Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Jak cień

W kuchni Jak cień jest już 43 dobrych przepisów:

  • Szarlotka z kratką i żurawinami

    Przepis dodany:
    4.59
    Szarlotka z kratką i żurawinami
    W blogowaniu próbuję zachować zgodę z własnymi przekonaniami i nie robię nic na siłę. Ostatnie miesiące były dla mnie dość przełomowe. Choć jak zawsze dużo czasu spędzałam w kuchni nie zawsze miałam czas aby podzielić się tutaj moimi...
  • Drożdżówki z porzeczkami

    Przepis dodany:
    4.63
    Drożdżówki z porzeczkami
    Lato w pełni, temperatury zachęcają do odpoczynku. Ci którzy zaplanowali urlopy cieszą się z ładnej pogody a ja im zazdroszczę. Czerwiec minął mi jakoś niespodziewanie, nawet nie wiem kiedy. Jakoś za mało korzystałam ze świeżego powietrza,...
  • Jagodzianki

    Przepis dodany:
    4.90
    Jagodzianki
    W weekend jest pora wypoczynku. W weekend jest czas by jechać do lasu a w lesie można nazbierać jagód. Na straganach dopiero co się pojawiają, za to w lesie na nasłonecznionych stanowiskach jest ich już te całe mnóstwo.Zbieraliśmy we dwójkę...
  • Ciasto jogurtowe z morelami

    Przepis dodany:
    4.49
    Ciasto jogurtowe z morelami
    Morele to jedne z moich ulubionych letnich owoców. Nie opanowałam jeszcze sztuki smażenia konfitury morelowej, która nie traci koloru w czasie przechowywania (może ktoś ma na to sposoby). Za to uwielbiam morelowy kompot i wszelkie ciasta z morelami....
  • Wiosenna kapusta

    Przepis dodany:
    4.91
    Wiosenna kapusta
    Dokładnie miesiąc minął odkąd udało mi się coś napisać. W tym czasie udało mi się pojechać na krótki wypad w Bieszczady. Upiekłam też niedoścignione do tej pory ciasto drożdżowe Babci Mojego Męża (o którym pisałam już tutaj i...
  • Curry z ciecierzycą i szpinakiem

    Przepis dodany:
    4.89
    Curry z ciecierzycą i szpinakiem
    Wczoraj odwiedziłam pierwszy Festiwal Chlebów Świata. Święto chleba było organizowane  po raz pierwszy w Polsce pod patronatem trzech Ministerstw. Wystawcami i organizatorami warsztatów były ambasady różnych krajów z całego świata,...
  • Ciasteczka orkiszowe z różą

    Przepis dodany:
    4.84
    Ciasteczka orkiszowe z różą
    Ostatnio zewsząd dochodzą do mnie słuchy o modnych dietach. Stosują je, zwłaszcza na wiosnę, gwiazdy i przeciętni zjadacze chleba. O przepraszam... zjadacze chleba nie brzmi już w tym kontekście dobrze. Bezglutenowcy wszak nie tykają...
  • Śledź w oleju lnianym

    Przepis dodany:
    4.51
    Śledź w oleju lnianym
    W powietrzu czułam już wiosnę. Tak czekałam na weekend, żeby przespacerować się z buzią wystawioną do słońca. A tymczasem tylko wiatr i deszcz, bo zimno jak na złość przyszło w sobotę, kiedy nie trzeba iść do pracy. Taka pogoda...
  • Kulinarnie o Kubie

    Przepis dodany:
    4.58
    Kulinarnie o Kubie
    Przed wyjazdem na Kubę spotykałam się ciągle z przerażającymi opowieściami o tamtejszej kuchni. Legendarne pustki w sklepach, niczym w czasie polskiego PRL-u rzeczywiście oznaczają małą dostępność importowanych produktów. Ale przecież ja...
  • Mleczne bułeczki z czekoladą

    Przepis dodany:
    4.60
    Mleczne bułeczki z czekoladą
    Na leniwe weekendowe śniadanie zamawiam zawsze jajko na miękko z odrobiną morskiej soli i łyżeczką majonezu. Do tego kawałek ciężkiego razowca z masłem i może ogórek. Ale potem najchętniej jeszcze mały rogalik albo idealnie... mleczna...
  • Ryż zapiekany z jabłkami

    Przepis dodany:
    4.63
    Ryż zapiekany z jabłkami
    Egzamin na prawo jazdy był moim najgorszym egzaminem z życiu. Zdałam za czwartym razem i niestety do dziś żaden ze mnie kierowca. Miło wspominam jednak lekcje jazdy i mojego instruktora, który nadużywał kawy a papierosy palił 'jak smok'. Na...
  • Kubańska taksówka

    Przepis dodany:
    4.54
    Kubańska taksówka
    To była nasza ostatnia noc w Havanie. Rozglądaliśmy się wkoło, pod kapitolem stały rzędy taksówek. Chevrolety, fordy i stare modele cadillaca. Kierowcy raz po raz pokrzykiwali 'taxi! taxi!' Obok zatrzymały się coco taxi, żółte motoriksze,...
  • Szczęśliwego Nowego Roku!

