Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Inspiracje z Północy
W kuchni Inspiracje z Północy jest już 60 dobrych przepisów:
Owocowo – orzechowy chleb
Przepis dodany:Dzisiaj kolejna inspiracja na chleb. Tym razem jednak nie na zakwasie, a na sodzie. Jednak główną rolę w tym chlebie grają suszone owoce, orzechy i pestki. Dzięki nim jest słodki, ale świetnie komponuje się z różnymi serami (jako przekąska do...Cukinia marynowana z kurkumą i curry
Przepis dodany:W tym roku po raz kolejny obficie obrodziły mi cukinie (podziękowania dla Madzi za świetne sadzonki!). Zazwyczaj zjadamy je na bieżąco pod postacią ratatouille lub placków cukiniowych. Jednak staram się też wykorzystać je do jakichś przetworów...Pomysły na kulinarne i kuchenne prezenty z południa Francji
Przepis dodany:Południe Francji to kraina smaku i zapachu. Jeśli tam będziecie i chcielibyście przywieźć komuś lub sobie jakąś pamiątkę, to przedstawiam Wam kilka pomysłów na smaczne, gustowne i przydatne prezenty:Wino, jeśli z Prowansji to koniecznie...Sobotni targ w Uzès
Przepis dodany:Nasze lato nas w tym roku nie rozpieszcza. Pogoda w kratkę, co chwila ulewa. Dlatego dzisiejszy wpis będzie w klimacie prowansalskim. Byliśmy ostatnio dwa tygodnie na południu Francji, gdzie lato oczywiście w pełni, więc mogliśmy wygrzać się na...Tarta z letnimi owocami
Przepis dodany:Pogoda ostatnio niezbyt dopisuje. Przynajmniej u mnie prawie codziennie pada i prawdziwego lata nie widać. W ramach letniej pociechy zrobiłam ciasto z owocami. Wykorzystałam jeszcze ostatnie chwile sezonu truskawkowego, później będę do tej tarty...Sok z rabarbaru
Przepis dodany:Rabarbar jest u mnie ciągle na topie. Zastanawiałam się jak mogę jeszcze rabarbarową kwaskowatość zatrzymać na zimę i znalazłam banalnie prosty przepis na sok z rabarbaru. Bardzo lubię kompot z rabarbarem, więc taki sok zamknięty w buteleczce...Proste ciasto rabarbarowe w wersji wegańskiej i klasycznej
Przepis dodany:Przełom wiosny i lata to chyba mój ulubiony sezon w kuchni. Botwinka, szparagi, truskawki, młoda kapusta - same wspaniałości. No i oczywiście rabarbar, z którego ostatnio najczęściej robię proste ciasto. W kuchennym procesie twórczym ciasto...Mój przepis na chleb na zakwasie
Przepis dodany:Jakiś czas temu zrobiłam swój zakwas na chleb (tu znajdziecie wpis na ten temat). Od tego czasu poszukuję i eksperymentuję z różnymi przepisami na chleb na zakwasie. Drogą prób i błędów udało mi się opracować własną recepturę, która...Sezon na pokrzywę
Przepis dodany:Nadszedł maj, a więc to najlepszy czas na zbiory pokrzywy. W zeszłym roku zrobiłam dość spore zapasy suszonej pokrzywy i w zasadzie niewiele mi z tego zostało. W tym roku oprócz suszenia, wykorzystuję ją na bieżąco i … wyciskam z niej sok....Bezglutenowe, cytrynowe ciasteczka
Przepis dodany:Kilka dni temu byliśmy w gościach u zaprzyjaźnionej rodziny, w której jedno z dzieci cierpi na nietolerancję glutenu. Nie chciałam iść tam z przysłowiowymi „pustymi rękami”, a wszelkie bezglutenowe słodkości w sklepach są dość drogie,...Zakwas na chleb
Przepis dodany:Ostatnio postanowiłam powrócić do pieczenia chleba na zakwasie. Dlatego w tym tygodniu zrobiłam własny zakwas na chleb. Mam już pewne doświadczenie w tym zakresie, gdyż zakwas robiłam już wcześniej dwa razy, ale zawsze dłuższy wyjazd niestety...Superfoods: Mleko roślinne – mleko migdałowe
