Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni In cooking we trust
W kuchni In cooking we trust jest już 260 dobrych przepisów:
Pieczona ciecierzyca chipotle
Przepis dodany:Pieczona ciecierzyca to świetna przekąska - chrupiąca, wyrazista, sycąca, a przy tym naprawdę zdrowa. I bardzo prosta do zrobienia. Można ją dowolnie przyprawić, w mojej wersji użyłam sosu chipotle, czyli z wędzonej i suszonej ostrej papryki....Brownie migdałowe bez cukru (słodzone erytrolem)
Przepis dodany:To moje pierwsze brownie bez cukru. I od razu sukces ;) Jest intensywnie czekoladowe, bardzo konkretne w smaku i nie za słodkie. Po prostu pyszne. Jeden kawałek zaspokaja apetyt na czekoladę, więc brownie raczej nie znika od razu. Dobrze się składa,...Co zjeść w Maroku? Część 1.
Przepis dodany:Koniec marca spędziłam w Maroku. Nietypowo dla mnie była to zorganizowana wycieczka, dzięki której zwiedziłam wiele miejsc, ale nie za bardzo miałam możliwość dokładniejszego poznania lokalnej kuchni. Nie było jednak pod tym względem tak źle,...Ciasto proteinowe z cukinią (bez cukru)
Przepis dodany:To ciasto jest wyjątkowo zdrowe, bo bez cukru, z dużą zawartością białka, niskokaloryczne i bezglutenowe. Oprócz tego wilgotne, aromatyczne i przepyszne. Idealne na świąteczny stół, bo dla każdego!Ciasto proteinowe z cukinią (bez cukru)- 115g...Chokladbollar - szwedzkie kuleczki czekoladowe (bez cukru)
Przepis dodany:Chokladbollar znam ze szwedzkiego sklepiku Ikei i gdy jeszcze jadłam słodycze, bardzo je lubiłam. Ostatnio sobie o nich przypomniałam i wpadłam na pomysł zdrowej wersji, w której po prostu zastąpiłam cukier erytrolem. Wyszły świetne! Wyraziste w...Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi
Przepis dodany:Gorgonzola, szpinak i orzechy włoskie to idealnie współgrające składniki, które szczególnie dobrze pasują do makaronu, zwłaszcza pełnoziarnistego. W dodatku danie z poniższego przepisu można przygotować w kwadrans. Mimo że jest tak proste,...Ekspresowy pudding chia à la nutella
Przepis dodany:Puddingi chia są bardzo proste do przygotowania, nasiona zalewa się mlekiem, miesza z dodatkami i odstawia na noc lodówki. I właśnie ta konieczność oczekiwania może być ich minusem. Do tego specyficzna konsystencja, którą ja akurat lubię, ale...U Tato (Warszawa)
Przepis dodany:W warszawskiej restauracji gruzińskiej U Tato byłam jesienią i już miałam o niej nie pisać na blogu, ale pomyślałam, że o tak smacznym miejscu jednak warto! I od razu uprzedzam, że jeśli też wybierzecie się tam w trzy osoby, nie zamawiajcie...Oatcakes - szkockie krakersy owsiane (z patelni)
Przepis dodany:W czasie mojego tygodniowego pobytu w Szkocji kilka razy kupowałam oatcakes, czyli słone ciasteczka owsiane. Doskonale nadawały się na śniadanie, np. posmarowane masłem orzechowym lub z kawałkiem sera. W wersji domowej piecze się je w piekarniku...Batoniki proteinowe z kakao i masłem orzechowym, słodzone stewią
Przepis dodany:Niedawno zaopatrzyłam się w białko z brązowego ryżu i postanowiłam do czegoś je zastosować - padło na domowe batoniki proteinowe. Sklepowych nigdy nie jem, ale wiem, że są drogie ;) A koszt jednego sycącego, zdrowego i bezcukrowego batonika z...Wrapy z hummusem, halloumi i czerwoną kapustą
Przepis dodany:Ser halloumi warto zawsze mieć w lodówce - można przygotować z niego wiele "awaryjnych" dań. Dzisiejszy przepis na pełnoziarniste wrapy łatwo dowolnie modyfikować, w zależności od tego, jakie warzywa ma się w domu. Ważne, by powstało kolorowe,...Pełnoziarnisty chleb sodowy Jamiego Olivera
Przepis dodany:Książki Jamiego Olivera uważam za niezwykle inspirujące. Wprawdzie chleb sodowy to żadna nowość, ale dopiero gdy zobaczyłam przepis na niego w książce "Superfood na co dzień", zdecydowałam się w końcu go upiec. I chyba będę robić to...Brownie z żurawiną i orzechami włoskimi
Przepis dodany:Brownie w świątecznej odsłonie - z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. Przepyszne, wciągające i niesamowicie czekoladowe. Z chrupiącym wierzchem, ale w środku kremowe i wilgotne. Biegnijcie do sklepu po potrzebne składniki, bo idealnie...Nocna owsianka z chia i masłem orzechowym
Przepis dodany:Uwielbiam nocne owsianki. Dopiero niedawno zaczęłam je regularnie przygotowywać i muszę przyznać, że się uzależniłam ;) Są jak deser na śniadanie, w dodatku bardzo zdrowy i sycący. Słodzę je stewię i erytrolem (który wcześniej rozdrabniam...Zupa z dyni z kasztanowymi kluseczkami
Przepis dodany:Z książki Jamiego Olivera "15 minut w kuchni" wypróbowałam już kilka przepisów, ale nie udało mi się osiągnąć tego czasu ;) Chociaż właściwie za bardzo się nie starałam. W przypadku kremu z dyni z własnoręcznie robionymi kluseczkami z...Gdzie zjeść w Bolonii? Część 2.
