Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Jedno Danie

W kuchni Jedno Danie jest już 91 dobrych przepisów:

  • Wigilijne dania zrobi każdy, nawet i Ty!

    Przepis dodany:
    4.51
    Wigilijne dania zrobi każdy, nawet i Ty!
  • 4 Propozycje Sylwestrowe

    Przepis dodany:
    4.58
    4 Propozycje Sylwestrowe
  • Włoskie cannelloni

    Przepis dodany:
    4.89
    Włoskie cannelloni
  • Papryka na łatwo

    Przepis dodany:
    4.78
    Papryka na łatwo
  • Propozycje karnałowe

    Przepis dodany:
    4.76
    Propozycje karnałowe
  • Pomidory!

    Przepis dodany:
    4.55
    Pomidory!
  • Makaron zapiekany

    Przepis dodany:
    4.74
    Makaron zapiekany
  • Kiełbasa w sosie musztardowym

    Przepis dodany:
    4.68
    Kiełbasa w sosie musztardowym
  • Królik w winie

    Przepis dodany:
    4.71
    Królik w winie
  • Sztuka mięsa na sznurku

    Przepis dodany:
    4.80
    Sztuka mięsa na sznurku
  • Jajecznica a la móżdżek

    Przepis dodany:
    4.47
    Jajecznica a la móżdżek
  • Jabłka z wątróbką (tak!)

    Przepis dodany:
    4.68
    Jabłka z wątróbką (tak!)
  • Jarmuż po wielkopolsku

    Przepis dodany:
    4.65
    Jarmuż po wielkopolsku
  • Kiełbasa na karnawał

    Przepis dodany:
    4.82
    Kiełbasa na karnawał
  • Makaron a la Galuszka

    Przepis dodany:
    4.71
    Makaron a la Galuszka
  • Sałatki z sera

    Przepis dodany:
    4.73
    Sałatki z sera
  • Befsztyk z tatara

    Przepis dodany:
    4.59
    Befsztyk z tatara
  • Włoskie z pomidorami

    Przepis dodany:
    4.65
    Włoskie z pomidorami
  • Grzanki

    Przepis dodany:
    4.70
    Grzanki
  • Jajka na grzankach

    Przepis dodany:
    4.66
    Jajka na grzankach
  • Bezmięsne

    Przepis dodany:
    4.49
    Bezmięsne
  • Szaszłyk z wołowiny

    Przepis dodany:
    4.56
    Szaszłyk z wołowiny
  • Wakacyjne

    Przepis dodany:
    4.56
    Wakacyjne
  • Jajka faszerowane w sosie

    Przepis dodany:
    4.60
    Jajka faszerowane w sosie
  • Zupa cebulowa (po parysku)

    Przepis dodany:
    4.69
    Zupa cebulowa (po parysku)
  • Kocmuch

    Przepis dodany:
    4.82
    Kocmuch
    P. Przewłocka podała jeszcze jeden przepis, aktualny obecnie, gdy dojadamy stare ziemniaki nie najlepsze już w smaku. Jest to tak zwany kocmuch. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i ugnieść z dodatkiem 2 łyżek mąki. Stopić masło...
  • Zapiekanka z serowych klusek

    Przepis dodany:
    4.52
    Podaje Jan Kalkowski w "Przekroju"50 dkg twarogu1/2 kostki masła1 szklanka mąki2 jajkasól, pieprzgałka muszkatołowa do smaku3 łyżki tartego żółtego seratarta bułkaRozetrzeć twaróg. Oddzielnie rozetrzeć masło, zostawiając cześć do...
  • Pizza z ciastem serowym - podaje Jan Kalkowski

    Przepis dodany:
    4.79
    Ciasto:2 1/2 szklanki mąki1 opakowanie serka homogenizowanego6 łyżek oleju słonecznikowego lub sojowego1 jajomała paczka proszku do pieczeniasólNałożenie I:20 dkg pieczarek1 łyżka masła lub margaryny3 - 4 łyżki ketchupu3 łyżki tartego...
  • "Gnocchi" wg Jana Kalkowskiego

