Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni In cooking we trust

W kuchni In cooking we trust jest już 260 dobrych przepisów:

  • Pieczona ciecierzyca chipotle

    Przepis dodany:
    4.62
    Pieczona ciecierzyca chipotle
    Pieczona ciecierzyca to świetna przekąska - chrupiąca, wyrazista, sycąca, a przy tym naprawdę zdrowa. I bardzo prosta do zrobienia. Można ją dowolnie przyprawić, w mojej wersji użyłam sosu chipotle, czyli z wędzonej i suszonej ostrej papryki....
  • Brownie migdałowe bez cukru (słodzone erytrolem)

    Przepis dodany:
    4.55
    Brownie migdałowe bez cukru (słodzone erytrolem)
    To moje pierwsze brownie bez cukru. I od razu sukces ;) Jest intensywnie czekoladowe, bardzo konkretne w smaku i nie za słodkie. Po prostu pyszne. Jeden kawałek zaspokaja apetyt na czekoladę, więc brownie raczej nie znika od razu. Dobrze się składa,...
  • Co zjeść w Maroku? Część 1.

    Przepis dodany:
    4.82
    Co zjeść w Maroku? Część 1.
    Koniec marca spędziłam w Maroku. Nietypowo dla mnie była to zorganizowana wycieczka, dzięki której zwiedziłam wiele miejsc, ale nie za bardzo miałam możliwość dokładniejszego poznania lokalnej kuchni. Nie było jednak pod tym względem tak źle,...
  • Ciasto proteinowe z cukinią (bez cukru)

    Przepis dodany:
    4.80
    Ciasto proteinowe z cukinią (bez cukru)
    To ciasto jest wyjątkowo zdrowe, bo bez cukru, z dużą zawartością białka, niskokaloryczne i bezglutenowe. Oprócz tego wilgotne, aromatyczne i przepyszne. Idealne na świąteczny stół, bo dla każdego!Ciasto proteinowe z cukinią (bez cukru)- 115g...
  • Chokladbollar - szwedzkie kuleczki czekoladowe (bez cukru)

    Przepis dodany:
    4.87
    Chokladbollar - szwedzkie kuleczki czekoladowe (bez cukru)
    Chokladbollar znam ze szwedzkiego sklepiku Ikei i gdy jeszcze jadłam słodycze, bardzo je lubiłam. Ostatnio sobie o nich przypomniałam i wpadłam na pomysł zdrowej wersji, w której po prostu zastąpiłam cukier erytrolem. Wyszły świetne! Wyraziste w...
  • Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi

    Przepis dodany:
    4.90
    Makaron z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami włoskimi
    Gorgonzola, szpinak i orzechy włoskie to idealnie współgrające składniki, które szczególnie dobrze pasują do makaronu, zwłaszcza pełnoziarnistego. W dodatku danie z poniższego przepisu można przygotować w kwadrans. Mimo że jest tak proste,...
  • Ekspresowy pudding chia à la nutella

    Przepis dodany:
    4.81
    Ekspresowy pudding chia à la nutella
    Puddingi chia są bardzo proste do przygotowania, nasiona zalewa się mlekiem, miesza z dodatkami i odstawia na noc lodówki. I właśnie ta konieczność oczekiwania może być ich minusem. Do tego specyficzna konsystencja, którą ja akurat lubię, ale...
  • U Tato (Warszawa)

    Przepis dodany:
    4.61
    U Tato (Warszawa)
    W warszawskiej restauracji gruzińskiej U Tato byłam jesienią i już miałam o niej nie pisać na blogu, ale pomyślałam, że o tak smacznym miejscu jednak warto! I od razu uprzedzam, że jeśli też wybierzecie się tam w trzy osoby, nie zamawiajcie...
  • Oatcakes - szkockie krakersy owsiane (z patelni)

    Przepis dodany:
    4.54
    Oatcakes - szkockie krakersy owsiane (z patelni)
    W czasie mojego tygodniowego pobytu w Szkocji kilka razy kupowałam oatcakes, czyli słone ciasteczka owsiane. Doskonale nadawały się na śniadanie, np. posmarowane masłem orzechowym lub z kawałkiem sera. W wersji domowej piecze się je w piekarniku...
  • Batoniki proteinowe z kakao i masłem orzechowym, słodzone stewią

