Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Kamila's plate
W kuchni Kamila's plate jest już 25 dobrych przepisów:
Bananowiec z limetką, twarożkiem i daktylami
Przepis dodany:Ubiegły rok pod adresem Kamila's plate był wyjątkowo nudny. Ba! Nic się nie działo. Ale mam dobre usprawiedliwienie, osobiste i w dodatku niezbyt fajne. Przepraszam wszystkich, którzy zaglądali na stronę w poszukiwaniu pyszności, a dostawali -...Curry z kurczakiem i ananasem
Przepis dodany:Ostatnie dwa miesiące były dla mnie... łaskawe. Ciężka praca - choć może powinnam powiedzieć harówka od rana do wieczora - w końcu się opłaciła, i w okresie świąteczno-noworoczno-trzejkrólowym (jest w ogóle takie słowo?) mogłam w końcu...Croque monsieur czyli francuski sandwicz zapiekany
Przepis dodany:Październik był zwariowany. Niestety, zanosi się na to, że listopad też taki będzie. Na gotowanie nie mam w ogóle czasu; często wracam do domu tak zmęczona, że nie mam siły nawet zamówić pizzy - i idę spać głodna. W pozostałe dni żywi...Francuska tarta cytrynowa (tarte au citron)
Przepis dodany:Podczas mojego ostatniego pobytu we Francji, zresztą zdecydowanie zbyt krótkiego, wpadła mi w ręce stara książka kucharska z przepisami na francuskie słodkości. Była koszmarnie podniszczona, z oślimi uszami, naderwanymi kartkami, podartą...Czerwone tagliatelle z cukinią i tymiankiem
Przepis dodany:Zupełnie niezauważalnie cukinia stała się moim ulubionym warzywem. Jeszcze rok temu dodawałam ją tylko do mojej wersji lecza - ot, taki zagęstnik i "uzupełnik" do papryki i pomidorów. A dziś mogłabym ją jeść zawsze i wszędzie. Właściwie to...Racuchy z dynią i imbirem
Przepis dodany:Bycie singlem - nawet tylko czasowym - i łasuchem jednocześnie jest niesłychanie trudne. Gdy do tego dochodzi zwariowany tydzień w pracy, jest prawie niemożliwe. Wstyd się przyznać, ale ostatnio żywiłam się albo wyłowionymi z czeluści...Zielona zupa z liści rzodkiewek
Przepis dodany:Nade wszystko nie znoszę marnować jedzenia. Dlatego gdy ostatnio kupiłam pęczek rzodkiewki, która nie tylko miała wspaniałe czerwone bulwy, ale także całkiem przyzwoite liście, postanowiłam ulżyć swojemu sumieniu i nie wyrzucać zielonej...Francuskie ciasto czekoladowe
Przepis dodany:Za każdym razem, kiedy jestem we Francji, moja aktywność kulinarna zamiera. Ograniczam się do przygotowywania śniadań - jestem pewna, że mój mężczyzna prędko by się ze mną rozstał, gdybym nie potrafiła przygotować kilkunastu rodzajów...Muffiny z dynią, fetą i serem gruyere
Przepis dodany:Kiedy obudziłam się w niedzielny poranek, zachwyciła mnie kompletna cisza. Wieczorem poprzedniego dnia za oknem odbywał się istny koncert ptasich gardeł - chyba szpakowych - zbierających się do odlotu. W niedzielny poranek już ich nie było....Nudle z kurczakiem i warzywami w sosie teriyaki
Przepis dodany:Ostatnio niewiele działo się pod adresem Kamila's plate. Trochę z mojej winy - jako że pasjami oddawałam się słodkiemu, francuskiemu lenistwu - ale przede wszystkim dlatego, że francuskie klawiatury są nieco, aczkolwiek istotnie, różne od...Dżem malinowy z sokiem z grejpfruta
Przepis dodany:Pomimo permanentnego braku wakacyjnego słońca, ogród moich rodziców przeżywa prawdziwe owocowe oblężenie. Nigdy wcześniej nie mieliśmy tylu czereśni i wiśni - które są już historią, udokumentowaną na przykład tu i tu - i malin....Migdałowe ślimaki z granatem i twarożkiem
Przepis dodany:Kilka miesięcy temu, wędrując nieśpiesznie po blogosferze i przymierzając się do własnej przygody z blogiem kulinarnym, natknęłam się na fantastyczny przepis na naleśniki z twarożkiem i granatami - o tu. Wczoraj przyrządziłam go po raz...Spaghetti z kurczakiem, czosnkiem i serem mimolette
