Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Kitchen pleasures and disasters

W kuchni Kitchen pleasures and disasters jest już 229 dobrych przepisów:

  • sałatka z pieczonych buraków

    Przepis dodany:
    4.85
    sałatka z pieczonych buraków
    Ostatnio mam wielką ochotę na warzywa, zwłaszcza buraki. A skoro moje ciało mówi mi, że potrzebuje buraków, to staram się go słuchać. Buraki pieczone w piekarniku są przepyszne, można je upiec zawinięte w folię przy… Więcej
  • tort z frużeliną owocową, mascarpone i bitą śmietaną

    Przepis dodany:
    4.76
    tort z frużeliną owocową, mascarpone i bitą śmietaną
    Ten tort jest jednocześnie prosty i skomplikowany, zwłaszcza dla kogoś kto nie ma cierpliwości. Biszkopt, bita śmietana, mascarpone i owoce to nie fizyka kwantowa, jednak etapowy proces, oczekiwanie wystawia na próbę moją równowagę. Jednocześnie...
  • cottage pie, czyli wiejska zapiekanka

    Przepis dodany:
    4.77
    cottage pie, czyli wiejska zapiekanka
      Cottage pie pochodzi z terenów Wielkiej Brytanii i Irlandii i była dawno temu sposobem na wykorzystanie nadwyżek lub resztek mięsa. Bardzo często taka zapiekanka przygotowywana była przez biedniejsze rodziny zamieszkujące wiejskie osady...
  • gulasz wołowy na piwie Guinness

    Przepis dodany:
    4.50
    gulasz wołowy na piwie Guinness
    Przyznam, że ostatnio rzadko mi się zdarza przyrządzić coś na prawdę dobrego, ale ten gulasz wyszedł pyszny. Choć to bardziej zasługa składników niż moja, tym bardziej że przepis podkradłam z Kwestii Smaku. Na początku, podczas…...
  • wiosenna owsianka z owocami

    Przepis dodany:
    4.90
    wiosenna owsianka z owocami
    Nigdy nie przepadałam szczególnie za owsianką, ani na mleku, ani na wodzie – obie były mdlące i bez smaku. Ostatnio bardzo się to zmieniło, od kiedy odkryłam połączenie płatków owsianych i owoców. Zwłaszcza połączenia tych…...
  • wiosenna sałatka z sosem z ziarnami lnu

    Przepis dodany:
    4.57
    wiosenna sałatka z sosem z ziarnami lnu
    Wiem że jeszcze ciągle jest luty, ale są takie dni, kiedy szkocka aura za oknem próbuje mnie przekonać, że wiosna już blisko (oby!). Ptaki śpiewają jak szalone, słońce przygrzewa, choć kiedy wiatr zawieje miło naciągnąć… Więcej
  • ho! ho! ho! Edinburgh

    Przepis dodany:
    4.59
    ho! ho! ho! Edinburgh
    Zdecydowanie ani ja ani Luby nie jesteśmy wielkomiejscy. Dlatego jako punkt docelowy naszych wycieczek zwykle wybieramy raczej jakieś miłe zadupie, aniżeli ruchliwe i głośne miasto. Tym razem jednak Luby, w ramach nieco spóźnionego mikołajkowego...
  • Świnki w kocykach, czyli co Szkoci jedzą w święta

    Przepis dodany:
    4.60
    Świnki w kocykach, czyli co Szkoci jedzą w święta
    W zeszłym roku w świątecznym wpisie na temat Szkocji opisywałam Wam w jaki sposób Szkoci spędzają Święta Bożego Narodzenia. W tym roku chciałabym bliżej opowiedzieć Wam o potrawach, które goszczą na szkockim świątecznym stole. Tak…...
  • święta na ostatnią chwilę – zbiór przepisów

    Przepis dodany:
    4.57
    święta na ostatnią chwilę – zbiór przepisów
    Jeśli tak jak ja, z planowaniem świąt jesteście daleko w czarnym lesie lub wybieracie się do kogoś ze świąteczną wizytą i nie chcecie przyjść z pustymi rękami, polecam wypróbowanie któregoś ze świątecznych przepisów. Jedne są…...
  • kurczak teriyaki

    Przepis dodany:
    4.70
    kurczak teriyaki
    Kuchnia chińska (japońska, wietnamska -generalnie te klimaty) to jedna z moich ulubionych, dlatego kiedy udaje mi się stworzyć coś zbliżonego do dań które podają w azjatyckich restauracjach cieszę się bardzo. Bo wtedy mogę sobie...
  • podbijamy Szkocję (albo Szkocja podbija nas) – wyprawa na Isle of Skye

