Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Kipiący kociołek

W kuchni Kipiący kociołek jest już 40 dobrych przepisów:

  • Przeprowadzona!

    Przepis dodany:
    4.52
    Przeprowadzona!
    Uff! Nareszcie po przeprowadzce.Nie,nie uciekłam z Belgii.Uciekliśmy jedynie z centrum miasta na obrzeża Z apartamentowca do domku z ogródkiem Wow!Jaki tu błogi spokój.:)...dopóki nie "poczęstujemy" go od czasu do czasu ulubioną ...
  • Maślankowy szejk z truskawkami i nektarynką

    Przepis dodany:
    4.83
    Maślankowy szejk z truskawkami i nektarynką
    Nie ma nic lepszego na ciepłe i gorące dni,jak orzeźwiający napój.Nie ma co do tego wątpliwości.Koktajle mleczne wykonane w domu,ze świeżych owoców smakują wyśmienicie.Jest to równocześnie zdrowy dodatek,który nadaje ładny kolor mlecznemu...
  • Moje bakłażanowe Jeruzalem.

    Przepis dodany:
    4.88
    Moje bakłażanowe Jeruzalem.
    Czysty przypadek dziś sprawił,że w końcu utrwaliłam wygląd mojej ulubionej pasty według "Jeruzalem" Yotama Ottolenghi.Jej "niewyględny" obraz zawsze powodował odłożenie aparatu na bok...a przecież jej wyśmienity aromat i smak,tak bardzo...
  • Dary wiosny i sok z rabarbaru.

    Przepis dodany:
    4.76
    Dary wiosny i sok z rabarbaru.
    Znów dostało się nam świeżych jarzyn z ogrodu naszych belgijskich znajomych.Rabarbar,ponieważ zawiera dużo soku,zaraz skończył w wyciskarce do soków z dodatkiem pomarańczy i jabłka.SOK Z RABARBARU1/2 kg łodyg rabarbaru4 słodkie pomarańcze1...
  • Marchew-ananas-gruszka-trawa cytrynowa.

    Przepis dodany:
    4.57
    Marchew-ananas-gruszka-trawa cytrynowa.
    Świeże soki są łatwo wchłaniane przez organizm i pozwala to,w jak najszybszy sposób uzupełnić nasze braki witaminowe i mineralne.To pozwala również na  eksperymenty z szeroką gamą owoców i jarzyn,by przygotowywać zdrowe i jeszcze...
  • Smoothie ananas-banane-coco.

    Przepis dodany:
    4.79
    Smoothie ananas-banane-coco.
     Smoothie jest czymś  więcej niż zwykłym sokiem.Wykonane jest z naturalnych,całych i świeżych  składników,więc wszystkie przeciwutleniacze są w nim zachowane.Jeszcze do niedawna  kupowaliśmy gotowe soki np: "Innocent Drinks"...
  • Sałatka z marynowaną wołowiną i salsą z awokado.

    Przepis dodany:
    4.66
    Sałatka z marynowaną wołowiną i salsą z awokado.
    Dawno już nie jadłam mięsa.Najczęściej, raz w tygodniu skubnę kawałek,a ostatnio to nawet rzadziej.Moja mało-mięsna dieta, mocno wpłynęła również na zwyczaje żywieniowe mojego M, który już  mocno ograniczył jego...
  • Zdrowa zupa na wiosenne przesilenie.

    Przepis dodany:
    4.48
    Zdrowa zupa na wiosenne przesilenie.
    W XVI wieku salsefia była importowana do  Belgii z okolic Morza Śródziemnego,gdzie pierwotnie rosła.Niderlandzka nazwa "schorseneer" pochodzi od włoskiego słowa  "scorzone",co opisywało czarny korzeń jako "czarną żmiję"  z powodu...
  • Surówka z charakterkiem.

    Przepis dodany:
    4.74
    Surówka  z charakterkiem.
    Ostatnio na zakupach  odkryłam białą rzodkiew,którą bez wahania włożyłam do koszyka...i tak,jak nigdy nie miałam awersji do czarnej, której surówką często zajadałam się w domu rodzinnym,tak tą,jestem zachwycona.Niestety,nie zdążyłam...
  • Zapomniane bulwy,które znów zaczynają być modne.

    Przepis dodany:
    4.59
    Zapomniane bulwy,które znów zaczynają być modne.
    Czyściec bulwiasty (Stachys affinis) jest małym warzywem korzeniowym pochodzącym z Azji,który  do Francji po raz pierwszy został sprowadzony w 1882 z Japonii.Francuska nazwa została nadana od miejscowości Crosne (departament Essonne) ,gdzie...
  • Pieczona skorzonera.