Przepis dodany:Jakiś czas temu odkryłam tzw. mleko roślinne. Pojawia się ono w wielu przepisach wegańskich, ale jest też polecane osobom, które z powodów zdrowotnych nie mogą spożywać tradycyjnego mleka. Zaczęłam je używać do porannych koktajli, zamiast...Śniadaniowe ciasto kokosowe
Przepis dodany:Od jakiegoś czasu poszukuję inspiracji na śniadania oraz na przekąski, które dzieci mogą wziąć ze sobą do szkoły, kiedy znudzą im się kanapki. W pierwszym polskim wydaniu magazynu „Jamie” jest cały artykuł z propozycjami na ciekawe...Cel – zdrowa i prosta kuchnia
Przepis dodany:Witajcie ponownie po dłuższej przerwie. Powracam na mojego starego bloga, gdyż niestety z przyczyn technicznych będę musiała zrezygnować z własnej domeny. Chwilowo będę jeszcze równolegle prowadzić dwa blogi, zwłaszcza że chcę przenieść...Nowe Inspiracje z Pó?nocy
Przepis dodany:Jak pisa?am w poprzednim po?cie, ju? dawno temu, postanowi?am wprowadzi? pewne zmiany na blogu. Przede wszystkim zmieni? si? adres strony. Od dzi? zapraszam na :www.inspiracjezpolnocy.plNowy wygl?d i rozszerzona tematyka to kolejne zmiany. Stopniowo...Grillowany łosoś z koperkowo – serowym akcentem
Przepis dodany:Czas leci jak szalony. Mój ostatni wpis był w kwietniu, a ja mam wrażenie jakby to było wczoraj. Maj uciekł mi nie wiadomo kiedy, a tu już zaraz połowa czerwca. Dni przelatują mi przez palce, a w natłoku spraw blog odszedł nieco na drugi plan....British scones
Przepis dodany:Bywają czasem takie niedzielne poranki, kiedy brakuje chleba na śniadanie, a najbliższy sklep jest zamknięty lub nie chce się mi się ruszać z domu, by zrobić zakupy. Albo takie piątkowe wieczory, kiedy mam ochotę na coś nieskomplikowanego. Wtedy...Key lime pie
Przepis dodany:Key lime pie to ciasto pochodzące z Key West na Florydzie. Choć Floryda to bardzo ciepłe miejsce, jednak sam deser świetnie pasuje do naszej wiosennej zimy. W sklepach nie ma jeszcze żadnych świeżych owoców, za to ciągle jest sezon na cytrusy,...Wegetariańskie kotlety z soczewicy i cieciorki
Przepis dodany:Kolejny pomysł na wegetariański poniedziałek. W miejsce tradycyjnych kotletów mielonych, proponuję dziś ich bezmięsną wersję, równie smaczną, ale nieco zdrowszą. Można je zjeść z ziemniaczkami i surówką lub użyć ich do zrobienia...Kedgeree
Przepis dodany:Kedgeree to brytyjski klasyk korzeniami sięgający czasów kolonialnych. Brytyjczycy wracający z Indii przywozili nie tylko aromatyczne przyprawy, ale też przepisy na potrawy, adoptując je następnie do europejskich podniebień. W ten sposób powstała...Tęsknota za latem – szybki placek z owocami leśnymi
Przepis dodany:Jeśli popatrzy się przez okno, to ma się wrażenie, że zima tak jakby miała się ku końcowi. Ale tak naprawdę do wiosny i lata jest jeszcze daleko. Dlatego najlepiej jest wpuścić odrobinę słońca do naszego życia przez kuchnię. Jeżeli macie...Placek z warzywami
Przepis dodany:Po krótkiej zimowej przerwie w blogowaniu zasiadam ponownie do komputera, by podzielić się nowymi kulinarnymi inspiracjami.Wróciłam ostatnio do książki “Poniedziałki bez mięs” i postanowiłam na stałe wprowadzić w swoje życie jej tytułową...Szczęśliwego Nowego Roku!