    Przepis dodany:
    4.84
    podbijamy Szkocję (albo Szkocja podbija nas) – wyprawa na Isle of Skye
    Dla turystów odwiedzających Szkocję, wyspa Skye jest jednym z obowiązkowych punktów. Kiedy zaczęliśmy podróżować po Szkocji i dla nas Skye stało jednym z miejsc, które chcieliśmy koniecznie zobaczyć. Największa z Hybryd Wewnętrznych,...
  • dwuskładnikowe afrykańskie placki bananowe

    Przepis dodany:
    4.90
    dwuskładnikowe afrykańskie placki bananowe
    Chciałam Wam dziś koniecznie polecić, wspomniane przy okazji mojego ostatniego podróżniczego postu, afrykańskie placki przygotowane jedynie z dwóch składników. Bananów i mąki. W wersji polskiej mąka pszenna, w prawdziwej afrykańskiej...
  • koktajl tropikalna wyspa

    Przepis dodany:
    4.65
    koktajl tropikalna wyspa
    Wiem, że generalnie idzie jesień i pora wejść w bardziej rozgrzewające klimaty, ale u mnie temat koktajli jest nadal aktualny. Świetnie zastępują mały posiłek, są orzeźwiające, można je szybciutko przygotować rano i zabrać do pracy.…...
  • piechotą wzdłuż Loch Ness

    Przepis dodany:
    4.67
    piechotą wzdłuż Loch Ness
    Powinnam chyba na swoje potrzeby ustanowić nowe powiedzenie: co masz zrobić jutro, zrób dziś, bo potem i tak nie będziesz mieć czasu
  • szybki wege obiad – fusilli z groszkowym pesto

    Przepis dodany:
    4.67
    szybki wege obiad – fusilli z groszkowym pesto
    Kolejny pomysł zaczerpnięty z magazynu Tesco, podobny przepis znalazłam też na stronie Marthy Stewart. Ostatnio interesują mnie wszelkie rodzaje pesto, więc jeśli na takowy przepis napotkam, chętnie go testuję. Przepis zawiera migdały, ale...
  • brokułowy stir fry z czerwonym ryżem i orientalnym sosem

    Przepis dodany:
    4.86
    brokułowy stir fry z czerwonym ryżem i orientalnym sosem
    Dziś przedstawiam Wam przepis znaleziony w tutejszej darmowej gazetce wydawanej przez Tesco, oczywiście lekko go zmodyfikowałam na własne potrzeby (brokuła tenderstem zastąpiłam zwykłym, biały i dziki ryż – czerwonym, a papryczkę chilli...
  • wspinaczka na ben macdui, czyli expect unexpected

    Przepis dodany:
    4.62
    wspinaczka na ben macdui, czyli expect unexpected
    Dziś zabieram Was na długą wyprawę. Polecam więc zabranie ze sobą kawy, herbaty, kanapek albo litra lodów Od naszych zeszłorocznych pieszych wypraw na Deeside i Buchan, kiedy tak na prawdę nie wiedzieliśmy dokładnie gdzie idziemy… Więcej
  • daktylowy koktajl z kakao i lodami czekoladowymi

    Przepis dodany:
    4.79
    daktylowy koktajl z kakao i lodami czekoladowymi
    Powiedzmy, że jest to zdrowy deser. Pominąwszy lody czekoladowe, których tak na prawdę nie musimy wykorzystać i możemy zastąpić kilkoma kostkami lodu, mamy tu same dobre składniki. Suszone daktyle bogate w błonnik, witaminy i...
  • mango i kokos, czyli tropikalny sernik na zimno

    Przepis dodany:
    4.69
    mango i kokos, czyli tropikalny sernik na zimno
    Chciałam Wam dziś przedstawić coś bardzo prostego, całkiem efektownego i przede wszystkim smacznego. Oczywiście jeśli lubicie owoc mango. Tropikalności dodaje sernikowi też mleko kokosowe, które jest w białej warstwie bardzo wyraźnie...
  • Loch Callater

    Przepis dodany:
    4.71
    Loch Callater
    Ostatnio blogowe działania idą mi niezwykle opieszale, po prostu w żółwim tempie. W kolejce czekają zdjęcia do obróbki, dwie wyprawy do opisania, a jutro wybieramy się na kolejną eskapadę. W ostatnim czasie siedzenie przed komputerem…...
  • krem kalafiorowy z serem cheddar

