Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni jemy.ekolokalnie.pl—i kupujemy lornetki..

W kuchni jemy.ekolokalnie.pl—i kupujemy lornetki.. jest już 231 dobrych przepisów:

  • Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy

    Przepis dodany:
    4.63
    Zupa z ciecierzycy i zielonej soczewicy
    Soczewica jest nieodłącznym składnikiem wielu naszych potraw Za to ciecierzycy zdecydowanie używamy za mało bardzo ją lubimy, ale jakimś cudem nie jemy jej tak często, jakbyśmy mogli. Musimy zapisać sobie w głowie, aby częściej po […]
  • Gulasz z cukinii i brokuła

    Przepis dodany:
    4.88
    Gulasz z cukinii i brokuła
    Na początku miało być leczo z cukinii, ale, że w lodówce sporo brokuła, to jakoś tak mimochodem, nie zależnie od nas, powstał gulasz Pyszny gulasz Składniki 1 mały brokuł, podzielony na różyczki 1 cukinia, pokrojona […]
  • Szybki krem z brokuła

    Przepis dodany:
    4.81
    Szybki krem z brokuła
    Zmarznięci i głodni, choć zadowoleni, wróciliśmy z jesiennej wycieczki rowerowej Jako, że głód dość mocno doskwierał przygotowaliśmy ekspresowo szybką zupkę Zapraszamy do spróbowania Składniki 1 duży brokuł, podzielony na różyczki 2...
  • Pasta brokułowo-czosnkowa

    Przepis dodany:
    4.66
    Pasta brokułowo-czosnkowa
    Lubimy brokuł i jadamy go dość regularnie, jednak ostatnio jemy go wręcz, można by powiedzieć co drugi dzień Tym razem próbując czegoś nowego, przygotowaliśmy zieloną pastę do chleba Oczywiście najlepiej smakuje z chlebkiem, który sami...
  • Cebularze

    Przepis dodany:
    4.87
    Cebularze
    Bardzo lubimy robić i zajadać się domowymi pizzami albo ich wersjami mini Tym razem dla urozmaicenia przygotowaliśmy pyszne cebularze Które w sumie zniknęły od razu po wyłączeniu piecyka Na prawdę polecamy Składniki (12 sztuk) Ciasto […]
  • Pasta z ryżu i buraka

    Przepis dodany:
    4.47
    Pasta z ryżu i buraka
    Kolejna propozycja pasty na kanapki Składniki (2 słoiczki 1/2 L) 1 duży burak, ugotowany 1 szklanka ryżu 2 duże cebule, pokrojone w kostkę 2 duże ząbki czosnku, drobno poszatkowane 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka […]
  • Zupa brokułowo-marchwiowa z curry

    Przepis dodany:
    4.62
    Zupa brokułowo-marchwiowa z curry
    Wybierając się na wycieczkę rowerową, nawet w najśmielszych snach nie spodziewaliśmy się, że spotka nas tyle dobrego Jako, że pogoda nam dopisała, mimo, że jest już jesień wybraliśmy się na Żuławy Od nas rowerkiem to […]
  • Ry?owe kotlety

    Przepis dodany:
    4.51
    Ry?owe kotlety
    Dzi? przysz?a pora na wymy?lenie i wprowadzenie do naszego menu nowego rodzaju kotletów Jako g?ówny sk?adnik pad?o na ry?, bo w sumie bardzo rzadko po niego si?gamy ostatnimi czasy Zatem zapraszamy na obiad Sk?adniki (+/- […]
  • Zapiekany ry? z jab?kami

    Przepis dodany:
    4.58
    Zapiekany ry? z jab?kami
    Jak to ostatnio bywa u nas w kuchni, znowu przygotowali?my co? czego nie jedli?my w sumie od dziecka Jak to mo?liwe, ?e zapomnieli?my o czym? tak pysznym jak ry? z jab?kami?? Dziwne… ale prawdziwe! Czy […]
  • Zupa z czerwon? soczewic?

