Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Julienne to go
W kuchni Julienne to go jest już 30 dobrych przepisów:
Przegląd kursów kulinarnych: część 1
Przepis dodany:Czas najwyższy napisać o kursach kulinarnych. Byłam tu i tam, spróbowałam tego i tamtego, co polecam? O tym słów kilka. W stolicy wybór kursów kulinarnych jest dosyć szeroki - od profesjonalnych szefów kuchni oferujących całodniowe...Tarta z truskawkami
Przepis dodany:Tarta z truskawkami i kremem MascarponeSkładniki na formę o średnicy 26 cm:Spód:200 g mąki pszennej100 g masłaszczypta soliłyżeczka cukru1 jajkoKrem:250 g sera Mascarpone250 ml mleka zagęszczonego słodzonego1 jajko+ 300 g truskawek lub...Tagliatelle z krewetkami
Przepis dodany:Tagliatelle z krewetkami, czosnkiem i oliwą truflowąPyszny makaron w 10 minut:2 porcje:80 g makaronu tagliatelle150 g krewetek Black Tiger, obranych, bez ogonków4 ząbki czosnku50 g masła3 łyżki oliwy z prawdziwą trufląświeża bazyliasól,...Naleśniki chińskie z kaczką
Przepis dodany:Naleśniki chińskie z kaczką, sosem hoisin oraz świeżym ogórkiemSkładniki na 6 porcji:Kaczka: • 2 kacze udka• 3 ząbki czosnku• 3 łyżki słodkiej sproszkowanej papryki• 2 łyżki soli• pieprz Ciasto na...Paszteciki z kapustą, grzybami i żurawiną
Przepis dodany:Najlepiej podajemy z barszczem z tego przepisu. Farsz z kapusty:300 g smacznej kiszonej kapusty (może być z marchewką)garść suszonych podgrzybków, wcześniej namoczonych (jeśli mamy to oczywiście najlepsze będą świeże grzyby 200 g)garść...Świąteczna tarta z kapustą oraz żurawiną
Przepis dodany:Sam farsz do tarty z kapusty, grzybów oraz żurawiny jest przepyszny, dlatego najlepiej zrobić więcej i zostawić do krokietów lub innych wypieków.Farsz z kapusty:300 g smacznej kiszonej kapusty (może być z marchewką)garść suszonych podgrzybków,...Ciasto marchewkowe najlepsze
Przepis dodany:Ciasto wyrasta wysokie, puszyste, jest przepyszne i smakuje dokładnie jak ciasto marchewkowe ze Starbucks!Składniki na tortownicę 26 cm:1 duża marchewka2 szklanki mąki (250 g)łyżka proszku do pieczeniałyżeczka sody oczyszczonejłyżka...Barszcz wigilijny
Przepis dodany:Barszcz wigilijny z pieczonych burakówBarszcz jest na prawdę pyszny ale trzeba się uzbroić w cierpliwość i zacząć przygotowania 3 dni przed wigilią. Wtedy smak jak bardziej intensywny ale warto!Składniki:3 suszone grzyby, n.p. podgrzybki2 ząbki...Uszka do barszczu
Przepis dodany:Uszka z grzybami oraz kiszoną kapustąFarsz (około 60 uszek):garść suszonych grzybów (mieszanych, n.p. borowików, podgrzybków)100 g kiszonej kapusty1 mała marchewka oraz 1 mała pietruszka2 małe cebuleziele angielskie, liść laurowy, sól oraz...Pierniczki świąteczne
Przepis dodany:Święta już niebawem, na ulicach w Londynie widać już dekoracje świąteczne a w sklepach pojawiają się pierwsze świąteczne smakołyki. Podaje więc przepis na pierniczki, bez których u mnie świąt nie ma!Składniki na 80 miodowych pierniczków:4...Pomysł na śniadanie: tosty z jajkiem
Przepis dodany:Składniki:łyżka masładwie kromki pieczywa pełnoziarnistegodwa jajka (najlepiej od kury zielononóżki)ulubione zioła, sól oraz pieprzW kromkach pieczywa nożem wykrajamy kwadrat, chleb opiekamy w tosterze lub piekarniku. Na patelni roztapiamy...Felieton: Smak Azji
Przepis dodany:Kuchnia azjatycka to niekończąca się inspiracja. Począwszy od potraw kuchni Khmer, aż po owoce morza i hot poty. Początek kuchennych eksperymentów może być bardzo różny: sushi, różne wariacje zupy tajskiej z mlekiem kokosowym. Portowy Hamburg...Kaczka z jabłkami
Przepis dodany:Najlepsza kaczka jaką jadłam - prosto i pysznie.Pieczona kaczka z jabłkami4 porcje1 kaczka, o wadze około 2 kg (bez podrobów)2 ząbki czosnku, posiekane1 łyżka soli1 łyżka sproszkowanej papryki2 duże jabłka, kwaskowate, ze skórką, pokrojone na...Koktajl malinowy
Przepis dodany:Koktajl z malinSkładniki na 1 porcję:1 szklanka malin1/2 szklanki mleka kokosowegokruszony lódlistki mięty do dekoracjiMleko kokosowe możemy zastąpić ryżowym lub sojowym, wtedy można też dosłodzić koktajl syropem z agawy lub po prostu cukrem....Pizza z truflą
Przepis dodany:Pizza z brązowymi pieczarkami, creme fraiche, parmezanem i trufląCiasto (1 duża pizza):• 250 g mąki pszennej• 150 ml ciepłej wody• 20 g świeżych drożdży• 1 łyżeczka soli• 1 łyżeczka cukru• 1 łyżka oliwy z oliwekDodatki:• 250 g...Hummus
