Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Inspirująca codzienność

W kuchni Inspirująca codzienność jest już 53 dobrych przepisów:

  • Posadzić jajecznicę. Wyborną!

    Przepis dodany:
    4.64
    Posadzić jajecznicę. Wyborną!
    Temat trywialny - jak usmażyć wyborną jajecznicę albo jaja sadzone? Wydaje mi się, że każdy wie, jak to zrobić, a jednak... Jajecznica, tudzież jaja sadzone w moim wykonaniu, nie wiedzieć czemu, są niepowtarzalne (i smakują bosko!) - tak...
  • Post okiełzany

    Przepis dodany:
    4.90
    Post okiełzany
    Skoro wiadomo już jak zniwelować zbędne odstępy między akapitami tekstu, wypunktowanymi wierszami czy zdjęciami w poście, w tym również odstęp po wstawieniu dzielenia (zwijania) dalszej części wpisu (wszystko omówiłam tutaj), spróbuję...
  • Masło klarowane - zrób to sam

    Przepis dodany:
    4.65
    Masło klarowane - zrób to sam
    Od dłuższego czasu cena masła jest stosunkowo niska. Masło ekstra można kupić nawet za mniej niż 3 zł za 200 g, czyli 14-15 złociszy za kg. Z kolei cena masła klarowanego utrzymuje się na poziomie minimum 25 do 36 zł za kg, w zależności od...
  • Obiad z niczego. Teoretycznie

    Przepis dodany:
    4.82
    Obiad z niczego. Teoretycznie
    Nie uważacie, że gotujący facet to nadal egzotyka? Taki na przykład Karol O. lub Robert M. serwujący nam na ekranach TV wymyślne dania w malowniczych okolicznościach przyrody. Czegóż to oni już nie wyczarowali wykorzystując oddziaływanie...
  • Blogger w krzaczorach

    Przepis dodany:
    4.65
    Blogger w krzaczorach
    Prowadzę trzy blogi więc jestem blogerem, a nawet blogerką. Jednym z nich jest fotoblog, sensem którego jest prezentowanie zdjęć. By mieć co pokazywać na fotoblogu, wpierw owe zdjęcia muszę zrobić. Gdy przyjeżdżamy do Mojego Lasu, zwykle...
  • Glut Aminian przed sądem

    Przepis dodany:
    4.71
    Glut Aminian przed sądem
    W związku z wniesionym pozwem zbiorowym przez liczną grupę Mniej Lub Bardziej Anonimowych Przeciwników, w dniu dzisiejszym odbędzie się rozprawa sądowa, którą poprowadzi sędzia Anna Maria W. Oskarżonym o dopuszczanie się niecnych czynów jest...
  • Bal u króla, czyli co Cię ubiera?

    Przepis dodany:
    4.51
    Bal u króla, czyli co Cię ubiera?
    Wkrótce nadejdzie Twój wielki dzień! Właśnie otrzymałaś zaproszenie na królewski bal. Panny niezamężne mogą liczyć na rękę następcy tronu, mężatki też się cieszą, bo zaszczyt to wielki - będzie okazja do nawiązania lub odnowienia...
  • Wywiadówka u Bożenki - o przymiotach zmywarki

    Przepis dodany:
    4.54
    Wywiadówka u Bożenki - o przymiotach zmywarki
    Pamiętacie historyjkę sprzed dwóch czy trzech lat, ponoć autentyczną, która obiegła niemal cały świat? Otóż nauczycielka w amerykańskiej szkole podniosła larum z powodu kilkuletniego dziecka, które nie przyniosło ze sobą śniadania....
  • Pekińskie gołąbki - znaczy szybkie

    Przepis dodany:
    4.58
    Pekińskie gołąbki - znaczy szybkie
     Dziecięciem będąc nie przepadałam za gołąbkami, głównie za sprawą kapusty, której to liści (grubych, włóknistych nerwów) zgryźć nie mogłam. Nie cierpiałam też grożącej rozbryzgami szamotaniny z nitką, którą obwiązany był...
  • eDodatki?? A, wodotryski!