    Przepis dodany:
    4.86
    Zupa z czerwon? soczewic?
    Niby banalnie prosta zupa. Przecie? mo?na by powiedzie?, to jest zwyk?a jarzynowa, tyle, ?e z soczewic? Uwierzcie, ?e jednak tak nie jest Dzi?ki odpowiednim przyprawom oraz odrobinie cytryny, zupa nabiera fantastycznego, egzotycznego smaku Dla takich...
  • Chipsy z jabłek

    Przepis dodany:
    4.67
    Chipsy z jabłek
    Podczas wielu wycieczek rowerowych nazbieraliśmy sporo owoców ze starych zapomnianych drzew Mamy śliwki pomrożone na zimę, słoiki z powidłami, teraz przyszła pora na suszone jabłka Robiliśmy je po raz pierwszy i tak nam zasmakowały, że...
  • Mus jabłkowy

    Przepis dodany:
    4.55
    Mus jabłkowy
    Kolejna rzecz z serii „pierwszy raz” Tak dużo w tym roku znaleźliśmy jabłoni, że żal byłoby nie zrobić z ich owoców pysznych przetworów na zimę Cudownie będzie smakować zimową porą szarlotka z jabłuszek, które sami […]
  • Paprykarz z makreli

    Przepis dodany:
    4.52
    Paprykarz z makreli
    Przedstawialiśmy już przepis na paprykarz wegański i bezglutenowy, teraz przyszła pora na taki z pyszną wędzoną makrelą Składniki (trochę ponad 2 słoiki 1/2 l) 1 duża makrela wędzona, około 300 g 1 szklanka ryżu 1,5 […]
  • Kotlety z ryżu i soczewicy

    Przepis dodany:
    4.70
    Kotlety z ryżu i soczewicy
    W sumie jest to nasze pierwsze połączenie ryżu i soczewicy I pierwsze kotlety z ryżu Poprzez połączenie tych dwóch smaków i dodanie fajnych przypraw powstają całkiem smaczne kotleciki Na pewno będą gościć na naszym stole […]
  • Bulion warzywny (wegański rosołek)

    Przepis dodany:
    4.76
    Bulion warzywny (wegański rosołek)
    Bulionem warzywnym można nazwać każdą bazę do zupy, nie ważne czy to krupniku, ogórkowej czy pomidorowej Aby stworzyć smaczną zupkę bez żadnych „polepszaczy” smaku, należy na początek ugotować „rosołek”. Piszemy...
  • Surówka z marchwi i ogórka

    Przepis dodany:
    4.76
    Surówka z marchwi i ogórka
    Nie ma niczego smaczniejszego do obiadu, niż świeża surówka Poniżej przedstawiamy prostą, szybką i oczywiście smaczną surówkę, którą można podjadać nie tylko przy obiedzie Składniki (na 2-3 porcje) 2 marchewki 2 ogórki kiszone, bądź...
  • Gazpacho, czyli smaki Hiszpanii

    Przepis dodany:
    4.78
    Kuchnia Hiszpańska zawiera w sobie wszystkie dobrodziejstwa ofiarowywane przez śródziemnomorski klimat. Bogata jest m.in. w ryby, owoce morza, pomidory, a także ziemniaki. Jednak nie mogłaby istnieć bez oliwy z oliwek czy regionalnych suszonych...
  • Ketchup z cukinii

    Przepis dodany:
    4.46
    Ketchup z cukinii
    Jako, że jest akurat sezon na cukinię i kosztuje ona raptem 1,5 zł za kg to gdzie nie spojrzymy wszyscy mówią o ketchupie właśnie z cukinii Na początku brzmiało to da nas nieco dziwnie, ale, […]
  • Tort śmietanowy

    Przepis dodany:
    4.75
    Tort śmietanowy
    Choć nie należymy do fanów tortów, przynajmniej tych słodkich, postanowiliśmy jednak przygotować jeden, ze względu na urodziny Oczywiście nie mógł być on za słodki, ani zbyt skomplikowany A oto co nam wyszło Pomysł na czekoladę […]
  • Bita śmietana