    Przepis dodany:
    4.48
    krem kalafiorowy z serem cheddar
    Czy też macie tak, że czasem wchodzicie do kuchni i wszystko się wylewa, rozsypuje, przewraca, przypala, generalnie nie wychodzi? Powiedzcie, że też tak macie… Pełna optymizmu dziś rano postanowiłam przygotować babeczki cukiniowe z przepisu...
  • kaszotto z pieczarkami

    Przepis dodany:
    4.53
    kaszotto z pieczarkami
    Dzisiejszy przepis pochodzi od mamy Lubego. Bardzo przypadł mi do gustu, zwłaszcza, że mogę w nim wykorzystać tutejszą „pearl barley”, która tak mi smakuje. Tutejsza kasza perłowa, to polska kasza pęczak lub pęcak, raczej jest…...
  • bananowy koktajl z mango i z imbirem

    Przepis dodany:
    4.47
    bananowy koktajl z mango i z imbirem
    Pora letnia, to świetny czas na wszelkiego rodzaju koktajle, a ponieważ w Szkocji wreszcie, po wielkich bólach i cierpieniach zawitało lato, to najwyższa pora by sezon koktajlowy rozpocząć. Eliksir Papaja już poznaliście jakiś czas temu…...
  • 10 rzeczy, których absolutnie (nie)potrzebujesz w kuchni

    Przepis dodany:
    4.46
    10 rzeczy, których absolutnie (nie)potrzebujesz w kuchni
    Przedstawiam Wam dziś 10 użytecznych gadżetów kuchennych, które ułatwią i uprzyjemnią Wam pracę w kuchni. Oczywiście nie są to narzędzia niezbędne, które w każdej kuchni pojawić się powinny, ale mogą okazać się niezastąpione, kiedy...
  • z wizytą na księżycu

    Przepis dodany:
    4.46
    z wizytą na księżycu
    Do Loch Muick wiedzie kręta, wąska na jedno auto droga. Jesteśmy w parku narodowym Cairngorms, kawałek na południowy-zachód od Ballater. Z zielonych zadrzewionych terenów wyjeżdżamy nagle na brązowo-szary płaskowyż przypominający księżycowe...
  • pesto z rukoli i orzechów nerkowca

    Przepis dodany:
    4.76
    pesto z rukoli i orzechów nerkowca
    Pamiętam nasze pierwsze spotkanie z pesto. Dawno temu kupiliśmy w sklepie mały słoiczek zielonego pesto na wypróbowanie i nie owijając w bawełnę wszystko wylądowało w koszu. Było paskudne. Pachniało (i wyglądało) jakby ktoś przed...
  • skąd się bierze mleko?

    Przepis dodany:
    4.56
    skąd się bierze mleko?
    Przy okazji przepisu na galette z gruszkami, wspomniałam Wam o pewnych moich przemyśleniach związanych z jedzeniem i dezorientacji i złości, która w tym temacie się u mnie pojawiła. Pomyślałam sobie: fuck it! dlaczego mam męczyć… Więcej
  • jak to smakuje? – kasztany

    Przepis dodany:
    4.69
    jak to smakuje? – kasztany
    „W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle” – pamiętacie ten cytat ze „Stawki większej niż życie”? Jako dziecko zastanawiałam się kto przy zdrowych zmysłach je kasztany? Może w Paryżu są jakieś inne...
  • galette z gruszkami i kasztanami

    Przepis dodany:
    4.63
    galette z gruszkami i kasztanami
    Ostatnio sporo u mnie przemyśleń związanych z jedzeniem, z tym co i w jaki sposób wrzucamy w nasze ciało czasem zupełnie bezmyślnie. Nie zastanawiamy się ani skąd się wzieło to co jemy, ani czy to… Więcej
  • minestrone z przepisu Mary Berry

    Przepis dodany:
    4.89
    minestrone z przepisu Mary Berry
    Na włoską minestrone nie ma jednego przepisu, to taka trochę zupa na winie – czyli co się nawinie. Przepis który wybrałam, pochodzi z książki Mary Berry „Cookery course”. Mary Berry jest znaną w całej Wielkiej… Więcej
  • jajka nadziewane tuńczykiem z sosem chilli