    Przepis dodany:
    4.82
    Szczęśliwego Nowego Roku!
    Kochani moim niepisanym zwyczajem stało się już, że Nowy Rok witam w dalekiej podróży. Przebieram już nogami z radości, bo dziś wsiadam do pociągu wcale nie byle jakiego i ruszam. Nie będzie mnie tutaj w pierwszych dniach Nowego Roku. Po...
  • Ciasteczka z żurawiną i orzechami

    Przepis dodany:
    4.50
    Ciasteczka z żurawiną i orzechami
    W okresie przedświątecznym nie tylko sklepy przeżywają oblężenie. Dzieje się tak też z instytucjami oferującymi catering albo stoiskami z gotowym garmażem. Raz po raz słyszę głosy, że teraz nic już nie opłaca się robić samemu. Bo gotowe...
  • Satay z kurczaka

    Przepis dodany:
    4.69
    Satay z kurczaka
    Wyrwałam się przedświątecznej gorączce i zdążyłam dziś pojeździć na łyżwach. Zmobilizowało mnie to żeby w ogóle wyjść z domu. Na zewnątrz mgła i wilgoć, świąteczne świetlne dekoracje ledwie prześwitują w mroku. Rozgrzewam...
  • Wigilijna zupa z suszonych śliwek

    Przepis dodany:
    4.53
    Wigilijna zupa z suszonych śliwek
    Zastanawiałam się ostatnio skąd pochodzą poszczególne tradycje świąteczne? Jakiś czas temu wpadł mi w ręce artykuł, w którym bardzo pieczołowicie zobrazowano zimę w Polsce z dawnych lat. I to nie z czasów, w których żywność i towary...
  • Kluseczki z dyni

    Przepis dodany:
    4.84
    Kluseczki z dyni
    Wyobrażam sobie życie bez telewizji i bez radia ale nie wyobrażam sobie już życia bez internetu. Wirtualna rzeczywistość przeplata się z realnym światem. Portale społecznościowe, blogi, serwisy informacyjne, sklepy, internetowa telewizja,...
  • Kilka słów o winie

    Przepis dodany:
    4.86
    Kilka słów o winie
    Napisałam tutaj dużo o moim pobycie we Francji ale na sam koniec zostawiłam najważniejszy post, który dość długo powstawał. Bordeaux to jeden z najstarszych i największych rejonów słynących z wyrobu wina. Winorośl w tamte rejony sprowadzili...
  • Nadziane cukinie

    Przepis dodany:
    4.70
    Nadziane cukinie
    Cukinia jest jednym z moich ulubionych warzyw. Kiedy przygotowuję cukinie w sosie pomidorowym z ziołami i czosnkiem nigdy nie zostaje nic na później, zawsze zjadamy wszystko od razu. W warzywniaku zawsze wybieram te najmniejsze okazy, bo są według...
  • Marché Chartrons

    Przepis dodany:
    4.60
    Marché  Chartrons
    Wróciłam z Francji pełna wrażeń, prawie samych pozytywnych. Ostatnie dni mojej podróży były bardzo intensywne. Powoli wracam do codzienności ale mam jeszcze wiele spostrzeżeń, którymi chciałabym się podzielić. Moimi ulubionymi...
  • Bordeaux nocą

    Przepis dodany:
    4.51
    Bordeaux nocą
    Właśnie tak wygląda to miasto nocą...Bordeaux ożywa wieczorową porą. Zapełniają się restauracje, kawiarnie i puby. Stoliki przygotowane na przybycie gości są zajmowane bardzo szybko, zwłaszcza w weekendy. W kartach znajdziecie tylko najlepsze...
  • Ostrygi z Arcachon