    Przepis dodany:
    4.82
    Batoniki proteinowe z kakao i masłem orzechowym, słodzone stewią
    Niedawno zaopatrzyłam się w białko z brązowego ryżu i postanowiłam do czegoś je zastosować - padło na domowe batoniki proteinowe. Sklepowych nigdy nie jem, ale wiem, że są drogie ;) A koszt jednego sycącego, zdrowego i bezcukrowego batonika z...
  • Wrapy z hummusem, halloumi i czerwoną kapustą

    Przepis dodany:
    4.65
    Wrapy z hummusem, halloumi i czerwoną kapustą
    Ser halloumi warto zawsze mieć w lodówce - można przygotować z niego wiele "awaryjnych" dań. Dzisiejszy przepis na pełnoziarniste wrapy łatwo dowolnie modyfikować, w zależności od tego, jakie warzywa ma się w domu. Ważne, by powstało kolorowe,...
  • Pełnoziarnisty chleb sodowy Jamiego Olivera

    Przepis dodany:
    4.49
    Pełnoziarnisty chleb sodowy Jamiego Olivera
    Książki Jamiego Olivera uważam za niezwykle inspirujące.  Wprawdzie chleb sodowy to żadna nowość, ale dopiero gdy zobaczyłam przepis na niego w książce "Superfood na co dzień", zdecydowałam się w końcu go upiec. I chyba będę robić to...
  • Brownie z żurawiną i orzechami włoskimi

    Przepis dodany:
    4.86
    Brownie z żurawiną i orzechami włoskimi
    Brownie w świątecznej odsłonie -  z suszoną żurawiną i orzechami włoskimi. Przepyszne, wciągające i niesamowicie czekoladowe. Z chrupiącym wierzchem, ale w środku kremowe i wilgotne. Biegnijcie do sklepu po potrzebne składniki, bo idealnie...
  • Nocna owsianka z chia i masłem orzechowym

    Przepis dodany:
    4.62
    Nocna owsianka z chia i masłem orzechowym
    Uwielbiam nocne owsianki. Dopiero niedawno zaczęłam je regularnie przygotowywać i muszę przyznać, że się uzależniłam ;) Są jak deser na śniadanie, w dodatku bardzo zdrowy i sycący. Słodzę je stewię i erytrolem (który wcześniej rozdrabniam...
  • Zupa z dyni z kasztanowymi kluseczkami

    Przepis dodany:
    4.48
    Zupa z dyni z kasztanowymi kluseczkami
    Z książki Jamiego Olivera "15 minut w kuchni" wypróbowałam już kilka przepisów, ale nie udało mi się osiągnąć tego czasu ;) Chociaż właściwie za bardzo się nie starałam. W przypadku kremu z dyni z własnoręcznie robionymi kluseczkami z...
  • Gdzie zjeść w Bolonii? Część 2.

    Przepis dodany:
    4.46
    Gdzie zjeść w Bolonii? Część 2.
    Bolonia kojarzyła mi się przede wszystkim z mortadellą (no dobrze, trochę też z sosem bolońskim). A ja uwielbiam bolońską mortadellę, dlatego tak chętnie się tam wybrałam. Chciałam spróbować, jak smakuje w swojej ojczyźnie ;) Zapraszam na...
  • Turecka sałatka z fasoli z tahini

    Przepis dodany:
    4.72
    Turecka sałatka z fasoli z tahini
    Fasola może wydawać się nudna, ale zaręczam, że w takim wydaniu zyskuje nowy wymiar. Pasta sezamowa powoduje, że smak jest bogaty, a pozostałe składniki dressingu go uwydatniają. Sałatka jest idealna jako dodatek, ale jako główne danie...
  • Chutney pomidorowo-śliwkowy

    Przepis dodany:
    4.62
    Chutney pomidorowo-śliwkowy
    Chutneye to przetwory, które bardzo lubię, ale nie jem ich zbyt wiele - widać to trochę po blogu, bo ostatni przepis pojawił się trzy lata temu. Najwyższy czas to zmienić. Ten chutney to kwintesencja mijającego sezonu - na pomidory i śliwki....
  • Muffinki cytrynowe z malinami wg Nigelli

    Przepis dodany:
    4.77
    Muffinki cytrynowe z malinami wg Nigelli
    Parę przepisów z książki "Jak być domową boginią" już wypróbowałam, ciekawa jestem, czy chociaż częściowo się nią stałam ;) Tytuł jest ironiczny, ale coś w sobie ma, podobnie jak wypieki Nigelli. Zawsze się udają i świetnie pasuje do...
  • Indonezyjski smażony ryż z makrelą

    Przepis dodany:
    4.69
    Indonezyjski smażony ryż z makrelą
    To danie to mój ostatni hit obiadowy. Jest niesamowicie wyraziste, aromatyczne i pełne smaku umami, a przy tym bardzo proste. Zainspirowała je indonezyjska potrawa nasi goreng, czyli dosłownie smażony ryż. Występuje on w wielu wersjach, więc z...
  • Gdzie zjeść w Bolonii? Część 1.

