznam, że jedne z moich ulubionych ryb, jakie można spożywać w...
  • Jadalna ziemia, karmelizowane banany, kandyzowane wiśnie, lody waniliowe z bezą, chipsy z parmezanu, serek ricotta z karmelem oraz kawałki kaki

    Przepis dodany:
    4.50
    Jadalna ziemia, karmelizowane banany, kandyzowane wiśnie, lody waniliowe z bezą, chipsy z parmezanu, serek ricotta z karmelem oraz kawałki kaki
        Nie będę się dziś za bardzo rozpisywał, bo myślę, że samo zdjęcie jak i tytuł zachęca do wypróbowania tego deseru :). Składniki (dla 2 osób): Karmelizowane banany - 2 banany- pół szklanki brązowego cukru- 1/3...
  • Pieczony schab z sosem pomarańczowo-sojowym

    Przepis dodany:
    4.53
    Pieczony schab z sosem pomarańczowo-sojowym
        Od jakiegoś czasu w moim menu znalazł się schab z kością. Zazwyczaj robiłem go w tradycyjny sposób czyli w jajku i bułce ziemniakami. Ale po pewnym czasie takie połączenie zaczyna się zwyczajnie nudzić. Zacząłem...
  • Burger wołowo-wieprzowy z sosem barbecue

    Przepis dodany:
    4.77
    Burger wołowo-wieprzowy z sosem barbecue
        Są już na moim blogu burgery wegańskie a dziś coś dla prawdziwych smakoszy tego dania czyli burgery wołowo-wieprzowe z sosem barbecue.    Mój znajomy kiedyś powiedział tak: "burgery bez mięsa to tak jak piwo...
  • Pierogi z sercami z kaczki w rosole

    Przepis dodany:
    4.70
    Pierogi z sercami z kaczki w rosole
        Szczerze przyznam, że nigdy nie miałem okazji jeść pierogów z sercami z kaczki, ani też z innym mięsem. Zazwyczaj w moim menu przeważały pierogi z serem, ruskie czy z różnymi owocami. I muszę przyznać, że pierogi z...
  • Filety z kaczki z sosem śliwkowym

    Przepis dodany:
    4.76
    Filety z kaczki z sosem śliwkowym
        Święta się zbliżają a we francuskich sklepach króluje kaczka. Można kupić każdą część, od filetów przez kości aż po fois gras. Skorzystałem z okazji i zaopatrzyłem się w różne części kaczki.Na pierwszy rzut poszły...
  • Ravioli z serem feta i karmelizowanymi pomidorkami

    Przepis dodany:
    4.84
    Ravioli z serem feta i karmelizowanymi pomidorkami
        Właśnie przed chwilą powstały moje pierwsze ravioli. Są one zrobione w trochę innej formie niż oryginalne ale myślę, że tak jak i mi to i wam przypadną do gustu.     Składniki dla dwóch osób:- ser feta w...
  • Małże św Jakuba, puree z topinambura, kawior z soku pomarańczowego, piana z soku wiśniowego

    Przepis dodany:
    4.82
    Małże św Jakuba, puree z topinambura, kawior z soku pomarańczowego, piana z soku wiśniowego
       Dziś zobaczycie prosty przepis na przystawkę z wykorzystaniem kuchni molekularnej. Ostatnio pokazałem wam jak można zrobić pianę pomarańczową i makaron z białego wina a dziś mam dla was kawior z soku pomarańczowego. Może być on...
  • Makaron z białego wina z owocami

    Przepis dodany:
    4.71
    Makaron z białego wina z owocami
        Już od jakiegoś czasu bardzo modna stała się kuchnia molekularna. W wielu restauracjach używa się jej by wzbogacić smakiem i wyglądem dania.     Powoli zaczynam uczyć się tego i choć dzisiaj udało mi się...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).