Przepis dodany:Wszystkim, którzy odwiedzają mojego bloga, jak też tym, którzy wspierają mnie w jego prowadzeniu, chciałabym podziękować za kolejny wspólny rok. A w nadchodzącym nowym 2014 roku życzyć samych radości, dużo słońca i pozytywnej energii....Śledzie w imbirowej marynacie
Przepis dodany:Nadszedł taki czas w roku, kiedy największą popularnością na moim blogu cieszą się przepisy na śledzie. Dlatego koniecznie muszę dorzucić coś nowego do moich śledziowych receptur. Dziś ponownie proponuję śledzie marynowane, ale tym razem z...Ciasteczka korzenne – pepparkakor
Przepis dodany:To już najwyższy czas przygotować korzenne ciasteczka przed świętami. Ciasteczka korzenne zawierają cynamon, goździki i imbir, dzięki czemu już samo ich pieczenie wprowadza do domu atmosferę świąt. W kwestii przypraw – w przepisie pojawiają...Sankta Lucia
Przepis dodany:Natten går tunga fjät, runt gård och stuva.Kring jord som sol’n förgät, skuggorna ruva.Då i vårt mörka hus, stiger med tända ljus,Sankta Lucia, Sankta Lucia.Dziś jest dzień św. Łucji. W skandynawskiej kulinarnej tradycji do porannej kawy lub...Marynowane buraczki z imbirowym aromatem
Przepis dodany:Nadszedł czas na świąteczne przepisy. Takie drobiazgi, które można zrobić wcześniej i trzymać w spiżarni aż do Bożego Narodzenia. Zajrzałam do książki Trine Hahnemann pt. “Scandinavian Christmas” i znalazłam tam przepis na buraczki...Aromatyczne ciasto z jabłkami i orzechową kruszonką
Przepis dodany:Kiedy tylko spadnie śnieg mam ochotę na aromatyczne wypieki, takie pachnące cynamonem i imbirem. Przepis na ciasto z jabłkami i orzechowa kruszonką znalazłam w ostatnim “Jamie magazine” i od razu wiedziałam, że będzie pierwsze w kolejce do...Świąteczny “Jamie Magazine” - all you need for the festive season!
Przepis dodany:Tuż przed huraganem Ksawerym, dzień przed mikołajkami dotarła do mnie przesyłka, w której znajdował się ostatni tegoroczny, a jednocześnie drugi świąteczny “Jamie Magazine”. Pierwszy świąteczny numer miałam już miesiąc temu, więc...Duńska kanapka z rybą i sosem śmietanowym
Przepis dodany:Jakiś czas temu pisałam już o niezwykłych duńskich kanapkach. Rodzajów ich jest niezliczona ilość, zawierają mnóstwo składników i są wyśmienite, np. na lunch lub leniwe śniadanie. Kiedy nadchodzi jesienno – zimowa pora warto przyrządzić...Zimowe babeczki czekoladowe z kremem
Przepis dodany:U nas właśnie spadł pierwszy śnieg, a na północy Skandynawii w pełni panuje już zima. Rozpoczęła się już budowa lodowego hotelu w miejscowości Jukkasjärviniedaleko Kiruny. Co roku, w kwietniu hotel topnieje w wiosennym słońcu, a w...Zapiekane brukselki
Przepis dodany:Brukselka nigdy nie była moim ulubionym warzywem. Zawsze kojarzyła mi się z rozgotowanym, gorzkim czymś pływającym w jarzynowej zupie. Jednakże ostatnio zupełnie zmieniłam zdanie na jej temat, kiedy zostałam poczęstowana świetną sałatką...Jesienna zapiekanka
Przepis dodany:Najpiękniejsza część jesieni niestety za nami. Kolorowe liście już opadły, robi się coraz chłodniej. Na szczęście nadal możemy się cieszyć jesiennymi warzywami. Z takich właśnie warzyw przygotowałam ostatnio wyśmienitą zapiekankę. W...7 listopada – Dzień Szwedzkiego Ciasta Czekoladowego – Kladdkaka
Przepis dodany:Bohaterem kolejnego temadag jest kladdkaka, czyli szwedzkie ciasto czekoladowe. To jeden z moich słodkich ulubieńców. Istnieje mnóstwo wariacji na jego temat. Kladdkaka robi się ze składników, które zazwyczaj mamy w domu, szybko się...Tort naleśnikowy – pannkakstårta
Przepis dodany:Czy wiecie, że koty mogą obchodzić urodziny trzy razy do roku? Tak przynajmniej robi kot Findus, bohater serii książek dla dzieci autorstwa Svena Nordqvista. Za każdym razem, kiedy kot je obchodzi, jego opiekun, staruszek Pettson robi mu tort...Babeczki z dyni
Przepis dodany:Liście żółcą się za oknem, a w mojej kuchni króluje żółta dynia. Dziś proponuję dynię w słodkim wydaniu. Babeczki dyniowe to wspaniały pomysł. Są pyszne, szybko się je przygotowuje i równie szybko znikają ze stołu. Uwielbiają je...Kurczak w sosie paprykowym
