Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni jedz i smakuj
W kuchni jedz i smakuj jest już 320 dobrych przepisów:
Pasta z jajkiem i awokado
Przepis dodany:Jajko przełamane delikatnością awokado, lecz podkręcone szczypiorkiem i rzeżuchą Bardzo lekka i smaczna propozycja na wiosenną kanapkę. Pasta z jajkiem i awokado smakuje zarówno większym jak i mniejszym smakoszom. Wspaniała również propozycja...Czekoladowy mazurek z chili- Lubelski Kociołek
Przepis dodany:Czekolada w połączeniu z chili smakuje bosko!!! Szczególnie w dniu jej święta. Tak to właśnie dziś, czyli 12 kwietnia obchodzimy Dzień Czekolady. Może skusisz się na jedną albo dwie kosteczki, czy kawałek mazurka czekoladowego z chili, a może...Zielona sałatka z quinoa
Przepis dodany:Quinoa w zielonej, wiosennej sałatce. Quinoa, zwana też komosą komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim, w połączeniu z nowalijkami smakuje wybornie. Ponadto stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka i błonnika pokarmowego. Świetnie...Wiosenny twarożek
Przepis dodany:Wiosnę powitaliśmy już wczoraj. A zatem sezon na nowalijki czas rozpocząć. Twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem to obowiązkowa pozycja menu, gdy na dworze coraz cieplej. Szybka, ale niezwykle smaczna. Polecam:)Składniki:250 g sera białego...Aromat Wiosna 2019
Przepis dodany:Już od poniedziałku dostępny jest w sieci najnowszy numer Magazynu Aromat #16 Wiosna 2019 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej (klik).Wydanie bardzo ciekawe, pełne inspirujących przepisów i różnorodnych artykułów. Na wstępie...Tatar ze śledzia z musztardą francuską
Przepis dodany:Sałatka czy tatar ze śledzia, drobno pokrojonego, a do niego dodatki: ogórek i papryka konserwowa oraz cebulka. Z przyprawami i akcentem z musztardy francuskiej. Połączenie smaków wyborne. Wspaniała propozycja na zbliżające się spotkania...Najnowszy numer Magazynu Aromat #15 Zima 2018
Przepis dodany:Zimowe, świąteczne i karnawałowe- jednym słowem najnowsze wydanie Magazynu Aromat #15 Zima 2018 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej jest już dostępne (klik).Zimowe kawy, serniki sławnych kucharzy i inne słodkie historie. Jadalne prezenty, przysmaki na...Zawijas nasutowski
Przepis dodany:Zawijas nasutowski - danie z tradycyjnej kuchni lubelskiej, czyli charakterystyczne danie wsi Nasutów, położonej na północ od Lublina. Z ustnego przekazu mieszkańców Nasutowa i okolic jak i badań etnograficznych dowiadujemy się, że zawijas był...Zielone muszle – Lubelski Kociołek
Przepis dodany:Makaronowe, duże muszle wypełnione szpinakowo- serowym nadzieniem. Z okazji Światowego Dnia Makaronu super!!! Przekąska w zielonym kolorze na co dzień czy od święta. Smaki podkręcone czosnkiem i gałką muszkatołową.Zielone muszle biorą także...Kruche ciasteczka
Przepis dodany:Kruche ciasteczka wprost rozpływają się w ustach. Ciasteczka o różnych kształtach: serduszkach, ustach, motylkach, jeżykach czy kwiatuszkach. Maślane i kruche, udekorowane białym lukrem ostatnio cieszą się coraz większym uznaniem. Raz...Kruche ciasto ze śliwkami, bezą i budyniem
Przepis dodany:Przepyszne ciasto ze śliwkami, rozpływające się w ustach. Smak śliwek w połączeniu ze słodką bezą i łączącym je budyniem. To wszystko na kruchym, delikatnym spodzie. Super deser. Wspaniała propozycja by osłodzić sobie nieco początek roku...Letnia sałatka z cieciorką
Przepis dodany:Cieciorka czy też ciecierzyca zwana też grochem włoskim,świetnie nadaje się do sałatek. Pomidory, obecnie ich smak jest najlepszy, jaki można sobie wyobrazić. Kilka innych dodatków i tok oto mamy pyszne oraz pożywne drugie śniadanie czy kolację...Morelowy kompot z jabłkami i miętą