    Przepis dodany:
    4.71
    eDodatki?? A, wodotryski!
    Nie pojmuję jak to możliwe, że będąc raczej na bakier z techniką, jestem w stanie komukolwiek pomóc, doradzić w kwestii blogowych gadżetów. A jednak! Co jakiś czas ktoś informuje mnie w komentarzu pod którymś z wpisów z działu "Blogowe...
  • Szaszłyk drobiowy z grilla

    Przepis dodany:
    4.89
    Szaszłyk drobiowy z grilla
    Szaszłyk z piersi kurczaka? Jak najbardziej!Przygotowanie szaszłyków, porównując do karkówki, boczku czy kiełbasek z grilla, wymaga znacznie większego nakładu pracy i czasu i nie jednego, a kilku składników. Mięso na szaszłyk pewnie może być...
  • Nadchodzi era autofryzjera

    Przepis dodany:
    4.85
    Nadchodzi era autofryzjera
    W dużym mieście przy ruchliwym rondzie automyjnia zawsze ma wzięcie. Kolejka zwykle nie jest długa, bo cała operacja mycia, spłukiwania i ewentualnego woskowania samochodu trwa nie dłużej niż 10-15 minut. I właśnie w takim miejscu, przy...
  • Boczek duszony i ten sos!

    Przepis dodany:
    4.71
    Boczek duszony i ten sos!
    Co powiesz na choćby namiastkę, ale jakże smakowitą, wędliny domowej roboty? No, to też niezupełnie wędlina (bo ze świeżego boczku - duszonego, nie wędzonego) - jak zwał tak zwał - obkład do chleba własnej roboty, którego produktem ubocznym...
  • Tradycyjna sałatka jarzynowa

    Przepis dodany:
    4.78
    Tradycyjna sałatka jarzynowa
    Przygotowanie tradycyjnej sałatki jarzynowej wymaga więcej składników (a więc i krojenia), niż dotychczas zaprezentowane, które przygotowuję naprzemiennie od czasu do czasu. Niemniej w końcu nadchodzi taki moment, gdy czuję, że bez tradycyjnej...
  • Top komentatorzy - dwa gadżety

    Przepis dodany:
    4.90
    Top komentatorzy - dwa gadżety
    Jeśli prowadzisz blog, na którym aktywność czytelników jest rzeczą istotną czy pożądaną, być może pragniesz mieć gadżet "Ranking komentatorów" pokazujący nicki najaktywniejszych komentatorów, ilość napisanych komentarzy oraz ich avatary...
  • Ważki obrazek z recyklingu

    Przepis dodany:
    4.56
    Ważki obrazek z recyklingu
    Wybór ozdób, którymi chciałabym się otoczyć nie jest sprawą łatwą. Ba, jest zajęciem żmudnym i dość frustrującym. Nastawiłam się na obrazki na ścianach jako najmniej kłopotliwe w utrzymaniu czystości (nie przepadam za przestawianiem i...
  • Sos czosnkowy w 5 minut

    Przepis dodany:
    4.62
    Sos czosnkowy w 5 minut
    Wszyscy wiedzą, że czosnek jest zdrowy i powinno się go spożywać, zwłaszcza jesienią i zimą, tyle, że ci, którzy go nie jedzą tłumaczą to tym, że "się nie pachnie", a ci, którzy go lubią i jedzą - albo ten fakt ignorują, albo mają swoje...
  • Fotomelanż dla każdego

    Przepis dodany:
    4.57
    Fotomelanż dla każdego
    Na pewno zżera Was ciekawość skąd umiem robić takie superowe składanki zdjęć? Prawdopodobnie, acz zupełnie omyłkowo bierzecie mnie za mistrza techniki. Jeśli już, to jestem "miszczem", za to uczynnym, albowiem zamierzam podzielić się z Wami...
  • Rogaliki uniwersalne od... łyżki

    Przepis dodany:
    4.54
    Rogaliki uniwersalne od... łyżki
    Rogaliki z marmoladą... mniam, chętnie by się przekąsiło. Szkopuł w tym, że trzeba się pofatygować i je zrobić. No to się pofatygowałam, zwłaszcza, że te robi się szybko, niekłopotliwie i są ekonomiczne. Ekonomiczność przejawia się w...
  • Mikrofalówka - warto, nie warto?