    Przepis dodany:
    4.71
    Gdzie zjeść w Bolonii? Część 1.
    W lipcu kilka dni spędziłam w Bolonii - mieście, które uważane jest za kulinarną stolicę Włoch. Czy słusznie? Trudno powiedzieć, ale na pewno mogę stwierdzić, że bardzo mi tam smakowało. Zapraszam do przeczytania mojego przewodnika, w jego...
  • Kakaowy pudding chia (bez cukru)

    Przepis dodany:
    4.89
    Kakaowy pudding chia (bez cukru)
    Pudding chia to bardzo łatwy, ale efektowny sposób na śniadanie lub deser. Jest niezwykle uniwersalny i może występować w niezliczonej liczbie wersji. Ale często najprostsze rozwiązania są najlepsze, dlatego chyba najbardziej lubię go w wydaniu...
  • Hummus z masłem orzechowym i wędzoną papryką

    Przepis dodany:
    4.70
    Hummus z masłem orzechowym i wędzoną papryką
    Hummus bez tahini to może nawet nie hummus, ale co z tego, skoro jest taki pyszny! Połączenie masła orzechowego i ciecierzycy jest doskonałe, a jego smak w moim przepisie podkreśla jeszcze wędzona ostra papryka. Taki hummus jest bardzo sycący,...
  • Gdzie zjeść we Wrocławiu?

    Przepis dodany:
    4.80
    Gdzie zjeść we Wrocławiu?
    W czerwcu trochę przy okazji innego wyjazdu wybrałam się do Wrocławia. Oczywiście nawet podczas krótkiego pobytu można spróbować różnych smacznych rzeczy. Wszystkie odwiedzone lokale okazały się godne polecenia, dlatego powstał ten wpis ;)W...
  • Dżem rabarbarowo-różany

    Przepis dodany:
    4.80
    Dżem rabarbarowo-różany
    Sezon na rabarbar jeszcze trwa i naprawdę warto z niego skorzystać. Świetne są zwykłe rabarbarowe dżemy, ale też takie z różnorodnymi dodatkami. Wśród nich szczególnie dobrze sprawdza się róża. Bardzo pasuje do rabarbaru i podkreśla jego...
  • Mafé

    Przepis dodany:
    4.64
    Mafé
    Kto by pomyślał, że z bardzo prostych, łatwo dostępnych składników można przygotować "egzotyczne", afrykańskie danie. Mafe (inaczej maffe lub maafe) to gulasz z masłem orzechowym pochodzący z Senegalu i Gambii. Zwykle wykorzystuje się do niego...
  • Sałatka z komosy ryżowej z kurczakiem, cukinią i granatem

    Przepis dodany:
    4.77
    Sałatka z komosy ryżowej z kurczakiem, cukinią i granatem
    Sałatka z komosy ryżowej z kurczakiem, cukinią i granatem jest idealna do zabrania na lunch. Podczas przechowywania w pudełku nie traci na smaku, poza tym jest bardzo sycąca i zdrowa. Pestki granatu dodają jej koloru i świeżości, a quinoa - lekko...
  • Lody kokosowe bez cukru

    Przepis dodany:
    4.77
    Lody kokosowe bez cukru
    To 500. post na blogu! I niezła okazja do świętowania. Świetnie nadają się do tego te lody - są pyszne, a przy tym zdrowe. Trzeba je jednak wyjmować przynajmniej kwadrans przed podaniem, bo z uwagi na małą zawartość tłuszczu i cukru wychodzą...
  • Gdzie zjeść w Edynburgu?

    Przepis dodany:
    4.64
    Gdzie zjeść w Edynburgu?
    W Edynburgu byłam tylko tydzień, w dodatku w ciągu tego czasu wyjeżdżałam trzy razy poza to miasto, ale i tak udało mi się zjeść w wielu miejscach, w których chciałam. Bardzo się starałam ;) i czasem dałam radę w ciągu dnia pójść na...
  • Gdzie zjeść w Glasgow?