    Przepis dodany:
    4.55
    Pieczona skorzonera.
    Czyszczenie skorzonery,która po zmoczeniu wodą ma  ciemną,wręcz czarną skórkę, jest odrobinę kłopotliwe.Świeże korzenie pokryte  są resztkami ziemi,w której rosły, a jeszcze podczas obierania zaczynają wydzielać lepkie,kleiste...
  • Egzotyczna,zimowa sałatka.

    Przepis dodany:
    4.83
    Egzotyczna,zimowa sałatka.
    EGZOTYCZNA,ZIMOWA SAŁATKANa 2 porcjeSałatka,którą wymyśliłam absolutnie z tego,co miałam pod ręką i pod wpływem chwili.Miała być  orzeźwiająca i pełna dobrych witamin tak potrzebnych o tej porze roku. Całość dopełnił dodatek...
  • Owocowy i sycący koktajl z mlekiem owsianym.

    Przepis dodany:
    4.56
    Owocowy i sycący koktajl z mlekiem owsianym.
    Gujawa,to roślina należąca do rodziny mirtowatych.Miąższ owocu jest czerwonawy lub jasny,o silnym i niesamowicie charakterystycznym zapachu,który tej zimy mnie zniewolił.Owoc zawiera dużą ilość błonnika,który jest na ogół dobrze tolerowany...
  • Stoofvlees op Vlaamse wijze.

    Przepis dodany:
    4.78
    Stoofvlees op Vlaamse wijze.
    Powrót zimowych temperatur aż woła, o gorący posiłek.A mieszkając we flamandzkiej części Belgii, cóż  mogę zrobić lepszego niż lokalne,rozgrzewające danie?Nie pozostaje nic innego,jak stoofvlees,który robię wyłącznie o tej porze...
  • A może deser?

    Przepis dodany:
    4.53
    A może deser?
    Tak ostatnio zasiadłam się w fotelu (filmy,książki,czas spędzany  z miłymi osobami..),że zapomniałam o blogu;)...a mam tyyyle przepisów do przekazania,że głowa mała.Cieszę się,że nadal odwiedzacie moją stronę i to powoduje,że chcę...
  • Ulubiona sałatka słodko-słona z gruszką i serem.

    Przepis dodany:
    4.64
    Ulubiona sałatka słodko-słona z gruszką i serem.
    W naszym menu dziennym nie może zabraknąć  dania z samych surowych jarzyn,owoców,czy świeżych sałat.Często takie surowizny są  dodatkiem do obiadowej ryby,czy stejka dla lubego,ale równie często są głównym posiłkiem na...
  • Jesienne carpaccio buraczane.

    Przepis dodany:
    4.51
    Jesienne carpaccio buraczane.
    Dwaj hiszpańscy bracia: Sam i Eddie Hart,którzy w Londynie uruchomili już szereg hiszpańskich restauracji ( w tym 'Barrafina') ,wydali również książkę "Barrafina: A Spanish Cookbook",pełną pysznych receptur.Poniższy przepis z tej książki ,...
  • Dżem mirabelkowo-melonowy z wanilią i miętą.

    Przepis dodany:
    4.91
    Dżem mirabelkowo-melonowy z wanilią i miętą.
    Nie potrafiłam oprzeć się obrywaniu ich prosto z drzewa.Były tak słodkie...chyba najsłodsze,jakie do tej pory jadłam.Te,które podjadałam w okresie dzieciństwa były dzikie,albo rosły w parkach.Nawet w babci ogrodzie, mirabelek było brak.Jak to...
  • Po powrocie czas na zupę z pieczonej dyni z krewetkami,trawą cytrynową i chilli.

    Przepis dodany:
    4.57
    Po powrocie czas na zupę z pieczonej dyni z krewetkami,trawą cytrynową i chilli.
    W drodze powrotnej z Szampanii do Belgii musieliśmy zrobić uzupełniające zakupy do domu.Kolorowe banie,aż prosiły się o zabranie.Pomyślałam,że w końcu się skuszę,bo pewnie w Belgii będzie chłodniej,a taka dyniowa,rozgrzewająca zupa w końcu...
  • Już za chwil parę...

    Przepis dodany:
    4.72
    Już za chwil parę...
    Po Bretanii,Normandii,Burgundii,Bordeaux,Alpach francuskich(Val d'Isere) i kilku miastach,jak Nancy,Strasbourg,Lille,Paryż...kolej w końcu na Szampanie(do której mamy najbliżej;),gdzie mieszkać będziemy w samym środku Regionalnego Parku ...
  • Vintage Heuvelland

    Przepis dodany:
    4.54
    Vintage Heuvelland
    Heuvelland- to urzekająca gmina w regionie Flandrii Zachodniej,która rozciąga się wzdłuż granicy francusko-flamandzkiej.Region ten słynie z malowniczych wiosek i sielskiego krajobrazu pośród zielonych wzgórz.Można tu odnaleźć spokój i...
  • Pomidorowe dżemy z owocami kolendry,pili-pili,bazylią i tymiankiem.

