Wyszukiwarka przepisów kulinarnych...

Chcesz dodać swój lub ulubiony blog... napisz (kontakt w stopce)

Ostatnie przepisy kulinarne w kuchni Kryzysowa Książka Kucharska

W kuchni Kryzysowa Książka Kucharska jest już 222 dobrych przepisów:

  • Aloo chana

    Przepis dodany:
    4.63
    Aloo chana
    Ostatnio byłem trochę w rozjazdach, dlatego lekko Was zaniedbałem moi czytelnicy :) Między innymi byłem w Warszawie na szkoleniu. Nie będę Was zanudzał szczegółami, gdyż prawdopodobnie wiedza ta jest dla Was nieistotna, natomiast okazuje się,...
  • Haute dog działkowy

    Przepis dodany:
    4.86
    Haute dog działkowy
    Jak mawiają na Bliskim Wschodzie - Pamiętaj, aby dzień święty święcić!Co oznacza dla ludzi data 1 Maja?- w związku z tym, że  podobno są tylko 2 pewne rzeczy - śmierć i podatki - oznacza to koniec terminu składania deklaracji podatkowych...
  • Soylent green

    Przepis dodany:
    4.71
    Soylent green
    Niedziele mają to do siebie, że w strefie kulturowej, w której się znajdujemy zasadniczo nie pracujemy. Piszę zasadniczo, bo są zawody, które pracują, ba, gdyby nie pracowały to naraziłyby się na gniew społeczeństwa :) A jak społeczeństwo...
  • Gofry po australijsku

    Przepis dodany:
    4.80
    Gofry po australijsku
    Ostatnio rozmawiałem z narzeczoną trenera o gotowaniu, która powiedziała mi, że jej mama na placek po węgiersku mówi placek po bytomsku. Jakby się nad tym dobrze zastanowić, zupełnie abstrahując od tego z czym kojarzy się Bytom i z czym...
  • Hash brown waffles

    Przepis dodany:
    4.62
    Hash brown waffles
    Ostatnio miałem urodziny, nie będę mówił które, bo sam się denerwuje jak o tym myślę :) W każdym razie dostałem gofrownicę. Miałem już jedną kiedyś, ale było to raczej urządzenie wielofunkcyjne z wymiennymi wkładami i raz, że moc była...
  • Parówki z puree chrzanowym

    Przepis dodany:
    4.73
    Parówki z puree chrzanowym
    W ostatnim tygodniu trochę nie miałem warunków do gotowania, bo wyjechałem służbowo na szkolenie i korzystałem z tego, że gotowali dla mnie inni. Każde szanujące się szkolenia mają catering. Zazwyczaj w przypadku takich szkoleń jest bufet,...
  • Naleśnik z karmelizowaną cebulą z okazji maslenicy

    Przepis dodany:
    4.47
    Naleśnik z karmelizowaną cebulą z okazji maslenicy
    Dawno temu, kiedy ludzie odmierzali czas obserwując "ruch" słońca, na terenie, na którym obecnie się znajdujemy, w dzień, w którym dzień był tak samo długi jak noc, a następny był już od niej dłuższy, jedzono, z racji swego kształtu -...
  • Stek z kapusty na specjalny dzień

    Przepis dodany:
    4.54
    Stek z kapusty na specjalny dzień
    Miesiąc temu w tej części świata, zupełnie porzucając swoją tożsamość, którą się tak podobno szczycimy, obchodzono tu święto patrona chorych psychicznie, z niewiadomych przyczyn nazywane świętem zakochanych. Obchody tego święta, mniej...
  • Corn dogi i lane ciasto czyli karnawał c.d.

    Przepis dodany:
    4.46
    Corn dogi i lane ciasto czyli karnawał c.d.
    Kolejny wpis z cyklu "smutne jedzenie w pracy", ale idealny dla tych, którym było za mało dni karnawału, albo tak jak ja, mają karnawał cały rok :) Dobre też jako przekąska w podróży lub jako lunch w pracy z zagranicznym kapitałem czy drugie...
  • Mmakaron po "wietnamsku" z łodygą brokuła

    Przepis dodany:
    4.46
    Mmakaron po "wietnamsku" z łodygą brokuła
    Ostatnio w wyniku zbiegu różnych okoliczności wpadł mi w ręce brokuł, ale o niezbyt już zielonym kolorze, czyli raczej żółtym. Nic straconego, bo łodyga, pod względem żywieniowym jest bardziej wartościowa niż różyczki, które spokojnie...
  • Łatwopalna przekąska do filmu