Przepis dodany:Pomarańczowe morele, jasno zielone jabłka (papierówki) i mięta. Ponadto odrobina cukru białego lub brązowego oraz woda. Oto składniki na przepyszny, letni i domowy kompot. W dobie różnych koktajli i smoothie, czasem warto powrócić do tradycji:)...Lubelski Kociołek- cukinia
Przepis dodany:W Lubelskim Kociołku zawrzało ponownie, a w roli głównej cukinia. Lubelski Kociołek, czyli kulinarna zabawa, w której przyrządzamy różne dania z jednego wybranego warzywa lub owocu. Cukinia świetnie się do tego nadaje, gdyż jest przepysznym...Sałatka z buraczkami i szparagami
Przepis dodany:Czerwone buraczki, zielone szparagi i …..kolorowa, a przede wszystkim smaczna sałatka na początek lata. Lekka, a sycąca. Można ją spakować do pracy na drugie śniadanie. Świetna również propozycja na letnią kolację, taką w mniejszym lub...Aromat #13 Lato 2018- najnowszy numer
Przepis dodany:Najnowszy numer Magazynu Aromat #13 Lato 2018 dostępny jest już w sieci (klik). Spieszę się pochwalić, iż od trzech lat ukazuje się internetowy kwartalnik Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej!!! Plus dwa numery wydania specjalne!Jako,że nadchodzi...Marmurkowa babka z jagodami
Przepis dodany:W oczekiwaniu na truskawki, takie dojrzałe w słońcu, proponuję babkę dwukolorową z jagodami (w maju z mrożonymi), w jagodowym sezonie oczywiście ze świeżymi. Nie ma jak domowe, pyszne ciasto. Do niedzielnej herbaty, kawy czy kakao marmurkowa...Sałatka z roszponką i awokado
Przepis dodany:Awokado w połączeniu z roszponką, rzodkiewką i jabłkiem. Pycha!!!Zielona, wiosenna sałatka świetnie smakuje wraz z jajkami faszerowanymi lub ugotowanymi na twardo. To również wspaniała propozycja na wielkanocny stół.A przepis na sałatkę...Pikantna szynka wolno pieczona
Przepis dodany:Pikantna szynka wolno pieczone czyli mięso kruche, rozpływające się w ustach do tego dobrze przyprawione. Może być podawana zarówna na ciepło jak i zimno. Wspaniała propozycja na wielkanocny stół jak i niedzielny obiad.A przepis ten pochodzi z...Magazyn Aromat #12 WIOSNA 2018
Przepis dodany:Najnowszy numer magazynu Aromat Wiosnajest już dostępny w sieci (klik). Aromat- czyli kwartalnik tworzony przez Lubelską Blogosferę Kulinarną i osoby z nią zaprzyjaźnione. To już dwunasty nasz numer Wraz z pierwszymi oznakami wiosny my spieszymy...Chili sin carne
Przepis dodany:Chili sin carne, czyli roślinna wersja chili con carne. Smakuje wybornie, niezwykłe połączenie. Ponadto jest mega pożywne i rozgrzewające. Nieco inaczej smakuje, ale równie dobrze, co tradycyjne, mięsne chili con carne. Pod choinkę dostałam...Romantyczny pide
Przepis dodany:Pideto turecka odmiana pizzy, to również wspaniała propozycja na romantyczną kolacje nie tylko w Walentynki. Pide zazwyczaj serwowany w kształcie łódki, nadziany jest jagnięcym lub wołowym mięsem mielonym oraz pomidorami. U mnie pide...Walentynki- wydanie specjalne magazynu Aromat
Przepis dodany:Walentynki-najnowszy numer Magazynu Aromat Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej dostępny jest już w sieci (klik).Wydanie jest to specjalne, gdyż to wyjątkowy dzień pełen pocałunków, czułości, podarunków i smakołyków. Czas romantycznych śniadań,...Sałatka makaronowa Babci Danusi
Przepis dodany:Nie ma jak smaczna domowa sałatka, najlepiej gdy jest jeszcze szybka w przygotowaniu. Babcia Danusia (babcia Brzdąca) przyrządza ją z szyneczką – drobno posiekaną, ja zamiast niej dodaję tuńczyka. Taką też wersję przygotowałam na Warsztatową...Cynamonowe babeczki z pomarańczową nutką