    Przepis dodany:
    4.48
    Bita śmietana
    Przygotowując nasz pierwszy tort w życiu, potrzebowaliśmy oprócz biszkoptu i owoców również bitą śmietanę Jako, że nie jesteśmy fanami śmietany w sprayu ani takiej w proszku, postanowiliśmy sami ją przygotować Zrobienie bitej śmietany...
  • Biszkopt idealny

    Przepis dodany:
    4.67
    Biszkopt idealny
    Pierwsze „spotkanie” z biszkoptem uważamy za mega udane Biszkopt z tego przepisu wyszedł perfekcyjnie, mimo tego, że pierwszy raz w życiu go piekliśmy Składniki (biszkopt na tort 3 warstwowy) 6 jajek 3/4 szklanki maki ziemniaczanej...
  • Ukryte terapie i wywiad z autorem

    Przepis dodany:
    4.69
    Ukryte terapie i wywiad z autorem
    Jerzy Zięba od ponad 20 lat zajmuje się naturoterapią, szczególnie w odniesieniu do naturalnych metod leczenia i zapobiegania chorobom przewlekłym nowotworom. Książka „Ukryte Terapie” powstała po wielu latach analiz badań medycznych...
  • Bułeczki pizzowe

    Przepis dodany:
    4.52
    Bułeczki pizzowe
    Odkąd nauczyliśmy się robić pizzę z patelni, gości ona u nas dość często, bo jest łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego można położyć na nią właściwie wszystko na co się ma ochotę Tym […]
  • Czy rak może być wyleczony w ciągu 2-16 tygodni?

    Przepis dodany:
    4.68
    Czy rak może być wyleczony w ciągu 2-16 tygodni?
    Dr Leonard Colldwel twierdzi na podstawie swojego doświadczenia, że każdego raka da się wyleczyć w ciągu 2-16 tygodni, a niektóre nowotwory potrafią zniknąć w przeciągu paru minut. Skoro istnieje taka możliwość ludzkość musi odkryć jak...
  • Czy bogaci tworzą miejsca pracy?

    Przepis dodany:
    4.69
    Czy bogaci tworzą miejsca pracy?
    Na początku 2012 roku Nick Hanauer, amerykański miliarder na konferencji TED poruszał problem nierówności ekonomicznych w USA. Okazało się, że prezentacja jest „zbyt polityczna” i „zbyt stronnicza” aby znaleźć się na stronach TED....
  • Sałatka z bobem

    Przepis dodany:
    4.67
    Sałatka z bobem
    Korzystając z tego, że akurat mamy sezon na bób, a my go bardzo lubimy, przygotowaliśmy go w nieco innej formie Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych, przede wszystkim ma dużą zawartość […]
  • Pierogi z bobem

    Przepis dodany:
    4.66
    Pierogi z bobem
    Pierogi to wiadomo, pychotka, bób też lubimy, ale połączenie tego było ciekawym i jakże pysznym eksperymentem Składniki (+/- 36 pierogów) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 szklanka gorącej wody szczypta soli Farsz: […]
  • Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki

    Przepis dodany:
    4.65
    Sałatka z młodych ziemniaków i rzodkiewki
    Uwielbiamy okres letni, gdy na bazarach królują świeże warzywa, a młode ziemniaczki, aż się proszą tylko o dokładne umycie, a nie obieranie Dziś proponujemy sałatkę z takich ziemniaczków, z rzodkiewką, z zieleninką i nutką czosnkową...
  • Pulpety z czerwonej soczewicy

    Przepis dodany:
    4.86
    Pulpety z czerwonej soczewicy
    Co jakiś czas przypominamy o tym, że soczewica jest pyszna i zdrowa, a do tego można z niej wyczarowywać dużo różnorodnych potraw Tym razem padło na pulpety, można je podać z sosem z serka topionego, […]
  • Philip Forrer prezentuje permakulturowy Ogród Graala

    Przepis dodany:
    4.68
    Philip Forrer prezentuje permakulturowy Ogród Graala
    Philip prowadzi swój innowacyjny ogród w górach zachowując zasady permakultury. Permakultura czerpie z wielu dziedzin, takich jak rolnictwo ekologiczne, agroleśnictwo, zintegrowane rolnictwo, zrównoważony rozwój i ekologia stosowana. Podstawowym...
  • Sos koperkowo-pieczarkowy