    Przepis dodany:
    4.75
    Łatwopalna przekąska do filmu
    Zapewne niejedno z Was, przychodząc do nowego miejsca pracy, przechodziło kurs BHP. Jeśli prowadzący był świeżakiem, to zanudzał Was recytacją zasad itp. Starzy wyjadacze dawno doszli do wniosku, że najlepiej działają obrazowe przykłady np. o...
  • Pożywka dla mózgu na dzień chorych na umyśle

    Przepis dodany:
    4.88
    Pożywka dla mózgu na dzień chorych na umyśle
    Dzisiaj jest dzień św. Walentego. Większość bezrefleksyjnie kupuje wszelkie plastikowe bzdety z najbardziej popularnymi na świecie trzema słowami MADE IN CHINA, w kształcie serduszek, które raczej przypominają inną część ciała niż serce,...
  • Pierogi al forno

    Przepis dodany:
    4.69
    Pierogi al forno
    Czasem się zdarza, że nie zjemy takiej ilości pierogów jaką ugotowaliśmy. Co prawda bardzo często pierogi robi się w ilościach hurtowych, gdyż ich pracochłonność powoduje, że robienie małej ilości jest bezsensowne, ale wtedy zwykle pakuje...
  • Penne al forno

    Przepis dodany:
    4.82
    Penne al forno
    Danie włoskie. Ładnie się nazywa, bo wszystko co się nazwie po włosku dostaje dodatkowe punkty do prestiżu. Wiadomo, że spaghetti neapolitana znacznie ładniej brzmi niż makaron z przecierem. Samo danie ma długą historię, a mianowicie...
  • Jednogarnkowy Stroganoff z boczniaków

    Przepis dodany:
    4.88
    Jednogarnkowy Stroganoff z boczniaków
    Grzybów w lasach całkiem sporo, głównie pleurotus ostreatus, znanych bywalcom marketów pod nazwą handlową boczniak. Dlatego gorąco zachęcam do zbierania, tym bardziej, ze lasy o tej porze roku są przepiękne. Szukałem jakiś ciekawych...
  • Pizza zimowa

    Przepis dodany:
    4.61
    Pizza zimowa
    To specyficzne podejście do pizzy otrzymałem kiedyś we włoskiej knajpie na północy Szwecji. Była tak ciekawa, że postanowiłem przygotować sobie podobną. W sumie nie pamiętam jak ta pozycja nazywała się w karcie dań, ale nazwałem ją...
  • Trendy kulinarne w terenie czyli polowanie na grzyby

    Przepis dodany:
    4.71
    Trendy kulinarne w terenie czyli polowanie na grzyby
    To, że jest zima, nie oznacza zaraz, że musimy zrezygnować z tego co nam oferuje natura. Utarło się, co prawda, że na grzyby chodzi się jesienią, ale wprawni grzybiarze chodzą na nie cały rok. Nawet jak nic nie znajdziecie, to zrobicie sobie...
  • Kulinarne trendy 2019 i ich ucieleśnienie

    Przepis dodany:
    4.77
    Kulinarne trendy 2019 i ich ucieleśnienie
    Jak co roku, tak i na początku tego, będzie wpis o trendach kulinarnych, które miałyby w nim obowiązywać? Skąd wiem jakie to będą? Odpowiedź jest prosta - NIE WIEM. Mogę co najwyżej oszacować prawdopodobieństwo ich wystąpienia. W nauce...
  • Gwatemalskie fejkowe jabłka ziemniaczane

    Przepis dodany:
    4.47
    Gwatemalskie fejkowe jabłka ziemniaczane
    W Gwatemali nigdy nie byłem. Jedyna okazja, żeby tam pojechać była  kiedy otrzymałem ofertę pracy w strefie wojny pomiędzy siłami rządowymi, a partyzantami. Może bym już nie żył, ale, ze względu ile oferowano, do dziś żałuję :) W...
  • Najtańsza wigilia

    Przepis dodany:
    4.64
    Najtańsza wigilia
    Podejścia do świąt są różne. Jedni podchodzą do tej sprawy religijnie, ciesząc się, że tego dnia przyszło na świat ich bóstwo, przy czym niekoniecznie chodzi o Jezusa, bo to nie jedyny obiekt kultu, który miałby się urodzić tego dnia. Inni...
  • Wołowan ziemniaczany

    Przepis dodany:
    4.58
    Wołowan ziemniaczany
    Co do zasady, kiedy dyskutujemy na jakiś temat, albo kiedy wysuwamy jakieś odważne tezy, dobrze mieć przygotowane do tego jakieś materiały źródłowe. Przy czym, co do zasady, publicystyka lub memy internetowe, nie są materiałem źródłowym....
  • Hash browns