    Przepis dodany:
    4.57
    1 l mleka1 szklanka grysiku (kaszy manny)4 łyżki masła lub margarynysól3 jaja1 szklanka tartego żółtego sera (grojer lub inny o podobnym smaku)1 szklanka tartego żółtego sera do posypaniatłuszcz do wysmarowania blachyMleko zagotować, wsypać...
  • Prażucha zakopiańska

    Przepis dodany:
    4.63
    Płatki owsiane (do 10 dkg na porcję) wsypać do rondla z topioną słoniną. Mieszać. Mają nabrać złotawego koloru. Wtedy zalać mlekiem. Posolić. Prażucha ma mieć gęstą konsystencję. Przed podaniem posypać tartym oscypkiem.
  • Żurek zakopiański

    Przepis dodany:
    4.55
    Ugotować wywar z jarzyn. Odcedzić: i dorzucić pokrojony w paski ząbek czosnku. Dodać żur w proporcji: 1 część żurku na 3 części wywaru. Sól i pieprz do smaku. Dodać słoninę i wędzony boczek pokrojone w kostkę, a kiełbasę - najlepiej...
  • Tarcizna na mleku

    Przepis dodany:
    4.83
    Surowe ziemniaki obrać i utrzeć na drobnej tarce. Dokładnie odcisnąć z wody, posolić, wymieszać z tartą cebulą. Tarciznę wrzucić do gotującego się mleka rozcieńczonego wodą (3 : 1) i posolonego. Tarciznę formować w drobne kluseczki jak...
  • Galas (albo galus)

    Przepis dodany:
    4.70
    Zupa, ale owocowa.Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, zalać gorącą wodą i gotować do miękkości. Rozgnieść je łyżką, posolić do smaku i podprawić śmietaną. Podać z całymi ziemniakami z wody.
  • Kwaśnica

    Przepis dodany:
    4.51
    Ugotować do miękkości żeberka (mogą być także wędzone) w osolonej wodzie. Wyjąć z wywaru, wyluzować kości, mięso pokroić na średniej wielkości kawałki i włożyć do wywaru. Kapustę można pokroić. Dodać także posiekaną cebulę,...
  • Podróże kulinarna Jana Kalkowskiego

    Przepis dodany:
    4.56
    Podróże kulinarna Jana Kalkowskiego
    Spis treści: - Niedźwiedź za rubla i 82 kopiejki, ze słowniczkiem kuchni rosyjskiej - Tam, gdzie się jada "gorące psy" i trzy potrawy, bez których nie byłoby kuchni amerykańskiej - Od marketu do kuchni - Szorba libija i kuskus,...
  • Zapiski kulinarne

    Przepis dodany:
    4.83
    Zapiski kulinarne
  • WYSPA ZŁOCZYŃCÓW cały film

    Przepis dodany:
    4.90
    WYSPA ZŁOCZYŃCÓW cały film
  • Sałatki od czytelników

    Przepis dodany:
    4.76
    Sałatki od czytelników
  • Giuwecz

    Przepis dodany:
    4.56
    Danie bułgarskie - według Jana Kalkowskiego ze starego Przekroju. Mięso bez kości (jakiekolwiek) pokroić na większe kawałki, bo będzie jeden na porcję. Obsmażyć je na tłuszczu. Dodać i również obsmażyć warzywa pokrojone w kostkę...
  • Podróże kulinarne Jana Kalkowskiego

    Przepis dodany:
    4.67
    Podróże kulinarne Jana Kalkowskiego
     Spis treści: - Niedźwiedź za rubla i 82 kopiejki, ze słowniczkiem kuchni rosyjskiej - Tam, gdzie się jada "gorące psy" i trzy potrawy, bez których nie byłoby kuchni amerykańskiej - Od marketu do kuchni - Szorba libija i kuskus, czyli...
  • Pierogi

    Przepis dodany:
    4.55
    Ciasto pierogowe podstawowe: 500 g mąki (ok. 3 szklanek) 250 ml wody lub mleka 1 łyżka masła sól ew. 1 jajo Najlepiej przygotować sobie wcześniej wszystkie produkty, tak żeby miały temperaturę pokojową. Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w...
  • ETNOGRAFIA + GASTRONOMIA.