    Przepis dodany:
    4.67
    jajka nadziewane tuńczykiem z sosem chilli
    Na chwilkę zrobimy powrót w Wielkanocne klimaty, czyli nadziewane jajka. U mnie wszystko zawsze po świętach, chociaż nadziewane jajka sprawdzą się z każdej okazji. Wizyta rodziny, domowa impreza, czy choćby niedzielne śniadanie. Są szybkie...
  • eliksir Papaja

    Przepis dodany:
    4.52
    eliksir Papaja
    Pamiętacie starą bajkę o przygodach marynarza Papaja, który po zjedzeniu puszki szpinaku stawał się silny i sprawny niczym Superman i Batman w jednym? Współczesny Papaj mógłby mieć magiczną kuchnię i magiczny blender, przy pomocy...
  • wprawka do wyprawy nad Loch Ness

    Przepis dodany:
    4.84
    wprawka do wyprawy nad Loch Ness
    Trochę się ten post musiał naczekać na publikację, a w zasadzie na napisanie. Ale lepiej późno niż wcale. Z okazji Dnia Kobiet postanowiliśmy wreszcie, po roku pobytu w Szkocji, zobaczyć sławne Loch Ness. Lubemu marzy… Więcej
  • buraczane risotto z boczkiem i cebulką

    Przepis dodany:
    4.73
    buraczane risotto z boczkiem i cebulką
    Ostatnio miewam dość często smaka na buraki, co wcześniej mi się nigdy nie przytrafiało. Lubię buraki bardzo, ale jakoś stosunkowo rzadko je przygotowuję. Zwykle kończą w barszczu. I z takim właśnie zamiarem zakupiłam buraczaną...
  • kurczak w kremowym sosie z ziołami i czosnkiem

    Przepis dodany:
    4.87
    kurczak w kremowym sosie z ziołami i czosnkiem
    Wiosna idzie. Małymi kroczkami tupta w naszym kierunku. Ptaki świergolą, że już niedługo trawniki pełne będą żonkili. Otwieramy okna wpuszczając do środka trochę świeżego, rześkiego morskiego powietrza. Coś zdecydowanie jest na rzeczy, bo...
  • zupa z kaszą perłową, porem i drobiowymi klopsikami

    Przepis dodany:
    4.90
    zupa z kaszą perłową, porem i drobiowymi klopsikami
    Jakoś grubo ponad rok temu, w księgarni w moim rodzinnym miasteczku, natrafiłam na pięknie wydaną książkę z przepisami na zupy. Ponad trzysta stron, gruba oprawa, piękne zdjęcia – taki zupowy album. Nie jestem jakąś szaloną…...
  • sałatka z kaszy bulgur i quinoa z grillowanym serem halloumi

    Przepis dodany:
    4.52
    sałatka z kaszy bulgur i quinoa z grillowanym serem halloumi
    Tak wiem, że mam spóźniony zapłon. Bulgur i quinoa od miesięcy królują w internecie i w każdej diecie (swoją drogą, czy wokół Was też wszyscy są na diecie?), a u mnie dziś pojawiają się po… Więcej
  • herbatka z cytrynką, czyli ciasto earl grey z kremem cytrynowym

    Przepis dodany:
    4.77
    herbatka z cytrynką, czyli ciasto earl grey z kremem cytrynowym
    Witam Was po sporej przerwie. Luty minął mi jak z bicza strzelił, ani się obejrzałam, a tu dziś pierwszy marca. Z dobrym czasem bywa tak, że upływa szybko. Dwa lutowe tygodnie w Polsce, dwa bardzo… Więcej
  • rolada bezowa z frużeliną z owoców leśnych

    Przepis dodany:
    4.85
    rolada bezowa z frużeliną z owoców leśnych
    Z poślizgiem, ale jest. Moja pierwsza rolada bezowa. Poszło łatwiej niż się spodziewałam, co mnie dziwi, bo to wcale nie jest takie oczywiste. Czyżbym dochodziła do wprawy? Oczywiście nie jest to najpiękniejsza rolada bezowa jaką… Więcej
  • gulasz z mielonej wieprzowiny na azjatycką nutę

    Przepis dodany:
    4.54
    gulasz z mielonej wieprzowiny na azjatycką nutę
    Dzisiejsze danie jest niejakim wyjściem poza jedzeniową strefę komfortu. Zdałam sobie sprawę jakiś czas temu, że ostatnie miesiące w kuchni były jednym pasmem powtarzających się w kółko „bezpiecznych” posiłków. Lista naszych...
  • tarta z cebulą i pieczarkami