    Przepis dodany:
    4.67
    Hash browns
    Danie z okazji akcji ziemniaczanej organizowanej na agregatach blogów kulinarnych.Coś pomiędzy rösti a plackami ziemniaczanymi. Pomiędzy, bo rösti robi się z ziemniaków ugotowanych, a z kolei ziemniaki na placki są drobniej starte i pomieszane...
  • Domowe Rice-A-Roni

    Przepis dodany:
    4.47
    Domowe Rice-A-Roni
    Każdy lubi jeść. Oczywiście, zaraz będą głosy w stylu -JA NIE, ale to w statystyce nie ma żadnego znaczenia. Idąc dalej. Czy wiecie jakie jaka jest najczęstsza odpowiedź na pytanie - KTO TO UGOTUJE? Od czasów starożytnych zawsze ta sama -...
  • Do czego inspirują mnie dzieci, czyli makaron ze śmietaną i jabłkiem

    Przepis dodany:
    4.80
    Do czego inspirują mnie dzieci, czyli makaron ze śmietaną i jabłkiem
    Moje kontakty z dziećmi można uznać za pewien rodzaj zimnej wojny :) Nie mam (a przynajmniej nikt się do mnie w tej sprawie nie zgłosił :)), mieć nie mam zamiaru, przy czym nie wiem czy bardziej dlatego, że tak bardzo kocham swojego ewentualnego...
  • Medaliony ze szwedzkiej sieciówki z okazji dnia sprzątania lodówki

    Przepis dodany:
    4.66
    Medaliony ze szwedzkiej sieciówki z okazji dnia sprzątania lodówki
    Z lodówką, zwłaszcza w zakładach pracy, gdzie jest wspólna, a zarazem nikogo jest taki problem, że pewne produkty chowają się przed nami w obawie, że zostaną zjedzone. Kiedy nie można ich już zjeść, chowają się jeszcze bardziej w obawie...
  • Lapskaus

    Przepis dodany:
    4.79
    Lapskaus
    Kolejne danie, które, sam nie wiem, czy zauroczyło mnie swoją prostotą, czy egzotyczną nazwą. Tym razem z Norwegii. Ten jeden z bogatszych krajów świata, jest znany szerokiej publiczności jako kierunek emigracji wykwalifikowanych robotników....
  • Pannukakku

    Przepis dodany:
    4.48
    Pannukakku
    Tym razem kuchnia z kraju, co do którego, niektórzy twierdzą, że takowy nie istnieje - Finlandii. Pisałem już o tym tutaj. Fińskie dania są bardzo atrakcyjne, gdyż proste dania mają tam świetne nazwy.Finlandia słynie również z wódki a...
  • Kasza po wolkańsku

    Przepis dodany:
    4.86
    Kasza po wolkańsku
    Wolkan to planeta z uniwersum Star Trek, o którym więcej pisałem tutaj. W wyniku wielkiej wojny, która niemal doprowadziła do eksterminacji, Wolkanie się opamiętali i postanowili wdrożyć pewien styl życia, który wymagał od nich pozbycia...
  • Szwedzki czwartkowy obiad i miasto z kamienia

    Przepis dodany:
    4.61
    Szwedzki czwartkowy obiad i miasto z kamienia
    Tak się złożyło, że poleciałem ostatnio do Sundsvall na północy Szwecji. Oczywiście nie prywatnie tylko służbowo, bo poza tym, że miasto jest zagłębiem szwedzkich firm IT, to turystycznie nie jest zbyt obleganym kierunkiem. Tak jak w...
  • Obiad z U-Boota

    Przepis dodany:
    4.73
    Obiad z U-Boota
    Swego czasu otrzymaliście ode mnie wpis dotyczący życia na U-Boocie, a także jakie desery tam jadano. Zainteresowanych odsyłam tutaj. Tym razem otrzymacie wpis o tym co jedzono tam na obiad. W przeciwieństwie do poprzedniego wpisu, który...
  • Przekąska do kina czyli maca z maroru ala pizza

    Przepis dodany:
    4.50
    Przekąska do kina czyli maca z maroru ala pizza
    Człowiek jako istota stadna ma ogromną potrzebę uczestniczenia w wydarzeniach masowych, tak i ja postanowiłem się wybrać na premierę nowego filmu Wojtka Smarzowskiego. Jako, że widziałem jego poprzednie filmy, gdzie nawet pomimo moich wielkich...
  • Musabaha