    Przepis dodany:
    4.86
    Ostrygi z Arcachon
    Korzystając z ostatnich upalnych dni pojechałam na krótką wycieczkę do Arcachon, miasta które jest lokalnym kurortem położonym nad Oceanem Atlantyckim. Latem ściągają do niego tłumy mieszkańców Bordeaux ale poza sezonem miasto nieco...
  • Bonjour Bordeaux

    Przepis dodany:
    4.58
    Bonjour Bordeaux
    Nie chciałabym wyprowadzać się z Polski na całe życie. W przekonaniu tym utwierdził mnie piękny ale i trudny czas spędzony w dwóch uroczych miastach Niemiec, który mam już na szczęście za sobą. Wyobrażam sobie jednak, że mogłabym...
  • Klasyk, tarta ze śliwkami

    Przepis dodany:
    4.91
    Klasyk, tarta ze śliwkami
    Kruche ze śliwkami to klasyk. Może być w formie małej tarty. Odwiecznym problemem jest co położyć na spód, żeby nie nasiąkał śliwkowym sokiem. I czy słodzić śliwki czy nie? Jakiś czas temu, gdzieś widziałam przepis na tartę, w...
  • Całkiem nowa zupa dyniowa

    Przepis dodany:
    4.50
    Całkiem nowa zupa dyniowa
    Jadłam kiedyś zupę dyniową gotowaną na sposób egzotyczny, podaną z mięsem kraba. Mój Mąż po spróbowaniu powiedział, że wstydziłby się na miejscu kucharza, gdyby ugotował coś takiego i nie zjadł ani łyżki więcej. Zupa była bowiem...
  • Festiwal Smaku w Grucznie 2013

    Przepis dodany:
    4.56
    Festiwal Smaku w Grucznie 2013
    Z Festiwalu Smaku nikt głodny nie wraca. Odwiedzających są zawsze tłumy, nigdy nie wystarcza tylko przebojowych produktów, które zdobywają laury. Wszak są to lokalne smakołyki z całej Polski, wytwarzane na niewielką skalę. Mowa oczywiście...
  • Naleśniki, renklody i karmel

    Przepis dodany:
    4.47
    Naleśniki, renklody i karmel
    Smażenie naleśników to było moje ulubione kuchenne zajęcie. Gdy nauczyłam się podrzucać je na patelni zorganizowałam nawet naleśnikowe przyjęcie. Każdy przynosił co chciał a ja smażyłam wysokie stosy cieniutkich naleśników. W czasie...
  • Panzanella

    Przepis dodany:
    4.56
    Panzanella
    Niania mojego Męża karmiła go w lecie pomidorami z cukrem. Jest to chyba danie popisowe wszystkich niań bo czytałam felieton Agaty Passent, w którym zwierzyła się, że uwielbia takiego pomidora za sprawą właśnie swojej opiekunki. Sama nigdy...
  • Migdałowe ciasto z jeżynami

    Przepis dodany:
    4.76
    Migdałowe ciasto z jeżynami
    Nawet nie wiem kiedy minęła mi połowa lata. Czas jak zwykle o tej porze roku pędzi nieubłaganie. Nawet krótkie wyjazdy z domu sprawiają, że mało gotuję. Kiedy więc trafiam w końcu na targ, chciałabym kupić wszystkiego po trochu. Warzywa i...
  • Wielki błękit

    Przepis dodany:
    4.79
    Wielki błękit
    Kiedy nie było mnie na blogu byłam nad Bałtykiem. Uprzedzając głosy tych, którzy stwierdzą, że przecież teraz lepiej 'opłaca się' jechać nad cieplejsze morze dodam, iż ja lubię właśnie Bałtyk. Bo jest coś specyficznego w polskich...
  • Kosmiczny sorbet

    Przepis dodany:
    4.57
    Kosmiczny sorbet
    Nie jestem typem jaszczurki, która lubi wylegiwać się na słońcu. Jeśli tylko mogę uciekam do cienia. Lubię zmienną pogodę, nie cierpię skwaru ani srogich mrozów. Umiarkowane słońce mi wystarczy i służy mojej skórze. Upalne dni znoszę...
  • Muffinki z malinami

    Przepis dodany:
    4.70
    Muffinki z malinami
    Ostatnio poczęstowałam obcą osobę ciastkiem domowego wypieku. Usłyszałam wtedy wypowiedziane z zaskoczeniem: to pani piecze? Jakby pieczenie ciastek było wyczynem na miarę chodzenia po linie. No może nie wyglądam na mistrza cukiernictwa ale...
  • Nasi goreng kampung

