Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Japońska Kuchnia Karoliny
W kuchni Japońska Kuchnia Karoliny jest już 25 dobrych przepisów:
Kurczak z kapustą w aromatycznym sosie
Przepis dodany:鶏胸肉とキャベツ炒めSezon na młodą kapustę w pełni, więc grzechem byłoby tego nie wykorzystać. Ja postanowiłam usmażyć kapustę z kurczakiem. Brzmi mało ciekawie, ale wierzcie mi, że za sprawą aromatycznego sosu całość smakuje...Żeberka w zalewie z sosu sojowego i miodu gotowane w szybkowarze
Przepis dodany:スペアリブSezon grillowy w pełni. Pieczemy mięso na potęgę. Ja zachęcam, by dla odmiany spróbować je ugotować. Na przykład żeberka. Te z szybkowaru są bardzo miękkie, a zalewa z sosu sojowego i miodu nadaje im delikatny słodki smak....Tamagoyaki
Przepis dodany:卵焼きTamagoyaki (dosł. smażone jaja), to bez dwóch zdań jedno ze sztandarowych dań japońskiej kuchni. Sama się dziwię jak to się stało, że ten przepis pojawia się u mnie na blogu dopiero teraz! W smaku może być lekko słodkawy (tak...Łosoś w imbirowej zalewie
Przepis dodany:サーモンの生姜焼きDawno temu na blogu pojawił się przepis na wieprzowinę w zalewie imbirowej. Tym razem pokusiłam się o to, by przygotować w podobnej zalewie rybę. Wybrałam łososia i efekt tego połączenia był...Bakłażan z kiszonką kimchi
Przepis dodany:茄子キムチOdkąd znalazłam przepis Michała Myszkiewicza na koreańską kiszoną kapustę kimchi, to robię ją non stop. I choć sama w sobie jest bardzo dobra, to mieszam ją też z innymi składnikami i efekty są więcej niż zadowalające:) W...Wieprzowina i ser tofu w aromatycznym sosie
Przepis dodany:麻婆豆腐Mabodofu to danie kuchni syczuańskiej. W oryginalnym wydaniu ta potrawa jest bardzo ostra, ponoć piekielnie ostra, natomiast w Japonii jedzą ją w łagodniejszej dla podniebienia postaci. Mabodofu to dobry pomysł na obiad w...Gyudon - ryż z wołowiną gotowaną na słodko
Przepis dodany:牛丼Gyudon (dosł. miska z wołowiną) to jedno z japońskich dani fast food. Ci z Was, którzy byli w Japonii, z pewnością widzieli tam małe sklepy jedynie ze stołkami barowymi, gdzie serwuje się właśnie to danie. Szczególnie lubią je japońscy...Pszenny makaron somen z pomidorem i awokado
Przepis dodany:トマトとアボカドの素麺Makaron somen wyrabia się z mąki pszennej, wody i soli. Dodatkowo zwilża się go olejem sezamowym lub bawełnianym, by chronić go przed pękaniem. Makaron ten jest cienki i zazwyczaj biały (można spotkać też lekko...Herbaciane ciasteczka z białą czekoladą
Przepis dodany:ホワイトチョコ入り抹茶クッキーStali czytelnicy mojego bloga wiedzą, że uwielbiam zieloną herbatę matcha. Nie tylko ją piję, ale również wykorzystuję do przygotowania słodkich wypieków. Zielone ciasteczka cieszą oko i...Gorący kociołek z kapustą pekińską i boczkiem
Przepis dodany:白菜と豚バラ肉の鍋Wraz z nastaniem zimnych dni przychodzi pora na nabemono, czyli potrawy z "kociołka". Już raz podałam Wam przepis na kapuściany przekładaniec, a tym razem wersja szybsza, bo bez skrupulatnego układania liści w garnku;)...Katsusando - kanapka ze wieprzowym kotletem tonkatsu
Przepis dodany:カツサンドKanapki w Japonii są przepyszne. Ja mam kilka swoich wielkich faworytów - kanapkę z pastą jajeczną, z chrupiącą sałatą i kanapkę z kotletem wieprzowym tonkatsu. Poniżej przedstawiam bardzo prosty przepis na tą trzecią. Są to...Powrót
Przepis dodany:Po prawie rocznej przerwie postanowiłam wrócić do blogowania. Tak jak do tej pory będę pisać o japońskiej kuchni - takiej codziennej, domowej. Będą i przepisy z bardzo tradycyjnej kuchni, ale nie zabraknie też potraw włoskich, chińskich czy...Grillowany kurczak z białą rzodkwią
