Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Jadalne/pijalne

W kuchni Jadalne/pijalne jest już 25 dobrych przepisów:

  • Łosoś z imbirem i przyprawą pięć smaków

    Przepis dodany:
    4.85
    Łosoś z imbirem i przyprawą pięć smaków
    Tu znowu, jak w przypadku niedawnego kurczaka z batatami i melonem, przyda się blender. Dzięki niemu łososia z imbirem i przyprawą pięć smaków można przygotować szybko i bez większego wysiłku. Robiłem go na patelni, dlatego ułożyłem go...
  • Kurczak w słodkim puree z batatami i melonem

    Przepis dodany:
    4.80
    Kurczak w słodkim puree z batatami i melonem
    To danie wymaga nieco więcej zachodu i paru trudniej dostępnych składników, ale warto je przygotować. Piersi z kurczaka w tej wersji są niezwykle aromatyczne i soczyste, a puree ma bogaty, słodkawy i bardzo oryginalny smak. W przepisie, na którym...
  • Fasolka szparagowa w oliwie i pomidorach

    Przepis dodany:
    4.79
    Fasolka szparagowa w oliwie i pomidorach
    Trochę inna fasolka szparagowa – w wersji greckiej. Po uduszeniu w sporej ilości oliwy i pomidorach jest przyjemnie słodkawa oraz "pełna" w smaku (czy to właśnie umami?). Można użyć żółtej lub zielonej fasolki, na pewno nadaje się także...
  • Wieprzowina z papryką, czyli prosty pörkölt

    Przepis dodany:
    4.83
    Wieprzowina z papryką, czyli prosty pörkölt
    Sezon na paprykę powoli się zaczyna. Jest już moja ulubiona pod względem zapachu, czyli biała igołomska. Gdy tylko wezmę w sklepie do ręki jedną taką i powącham, to przepadłem – muszę kupić. W smaku może nie dorównuje soczystej, czerwonej...
  • Sezonowo: zupa z dyni i cukinii z kaszą

    Przepis dodany:
    4.49
    Sezonowo: zupa z dyni i cukinii z kaszą
    Mam szczęście, bo dostałem dorodną dynię z przydomowego ogródka oraz kilka młodych cukinii, także prosto z grządki. Te drugie zjadłem prawie na surowo, podduszone chwilę na odrobinie oliwy. Były rewelacyjne - delikatne, chrupiące, słodkawe....
  • Kurczak z kurkami

    Przepis dodany:
    4.57
    Kurczak z kurkami
    Tak bardzo, jak lubię kurki, tak nie lubię ich czyścić. No ale przemogłem się i spędziłem nad grzybami dwadzieścia minut, by móc wreszcie zabrać się do rzeczy - potrawki z kurczaka. Ważnym jej składnikiem jest świeży rozmaryn, który...
  • Kebabczeta light

    Przepis dodany:
    4.84
    Kebabczeta light
    Co prawda jest ciepło i teoretycznie powinniśmy móc przetrwać o wodzie i sałatkach, wolę jednak zjeść coś konkretniejszego. Z tego, co mi wiadomo, w oryginalnej bułgarskiej wersji kebabczeta składa się z mieszanego mięsa jagnięcego,...
  • Schab ze śliwką: zamiast wędliny i na niedzielny obiad

    Przepis dodany:
    4.50
    Schab ze śliwką: zamiast wędliny i na niedzielny obiad
    Inspektorzy i media alarmują, że jakość wędlin regularnie się pogarsza i w naszych kiełbasach jest coraz więcej masy kostno-tłuszczowej, a w szynkach wody i soli. Wiedząc, jak skomplikowanej technologii potrzeba, aby z małym udziałem tego, co...
  • Chrupiąca pierś z kaczki w 15 minut

    Przepis dodany:
    4.66
    Chrupiąca pierś z kaczki w 15 minut
    Gdy pierwszy raz przyrządzałem piersi z kaczki upiekłem je w piekarniku i zniechęciłem się - całość, a szczególnie skórka, była gumiasta i miała niezbyt przyjemny posmak. Później parę razy zdarzało mi się jeść świetnie przyrządzoną...
  • Lekko i białkowo - łosoś z soczewicą i kaparami

    Przepis dodany:
    4.66
    Lekko i białkowo - łosoś z soczewicą i kaparami
    Jeśli ktoś ma dystans do soczewicy, zaręczam, że nie musi być nudną papką i świetnie pasuje do pieczonego łososia. Przetestowałem - dodatek kaparów i papryki sprawia, że staje się lekko kwaśna, wyrazista, a przy tym soczewicowo syta. Zestaw...
  • Ratatouille - zdrowo i warzywnie

    Przepis dodany:
    4.73
    Ratatouille  - zdrowo i warzywnie
    Ratatouille - po prostu duszone warzywa z ziołami prowansalskimi. Nie spodziewałem się rewelacji, tym bardziej byłem zaskoczony efektem. Może to zasługa bakłażana, który nie miał w sobie ani trochę goryczy (dałem sobie spokój z posypywaniem go...
  • Jemy czarniaka! Pieczony z oliwkowo-pomidorową kruszonką

    Przepis dodany:
    4.88
    Jemy czarniaka! Pieczony z oliwkowo-pomidorową kruszonką
    Czarniak to ryba z rodziny dorszowatych, którą trzeba jeść, aby popularny dorsz mógł odetchnąć i zająć się podwodną prokreacją. Nazwano go może nieszczęśliwie, ale smakuje doskonale i jest niedrogi. Przede wszystkim jednak nie...
  • Dlaczego wrócę do wołowiny? Wołowina po wietnamsku