    Przepis dodany:
    4.87
    Pomidorowe dżemy z owocami kolendry,pili-pili,bazylią i tymiankiem.
    W tej chwili na rynku dostępne są piękne,dojrzałe i tanie pomidory.Aż budzi się chęć,by to słodkie wspomnienie lata zamknąć w słoikach.Pierwszy na myśli pojawił się keczup,który robiłam w poprzednim roku i który bardzo miło mnie...
  • Szybki wypad do Brugge na jarmark serowy.

    Przepis dodany:
    4.55
    Szybki wypad do Brugge na jarmark serowy.
    Do Brugii mamy około 50 kilometrów i lubimy tam co jakiś czas zaglądać,a coroczne wydarzenie-Kaasmarkt Brugge-to dla nas  możliwość  skosztowania w jednym miejscu nowych,nieznanych przez nas serów belgijskich.Niestety tłumy smakoszy i...
  • A może deser wytrawny zamiast nudnego obiadku?

    Przepis dodany:
    4.73
    A może deser wytrawny zamiast nudnego obiadku?
    Do wykonania tego deseru zainspirował mnie przepis z francuskiej gazetki kulinarnej,kiedy je przeglądałam w czasie nudnego stania w kolejce do kasy.Jednak,jak to ja,zmodyfikowałam po drodze część składników i zamiast szynki,dodałam plasterki...
  • Grillowany melon z miętową granitą.

    Przepis dodany:
    4.57
    Grillowany melon z miętową granitą.
    Tego lata mocno zakręciłam się na punkcie słodkich melonów.Dodaję je do owocowych sałatek,robię z nich musy czy sorbety. Na ciepło też nam bardzo zasmakował,a przez dodatek miętowej granity mamy na talerzu ciekawy profil smaku: ciepłej...
  • Moje pomidory z balkonu w ulubionej sałatce capri.

    Przepis dodany:
    4.83
    Moje pomidory z balkonu w ulubionej sałatce capri.
    Pomidory można z dużym powodzeniem uprawiać w doniczkach,na balkonach i tarasach.My w tym roku wystartowaliśmy z naszą pierwszą-eksperymentalną uprawą.Pod koniec kwietnia zakupiliśmy od ogrodnika osiem sadzonek pomidorków koktajlowych:...
  • Orzeźwiające jogurtowe kulfi z kardamonem i wodą różaną.

    Przepis dodany:
    4.77
    Orzeźwiające jogurtowe kulfi z kardamonem i wodą różaną.
    Kulfi - tradycyjne indyjskie lody przygotowywane z mleka i śmietany z dodatkiem szafranu,czy kardamonu.Lody powstały w pobliżu Himalajów podobno ze względu na obecność śniegu i jego wykorzystanie do chłodzenia żywności.Skoncentrowane mleko było...
  • Kilka słów o książce i rewelacyjne tzatziki wg Alain Ducasse.

    Przepis dodany:
    4.75
    Kilka słów o książce i rewelacyjne tzatziki wg Alain Ducasse.
    Kiedy pierwszy raz  w księgarni otworzyłam książkę "Nature,Simple,sain et bon" autorstwa Alain Ducasse (w wydaniu niderlandzkim "Puur natuur op tafel")...wiedziałam już,że wyjdę z nią pod pachą.To był zresztą prezent od lubego na...
  • Na upały: dwa lekkie i świeże musy owocowe.

    Przepis dodany:
    4.68
    Na upały: dwa lekkie i świeże musy owocowe.
    Przez trzy tygodnie belgijskich,nieustających upałów,prym u nas wiodą letnie desery,które są szybkie w przygotowaniu na schłodzenie się w gorące popołudnia i wieczory.Na szczęście,w końcu w weekend konkretnie pogrzmiało i przeszła niezła...
  • Zimne rozd(l)ania.

    Przepis dodany:
    4.78
    Zimne rozd(l)ania.
    Przez ostatnie dwa tygodnie upałów,idealne dla mnie na schłodzenie i przyswojenie odżywczych składników są  głównie zimne i świeże zupy.Pierwszy chłodnik-to gazpacho,gwiazda letniej kuchni hiszpańskiej,która ma tak wiele wersji,że...
  • Marchewkowa orient z mlekiem kokosowym na zimno.