Przepis dodany:Dziś rano od naszego Brzdąca usłyszałam "mamo ciasio" i tak oto powstały te przepyszne babeczki. Biszkoptowe babeczki z cynamonem, z odrobiną olejku z pomarańczy. Cóż to za smak, ach co za zapach:). Oczywiście przygotowywaliśmy je w duecie:)...Warsztatowa Wigilia Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej
Przepis dodany:W poniedziałek 11 grudnia miałam ogromną przyjemność uczestniczyć w spotkaniu wigilijnym Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej, głównie z dziewczynami współtworzącymi Magazyn Aromat.Kolacja ta była połączona z warsztatami z makaroników...Jabłecznik na serku (bez jajek)
Przepis dodany:Połówki jabłek zanurzone w cieście na bazie serka homogenizowanego, ale bez jajek. Pyszne, rozpływające się w ustach, coś pomiędzy kruchym a francuskim. Znika w tempie ekspresowym. Polecamjabłecznik na serku (bez jajek) tak zamiast ciasta...Koreczki śledziowe
Przepis dodany:Śledzie uwielbiam, niemalże w każdej postaci. Podstawą smacznych śledzi jest dobrze przyrządzona zalewa. W tym przepisie z dodatkiem oleju rzepakowego, rydzowego i octu balsamicznego. Śledź pokrojony na mniejsze kawałki, na nim śliwka suszoną,...Szpinakowe babeczki z żurawiną i białą czekoladą
Przepis dodany:Dziś proponuję i polecam szpinakowe babeczki. Brzmi trochę dziwnie, ale zapewniam smak jest wyśmienity. Szpinak w połączeniu ze słodkim ciastem, dopełnieniem którego jest biała czekolada, Przełamane nieco kwaśną suszoną żurawiną. Ponadto...Chili con carne
Przepis dodany:Carne z hiszpańskiego oznacza mięso, zaś chili con carne to rodzaj gulaszu składającego się z mięsa, pikantnej chili oraz wody lub bulionu. Dodatkowo najczęściej zawiera cebule, pomidory i fasolę. Wielbiciele chili con carne często opowiadają...Aromat #11 Zima 2017
Przepis dodany:Najnowszy, niczym mikołajkowy prezent, numer magazynu Aromat #11 Zima 2017 (klik) dostępny jest już w sieci. Jest to internetowy kwartalnik Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej. Piękna okładka wprost zachęca aby zajrzeć do środka pachnącego...Kubeczkowe babeczki z owocami
Przepis dodany:By przygotować te smaczne babeczki potrzebujesz kubeczka, takiego po małym jogurcie naturalnymnajlepiej też, aby był suchy. Taki właśnie kubeczek będzie miarką do odmierzania składników. Babeczki kubeczkowe z owocami to przepyszny deser,...Piernik staropolski- pora już nastawić!
Przepis dodany:Śpieszę się pochwalić, że piernik staropolski już nastawiłam. Od wczoraj leżakuje u mnie w garażuJ Piernik staropolski, by nabrał wyjątkowego smaku, powinien leżakować 4-6 tygodni przed pieczeniem. Do tego należy go upiec tydzień przed...Rybne kotleciki
Przepis dodany:Rybne kotleciki goszczą na naszym stole coraz częściej. Przede wszystkim dzięki temu, że są pyszne a ponadto zdrowe:). Smakują dorosłym domownikom, Brzdącowi również:) Specjalistą w ich przyrządzaniu jest mój M i opanował to do perfekcji,...Drożdżówki ze śliwkami i białym serem
Przepis dodany:Puszyste, rozpływające się w ustach drożdżowe bułki. W dodatku ze śliwką w środku w połączeniu z kremowym serem to idealne drugie śniadanie! Drożdżówki te nie wymagają wiele pracy – najwięcej czasu zajmuje im wyrastanie, dlatego też...Shrekowe pulpety
Przepis dodany:Bardzo smaczne szpinakowe pulpety. Ponadto z dodatkiem mozzarelli, czarnuszki i płatków owsianych. Wyśmienicie smakują zarówno większym jak i mniejszym domownikom. Myślę, że bajkowy, zielony olbrzym też chętnie by się na nie skusiłJA przepis...Sałatka z cieciorką i szpinakiem
Przepis dodany:Ciecierzyca, szpinak, suszony pomidor i czerwona cebula. To wszystko wymieszane w sałatce. Po mięsnym, choć nie do przesytu, długim weekendzie:) czas na małą odmianę. Sałatka smaczna, pożywna, można ją również spakować do pudełka...Piknikowe ciasto