    Przepis dodany:
    4.51
    Mikrofalówka - warto, nie warto?
    Jest się czego bać?Jak wiecie, od dawna posiadam i używam (co chwalę sobie) kuchenkę mikrofalową. Służy mi ona pomocą niemal każdego dnia. Nie mam na jej temat żadnej obsesji - nie piekę w niej, ani nie gotuję wymyślnych potraw, tylko po to,...
  • Migawki z przedświątecznego frontu

    Przepis dodany:
    4.72
    Migawki z przedświątecznego frontu
    Jak tam Wasze przedświąteczne poczynania? Dajecie radę? Nie? To ostatni moment żeby rozplanować co jest (naprawdę) do zrobienia i spisać listę zadań uwzględniającą:porządki domowe i duchowezakup i strojenie choinki, jeśli jeszcze jej nie...
  • Uszka z grzybami lub kulebiaczki z kapustą

    Przepis dodany:
    4.57
    Uszka z grzybami lub kulebiaczki z kapustą
    Tak jak obiecałam, przedstawiam drugi przepis na ciasto i farsz do zrobienia wigilijnych uszek - jest to wersja mojej świekry (pierwszy przepis na uszka robione hurtem podałam tutaj). I co kobitki, dotarło już do Was, że nigdy, ale to nigdy nie...
  • Jesteś snechą, jątrwią, zełwą czy szurzyną?

    Przepis dodany:
    4.48
    Jesteś snechą, jątrwią, zełwą czy szurzyną?
    Mama i tata, mamusia i tatuś, mamunia i tatulek itd. to znane wszystkim określenia rodziców. Jednakże wobec wszelkich urzędów i w bardziej oficjalnych okolicznościach ("Ojciec, prać??" "Matka! Jest tylko jedna!!" :-P ) stosowane są określenia:...
  • Co to było? Chiński gyros?

    Przepis dodany:
    4.86
    Co to było? Chiński gyros?
    Taaak, no to pięknie! - podsumowałam sytuację tuż po wyjęciu z lodówki piersi kurczaka przeznaczonej na obiad tamtego dnia. Oto trafiła  mi się jedna z niewielu okazji, by ugotować obiad tylko dla siebie: co chcę i w dogodnym momencie....
  • Uszka do barszczu? Bezwzględnie tak!

    Przepis dodany:
    4.56
    Uszka do barszczu? Bezwzględnie tak!
    Było o okach w rosole, czas więc na uszka do wigilijnego barszczu. Tak, wiem, że jeszcze prawie miesiąc do świąt, ale z drugiej strony czas biegnie tak szybko, a nie chcę przedstawiać ich w ostatniej chwili. Moje uszka z grzybami, choć nie są...
  • O Adonisie i bufonie

    Przepis dodany:
    4.60
    O Adonisie i bufonie
    Wakacyjny pobyt w hotelu, w którym goszczą ludzie różnych nacji to dogodna okazja, by być wśród ludzi i jakby nie być, obserwować ich (od niechcenia) z nieco dalszej, niezobowiązującej  perspektywy, posłuchać obcej mowy i spróbować...
  • Raport nie tylko o klamerkach

    Przepis dodany:
    4.46
    Raport nie tylko o klamerkach
    Wierzcie mi, chciałam zrobić to wcześniej, ale zwyczajnie nie zdążyłam. Planowałam przygotowanie pewnego podsumowania niniejszego bloga na okoliczność stutysięcznych odwiedzin, ale nim się spostrzegłam zrobiło się dwieście. Na ćwierć...
  • Rosół z szybkowara

    Przepis dodany:
    4.49
    Rosół z szybkowara
    Rosół to, w gruncie rzeczy, smakowity wywar z ugotowanych warzyw, kości i mięsa drobiowego lub wołowego, odcedzony i doprawiony do smaku. Powinien być to klarowny i aromatyczny płyn koloru żółtawego i posiadać o(cz)ka tłuszczu. Kto nie wierzy...
  • Wszędobylskie uszy

    Przepis dodany:
    4.75
    Wszędobylskie uszy
    Wybierając się (dobrowolnie) na obczyznę planowałam wybyczyć się na leżaku przy basenie w otoczeniu egzotycznej roślinności przez calusieńkie dwa tygodnie, a jedyne co chciałam przeczytać to to, które miejsce mam w samolocie (czy aby przy...
  • Schab duszony i ten sos!

    Przepis dodany:
    4.59
    Schab duszony i ten sos!
     Dotąd gotując schab w całości zawsze nazywałam go pieczenią, ale teraz, zabierając się za napisanie postu o jego przyrządzeniu muszę uściślić, że jest to schab duszony. Cała potrawa, czyli kawał mięsa, który później kroję na...
  • Favikona zdobyta!

