Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Japońska Kuchnia Karoliny

W kuchni Japońska Kuchnia Karoliny jest już 25 dobrych przepisów:

  • Kurczak z kapustą w aromatycznym sosie

    Przepis dodany:
    4.70
    Kurczak z kapustą w aromatycznym sosie
    鶏胸肉とキャベツ炒めSezon na młodą kapustę w pełni, więc grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Ja postanowiłam usmażyć kapustę z kurczakiem. Brzmi mało ciekawie, ale wierzcie mi, że za sprawą aromatycznego sosu całość smakuje...
  • Żeberka w zalewie z sosu sojowego i miodu gotowane w szybkowarze

    Przepis dodany:
    4.54
    Żeberka w zalewie z sosu sojowego i miodu gotowane w szybkowarze
    スペアリブSezon grillowy w pełni. Pieczemy mięso na potęgę. Ja zachęcam, by dla odmiany spróbować je ugotować. Na przykład żeberka. Te z szybkowaru są bardzo miękkie, a zalewa z sosu sojowego i miodu nadaje im delikatny słodki smak....
  • Tamagoyaki

    Przepis dodany:
    4.59
    Tamagoyaki
    卵焼きTamagoyaki (dosł. smażone jaja), to bez dwóch zdań jedno ze sztandarowych dań japońskiej kuchni. Sama się dziwię jak to się stało, że ten przepis pojawia się u mnie na blogu dopiero teraz! W smaku może być lekko słodkawy (tak...
  • Łosoś w imbirowej zalewie

    Przepis dodany:
    4.90
    Łosoś w imbirowej zalewie
    サーモンの生姜焼きDawno temu na blogu pojawił się przepis na wieprzowinę w zalewie imbirowej. Tym razem pokusiłam się o to, by przygotować w podobnej zalewie rybę. Wybrałam łososia i efekt tego połączenia był...
  • Bakłażan z kiszonką kimchi

    Przepis dodany:
    4.68
    Bakłażan z kiszonką kimchi
    茄子キムチOdkąd znalazłam przepis Michała Myszkiewicza na koreańską kiszoną kapustę kimchi, to robię ją non stop. I choć sama w sobie jest bardzo dobra, to mieszam ją też z innymi składnikami i efekty są więcej niż zadowalające:) W...
  • Wieprzowina i ser tofu w aromatycznym sosie

    Przepis dodany:
    4.63
    Wieprzowina i ser tofu w aromatycznym sosie
    麻婆豆腐Mabodofu to danie kuchni syczuańskiej. W oryginalnym wydaniu ta potrawa jest bardzo ostra, ponoć piekielnie ostra, natomiast w Japonii jedzą ją w łagodniejszej dla podniebienia postaci. Mabodofu to  dobry pomysł na obiad w...
  • Gyudon - ryż z wołowiną gotowaną na słodko

    Przepis dodany:
    4.47
    Gyudon - ryż z wołowiną gotowaną na słodko
    牛丼Gyudon (dosł. miska z wołowiną) to jedno z japońskich dani fast food. Ci z Was, którzy byli w Japonii, z pewnością widzieli tam małe sklepy jedynie ze stołkami barowymi, gdzie serwuje się właśnie to danie. Szczególnie lubią je japońscy...
  • Pszenny makaron somen z pomidorem i awokado

    Przepis dodany:
    4.73
    Pszenny makaron somen z pomidorem i awokado
    トマトとアボカドの素麺Makaron somen wyrabia się z mąki pszennej, wody i soli. Dodatkowo zwilża się go olejem sezamowym lub bawełnianym, by chronić go przed pękaniem. Makaron ten jest cienki i zazwyczaj biały (można spotkać też lekko...
  • Herbaciane ciasteczka z białą czekoladą

    Przepis dodany:
    4.78
    Herbaciane ciasteczka z białą czekoladą
    ホワイトチョコ入り抹茶クッキーStali czytelnicy mojego bloga wiedzą, że uwielbiam zieloną herbatę matcha. Nie tylko ją piję, ale również wykorzystuję do przygotowania słodkich wypieków. Zielone ciasteczka cieszą oko i...
  • Gorący kociołek z kapustą pekińską i boczkiem

    Przepis dodany:
    4.89
    Gorący kociołek z kapustą pekińską i boczkiem
    白菜と豚バラ肉の鍋Wraz z nastaniem zimnych dni przychodzi pora na nabemono, czyli potrawy z "kociołka". Już raz podałam Wam przepis na kapuściany przekładaniec, a tym razem wersja szybsza, bo bez skrupulatnego układania liści w garnku;)...
  • Katsusando - kanapka ze wieprzowym kotletem tonkatsu

    Przepis dodany:
    4.88
    Katsusando - kanapka ze wieprzowym kotletem tonkatsu
    カツサンドKanapki w Japonii są przepyszne. Ja mam kilka swoich wielkich faworytów - kanapkę z pastą jajeczną, z chrupiącą sałatą i kanapkę z kotletem wieprzowym tonkatsu. Poniżej przedstawiam bardzo prosty przepis na tą trzecią. Są to...
  • Powrót

    Przepis dodany:
    4.65
    Po prawie rocznej przerwie postanowiłam wrócić do blogowania. Tak jak do tej pory będę pisać o japońskiej kuchni - takiej codziennej, domowej. Będą i przepisy z bardzo tradycyjnej kuchni, ale nie zabraknie też potraw włoskich, chińskich czy...
  • Grillowany kurczak z białą rzodkwią