Przepis dodany:おろしチキンDaikon, japońska biała rzodkiew, jest najczęściej uprawianym warzywem w Japonii. W kuchni japońskiej ma szerokie zastosowanie. Młode sadzonki (kaiware daikon) używa się do sałatek, jako przybranie lub do przygotowania zup i...Japoński pilaw z krewetkami
Przepis dodany:エビピラフPilaw przywędrował do Japonii z Indii i obok yakimeshi (ugotowany ryż smażony na oleju z jajkiem i dodatkami) wywodzącego się z Chin, jest popularnym sposobem na przyrządzanie ryżu. Do przygotowania wykorzystałam suihanki...Doria- zapiekanka po japońsku
Przepis dodany:ドリアDoria, to nazwa japońskiej zapiekanki z ryżu. Nie jest to potrawa rdzennie japońska (ma włoskie lub francuskie korzenie), ale od momentu, w którym zagościła w Japonii, już na stałe weszła do tamtejszego menu. Po raz pierwszy w 1925 roku...Katsudon
Przepis dodany:カツ丼Katsudon (katsu - kotlet, don - miska), kotlet wieprzowy na ryżu, jest w menu prawie każdej restauracji i należy do najczęściej spożywanych potraw w Japonii. To danie proste w przygotowaniu (jego pomysłodawcą był licealista!) i...Kotlety mielone z gałką muszkatołową w gęstym warzywnym sosie
Przepis dodany:煮込みハンバーグKotlety mielone według poniższego przepisu zachwycają! A powodów do zachwytu jest kilka. Po pierwsze, są niewiarygodnie miękkie - wręcz rozpływają się w ustach! Po drugie, sos jest wyjątkowo smaczny - świetnie podkreśla...Osechi-ryori 2012 - Japońskie potrawy noworoczne
Przepis dodany:W Japonii Nowy Rok wita się ze smakiem:) Przez pierwsze trzy dni Nowego Roku wszyscy kosztują osechi-ryori, czyli noworocznych potraw, których przygotowanie zaczyna się już na parę dni przed wielkim świętowaniem. Są wśród nich między innymi :...Sałatka z krewetek i awokado
Przepis dodany:海老とアボカドサラダUwielbiam awokado. W tej sałatce towarzystwo krewetek i pomidora bardzo mu służy. A sos majonezowo-ketchupowy nadaje całości wyśmienitego charakteru. Polecam!Składniki:15 ugotowanych krewetek1 bardzo dojrzałe awokado1...Gołąbki po japońsku
Przepis dodany:ロールキャベツJapończycy to minimaliści. Tą ceche ich charakteru idealnie oddają właśnie gołąbki, bo są dużo dużo mniejsze od ich polskich odpowiedników;) Poza tym, nie mają w sobie ryżu, a tylko samo mięso! Całość polana mocno...Gotowana flądra
Przepis dodany:カレイの煮付けPrzepis na flądrę już raz pojawił się na moim blogu. Był to przepis z regionu Kanto (wschodnia część wyspy Honshu) i charakteryzował go silny, wyrazisty smak. Przepis, który prezentuję poniżej, pochodzi z regionu...Japońska potrawka mięsno-warzywna z curry
Przepis dodany:野菜たっぷりドライカレーCurry przywędrowało do Japonii z Anglii w drugiej połowie XIX wieku i o dziwo dość szybko zyskało sobie uznanie wśród Japończyków. W japońskiej kuchni najpopularniejszą potrawą z użyciem tej przyprawy jest...Yakitori - japońskie szaszłyki z kurczaka
Przepis dodany:焼き鳥Choć sezon na grillowanie ma się ku końcowi, to mam jednak nadzieję, że dacie się skusić na szaszłyki po japońsku - yakitori. Tajemnica ich świetnego smaku tkwi w sosie, w którym mięso i warzywa namacza się przed grillowaniem, a po...Sałatka z brokułów i wodorostów hijiki
Przepis dodany:ブロッコリーとひじきサラダHijiki już raz pojawiły się na moim blogu. Te aromatyczne wodorosty sprawdzają się dobrze w sałatkach. Tym razem połączone z brokułami dały całkiem smaczny efekt. Choć uprzedzam, że jest to raczej...Fasolka szparagowa w sosie sojowym
Przepis dodany:醤油インゲン豆W pierwszych słowach muszę ostrzec, że poniższy przepis uzależnia. Raz spróbowany, po prostu nie daje o sobie zapomnieć. Jest do tego genialnie prosty i pasuje do białego ryżu, jak i do...