    Przepis dodany:
    4.73
    Sos koperkowo-pieczarkowy
    Przedstawiamy bardzo prosty i szybki w wykonaniu sos. Powstał on w zasadzie bez większego planu, z tego co było dostępne w lodówce Składniki kilka pieczarek, pokrojonych w paski 15 cm pory, dość cienko pokrojonej 1/2 […]
  • Gęsty sos z serka topionego

    Przepis dodany:
    4.57
    Gęsty sos z serka topionego
    Sos jest świetnym dodatkiem do kotlecików, pulpetów, czy też można go użyć jako dip do chipsów Wystarczy odstawić go do przestygnięcia, a wówczas też nabierze gęstości i idealnie nada się do moczenia chipsów bądź nachosów. […]
  • Racuchy z jabłkami

    Przepis dodany:
    4.65
    Racuchy z jabłkami
    Dziś ponownie coś z serii „powrót do przeszłości” albo „smaki dzieciństwa” Bo przyznamy szczerze, że racuchów nie jedliśmy już kilka ładnych lat, a kojarzą nam się zdecydowanie z beztroskim dzieciństwem Składniki (+/-...
  • Soczewicowe kotlety

    Przepis dodany:
    4.62
    Soczewicowe kotlety
    Z racji tego, że bardzo lubimy soczewicę, a dawno nie robiliśmy z niej żadnych kotlecików, postanowiliśmy tym razem wymieszać czerwoną z zieloną i z tego ukręcić kotlety Poniżej prezentujemy wersję z jajkiem, ale śmiało jajko […]
  • Kalafior pieczony

    Przepis dodany:
    4.77
    Kalafior pieczony
    Kalafior zaliczany jest do cenniejszych warzyw z uwagi na swój skład chemiczny, a także walory smakowe i dietetyczne. Zawiera m.in.: sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, miedź, cynk, fosfor, fluor, chlor, jod, karoteny, witaminy: K, […]
  • Surówka z białej rzodkwi

    Przepis dodany:
    4.60
    Surówka z białej rzodkwi
    Biała rzodkiew, podobnie jak czarna jest niezwykle bogata w cały szereg wartościowych składników odżywczych. Znajdziemy w niej między innymi mnóstwo cennych witamin (C, PP, oraz witaminy z grupy B), soli mineralnych (potas, sód, wapń, fosfor,...
  • Knedle ze śliwkami

    Przepis dodany:
    4.63
    Knedle ze śliwkami
    Knedle ze śliwkami, to kolejna odsłona smaków z dzieciństwa Robiliśmy je po raz pierwszy i smakowały praktycznie jak te które pamiętamy, robione przez mamę Dzięki dużej ilości ziemniaków są idealnie mięciutkie, a śliwce zawdzięczają...
  • Kapuśniak na odchudzanie

    Przepis dodany:
    4.48
    Kapuśniak na odchudzanie
    To, że lubimy wyzwania w kuchni i że ciągle z czymś eksperymentujemy, jest rzeczą oczywista Gdy natrafiliśmy na przepis zupy kapuścianej, prezydenckiej, Kwaśniewskiego czy jak kto by ją nazwał , mówimy o zupie, którą się […]
  • Galaretki warzywne

    Przepis dodany:
    4.65
    Galaretki warzywne
    Gdy się mówi galareta, na myśl zazwyczaj przychodzi taka galareta ze świnki, a do tego obowiązkowo setka wódki hahaha My jednak wolimy świnki nie zjadać i pokazujemy, że dobrą galaretę można też zrobić z samych […]
  • Sałatka z mozzarelli i pomidora

    Przepis dodany:
    4.76
    Sałatka z mozzarelli i pomidora
    Połączenie mozzarelli z pysznym, najlepiej malinowym pomidorem, do tego aromatyczny czosnek, trochę przypraw, dobry olej i nie ma lepszej i mega szybkiej sałatki Idealna jako przekąska, na imprezę czy też do obiadu. Składniki (2-3 porcje) […]
  • Gofry

