Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Inwazja Smaku
W kuchni Inwazja Smaku jest już 19 dobrych przepisów:
Nalewka z owoców dzikiej róży
Przepis dodany:Składniki:- dzika róża - 2 szklanki- spirytus - 250 ml- woda - 350 ml- syrop klonowy - 2 łyżki stołoweSposób przygotowania:Mamy jesień i pierwsze przymrozki więc to najlepszy czas na zbiory owoców dzikiej róży. Tym razem do posłodzenia...Nalewka z żurawiny
Przepis dodany:Składniki:- żurawina - 2 szklanki- spirytus - 250 ml- woda - 350 ml- cukier- miód - 1 łyżka stołowaSposób przygotowania:Do wykonania powyższej nalewki zainspirował mnie pochodzący z sieci przepis na staropolską żurawinówkę biłgorajską,...Nalewka z truskawek
Przepis dodany:Składniki:- truskawki - 0,5 kg- spirytus - 250 ml- woda - 350 ml- cukier- imbir - niewielka szczypta- rodzynki - kilka sztuk- waniliaSposób przygotowania:Dziś przygotowałem inną wersję nalewki truskawkowej. Połączenie aromatu soczystych...Nalewka z czereśni
Przepis dodany:Składniki:- czereśnie - 0,5 kg- spirytus - 250 ml- woda - 350 ml- cukier - 3 łyżki stołoweSposób przygotowania:Sezon zbierania owoców jest w pełni więc tym razem nadszedł czas na czereśniówkę. Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną...Nalewka z melisy
Przepis dodany:Składniki:- liście melisy i mięty - tak aby wypełniały 1 słój o pojemności 1,7 l- spirytus - 400 ml- woda - 550 ml- cukier - 2 łyżki- goździki - 2 szt.- cynamon - szczyptaSposób przygotowania:Zmieszać spirytus z 300 ml przegotowanej zimnej...Tapenada
Przepis dodany:Tym razem coś do przegryzienia. Mój sposób na tapenadę czyli pastę z oliwek.- oliwki zielone bez pestek, nadziewane papryką - 15 szt.- oliwki czarne - 5 szt.- kapary w zalewie octowej - 1 łyżeczka- czosnek - pół ząbka- świeża bazylia - 2...Raki (rakia) z Albanii
Przepis dodany:Raki produkowana jest poprzez destylację sfermentowanych owoców, najczęściej winogron, rzadziej śliwek. W Albanii pije się ją z małych kieliszków zwanych "teke" co oznacza pojedynczy strzał, a w dosłownym tłumaczeniu z albańskiego -...Likier kajmakowy
Przepis dodany:Składniki:- puszka kajmaku- wódka - 0,5 l- kawa - 75 ml- śmietanka 30% - 200 gSposób przygotowania:Likier kajmakowy nazywany też domowym Baileys-em jest niezwykle prosty w wykonaniu. Wystarczy połączyć i dokładnie wymieszać wszystkie składniki....Nalewka jagodowa
Przepis dodany:Składniki:- jagody - 2 szklanki- spirytus - 0,5 L- woda - 0,7 L- cukier - 2 łyżki stołoweSposób przygotowania:Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Umyte jagody umieścić w dużym...Miodówka
Przepis dodany:Składniki:- miód - 100 ml- spirytus - 0,5 L- woda - 0,7 LSposób przygotowania:Przepis na miodówkę jest niezwykle prosty. Podobnie jak w przypadku nalewek, rozcieńczamy spirytus, czyli do 0.5 L spirytusu dolewamy 0,7 L zimnej przegotowanej wody oraz...Nalewka z moreli
Przepis dodany:Składniki:- morele - 1 kg- spirytus - 0,5 L- woda - 0,7 L- cukier - 4 łyżki stołoweSposób przygotowania:Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Mocno dojrzałe i soczyste morele pokroić w...Nalewka wiśniowa
Przepis dodany:Składniki:- wiśnie - 1 kg- spirytus - 0,5 L- woda - 0,7 L- cukier - 3 łyżki stołoweSposób przygotowania:Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Dojrzałe i soczyste wiśnie umyć i w...Nalewka brzoskwiniowa
Przepis dodany:Składniki:- brzoskwinie - 1 kg- spirytus - 0,5 L- woda - 0,7 L- cukier - 2 łyżki stołowaSposób przygotowania:Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Dojrzałe i soczyste brzoskwinie pokroić w...Nalewka z pigwy
Przepis dodany:Składniki:- Pigwy - 1 kg- spirytus - 0,5 L- woda - 0,7 L- miód - 1 łyżka stołowa- cukier - 1 łyżka stołowa- rodzynki- sok z cytrynySposób przygotowania:Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok....Nalewka ze śliwek
Przepis dodany:Składniki:- śliwki węgierki - 1 kg- spirytus - 0,5 L- woda - 0,7 L- cukier - 2 łyżki stołowe- rodzynkiSposób przygotowania:Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Mocno dojrzałe i...Nalewka gruszkowa
Przepis dodany:Składniki:- gruszki - 1 kg- spirytus - 0,5 L- woda - 0,7 L- miód - 1 łyżka stołowa- cukier - 1 łyżka stołowa- rodzynki- cynamonSposób przygotowania:Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok....Nalewka orzechowa
Przepis dodany:Składniki:- orzechy włoskie - 1 kg- spirytus - 0,5 L- woda - 0,7 L- miód - 1 łyżka stołowaSposób przygotowania:Orzechówka to nalewka zdrowotna - najlepsza na dolegliwości żołądkowe. Najważniejszym składnikiem są orzechy włoskie zbierane w...Nalewka malinowa
Przepis dodany:Składniki:- maliny - 1 kg- spirytus - 0,5 L- woda - 0,7 L- cukierSposób przygotowania:Wymieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą (uzyskamy w ten sposób alkohol o mocy ok. 40%). Umyte owoce umieścić w dużym słoiku, dosypać 2 łyżki stołowe...Nalewka truskawkowa
Przepis dodany:Składniki:- truskawki - 1 kg- spirytus - 0,5 L- woda - 0,7 L- cukierSposób przygotowania:Zmieszać spirytus z przegotowaną zimną wodą. Umyte owoce umieścić w dużym słoiku, dosypać 2 łyżki cukru i zalać wcześniej przygotowanym roztworem....