Przepis dodany:Bywają czasem takie dni, kiedy nie chce się mi spędzać zbyt dużo czasu w kuchni i przygotowywać wymyślnych i absorbujących potraw. Wtedy przygotowuję danie, które “robi się samo”. Wrzucamy wszystkie składniki do garnka, stawiamy na ogień...Zupa dyniowa
Przepis dodany:Jesień już w pełni, dlatego korzystajmy z tego, co nam przynosi. Dynia to jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw. Można używać jej zarówno do dań słodkich, jak i słonych. Można ją zamarynować na zimę, upiec z niej ciasto, zrobić curry,...Liebster Blog Award :)
Przepis dodany:Już jakiś czas temu zostałam zaproszona przez Dagmarę z bloga Pocztówki z Irlandii (dziękuję bardzo za uznanie!) do Liebster Blog Award. Nie miałam ostatnio czasu, ale w końcu powróciłam do pisania bloga, a zatem czas też...Rybna lazania
Przepis dodany:Dzisiaj ponownie mieszamy kuchenne klimaty. Włoskie danie w nieco północnym stylu - wyśmienita lazania z dorszem, którą się dość szybko przygotowuje. Świetne danie na obiad w środku tygodnia i jednocześnie okazja, by urozmaicić codzienne menu...4 października – Kanelbullens dag – dzień bułeczki cynamonowej
Przepis dodany:Po krótkiej przerwie wracam do pisania bloga :) A dzień dziś nie byle jaki, bo Kanelbullens dag, czyli dzień bułeczki cynamonowej. To jeden z tzw. “temadag”, czyli dni tematycznych mających na celu promowanie jakiegoś produktu, czy...Sałatka ziemniaczana z rukolą i oliwkami
Przepis dodany:Jako że zbliża się weekend, dziś proponuję danie, które jest niezłym pomysłem na letnie przyjęcie lub też świetnym dodatkiem do grilla. Sałatki ziemniaczane przeżywają swój renesans, co mnie cieszy, bo je bardzo lubię. Poniższa sałatka z...Seksowne szwedzkie drożdżówki
Przepis dodany:Lato w pełni, a więc czas na jagody i inne leśne wspaniałości. Dziś polecam jagodowe bułeczki, idealne na letnią kolację. Tylko uważajcie podczas ich przygotowania, gdyż można się nieco ubrudzić, a jagody niestety nie spierają się...Tarta z łososiem wędzonym na ciepło
Przepis dodany:Jak już wcześniej pisałam, tarty to jedno z moich ulubionych dań – szybkie w przygotowaniu, efektowne, idealne na przyjęcie. Dziś proponuję tartę z łososiem wędzonym na ciepło i groszkiem. Zamiast jednej dużej tarty można przygotować kilka...Eton Mess
Przepis dodany:To już ostatnie chwile truskawkowego sezonu. Warto więc zrobić jeszcze jeden pyszny deser ze świeżymi truskawkami. Jak mess to mess, a wiadomo, że bałagan może zrobić każdy, dlatego podaję moją wersję tego przepisu. Zastąpiłam tradycyjna...Smulpaj, czyli owocowe ciasto z kruszonką
Przepis dodany:Przepis dla AleksandryTen deser to już klasyka. Jego ogromnym plusem jest to, że można użyć praktycznie każdego rodzaju owoców, zarówno tych sezonowych, świeżych wiosną i latem, jak i mrożonych lub z puszki zimą. Świetnie tu pasują...Syrop z kwiatów czarnego bzu
Przepis dodany:Jeśli macie dostęp do kwiatów czarnego bzu, koniecznie wykorzystajcie je do przygotowania pysznego syropu. Będzie on Waszym przyjacielem w jesienne i zimowe przeziębienia – jest idealny do rozgrzewającej herbaty. Świetnie również gasi pragnienie...Dżem rabarbarowy
Przepis dodany:W tym tygodniu zainaugurowałam tegoroczny sezon przygotowywania przetworów. Rozpoczęłam od dżemu rabarbarowego. Przepis zaczerpnęłam od Hugh Fearnley-Whittingstalla, z jednego z programów w serii “River Cottage”. Dość często inspiruję się...Zupa krem ze szparagów
Przepis dodany:Kiedy przychodzi wiosna i lato bardzo chętnie sięgam po książkę “Jamie Oliver w domu”. Jamie proponuje w niej przepisy z sezonowych produktów i zachęca do uprawy własnych warzyw, nawet na parapecie w domu. Ja może nie jestem typem ogrodnika,...Deser Rabarbarowy
Przepis dodany:W końcu mamy sezon na botwinkę, szparagi, rabarbar i truskawki. Te wszystkie wspaniałości będą królować teraz w mojej kuchni i na blogu. Zaczynam od deseru rabarbarowego. Jest on bardzo intensywny w smaku, choć kwaśność rabarbaru łagodzi nieco...