    Przepis dodany:
    4.53
    ETNOGRAFIA + GASTRONOMIA.
    Na zdjęciu: jury konkursu na tradycyjne ludowe potrawy z okolic Rabki. Pierwszy z lewej - redaktor przekrojowego „Jednego Dania” przy bochenku konkursowego wiejskiego chleba.CZYLI NIEZWYKŁY KONKURS W RABCE.(sprawozdanie członka jury)NIEZWYKŁOŚĆ...
  • NIEZWYKŁY KONKURS Z... MYSZKĄ.

    Przepis dodany:
    4.47
    NIEZWYKŁY KONKURS Z... MYSZKĄ.
     Na zdjęciu sodra; potrawa wielkanocna; dawano do niej wszystko ze święconego, a więc pokrojoną kiełbasę , mięso, kawałki jaj gotowanych na twardo, chrzan, i zalewano zsiadłym mlekiem; oryginalne w smaku, ale dość nieoczekiwane jest...
  • Cannelloni

    Przepis dodany:
    4.81
    PODAJE: redaktor J. D. ten przepis z kuchni włoskiej. Jest łatwy w wykonaniu, choć wymaga trochę czasu. Zawsze bardziej pracowite zadania kuchenne wykonują u nas w domu kobiety. Może któryś z panów domu (tych odważniejszych w kuchni) przyrządzi...
  • Planka po szwedzku

    Przepis dodany:
    4.85
    PODAJE: p Aniela Orel z Malmo, wyjaśniając na wstępie co to jest planka. Po szwedzku znaczy to dębowa deseczka, jakiej używa się w kuchni do krojenia (wymiary 30 x 15 cm). Na niej przygotowuje się danie dla każdej osoby, ale mogą być także...
  • Kotlety z grochu

    Przepis dodany:
    4.69
    Kotlety z grochu
     PODAJE: p. Zofia Zawistowska w książce, niedawno wydanej, pt. KUCHNIA DOMOWA z serii Rodzina i dom Instytutu Wydawniczego CRZZ, który wprawdzie - CRZZ - przestał istnieć, ale książkę może jeszcze uda Wam się kupić. A warto, bo wiele w niej...
  • Zupy chlebowe

    Przepis dodany:
    4.82
    PODAJE: pp. Wanda i Lais E. z Grazu w Austrii. Piszą, że dołączają swoje propozycje do publikowanych już wcześniej. Chodzi o wykorzystywanie w gospodarstwach domowych suchego pieczywa.I. Górnoaustriacka zupa chlebowa (b. posilna). Czerstwy chleb...
  • Sztufada

    Przepis dodany:
    4.75
    Sztufada
     PODAJE: p. Augustyn Stępak, a więc jest to kolejny przepis z kuchni restauracji "Wierzynek" w Krakowie. Przy okazji zawiadamiamy także innych szefów kuchni, że jeśli będą chcieli podzielić się swoimi doświadczeniami i... tajemnicami z...
  • Ryba (dietetycznie)

    Przepis dodany:
    4.67
    Ryba (dietetycznie)
     PODAJE: redaktor J. D. w przekonaniu, że w naszym domowym menu powinniśmy zwrócić większą uwagę na ryby, które w morzach świata dzielnie nam łowi żegluga rybacka. Mamy dość duży wybór morskich ryb w filetach lub całości. Korzystajmy...
  • Przedwigilijne

    Przepis dodany:
    4.72
    PODAJĄ: w kilku listach Czytelniczki tej rubryki. Są to dania wigilijne, które może Was zainteresują. O wigilijnej kolacji pragniemy jeszcze napisać w numerze świątecznym.GOŁĄBKI od p. Stanisławy z Leszna. Ugotować do miękkości suszone...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).