    Przepis dodany:
    4.90
    Gdzie zjeść w Glasgow?
    Do Glasgow pojechałam przy okazji pobytu w Edynburgu i mimo że byłam tam tylko przez jeden dzień, miałam okazję zjeść w kilku wybranych przeze mnie wcześniej miejscach. Przed przyjazdem sporo naczytałam się zwłaszcza o pizzerii Paesano, ale...
  • Hamra - restauracja libańska (Łódź)

    Przepis dodany:
    4.85
    Hamra - restauracja libańska (Łódź)
    Zwykle do lokali nie zabieram aparatu, ale zawsze pozostaje telefon (wybaczcie jakość zdjęć). Niedawno byłam w libańskiej restauracji Hamra, tradycyjnie sfotografowałam jedzenie, a że naprawdę mi smakowało, postanowiłam jednak o niej...
  • Frittata z bazylią

    Przepis dodany:
    4.67
    Frittata z bazylią
    Dzisiejsza propozycja to danie, do którego składniki Włosi zawsze mają w domu, dlatego często przygotowywane jest na szybko po pracy. W Polsce z tymi produktami też nie ma problemu, dlatego zachęcam do wypróbowania takiego połączenia. Frittata ma...
  • Sałatka obiadowa Gordona Ramsaya

    Przepis dodany:
    4.46
    Sałatka obiadowa Gordona Ramsaya
     Przyznam, że miałam problem z przetłumaczeniem nazwy tej sałatki - w książce "Gordon Ramsay's Ultimate Cookery Course" określona jest mianem "chopped salad", ale polska "sałatka siekana" nie do końca mnie przekonuje. Jednak autor pisze o...
  • Batoniki kokosowe z białą czekoladą

    Przepis dodany:
    4.80
    Batoniki kokosowe z białą czekoladą
    Jeśli macie mało czasu na świąteczne wypieki, ten przepis jest dla was. Pięć składników, pół godziny i macie przepyszne, złociste batoniki kokosowe z białą czekoladą i kandyzowanymi owocami. Długo utrzymują świeżość, ale pewnie nie...
  • Pieczony kurczak po azersku z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi

    Przepis dodany:
    4.69
    Pieczony kurczak po azersku z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi
    Pieczonego kurczaka chyba nie da się nie lubić. Soczyste mięso, chrupiąca skórka, a w tej wersji dodatkowo pyszne nadzienie z orzechów włoskich i suszonych śliwek. Przepis pochodzi z książki "Mamuszka" Olii Hercules i zaciekawił mnie od razu,...
  • Placki paratha ze szpinakiem i serem

    Przepis dodany:
    4.73
    Placki paratha ze szpinakiem i serem
    Ostatnio na blogu pojawiło się sporo indyjskich przepisów - ta kuchnia jeszcze mi się nie znudziła i pewnie nigdy nie znudzi. Dzisiaj zapraszam na Palak Paneer Paratha, czyli pełnoziarniste placki z patelni z nadzieniem serowo-szpinakowym. Są...
  • Jambalaya z kiełbasą i krewetkami

    Przepis dodany:
    4.46
    Jambalaya z kiełbasą i krewetkami
    Jambalaya to kreolskie jednogarnkowe danie składające się z ryżu, cebuli, papryki i pomidorów, z dodatkiem kiełbasy, mięsa lub owoców morza. Jest proste i zdrowe, a w mojej wersji jeszcze zdrowsze, bo z brązowym ryżem, krewetkami i chudą...
  • Far breton

    Przepis dodany:
    4.62
    Far breton
    Far breton, czyli francuski deser przypominający zapieczony budyń z suszonymi śliwkami, od dawna był na mojej liście "do zrobienia". Ostatnio wreszcie przyszła na niego kolej i muszę przyznać, że nie zawiódł moich oczekiwań. Przygotowałam go...
  • Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli

    Przepis dodany:
    4.46
    Gruzińska sałatka z czerwonej fasoli
    Drugi po mołdawskich plackach z fetą i koperkiem przepis z książki Olii Hercules pt. "Mamuszka". To gruzińska sałatka z czerwonej fasoli, a właściwie wariacja autorki na temat dania z książki kucharskiej z czasów ZSRR. Dobrze sprawdzi się jako...
  • Saag z kurczaka i placki czapati