Przepis dodany:Na pierwszy rzut oka wygląda jak kantalupa. Serio, do złudzenia przypomina kantalupę swoją szarawą, lekko pomarszczoną skórką i soczyście pomarańczowym wnętrzem. Nawet kroi się go tak samo, jak kantalupę albo arbuza - wsuwa ostry nóż w sam...Jabłkowy chutney
Przepis dodany:Moje pierwsze wspomnienie z dzieciństwa dotyczące jedzenia jest takie oto: siedzę na stołku w kuchni, po lewej stronie siedzi moja mama, z jednym okiem przykrytym opatrunkiem, i karmi mnie zupą, łyżka po łyżce. Pewno była to pomidorowa, choć ja...Grzanki z rzodkiewkowym twarożkiem
Przepis dodany:Nie wyobrażam sobie początku dnia bez śniadania. Gdy mam więcej czasu, na przykład w niektóre weekendy albo podczas urlopu, lubię rano w kuchni nieco... pomarudzić. Poświęcić całkiem sporo czasu na perfekcyjne zaparzenie kawy, upieczenie...Małdrzyki z malinami i mrożony sos malinowy
Przepis dodany:Wróciłam do domu o 23:03, zmęczona (łagodnie mówiąc), po 16 godzinach w podróży. Zadziwia mnie fakt, że przejazd na trasie Szczecin - Zakopane trwa dłużej, niż dotarcie na dowolny kraniec Europy... W każdym razie cieszę się, że co roku...Każdego roku o tej samej porze - Tatry
Przepis dodany:Weźmy do ręki kartkę papieru w kratkę formatu A4 i ciemny flamaster. Zamalujmy jedną małą kratkę. A teraz wyobraźmy sobie, że cała kartka to Alpy, a ten malutki ciemny kwadracik ilustruje powierzchnię, jaką w porównaniu z największym...Fasolko! Do szparagu!
Przepis dodany:Ponieważ dzisiaj wyjeżdżam w krainę pstrąga i przez kilkanaście najbliższych dni dnie będzie mnie w domu, w sobotę wydałam samej sobie zakaz kupowania jedzenia. W lodówce - a mam naprawdę wielką lodówkę - piętrzyły się jogurty, mascarpone...Tiramisu w wersji bardzo klasycznej
Przepis dodany:Jest 21:23, nie więcej niż kwadrans temu wróciłam z pracy - po jedenastu godzinach ślęczenia nad papierzyskami - zrzuciłam szpilki, zdjęłam soczewki kontaktowe i z kieliszkiem wina i porządną, obiadową porcją klasycznego tiramisu, zapadłam...Mus jabłkowy
Przepis dodany:Za każdym razem, kiedy widzę jabłko leżące pod jabłonią, to wcale nie myślę o jeżach, szarlotkach, dobrych i złych wiadomościach, Herkulesie, Nowym Jorku, komputerach i Królewnie Śnieżce. Myślę o grawitacji. Wychodzi ze mnie natura...Maliny na zimową porę - mrożenie
Przepis dodany:W tym roku po raz pierwszy podeszłam poważnie do kwestii gromadzenia zapasów na zimę. Pomimo zimnego i deszczowego lata, owoców mamy tak dużo, że nie jesteśmy w stanie ich wszystkich zjeść - to po pierwsze. Po drugie, nigdy wcześniej nie znałam...Muffiny imbirowe z gruszką
Przepis dodany:Jako dziecko najbardziej lubiłam gruszki wczesnego lata. W sadzie obok domu rosło wielkie drzewo, z którego już pod koniec czerwca spadały słodkie, soczyste, niewielkie żółte gruszki. Wydzieraliśmy je wszędobylskim pszczołom i jedliśmy prosto...Grzanki z patelni
Przepis dodany:Mimo że do pewnego stopnia cenię sobie życie tymczasowego singla, jest jeden jego aspekt, którego z chęcią bym się pozbyła. I wcale nie chodzi to o samotne piątkowe wieczory, bo te akurat bardzo lubię, ale o produkcję dużej ilości resztek...Paryskie makaroniki - czekolada i bananowy krem
Przepis dodany:To są jedne z najsmaczniejszych makaroników, jakie w życiu zrobiłam, ale zdecydowanie nie należą do najładniejszych. Mają falbankę - ale taką niewyraźną, poza tym wierzch trochę popękał i jest zbytnio wypukły... Wszystko przez moje lenistwo...Pstrąg smażony w głębokim maśle
Przepis dodany:Wiem, że smażenie nie jest najzdrowszym sposobem obróbki termicznej. Zwłaszcza smażenie w dużej ilości tłuszczu. Nic jednak nie poradzę na to, że od czasu do czasu uwielbiam zjeść rybę - najlepiej dorsza, ale pstrąg też jest wyśmienity -...