    Przepis dodany:
    4.88
    Gofry
    Poniżej przedstawiamy nasze pierwsze gofry odkąd byliśmy dziećmi Kochamy gofry i będziemy na pewno eksperymentować z nimi Następna wersja będzie bezglutenowa Składniki (8 podwójnych gofrów) Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 3 jajka, oddzielnie...
  • Grzybowa z ziemniakami

    Przepis dodany:
    4.87
    Grzybowa z ziemniakami
    Można by powiedzieć, że środek lata to słaby moment na zupę grzybową, jakże wigilijną potrawę Ale u nas ostatnio jakoś tak te wigilijne potrawy występują często Składniki 100 g suszonych grzybów 3 marchewki kawałek pory […]
  • Drożdżówki z serem

    Przepis dodany:
    4.85
    Drożdżówki z serem
    Ostatnio coraz częściej bierze nas na „eksperymenty piekarskie” Zainspirowani zdjęciem znalezionym na fb przygotowaliśmy nasze pierwsze w życiu drożdżówki Wspaniałości Składniki (+/- 17 drożdżówek) Ciasto: 380 g mąki pszennej,...
  • Makaron z sosem pieczarkowym

    Przepis dodany:
    4.49
    Makaron z sosem pieczarkowym
    Po długiej trasie rowerowej wróciliśmy głodni i zmęczeni Tak więc nie ma opcji długiego stania w kuchni I w ten oto sposób powstał szybciutko sos śmietanowo-pieczarkowy, połączyliśmy go z garścią świeżutkiego selera naciowego oraz...
  • Fasolka po bretońsku

    Przepis dodany:
    4.65
    Fasolka po bretońsku
    Fasolka po bretońsku to jedna z tych potraw, które są banalnie proste w wykonaniu, które jednak gotuje się długo i przy której bardzo ważne jest dobre przyprawienie Dobrze zrobiona fasolka powinna mieć lekko pikantny, lekko […]
  • Pikantne młode ziemniaki z ciecierzycą

    Przepis dodany:
    4.69
    Pikantne młode ziemniaki z ciecierzycą
    Młode ziemniaczki zaczynają królować na naszym stole Dziś przygotowaliśmy je w wersji pikantnej z naszą ukochaną ciecierzycą Składniki (2-3 porcje) 650 g młodych ziemniaków, najlepiej dobrze umytych, nie obranych 1 szklanka suszonej...
  • Zupa jarzynowa

    Przepis dodany:
    4.80
    Zupa jarzynowa
    Za oknem dzisiaj straszna ulewa, więc trzeba przygotować obiad z tego co w lodówce Na szczęście nie jest źle, większość warzyw się znalazła, a do tego mamy fasolkę szparagową, więc pyszną zupkę prezentujemy poniżej Składniki […]
  • Gryczane kęski

    Przepis dodany:
    4.52
    Gryczane kęski
    Gryczane kęski powstały z myślą o przekąsce do meczu Jak sama nazwa sugeruje, kuleczki powinny być małe, takie w sam raz na jeden kęs Oczywiście można zrobić również wersję obiadową, czyli większe kotleciki Składniki (+/- […]
  • Sushi

    Przepis dodany:
    4.70
    Sushi
    Sushi, to kolejna potrawa, z serii „na specjalne życzenie” Tym razem spełnialiśmy życzenie mamy Składniki 450 g ryżu, specjalny do sushi pasta wasabi 250 g łososia wędzonego, plastry 2-3 świeże ogórki, obrane i pokrojone w […]
  • Groch z kapustą i grzybami leśnymi

    Przepis dodany:
    4.64
    Groch z kapustą i grzybami leśnymi
    Czasami aż się dziwimy, że głowy mamy na swoim miejscu i nie solimy herbaty Poprzez, a może dzięki naszemu roztargnieniu okazało się, że zamiast ciecierzycy namoczyliśmy groch I tym oto sposobem można by rzec, w […]

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).