    Przepis dodany:
    4.78
    Musabaha
    Za więcej niż siedmioma górami, ale za mniej niż siedmioma morzami jest kraina zwana umownie Lewantem. Jest to umowna nazwa krajów (jak sama nazwa znającym język włoski wskazuje), które leżą na wschodnim krańcu Morza Śródziemnego. Umowna, bo...
  • Burger z głogu i soczewicy czyli kajzerka pomyślności

    Przepis dodany:
    4.73
    Burger z głogu i soczewicy czyli kajzerka pomyślności
    W poprzednim poście przygotowałem danie, które nie tyle, co gwarantuje Wam długowieczność, ale, w świetle naukowych badań powinno się do tego przyczynić. Dzisiaj dostaniecie przepis na danie, które według wierzeń ma przynieść szczęście,...
  • Smażone pomidory z fasolką - eliksir długowieczności

    Przepis dodany:
    4.80
    Smażone pomidory z fasolką - eliksir długowieczności
    Rok 2018 dla posiadających na działce pomidory oznaczał dwie rzeczy. Zaraza i dużo owoców. Całe szczęście, dzięki szybkim reakcjom, to drugie rekompensowało pierwsze.Po filmie z  1991 roku obowiązuje przekonanie, że jedyne słuszne...
  • Kiszka ziemniaczana, Ełk i Sobieski

    Przepis dodany:
    4.53
    Kiszka ziemniaczana, Ełk i Sobieski
    W ostatni weekend byłem w Ełku. Pojechałem tam na wesele Ewy i Tomka, swoją drogą bardzo udana impreza, a na dowód, że nie kłamię jest brak jakiejkolwiek fotorelacji z miasta, gdyż tak dobrze się bawiłem, że nie miałem na to specjalnie czasu,...
  • Boczniaki - najprościej jak się da

    Przepis dodany:
    4.64
    Boczniaki - najprościej jak się da
    Ostatni w tym roku post o boczniakach, gdyż nie spodziewam się więcej plonów z mojej hodowli, o której pisałem więcej tutaj.Przepis genialny w swojej prostocie. Natomiast to, że prosty, nie oznacza, że mało smaczny. Wręcz przeciwnie. Jest to tak...
  • Cukiniowa pizza z patelni

    Przepis dodany:
    4.73
    Cukiniowa pizza z patelni
    Zaraz pewnie będą głosy,  że to nie jest prawdziwa pizza. Co ja mogę zrobić w tej sytuacji? Po pierwsze mieć nadzieje, że konsekwentnie ta sama grupa ludzi nie uznaje innej pizzy niż we włoskim minimalistycznym stylu i innej bielizny niż...
  • Cukiniowe curry z kwiatami

    Przepis dodany:
    4.47
    Cukiniowe curry z kwiatami
    Kolejne danie z cyklu, jednego z moich ulubionych trendów kulinarnych - smutne jedzenie w pracy, o którym pisałem więcej tutaj.Curry to taki dalekowschodni sposób przyrządzania składników - przeróżnych. W języku miejscowych oznacza sos. Tak się...
  • Klingoński Gagh - idealny do filmu

    Przepis dodany:
    4.64
    Klingoński Gagh - idealny do filmu
    Są dwie główne kategorie ludzi reagujących na upały. Część smaży się na słońcu, głównie nad wodą a inna ukrywa w domu przed upałem. Co prawda przepis, który zaprezentuję, ze względu na swoją specyfikę nada się również dla tych...
  • Boczniaki alla scaloppine alla pizzaiola

    Przepis dodany:
    4.78
    Boczniaki alla scaloppine alla pizzaiola
    Ostatnio toczyłem nierówny bój z przeważającymi siłami wroga, że aż zastanawiam się czy nie napisać w tej sprawie do zespołu Sabaton, żeby nagrali na ten temat piosenkę, a konkretnie broniłem i zresztą dalej bronię swojej hodowli grzybów...
  • Komowiki

    Przepis dodany:
    4.60
    Komowiki
    Czasem ludzie pytają dlaczego nie otworzę własnej restauracji. Odpowiadam, że straciłbym pasję do gotowania, kiedy musiałbym przygotować ileś set tego samego. Wiem, bo kiedy za studenckich czasów byłem w Londynie, to wiem co to praca w kuchni :)...
  • Pochrzanione gołąbki

    Przepis dodany:
    4.66
    Pochrzanione gołąbki
    Kolejny przepis z cyklu "smutne jedzenie w pracy", dla niewtajemniczonych jest to antytrend "food porn", odwołujący się do autentyczności :) Krótko mówiąc, a właściwie pisząc, ten pierwszy pokazuje jedzenie tak jak byśmy chcieli żeby...
  • Młode ziemniaki z dipem fasolowym