    Przepis dodany:
    4.85
    Dlaczego wrócę do wołowiny? Wołowina po wietnamsku
    Moja miłość do wołowiny jest trudna. Mięso, które można kupić w polskich sklepach zazwyczaj jest źle przygotowane i zleżałe, a po usmażeniu twarde jak gazela na surowo. Nie jestem drapieżnikiem, potrzebuję delikatnego mięsa, które będzie...
  • Międzynarodowy Dzień Pizzy: domowa pizza na grubym cieście

    Przepis dodany:
    4.61
    Międzynarodowy Dzień Pizzy: domowa pizza na grubym cieście
    Z okazji przypadającego dzisiaj Międzynarodowego Dnia Pizzy zrobiłem puszystą pizzę na grubym cieście. Jest może cięższa od tej na cienkim, ale zima też nie jest lekka :) Najpierw jednak - podstawowe pojęcia w moim słowniku domowej pizzy:-...
  • Jeszcze po chochelce! Prosty kruszon

    Przepis dodany:
    4.70
    Jeszcze po chochelce! Prosty kruszon
    Jest impreza i ktoś ma ochotę na drinka? Przygotowywanie koktajli indywidualnych może uwięzić gospodarza w kuchni na długie godziny. Zamiast tego w karnawał lepiej podać drink masowy w misce lub wazie i tylko polewać chochelką.Kruszon to po...
  • Przepis na #################### a'la ACTA

    Przepis dodany:
    4.53
    Przepis na #################### a'la ACTA
    Składniki:###############################################################################################################################################################################Przygotowanie:########################################################...
  • Chilli a odporność: ryba w harissie

    Przepis dodany:
    4.88
    Chilli a odporność: ryba w harissie
    Przyjęło się, żeby ostre potrawy jeść latem co jest w sumie słuszne, bo pozwalają lepiej znieść upał. Kapsaicyna, która jest odpowiedzialna za ostry smak chilli, ma jednak również inne właściwości, w większości udowodnione przez...
  • Retro kuchnia: potrawy z raków

    Przepis dodany:
    4.55
    Retro kuchnia: potrawy z raków
    autor zdjęcia: krasklandW poście o doskonałym pasztecie Siergiejewiczówki, który udało mi się kupić na mini-targach regionalnych w centrum handlowym pisałem, że w PRL-u tradycja jedzenia ryb podupadła. Zapomniano także o rakach, które...
  • Tunezyjski kurczak z kuskusem

    Przepis dodany:
    4.77
    Tunezyjski kurczak z kuskusem
    Zimno i wieje? Po pierwsze można nie wychodzić. Po drugie ugotować coś z kraju o cieplejszym klimacie. Taką prostą potrawkę kurczaka z oliwkami można podać z dużą ilością kuskusu. Rzadko go jadam i już prawie zapomniałem jaki jest pyszny i...
  • Podsumowanie 2011 - 5 potraw, których musicie spróbować i wino roku

    Przepis dodany:
    4.89
    Podsumowanie 2011 - 5 potraw, których musicie spróbować i wino roku
    Poniżej osobisty ranking potraw, które przygotowałem w tym roku po raz pierwszy i na stałe weszły do mojego jadłospisu.1. Chow mienBłyskawiczne, pyszne i pozwala wysprzątać lodówkę. Absolutny hit dla zabieganych! czytaj przepis2. Zupa...
  • Kulinarne postanowienia noworoczne

    Przepis dodany:
    4.91
    Kulinarne postanowienia noworoczne
    O postanowieniach noworocznych, które nie mają szans być zrealizowane śpiewa powyżej Jamie Cullum, świetny wokalista jazzowy i prywatnie mąż apetycznej panny (pani raczej) Dahl, czyli Sophie Dahl.Też mam swoje postanowienia (całe mnóstwo),...
  • Wesołych świąt!

    Przepis dodany:
    4.74
    Wesołych świąt!
    Życzę Wam wielu doskonałych posiłków oraz zdrowia i miłości, by się móc nimi cieszyć. A na dzisiaj - pysznej wieczerzy i kulinarnych prezentów pod choinką!
  • Jadalna historia. PRL i kotlety z mortadeli

    Przepis dodany:
    4.79
    Jadalna historia. PRL i kotlety z mortadeli
    W PRL-u przeżyłem tylko osiem lat mojego życia i niewiele mogę o tamtych czasach powiedzieć na podstawie własnego doświadczenia. Słuchałem jednak innych i czytałem, aby mieć pojęcie, czym był ten historyczny eksperyment. O zjazdach,...
  • Kulinarne prezenty (czyli co by mi dziś przyniósł Mikołaj gdybym był grzeczny)

    Przepis dodany:
    4.85
    Kulinarne prezenty (czyli co by mi dziś przyniósł Mikołaj gdybym był grzeczny)
    Co bym chciał dostać, gdyby listy do świętego Mikołaja jak niegdyś działały, a ja kwalifikowałbym się do otrzymywania prezentów?Rudolf na kubek źródło: czerwonamaszyna.plNakłada się go na kubek herbaty mordką do środka. Zalety ma...
  • Okołoświąteczna zupa ziemniaczana z grzybami

    Przepis dodany:
    4.48
    Okołoświąteczna zupa ziemniaczana z grzybami
    Jedna z moich ulubionych zup. Ziemniaki, grzyby i dużo czosnku, za to bez jakichkolwiek zagęszczaczy i zabielaczy. Wystarczy zmiksować część ugotowanych ziemniaków, zamiast dodawać kalorii mąką czy śmietaną. Ze względu na dodatek grzybów...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).