Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Jedno Danie
W kuchni Jedno Danie jest już 91 dobrych przepisów:
Wigilijne dania zrobi każdy, nawet i Ty!
Przepis dodany:4 Propozycje Sylwestrowe
Przepis dodany:Włoskie cannelloni
Przepis dodany:Papryka na łatwo
Przepis dodany:Propozycje karnałowe
Przepis dodany:Pomidory!
Przepis dodany:Makaron zapiekany
Przepis dodany:Kiełbasa w sosie musztardowym
Przepis dodany:Królik w winie
Przepis dodany:Sztuka mięsa na sznurku
Przepis dodany:Jajecznica a la móżdżek
Przepis dodany:Jabłka z wątróbką (tak!)
Przepis dodany:Jarmuż po wielkopolsku
Przepis dodany:Kiełbasa na karnawał
Przepis dodany:Makaron a la Galuszka
Przepis dodany:Sałatki z sera
Przepis dodany:Befsztyk z tatara
Przepis dodany:Włoskie z pomidorami
Przepis dodany:Grzanki
Przepis dodany:Jajka na grzankach
Przepis dodany:Bezmięsne
Przepis dodany:Szaszłyk z wołowiny
Przepis dodany:Wakacyjne
Przepis dodany:Jajka faszerowane w sosie
Przepis dodany:Zupa cebulowa (po parysku)
Przepis dodany:Kocmuch
Przepis dodany:P. Przewłocka podała jeszcze jeden przepis, aktualny obecnie, gdy dojadamy stare ziemniaki nie najlepsze już w smaku. Jest to tak zwany kocmuch. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ugnieść z dodatkiem 2 łyżek mąki. Stopić masło...Zapiekanka z serowych klusek
Przepis dodany:Podaje Jan Kalkowski w "Przekroju"50 dkg twarogu1/2 kostki masła1 szklanka mąki2 jajkasól, pieprzgałka muszkatołowa do smaku3 łyżki tartego żółtego seratarta bułkaRozetrzeć twaróg. Oddzielnie rozetrzeć masło, zostawiając cześć do...Pizza z ciastem serowym - podaje Jan Kalkowski
Przepis dodany:Ciasto:2 1/2 szklanki mąki1 opakowanie serka homogenizowanego6 łyżek oleju słonecznikowego lub sojowego1 jajomała paczka proszku do pieczeniasólNałożenie I:20 dkg pieczarek1 łyżka masła lub margaryny3 - 4 łyżki ketchupu3 łyżki tartego..."Gnocchi" wg Jana Kalkowskiego
Przepis dodany:1 l mleka1 szklanka grysiku (kaszy manny)4 łyżki masła lub margarynysól3 jaja1 szklanka tartego żółtego sera (grojer lub inny o podobnym smaku)1 szklanka tartego żółtego sera do posypaniatłuszcz do wysmarowania blachyMleko zagotować, wsypać...Prażucha zakopiańska
Przepis dodany:Płatki owsiane (do 10 dkg na porcję) wsypać do rondla z topioną słoniną. Mieszać. Mają nabrać złotawego koloru. Wtedy zalać mlekiem. Posolić. Prażucha ma mieć gęstą konsystencję. Przed podaniem posypać tartym oscypkiem.Żurek zakopiański
Przepis dodany:Ugotować wywar z jarzyn. Odcedzić: i dorzucić pokrojony w paski ząbek czosnku. Dodać żur w proporcji: 1 część żurku na 3 części wywaru. Sól i pieprz do smaku. Dodać słoninę i wędzony boczek pokrojone w kostkę, a kiełbasę - najlepiej...Tarcizna na mleku
Przepis dodany:Surowe ziemniaki obrać i utrzeć na drobnej tarce. Dokładnie odcisnąć z wody, posolić, wymieszać z tartą cebulą. Tarciznę wrzucić do gotującego się mleka rozcieńczonego wodą (3 : 1) i posolonego. Tarciznę formować w drobne kluseczki jak...Galas (albo galus)
Przepis dodany:Zupa, ale owocowa.Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Rozgnieść je łyżką, posolić do smaku i podprawić śmietaną. Podać z całymi ziemniakami z wody.Kwaśnica
Przepis dodany:Ugotować do miękkości żeberka (mogą być także wędzone) w osolonej wodzie. Wyjąć z wywaru, wyluzować kości, mięso pokroić na średniej wielkości kawałki i włożyć do wywaru. Kapustę można pokroić. Dodać także posiekaną cebulę,...Podróże kulinarna Jana Kalkowskiego