    Przepis dodany:
    4.67
    Młode ziemniaki z dipem fasolowym
    Z racji tego, że żyjemy w regionie świata, w którym ziemniak nie jest warzywem, a podstawą żywienia, wiele osób nie może doczekać się, aż, późną wiosną, pojawią się te młode. One mają to do siebie, że są smaczne same w sobie, a...
  • 3 x T czyli Tortang Talong i Traumy

    Przepis dodany:
    4.77
     3 x T czyli Tortang Talong i Traumy
    Dzisiaj, z okazji tego, że własnie zakończył się rok szkolny oraz, że w telewizji leci tzw. Mundial, będzie o traumach. Zarówno w ujęciu pozytywnym jak i negatywnym. Chodziłem do przedszkola w latach 80-tych. Był to czas kiedy bezstresowe...
  • Gołąbki z liści szpinaku

    Przepis dodany:
    4.61
    Gołąbki z liści szpinaku
    W związku z tym, że na działce szpinak urósł do rozmiarów przerastających dłoń przeciętnego dorosłego człowieka, szkoda było posiekać go na drobne kawałki i klasycznie udusić. Tym bardziej, że bardzo lubię szpinak na surowo. Postanowiłem...
  • Shiitake z sosem śliwkowym w bułeczkach bao

    Przepis dodany:
    4.60
    Shiitake z sosem śliwkowym w bułeczkach bao
    Kolejny post, który powstał w wyniku eksploatacji mojej własnej hodowli grzybów przeróżnych, o których pisałem już tutaj. Tym razem przepis, który idealnie nadaje się na to, żeby go zabrać w plener i przekąsić do piwka, najlepiej...
  • Owsiane ćapati z hummusem w proszku czyli wyprawa do Gór Stołowych

    Przepis dodany:
    4.64
    Owsiane ćapati z hummusem w proszku czyli wyprawa do Gór Stołowych
    Drugie moje ulubione, zaraz po Bieszczadach góry, to Góry Stołowe. Teoretycznie rozwinięta infrastruktura oraz łatwe i malownicze szlaki powodują, że jest tam więcej turystów, zwłaszcza tam, gdzie można dojechać samochodem, jak Błędne Skały,...
  • Shiitake z makaronem a'la anjin-san

    Przepis dodany:
    4.46
    Shiitake z makaronem a'la anjin-san
    Kolejne plony z mojej hodowli, o której szerzej pisałem już tutaj.Z racji tego, że na działce wpadły mi w ręce jeszcze inne ciekawe składniki, postanowiłem stworzyć danie inspirowane kawałkiem dobrej literatury.Nie tak dawno temu,...
  • Deadpool i Chimichanga

    Przepis dodany:
    4.46
    Deadpool i Chimichanga
    Adaptacje komiksów i gier komputerowych to bardzo trudne zadanie o czym najbardziej przekonał się jeden z najbardziej rozpoznawalnych (choć niesławny) twórców filmowych - Uwe Boll. Jedyny film, który mu (w miarę) wyszedł, to Postal....
  • Tagliatelle z nameko i pesto z liści rzodkiewki

    Przepis dodany:
    4.50
    Tagliatelle z nameko i pesto z liści rzodkiewki
    Jakiś czas temu założyłem sobie małą hodowlę grzybów. Rok temu eksperymentowałem (z pozytywnym skutkiem) z boczniakami, wiec w tym roku chciałem czegoś więcej. Zakupiłem gotowe baloty (kostki słomy zarażone grzybnią) z boczniakami,...

Jeżeli zauważysz, że Twoje przepisy znajdują się na naszej stronie, a nie chcesz, aby tak było, proszę wyślij nam wiadomość e-mail - a my je usuniemy z wyszukiwarki.

Dlaczego warto dodać swój blog do wyszukiwarki?
  • ...to dodatkowy sposób na zdobycie wartościowych odwiedzin na Twoją stronę internetową. Duża grupa użytkowników wchodzi na nasz serwis poszukiwaniu jakichkolwiek przepisów kulinarych.
  • ...potrzebujemy tytułu, krótkie streszczenie treści (początek) oraz zdjęcie przepisu, aby przedstawić naszym użytkownikom jak najlepszy rezutlat wyszukiwań. Wszystkie informacje pobieramy z kanałów RSS Twojego bloga i wtedy odsyłamy naszych użytkowników na wpis z przepisem na Twoim blogu (nie używamy całej treści Twojego przepisu).