    Przepis dodany:
    4.54
    Favikona zdobyta!
       Gdyby ktoś poszukiwał informacji lub posiadał takowe na temat szablaków (wtajemniczeni wiedzą, że są to ważki najczęściej spotykane u nas późnym latem), to niechaj zajrzy na moją nową stronę, która to po kilku wpisach: jeden...
  • Zupa szczawiowa - ach!

    Przepis dodany:
    4.54
    Zupa szczawiowa - ach!
    Zupa szczawiowa jest orzeźwiająca, kwaśna, zielona i pyszna, zwłaszcza z dodatkiem ziemniaków i jajka. Jeśli znasz i lubisz kwaśny smak zupy ogórkowej, a nie znasz szczawiowej, to polecam. Zupę tę można ugotować bardzo szybko wykorzystując......
  • Krokant Tort - dla wybrańców

    Przepis dodany:
    4.47
    Krokant Tort - dla wybrańców
    Krokant Tort - chrupiący biszkopt z kremem budyniowym i karmelizowanymi migdałamiJak już chyba wiecie, najbardziej lubię piec ciasta, które nadają się do spożycia po krótkim, acz niestety, niezbędnym czasie koniecznym do jako takiego...
  • Wspomnienie

    Przepis dodany:
    4.88
    Wspomnienie
    Mając świeże wrażenia z pobytu w Egipcie planowałam opowiedzieć więcej o wakacjach w tzw. egzotycznych krajach, o hotelach, jedzeniu, standardzie, targowaniu się itp. Ale ledwie wróciłam z Egiptu, w ciągu kilku dni, tamtejsza sytuacja...
  • Archimedesa ciasto z jabłkami

    Przepis dodany:
    4.60
    Archimedesa ciasto z jabłkami
    Ciasto Archimedesa - nareszcie wyszło... jabłko na wierzch :-)  Przepadam za tym ciastem, choć ostatnio dość długo go nie piekłam. Ale wreszcie nadszedł odpowiedni czas - jabłka są tanie (lub za darmo) i jajka też :-). Bo urokiem tego...
  • Kombinacje z fasolką szparagową

    Przepis dodany:
    4.81
    Kombinacje z fasolką szparagową
    No, proszę! Ledwo wrzesień się zaczął, a już możemy przestać gdybać o ociepleniu klimatu. Wiatr za oknem huczy, zimno jak diabli nawet w domu - czas więc uzupełniać energię na przetrwanie ciężkich czasów. Mizeria, surówka, lekkie jedzonko,...
  • Komfort drugiej połowy. Życia

    Przepis dodany:
    4.83
    Komfort drugiej połowy. Życia
    Słyszeliście? Najstarszy człowiek świata skończył niedawno 123 lata!Podobno człowiek mógłby żyć i 130 lat. To ciągle teoria, ale być może, kiedyś będzie to osiągalne. Rozwój medycyny i innych nauk, dzięki którym możliwe będzie...
  • Chłopski omlet dziecinnie prosty

    Przepis dodany:
    4.63
    Chłopski omlet dziecinnie prosty
    Chłopski omlet dziecinnie prostyZiemniaki, do tego jajka sadzone i szybki obiad gotowy. Ale czy nie można by trochę pokombinować, urozmaicić to dość nudne danie? W dodatku, gdy tylko jeden czy dwa ziemniaki zostały od wczoraj... Jedna osoba się...
  • Odkrywcze pomyłki

    Przepis dodany:
    4.80
    Odkrywcze pomyłki
    Ech, coś mnie chyba zamroczyło  (no bo to jeszcze nie skleroza, mam nadzieję), gdy po raz pierwszy po powrocie z wakacji zabrałam się za pieczenie ciasta. Prosty przepis, już go podawałam, nawet dziecko bez trudu zapamięta i zrobi. No więc...
  • Nasze drogie śmieci

    Przepis dodany:
    4.50
    Nasze drogie śmieci
    Na terenie hotelu, w którym niedawno bawiłam, znalazłam taki oto zestaw pojemników do segregowania śmieci. Hm, można by rzec - segregacja po egipsku: "antyczne" amfory w adekwatnych kolorach plus opis, by każdy gość mógł się ekologicznie...
  • Słowo o komentowaniu