    Przepis dodany:
    4.62
    Saag z kurczaka i placki czapati
    Kolejne z zapowiadanych przeze mnie potraw kuchni indyjskiej. Tym razem zdecydowałam się na saag z kurczaka, czyli danie z mięsa i świeżego szpinaku. Wyszło wyśmienicie! Kurczak był miękki i przeszedł smakiem aromatycznych przypraw, a szpinak...
  • Dip fasolowy z gorgonzolą

    Przepis dodany:
    4.61
    Dip fasolowy z gorgonzolą
     Z książki "Nigellissima" wypróbowałam już kilka przepisów i wszystkie okazały się bardzo udane. Podobnie jest z tym dipem, w końcu Nigella Lawson zna się na rzeczy. Troszkę go zmodyfikowałam, ale najważniejsze jest w nim samo...
  • Restauracja NÕŻ (Łódź)

    Przepis dodany:
    4.52
    Restauracja NÕŻ (Łódź)
     Hiszpańska restauracja NÕŻ w OFF Piotrkowska działa już chyba od sierpnia, ale dopiero ostatnio się tam wybrałam. Muszę stwierdzić, że lepiej późno niż wcale. Wprawdzie nie do końca spełniła moje oczekiwania, które były dość...
  • Przepisy na Boże Narodzenie

    Przepis dodany:
    4.84
    Przepisy na Boże Narodzenie
     "Małe" zestawienie przepisów na nadchodzące święta. Królują w nim słodkie wypieki (na powyższym zdjęciu ciasteczka z nadzieniem figowym z wanilią i herbatą rooibos), ale polecam też wytrawne dania, na Wigilię i na świąteczny...
  • Pak choi z tofu

    Przepis dodany:
    4.80
    Pak choi z tofu
    Przed spróbowaniem pak choi sądziłam, że może nie przypaść mi do gustu. Myliłam się, jest pyszne! Już doprawione samą solą smakuje bardzo dobrze, a z dodatkiem sezamu i tofu w aromatycznej marynacie już w ogóle ;) Danie jest proste, ale...
  • Trattoria Italiana (Łódź)

    Przepis dodany:
    4.64
    Trattoria Italiana (Łódź)
    Trattoria Italiana to niepozorny lokal ukryty na dworcu Łódź Żabieniec. Czytałam, że naprawdę warto go odwiedzić z uwagi na rodzinną atmosferę i kuchnię włoską na wysokim poziomie, ale jakoś nie było mi po drodze. W końcu jednak...
  • Burgery Jamiego Olivera

    Przepis dodany:
    4.57
    Burgery Jamiego Olivera
    W książce Jamiego Olivera "Jamie's America" znalazłam przepis na burgery - całkiem klasyczne, ale z dodatkiem smażonej czerwonej cebuli oraz startego parmezanu. Wśród składników był również chleb, ale go pominęłam, bo zupełnie nie jest...
  • Żytni makaron z kurczakiem i grzybami

    Przepis dodany:
    4.81
    Żytni makaron z kurczakiem i grzybami
    Pełnoziarnisty żytni makaron robi różnicę. Wnosi do dania wyrazisty, mocny smak i ciekawą konsystencję. Z soczystym mięsem, delikatnym sosem i aromatycznymi grzybami tworzy pyszną całość. Dla zaostrzenia warto posypać wszystko szczyptą chili...
  • Pierś z kaczki z sosem porzeczkowym i batatami

    Przepis dodany:
    4.74
    Pierś z kaczki z sosem porzeczkowym i batatami
     Przedstawiam świetny przepis na efektowne, ale proste danie - smażoną pierś kaczki z sosem porzeczkowym i puree ze słodkich ziemniaków. Doskonale sprawdzi się na świąteczny obiad, na którego przygotowanie nie ma się ochoty tracić zbyt...
  • Czarne risotto z cytryną i łososiem

    Przepis dodany:
    4.86
    Czarne risotto z cytryną i łososiem
     Atrament z mątwy wykorzystywałam do tej pory tylko do makaronu, więc pora na risotto. Oczywiście w takim wydaniu również świetnie się sprawdza, zwłaszcza w połączeniu z cytryną i rybą lub owocami morza. Wszystkie te składniki nawzajem...
  • Socca z pastą z sardeli

    Przepis dodany:
    4.83
    Socca z pastą z sardeli
    Na przepis na soccę, czyli prowansalski naleśnik z mąki z ciecierzycy, trafiłam w książce Rachel Khoo "Mała francuska kuchnia". Od razu spodobało mi się zwłaszcza połączenie jej z pastą z sardeli - wyrazistą i aromatyczną. Socca...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).