Przepis dodany:Bolonia kojarzyła mi się przede wszystkim z mortadellą (no dobrze, trochę też z sosem bolońskim). A ja uwielbiam bolońską mortadellę, dlatego tak chętnie się tam wybrałam. Chciałam spróbować, jak smakuje w swojej ojczyźnie ;) Zapraszam na...Turecka sałatka z fasoli z tahini
Przepis dodany:Fasola może wydawać się nudna, ale zaręczam, że w takim wydaniu zyskuje nowy wymiar. Pasta sezamowa powoduje, że smak jest bogaty, a pozostałe składniki dressingu go uwydatniają. Sałatka jest idealna jako dodatek, ale jako główne danie...Chutney pomidorowo-śliwkowy
Przepis dodany:Chutneye to przetwory, które bardzo lubię, ale nie jem ich zbyt wiele - widać to trochę po blogu, bo ostatni przepis pojawił się trzy lata temu. Najwyższy czas to zmienić. Ten chutney to kwintesencja mijającego sezonu - na pomidory i śliwki....Muffinki cytrynowe z malinami wg Nigelli
Przepis dodany:Parę przepisów z książki "Jak być domową boginią" już wypróbowałam, ciekawa jestem, czy chociaż częściowo się nią stałam ;) Tytuł jest ironiczny, ale coś w sobie ma, podobnie jak wypieki Nigelli. Zawsze się udają i świetnie pasuje do...Indonezyjski smażony ryż z makrelą
Przepis dodany:To danie to mój ostatni hit obiadowy. Jest niesamowicie wyraziste, aromatyczne i pełne smaku umami, a przy tym bardzo proste. Zainspirowała je indonezyjska potrawa nasi goreng, czyli dosłownie smażony ryż. Występuje on w wielu wersjach, więc z...Gdzie zjeść w Bolonii? Część 1.
Przepis dodany:W lipcu kilka dni spędziłam w Bolonii - mieście, które uważane jest za kulinarną stolicę Włoch. Czy słusznie? Trudno powiedzieć, ale na pewno mogę stwierdzić, że bardzo mi tam smakowało. Zapraszam do przeczytania mojego przewodnika, w jego...Kakaowy pudding chia (bez cukru)
Przepis dodany:Pudding chia to bardzo łatwy, ale efektowny sposób na śniadanie lub deser. Jest niezwykle uniwersalny i może występować w niezliczonej liczbie wersji. Ale często najprostsze rozwiązania są najlepsze, dlatego chyba najbardziej lubię go w wydaniu...Hummus z masłem orzechowym i wędzoną papryką
Przepis dodany:Hummus bez tahini to może nawet nie hummus, ale co z tego, skoro jest taki pyszny! Połączenie masła orzechowego i ciecierzycy jest doskonałe, a jego smak w moim przepisie podkreśla jeszcze wędzona ostra papryka. Taki hummus jest bardzo sycący,...Gdzie zjeść we Wrocławiu?