    Przepis dodany:
    4.86
    tarta z cebulą i pieczarkami
    Dziś danie dla prawdziwych fanów cebulowych smaków, gdyż głównym składnikiem tarty jest właśnie cebula, która dominuje nad pieczarkami swym nieco ostrzejszym i dodatkowo wzmocnionym przez odrobinę octu smakiem. Przygotowanie wydaje się nieco...
  • moje „must do” na 2016 rok

    Przepis dodany:
    4.71
    moje „must do” na 2016 rok
    Sięgając pamięcią do naszych wiosenno-letnich pieszych wypraw po Szkocji, na myśl przychodzi mi tylko jedno. Chcę więcej. Wprawdzie nie mam pojęcia w jaki sposób byłam w stanie po całym tygodniu pracy, czasem po 10 godzin… Więcej
  • owocowe ciasto bez pieczenia

    Przepis dodany:
    4.68
    owocowe ciasto bez pieczenia
    Padało, padało i przestało. Przynajmniej częściowo. To znaczy, teraz pada tylko od czasu do czasu. Wraz z przejaśnieniami na niebie pojaśniało w mojej kuchni i postanowiłam zmajstrować takie oto „ciasto” bez ciasta, bo to same…...
  • pora deszczowa

    Przepis dodany:
    4.67
    pora deszczowa
    Nadeszła pora deszczowa. Od zeszłego wtorku pada, z małą przerwą z okazji Sylwestra. Nie to, żeby lało przez godzinę czy dwie. Po prostu pada non stop. Kapuśniaczek, drobny siarczysty deszczyk, mocniejszy deszcz o dużych kroplach… Więcej
  • karnawałowe róże

    Przepis dodany:
    4.78
    karnawałowe róże
    Tak się wczoraj rozpędziłam z planowaniem tego wpisu, że zapomniałam napisać skąd ten przepis. Pomysł na jabłkowe róże znalazłam tutaj i tak mi się spodobał, że w pierwszej wolnej chwili postanowiłam go wypróbować. Przewertowałam...
  • świąteczne ciasto jogurtowe z suszonymi porzeczkami

    Przepis dodany:
    4.49
    świąteczne ciasto jogurtowe z suszonymi porzeczkami
    Szukając w głowie pomysłu na świąteczne ciasto, które byłoby proste w przygotowaniu i nie wymagało przechowywania w lodówce, przypomniało mi się bajecznie proste a jednocześnie pyszne jogurtowe ciasto, które robiłam w ubiegłe wakacje....
  • świąteczna pieczona szynka z miodową glazurą

    Przepis dodany:
    4.67
    świąteczna pieczona szynka z miodową glazurą
    Tegoroczna Wigilia to była tak na prawdę pierwsza w moim życiu, którą przygotowywałam sama i poza jednym malutkim wypadkiem, który w konsekwencji mógłby spowodować przyjazd straży pożarnej, wszystko poszło jak z płatka :) O tej… Więcej
  • 400 lat bez świąt, czyli o tym jak Szkoci świętują Boże Narodzenie

    Przepis dodany:
    4.62
    400 lat bez świąt, czyli o tym jak Szkoci świętują Boże Narodzenie
    Czy wiecie, że w Szkocji przez 400 lat nie obchodziło się Świąt Bożego Narodzenia? W średniowieczu Boże Narodzenie było w Szkocji świętem bardzo ważnym i hucznie celebrowanym, gdzie celtyckie tradycje łączyły się z chrześcijańskimi...
  • mincemeat pies, czyli wyspowe przysmaki świąteczne

    Przepis dodany:
    4.60
    mincemeat pies, czyli wyspowe przysmaki świąteczne
    Klasycznym świątecznym tutejszym przysmakiem są mince pies, czyli po naszemu kruche babeczki z bardzo słodkim bakaliowym nadzieniem. W grudniu mince pies pojawiają się w każdym sklepie i są jednym z głównych okołoświątecznych słodyczy, jakimi...
  • prosta tarta creme brulee z białą czekoladą

    Przepis dodany:
    4.60
    prosta tarta creme brulee z białą czekoladą
    Po produkcji ostatniej bezy zostało mi trochę żółtek, postanowiłam więc wykorzystać je do przygotowania creme brulee. Jeśli nigdy nie próbowaliście prawdziwego creme brulee, to musicie koniecznie spróbować. Z creme brulee już zawsze będzie...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).