    Przepis dodany:
    4.49
    Grillowany kurczak z białą rzodkwią
    おろしチキンDaikon, japońska biała rzodkiew, jest najczęściej uprawianym warzywem w Japonii. W kuchni japońskiej ma szerokie zastosowanie. Młode sadzonki (kaiware daikon) używa się do sałatek, jako przybranie lub do przygotowania zup i...
  • Japoński pilaw z krewetkami

    Przepis dodany:
    4.49
    Japoński pilaw z krewetkami
    エビピラフPilaw przywędrował do Japonii z Indii i obok yakimeshi (ugotowany ryż smażony na oleju z jajkiem i dodatkami) wywodzącego się z Chin, jest popularnym sposobem na przyrządzanie ryżu. Do przygotowania wykorzystałam suihanki...
  • Doria- zapiekanka po japońsku

    Przepis dodany:
    4.52
    Doria- zapiekanka po japońsku
    ドリアDoria, to nazwa japońskiej zapiekanki z ryżu. Nie jest to potrawa rdzennie japońska (ma włoskie lub francuskie korzenie), ale od momentu, w którym zagościła w Japonii, już na stałe weszła do tamtejszego menu. Po raz pierwszy w 1925 roku...
  • Katsudon

    Przepis dodany:
    4.51
    Katsudon
    カツ丼Katsudon (katsu - kotlet, don - miska), kotlet wieprzowy na ryżu, jest w menu prawie każdej restauracji i należy do najczęściej spożywanych potraw w Japonii. To danie proste w przygotowaniu (jego pomysłodawcą był licealista!) i...
  • Kotlety mielone z gałką muszkatołową w gęstym warzywnym sosie

    Przepis dodany:
    4.64
    Kotlety mielone z gałką muszkatołową w gęstym warzywnym sosie
    煮込みハンバーグKotlety mielone według poniższego przepisu zachwycają! A powodów do zachwytu jest kilka. Po pierwsze, są niewiarygodnie miękkie - wręcz rozpływają się w ustach! Po drugie, sos jest wyjątkowo smaczny - świetnie podkreśla...
  • Osechi-ryori 2012 - Japońskie potrawy noworoczne

    Przepis dodany:
    4.80
    Osechi-ryori 2012 - Japońskie potrawy noworoczne
    W Japonii Nowy Rok wita się ze smakiem:) Przez pierwsze trzy dni Nowego Roku wszyscy kosztują osechi-ryori, czyli noworocznych potraw, których przygotowanie zaczyna się już na parę dni przed wielkim świętowaniem. Są wśród nich między innymi :...
  • Sałatka z krewetek i awokado

    Przepis dodany:
    4.69
    Sałatka z krewetek i awokado
    海老とアボカドサラダUwielbiam awokado. W tej sałatce towarzystwo krewetek i pomidora bardzo mu służy. A sos majonezowo-ketchupowy nadaje całości wyśmienitego charakteru. Polecam!Składniki:15 ugotowanych krewetek1 bardzo dojrzałe awokado1...
  • Gołąbki po japońsku

    Przepis dodany:
    4.70
    Gołąbki po japońsku
    ロールキャベツJapończycy to minimaliści. Tą ceche ich charakteru idealnie oddają właśnie gołąbki, bo są dużo dużo mniejsze od ich polskich odpowiedników;) Poza tym, nie mają w sobie ryżu, a tylko samo mięso! Całość polana mocno...
  • Gotowana flądra

    Przepis dodany:
    4.70
    Gotowana flądra
    カレイの煮付けPrzepis na flądrę już raz pojawił się na moim blogu. Był to przepis z regionu Kanto (wschodnia część wyspy Honshu) i charakteryzował go silny, wyrazisty smak.  Przepis, który prezentuję poniżej, pochodzi z regionu...
  • Japońska potrawka mięsno-warzywna z curry

    Przepis dodany:
    4.59
    Japońska potrawka mięsno-warzywna  z curry
    野菜たっぷりドライカレーCurry przywędrowało do Japonii z Anglii w drugiej połowie XIX wieku i o dziwo dość szybko zyskało sobie uznanie wśród Japończyków. W japońskiej kuchni najpopularniejszą potrawą z użyciem tej przyprawy jest...
  • Yakitori - japońskie szaszłyki z kurczaka

    Przepis dodany:
    4.91
    Yakitori - japońskie szaszłyki z kurczaka
    焼き鳥Choć sezon na grillowanie ma się ku końcowi, to mam jednak nadzieję, że dacie się skusić na szaszłyki po japońsku - yakitori. Tajemnica ich świetnego smaku tkwi w sosie, w którym mięso i warzywa namacza się przed grillowaniem, a po...
  • Sałatka z brokułów i wodorostów hijiki

    Przepis dodany:
    4.79
    Sałatka z brokułów i wodorostów hijiki
    ブロッコリーとひじきサラダHijiki już raz pojawiły się na moim blogu. Te aromatyczne wodorosty sprawdzają się dobrze w sałatkach. Tym razem połączone z brokułami dały całkiem smaczny efekt. Choć uprzedzam, że jest to raczej...
  • Fasolka szparagowa w sosie sojowym

    Przepis dodany:
    4.74
    Fasolka szparagowa w sosie sojowym
    醤油インゲン豆W pierwszych słowach muszę ostrzec, że poniższy przepis uzależnia. Raz spróbowany, po prostu nie daje o sobie zapomnieć. Jest do tego genialnie prosty i pasuje do białego ryżu, jak i do...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).