Przepis dodany:W czerwcu trochę przy okazji innego wyjazdu wybrałam się do Wrocławia. Oczywiście nawet podczas krótkiego pobytu można spróbować różnych smacznych rzeczy. Wszystkie odwiedzone lokale okazały się godne polecenia, dlatego powstał ten wpis ;)W...Dżem rabarbarowo-różany
Przepis dodany:Sezon na rabarbar jeszcze trwa i naprawdę warto z niego skorzystać. Świetne są zwykłe rabarbarowe dżemy, ale też takie z różnorodnymi dodatkami. Wśród nich szczególnie dobrze sprawdza się róża. Bardzo pasuje do rabarbaru i podkreśla jego...Mafé
Przepis dodany:Kto by pomyślał, że z bardzo prostych, łatwo dostępnych składników można przygotować "egzotyczne", afrykańskie danie. Mafe (inaczej maffe lub maafe) to gulasz z masłem orzechowym pochodzący z Senegalu i Gambii. Zwykle wykorzystuje się do niego...Sałatka z komosy ryżowej z kurczakiem, cukinią i granatem
Przepis dodany:Sałatka z komosy ryżowej z kurczakiem, cukinią i granatem jest idealna do zabrania na lunch. Podczas przechowywania w pudełku nie traci na smaku, poza tym jest bardzo sycąca i zdrowa. Pestki granatu dodają jej koloru i świeżości, a quinoa - lekko...Lody kokosowe bez cukru
Przepis dodany:To 500. post na blogu! I niezła okazja do świętowania. Świetnie nadają się do tego te lody - są pyszne, a przy tym zdrowe. Trzeba je jednak wyjmować przynajmniej kwadrans przed podaniem, bo z uwagi na małą zawartość tłuszczu i cukru wychodzą...Gdzie zjeść w Edynburgu?
Przepis dodany:W Edynburgu byłam tylko tydzień, w dodatku w ciągu tego czasu wyjeżdżałam trzy razy poza to miasto, ale i tak udało mi się zjeść w wielu miejscach, w których chciałam. Bardzo się starałam ;) i czasem dałam radę w ciągu dnia pójść na...Gdzie zjeść w Glasgow?
Przepis dodany:Do Glasgow pojechałam przy okazji pobytu w Edynburgu i mimo że byłam tam tylko przez jeden dzień, miałam okazję zjeść w kilku wybranych przeze mnie wcześniej miejscach. Przed przyjazdem sporo naczytałam się zwłaszcza o pizzerii Paesano, ale...Hamra - restauracja libańska (Łódź)
Przepis dodany:Zwykle do lokali nie zabieram aparatu, ale zawsze pozostaje telefon (wybaczcie jakość zdjęć). Niedawno byłam w libańskiej restauracji Hamra, tradycyjnie sfotografowałam jedzenie, a że naprawdę mi smakowało, postanowiłam jednak o niej...Frittata z bazylią
Przepis dodany:Dzisiejsza propozycja to danie, do którego składniki Włosi zawsze mają w domu, dlatego często przygotowywane jest na szybko po pracy. W Polsce z tymi produktami też nie ma problemu, dlatego zachęcam do wypróbowania takiego połączenia. Frittata ma...Sałatka obiadowa Gordona Ramsaya
Przepis dodany:Przyznam, że miałam problem z przetłumaczeniem nazwy tej sałatki - w książce "Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course" określona jest mianem "chopped salad", ale polska "sałatka siekana" nie do końca mnie przekonuje. Jednak autor pisze o...Batoniki kokosowe z białą czekoladą
Przepis dodany:Jeśli macie mało czasu na świąteczne wypieki, ten przepis jest dla was. Pięć składników, pół godziny i macie przepyszne, złociste batoniki kokosowe z białą czekoladą i kandyzowanymi owocami. Długo utrzymują świeżość, ale pewnie nie...Pieczony kurczak po azersku z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi
Przepis dodany:Pieczonego kurczaka chyba nie da się nie lubić. Soczyste mięso, chrupiąca skórka, a w tej wersji dodatkowo pyszne nadzienie z orzechów włoskich i suszonych śliwek. Przepis pochodzi z książki "Mamuszka" Olii Hercules i zaciekawił mnie od razu,...Placki paratha ze szpinakiem i serem
Przepis dodany:Ostatnio na blogu pojawiło się sporo indyjskich przepisów - ta kuchnia jeszcze mi się nie znudziła i pewnie nigdy nie znudzi. Dzisiaj zapraszam na Palak Paneer Paratha, czyli pełnoziarniste placki z patelni z nadzieniem serowo-szpinakowym. Są...Jambalaya z kiełbasą i krewetkami