Przepis dodany:Piknikowe ciasto, czyli wytrawne ciasto. W sam raz na rozpoczynającą się majówkę. Miejmy nadzieję, że pogoda dopisze J A wtedy niejedni z nas spędzą czas na ucztowaniu na świeżym powietrzu. Szybkie w przygotowaniu, łatwe w transporcie. Przede...Wyśmienite naleśniki z pieczarkami
Przepis dodany:Naleśniki z wytrawnym, pieczarkowymi nadzieniem bardzo lubię. W sam raz by uczcić Światowy Dzień Pieczarki, który to właśnie dziś przypada. Naleśniki pieczarkowe lubię tym bardziej, gdy są one przygotowywane przez mego M. Uwielbiam te chwile,...Staropolski Mazurek Królewski
Przepis dodany:Staropolski mazurek zwany królewskim jest kruchy i migdałowy. W miarę kosztowania nabiera smaku, na tyle, że z przyjemnością sięgamy po następny kawałek. Wspaniała, słodka i kusząca propozycja wielkanocnego, tradycyjnego...Koktajl dobroci
Przepis dodany:To dzięki swym składnikom: szpinakowi, pomarańczy, bananowi oraz kaszy jaglanej. Koktajl pełen witamin i innych cennych elementów. Smakuje wyśmienicie, choć bez cukruJ Teraz na początku wiosny w sam raz. Warto zarówno siebie wzmocnić jak i...Krokiety ze szpinakiem
Przepis dodany:Ziemniaczane krokiety ze szpinakiem, mięsem indyczym i orzechami laskowymi. Odrobina soku i startej skórki z cytryny nadaje im wyjątkowego charakteru. Bardzo smaczna propozycja bezglutenowego dania na wiosenny obiad, kolację czy spakowania do pudełka...Marchewkowa pasta ze słonecznikiem – Lubelski Kociołek
Przepis dodany:Marchewkowa pasta ze słonecznikiem, pomarańczą, czosnkiem i imbirem. Jeszcze odrobina miodu, oliwy i soku z cytryny. Pyszna, w kolorze soczystej pomarańczy, marchewkowa pasta gotowa. Na kanapki w słoneczny lub deszczowy dzień w sam raz. By powitać...Topielec
Przepis dodany:Topielec, czyli bardzo smaczne, czeskie, drożdżowe ciasto. Ponadto bardzo szybkie w przygotowaniu, gdyż nie czeka się aż ciasto urośnie. Zalewa się za to zimna wodą, a po 15 minutach samo wypływa na wierzch. Stąd pewnie jego nazwaJ. Topielca...Aromat #8 Wiosna 2017
Przepis dodany:Świeżutki, kolorowy numer Magazynu Aromat #8 Wiosna 2017 Lubelskiej Blogosfery Kulinarnej dostępny już w sieci (klik). W środku zielono i słonecznie. Pasty śniadaniowe, sposób na szpinak czy kasza jaglana na słodko lub wytrawnie. Wielkanocne dania...Egzotyczny koktajl z rzeżuchą
Przepis dodany:Rzeżucha, pomarańcz, ananas i banan. Ponadto kasza jaglana i odrobina jogurtu naturalnego (można zastąpić mlekiem kokosowym). Egzotyczne „samo zdrowie”. Dla niejdaków rzeżucha przemyconaJ Moc witamin i pozostałych cennych dobrodziejstw,...Diples
Przepis dodany:Diples, czyli greckie faworki. Na bazie z soku z pomarańczy, przyprawione cynamonem i miodem polane tuż przed podaniem. Naprawdę bardzo smaczne faworki. Wspaniała propozycja na Tłusty Czwartek (a to już jutro;)). Zwłaszcza dla cynamonowych...Racuchy z jabłkiem i….
Przepis dodany:Racuchy z jabłkiem, cynamonem i kaszą jaglaną. Racuchy, któż ich nie lubi. Na bazie jogurtu naturalnego. Przepyszne racuchy. Zamiast jogurtu możesz użyć kefir, też będą smaczne. Prosto z patelni, cieplutkie i pachnące cynamonem....Pulpety z warzywami
Przepis dodany:Och! Jakie smaczne pulpety z warzywami w pomidorowym sosie. Uwielbiam takie dni, kiedy to mój M. przejmuje kuchenne stery. Tak było i tym razem. Bardzo, ale to bardzo smaczne pulpety mu wyszły. Nasz Brzdąc, choć jeszcze niewiele mówi, też...Tarta ze szpinakiem
Przepis dodany:Szpinak w zapieczony na kruchej tarcie, mniamJ. Można dorzucić różne składniki: podsmażony boczek, mięso indycze ugotowane, suszone pomidory czy czosnek. To wszystko polane masą śmietanowo-serową. PychaJOstatnio często u nas goszczą tarty z...