    Przepis dodany:
    4.61
    Marchewkowa orient z mlekiem kokosowym na zimno.
    Testowanie nowych receptur na gazpacho,chłodniki i inne zupy na zimno jest dla mnie jedną z wielu przyjemności lata.Dziś kolejny przepis z książki   Anne-Catherine Bley "Soupes toutes fraiches & gaspachos"Jest to zimna wersja na...
  • Expres gazpacho z pomidorów i sardynek.

    Przepis dodany:
    4.68
    Expres gazpacho z pomidorów i sardynek.
    Gorąco!...i choć w takie upały apetyt mi z reguły nie dokucza:),dziś miałam ochotę coś pożywnego,a jednocześnie chłodzącego przekąsić.Musiało być szybko i bez zbędnego "gotowania się"w kuchni. Poszukałam inspiracji w książce ...
  • Na dobry dzień -smoothie z melona szarantejskiego i kiwi( bez cukru).

    Przepis dodany:
    4.91
    Na dobry dzień -smoothie z melona szarantejskiego i kiwi( bez cukru).
    Latem,zimne koktajle owocowe dają nam czyste,delikatne i smaczne orzeźwienie. Są one doskonałym źródłem naturalnych witamin i składników mineralnych i mimo,że lato nie zaczęło się upalnie,warto poeksperymentować z różnymi kombinacjami...
  • Salicornia,zielone pomidory,młode ziemniaczki i pożegnanie ze szparagami.

    Przepis dodany:
    4.60
    Salicornia,zielone pomidory,młode ziemniaczki i pożegnanie ze szparagami.
    Koniec sezonu na szparagi zbiegł się w tym roku z początkiem sezonu na młode ziemniaczki,salicornie i smakowite pomidory.Postanowiłam więc wszystko połączyć w jednej letniej sałatce,którą podałam na obiadokolację,gdyż  tego dnia było...
  • Szparagowa w trzech odsłonach.

    Przepis dodany:
    4.51
    Szparagowa w trzech odsłonach.
    W Belgii ogłoszono już koniec sezonu na "białe złoto"(witte goud),a ja mam jeszcze nikłą nadzieję,że natknę się pod koniec tygodnia na jakieś niedobitki...ale zrobiłam już mały zapas w lodówce- ulubionych białych i pożegnam się z nimi...
  • Ekspresowy deser fraisier revisite.

    Przepis dodany:
    4.54
    Ekspresowy deser fraisier revisite.
    Truskawkowy sezon w pełni,a ja jeszcze nie podzieliłam się z Wami przepisem na wyśmienity i ekspresowy, bo bez  pieczenia -deser truskawkowy na zimno.Sekretem tego deseru jest połączenie wanilii ze śmietanowym musem mascarpone i z naturalną...
  • Wieczorny czas na muzykę i sałatkę w japońskim dressingu.

    Przepis dodany:
    4.47
    Wieczorny czas na muzykę i sałatkę w japońskim dressingu.
    Choć pogoda za oknem znów bardziej przypomina jesienną i większym sensem jest teraz ugotowanie gara gorącej zupy na obiad...jednak w porze kolacyjnej ciągnie mnie w stronę sałatek i można temu zaradzić przyrządzając sałatkę również na...
  • Szparagów nigdy dość!

    Przepis dodany:
    4.50
    Szparagów nigdy dość!
    Zielone szparagi są również pyszne i po miesiącu objadaniu się białymi i fioletowymi przyszedł w końcu na nie czas.W gorącym okresie szparagowym chcę je dodawać do risotto,warzywnych sałatek,czy innych pysznych przekąsek.W tym sezonie mam...
  • Japoński sposób na taro.

    Przepis dodany:
    4.86
    Japoński sposób na taro.
    Jeśli kiedykolwiek spróbowaliście taro,możecie się ucieszyć albo lekko skrzywić.To bulwa,która mam wrażenie,że jednym przypadnie do gustu od pierwszego rozgotowania,a drugim na wspomnienie jej kleistej konsystencji,wywoła niemiłe...
  • Fioletowe szparagi w maśle sardelowo-cytrynowym.

    Przepis dodany:
    4.83
    Fioletowe szparagi w maśle sardelowo-cytrynowym.
    W sezonie szparagowym,w tygodniu pochłaniamy z lubym co najmniej 2-3 pęczki,a jeszcze nam mało.Pieczone,gotowane,czy grillowane.Podawane jako starter,w wersji wege,czy z dodatkiem ryby,lub kawałkiem mięsa.Z bulionu po gotowanych szparagach zdążyłam...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).