    Przepis dodany:
    4.83
    Słowo o komentowaniu
    Poza rosnącą liczbą odwiedzin komentowanie postów jest (dość) istotną sprawą dla prowadzącego blog. Dzięki funkcji "skomentuj" czytelnicy mają możliwość wyrażenia swojej opinii pod konkretnym postem, co dla autora może stanowić cenną...
  • Wakacje po mojej myśli

    Przepis dodany:
    4.85
    Wakacje po mojej myśli
    Właśnie wróciłam z Egiptu. Cała i zdrowa. Zemsty faraonów nie odnotowałam. Może miałam szczęście, trafiając tam gdzie trafiłam, a może pewna doza doświadczenia uchroniła mnie przed niechcianymi niespodziankami, które mogłyby spaskudzić...
  • Fasolkę szparagową przetrącić lekko

    Przepis dodany:
    4.74
    Fasolkę szparagową przetrącić lekko
    Fasolka szparagowa w wersji light :-)Żółta fasolka szparagowa to warzywo strączkowe, które latem jadamy pasjami, a więc bardzo często, nawet kilka razy w tygodniu. Podana z młodymi ziemniakami, do tego "cokolwiek", np. jajka sadzone, cienkie...
  • Zadać bobu... z masełkiem

    Przepis dodany:
    4.63
    Zadać bobu... z masełkiem
    Ugotowany młodziutki bób najlepszy w wersji "light" - z odrobiną masła i soliSą takie produkty lub potrawy, na które mam ochotę zaledwie raz, dwa razy w roku, ale ten raz czy dwa są dla mnie ważne i nie rezygnuję z okazji. Należy do nich bób....
  • Francuska solówka w dwóch aktach

    Przepis dodany:
    4.48
    Francuska solówka w dwóch aktach
    Paszteciki a'la pizza z ciasta francuskiego (nadzienie: cienka parówka, sos pomidorowy, żółty ser, przyprawy)Były upały? Były. To i jeść się nie chciało. Ot, jakaś tam przekąska i dużo picia zupełnie wystarczyło.Dwa dni tak przeleciały,...
  • Mizernie z wodą? To może mizeria?

    Przepis dodany:
    4.88
    Mizernie z wodą? To może mizeria?
    Mizeria z zielonych ogórkówJak nawadniać się w czasie upałów? Picie samej wody jest dobre, wręcz konieczne (przecież mnóstwo uchodzi przez skórę), ale organizm nie potrafi jej zatrzymać zbyt długo i niemal wszystko wypoci. Dlatego, jak radził...
  • Pęczak na sypko byle szybko

    Przepis dodany:
    4.66
    Pęczak na sypko byle szybko
    Kasza pęczak z gulaszemKto lubi gulasz ten lubi i kaszę. Bo gulasz pasuje z różnymi dodatkami: ziemniakami, kopytkami, pyzami drożdżowymi, kluskami kładzionymi, makaronem, a przede wszystkim z różnego rodzaju kaszami. Akurat ten dodatek spośród...
  • Na zmywak przyjmę!

    Przepis dodany:
    4.64
    Na zmywak przyjmę!
    Służba się rozbisurmaniła i w świat rozeszła, trudno - takie czasy... Ale kogoś do pomocy mieć muszę!Dałam więc anons, że do zmywania naczyń przyjmę na stały kontrakt. Tak zdecydowałam przeliczywszy z kalkulatorem w ręku, ile to czasu...
  • Gadżety "Losowe posty"

    Przepis dodany:
    4.57
    Gadżety "Losowe posty"
    Dzisiejszy post zainteresuje (być może) tylko bloggerów, którzy pragną uatrakcyjnić i zmodyfikować swój blog. Jak widzicie, ja też do nich należę i ciągle szukam, zmieniam i poprawiam wygląd bloga (czy na lepsze?). Będę wdzięczna za...
  • Krupnik po mojemu

    Przepis dodany:
    4.61
    Krupnik po mojemu
    Dziś proponuję krupnik w ramach obiadu jednodaniowego. Nie mam czasu (ni ochoty) pichcić obiadków dwudaniowych, dlatego zupy gotuję dość rzadko. Od czasu do czasu nabieram jednak apetytu na treściwą zupę, do której zaliczam m.in. krupnik. Być...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).