Przepis dodany:Spis treści: - Niedźwiedź za rubla i 82 kopiejki, ze słowniczkiem kuchni rosyjskiej - Tam, gdzie się jada "gorące psy" i trzy potrawy, bez których nie byłoby kuchni amerykańskiej - Od marketu do kuchni - Szorba libija i kuskus,...Zapiski kulinarne
Przepis dodany:WYSPA ZŁOCZYŃCÓW cały film
Przepis dodany:Sałatki od czytelników
Przepis dodany:Giuwecz
Przepis dodany:Danie bułgarskie - według Jana Kalkowskiego ze starego Przekroju. Mięso bez kości (jakiekolwiek) pokroić na większe kawałki, bo będzie jeden na porcję. Obsmażyć je na tłuszczu. Dodać i również obsmażyć warzywa pokrojone w kostkę...Podróże kulinarne Jana Kalkowskiego
Przepis dodany:Spis treści: - Niedźwiedź za rubla i 82 kopiejki, ze słowniczkiem kuchni rosyjskiej - Tam, gdzie się jada "gorące psy" i trzy potrawy, bez których nie byłoby kuchni amerykańskiej - Od marketu do kuchni - Szorba libija i kuskus, czyli...Pierogi
Przepis dodany:Ciasto pierogowe podstawowe: 500 g mąki (ok. 3 szklanek) 250 ml wody lub mleka 1 łyżka masła sól ew. 1 jajo Najlepiej przygotować sobie wcześniej wszystkie produkty, tak żeby miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w...ETNOGRAFIA + GASTRONOMIA.
Przepis dodany:Na zdjęciu: jury konkursu na tradycyjne ludowe potrawy z okolic Rabki. Pierwszy z lewej - redaktor przekrojowego „Jednego Dania” przy bochenku konkursowego wiejskiego chleba.CZYLI NIEZWYKŁY KONKURS W RABCE.(sprawozdanie członka jury)NIEZWYKŁOŚĆ...NIEZWYKŁY KONKURS Z... MYSZKĄ.
Przepis dodany:Na zdjęciu sodra; potrawa wielkanocna; dawano do niej wszystko ze święconego, a więc pokrojoną kiełbasę , mięso, kawałki jaj gotowanych na twardo, chrzan, i zalewano zsiadłym mlekiem; oryginalne w smaku, ale dość nieoczekiwane jest...Cannelloni
Przepis dodany:PODAJE: redaktor J. D. ten przepis z kuchni włoskiej. Jest łatwy w wykonaniu, choć wymaga trochę czasu. Zawsze bardziej pracowite zadania kuchenne wykonują u nas w domu kobiety. Może któryś z panów domu (tych odważniejszych w kuchni) przyrządzi...Planka po szwedzku
Przepis dodany:PODAJE: p Aniela Orel z Malmo, wyjaśniając na wstępie co to jest planka. Po szwedzku znaczy to dębowa deseczka, jakiej używa się w kuchni do krojenia (wymiary 30 x 15 cm). Na niej przygotowuje się danie dla każdej osoby, ale mogą być także...Kotlety z grochu
Przepis dodany:PODAJE: p. Zofia Zawistowska w książce, niedawno wydanej, pt. KUCHNIA DOMOWA z serii Rodzina i dom Instytutu Wydawniczego CRZZ, który wprawdzie - CRZZ - przestał istnieć, ale książkę może jeszcze uda Wam się kupić. A warto, bo wiele w niej...Zupy chlebowe
Przepis dodany:PODAJE: pp. Wanda i Lais E. z Grazu w Austrii. Piszą, że dołączają swoje propozycje do publikowanych już wcześniej. Chodzi o wykorzystywanie w gospodarstwach domowych suchego pieczywa.I. Górnoaustriacka zupa chlebowa (b. posilna). Czerstwy chleb...Sztufada
Przepis dodany:PODAJE: p. Augustyn Stępak, a więc jest to kolejny przepis z kuchni restauracji "Wierzynek" w Krakowie. Przy okazji zawiadamiamy także innych szefów kuchni, że jeśli będą chcieli podzielić się swoimi doświadczeniami i... tajemnicami z...Ryba (dietetycznie)
Przepis dodany:PODAJE: redaktor J. D. w przekonaniu, że w naszym domowym menu powinniśmy zwrócić większą uwagę na ryby, które w morzach świata dzielnie nam łowi żegluga rybacka. Mamy dość duży wybór morskich ryb w filetach lub całości. Korzystajmy...Przedwigilijne
Przepis dodany:PODAJĄ: w kilku listach Czytelniczki tej rubryki. Są to dania wigilijne, które może Was zainteresują. O wigilijnej kolacji pragniemy jeszcze napisać w numerze świątecznym.GOŁĄBKI od p. Stanisławy z Leszna. Ugotować do miękkości suszone...