Przepis dodany:Jambalaya to kreolskie jednogarnkowe danie składające się z ryżu, cebuli, papryki i pomidorów, z dodatkiem kiełbasy, mięsa lub owoców morza. Jest proste i zdrowe, a w mojej wersji jeszcze zdrowsze, bo z brązowym ryżem, krewetkami i chudą...Far breton
Przepis dodany:Far breton, czyli francuski deser przypominający zapieczony budyń z suszonymi śliwkami, od dawna był na mojej liście "do zrobienia". Ostatnio wreszcie przyszła na niego kolej i muszę przyznać, że nie zawiódł moich oczekiwań. Przygotowałam go...Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli
Przepis dodany:Drugi po mołdawskich plackach z fetą i koperkiem przepis z książki Olii Hercules pt. "Mamuszka". To gruzińska sałatka z czerwonej fasoli, a właściwie wariacja autorki na temat dania z książki kucharskiej z czasów ZSRR. Dobrze sprawdzi się jako...Saag z kurczaka i placki czapati
Przepis dodany:Kolejne z zapowiadanych przeze mnie potraw kuchni indyjskiej. Tym razem zdecydowałam się na saag z kurczaka, czyli danie z mięsa i świeżego szpinaku. Wyszło wyśmienicie! Kurczak był miękki i przeszedł smakiem aromatycznych przypraw, a szpinak...Dip fasolowy z gorgonzolą
Przepis dodany:Z książki "Nigellissima" wypróbowałam już kilka przepisów i wszystkie okazały się bardzo udane. Podobnie jest z tym dipem, w końcu Nigella Lawson zna się na rzeczy. Troszkę go zmodyfikowałam, ale najważniejsze jest w nim samo...Restauracja NÕŻ (Łódź)
Przepis dodany:Hiszpańska restauracja NÕŻ w OFF Piotrkowska działa już chyba od sierpnia, ale dopiero ostatnio się tam wybrałam. Muszę stwierdzić, że lepiej późno niż wcale. Wprawdzie nie do końca spełniła moje oczekiwania, które były dość...Przepisy na Boże Narodzenie
Przepis dodany:"Małe" zestawienie przepisów na nadchodzące święta. Królują w nim słodkie wypieki (na powyższym zdjęciu ciasteczka z nadzieniem figowym z wanilią i herbatą rooibos), ale polecam też wytrawne dania, na Wigilię i na świąteczny...Pak choi z tofu
Przepis dodany:Przed spróbowaniem pak choi sądziłam, że może nie przypaść mi do gustu. Myliłam się, jest pyszne! Już doprawione samą solą smakuje bardzo dobrze, a z dodatkiem sezamu i tofu w aromatycznej marynacie już w ogóle ;) Danie jest proste, ale...Trattoria Italiana (Łódź)
Przepis dodany:Trattoria Italiana to niepozorny lokal ukryty na dworcu Łódź Żabieniec. Czytałam, że naprawdę warto go odwiedzić z uwagi na rodzinną atmosferę i kuchnię włoską na wysokim poziomie, ale jakoś nie było mi po drodze. W końcu jednak...Burgery Jamiego Olivera
Przepis dodany:W książce Jamiego Olivera "Jamie's America" znalazłam przepis na burgery - całkiem klasyczne, ale z dodatkiem smażonej czerwonej cebuli oraz startego parmezanu. Wśród składników był również chleb, ale go pominęłam, bo zupełnie nie jest...Żytni makaron z kurczakiem i grzybami
Przepis dodany:Pełnoziarnisty żytni makaron robi różnicę. Wnosi do dania wyrazisty, mocny smak i ciekawą konsystencję. Z soczystym mięsem, delikatnym sosem i aromatycznymi grzybami tworzy pyszną całość. Dla zaostrzenia warto posypać wszystko szczyptą chili...Pierś z kaczki z sosem porzeczkowym i batatami
Przepis dodany:Przedstawiam świetny przepis na efektowne, ale proste danie - smażoną pierś kaczki z sosem porzeczkowym i puree ze słodkich ziemniaków. Doskonale sprawdzi się na świąteczny obiad, na którego przygotowanie nie ma się ochoty tracić zbyt...Czarne risotto z cytryną i łososiem
Przepis dodany:Atrament z mątwy wykorzystywałam do tej pory tylko do makaronu, więc pora na risotto. Oczywiście w takim wydaniu również świetnie się sprawdza, zwłaszcza w połączeniu z cytryną i rybą lub owocami morza. Wszystkie te składniki nawzajem...Socca z pastą z sardeli
Przepis dodany:Na przepis na soccę, czyli prowansalski naleśnik z mąki z ciecierzycy, trafiłam w książce Rachel Khoo "Mała francuska kuchnia". Od razu spodobało mi się zwłaszcza połączenie jej z pastą z sardeli - wyrazistą i aromatyczną. Socca...