Przepis dodany:Pyszny hummus, idealny na przystawkę do podania z chlebem, n.p. z tego przepisu .Składniki na 2 porcje:1 ząbek czosnkuszczypta pieprzułyżeczka majerankuszczypta kuminu1/4 szklanki cieciorki (namoczonej na noc i ugotowanej w świeżej wodzie)1/8...Ciasto z porzeczkami
Przepis dodany:Ciasto z porzeczkami i kruszonkąKlasyczne ciasto z owocami i kruszonką, szybkie i proste:)Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm:2 szklanki mąki100 g masłaszklanka cukru4 jajkałyżka proszku do pieczenia400 g czerwonych porzeczek lub innych...Szafranowa zupa rybna
Przepis dodany:Szafranowa zupa rybne z polędwicą z dorszaNajlepsza, najsmaczniejsza, najpyszniejsza zupa rybna jaką udało mi się ugotować. Zupa ma konsystencję kremu z kawałkami świeżych pomidorów oraz dorsza, można ją podać także dzieciom:) Polecam,...Bób po chińsku
Przepis dodany:Bób po chińsku na ostroSuper pasuje jako dodatek do wieprzowiny na ostro:)Składniki na 4 porcje:500 g ugotowanego na parze, obranego bobu1 papryczka chilli3 ząbki posiekanego czosnkuszczypta suszonych płatków chilliłyżka sherry5-6 łyżek jasnego...Kalafior zapiekany
Przepis dodany:Kalafior zapiekany z pomidorami malinowymi w sosie beszamelowymSkładniki: 1 duży kalafior2 średnie pomidory malinowe lub jeden duży25 g sera żółtegosól oraz świeżo zmielony pieprzSos beszamelowy:łyżka masłałyżka mąkiszklanka mlekasól,...Wege burgery
Przepis dodany:Wege burger jaglanyPyszne wegetariańskie burgery według przepisu Mai Sobczak z warsztatów Wege Grilla w studiu CookUp. Z kaszy jaglanej z ogórkiem, rukolą oraz miętą. Polecam nie tylko wegetarianom:)Przepis na 2 burgery:2 bułki pełnoziarniste z...Spring rolls
Przepis dodany:Sajgonki wegetariańskieŚwieże spring rolls z wędzonym łososiem i warzywami, podane z sosem słodko-ostrym. Idealne na letni lunch.Składniki na 10 sztuk:10 arkuszy papieru ryżowego100 g makaronu ryżowego1 ogórek szklarniowy1 czerwona papryka100 g...Laksa krewetkowa
Przepis dodany:Laksa krewetkowaSkładniki na 4 porcje:puszka mleka kokosowegopółtora szklanki bulionu warzywnego50 g suszonego makaronu ryżowegoczerwona papryka pokrojona w paskimała puszka odsączonych pędów bambusa5-cm kawałek obranego i cienko pokrojnego...Carrot cupcakes
Przepis dodany:Babeczki marchewkowe z polewą z serka PhiladelphiaSkładniki na 12 sztuk:• szklanka brązowego cukru• 200 ml oleju słonecznikowego• 4 średniej wielkości jajka• 400 g startej marchewki (4 średniej wielkości marchewki)• 100 g orzechów...Tarta z malinami i kremem mascarpone
Przepis dodany:Tarta z malinami oraz kremem mascarponeUlepszony przepis na tartę z malinami:)Składniki:Kruchy spód:• 200 g mąki pszennej tortowej• 3 łyżki cukru pudru• 100 g zimnego masła• 1 jajkoKrem mascarpone:• 1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego•...Burgery na ostro w tortilli
Przepis dodany:Burgery na ostro podane w tortilli z salsą z awokado i pomidorówBurgery na ostro, 6 sztuk:• 500 g wołowiny z udźca• 1 cebula• 2 ząbki czosnku• 1 czerwona papryczka chilli lub płatki chilli• 1 łyżka czerwonej papryki w proszku•...Sałata a'la grecka
Przepis dodany:Sałatka a'la greckaPiszę a'la, bo prawdziwa sałata grecka nie powinna zawierać ani sałaty ani grzanek. Z oba dodatkami nadaje się idealnie jako dodatek do mięs lub jako lekki lunch :)Składniki:• 1/2 główki sałaty rzymskiej• 1 duży...Gofry najlepsze
Przepis dodany:Gofry z nutellą i poziomkamiSkładniki na 12 gofrów:• 250 g mąki pszennej• 125 g drobnego cukru• 10 g świeżych drożdży• 100 ml mleka 3,2%• 100 ml roztopionego masła• 1 żółtko• 100 ml jasnego piwa• szczypta solidodatki: nutella,...Chłodnik litewski
Przepis dodany:Chłodnik z botwinyLato to nie tylko sezonowe owoce, pyszne sałatki ze szparagami, groszkiem, kurkami, ale też zupy, zupy na ochłodę czyli chłodniki. Nie przepadam za chłodnikami owocowymi, to już kwestia smaku, ale zawsze miałam złe...Łosoś teriyaki
Przepis dodany:Teriyaki z łososiaSkładniki na 4 porcje:4 filety z łososia, każdy o wadze ok. 175 gSos:• 1 łyżka mąki kukurydzianej• 1 i 1/2 kubka ciemnego sosu sojowego• 4 łyżki wina ryżowego mirin lub półwytrawnego sherry• 2 łyżki octru ryżowego...