    Przepis dodany:
    4.78
    Nasi goreng kampung
    W Malezji sprzedaje się dwa podstawowe rodzaje taniego jedzenia, które można zjeść dosłownie wszędzie. Pierwszym jest mee goreng, czyli smażony makaron jajeczny. Drugi to nasi goreng, czyli smażony ryż. Azja jak wiadomo ryżem stoi więc w...
  • Galaretka porzeczkowa

    Przepis dodany:
    4.77
    Galaretka porzeczkowa
    Teraz jest pora ogrodów. Najpiękniejsze są wtedy gdy kwitnie maciejka, lwie paszcze, aksamitki i całe kępy lawendy. Gdzieś pod płotem muszą być malwy i różowe goździki, hortensje albo dalie. Nie podobają mi się przystrzyżone trawniki i...
  • Ciasto z serem i jagodami

    Przepis dodany:
    4.72
    Ciasto z serem i jagodami
    Czy wierzycie, że chcieć to móc? W moim otoczeniu obserwuję wielu ludzi, którzy nie wierzą w swoje marzenia albo nawet nie ośmielają się marzyć. Zdarza mi się poznać kogoś tak bardzo zdeterminowanego by spełnić swój cel, że w końcu mu...
  • Podpiwek

    Przepis dodany:
    4.64
    Podpiwek
    W wieku lat kilku spytałam Moją Babcię jak smakuje papieros. Ku mojemu zaskoczeniu wolno mi było spróbować tej wątpliwej przyjemności zarezerwowanej dla dorosłych. Smak papierosa okazał się na tyle odrażający, że przykre doświadczenie...
  • Kurczak z oliwkami

    Przepis dodany:
    4.70
    Kurczak z oliwkami
    Kiedy wracam z pracy słońce jest jeszcze wysoko. Ciepłe promienie przebijają się przez korony drzew tworząc coś w rodzaju poświaty. Pod światło widać latające w powietrzu owady, które dokuczają mi każdego wieczora. Nie pomagają repelenty...
  • Jogurtowa panna cotta razy 3!

    Przepis dodany:
    4.78
    Jogurtowa panna cotta razy 3!
    Podczas wakacji w Grecji moim ulubionym deserem był gęsty jogurt z tymiankowym miodem i włoskimi orzechami. Każdego wieczoru zostawiałam sobie trochę miejsca po kolacji aby delektować się tym przysmakiem. Jakiś czas temu znalazłam przepis na...
  • Zielona fasolka

    Przepis dodany:
    4.59
    Zielona fasolka
    Były wianki na rzece, były imieniny Kochanowskiego i sobótka. Na krzakach czerwienią się już świętojanki, czyli czerwone porzeczki. Pierwszy dzień lata już za nami. Bardzo lubię długie letnie wieczory, lubię ciepłe noce i lubię też...
  • Ciasto biszkoptowe z morelami

    Przepis dodany:
    4.90
    Ciasto biszkoptowe z morelami
    Moja Mama piecze najlepsze biszkopty. Do ich ubijania używa ręcznych trzepaczek i nie pamiętam żadnego nieudanego ciasta biszkoptowego w moim domu. Sława maminych biszkoptów rozniosła się szybko. Swego czasu znajome z pracy prosiły moją Mamę,...
  • Młode warzywa i dwa sosy

    Przepis dodany:
    4.47
    Młode warzywa i dwa sosy
    W czerwcu gotowanie staje się ekspresową przyjemnością.Szparagi, młoda włoszczyzna, ziemniaki, botwinka, rzodkiewki i chrupiąca sałata, wszystko jest na wyciągnięcie ręki. Latem przełączam się zatem na kuchnię wegetariańską.Szparagi...
  • Słodki rogalik ka'ak

    Przepis dodany:
    4.49
    Słodki rogalik ka'ak
    W Bejrucie wciąż były osiedla, gdzie staruszkowie co rano rozwozili na rowerach rogale z sezamem nazywane ka'ak, wołając: "Kaaa-iiiK!". Kobiety wychodziły na balkony, opuszczały pieniądze w koszykach, po czym wciągały je z powrotem pełne...
  • Tarta z truskawkami

    Przepis dodany:
    4.61
    Tarta z truskawkami
    Czerwiec i truskawki kojarzą mi się z wakacjami. Chociaż czasy szkoły nieodwołalnie dla mnie minęły to ciągle wspomnienie czerwcowego oczekiwania jest we mnie żywe. Nie zmieniły go studenckie sesje i czas intensywnej nauki ani nawet etatowa...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).